Legfontosabb / Kiegészítők

Trichotillomania

Kiegészítők

A trichotillomania egy pszichológiai rendellenesség, amely közvetlenül befolyásolja a haj egészségét. A trichotillomania esetén ellenállhatatlan vágy van a saját haj kihúzására, ami később kopaszodáshoz és a fejbőr károsodásához vezet.

Ez a szokás leggyakrabban gyermekeknél fordul elő, de serdülők és felnőttek is érintettek (több nő, mint férfi). Leggyakrabban a hajat a fej fronto-parietalis részéből, néha a szemöldökből és a szempillákból húzzák ki. Általában a hajat az ujj köré tekerik, és addig rángatózik, amíg ki nem jön.

A haj ilyen módon történő húzása segít a trichotillomaniában szenvedő embereknek a feszültség és a szorongás enyhítésében. Ez a szokás azonban inaktivitás és nyugalom időszakában is megjelenhet..

Ez a hajból való kihúzás a haj bizonyos vonalvezetésében a hajvonal elvékonyodásához vezet. A teljes kopaszság azonban általában nem figyelhető meg. Ezt a betegséget meg kell különböztetni az alopecia areata-tól, amelyben a fejbőr teljesen kopasz és sima részével van dolgunk. A betegség diagnosztizálásakor ki kell zárni azokat a betegségeket is, amelyeknél kopaszság figyelhető meg (szifilisz és gombás fertőzések).

A trichotillomania egy típusa a trichotemmania betegsége, amelyben a beteg szelektíven csak az ősz hajat húzza ki, azt állítva, hogy a húzás segít enyhíteni a fej viszketését..

Tehát, mint korábban megjegyeztük, a betegség kialakulásának fő okai a különböző pszichés rendellenességek: neurotikus állapotok, skizofrénia, stressz, súlyos szorongás, gyermekkori pszichés traumák. A betegek szerint a hajhúzás némi pszichológiai megkönnyebbülést nyújt, és segít elrejteni a nem kívánt érzelmeket is. Ennek ellenére sokan megpróbálják elrejteni szokásukat mások elől, teljesen tagadják, vagy egyszerűen csak nem veszik észre, hogy valóban öntudatlanul kihúzzák a hajukat..

A legújabb vizsgálatok azt is sugallják, hogy ennek a betegségnek az egyik oka egy adott gén - a SLITKR1 - károsodása. A betegség genetikai jellegét azonban még nem igazolták teljes mértékben..

Ennek a betegségnek a fő kezelése a pszichoterápia. Először meg kell találnia, mi lehet ennek a szokásnak a kialakulása (pszichés trauma, stresszes helyzet stb.). Semmilyen esetben sem szabad fenyíteni a gyermeket szokása miatt, ez csak súlyosbítja a helyzetet. Meg kell próbálni elterelni a figyelmét, miközben kihúzza a haját, valamint új módszereket kell kidolgozni a stressz és a szorongás kezelésére, az önnyugtatás új módszereit..

Néha, különösen nehéz esetekben további gyógyszeres kezelésre lehet szükség, amelynek során a betegnek antidepresszánsokat vagy antipszichotikumokat írnak fel (azonban ebben az esetben nagy valószínűséggel egy súlyos pszichológiai rendellenességgel van dolgunk, amelyben a trichotillomania csak az egyik külső megnyilvánulása)..

Trichotillomania. Tájékoztatás, támogatás, kommunikáció

 • Minden bejegyzés
 • Közösségi bejegyzések
 • Keresés

Jekatyerina Fortuna rögzítette a bejegyzést

Ez pszichológiai probléma, sajnos, emberek! Látogasson el pszichológusokhoz vagy pszichoterapeutákhoz, ássa el a gyermekkori traumák eredetét, dolgozza fel félelmeit, születési problémáit, a szülőkkel szembeni sérelmeket és komplexusokat, emelje fel az önbecsülést, az önbizalmat stb. e nélkül egyetlen tabletta vagy sampon sem segít. csak akkor lesz nyugodtabb és esély lesz visszaesések nélkül élni ((
Mutass többet...
———-
A gyermekek TTM kialakulásában a mentális trauma játszik szerepet. A TTM olyan családokban fordul elő, ahol nehéz a nevelés, az igényes és válogatós szülők, akik bármilyen eszközzel jelentős eredményeket érnek el tanulmányaikban és tanórán kívüli tevékenységeikben, érzelmi befolyásolás, sőt a gyermekek bántalmazásának módszereivel. A családban élő gyermekek a figyelem, a kommunikáció, a vonzalom és a bátorítás hiányát tapasztalják. Ilyenkor a hajhúzás a gyermek tiltakozásának reakciója a helyzetre. Az ön okozta fájdalom és sérülés érzése csökkentheti a belső elszigeteltség és szorongás érzését [6]. Bizonyos esetekben meg lehet találni a TTM okát, motivációját és pszichológiai jelentését. Ebben a két esetben a TTM okai egészen nyilvánvalóak. A betegség gyermekkorban (a szokásos életkor 10-13 év, az átlagéletkor 11 év) vagy serdülőkorban kezdődik, ritkán - 6 éves kor előtt [9]. Bimodális lefolyás figyelhető meg, amelynek első csúcsa az óvodás korban, a második pedig a pubertás elején történik [10]. A posztpubertus kezdete általában súlyosabb [11]. Míg a felnőtt betegek körében a nők dominálnak, ez a különbség nem annyira észrevehető a gyermekek körében [9].
A hajhúzás lehet automatikus (öntudatlan) és tudatos (felismerhető kiváltó tényezők), gyakran mindkettő kombinációja. Gyermekkorban az automatikus húzás érvényesül. Talán a gyerekek nem képesek kifejezni vagy nem képesek felismerni a kiváltó tényezőket [5]. Sok beteg feszültséget vagy más kellemetlen érzést ír le a haj kihúzása előtt, vagy a kihúzási vágy visszafogásával egyidejűleg, és cselekedetei alatt és befejezése után örömet, megkönnyebbülést és örömet tapasztal..

Jekatyerina Fortuna rögzítette a bejegyzést

37 éves vagyok. 20-22 éves koromban fogtam el, hogy folyamatosan az ujjaim köré tekerem a hajamat, kettéhasadnak, összetörnek, kitépnek. abszolút nem látta ezt problémának. Ez ritka volt. Aztán a szüleivel élt, ők vezettek, emlékeztettek stb. Amikor egyedül kezdett élni, nyugodtan „megcsavarhatta a haját”, elveszítve. Magától értetődik, hogy így vágtam le a hosszúságot, rövidebbre kellett vágnom a hajam.
Szöveg kibontása... 30 éves koromra már rájöttem, hogy ez egy sajátos probléma, és rájöttem, hogy leggyakrabban stresszben tépem a hajam, miközben teljesen figyelmen kívül hagyom. És még ha el is fogtam magam, hogy ezt csináltam, szinte lehetetlen volt levenni a kezemet a hajról ((((.. végül - az állandó frizurám négyzet alakú. Jelenleg előttem van ("fülig"))) a haj hossza majdnem olyan, mint egy durranás ( ((azaz ha csúsztathatja a hüvelykujját a homlokától a füléig, és ököllé gyűjtheti az ökröket - megvan. De nekem nincs (((((általában ez nem észrevehető, úgy néz ki, mint a stílus.. de ez PISTOSZ, elvtársak! ((A hajam nagyon vastag, gyönyörű, mindenki mindig irigyelte és rohadtul, magam is elpusztítottam őket ((.. ilyeneket ((
.
Mit tegyek:
1. most kezdett konkrétan követni a saját kezemet.
2. A stressz megragadása csokoládé lett. Inkább néha megeszek egy fél csokit, mint haj nélkül ((
3. Észrevettem, hogy el akarom tépni a hajam, ha a végein levágódnak - ezt kapom a magasba, de ha nincs mit megfogni (a haj sima), akkor csak kihagyom a tincseket az ujjaim között, és ennyi, nem mászom, hogy tépjem őket.
.
Ezért! Ha ugyanaz a problémád van, adok egy egyszerű és (ska !!) ragyogó életet! És miért nem tettem ezt korábban?! (((
.
pshikalka vásárlás hajhoz EXPESS-CONDITIONER Gliss Kur (nem olaj !!) FONTOS !! A palackon lévő leírásnak tartalmaznia kell a következőt: SHINE! Sima, így a haj válik!
.
Használat: mossa meg a haját, és szárítás előtt vigye fel az expressz kondicionálót még nedves hajára. Ezután száríthat hajszárítóval, stílusban!
.
Samponokkal nem közlekedem, jelenleg a szokásos fej és 2in1 mentol tartó, de a hajam intenzív hidratálásához otium aqua balzsamot használok, kék ezüst feliratú üveg.
.
Azt akarom mondani, hogy szárítás után mindig egy vasalóval égettem meg a hajam, hogy ne sörtessen, és sajnáltam őket a könnyeimig - ugyanazzal a légkondicionálóval öntöttem őket, de ez nem segített - szárazak voltak, különböző irányba sörték, és másztam is, hogy megcsavarjam őket ( (a szomorúság problémája általában ((
.
Miután nedves hajra kezdtem alkalmazni az expressz kondicionálót, a különbség drámai volt. Olyan haj, mint egy fodrászszalon után - fényes, élénk, sima, nem sörtés, engedelmes, könnyen formázható. KaEf, röviden)) Nos, természetesen, hatalmas plusz: nem kell őket most vasalóval "vasalni"! Azok. nem sérültek meg!

Általában ez az én tapasztalatom.. Hosszabbítani akartam a hajam, mert nagyon szeretném a hosszúságot ((.. nem is tudom, hogy lehetséges lesz-e a csonkjaim számára.. igen, ráadásul ez a karantén és nem világos, mi van a munkával.. szóval, egyelőre Várok egy kicsit az építkezéssel, megpróbálom magam is megnövekedni..

Sok szerencsét mindenkinek! Remélem, hogy a tippjeim jól jönnek.
Megjegyzésekben megpróbálok csatolni egy fényképet a "pshikalok" -ról

Trichotillomania - mi ez, és hogyan lehet abbahagyni a hajhúzást

A pszichológiában számos rögeszmés állapotot különböztetnek meg, amelyekben az ember károsítja önmagát. Ezen ritka betegségek egyike a trichotillomania, amelyet cikkünkben tárgyalunk..

Mi a "trichotillomania" fogalma

A betegség nem elterjedt, a világon a lakosság legfeljebb 2% -a hajlamos rá, főleg nők.

A trichotillomania egy mentális patológia, amely a pácienst nemcsak a testre húzza, hanem néha meg is eszi. Kívülről az egészségtelen cselekedetek azért is nyilvánvalóak, mert az ember hajszála jóval kevesebb, mint a szokásos..

A hajhúzás fő területe a fej, a szempillák és a szemöldök. Bizonyos esetekben a beteg testszőrzetet használ (karok, lábak, mellkas, szeméremrész). A hajhúzási terület megváltozhat.

A rendellenesség kialakulását kiváltó tényezők

A betegség kialakulását provokáló tényezőket még nem sikerült teljesen azonosítani. A trichotillomania általában a stresszre adott reakcióként vagy a psziché traumatikus helyzeteként jelenik meg, például egyetemre való felvétel, súlyos betegség híre, szerettől való elszakadás és hasonló esetek.

Gyakran a betegség gyermekkorban vagy pubertáskor jelenik meg egy olyan gyermeknél, aki társadalmilag elhanyagolt családban él. A szülők alkoholizmusa, szüntelen konfliktusok, agresszió, verés arra kényszeríti a gyermeket, hogy sajátos védő (és egyben önpusztító) mechanizmus alakuljon ki a testszőrzet kihúzása formájában..

A trichotillomania hisztéria, neurózisok, depresszió, skizofrénia, valamint mentális retardáció és szellemi retardáció következtében alakulhat ki..

A pszichiátria betegségtényezői között megkülönböztetik a látens agressziót, a haragot is, amelyet az ember maga felé irányít, hajhúzással károsítja a testet. Ezt olyan személyek végzik, akik a jellem gyengesége, az erő egyenlőtlensége vagy a nevelés miatt nem tudnak ütésről reagálni az elkövetőre..

A gyakorlatban vannak olyan esetek, amikor a trichotillomania kialakulása, mint szokás, megmaradt az átvitt bőrbetegségek, például a fejtetvek után..

A rendellenesség kialakulása szakaszokban történik:

 • Az első szakaszban, amely legfeljebb egy-két hónapig tart, a haj kihúzása olyan cselekvés, amely megszünteti a mentális trauma következményeit..
 • Továbbá a betegség megszokottá válik, és egyfajta rituálévá válik. Egy személy nem csak a hajat kezdi kihúzni, hanem meg is sodorja, megvizsgálja és szimatolja. Bizonyos esetekben a szőrszálakat lenyelik, ami súlyos betegséghez vezethet - megtölti a beleket hajjal.
 • Az utolsó szakaszban, amikor a betegség fut, az ember elveszítheti a hajvonal 80% -át. Már nem képes megállni, kerüli a társas érintkezést és egyedül marad.

Ebben a tekintetben fontos a minősített kezelés megkezdése a trichotillomania első jeleinél..

Hogyan nyilvánul meg a trichotillomania

A trichotillomania krónikus betegség, ezért tünetei különböző időszakokban kevésbé vagy kifejezettebbek lehetnek. A beteg lehet teljesen kopasz, szemöldök és szempilla nélkül, vagy súlyosan elvékonyodhat a felsorolt ​​területeken.

A betegség tünete az aprólékosság, amellyel a páciens hajszálat keres, mielőtt kihúzza. A cselekvés egyfajta rituálé válik - a beteg az ujjára tekeri a hajat, megkóstolja, lenyeli.

Az ember gyakran szégyelli megjelenését. A trichotillomaniak megpróbálják a test kopasz területeit parókával, sapkával vagy nagy, sötét szemüveggel eltakarni..

Bizonyos esetekben a beteg nemcsak magából, hanem más emberekből, állatokból vagy szálas anyagokból (takarók, szőnyegek) is kihúzza a hajat.

A trichotillomania megnyilvánulása lehet egyidejű bőrbetegség, amelyet a test szőrös részeinek folyamatos karcolása és sérülésük okoz. A viszketés és a bőrpír a rendellenesség látható következménye.

A betegség diagnosztizálása

A helyes diagnózis érdekében az orvosnak először ki kell zárnia azokat a betegségeket, amelyeknél a fej kopaszsága és viszketése is lehetséges, például gombás betegségek vagy szifilisz.

Ezenkívül a pszichiáter több kérdést fog feltenni magának a betegnek vagy hozzátartozóinak:

 • Mennyi ideig tart a hajhúzás.
 • Mi a beteg alvási és pihenési rendszere.
 • Az örökletes betegségek jelenlétéről.
 • A gyermekkori és a közelmúltbeli betegségekről.

A pszichiáter megpróbálja kideríteni, hogy az illető milyen állapotban kezdte kihúzni a haját, ami az ilyen cselekedetek kiváltójául szolgált. A beteget felkérjük, írja le azokat a helyzeteket, amelyek után a betegség előrehalad. Fontos megállapítani azt a tényt is, hogy a haj kihúzása után érzelmi felszabadulás és a stressz enyhülése következik be..

A szakember megvizsgálja a fejbőrt vagy más sérülésnek kitett területeket. Meg kell állapítani a bőr patológiáinak jelenlétét vagy hiányát (bőrpír, hámlás), meg kell vizsgálni a haj szerkezetét.

A diagnózishoz meg kell érteni, hogy egy személy megpróbálta-e önállóan megszabadulni a betegségtől, hányszor és milyen eredményeket hozott.

A diagnosztizálás érdekében a pszichiáter tisztázza a páciens által elszenvedett kényelmetlenség, valamint az elvégzett cselekedetek szégyenérzetének és zavartságának következtében fellépő kényelmetlenség mértékét..

Kezelés szakember által és otthon

A betegség első szakaszában megpróbálhatja maga megbirkózni vele. Ehhez hagyományosan fokhagymás olajat használnak, amelyet naponta háromszor 1 teáskanálnyit kell bevenni egy hónapig..

A gyógyszert a következőképpen készítik el: az egyik nagy fej fokhagymát egy turmixgépben összetörik, majd bármilyen növényi olajjal és citromlével összekeverik. Ha a gyógyszert felnőtt szedi, hozzáadhat 50 gramm pálinkát.

Vannak, akik éjjel-nappal borotválják a fejüket és védőruhát (például kalapot) viselnek a tolakodó tevékenységek kezelésére.

A második és a harmadik szakaszban speciális kezelésre lesz szükség. Az orvos az antidepresszánsok csoportjából gyógyszereket írhat fel a betegnek, például Clomipramint. Ennek a gyógyszernek kifejezett szerotonerg hatása van, vagyis hozzájárul az öröm és a boldogság hormonjának termeléséhez az emberi testben..

Ha a betegség stádiuma olyan, hogy a bőr patológiái megjelentek, az orvos gyógyszereket ír fel azok kiküszöbölésére.

A trichotillomania leghatékonyabb kezelési módja a kognitív viselkedésterápia. Új viselkedési készségeket kell megtanítani a betegnek, hogy megszabaduljon a hajhúzás szokásától.

Erre gyakorolják:

 • Önkontroll rendszer fejlesztése.
 • Képesség azonosítani a haj megrándulását kiváltó külső ingereket.
 • Alternatív cselekvési irányok kidolgozása mentális traumára.

A kezelés kognitív összetevője a hajhúzási mánia okának megállapítása, és a beteg elméjéből való kiküszöbölésére szolgáló módszerek megtalálása. Ezekre a célokra hipnózis és gestalt terápia alkalmazható..

A hajhúzás megelőzésének alapjai

A trichotillomania megelőzése életmód vezetést jelent, hogy ne engedje meg a mentális instabilitást és az idegi kimerültséget.

Először is egyszerű szabályokról beszélünk, amelyeket mindenki ismer, de nem sietnek betartani: jó alvás, megvalósítható fizikai aktivitás, friss levegőn tartózkodás.

Ha el akarja téríteni a kellemetlen gondolatokat, olyan hobbijaival kell rendelkeznie, amelyek nem engedik az apátia és a depresszió kialakulását. Mentálisan egészséges embernél a betegség nem fordul elő.

Trichotillomania: mi ez, az állapot megnyilvánulásai és korrekciója

A trichotillomania megnyilvánulásának klinikai jellemzői nagyon specifikusak..

Haj húzás

Először is érdemes megjegyezni, hogy a haj kihúzásának vágya tartós, rögeszmés, tartós. Bizonyos esetekben a kezdeti kezdeti időszakban megkönnyebbülést hoz, de aztán annyira megnő, hogy még az ilyen rögeszmés cselekedetek sem tudják elfojtani a belső feszültséget és szorongást..

Az emberek nemcsak a fejbőrbe, hanem a szempillákba, a szemöldökbe, a karokba és a mellkasba is kihúzhatják a hajat.

Az alopecia lehet kis elváltozások formájában (az úgynevezett beágyazott), de néha meglehetősen masszívnak tűnik (teljes kopaszság), mivel a beteg képtelen megállítani a haj kihúzásának ellenállhatatlan vágyát. A fej parietális és frontotemporális régióját érinti leginkább..

Az ilyen betegek elsősorban bőrgyógyász hatáskörébe tartoznak, akiknél alopecia vagy alopecia van. A szűrő diagnosztikai intézkedések (haj fénymikroszkópia, trichoszkópia) után a bőrgyógyász diagnosztizálhatja a trichotillomaniát, és meggyőzően javasolja, hogy konzultáljon ezzel a kérdéssel egy pszichiáterrel.

A haj pengetésére való törekvés spontán és impulzív módon jelentkezik. Maga a személy egy bizonyos pillanatig észre sem veheti a tetteit. Amikor szorongás támad, a szokás kevésbé ártalmatlanná válik. A reakció negatív ingere rögzül a pszichében: a haj kihúzása mentális megkönnyebbülés. Továbbá minden cselekedetet öntudatlanul és mechanikusan hajtanak végre.

Lehetnek-e más tünetek?

Bizonyos esetekben a hajhúzás viszketéssel, a fejbőr karcolódásával jár a kifejezett excorációval és kéregekkel. Ha egy ilyen betegséget szkizofréniának tekintünk, akkor ez az elviselhetetlen viszketéssel járó állapot társulhat dermatozoális delírium jelenlétével (amikor a beteg számára úgy tűnik, hogy rovarok, férgek stb..

A betegek kihúzzák a hajukat, általában egyedül..

A mindennapi életben gondosan megpróbálják elrejteni a keletkező hajhibát különféle módokon: parókát, hajtust, hajtűt, műszőrt, rövid hajvágást, kalapot, sálat stb..

Ha a szemöldökét kihúzták, a nők állandó sminkkel elrejthetik, ha szempillák - hosszabbító vagy műszempillákat készítsenek a szalonban.

Vannak esetek, amikor a haj kihúzása után a beteg megeszi. A gyakorlatban azonban ez az állapot rendkívül ritka..

A betegség kialakulásának okai

A pszichotrauma befolyásolja a trichotillomania előfordulását. A trichotillomania okai nem teljesen ismertek. Egyértelmű, hogy a kiváltó ok traumatikus helyzet.

Ez a betegség gyakrabban fordul elő gyermekkorban és serdülőkorban az asszociális családokban élő gyermekeknél. Kapcsolat van a családi konfliktushelyzetek vagy a bántalmazás, a teljes kontroll és a szülők túlzott igényei között.

A gyermek pszichéje nem képes megbirkózni egy nyomasztó helyzettel, és a túlzott ingerre önpusztító reakciómechanizmust fejleszt ki.

A trichotillomania néhány jellemzője

Kiemelkedő jellemző - korai életkor

A trichotillomania általában gyermekkorban (7 - 9 év) még éretlen pszichés személyeknél fordul elő. Ennek oka lehet a tanulási nehézségek és a gyermekre gyakorolt ​​fokozott pszicho-érzelmi stressz. A betegség debütálása a serdülőkori válság idején is lehetséges..

Hormonális hullámmal és a negativizmus hullámával együtt önmagának és testének elutasítása (diszmorfománia, amikor a testet nem a sajátjának, hanem másnak érzékelik, ha határai megváltoznak), a megváltoztatásának vágya, ideges túlterhelés hátterében, megjelenhetnek a trichotillomania tünetei.

Az időskori betegség esetei rendkívül ritkák.

Az esetek döntő többségében (körülbelül 90%) a lányok trichotillomaniában szenvednek.

A betegség kialakulása mentális rendellenességgel jár

A trichotillomania mindenekelőtt a mentális patológiával járó állapot. Ez a tünet olyan betegségeknél figyelhető meg, mint a skizofrénia, a skizotipikus személyiségzavar, a neurotikus állapotok, a rögeszmés-kényszeres rendellenesség, az organikus agyi elváltozások.

A betegség felépítésében a trichotillomania tartós és gyakran tartós tünet. Jelenléte be van szőve a patológia általános vásznába, a pszichopatológiai tünetek súlyosbodása nélkül is fennáll..

Kezelés: a gyógyszeres kezelés és a nem gyógyszeres módszerek áttekintése

Drog terápia

A trichotillomania kezelése általában nem differenciált, tüneti. A gyógyszeres kezelés a mögöttes mentális betegség kezelésére szolgál. A pszichofarmakoterápiát egyedileg választják ki. Az adagok megválasztása figyelembe veszi az életkort, az egyidejű szomatikus patológiát, a toleranciát és a hatékonyságot..

Szorongás, autonóm megnyilvánulások és alvási rendellenességek jelenlétében a klinikai tüneteknél nyugtatókat alkalmaznak, például fenazepámot, diazepámot. Ezeket a gyógyszereket rövid, 2-3 héten át szedik, hogy megakadályozzák a függőség kialakulását és a nem kívánt hatásokat. Az egészség normalizálása után elég gyorsan törlődnek.

A modern antipszichotikumokat széles körben használják alacsony dózisokban, gyakrabban atipikus antipszichotikumok. Például a kezelést olanzapinnal, etaperazinnal, risperidonnal, teraligennel, kvetiapinnal végezzük. Az ilyen terv obszesszív cselekedeteit nehéz kezelni, illetve célszerű a terápia időtartamát a lehető leghosszabb ideig meghosszabbítani..

A normotimikumok csoportját (lítium-karbonát, valproinsav, karbamazepin) használják a hangulatváltozások enyhítésére.

Antidepresszánsokat depressziós hangulat esetén 2 vagy több hétig írnak fel, előnyben részesítve a szelektív szerotonin újrafelvétel gátlókat (SSRI).

Használt gyógyszerek, például szertralin, paroxetin, citalopram, eszcitalopram.

A pozitív eredmény és a remisszió hosszabb időtartama érdekében a háttérhangulat stabilizálása után 3-5 hónapig tanácsos folytatni az antidepresszánsokkal történő kezelést..

Gyógyszermentes kezelés és pszichoterápia

A nem gyógyszeres kezelésből megállapítható, hogy a fej borotválkozása bizonyos esetekben bizonyos pozitív hatással jár. Hiányzik a fő kóros szubsztrátum - haj. De a probléma gyökere, eredete és okai a psziché mélyén maradnak, és pszichoterápiás segítséget igényelnek.

A pszichoterápiát a pszichoterapeuta által meghatározott indikációk jelenlétében alkalmazzák. A pszichoterápia ellenjavallatai akut pszichotikus állapotok, csökkent intelligencia.

A pszichoterápia módszerének megválasztása, figyelembe véve a beteg személyiségének jellemzőit, a betegség lefolyását, életkorát, a klinikai képben uralkodó tüneteket. Hatékonyak az olyan technikák, mint a kognitív viselkedésterápia, a gestalt terápia, a testorientált pszichoterápia, a családi és a csoportos pszichoterápia..

A kognitív-viselkedési pszichoterápia keretein belül a trichotillomania nemkívánatos magatartásnak minősül, amelyet a munka során kevésbé káros és káros az emberi testre.

A beteg pihentető és meditatív technikákkal megtanul megbirkózni belső szorongásával és feszültségével. A beteg az orvossal együtt megpróbálja kideríteni, hogy ez a viselkedés milyen összefüggésekkel járhat, és hatékony módszereket dolgozhat ki a probléma megoldására..

A családi pszichoterápia segít normalizálni a családon belüli kapcsolatokat, megoldani a meglévő konfliktusokat, amelyek provokálhatják a betegséget, helyesen elrendezni a családon belüli szerepeket, felmenteni a beteget a fennálló túlzott ellátástól és a teljes kontrolltól, valamint a többi családtag túlzott igényeitől. A kezelés időnként hosszú távon ellenáll, és maga a beteg is erkölcsi szempontból rendkívül fájdalmas és nehéz.

A fizioterápiát a hajvonal integritásának helyreállítására, a vérkeringés normalizálására használják a sérült területen (paraffinterápia, ozokerit expozíció). A gerincvelő gyökereit röntgensugárzás is befolyásolja.

Következtetés

A trichotillomania mentális betegség. Egy személy a testszőrzet kihúzásával károsítja önmagát, miközben szorongást, belső fájdalmas feszültséget tapasztal.

Az életkor kezdetén általában a gyermekkori és serdülőkori stresszhelyzetekkel társul.

Ez az állapot évekig tarthat, és megzavarhatja az ember mindennapi életét, megjelenését.

Trichotillomania megfigyelhető skizofrénia, skizotipikus személyiségzavar, neurotikus állapotok, rögeszmés-kényszeres rendellenesség, szerves agyi elváltozások esetén.

Az alopecia fokális lehet, előrehaladott helyzetekben pedig teljes. A trichotillomania a mögöttes mentális rendellenesség részeként kezelhető.

Mind a nem gyógyszeres terápiás módszereket, mind a gyógyszerek különböző csoportjaival végzett gyógyszeres kezelést alkalmazzák.

Keményen dolgoztunk annak érdekében, hogy elolvashassa ezt a cikket, és örömmel fogadjuk visszajelzését minősítés formájában. A szerző örömmel látja, hogy érdekelte ez az anyag. Kösz!

(6

Trichotillomania

Mi a trichotillomania?

A trichotillomania egy hosszú távú rögeszmés állapot, amelyben az emberek a test különböző részeiről húzzák a hajat. Ez lehet haj a fejbőrön, vagy máshol lévő haj, például szemöldök vagy szempilla. Ez kopaszsághoz vezet (alopecia).

A trichotillomania az impulzusszabályozás zavara. Ez azt jelenti, hogy ez egy pszichológiai állapot, amikor a beteg egy bizonyos cselekedettel nem tudja megállítani önmagát. Az illetőnek erős vágya lesz kihúzni a haját, a feszültség csak addig nő, amíg meg nem teszi. Miután kihúzta a hajat, a beteg megkönnyebbülést fog érezni.

Vannak, akik a trichotillomaniát egyfajta függőségnek tekintik; minél inkább előhúzza az ember a haját, annál függőbbé válik.

A trichotillomania egy mentális egészségi probléma tükröződésének is tekinthető; például az érzelmi szorongás átmeneti enyhítésének módjaként.

Fontos, hogy a trichotillomaniában szenvedők érzelmi támogatást kapjanak. Lehet családtagoktól, barátoktól vagy önsegítő csoportoktól.

A trichotillomania különféle kezeléseivel kapcsolatban nagyon kevés orvosi kutatás folyik. A szokásmódosító terápiának nevezett viselkedésterápia azonban hatékony lehet..

Pszichológiai kezelésben is részesülhet minden olyan alapbetegség, például szorongás vagy depresszió. Tartalmazhat gyógyszeres kezelést, például szelektív szerotonin újrafelvétel-gátlókat (SSRI), vagy beszélgetésterápiát, például kognitív viselkedésterápiát (CBT).

Mennyire gyakori a trichotillomania?

Az impulzusszabályozási rendellenességek gyakoriak a serdülők és a fiatal felnőttek körében. Becslések szerint a trichotillomania 11-13 éves kor körül kezdődhet, és 100 emberből legfeljebb 4-et érinthet, leggyakrabban lányokat.

Trichotillomania tünetei

A legtöbb trichotillomaniában szenvedő ember kihúzza a hajat a fejbőréből (lásd a fotót), de néhány ember a következőt húzza ki:

 • szemöldök;
 • szempilla;
 • nemi szervek területe;
 • hónalj területek;
 • lábak;
 • mellkas vagy has;
 • arcok (például szakáll vagy bajusz).

A haj kihúzása gondolkodás nélkül vagy stresszes helyzetre reagálva történhet.

Pszichológiai tünetek

A trichotillomania negatív érzéseket okozhat, például bűntudatot. Zavartnak vagy szégyennek érezheti a hajának kihúzását, és megpróbálhatja letagadni vagy elrejteni. A trichotillomania szintén vonzóvá teheti Önt, és alacsony önértékeléshez vezethet..

Érzelmi stressz

A trichotillomania érzelmi vagy pszichológiai (mentális) rendellenességet tükrözhet, bár a rendellenességben szenvedő személy nem mindig tud erről..

Például a trichotillomania lehet a stressz vagy az önutálat érzésének kezelése..

Így a trichotillomania az önkárosítás egyik típusának tekinthető, ahol az ember szándékosan megsebesíti magát az érzelmi stressz vagy szorongás kezelésének módjaként..

Trichophagia és trichobezoars

Néhány trichotillomaniás ember megrágja és lenyeli a pengetett hajat. Ezt a hajfogyasztást trichophaginak hívják..

A haj elfogyasztása esetén a gyomorban vagy a belekben trichobezoarnak nevezett szőrgömbök keletkeznek. Ezek a hajgolyók más tüneteket okozhatnak, beleértve:

 • általános rossz egészségi állapot érzése;
 • hányás;
 • hasi fájdalom;
 • vérzés a gyomorban, ami vérszegénységet okozhat (a vörösvérsejtek számának csökkenése).

Kapcsolódó rendellenességek

Néha a trichotillomaniában szenvedők más kapcsolódó mentális rendellenességeket fejlesztenek ki, például:

Ha a hajhúzás egy téveszmére (amikor nem igaz dolgokban hisz) vagy hallucinációkra (amikor nem létező dolgokat lát vagy hall) reagál, akkor más állapota lehet, és sürgős orvosi segítséget kell kérnie.

A trichotillomania társulhat más rendellenességekkel, például obszesszív-kompulzív rendellenességgel (OCD). Ha ismétlődő gondolataid és meggyőződéseid vannak, amelyeket nem tudsz kijönni a fejedből, vagy olyan viselkedésed, amely mindennap megszállottan ismétlődik, egyeztess időpontot háziorvosoddal.

A trichotillomania okai

Egyelőre nem tudni, mi okozza a trichotillomaniát, de számos elmélet létezik..

Mentális egészségi kérdések

Szakértők szerint a trichotillomania gyakran egy mentális egészségi probléma tükröződése. A pszichológiai és viselkedési elméletek szerint a hajhúzás a stressz vagy a szorongás enyhítésére szolgálhat..

A beteg ember bántja magát

A trichotillomania az önkárosítás egyik típusának tekinthető. Ilyenkor az ember megsebesíti magát az érzelmi stressz átmeneti enyhítése érdekében. Az önkárosítással járó fájdalom miatt az agy felszabadítja az endorfinokat (természetes fájdalomcsillapító vegyi anyagok), amelyek rövid ideig tartó jó közérzetet váltanak ki. Az önkárosítást gyakran olyan érzések kísérik, mint:

 • öngyűlölet;
 • bor;
 • kevés önbizalom;
 • rosszkedv;
 • szorongás.

Amellett, hogy kihúzza a haját, az emberek más módon is árthatnak maguknak, például elvághatják magukat..

Valaki elkezdheti bántani önmagát, mint olyan traumatikus tapasztalatok kezelését, mint a szexuális, fizikai vagy érzelmi bántalmazás.

Szexuális bántalmazás után a trichotillomania lehet egy mód arra, hogy kevésbé vonzóvá vagy kevésbé nőiesé váljon (ha nő vagy).

Azáltal, hogy kevésbé vonzóvá teszi magát, megerősíti negatív érzéseit önmagával kapcsolatban, és az önutálat és az önkárosítás körforgása folytatódik..

Egyéb elméletek

Néhány más ötlet, amely hozzájárulhat a trichotillomania kialakulásához:

 • rendellenességek az agyban - az agy pásztázásakor néhány embernél rendellenességeket tapasztaltak a trichotillomania genetikájával kapcsolatban - egy adott gén változása egyes embereknél trichotillomaniához vezethet, és a haj kihúzására való hajlam öröklődhet;
 • A szerotonin hiánya, amely az agy közérzetét javító vegyi anyag trichotillomaniát okozhat; szelektív szerotonin újrafelvétel gátlóval (SSRI) kezelve, amely emeli a szerotonin szintjét, egyesek felépülnek;
 • a hormonszint változásai - ez a mentális rendellenesség gyakoribb abban az életkorban, amikor a hormonszint gyakran változik, például pubertáskor.

A trichotillomania diagnózisa

Ha szőrt húz ki, vagy azt veszi észre, hogy gyermeke csinálja, akkor keresse fel háziorvosát..

Az orvos megkérdezheti:

 • tünetek;
 • A haj kihúzása előtti és utáni érzések
 • észrevesz-e valamilyen kiváltó okot, mielőtt kihúzza a haját.

Az orvos megvizsgálhatja azt a kopasz foltot is, ahol a szőr kihúzódott. Ellenőrizniük kell, hogy a szőr nem hullik-e például egy bőrfertőzés miatt. Trichotillomaniában a kopasz foltok furcsa alakúak, és az egyik oldalt jobban érinthetik, mint a másikat..

Diagnosztikai jelek

A trichotillomaniát (mind az ICD-10 osztályozási rendszer, mind a DSM-IV osztályozási rendszer a mentális rendellenességek diagnosztikai és statisztikai kézikönyve szerint) a mentális és viselkedési rendellenesség egyik típusaként határozzák meg..

Az orvos az állapot diagnosztizálásához megnézheti a következő jeleket:

 • A beteg többször kihúzza a hajat, ami látható hajhullást okoz.
 • A beteg növekvő feszültséget érez, mielőtt kihúzza a haját..
 • A beteg megkönnyebbülést vagy örömet érez a haj kihúzása után.
 • A páciensnek nincs olyan mögöttes egészségügyi állapota, amely hajhulláshoz vezethet, például bőrbetegség.
 • A hajhúzás szorongja az embert, vagy kihat a mindennapi életre, például a családi kapcsolatokra vagy a munkára.

Bizonyos esetekben az embereknél trichotillomaniát diagnosztizálhatnak, még akkor is, ha nem rendelkeznek a fenti jelekkel.

Trichotillomania kezelés

A trichotillomania legsikeresebb kezelése a hajhúzó viselkedésmódosító terápia. Ez egy érzelmi támogató hálózattal párosul.

Pszichoterápia

A pszichoterápia egyfajta beszélgetési terápia, amely hasznos lehet érzelmi problémák és mentális egészségi állapotok kezelésében. Ön vagy gyermeke bármilyen pszichológiai kérdést megvitathat egy terapeutával.

A pszichoterápia általánosan alkalmazható típusa a kognitív viselkedésterápia (CBT). A CBT segíthet kezelni az önmagaddal, a másokkal való kapcsolataiddal és a körülötted lévő világgal kapcsolatos gondolataidat..

A CBT célja az is, hogy segítsen megváltoztatni a viselkedését, például csökkentse a haj kihúzásának vágyát. A CBT szokásváltó terápiának is nevezhető. Ez a fajta kezelés magában foglalhatja:

 • tájékoztatás az állapotáról és annak kezeléséről;
 • tájékoztatás arról, mikor húzza a haját, és meghatározza a viselkedést kiváltó kiváltó tényezőket, például stresszes helyzetekben kihúzza a haját.
 • tanítson meg egy új választ arra a pillanatra, amikor késztetést érez, hogy kihúzza a haját, például ökölbe szorítsa a kezét;
 • olyan akadályok létrehozása, amelyek megakadályozzák, hogy kihúzza a haját - például kalap viselése, ha rendszeresen kihúzza a haját a fejbőréből;
 • szülő vagy partner bevonása a kezelésbe - ezek segíthetnek felvidítani.

Gyógyszeres kezelés

A trichotillomania kezelésében számos gyógyszert kipróbáltak, bár sok nagy klinikai vizsgálatot még nem végeztek velük.

Ha egészségügyi szolgáltatója javasol egy adott gyógyszert, akkor meg kell beszélnie Önnel a lehetséges kockázatokat és előnyöket, beleértve a mellékhatásokat is.

Skizofrénia férfiaknál: okok, tünetek és tünetek, kezelés

Szelektív szerotonin újrafelvétel-gátlók (SSRI-k)

A szelektív szerotonin újrafelvétel-gátlókat (SSRI) a múltban alkalmazták a trichotillomania kezelésére, bár egyes bizonyítékok szerint ezek nem hatékonyak. Az SSRI-ket gyakran használják depresszió és szorongásos rendellenességek kezelésére.

SSRI-k, például szertralin és fluoxetin, 18 év alatti gyermekek számára ajánlottak. Csak mentálhigiénés szakember, például gyermekpszichiáter felügyelete mellett szabad alkalmazni. Ez egy képzett orvos, aki további képzésben részesült a gyermekek mentális rendellenességeinek kezelésében.

Klomipramin

A trichotillomania kezelésére alkalmazható másik gyógyszer a klomipramin. A gyógyszert depressziós betegségek vagy kényszeres állapotok kezelésére használják. A klomipramin-kezelésben részesülő 18 év alatti gyermekeket pszichiáter szakorvos felügyelete alatt kell tartani.

A klomipramint a trichotillomania kezelésére tesztelték, és hatékonyan csökkenti a haj kihúzási késztetését.

Egyéb gyógyszerek

Apró kísérleteket végeztek más gyógyszerekkel kapcsolatban, de ezek hatékonyságáról jelenleg keveset tudni. A trichotillomaniában szenvedő gyermekek kezelésére alkalmazott gyógyszereket különösen rosszul értik.

A trichotillomania szövődményei

A trichotillomania jelentős hatással lehet az életminőségre, és további egészségügyi problémákat okozhat.

Az életminőség

A trichotillomania aggasztó lehet az emberekben, mert az embereket úgy érzi:

 • bűnösség;
 • szégyen;
 • elszigeteltség (magányos érzés);
 • zavar.

A rendellenesség befolyásolhatja a társas életet - az embernek kevesebb barátja lehet, vagy nehéz megteremteni az intim kapcsolatot.

A trichotillomania befolyásolhatja azt is, hogy egy személy milyen jól tanul vagy dolgozik. Például egy gyermek végül azért hagyhatja ki az iskolát, mert túl zavarban van ahhoz, hogy iskolába menjen, vagy egy felnőtt számára nehéz lehet a munkára koncentrálni, ami befolyásolhatja karrierjük növekedését..

Vannak, akik dühösek vagy idegesek amiatt, hogy képtelenek kordában tartani a késztetéseiket, és alkohollal, dohányzással vagy gyógyszerekkel szedhetik a megbirkózást..

Alopecia

Alopecia - hajhullás. A trichotillomaniában szenvedő emberek végül elveszítik minden hajukat, mert kihúzzák. Ez kopasz foltokhoz, vagy egyes esetekben teljes kopaszsághoz vezethet. Hatással lehet a bizalomra és az önértékelésre..

Trichobezoars

A trichobezoarok olyan szőrgolyók, amelyek a haj kihúzásakor kialakulhatnak a gyomorban vagy a belekben. A hajgolyók olyan súlyos szövődményeket okozhatnak, mint:

 • elzáródás vagy lyuk az emésztőrendszerében;
 • Akut hasnyálmirigy-gyulladás - fájdalmas hasnyálmirigy-gyulladás (vörösség és duzzanat) (a gyomor mögött egy kis szerv)
 • obstruktív sárgaság - egy hajgolyó blokkolja az epe eltávolító csöveket, amely folyadék segít megemészteni az ételt, ami miatt a bilirubin nevű sárga anyag felgyülemlik, és a bőr és a szem megsárgul..

Súlyos esetekben gyomor- vagy bélműtétre lehet szükség a hajgolyó eltávolításához.

A trichotillomania okai és kezelése

A trichotillomania olyan mentális rendellenesség, amely a stressz miatt fordul elő leggyakrabban, és amelyet az jellemez, hogy az embernek ki kell húznia a saját haját, és néha később meg kell ennie. Leggyakrabban a nőknél fordul elő a betegség, szintén gyermekkorban.

A pszichiátriában ezt a rendellenességet rögeszmés-kényszeres betegségnek nevezik. Vannak gyermekkori és súlyos formái a betegségnek. Az első esetben a trichotillomaniát két-hat éves gyermekeknél figyelik meg. A súlyos forma leginkább az érett korú nőkre jellemző, de férfiaknál és serdülőknél is kialakulhat.

Az esetek elsöprő többségében a betegek kihúzzák a hajat a fejbőrből, ritkábban a szemöldökből és a szempillákból.

Rendkívül ritka, hogy egy egészségtelen szokás tárgya a szeméremterületen növő haj, a hónalj, a kar és a láb, és ezek kihúzásához az ember használhatja mind saját ujjait, mind pedig bármilyen rendelkezésre álló eszközt.

Mivel egy ilyen szokás részleges vagy teljes kopaszsághoz, valamint egyéb káros következményekhez vezethet, ennek kiküszöböléséhez hozzáértő kezelés szükséges..

Provokáló tényezők

Mivel a trichotillomania a rögeszmés-kényszeres betegség megnyilvánulásaira utal, előfordulásuk okai nagyrészt hasonlóak:

 • mentális rendellenességek - depresszió, skizofrénia és mások;
 • céltudatos vágy, hogy megsebezze önmagát a pszicho-érzelmi stressz enyhítése érdekében. Az ilyen sérülések után jelentkező elégedettség érzése endorfinokkal társul, amelyek fájdalom érzése esetén a vérbe kerülnek;
 • morfológiai változások az agy szerkezetében;
 • genetikai tényező - a jelenlegi kutatások szerint van egy specifikus gén, amelynek jelenléte hajlamosító tényező lehet a trichotillomania kialakulására;
 • a szerotonin hiánya - azt a tényt, hogy egyeseknél a szerotoninhiány miatt fájdalmas vágy merül fel a hajuk kihúzására, az jelzi, hogy a patológia kezelésében a szelektív szerotonin receptor gátlók csoportjából származó gyógyszerekkel végzett kezelés különösen hatékony;
 • hormonális rendellenességek - ennek az elméletnek a megbízhatóságát közvetetten megerősíti a betegség magas gyakorisága a serdülőkorú serdülők és más típusú hormonális rendellenességekben szenvedők körében.

Elég gyakran a hajhúzás kombinálódik más kényszerekkel, például a körömrágással..

Ha ez a viselkedés egy gyermekben nyilvánul meg, a szülők megbüntethetik érte, és nem veszik észre, hogy cselekedeteit mentális rendellenesség okozza, és nem engedetlenség..

Az ilyen gyermekek időben megfelelő minősített kezelést igényelnek a komolyabb mentális patológiák jövőbeni elkerülése érdekében..

Ami a kisgyermekeket illeti, a hajuk kihúzása egyfajta automatikus cselekvés, de néha pszichoneurotikus reakció megnyilvánulásává is válhat.

Megnyilvánulások

A trichotillomania nem csak a hajhúzás. A leírt mentális rendellenességben szenvedő betegeknél bizonyos jellemzők jellemzőek, mind egy ilyen eljárás végrehajtása során, mind pedig olyan helyzetekben, amikor ez bekövetkezik:

 • a hajhúzás mindig annak erős vágyának eredménye. Az ilyen vágy a haj kihúzásakor gyengül vagy eltűnik, míg a feszültséget kellemes ellazulás és elégedettség érzése váltja fel;
 • a patológia epizódjai olyan helyzetekben fordulhatnak elő, amikor a beteg unatkozik vagy kénytelen valamilyen monoton, rutinszerű műveletet végrehajtani. Ritkábban a trichotillomania stresszhelyzetre vagy pszichés traumára adott reakcióként nyilvánulhat meg;
 • maga a haj kihúzása általában nem tudatos;
 • a haj kihúzása a betegek számára igazi rituálé. Vannak, akik előre sodorják a hajat egy ujj körül, mások megeszik, miután kihúzták;
 • a trichotillomania következtében kialakult kopaszodás gócainak elrejtése érdekében a betegek viselhetnek parókát, műszempillát stb. Ha a kopaszság túl észrevehető, akkor egy személy teljesen felhagyhat a társadalmi kapcsolatokkal..

Lehetséges szövődmények

A trichotillomania a néha nagyon elterjedt kopaszságon túl hátrányos társadalmi következményekkel jár. A páciens igazi magányossá válhat, megpróbálja elrejteni kóros szokását..

Az ilyen emberek nem hajlandók még orvosi intézményeket is felkeresni, ami gyakran meglehetősen katasztrofális következményekkel jár..

Nem ritkábban a patológia súlyos mentális betegségek - depresszió, figyelemzavar, anorexia stb. - kialakulásához vezet..

Ha egy személy hajlamos a szempillák kihúzására, ez különféle gyulladásos és fertőző szembetegségekhez vezet, amelyek kezelése meglehetősen nehéz lehet. A bőrfertőzések a trichotillomania meglehetősen gyakori szövődményei is.

Azok a betegek, akik a kihúzás után a saját hajukat eszik, különféle fog- és bélbetegségekben szenvednek. Mivel a hajat nagyon nehéz természetes módon elhagyni a gyomorban, meglehetősen nagy csomókat képezhet, amelyeket csak műtéti úton lehet eltávolítani..

Diagnosztika és terápia

Mivel a trichotillomaniára vonatkozóan nem dolgoztak ki konkrét terápiás módszereket, a betegségek otthon is kezelhetők a hagyományos orvoslás segítségével, pszichoterapeuta részvételével is. A patológia kezelésének kidolgozása előtt meg kell érteni annak valódi okait. A kognitív-viselkedési pszichoterápia segít ebben a betegeknek, segít megszabadulni a beteg rossz szokásától. Ehelyett a beteget helyettesítő viselkedésre tanítják, például az auricle masszírozására stb. Ezenkívül a pszichoterápia segít növelni a beteg tudatosságát, stresszállóságának kialakulását. Ezenkívül a szakember olyan speciális eszközök használatát javasolhatja, amelyek kizárják a haj kihúzásának lehetőségét. Bizonyos esetekben a kezelés magában foglalhatja a haj teljes leborotválását, de ez az intézkedés csak ideiglenes..

A maximális eredmény elérése érdekében a súlyos trichotillomaniát ajánlott egyéni pszichoterápiás kezelésekkel kezelni, de néhány beteg személyiségjellemzői miatt jobban megfelel a pszichoterapeutával folytatott csoportos foglalkozásoknak.

A trichotillomania gyógyszeres kezelése előírható, mind a pszichoterápiás módszerek hatástalansága mellett, mind azok hatékonyságának növelése érdekében. Ha a beteg nagyon intenzíven húzza ki a haját, akkor szelektív szerotonin receptor gátlókat írnak elő neki.

A trichotillomania újabb problémát jelent a beteg számára - kopaszság, amelynek kezelését az orvos egyénileg írja elő. Rendszerint különféle homron tartalmú kenőcsöket és más gyógyszereket írnak fel.

Népi gyógymódok

A trichotillomania kezelése gyermekeknél és felnőtteknél otthon magában foglalja a bevált népi gyógymódok alkalmazását. A fokhagymaolaj, amelyet megvásárolhat vagy saját maga készíthet, rendkívül hatékony ennek a betegségnek..

Elkészítésének receptje egyszerű: vágjon egy fej fokhagymát pépes állapotba, öntsön egy pohár finomítatlan napraforgóolajat, szintén fél citrom friss levével. A gyermekeknek naponta háromszor kell adni a gyógyszert, egy teáskanálnyit..

A felnőttek néhány evőkanál konyakot adhatnak a gyógyszerhez..

Egy másik népi gyógymód segít helyreállítani a pszichoemotikus állapotot és gyorsan megszabadulni a trichotillomaniától, amelynek elkészítéséhez a héjjal összetört citromot mézzel és tizenkét barackmaggal kell összekeverni. A gyógyszert ajánlott naponta kétszer egy kanállal bevenni..

A trichotillomania sikeres kezelését megelőző intézkedésekkel kell támogatni, amelyek elsősorban a stresszes helyzetek kiküszöbölését és a pszicho-érzelmi állapot normalizálását célozzák. Ebben segítenek a rendszeres sporttevékenységek, érdekes hobbi, magas társadalmi aktivitás, kiegyensúlyozott táplálkozás, a szükséges vitaminokkal való testtelítettséghez való hozzájárulás..

A trichotillomania (hajhúzás) mint mentális betegség

jpg "alt width =" 350 ″>

A "trichotillomania" kifejezés a görög trichos (haj), tillo (húzás), mánia (vonzerő) görög szavakból származik..

Ez egy impulzív mentális rendellenesség, amely egy ellenállhatatlan késztetésben fejeződik ki, hogy a test különböző részein szőrt húznak ki. Először 1889-ben írta le Allopo F.A francia bőrgyógyász..

Kiváltó mechanizmus

Hivatalos adatok szerint a világon az emberek körülbelül 5% -a szenved trichotillomaniában. De ez a szám pontatlan, mivel a betegek oroszlánrésze függőséget rejt. Az emberek 20 évig képesek elrejteni hajlamukat.

A betegek többsége nő. Leggyakrabban a betegség gyermekkorban vagy serdülőkorban debütál, ritkábban 20-30 év között, még ritkábban 40 után..

A betegség kialakulása a kialakuló feszültség, szorongás érzésén alapul. Ennek oka lehet bűntudat-összetettség, félelem, harag, harag és sok más olyan állapot, amely szorongásérzetet vált ki..

A bőr, ahol a hajszál nő, tökéletesen beidegződik az idegrostok sűrű hálózata miatt. Ez növeli az érzékenységét. A haját kihúzó ember fájdalmat érez. Így a páciens figyelmét a mentális stresszről a fizikai érzésekre kapcsolja át..

Az ön okozta fájdalom az önbüntetés egyik módja. A trichotillomaniac ezzel a módszerrel enyhíti az őt gyötrő stresszt. A fájdalmas impulzusok által felszabadult endorfinok elégedettség érzetet keltenek, de csak rövid ideig. Hamarosan visszatér az érzés. A folyamat megismétlődik.

A talaj a betegség kialakulásához

A trichotillomaniát különböző okok váltják ki:

 1. A tudósok kutatásokat végeznek a betegség genetikai természetének megerősítésére. Megállapították, hogy ugyanaz a gén, a SLITKR1 számos betegben károsodott..
 2. A trichotillomania számos más mentális rendellenesség - skizofrénia, depresszió, neurózis, demencia - megnyilvánulásává válik. A bipoláris rendellenesség tünete. A legtöbb esetben a rendellenes hajhúzás az OCD rögeszmés kényszeres rendellenessége..
 3. A betegség szerves agykárosodást vált ki.
 4. A szerotonin hiánya zavarok provokátorává válik.
 5. A hormonális hullámok jogosan képesek szerepet vállalni a trichotillomania előfordulásában. Az elméletet támasztja alá a betegség virágkora serdülőkorban.
 6. A rendellenesség gyakrabban olyan személyeknél alakul ki, akik különleges személyiségi sminkkel rendelkeznek - gyanúsak, alaposak, érzékenyek.
 7. A trichotillomaniát erős vagy tartós krónikus stressz váltja ki. A stressz során fellépő legerősebb érzelmi stressz felszabadulást igényel, és ilyen perverz formában találja meg.

Hogyan nyilvánul meg

png "alt width =" 350 ″>

 • gyakrabban a fején;
 • szemöldök;
 • szempilla;
 • pubis;
 • hónalj;
 • gyomor;
 • mellkas.

Amint maguk a betegek észreveszik, a haj kihúzásának vágya olyan erős, hogy az impulzust nem lehet elfojtani. Egy akció végrehajtása után megjelenik a kellemes kikapcsolódás érzése..

A trichotillomaniak számára a haj kihúzása teljes rituálé. A szál speciális módon feltekeredik az ujjára. Ha a haj rövid, akkor egy bizonyos módon megszorul..

A fiú egy hajcsomót rögzített mutató- és középső ujja közé. A nagy az indexhez nyomódott, majd görgetési módszerrel kihúzta a hajat a haj után. Az anya szerint az összes fejbőrt eltávolították. Miután a baba szemöldökre és szempillára váltott.

A rituálé után a személynek meg kell győződnie arról, hogy eltávolítják a szőrt. A páciens zárat tart a fogai között, leharapja a hagymát.

A trichophagia tipikus - szakadt szálakat eszik. Előfordul, hogy a beteg még valaki más haját is megeszi. A jelenségre még a 18. században figyeltek fel: egy francia orvos felfedezett egy hajgolyót az emésztőrendszerben egy 16 éves fiúnál.

A trichophagia mellett a trichotillomaniát körömrágás és bőrtrauma is kíséri. A betegek kihúzzák az állatok gyapját, a szálakat a szövetből.

A rendellenesség egy másik típusa a trichotemmania: egy személy "elvékonyítja" az ősz hajat, és úgy véli, hogy ily módon enyhíti a viszketést.

A hajszálak kihúzása teljes, akár teljes kopaszodásig, vagy zónáig terjedhet. A kopasz bőr normális megjelenésű, világosan meghatározott follikuláris nyílásokkal.

A trichotillomaniac tudatosan és öntudatlanul végzi a rituálét. Eszméletlenül a folyamat unalom, magány állapotában történik, miközben mindennapi tevékenységeket végez - telefonon beszél, tévét néz, könyvet olvas.

A tudattalan impulzusok mind nyugodt állapotban, mind pedig a csúcsfeszültség növekedésének időszakában születnek.

A tökéletes automatikus szőrtelenítés után az ember megzavarodik, amikor a jelenlévők elmondják neki, mit tettek, mivel nem emlékszik arra, hogyan végezte a rituálét.

A trichotillomaniában szenvedők gondosan elrejtik a kényszerű kopaszság helyeit. Ehhez a rendelkezésre álló módszereket használják. Viseljen sapkát, sálat, parókát. Készítsen szemöldöktetoválást, szempilla meghosszabbítást.

A rendellenesség gyermekkori változata

A gyermekeknél a trichotillomania kialakulását elsősorban az oktatás módja befolyásolja:

 • a rendellenesség a legtöbb esetben fejlett bűntudattal vagy kisebbrendűségi komplexummal rendelkező gyermeknél alakul ki. Ezt elősegíti, ha a gyerekeket megnövelt súlyosságú, teljes kontroll, állandó bizalmatlanság és eltúlzott követelmények légkörében nevelik;
 • túlvédő szülői modell;
 • hidegség, figyelemhiány. Tehát egy 4 éves fiú kihúzta az összes szőrt a fején. Amikor édesanyja elhozta a recepcióra, a beszélgetés során kiderült, hogy a fiú a szülői szeretet akut hiányát tapasztalja. Az apa erősen iszik, ezért nem figyel a fiára. Anya két munkát végez családja eltartására. Időhiány miatt kevés a kommunikáció a gyerekkel;
 • szülők közötti konfliktusok, szüleik válása.

A szeretteinek érzelmi reakciójának hiánya befolyásolta a 9 éves kislányt, Lénát. Nem volt apja, édesanyja alig figyelt a lányára, minden szabadidejét a személyes életének rendezésére fordította..

Lenának bűntudat-összetétele van. A lány úgy véli, hogy sok bánatot okozott anyjának. Folyamatosan mesélnek arról, hogy anyja hogyan szenvedett terhesség alatt..

Maga a szülés komplikációt okozott a méhben, amelyet el kellett távolítani.

Lena korán ment óvodába. A könnyes lány minden reggel elengedte anyját. Ugyanakkor a nő egy cseppet sem mutatott együttérzést. A gyermeket a gondozóknak meg kellett nyugtatniuk.

5 éves korában Lena hajlamos volt lefekvés előtt az ágyban fekve húzni a haját. Kopasz elváltozások észrevétlenül jelentek meg a fején. Az anya elvitte a gyereket a kezelést felíró orvoshoz. A terápia után nem volt kívánt hatás. Nem tudták meg az okát.

Csak 9 éves korában, amikor a lány teljesen kopasz lett, félelmetes, bezárult, anyja elvitte Lenát pszichiáterhez, aki trichotillomaniát diagnosztizált.

Serdülőknél az oktatás költségei mellett a trichotillomaniát az iskola csapatának feszült helyzete, a társakkal való kommunikáció problémái váltják ki.

A trichotillomania tinédzserek már hajlamosak tudatosan önszőrkárosodásra. Végezzen szertartásokat kézzel, vagy készítsen csipeszt. Az eljáráshoz magánélet szükséges. A betegség kényelmetlenséget okoz számukra. A gyerekek megpróbálják irányítani cselekedeteiket, de a rituálék feletti ellenőrzés csak fokozza megnyilvánulásaikat.

Egy 13 éves lány nyaralni ment barátjával és családjával pihenni a dachájukba.

A lányt annyira megütötte a barátja és a családtagjai közötti meleg kapcsolat, ellentétben a szüleivel, hogy két héttel később az anya nem ismerte fel a lányát.

Hazaérkezve a lány teljesen szempillák nélkül tért vissza. A trichotillomaniát a különböző családokban élő szülők és gyermekek közötti ellentétes kapcsolat váltotta ki.

A betegség klinikai képe hasonló a felnőtt serdülőknél. Van egy eleme a megcsonkításnak. A tinédzserek megpróbálják elrejteni az önszőrtelenítés nyomait is: kapucnit, köntösöt vesznek fel. Gyakran a félig leszakított szemöldök válik indikátorrá..

Mi fenyegeti a trichotillomaniát

A fizikai és társadalmi sérülések a betegség következményei közé tartoznak..

A fizikai következmények közül érdemes kiemelni a gyomor-bél traktus elváltozását, amely hajfogyasztáskor következik be. A trichophagia folyamatában bezoár képződik a gyomorban - egy hajgolyó. Sok kellemetlenséget okoz - a gyomorfájástól az emésztési zavarokig. Ennek a rendellenességnek a rendkívüli fokát Rapunzel-szindrómának nevezik, olyan állapotnak, amikor egy hajszál kiterjed a gyomorból a belekbe..

A Rapunzel-szindróma rendkívül veszélyes jelenség, amely halállal fenyegeti a beteget. Olyan esetet írtak le, amikor egy lány emésztőrendszeréből 4 kg súlyú hajgolyót távolítottak el.

Ezenkívül a hajfogyasztás befolyásolja a fogzománc állapotát..

A szőrtüsző kihúzásának helyén traumatizált bőr megfertőződhet. Ezenkívül, ha szisztematikusan eltávolítja a hajszálat egy bizonyos területen egy bizonyos ideig, lassabban növekszik. A fején, a szempillák, a szemöldök területén a teljes kopaszodás már esztétikai problémává válik.

A szempillák hiánya látási problémákat okoz:

 • a szemhéjak, a szem nyálkahártyájának gyulladása;
 • kötőhártya-gyulladás;
 • blepharitis;
 • furunculosis;
 • a szem mikrotrauma.

Társadalmi szempontból a betegség nem kevesebb problémát okoz, mint a testi. A betegek felismerik állapotuk abszurditását, elrejtik a kóros tendenciát és a vonzó következményeket. Megpróbálnak harcolni, de ez egyedül rossz.

Meg kell jegyezni, hogy a társadalom rosszul ismeri a trichotillomania problémáját. Ezért egy egyenetlenül kopasz szemöldök és szempilla nélkül önkéntelenül értetlenséget és szarkazmust okoz mások részéről.

Az önjelölés, a nyilvános zaklatás a trichotillomaniakat depresszióba tereli, arra kényszeríti őket, hogy elzárják magukat a környezettől, ami teljes társadalmi elszigeteltséggel, a baráti kapcsolatok elvesztésével,.

Hogyan lehet segíteni egy trichotillomanián

A kognitív viselkedésterápia megbízható eredményt ad, de megköveteli, hogy a beteg teljes mértékben, tudatosan merüljön el a problémában. A módszer megtanítja felismerni a destruktív viselkedést kiváltó helyzeteket. Segít konstruktívabb módszerek kidolgozásában a stressz kezelésére.

A hipnózis a probléma-tudatosság hosszú szakaszait gyorsabb úttal helyettesíti. Szuggesztión keresztül új viselkedési programokat közvetít a beteg számára..

A pszichoterápiás módszerek arra szolgálnak, hogy elmagyarázzák az embernek a traumatikus helyzethez való hozzáállásának szubjektivitását. Tanuld meg tudatosan irányítani a helyzetet. Győztesként kerül ki a problémából a megszokás által elnyomott neurotikus helyett.

A trichotillomania kezelésére minden pszichoterápiás módszer jó. Az egyedi megbeszéléseken kívül a páciensnek csoportos foglalkozásokat rendelnek. Ha jelenleg nincs TTM-kezelési csoport, a beteget felvesszük az OCD-csoportba.

A gyermekek számára a játékterápia válik megfelelő választássá. A játék révén a baba formaságok nélkül fejezi ki érzéseit. Kényelmesebb, könnyebb.

A helyzet mélyebb elemzéséhez elengedhetetlen, hogy a gyermek szülei részt vegyenek a kezelés során a családterápia során..

A gyógyszeres terápia célja a beteg mentális állapotának kiegyensúlyozása. Diszforia, depresszió, szorongás esetén különböző csoportok pszichotrop gyógyszereket írnak fel.

A haj helyreállítása a traumás beavatkozás után magában foglalja a hormonális kenőcsök, vitaminok alkalmazását. A fizioterápiás eljárások közül paraffin tömörítéseket, ozokerit alkalmazásokat írnak elő. Kirendelje a kriomasszázst.

Otthon, a trauma csökkentése érdekében, a kóros expozíció helyét borotválják, speciális ruházattal borítják. Eredményes annak csökkentésére, hogy az autoepiláció zavaró lehet egy izgalmas tevékenység számára. Megállapítást nyert: amikor egy beteg egy őt érdeklő ügyben vesz részt, a pusztító cselekvések gyakorisága élesen csökken.

A trichotillomania azokra a mentális rendellenességekre utal, amelyeket korai felismeréssel és kezeléssel sikeresen leállítanak. A probléma az, hogy sok beteg nincs tisztában ezzel, alig ismeri az ilyen diagnózist. Ezért a betegség előrehaladott stádiumában keresnek segítséget. Egy ilyen végzetes hiba az embert az esztétikai kép elvesztésével, egészségügyi problémákkal és a személyiség romlásával fenyegeti..

Fontos Tudni A Maszkok Haj

Szakértőink

A magazin azért jött létre, hogy segítsen Önnek olyan nehéz időkben, amikor Ön vagy szerettei valamilyen egészségügyi problémával szembesülnek!
Az Allegology.ru fő asszisztensévé válhat az egészség és a jó hangulat felé vezető úton!

A haj gyorsan piszkos: mit kell csinálni?

A faggyúmirigyek szabályozásának helyreállítása a fő feladat a haj túlzott szennyeződése esetén. A megsértés okai lehetnek hormonális rendellenességek, pajzsmirigy betegségek, örökletes tényezők, a szálak banális helytelen gondozása.