Legfontosabb / Vitaminok

Ammónium-lauril-szulfát

Vitaminok

Sokat írtak és elmondtak a samponokban és más higiéniai termékekben található szulfátok veszélyeiről. De furcsa módon ez a komponens még mindig megtalálható szinte minden üvegben, és továbbra is újra és újra mosószereket vásárolunk, amelyekben az első sor azt mondja: "Szulfát". A mai napig számos orosz és külföldi tudományos tanulmány foglalkozik a szulfátok állatok és emberek testére gyakorolt ​​hatásainak tanulmányozásával, és ezek a kénsav közepes sóinak tagadhatatlan káros hatásait mutatják.2ÍGY4 (azaz szulfátok).

Mik azok a szulfátok

A szulfátok olyan felületaktív anyagok (felületaktív anyagok), amelyek a vízzel kölcsönhatásban oxidálódnak, és gazdag habot képeznek, amely gyorsan és hatékonyan eltávolítja a szennyeződéseket. A szulfátokat elsősorban szintetikus úton nyerik. A szulfátok képződésének sorrendje megközelítőleg a következő: a ként kénércek lerakódásaiból nyerik, amikor természetes gázokat, olajfinomító gázokat és más iparágakat tisztítanak. A kén oxidálásával (először kén-dioxiddá, majd kén-dioxiddá) kénsavat kapunk. Ezután a kénsav és az alkohol kölcsönhatása és az azt követő semlegesítés következtében a kénsav átlagos sói2ÍGY4 - szulfátok. Néhány szulfátot, például a nátrium-kókusz-szulfátot növényi olajok (kókuszdió, pálmamag) zsírsavak keverékéből extrahálnak.

Az értékesítésre kész szulfátokat éter, paszta vagy por formájában értékesítik. Zacskóban vagy hordóban értékesítve. A habképző anyagokat talán a legaktívabban Kína, Olaszország és Németország gyártja. Elég, ha meglátogatja a www.alibaba.com oldalt (nem reklámként), és rájön, hogy egy zacskó nátrium-lauril-szulfát átlagos ára 450 rubel. kg-onként. Tekintettel arra, hogy a nagy kozmetikai gyártók nagy mennyiségben vásárolnak szulfátokat, a sampon fő összetevőjének költsége nagyon alacsony. Kiderült, hogy a szulfátok előállításában történő felhasználás jövedelmezőbb, mint a piacon sokkal drágább szulfátmentes felületaktív anyagok használata..

A szulfátok típusai

Különböző típusú szulfátok léteznek, az agresszívektől és a mérgezőtől az enyheig, amelyek akár a baba bőrén is használhatók..

Általános mérgező szulfátok:

  • (ALS) Az ammónium-lauril-szulfát egy agresszív karcinogén, amely könnyen behatol a testbe a bőrön keresztül. Irritációt okozhat;
  • (SLS) A nátrium-lauril-szulfát sokkal biztonságosabb, mint az ALS, de még mindig agresszív. Hosszan tartó érintkezéssel a fejbőrrel, valamint nagy koncentrációban száraz bőrt, hámlást és égést okoz;
  • (SLES) A nátrium-laureth-szulfát kevésbé irritálja a bőrt, mint az SLS, de kiszáríthatja a bőrt. Reagál más komponensekkel és fenyegetést jelent a testben felhalmozódva;
  • (ALES) Az ammónium-lauret-szulfát az ALS-sel és az SLS-szel ellentétben nem annyira mérgező. Száraz és pelyhes bőrt okoz.

Kevésbé mérgező, de még mindig nem teljesen biztonságos felületaktív anyagok:

   • Сocamidopropyl Betaine (kokamidopropil-betain),
   • Сocamidopropyl Hydroxysultaine (lauril sulfobetaine),
   • Decil-glükozid (decil-glükozid),
   • Dinátrium-kokamfodiacetát (dinátrium-kókusz-amfodiacetát),
   • Lauril-glükozid (lauril-glükozid),
   • Magnézium-lauril-szulfát (magnézium-lauril-szulfát),
   • Magnézium-Laureth-szulfát,
   • Poligliceril-3-palmitát (poligliceril-3-palmitát),
   • Nátrium-babér-szulfoacetát (nátrium-lauril-szulfoacetát),
   • Nátrium-kókusz-szulfát (nátrium-kókusz),
   • Nátrium-kokoil-glutamát (nátrium-kokoil-glutamát),
   • Szacharóz-laurát (szacharóz-laurát),
   • Trietanol-amin-lauril-szulfát (trietanol-amin-lauril-szulfát).

Biztonságos szulfáttartalmú komponens:

   • Dinátrium-lauret-szulfoszukcinát (dinátrium-lauret-szulfoszukcinát) - más szulfátokkal ellentétben ez egy nagyobb molekula, így gyakorlatilag nem képes behatolni a bőrbe. Baba- és finom samponok, valamint testápolási termékek része.

A szulfátok ártalma

Természetesen a szulfátoknak van a fő és nagyon fontos érdeme a kozmetológiában - hatékony tisztítás. A makacs lakkok, gélek és habok eltávolításához, azonnali térfogat vagy simaság érdekében nem könnyű alternatívákat találni. Az előnyöket azonban egyensúlyban kell tartani. A szulfátoknak számító sók néha korpásodást, szárazságot, feszességet, irritációt, viszketést és vörösséget okoznak a fejbőrön, valamint a haj széthasadását. És ez nem az. Így a gyakran előforduló SLS agresszív és mérgező karcinogén. A tudományos vizsgálatok eredményei szerint ez a szulfát (még alacsony koncentrációban is) képes mélyen behatolni a bőrbe, és a következő negatív hatásokat idézi elő:

 • súlyos bőrirritáció, szárazság, hámlás, viszketés, villamosítás, hajhullás, a felszíni szövetek károsodott immun tulajdonságai, allergia;
 • szemmel való érintkezés esetén megakadályozza a gyermekek vizuális készülékének szöveteinek megfelelő fejlődését;
 • a belső szervekben felhalmozódva hosszú távú károsodásukhoz vezet;
 • képes megváltoztatni a sejtek genetikai információit (a klinikai vizsgálatokban gyakran használják bakteriális mutációk serkentőjeként);
 • degeneráló hatással lehet a bőrsejtek lipidmembránjára, teljesen lemossa az összes zsírt. Ennek eredményeként a bőr elveszíti védő lipidrétegét, és az új körülményekhez alkalmazkodva még több faggyút termel a szőrtüszők működésének fenntartása érdekében..

A szőrzet zsíroktól és szilikonoktól való hatékony tisztításával együtt a festék, a fehérjék és a keratin is kimosódik, ami semmilyen módon nem működik a laminálási eljárások, a keratin helyreállítása, a botox vagy a színezés hatásának fenntartása mellett..

Biztonságos természetes mosószer alapú anyagtípusok

A szulfátmentes samponok gyártói a szulfátokat biztonságos szerves anyagokkal - növényi összetevőkkel - helyettesítik, amelyek a következők:

 • Betain (betain) - természetes eredetű természetes komponens, amely sok növényben megtalálható;
 • A coco-glükozid a kókuszpépből nyert gyengéd felületaktív anyag;
 • Koklükozid (kokoglükozid), amely glükózból és kókuszolajból származik;
 • A kokamidopropil (kokamidopropil-betain) kókuszolajjal is készül;
 • A Lauret-szulfoszukcinátot (laureth-szulfoszukcinát) borostyánkősav sójából nyerik;
 • A Lauril-glükozid (lauril-glükozid) glükózból és kókuszolajból származik;
 • Kálium-kokoil-glicinát (kálium-kokoil-glükinát) vagy nátrium-kokoil-glicinát (nátrium-kokoil-glükinát) - kókuszolaj zsírsavak;
 • A nátrium-lauril-szarkozinát (nátrium-lauril-szarkozinát) a zöldségekben és gyümölcsökben található természetes aminosav szarkozinból származik.

Ezeknek és más természetes habosító szereknek a samponokban való jelenléte nem sérti a test természetes pH-környezetét, nem szárítja vagy irritálja a bőrt, és minimalizálja a korpásodás és a hajhullás kockázatát. Ezenkívül a szulfátmentes habkomponensek biztonságosak a gyermekek egészsége, az allergiások és a fokozott fejbőr érzékenységű emberek, valamint az intim higiénia szempontjából. A természetes mosószer alapú samponok nem mossák le a védő lipid réteget, így a fej és a haj hosszabb ideig tiszták maradnak.

A szulfátokról a szulfátmentes samponokra való áttérés jellemzői

Felhívjuk figyelmét, hogy a természetes tisztító alapokat tartalmazó samponok általában nem habzanak olyan intenzíven, mint a szulfátok (a sampon fogyasztása a szulfáttal szemben megduplázódhat). De ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy az ilyen kozmetikumok rosszabbul tisztítják a hajat..

A szulfátmentes samponokra való áttérés azonban nem biztos, hogy fájdalmatlan az Ön számára (különösen a használat első hónapjában). Először tompaságot és térfogatcsökkenést észlelhet (a természetes sampon lemossa a hajon a "vizuális hatásokért" felelős szilikonokat). A jövőben a haj "kiigazodik" és normálisnak tűnik. A helyreállított víz-lipid egyensúly miatt megszűnik a gyakori hajmosás igénye, jobban nő és természetes, egészséges fényt kap.

Következtetés és ajánlások

Figyelembe véve a szulfátok kozmetológiában történő alkalmazásának minden negatív következményét, a haj azt sugallja: "miért nem tiltják be a szulfátokat?" Szerintem ennek két oka van. Először is, amint fentebb kiderült, nem nyereséges. Másodszor, a szulfátok felvétele a "fekete listába" nagyszabású és tagadhatatlan bizonyítékokra, valamint széles körű nyilvánosságra van szükség a termék veszélyeivel kapcsolatban..

Mindenki következtetéseket von le magának. Kétlem, hogy a cikk elolvasása után kizárólag a gyógynövények és gyökerek főzeteivel kezdi el mosni a haját. Talán teljesen áttér a szulfátmentesre? Jó lenne! De azok számára, akik továbbra is hűek az "SLS" -hez, vagy egyszerűen nem hajlandók alacsony ellenállású samponnal mosni az ultrarezisztens hajlakkokat, vannak néhány ajánlás:

 • annak érdekében, hogy a szulfátok hatása a mérsékelten agresszív határain belül maradjon, a samponnak legfeljebb 3-7 percig érintkeznie kell a bőrrel;
 • a szulfát samponokat használat után azonnal alaposan le kell mosni;
 • ne hagyja figyelmen kívül az összetett fejápolást: a modern kozmetikumok számos márkája tartalmaz olyan alkatrészeket, amelyek semlegesítik a szulfátok káros tulajdonságait. Egyébként ez az egyik oka annak, hogy érdemes ugyanabban a sorozatban sampont és balzsamot (vagy balzsamot) vásárolni..

Hogyan válasszuk ki a sampont 2. rész

 • Tekintse meg a teljes HairFood sort


Az utolsó cikkben elemeztük, hogy mit kell és mit nem szabad tenni a samponnak, valamint azt is, hogy miként válasszuk ki a haj típusának megfelelően. Most beszéljünk arról, hogy milyen összetevőkre kell figyelnie a sampon kiválasztásakor.

Veszélyes összetevők


A sampon biztonságát a mosószer alapja, vagy inkább a készítményben található felületaktív anyagok (felületaktív anyagok) határozzák meg. A bőrre gyakorolt ​​hatásuk szerint a felületaktív anyagokat keményre, közepesen keményre és lágyra ("zöld") osztják fel..

Súlyos felületaktív anyagok - irritálják és zsírtalanítják a bőrt:

Nátrium-lauril-szulfát (SLS)
Ammónium-lauril-szulfát

Ezek az összetevők elpusztíthatják a fejbőr védőgátját, ha az első helyen vannak a készítményben (és ezért a termékben nagy százalékban szerepelnek), és ha nem növényi anyagokból származnak..

A közepes keménységű felületaktív anyagok - a keményekhez képest - dermatológiailag lágyabbak:

Nátrium-lauret-szulfát (SLES)
Nátrium-miret-szulfát
Magnézium-Laureth-szulfát
Ammónium-laureth-szulfát
TEA layril-szulfát (trietanol-amin-lauril-szulfát)
Kokamid DEA
Cocamide MEA
Lauramide DEA

Általában nem szabad túlbecsülni ezen alkatrészek veszélyét. A szulfátok, a népszerű mítoszokkal ellentétben, nem vezetnek onkológiához, nem befolyásolják a máj és az agy állapotát. A lényeg az, hogy az SLS vagy SLES molekula elég nagy méretű. Nem képes behatolni a dermisbe, nemhogy a véráramba, és nem halmozódik fel a szövetekben. Ezért biztonságos kis mennyiségű kiváló minőségű szulfát használata a leöblítendő kozmetikumokban. Sőt, ha nincsenek az első helyeken a samponokban.

Lágy ("zöld") felületaktív anyagok - lágyak a bőr és a haj számára, nem okoznak irritációt, nem mérgezőek:

Dinátrium-Laureth-szulfoszukcinát
Cocoamidopropyl Betaine
Decil-glükozid vagy Decil-poliglükóz
Nátrium-lauril-szarkozinát
Nátrium-lauril-szulfoacetát
Coco-betain
TEA alkil-szarkozinát
Polioxietilén-lauril-amid
Coco-glikozid

Szulfátmentes samponok


Most divatos szulfátmentes mosószer alapú samponokat használni. Az alábbiakról kell tudnia az ilyen alapokról:

1). A szulfátmentes samponok gyakran nem nyújtanak kiváló minőségű tisztítást,
2). Szulfátmentes samponok használata esetén a fejen lévő expozíciós időnek legalább 4-5 percnek kell lennie. Ebben az időben képes egy ilyen sampon valahogy megtisztítani a fejbőrt és a hajat. De ha még mindig agresszív összetevőket tartalmaz, akkor egy ilyen samponnak elegendő ideje lesz például a fejbőr irritációjára.
3). Az első két ok miatt a szulfátmentes sampon nem valószínű, hogy hosszú, vastag hajra hat..

A szulfát és a szulfátmentes felületaktív anyagok kompetens kombinációja egy samponban hatékony és biztonságos is lehet..

Tartósítószerek és illatanyagok


A samponokban nem csak felületaktív anyagok lehetnek (amelyekről mindenki tud), hanem tartósítószerek és illatanyagok is. A hosszú eltarthatósági idő és a kellemes aroma miatt a fejbőrnek néha magas árat kell fizetnie, ha az alkalmazott tartósítószerek és illatanyagok agresszív jellegűek.
A legkárosabb (rákkeltő) tartósítószereket a formaldehid-felszabadító (formaldehid-donorok) és a parabének egy része.

A formaldehid (formaldehid) rákkeltő anyagokra utal, mérgező és negatív hatással lehet a látás és a légzés szerveire, valamint ronthatja a bőr állapotát.

Formaldehid-felszabadító (formaldehid-donorok):
Mindezek az anyagok a karcinogén formaldehid donorai. Ez azt jelenti, hogy nem megfelelő tárolás esetén hipotermia, túlmelegedés esetén felszabadulhatnak a formaldehidek..

DMDM-hidantoin
Diazolidinil-karbamid
Nátrium-hidroxi-metil-glicinát
Quaternium-15
Bronopol
5-Bróm-5-nitro-1,3-dioxán

A parabének (parabének) olyan anyagok, amelyek allergiát okozhatnak.

A biztonságos ("zöld") tartósítószerek a következők:
Benzil alkohol
Benzoesav
Dehidroecetsav
Fenoxietanol
Nátrium benzoát
Ethano;
Metilparaben
Etilparabén
Propilparaben
Butilparaben
Izopropilparaben
Izobutil-paraben
Benzilparaben
Szorbinsav
Szalicil sav
Pottasium szorbát

Logikus kérdés merül fel: miért használnak ekkora mennyiségű biztonságos tartósítószert továbbra is káros anyagokat? A válasz nagyon egyszerű: egyrészt olcsóbbak, másrészt könnyebb velük dolgozni..

Az illatanyagok esetében hasonló a helyzet - legtöbbjük káros hatással van (egyes összetevők allergiás reakciókat okozhatnak, gyakran egyedi jellegűek) a testre. A biztonságosnak ítélteket általában nem sorolják fel az összetételben, és az "illat" vagy "parfüm" szavak mögé rejtőznek..
A gyártók kötelesek jelezni a lehetséges allergéneket.

Ezek tartalmazzák:
Amyl cinnamal
Cinnamil-alkohol
Citral
Eugenol
Hydroxycitronellal
Izoigenol
Cinnamal
Kumarin
Geraniol
Linalool
Citronellol
Limonene

A legfontosabb, amit meg kell érteni, hogy az enyhe tartósítószerek, mint az enyhe illatanyagok, nem lehetnek olcsók. És ha a legköltségvetőbb sampont választja a bolt polcán, biztos lehet benne, hogy összetételében lévő tartósítószerek és illatanyagok allergiás reakciókat okozhatnak..

Csakúgy, mint a felületaktív anyagoknál, az egyik vagy másik összetevő helye is fontos szerepet játszik a készítményben (minél közelebb van a végéhez, annál kevesebb van a termékben).

Egészséges összetevők


Milyen összetevőkre kell figyelnie a samponban??
A legfontosabb a traumatikus mosási folyamat utáni haj helyreállítás szempontjából:

- A panthenol - a B5-vitamin analógja, amely panthenolsavat tartalmaz - hidratálja és sűríti a hajat, ragyogást ad, gyulladáscsökkentő hatású, csillapítja az irritációt, enyhíti a viszketést. Minden hajat vékony filmmel borítva a panthenol a hajszálakat is megvédi a külső károsodásoktól;
- Fehérje (sokféle van, de egyébként a fehérjét látni fogja a címkén) - lágyító, kondicionáló
- Niacinamid (PP-vitamin) - javítja a vérkeringést, a hidratációt, helyreállítja az epidermális gátat.

Fontos, hogy ezek a hasznos összetevők szerepeljenek, és ne a címkén szereplő összetevők listájának végén. És jobb - közelebb a kezdethez.

Vitaminok és egyéb gondoskodó kiegészítők is hozzájárulnak..
-Az E-vitamin (tokoferol) erős antioxidáns, amely megvédi a sejteket a szabad gyököktől, ami öregedést jelent. Elősegíti a mikrorepedések gyógyulását a bőrben, gyulladáscsökkentő hatású, védi a sejteket az UV-károsodásoktól, hidratál, javítja a bőr rugalmasságát és simaságát;

- A-vitamin (retinol) - hasonló hatású, mint az E-vitamin, megakadályozza a fejbőr hámlását és viszketését is;
- B6-vitamin (piridoxin-hidroklorid) - táplálás, fejbőr regeneráció
- A kollagén - egy hármas szövésű spirális molekulákból álló fehérje - hatékonyan visszatartja a nedvességet a sejtekben és a sejtek közötti struktúrákban. Megakadályozza a haj elvékonyodását, ridegségét, porozitását és szárazságát;
- A keratin - mikroprotein - behatol a haj mély rétegeibe, belülről helyreállítja sérült szerkezetüket, javítja az erőt és csökkenti a haj törékenységét, véd a külső károsodásoktól
- Taurina (szulfoaminosav) - hidratáló, antioxidáns

Nagyon nehéz megérteni a samponok összetételét, különösen azért, mert a szokásos összetevőket gyakran új nevek mögé rejtik. Ezért a sampon kiválasztásakor nemcsak az összetételre, hanem a gyártó hírnevére is kell koncentrálni: az úgynevezett "tömegpiachoz" kapcsolódó samponok általában a legagresszívebb összetételűek. De a kevésbé reklámozott márkák gyakran hasznosabbak és biztonságosabbak..

Mi ártalmasabb: nátrium-laureth-szulfát vagy ammónium-lauril-szulfát?

Lányok, kérem, mondja meg, melyik összetevő rosszabb és károsabb: nátrium-laureth-szulfát vagy ammónium-lauril-szulfát? Most Shauma Bio-Garnet sampont használok, ahol a második helyen az ammónium-lauril-szulfát áll. Tehát az interneten az információk teljesen ellentétesek: aki azt írja, hogy szinte karcinogén, mások azt állítják, hogy az ammónium jobb, mint a nátrium. Hol az igazság?

Annyit hallottam, hogy a felületaktív anyagok a nátrium-laureth-szulfátot (sodim-laureth-szulfátot) és a nátrium-lauryl-szulfátot érintik. Az ammónium LS megtalálható a gyermekek kozmetikumaiban és az érzékeny bőrre szánt gélekben (ugyanabban a boszorkánymogyoróban Yves Rocher-től), és soha nem találkoztam még figyelmeztetéssel erről az összetevőről. Bár az interneten egyes helyeken van egy bizonyos felületaktív anyag-besorolás, amely szerint az ammónium a legolcsóbb felületaktív anyag (és ennek megfelelően a salak).

E két anyag közül az ammóniumot választanám, de nagyon szeretnék tudni egy illetékes véleményt ebben a kérdésben..

ZY Googled. Egyes források arról írnak, hogy az ammónium "mérgező, rákkeltő, mutagén". Heh. ))

Vika, az a helyzet, hogy én is belebotlottam ebbe a "mérgező, rákkeltő, mutagén hatásúba" és kissé féltem)))) Ezért szeretném tudni, hogy ez milyen ammónium. Átnéztem az összes tusfürdőt (nálam Yves Rocher van), mindenhol van ammónium, a lányom samponban pedig nem SLS, hanem ammónium-glükozid.

Általánosságban elmondható, hogy mindez a káros hatás nagyon eltúlzott - nem figyelt-e arra, hogy minden fogkrém tartalmaz SLS-t? (R.O.C.S., Colgate, Blend-a-med, Oral B, Lacalut azok, akiket használok és személyesen néztem meg a kompozíciót)

Természetesen minél nagyobb a koncentráció, annál károsabbá válik - de egész életünkben ezekkel a pasztákkal mossuk a fogainkat - a fogak végülis nem estek ki.

És tiszta formájában senki sem kínál nátrium-lauril-szulfátot (SLS) és ammónium-lauril-szulfátot (nátrium-laureth-szulfát (SLES) és ammónium-laureth-szulfát).

Igen, Katyusha, a tészta külön téma. De úgy gondolom, hogy ha káros adalékokkal csökkenteni tudja a termékek mennyiségét, miért ne? Egy paszta SLS-sel, jobb, mint a paszta, és a gél, és a pezsgőfürdő, a sampon és az arclemosó, és összesen egy kilométer.

Először is fejfájás nélkül keressük az SLS biztonságos alternatíváját, aztán kiderül, hogy ez sem ártalmatlan. Egész életemben mosakodtunk, és addig nem zavartunk, amíg valaki nem mondott valamit a tévében.

Volka, úgy gondolom, hogy ha a "káros" nem okoz kellemetlenséget, akkor valóban nem kell zavarnia.

Vic, jól értettem, zavarnak? Ha igen, melyiket kell tudni?

Heh, viszket a fejem a szulfátos samponoktól (esztétikus kép, ugye?)) A legérdekesebb az, hogy 25 évig majdnem beletörődtem ebbe, mígnem baba samponnal lemostam a hajam. Az úgynevezett "érezd a különbséget". Egyébként egyeseknél a szulfátos samponok a fejbőr pelyhesedését okozzák, ami összetéveszthető korpával..

Természetes, sajnálom, természetesen. Még jó, hogy találtam valamit pótolni. Dityatko))

Hála Istennek, annyi cucc van most az üzletekben, hogy sárgájával megmoshatja a hajat stb. nem szükséges. Valójában sok alternatíva létezik.

És a nagymama Agafin szappangyökéren alapuló samponjai, mit szólnál a biztonsághoz? Nem olvastam el teljesen a kompozíciót, vannak szulfátok?

Az identitás nem szerepel a témában. Most a Natura Siberica-t használom fáradt és legyengült hajra.

Vikával, és néztem egy műsort ezekről a szörnyű szulfátokról, és megtudtuk a következőket:

(Idézem). amint a vásárlók elkezdték nézegetni az általuk használt termékek összetételeit, a "NEM TARTALMAZ NÁTRIUM-SZULFÁTOT" reklámszlogenekkel ellátott kozmetikumok (és megmutatták a Natura Siberica kozmetikumokat). Igen, nem tartalmaz pontosan szulfátokat, de vannak más mérgek is, nem kevésbé károsak. (Nem tudom megmondani, melyiket, nem vagyok ebben a boom-boomban, de a programban felsorolták és egyenértékűvé tették a nátriummal). Itt.

Nem érdekel a gyártók szétszerelése és az egyedi programok)) A kozmetikumok kiválasztásakor csak a saját érzéseimre és a használatból fakadó örömömre koncentrálok, meghallgathatom az orvosi végzettségűek független véleményét is.

ZY Nemrégiben egy magazinban olvastam egy reklámcikket a természetes színezékekről és a Coca-Cola gyönyörű ízeiről (csak egy csokor provence-i gyógynövényből!).

Coca-Cola munkatársam mosogat. Azt mondja, hogy tökéletesen lemossa a zsírt.

Igen, ez a foszforsav, amely így működik (E338).

Tegnap vettem a kézzel készített szappant egy szappangyökér alapján - írják, hogy kevesebb az alkáli stb., Így felmerült a samponok kérdése.

Megnéztem a véleményeket - minden ott van, a várakozásoknak megfelelően)))

itt vannak azok a nagymama és szappangyökerek!

Katyusha, kiolvasó következtetésekkel olvastam el a linkeden található információkat. Igen, nem okoznak rákot, de bebizonyították, hogy az irritáció lehet. Bár emlékszem, hogy egy évvel ezelőtt megmostam a hajamat (és nem csak a hajamat)))), és nem is gondoltam a laurethre, a laurylra vagy az ammóniumra. És most nagyító alatt megnézek minden tégelyt és üveget ennek vagy annak a csúnyának (((

Irritációt okoznak - igen, de tiszta formában, és minél magasabb a kozmetikai termék koncentrációja, annál erősebb az irritáció. Ha a sampon / gél nem irritálja Önt, akkor nyilvánvalóan elfogadható ezeknek a szulfátoknak a koncentrációja

Vika, milyen babasampont használtál??

Bubchen kamillával és hárssal - kék palackban van, és csecsemők számára készült. Más babasamponjaik nátrium-laureth-szulfátot tartalmaznak.

Vika, és ha összehasonlítja a Bubchen-t és a Natura Siberikát, melyik tetszett jobban?

Irina, őszintén szólva - nem vettem észrevehető különbséget. Mindkettő gyengéden tisztítja a hajat és a fejbőrt. De Bubchen remek buja habot ad, a Siberica is normálisan habzik, de valamivel kevésbé. Tudom, hogy sokan kritizálják a szulfátmentes samponokat, mert állítólag rosszul mossák a hajukat - ezzel nem értek egyet. A hajam hosszú, tökéletesen ki van mosva. Sem az egyik, sem a másik nem nehezíti a hajat. A gyökerek "elhízás" mértékét ez nem befolyásolja. Nem tudom, milyen szempontok alapján lehet még összehasonlítani őket. a hajam állapota inkább a balzsamtól vagy a maszkotól függ.

ZY Rossz tapasztalataim voltak a Holt-tengeri ásványok szulfátmentes samponnal való mosás során. Itt csak nem mosta le teljesen a hajat, tk. a gyökerek száradás után ragacsosak voltak. Horror, röviden. Azóta régóta nem veszem figyelembe a babasamponokat. De amint az új kísérletek megmutatták, vannak jó termékek is! :-)

Na gyere! irritáció van - keressen más sampont. nem - nem is szabad gőzfürdőt vennie, ettől még senki sem halt meg, majd ha ennyire káros lenne, akkor már régen betiltották volna az ilyen anyagokat. és ha hibát talál benne, akkor nem mehet ki a szabadba, nem lélegezhet be kipufogógázokat, nem érheti napfény, nem tarthatja haját vákuumcsomagolásban stb.

szóval komolyan vártam ezt a megjegyzést)))))

amennyire emlékszem (a tévében azt mondták), hogy mind a nátrium-laureth-szulfát, mind a nátrium-lauryl-szulfát és az ammónium. Ez egy tisztító bázis, elsősorban a nátrium-laureth-szulfát, a második a nátrium-laureth-szulfát, a harmadik pedig az ammónium. Ennek megfelelően a jobb tisztítás érdekében szükséges nátrium-lauret-szulfátot, azaz. minél alacsonyabb, annál rosszabb. És ha globálisan, akkor minden káros, és az élet is káros)))

A lányok manapság minden kémia. A kérdés csak az, hogy mennyi? Ezek mind olyan származékok, amelyek nélkül a megszokott termékek nem fognak működni..

A nátrium-laurit-szulfát, a Laureth, az ammónium-lauril-szulfát stb. meg kell tudnia, hogy ezek az anyagok hány tartalmaznak termékeit.

Sajnos Oroszországban nagyon kevés igazán jó minőségű termék található. De mégis azok. Keressen, értsen meg!

És mégis, minél több habot ad a termék, különösen a porok és a mosogatószerek számára, annál károsabbak a csiszolóanyagok és a foszfátok ezekben a termékekben. Más termékeknél fontos a mennyiség. Ha megmossa a haját, és ki kell öntenie a "fél üveg" folyadékot, akkor ez a termék rossz minőségének első jele.

A véleményed furcsa számomra.

Végül is ismert, hogy az SLS jó habot ad, és a szulfátmentes termékek kevésbé habzanak. Kiderült, hogy az SLS jobb minőségű?

Nem értett meg engem. Akkor jó, ha kevesebb a hab.

Csak így írták.

Most szulfátmentes samponokat használok, kevésbé habzanak, nagyobb a fogyasztás.

Wild Berry, melyek ezek a szulfátmentes samponok? Cég?

Megértem, hogy most nincsenek teljesen természetes termékek, de megpróbálhatja kevesebbet használni a LEGKÁROSABB VEGYI ANYAGOKBÓL. Például szulfátok.

Szeretem a Lash céget. Különösen a KUDRYASHKA sampon és a JUNGLE hajbalzsam.

Ammónium-lauril-szulfát, pürésített kókuszpép (Cocos nucifera), cetearil-alkohol, propilén-glikol, víz (Aqua), frissen facsart szerves citromlé (Citrus limonum), gliceril-sztearát és PEG 100 sztearát, parfümkészítmény, papilláris magok infúziója (Linatissum) friss mag Carica papaya), lauril-betain, friss tojás, kakaóvaj (Theobroma cacao), organikus kakaóvaj (Theobroma cacao), shea vaj (Butyrospermum parkii), organikus jojoba vaj (Simmondsia chinensis), avokádóolaj (Persea gratissima), vanília abszolút Vanilla planifolia), vetiver olaj (Vetiveria zizanoides), benzoin rezinoid (Styrax benzoin), szűz olívaolaj (Olea europaea), alkánfesték kivonat (Alkanna tinctoria), lanolin, cetiltrimetilammónium-bromid, * kumarin.
* Illóolajok összetevői.

Kakaóvaj (Theobroma cacao), cetearil-alkohol (&) nátrium-lauril-szulfát, propilén-glikol, friss avokádó-kivonat (Persea gratissima), glicerin-sztearát (&) PEG-100 sztearát, cetearil-alkohol, sztearinsav, parfümkészítmény Ficus carica), friss organikus banán (Musa paradisiaca), friss passiógyümölcs (Passiflora edulis), friss kumkvat (Fortunella japonica), cetil-trimetil-ammónium-bromid, ylang ylang olaj (Cananga odoressa), vetiver olaj (Vetiveria zerizus), fenyőmagolaj (Juniperus virginiana), klorofillin (CI 75810), limonén *, fahéjamaldehid *.
* Illóolajok összetevői.

Nem foglalkozom reklámozással és antireklámmal.

A haj pompás, de a fejbőr pelyhes. Nem korpásodás, hanem pikkelyes. Szerintem ez reakció a szulfátokra. Nem is beszélve arról, hogy ez a sampon és balzsam a szemébe vagy irritált bőrre kerül-e. a hám csak pokoli.

Aki nem allergiás a szulfátra, annak szerencséje van. használd és örülj)

Felületaktív anyagok, adalékanyagok, szulfátok és a samponok különböző alapjai - minden, amit tudnod kell a veszélyekről és előnyökről

Természetesen ne felejtsük el, hogy testének reakciója az egyes felületaktív anyagokra gyakran eltérhet az enyémtől, vagy általánosan elismert. Arra kérem Önt, hogy egyszerűen emlékezzen erre az információra, és ne lépjen sokszor ugyanazon gereblyére, olvassa el minden alkalommal a készítményt, és figyelje meg a bőr reakcióját az egyes felületaktív anyagokra vagy azok kombinációira. Az információk egy részét megismétlik az előző cikkből, hogy a kényelem érdekében mindent egy helyen gyűjtsön..

Annak érdekében, hogy saját maga dolgozzon ki felületaktív anyagokat, és megtalálja a legmegfelelőbbet, azt tanácsolom, hogy ellenőrizze azt a http://www.goodguide.com/ oldalon.

Ez a webhely nagy kozmetikai és alkatrész-adatbázissal rendelkezik. Az alkatrész bevezetésekor megmutatja, hogy az összes biztonsági tesztet sikeresen teljesítették-e, és mely kozmetikai termékekben használják ezt az összetevőt leggyakrabban..

Ráadásul az iherb.com oldalon megadhatja a kereső sávban az Önt érdeklő összetevőt, és megtudhatja, melyik eszközt tartalmazza.

Ha a legnépszerűbb felületaktív anyagokról beszélünk, készíthet egy kis listát, hozzáadok mindent, amit kipróbáltunk, és azokat, amelyek tetszettek, félkövéren fogom kiemelni, és ami nem tetszett - dőlt betűvel: SLS (nátrium-lauret és lauril-szulfát), TEM lauret és lauril-szulfát, amónium-laureth és lauryl-szulfát, magnézium-laureth-szulfát, kókusz-glükozid, kookoamidopropil-betain, decil-glükozid, lauramidopropil-betain, C12-14-olefin-szulfonát.

Ezután hozzászólásaimmal áttérünk a leírásokra..

A nátrium-lauril-szulfát (SLS) vagy a nátrium-dodecil-szulfát vagy a nátrium-kókusz-szulfát olcsó detergens, kókuszolajból származó anionos felületaktív anyag, amelyet kozmetikai tisztítószerekben, samponokban, fürdő- és tusfürdőkben, fürdőhabosító szerekben és hasonlókban széles körben alkalmaznak..

A nátrium-lauret-szulfát (SLES) az SLS-hez hasonló összetevő (észterlánc hozzáadva). A tisztítószerek és samponok első számú összetevője. Nagyon olcsó és só hozzáadásakor sűrűsödik. Sok habot képez. Nedvesítőszerként használják a textiliparban.

TEA Layril-szulfát (trietanol-amin-lauril-szulfát) - széles körben használt anionos felületaktív anyag, TEA (trietanol-amin), valamint mások: kokamid DEA, DEA-cetil-foszfát, DEA Oleth-3 foszfát, mirisztamid DEA, sztearamid MEA, kokamid MEA, Lauramid DEA MEA, Oleamide DEA, TEA-Lauryl Sulfate - anionos felületaktív anyagok, amelyeket emulgeálószerként és habzószerként használnak az arc tisztító krémjeiben, samponokban, test- és fürdőkrémekben, szappanokban stb. Az etanolaminok irritálják a szemet, a bőrt és a nyálkahártyákat, és dermatitist okoznak. A dietanol-amin könnyen behatol a bőrbe, és különböző szervekben rakódik le. Állatkísérletek kimutatták, hogy ez az anyag mérgező lehet a vese, a máj, az agy, a gerincvelő, a csontvelő és a bőr számára. Ezek az anyagok rákkeltő hatásúak.

Ezt a csoportot az SL-k jobb "minőségi" helyettesítőjének tartják, még természetes körülmények között is találkozott velük (például Natura House). Talán ez így van, de személy szerint a fejem az ellenkezőjét mondja, ingerül és hajat veszít.

Az ammónium-lauril-szulfát szintetikus mosószer. Felületaktív anyag. "Veszélyes" jelzéssel ellátva.

Az ammónium-laureth-szulfát szintetikus mosószer. Felületaktív anyag. "Veszélyes" jelzéssel ellátva.

Ez a két ammónia sokaknak és a fejem határozottan csak halál. Példaként említhetjük a JungleFever sampont, amelyet valaha egyik ügyfélünknek írtak fel kezelésként (.). A fejbőrre hígítva fél órán keresztül felhordva (.). Annak ellenére, hogy a kliens úgy gondolta, hogy "nem mered megtenni", a lélek hitt, és két hét alatt rettenetes irritációt ért el a fej felszínén fekélyekkel, viszketéssel és minden mosásnál 150 szőr elvesztésével. Másfél hónapba telt, mire helyreállítottam a fejét. További példák ezen az alapon: Loreal Elseve (nem mondhatok el mindent, vagy csak néhányat), Lush - néhány folyékony sampon, például Beer for Cynthia.

A magnézium-Laureth-szulfát tisztító tulajdonságú felületaktív anyag. Enyhe felületaktív anyag, nem irritálja a bőrt és a szemet, széles körben használják az intim higiéniai termékekben.

Nagyon sok terméket használtunk benne (például az First Solution gyermeksorozatait vagy Daniel Zhuvans maszkját a fejbőrre), ez valóban sokkal puhább, mint az SLS, de sokan nem tudták vele teljesen megoldani a problémáikat, ezek csak az első lépések a gyógyuláshoz

A kokoamidopropil-betain enyhe együttes felületaktív anyag, amely kompatibilis az anionos / kationos / nemionos felületaktív anyagokkal. A segéd felületaktív anyagok közé tartoznak az amfoter, nemionos és kationos anyagok. Samponkészítményekben azért szükségesek, hogy növeljék az alap (anionos) felületaktív anyagok bőrrel és hajjal való kompatibilitását, növeljék a habképző tulajdonságokat, szabályozzák a viszkozitást és csökkentsék a zsírtalanító hatást. 2004-ben az American Contact Dermatitis Society alacsony allergén termékként szavazott. Egyes forrásokban "veszélyes" jellel vannak jelölve, azt mondja, hogy irritálja a nyálkahártyát (például ha a szemébe kerül)

Bízom ebben az alapban. A Crown of Siberia samponok sorozatát készítette, amely nagyszerűnek bizonyult, mosás közben egyetlen haj sem esett ki, és jól kezelte a hajat.

Cocamidopropyl hydroxysultaine - minden típusú mosószerben találkozott, de nem találtam egyértelmű leírást, de nem emlékszem rá az egyetemen.

Cocoamidopropyl amin-oxid - Kozmetikai iparban használható samponok, fürdőhabok, valamint háztartási vegyszerek, tűzoltószerek, autókozmetikumok, technikai mosószerek stb. Gyártásához. A tercier amin-oxidok gyengén kationos tulajdonságú nemionos felületaktív anyagok savas környezetben. A termékek erős emulgeálószerek, habosítószerek és habstabilizátorok, valamint lúgos, hipokloritos és savas tisztítószerek sűrítő komponensei, amelyeket mosó- és antisztatikus aktivátorokként használnak..

A C12-14 olefin-szulfonát egy szintetikus felületaktív detergens, amelyet gyakran "kókuszdióból származnak" neveznek. Használják a bőr és a haj tisztítására, emulgeálószerként is (emulgeálószerek segítenek olyan emulziók létrehozásában, amelyek általában nem elegyedő folyadékokon, például vízen és olajon alapulnak).

A lauramidopropil-betain egy enyhe felületaktív anyag, amely kompatibilis más felületaktív anyagokkal. Jó megvastagodási és habzási tulajdonságokkal rendelkezik. Samponokhoz, tusfürdőkhöz, folyékony szappanokhoz, arctisztítókhoz, babakozmetikumokhoz ajánlott használni.

A fenti két felületaktív anyag az egyik tesztelt sampon alapja - Giovanni, Magnetic Energizing sampon. Annak ellenére, hogy semmi különösebb hízelgőt nem találtak ebben a két összetevőben, remekül működnek a fejbőrömön, nem irritálnak, és ez a sampon segített a JungleFever után helyreállítani a kliens fejbőrének egyensúlyát és 5-7 darabra csökkenteni a hajhullást..

Decil-glükozid vagy decil-poliglükóz - enyhe, nem ionos felületaktív anyag, amely kukoricakeményítőből származó cukrokból (glükóz) és kókuszdió zsírsavakból (dekanol - decil-alkohol) áll.

Én is bízom ebben a tisztító alapban. Először is van tapasztalatom a vele való kommunikációról, a hajam nem esik ki az alapján készült samponokból, másrészt néhány Aubrey Organics sampon van rajta, és ebben a márkában jobban bízom, mint önmagamban, a kevesek egyike.

Coco Glucoside - Enyhe habzószer szárított kókuszpépből és gyümölcscukorból. Habzószerként, kondicionálóként és emulgeálószerként használják. Habzó képességet kölcsönöz a kozmetikai termékeknek, enyhe tisztító tulajdonságokat biztosít, segít oldani a szennyeződéseket és a faggyút. Ez elősegíti a termékben lévő hidratáló komponensek jobb behatolását a bőrbe. Hajtermékekben - kisimítja a haj szerkezetét, növeli a mennyiséget.

Mindenhol azt írják, hogy a lágy felületaktív anyagok közül a kókusz-glükozid a legnépszerűbb, igaz, amikor mindenki elkezdett eltávolodni az SLS-től, voltak olyan termékek, amelyek kókusz-glükozidot tartalmaznak. Mint kiderült, sokak számára még rosszabb, mint az SLS. Miért nem tudom. Én személy szerint ugyanúgy kerülöm, mint a klasszikus szulfátokat..

Lauril-glükozid - Természetes alapanyagokból szintetizált növényi zsírok (kókuszolaj és glükóz) rektifikálása során. A kozmetikai termékekben emulgeálószerként, diszpergálószerként, természetes habzószerként működik, növeli a konzisztencia viszkozitását. Enyhe tisztító hatása van, babatermékekben és intim higiéniai termékekben használják. Felületaktív tulajdonságokkal rendelkezik - lebontja a zsírokat a bőrfelületen lévő szennyeződésekkel, ezután pedig könnyen eltávolíthatók a bőrről vagy a hajról. Gélekben, krémekben, tisztítja, puhítja a bőrt, a samponok könnyű kondicionáló hatást nyújtanak, megkönnyítik a későbbi hajformázást.

Ezzel a felületaktív anyaggal párosítva az általam tesztelt Lavera rózsa samponban volt még kókusz-glükozid és nátrium-kókusz-szulfát (vagyis sls). Sajnos még soha nem találkoztam tiszta formában, és nem mondhatok biztosat cselekedetéről..

Nátrium-lauril-glükóz-karboxilát - Lauril-glükozid-karboxiláz Az agresszív felületaktív anyagok természetes alternatívája. Nagyon enyhe természetes habosítószer, amely egyenletes termékkonzisztenciát eredményez, amelyet a kókusz- és pálmaolaj cukorral és keményítővel történő reakciójával kapnak. A kozmetikumokban általában a bőr mosására és tisztítására szolgáló termékekben, hajsamponokban használják. Az anyag alkalmazásakor nem találtak negatív és allergiás reakciókat..

Ez az alap megtalálható néhány Giovanni samponban, például a Smooth as selyem, a Tea Tree Triple Treat és az 50:50, de mindenhol ez jár a készlet negyedik-ötödik (alacsony koncentrációjú) felületaktív anyagával is.

A nátrium-miret-szulfát és a nátrium-mirisztil-éter-szulfát szerves vegyületek keveréke, amelyet felületaktív tulajdonságú detergensek komponenseként használnak. Nagyon hasonlít az SLS-hez. Közepesen veszélyes

Sok samponban láttam ilyen alapot, még az Ayherba esetében is, nem hiszem, hogy ki kellene egyenlítenie, azt tanácsolom, hogy kerülje el.

Nátrium-kokopoli-glükozid-tartarát - többnyire kutyasamponokban látható

Nátrium-kokamfoacetát - Amfoter felületaktív anyag, felületaktív anyag, amely fokozza a habzást, enyhe tisztító hatású a finom samponokban, tusfürdőkben. Kókuszolaj-zsírsavakból nyert amfoter felületaktív anyag vizes oldata. Nagyon tiszta amfoter felületaktív anyag, amely kompatibilis anionos, kationos (kondicionáló és baktericid adalékok) és nemionos összetevőkkel, széles pH-tartományban stabil. Fő tulajdonságok - jó habképző képesség, függetlenül a víz keménységétől és a pH-változástól; nagy hatékonyság még szuperzsíros kozmetikai összetevők jelenlétében is; kiváló tisztító hatás. Etoxilezett alkil-szulfátokkal kombinálva ajánlott; enyhe és nem irritáló samponokban gyermekek és felnőttek számára kellemes érzékszervi érzetet kelt, megkönnyíti a nedves és száraz haj formázását, és nem igényel sok kondicionáló adalékot;

Ez az alap megtalálható volt a Giovanni összes samponjában és a saját 3 az 1-ben termékben is, hol a listán az első, hol a harmadik vagy a negyedik helyen..

Sodium Cocoyl Taurate - Jó habzó tulajdonságok, enyhe anionos felületaktív anyagként és diszpergálószerként használják érzékeny fogak és szájápolási termékek fogkrémjeinek gyártásához. Magas habképző képesség jellemzi. Folyékony és krémes samponokban, zuhanykészítményekben, tisztító krémekben használják. Az elektrolitok jelenléte nem befolyásolja jelentősen a hab stabilitását, ami nátrium-taurátok fogkrémekben való alkalmazásához vezetett.

Amint a leírásban megállapítottuk, ezek elsősorban a fogkrémek és a porporok felületaktív anyagai, de egyes márkák samponokat készítenek mosás alapján annak alapján, például.

Nátrium-kokoil-glicinát - Enyhe felületaktív anyag, amelyet enyhe arctisztítók, testápolók és krémek készítésére használnak. A tisztítószer bőrre történő felvitele után nem hagy feszesítő hatást.

A Logona hajtermékekben észrevettük ezt a felületaktív anyagot, de az Ayherbe-nél gyakorlatilag nincs semmi ezzel a komponenssel..

Nátrium-kokoil-izetionát - enyhe felületaktív anyag, amely sűrű, stabil habot eredményez. Jellemzők: enyhe a bőr és a szem, kiváló habképző anyag kemény és lágy vízben, biológiailag lebontható. Ideális szilárd tisztító szappanokhoz, felhős vagy gyöngyházfényű samponokhoz, tusfürdőkhöz és testápolókhoz. Vannak bizonyítékok, amelyek nem tekinthetők biztonságosnak, mivel a szükséges toxicitási vizsgálatok több mint felét nem hajtották végre.

A legközelebbi példa a Jason korpásodás elleni sampon. Nem mostam meg a fejem, nem voltam hajlandó lemosni magamról a hajam, és viszketést váltottam ki. Túl gyenge ahhoz, hogy önálló samponalap legyen, gyanítom. A Herb-n ezzel a felületaktív anyaggal főleg testradírok és fürdőhabok találhatók.

Nátrium-kokoil-glutamát - nátrium-kokoil-glutamát - felületaktív anyag, amely a glutaminsav vegyülete. A kozmetológiában habzószerként, enyhe mosószerként és emulgeálószerként használják. Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Gyakran használják tisztítószerekben és hajsamponokban, puhává, hidratáltabbá és kondicionálóbbá teszi a bőrt.

Számos Logona samponban kapható a kókus-glükozid kiegészítéseként.

Nátrium-lauril-szarkozinát - Nátrium-lauril-szarkozinát. A zöldségekben és gyümölcsökben található természetes aminosav, a szarkozin származéka. A kozmetikumokban gyakran használják enyhe habosítószerként, felületaktív anyagként, kondicionálószerként. Gyengéd tisztítószer, amely biztonságos a bőr számára, miközben hatékonyan eltávolítja a szennyeződéseket, a baktériumokat és a faggyút. Még az érzékeny bőrt sem irritálja. A kozmetikumokban jól felszívódik, és fokozza a benne lévő egyéb anyagok, különösen az A- és C-vitamin behatolását a bőrbe. Ha hajápolásra használják, vitalitást és ragyogást ad vissza, finoman megtisztítva és javítva annak szerkezetét.

Számos "puha" és természetes mosogatószer, fogkrém alapja kiegészíti a samponok felületaktív anyag-komplexeinek felsorolását Avalon Organics.

Nátrium-lauril-szulfoacetát - kókuszolajból származó anionos törzs-aktív összetevő. Nem tartalmaz szulfátot, amelyet szulfoacetátcsoport helyettesít. Stabil pH-értékű, biológiailag lebontható, ugyanolyan hatékony bármilyen vízkeménység mellett. Nagy koncentrációban használható irritáció nélkül.

Sok Alba Botanica, Jason termék tartalmazza ezt a felületaktív anyagot, és az 1. vagy a 2. helyen áll.

Nátrium-lauril-glükóz-karboxilát - gyakran megtalálható testápolási termékekben, hajban, mosásban, gyermek kozmetikumokban, de leírást sem talált.

Nátrium-izosztearoil-laktilát - Csak természetes kutya és ló samponokban találkozott, emberi sókban - nem :) NE MOSZA LÓSAMPÓVAL!

Nátrium-paret-szulfát - megtalálható a kéz- és testmosó szerekben, de nem széles körben használják
A dinátrium-laureth-szulfoszukcinát enyhe bőrgyógyászati ​​hatású felületaktív anyag, amelyet gyermekek habzó kozmetikumainak és mosószereknek szánnak mindennapi használatra. Sokoldalú termék kozmetikai termékek gyártásához, a magas dermatológiai tulajdonságokat és a kiváló habzást kombinálva. A bőr és a szem nyálkahártyája iránti rendkívüli puhaság miatt a termék ideális a "puha" termékek előállításához.

Foltos folyékony szappanokban, tusfürdőkben és néhány tisztító gélben. Szeretem ezt a felületaktív anyagot is. Először az SLS előtt áll az egyetlen szulfátos samponban, amely miatt nem esik ki a hajam mosáskor - Lakme az érzékeny fejbőrre.

A dinátrium-lauroamfodiacetát enyhe felületaktív anyag, jó megvastagodási és peo-formáló tulajdonságokkal. Alkalmas érzékeny bőrre.

A dinátrium-cocoamphodiacetate enyhe felületaktív anyag. Jó habzó, sűrítő tulajdonságokkal rendelkezik. Nagyon finom amfoter felületaktív anyag a finom kozmetikumok számára, amely kompatibilis bármely más típusú felületaktív anyaggal. Folyadék pH-ja 8,0-9,0. Kozmetikumokban használják a termékek széles választékában.

A két fent említett felületaktív anyag hozzáadásával az Ayherb-en sok tusfürdővel és habfürdővel ismerkedtem meg, valamint különféle cégek - a Nature's Gate, Jason, Giovanni, Earth Science - samponjaival és mosógépeivel..

Kókuszdió-monoetanol-amid - habzószerként vagy stabilizátorként használják folyékony és poros mosószerekben. A termék viszkozitásszabályozóként is használható. A kókuszdióolaj-monoetanolamid a következő készítményekben található: samponok, folyékony szappanok, tusfürdők, öblítők, szőnyegsamponok, mosogatószerek, általános háztartási tisztítószerek.

Alkil-poliglikozidok - Különböző frakciók alkil-poliglikozidjai C8 - C10, C12 - C14, C8 - C14.

nem ionos felületaktív anyagok, amelyek stabil, puha, finom habot képeznek;
jó nedvesítő tulajdonságokkal rendelkezik;
kompatibilisek más alkotórészekkel, és szinergetikus hatást fejtenek ki más felületaktív anyagokkal, enyhe hab-detergensek készítéséhez használják, alacsony irritáló hatásúak;
könnyen oldódik vízben:
környezetbarát és biológiailag teljesen lebontható termékek
Felhasználás: samponok, fürdőhabok, tisztító bőrápoló krémek, krémek (emulgeálószerként), mosogatószerek, felületi tisztítószerek, ipari mosószerek.

Kókusz-dietanolamid (kókuszolaj-dietanol-amin, kókuszolajsav, kókuszamid DEA, Ninol, Witcamide, Calamide) - jól kompatibilis az anionos felületaktív anyagokkal, jó sűrítő, habstabilizáló, újratöltő szer. Ezt a terméket samponok, tusfürdők, fürdőhabok, háztartási vegyszerek előállítására használják

PEG-7 gliceril-kokóát - Zsír, kondicionáló és bőrpuhító. Szolubilizáló tulajdonságokkal rendelkezik. Tisztító kozmetikumokban használják: shamuni, tusfürdők, fürdőhabok, folyékony szappanok.

Laureth-2 - Sűrítő habmosó szerekhez (samponok, fürdőhabok, tusfürdők, folyékony szappanok, intim higiéniai termékek). Fényt ad a hajápolási készítményekben. polietilénglikol (n = 2) monoalkil-éterei a laurikus frakció alkoholjai alapján. Nemionos felületaktív anyag. Alacsony habzási tulajdonságok. Emulgeálószer és olajban oldódó koemulgeálószer, sűrítőszer a habképző készítményekhez.

Syndet Na / K LS (nátrium / kálium-lauril-szulfátok keveréke) alapján - Nátrium-lauril-szulfátok és kálium keverékén alapuló szilárd rudas tisztító szappan alapja.

Syndet Na / K LS és DSLSS alapján (nátrium / kálium-lauril-szulfátok keveréke és dinátrium-lauril-szulfoszukcinát).

Syndet Na / K LS és SCI (nátrium / kálium-lauril-szulfátok keveréke és nátrium-kokoil-izetionát) alapján - Nátrium- és kálium-lauril-szulfátok és nátrium-kokoil-izotionát keverékén alapuló szilárd rudas tisztító szappan.

Lauramin-oxid - nemionos Pav. Erősíti a habzást és a hab stabilizálását, sűrítő hatású. A samponok részeként jelentősen javítja a kondicionáló tulajdonságokat.

Gyakorlatilag nem található meg a samponokban, de a Herb fürdő- és mosogatószerének jó fele tartalmazza ezt a felületaktív anyagot :)

A lauramidopropilamin-oxid enyhe amfoter felületaktív anyag. Kompatibilis minden típusú felületaktív anyaggal. Csökkenti a többi felületaktív anyag irritáló hatását. Gazdag krémes habot ad. Nem használják kozmetikában nagyon gyakran.

Lauryl Betaine - az amfoter felületaktív anyagok osztályába tartozik. Az amfoter felületaktív anyagok a környezettől függően a kationos (savas oldatban) vagy anionos (lúgos oldatban) felületaktív anyagok tulajdonságait mutatják. Kompatibilis minden típusú felületaktív anyaggal, ellenáll a savaknak és lúgoknak. Enyhe felületaktív anyag, kiváló habképző és tisztító tulajdonságokkal rendelkezik, habstabilizátor, „simábbá” teszi a habot. Antisztatikus, enyhén kondicionáló hatású. Alkalmas babakozmetikumokhoz.

Az Ayherb szerint a legtöbb természetes vállalat folyékony szappant készít a kéz- és tusfürdőkhöz, samponokat és még inkább a gyermeki kozmetikumokhoz..

Talán csak ezt találtam az interneten, és felidézhettem egyetemem előadásaiból. Megpróbáltam hozzáadni az összes többé-kevésbé népszerű habosítószert, és remélem, hogy a cikk hasznos lesz az Ön számára.

Nátrium-lauril-szulfát samponban: hatás a hajra, előnyök és hátrányok, lehetséges károk

A közelmúltban a Hálózatot cikkekkel töltötték fel, amelyek az emberi életet és egészséget fenyegető új veszélyt jelentenek. A samponokban és más test- és arcápoló mosószerekben lévő nátrium-lauril-szulfátról beszélünk. Mennyire veszélyes ez az anyag? És érdemes-e elhinni mindent, amit az interneten írnak?

Sampon összetétele

Az összes palack elülső oldalára a gyártók a kompozíciónak csak egy részét írják - ez egy hirdetési lépés. Például: „levendulaolajjal”, „vitaminokkal”, „regeneráló komplexummal” és egyéb feltűnő feliratok. De a valódi összetétel megismeréséhez meg kell néznie az üveg hátulját, amely felsorolja a mosófolyadék összes összetevőjét. Az összes gél és sampon csaknem 100% -a a következőkből áll:

 1. Víz - univerzális oldószer.
 2. Felületaktív anyagok - habzanak és hatékonyan távolítják el az olajat a hajból. Ezek csak különféle szulfátok, beleértve a lauril-szulfátot is. A samponban szinte mindig jelen van.
 3. Tartósítószerek - hosszú eltarthatóságot biztosító anyagok.
 4. Kiegészítő komponensek - illatanyagok és színezékek.

Szulfátok samponokban

Tehát mi a nátrium-lauril-szulfát a samponban? Valójában a következő komponensek egyike lehet jelen a mosófolyadék összetételében:

 • SLS - nátrium-lauril-szulfát, lauril-szulfát, lauril-szulfát só. A por fehér, vízzel oldva sárga vagy barna színt ad. Az anyag gyúlékony, biológiailag lebontható és bomlás közben nem képez mérgező vegyületeket.
 • Az SDS ugyanaz a lauril-szulfát, de más rövidítéssel. Ő nátrium-dodecil-szulfát, nátrium-dodecil-szulfát.
 • SLES - nátrium-lauret-szulfát, nátrium-laureth, nátrium-lauril-szulfoacetát - samponokban és gélekben olyan gyakran található, mint az SLS, de enyhébbnek és kíméletesebbnek tekinthető.
 • ALS - ammónium-dodecil-szulfát, ammónium-lauril-szulfát samponban - erősen habos felületaktív anyag. Megnövekedett koncentráció esetén irritációt okozhat a szemben, a bőrben, légzési nehézségeket okozhat. Lenyelve ártalmas.
 • ALES - az ALS analógja gélekben és samponokban, ammónium-laureth-szulfátban vagy ammónium-laureth-szulfátban.
 • SMS és SMES - lágyabb felületaktív anyagok, nátrium-szulfát és mirisztil-éter-szulfát.

Mindezeknek az anyagoknak ugyanaz a tulajdonságuk - vastag, nagyon finom habot adnak, amely gyorsan eltávolítja a szennyeződéseket és zsírokat a hajból..

Mire való a sampon?

A samponokban és testzselékben lévő összes szulfátot meghatározott célokra adják hozzá. A nátrium-lauril-szulfát hatása a samponban a következő:

 1. Zsírtalanítás. Ezen anyagok kémiai képlete olyan, hogy a felületaktív molekulák befogják a zsírrészecskéket és vízzel kötik meg őket, ezáltal megtisztítva. Így minden szulfáttal ellátott termék jó mosószer-tulajdonsággal rendelkezik, és könnyen eltávolítja a szennyeződéseket a test bármely részéből - a hajból, a bőrből, a fogakból stb..
 2. Vastag, terjedelmes hab. Ha vízzel habosítják, a szulfátok jó habot eredményeznek, amelyet különösen értékelnek olyan termékekben, mint a gélek, folyékony szappanok és samponok.
 3. A kompozíció stabilizálása. Szulfátok jelenlétében az összes többi komponens, még az olajos is, jól összekeveredik és megőrzi előnyös tulajdonságait.

De a szulfátok fő és nagyon fontos tulajdonsága az összes tisztítószer-gyártó számára az alacsony ár. Ez lehetővé teszi, hogy bármilyen mosószerbe beépítsék őket..

Hol használják még a lauril-szulfátot?

A legtöbb sampon tartalmaz SLES-t vagy SLS-t. Mindkét komponens különböző koncentrációban lehet jelen a sampon megadott tulajdonságaitól függően: zsíros haj esetén a koncentráció magasabb, normál és száraz hajnál alacsonyabb. Ezeket az anyagokat, hasonlóan más szulfátokhoz, más kozmetikai termékekben is használják, például tusfürdőkben, pasztákban, folyékony szappanokban, krémekben stb..

Az élelmiszeriparban a nátrium-laurel-szulfát E487 adalékanyag, stabilizátor. Az anyagot nem szabad enni, mivel hajlamos a májban és a lépben felhalmozódni, és jelentős egészségkárosodást okoz. Kárt bizonyítottak, és a legtöbb országban tilos. A nátrium-lauril-szulfát azonban továbbra is alkalmazható háztartási vegyi anyagok gyártásában, valamint irritáló hatású klinikai vizsgálatokban..

Mi a különbség a Lauryl-szulfát és a Laureth-szulfát között

A samponban etoxilezett nátrium-lauril-szulfát nátrium-laureth-szulfát (SLES). Maga a lauril-szulfát kőolaj vagy kókusz alapanyagokból nyert termék. Mi a különbség a különböző alapanyagokból nyert anyagok között? Meglepetésre elég meglepő, hogy kémiai összetételükben nem különböznek egymástól, és származásuk semmilyen módon nem befolyásolja pozitív és negatív tulajdonságukat..

A nátrium-lauret-szulfátot kevésbé károsnak tekintik, mint az SLS-t, de nem olyan biztonságos, mint azt a gyártók állítják..

A mosószerek szulfátjainak ártalma

Miért olyan veszélyesek a szulfátok? A legveszélyesebbek közülük az SLS, ALES, ALS. A samponokhoz adott nátrium-lauril-szulfát a következő problémákat okozza:

 • Ez az anyag valójában oxidálószerként működik, amelynek köszönhetően a hajat és a bőrt megtisztítják. Ugyanakkor egy oxid film marad a felszínen, amely viszketést, égést, bőrpírt és különféle allergiás reakciókat okozhat, és érzékeny bőrön történő hosszantartó alkalmazás esetén - dermatitis.
 • Az SLS, ALES, ALS elpusztítja a bőr hidrolipid védelmét.
 • SLS, ALES, ALS száraz haj, kemény és törékeny.
 • Az ebbe a csoportba tartozó szulfátokat tartalmazó termékek használatakor a fejbőr betegségei és a korpásodás gyakrabban fordulnak elő..
 • Mivel az SLS, ALES, ALS erősen zsírtalanítja a hajat, a fej faggyúmirigyei aktívabban kezdenek működni. Ez oda vezet, hogy a gyökereknél a haj gyorsan zsírosodik, ami sampon használatát teszi szükségessé. Kiderül egy ördögi kör.
 • Az SLS képes mélyen behatolni a testbe és felhalmozódni a különböző szövetekben. A koncentráció növekedésével változást okoz a sejtek összetételében, és szürkehályog, sőt daganatok megjelenését okozhatja.

Megjegyzés: Még azok a gyártók is, akik valójában nátrium-lauril-szulfátot helyeznek samponokba és gélekbe, megjegyzik, hogy ez az anyag nem teljesen biztonságos, de ez nem oka a tömeges hisztériának. Az SLS általában irritáló, de nem rákkeltő. Bizonyos problémákat okozhat a dermatitisre hajlamos embereknél, néha hozzájárul a fekélyek kialakulásához a szájban (a fogkrém összetételében), az Egyesült Államokból is van helyi bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az SLS bizonyos koncentrációja esetén megnő a szürkehályog veszélye. A Cosmetic Ingredients Review szakértői szerint azonban sem a samponban lévő nátrium-lauril-szulfát, sem az ammónium-lauril-szulfát nem okoz rákkeltő vagy embriotoxikus hatást. Míg az irritáló hatás fokozódik a koncentráció és az expozíció időtartamának növekedésével.

Ami a SLES-t (nátrium-laureth-szulfát) illeti, 1983-ban ártalmatlan összetevőként ismerték el. És általában csaknem ugyanazokat a melléktüneteket adja, vagyis viszkető bőrt, szárazságot, ridegséget és hajhullást. Valójában a SLES kevésbé irritálja a bőrt, de kiszárítja is..

Ezenkívül vannak külön források, amelyek azt állítják, hogy a nátrium-laureth-szulfát más komponensekkel reagálva rákkeltő hatású veszélyes anyagokat is képes létrehozni..

Csalás a címkén

Annak érdekében, hogy megértsük, mi is található pontosan a samponban, meg kell tanulnod olvasni a címkét. Az SLS, ALES, ALS rövidítések egyértelműen jelzik, hogy a legveszélyesebb szulfátok az üveg belsejében vannak. Nem szabad azonban semmi jót várni más felületaktív anyagtól, például az SDS-től, az ALES-től, az SMS-től és a SMES-től sem - gyorsan száraz és törékeny haj lesz..

A komponensek listájában szereplő "szulfát", "szulfacil", "szulfoacetát" vagy "szulfát" szavak azt is jelzik, hogy a készítmény szulfátokat tartalmaz.

Mivel a közelmúltban nem minden vásárló kedveli a nátrium-lauril-szulfát jelenlétét a samponban, a gyártók trükkösek: nagy betűkkel írják: „SLS NÉLKÜL”, ami nem jelenti azt, hogy a komponensek listájában nincs más hasonló anyag. Ezért vásárláskor mindent el kell olvasnia, ami a legkisebb nyomtatásban is meg van írva..

A leggátlástalanabb vállalatok homályos leírásokkal, például "kókusztermékekkel" leplezik le a szulfáttartalmat. Ezért a boltban olyan samponokat kell választania, amelyekben a legpontosabb és legrészletesebb az összetevők listája..

Alternatív

Milyen samponok mentesek a nátrium-lauril-szulfáttól? Ez a szulfátmentes samponok nagy és nagy reklámozású csoportja különböző gyártóktól. Mielőtt azonban új termékért indulna a boltba, emlékeznie kell a következőkre:

 • Minden szulfátmentes sampon drágább, mint a szulfátos. És ez nem a gyártó kapzsiságának, hanem annak a ténynek köszönhető, hogy egy ilyen biztonságos összetevő alkatrészei drágábbak.
 • SDS, ALES, SMS, SMES, SLS, ALES, ALS nélküli mosószerek nem tudnak habzani, ezért veszítenek a szulfáttól.
 • Sok szulfátmentes sampon nem mossa le jól a fejbőrt, és a haj sem tűnik elég tisztának utánuk..
 • Fogyasztásuk nagyobb, és az üveg gyorsan véget ér.

Tehát meg kell szoknia az új összetételt, vagy szilárd szappant vagy házi készítésű mosószereket kell használnia tojássárgája és szappanos diófélék alapján..

Fel kellene adnom a szulfátos samponokat??

A lauril-szulfát káros hatásaival kapcsolatos minden hisztéria hasonló az ecet helyzetéhez. Káros és mérgező is, de mérsékelt koncentrációban széles körben használják a főzéshez. Tehát, ha nem iszik szulfátos sampont, és nem hagyja sokáig a bőrön, akkor teljesen lehetséges használni..

Saját nyugalma érdekében az összes sampont lecserélheti nátrium-lauril-szulfáttal vagy ammóniummal biztonságosabb termékekkel SLES-re (nátrium-laureth-szulfát). Alternatív megoldásként használjon samponokat kíméletesebb mosószerekkel, mint például betain, szacharóz-laurát, lauril-glükozid és decil-glükozid.

Fontos Tudni A Maszkok Haj

A TOP-7 legjobb termikus hajvédő: melyiket választhatja, előnyei és hátrányai, vélemények

A modern lány haja maximális gondozást és odafigyelést igényel, mivel a hajszárítók, a hajsütések és a lakkok nyomasztó ütést szenvednek el.

Gondoskodás a hajáról: a szürke szálú sampon kiválasztásának jellemzői férfiak és népszerű márkák számára

Manapság a férfiak életkoruktól függetlenül vonzónak akarnak tűnni. Az ősz haj ellen színezett samponok pedig egyre népszerűbbek az erősebb nemek körében.