Legfontosabb / Kiegészítők

Hajhullás a túlzott androgén hormonok hatására

Kiegészítők

Az androgén alopecia a hajhullás leggyakoribb oka emberben, mind a férfiak, mind a nők körében. Ez a fajta hajhullás más néven férfi kopaszság..

A férfiaknál az androgén alopecia tünete a halántéktól kezdődő fokozatos hajhullás. A fejtetőn a haj elvékonyodik, és idővel csak az oldalán és a hátán maradhat hajszíj. Ritkán fordul elő teljes kopaszság. Nőknél a haj a fején egyenletesen vékonyodik..

Az androgén alopecia okai

A kopaszság ideiglenes vagy tartós hajhullás egy korlátozott, a fejbőrt borító területen. A hajhullás leggyakoribb oka az androgén alopecia. Ez az esetek mintegy 95% -át teszi ki.

E betegség előfordulását mind a genetikai tényezők, mind a környezet befolyásolja. Az androgén alopecia azonban még nem teljesen ismert, és sok tényezőt még nem fedeztek fel..

Tipikus androgén alopecia egy férfiban

A katagénnel a haj anyagcsere folyamata csökken, és különösen a tüszővel való kapcsolat megszakad. A katagén fázis több hétig tart. Ezután a haj belép a telogén fázisba, amelynek végén a haj kihull. Több hónapig folytatódik. Ezek a fázisok egy személyben aszinkron módon múlnak.

Egészséges emberben a haj 85% -a anagén, kb. 15% -a telogén és 1% -a katagén. Androgén alopeciában szenvedő személynél a telogén fázis meghosszabbodik, ami a trichogramban a telogén szőr százalékos növekedésével, valamint az anagén fázis csökkenésében nyilvánul meg..

Tanulmányok kimutatták, hogy az androgéneknek nevezett hormonok nagy szerepet játszanak a hajhullásban. Fontosak a férfiak szexuális fejlődése szempontjából. Az androgének a nők és a férfiak fontos funkcióiért is felelősek, például a nem és a haj növekedésének szabályozásáért. A férfiaknál a kopaszság a hajhagymák DHT iránti genetikai érzékenységével is társul, ami a haj gyengüléséhez vezet, és lerövidíti azok élettartamát..

Bár a genetikai tényezők befolyásolják a legnagyobb mértékben a haj állapotát és a lehetséges hajhullást, nem szabad megfeledkezni az egészséges életmód fontosságáról. A súlyos életkörülmények és a stressz hozzájárul a hajhullástól szenvedők számának növekedéséhez, például Japán a második világháború után.

Tanulmányok kimutatták, hogy a háború utáni időszakban a férfi kopaszság eseteinek száma jelentősen megnőtt. A legújabb tanulmányok nagyobb hajhullás kockázatát mutatták azoknál az embereknél, akik nagy terhelést használnak edzés közben. Ez a tesztoszteronszint jelentős növekedésével jár.

Az androgén alopecia okai nőknél

A megjelenés, különösen egy nő esetében, nagyon fontos, és a haj az egyik legfontosabb eleme. A haj mennyiségében és minőségében bekövetkező bármilyen változás komoly pszichológiai problémát jelenthet, és sok problémát okozhat..

A kopaszság olyan betegség, amely nemcsak a férfiakat, hanem a nőket is érinti. Becslések szerint a betegség a 60 év alatti nők 20-60% -át érinti.

A nők, mint a férfiak androgén alopeciájának okai között a genetikai tényezők állnak az első helyen. Azok a gének, amelyek mutációi kopasz foltok kialakulásához vezethetnek, az androgének termeléséért felelős gének, valamint az androgén receptor génjei. A receptor gének mutációi túlérzékenységhez vezethetnek a hormon iránt.

Az androgén alopecia másik lehetséges oka a hiperandrogenizmus. Kapcsolódhat például policisztás petefészek szindrómához, valamint a fogamzásgátlásban található szintetikus progeszteron készítmények alkalmazásához. A hiperandrogenizmus a szőrtüsző miniatürizálásához vezet, amelynek eredményeként rövidebb, vékonyabb és fényesebb haj lesz.

A megnövekedett androgénszint második hatásmechanizmusa az anagén fázis időtartamának lerövidítése, vagyis a szőrnövekedés, valamint az az időtartam meghosszabbítása, amelyben a szőrtüsző új hajat termel a hajhullás után..

Az androgén alopecia jelei

Az androgén alopecia első jelei a 20-30 éves férfiaknál jelentkeznek, a nőknél valamivel később - 30 év után. A kopaszság a homlok és a halánték közötti növekvő szögekkel kezdődik, majd a fej tetején elvékonyodik a haj. Ezt a fajta kopaszságot férfias kopaszságnak nevezik. A nőknél férfi és női típusú kopaszság is kialakulhat..

A nők androgén alopeciájának első jelei a fésülés során kialakult elválás tágulásával nyilvánulnak meg. A férfi androgén alopeciára jellemző tünetek, vagyis a homloktól a templomokig tartó átmenet szögének elmélyülése a nők mintegy 30% -ában figyelhető meg, elsősorban a menopauza idején.

A nők androgén alopeciája a haj tetejének diffúz elvékonyodásából áll. Nagyon ritkán, női típusban teljes hajhullás következik be a fejbőrben.

Az androgén alopecia diagnózisa

A férfi kopaszság diagnosztizálása meglehetősen egyszerű, és nem igényel további kutatásokat. Az elismerés klinikai vizsgálaton alapul.

Az androgén alopecia diagnózisának megállapításának első lépése egy pontos és alapos megbeszélés a pácienssel a hajhullás folyamatáról, annak időtartamáról, az eddig alkalmazott kezelésről, a család hasonló eseteiről.

A második lépés egy orvosi vizsgálat, amelynek során fel kell mérni a hajhullás folyamatának előrehaladását, valamint az androgén alopeciát gyakran kísérő változások jelenlétét, például: pattanások, seborrhea, hirsutizmus. Ezeket a változásokat, például a hajhullást, a vér magas androgénszintje okozza..

Az androgén alopecia diagnosztizálása egy nőnél amellett, hogy az orvos anamnézist szed, további tanulmányokat igényel a hajról. Fontos elem a trichogram, vagyis a hajgyökerek megjelenésének felmérése és a szőrszálak számának meghatározása a szőrtüsző életciklusának egyes szakaszaiban. A szabad és az összes tesztoszteron, a dihidrotesztoszteron, az ösztrogén, a TSH szint, a pajzsmirigyhormon és a ferritin, a szervezetben a vas tárolásában szerepet játszó fehérje szintjének tanulmányozását is előírják..

A legtöbb esetben a nők androgén alopeciájának diagnosztizálását a trichoszkópia eredményei után állapítják meg, de biopsziára lehet szükség a diagnózis teljes bizalmának megszerzéséhez. Ugyanakkor ezen vizsgálatok alapján lehetőség nyílik a hajhullás egyéb okainak kizárására..

Androgén alopecia kezelése

Az androgén alopecia kezelése nem mindig szükséges. Sokan, különösen a férfiak, elfogadják a haj megjelenésének változásait, és nem tesznek semmilyen lépést a helyzet megváltoztatására..

Az androgén alopeciában szenvedő emberek többi része számára különféle kezelések állnak rendelkezésre a hajhullás megállítására vagy legalábbis korlátozására..

Megállapították, hogy a haj újbóli növekedése felgyorsul a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél, akiket minoxidil nevű gyógyszerrel kezelnek. Ez a gyógyszer valószínűleg kitágítja a bőr ereit és javítja a helyi keringést, ami gátolja a kopaszodás előrehaladását és részleges hajnövekedést okoz. Helyileg alkalmazzák a fejbőrön. A kezelés hatása néhány hónap múlva jelentkezik, és csak a gyógyszer alkalmazása alatt tart. A haj lemondás után ismét kihull.

Azokban a nőkben, akiknél fokozott az androgénszint, olyan gyógyszereket alkalmaznak, amelyek befolyásolják az androgének szintjét és aktivitását. A leggyakrabban használt ciproteron-acetát és ösztrogének. Különböző fogamzásgátló tablettákban találhatók.

A ciproteron-acetát blokkolja az androgének receptorokhoz való kötődését. Az ösztrogének növelik az androgéneket megkötő SHBG fehérje szintjét. Az ehhez a fehérjéhez kapcsolódó hormonok inaktívvá válnak, ami a testre gyakorolt ​​hatásuk csökkenéséhez vezet.

Ha azonban a betegség a szőrtüszők pusztulását eredményezte, a kopaszodás nem invazív kezelése nem hatékony. Hajátültetésre lehet szükség a csupasz foltok eltakarására.

A férfi kopaszság kezelése elsősorban pszichológiai okokból szükséges. Kevés idősebb felnőtt érzi vonzónak magát, és a hajhullás növelheti az önértékelés csökkenését.

Az androgén alopecia vagy az androgenetikus alopecia fő okai, jelei és kezelése

A buja frizura sok ember büszkesége. Azonban gyakran felmerülnek olyan helyzetek, amikor a haj minősége sok kívánnivalót hagy maga után, és a fején nem esztétikus kopasz foltok jelennek meg..

És ez egy komoly ok a trichológus konzultációjára. Végül is a kopaszodás folyamata önmagában nem áll le, ami azt jelenti, hogy fennáll a teljes hajhullás veszélye..

A betegség rövid leírása

Érdemes kezdeni a következő kérdésre adott választ: "Androgenetikus alopecia - mi ez?" Az androgén alopecia (androgenetikus) olyan betegség, amelyben intenzív hajhullás tapasztalható a homlokán és a koronán.

Az androgén alopecia fő oka a hormonális tényező (megnövekedett tesztoszteronszint).

A szőrtüszők egy speciális enzimet tartalmaznak, amely a tesztoszteronnal kémiai reakcióba lépve elősegíti annak dihidrotesztoszteronná történő átalakulását. Ez a hormon negatívan befolyásolja a haj állapotát..

A haj életciklusának három szakasza van: a haj születésének és növekedésének szakasza, az elhervadás és a hullás szakasza. A megnövekedett dihidrotesztoszteron-tartalom megváltoztatja a haj növekedési szakaszának időtartamát, illetve a kihullott haj mennyisége jelentősen megnő.

Mint fentebb jeleztük, az androgénfüggő alopecia fő okának a férfi nemi hormonok (vagy inkább a dihidrotesztoszteron - a tesztoszteron származéka) megnövekedett tartalmát tekintik, bátran kijelenthető, hogy az androgén alopecia a férfiaknál a leggyakoribb. És az életkor nem igazán számít.

Az androgén alopecia mind az idősebb férfiaknál, mind a fiataloknál (30 év alatt) előfordulhat. Ezenkívül a menopauza alatt lévő nők is veszélyeztetettek..

Képtár

Annak érdekében, hogy jobban megérthesse, hogyan néz ki az androgén alopecia, az alábbiakban láthatja a fotókat:

Az androgén alopecia diagnosztikai módszerei

Csak egy trichológus tudja diagnosztizálni és meghatározni az alopecia típusát és stádiumát. A pontosabb diagnózis érdekében az orvosnak számos vizsgálatot kell végeznie..

 1. Vérvizsgálatok a tesztoszteron szintjének, valamint a szőrtüszők normális működéséhez szükséges vitaminok és ásványi anyagok mennyiségének meghatározásához.
 2. Wasserman-reakció, amely kiküszöböli a szifiliszt, amely kopaszságot is okozhat.
 3. Genetikai tesztek a hajhullás intenzitásáért felelős gén jelenlétének kimutatására.

A betegség kialakulásához hozzájáruló tényezők

Az androgén alopecia fő okának a tesztoszteron és a származékként képzett dihidrotesztoszteron hormon megnövekedett tartalmát tekintik. Ezenkívül fontosak a szőrtüszők tulajdonságai is, nevezetesen azok összetétele (a dihidrotesztoszteronnal reagáló 5-alfa deduktáz enzim jelenléte és mennyisége), valamint negatív hatásaira való érzékenység..

Az androgén alopecia egyéb okai a következők:

 1. Genetikai tényező, vagyis a kopaszodásra való hajlam örökölhető.
 2. Fertőző betegségek, valamint a belső szervek működési zavarai.
 3. A helyes életmód alapjainak be nem tartása.

Az androgén alopecia általában felnőttkorban nyilvánul meg, azonban bizonyos negatív tényezők jelenlétében a kopaszodás első jelei sokkal korábban észrevehetők. Különösen a haj elvékonyodása fordulhat elő 18 és 20 év közötti fiataloknál..

50 éves korára az androgén alopecia a férfiak több mint 50% -át és a nők 25% -át érinti. Egyetértek, a statisztikák lenyűgözőnek tűnnek, ezért jobb, ha előre megismerjük a betegség szakaszait, annak érdekében, hogy időben megállapítsuk a betegség jelenlétét, és segítséget kérjünk szakembertől.

Az androgén alopecia szakaszai

Minden szakasznak megvan a maga sajátossága. Ha a betegség egészéről beszélünk, akkor ez elsősorban a homlok területét és a fejbőr koronáját érinti, a haj itt törékenyebb, vékonyabb lesz, végül pihe-nyé alakul (és különösen előrehaladott esetekben teljesen kihull).

A férfiaknál az androgén alopeciának 7 fejlődési szakasza van:

 1. A kezdeti szakaszban gyakorlatilag nincsenek a betegség tünetei, kivéve a hajszál változását a fejbőr frontális régiójában. A haj ezen a területen elvékonyodik, növekedésük széle megváltozik.
 2. A homlokrész hajnövekedésének széle elmélyül, a fejtetőnél háromszög alakú apró kopasz területek láthatók.
 3. A fejbőr a fejbőrön keresztül látható a frontális, parietális és temporális régióban. A haj egyre vékonyabb lesz.
 4. A klinikai kép egyre hangsúlyosabbá válik, a változások gyakran visszafordíthatatlanná válnak. A haj helyreállítása pedig csak hajátültetéssel lehetséges. Weboldalunkon többet megtudhat a modern transzplantációs módszerekről, beleértve a nem műtéti technikát és ennek az eljárásnak az árát..
 5. A kopaszság szétszórt gócai fokozatosan egyesülnek eggyé.
 6. A homlok, a korona, a halánték területén a haj gyakorlatilag hiányzik (a maradék haj nagyon vékony és gyenge, emlékeztet a lefelé).
 7. Teljes hajhullás meghatározott területeken.

A nők alopeciájával ritkán következik be teljes hajhullás. A klinikai kép általában kevésbé hangsúlyos.

Főleg a fejbőr parietális régióját érinti. A homlokon lévő haj általában megmarad, bár minősége romlik.

Különböző kezelések

Az orvos, miután diagnosztizálta és meghatározta a tünetek súlyosságát, intézkedéscsomagot ír elő, amelyek segítenek megbirkózni a problémával. Milyen módszerek ismertek az androgén alopecia kezelésére ma:

 1. A gyógyszeres kezelés olyan gyógyszerek alkalmazása, amelyek segítenek megállítani a hajhullást. Sajnos gyógyszerek segítségével nem lehet visszafordítani a folyamatot és visszaadni az elveszett hajat..
 2. A fizioterápiás módszerek (masszázs, hardver technológiák) erősítik a hajhagymát, javítják a vérkeringést a fejbőrben.
 3. A hagyományos módszerek szintén segítenek a hajhagymák megerősítésében. Ezek közül a legelterjedtebb a bojtorjánolaj használata, a hajra és a fejbőrre gyakorolt ​​előnyei régóta bizonyítottak. Olvassa el weboldalunkon a hajhullás elleni hatékony maszkokról: tölgyfakéreg, tengeri és asztali só, fokhagyma, élesztő, gyógynövényes főzetek, bojtorján infúziók, komló.
 4. A beteg életmódjának is nagy hatása van. Diverzifikálnia kell étrendjét, tartalmaznia kell vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket (ha szükséges, használjon vitamin-kiegészítőket), feladja a rossz szokásokat.
 • telogen hajhullás mi ez? Használják-e az ilyen típusú alopecia kezelését?
 • mennyire nehéz gyógyítani a cicatricialis alopeciát, és mi a jellemzője ennek a betegségnek?
 • hogyan lehet felismerni és gyógyítani az alopecia totalis-t, mi ez és mennyire súlyos?
 • diffúz hajhullás: hogyan lehet felismerni és kijavítani az ilyen alopeciát?
 • kiszámíthatatlan betegség - alopecia areata.

Hasznos videó

Nézze meg az alábbi videót az androgén hajhullásról:

Következtetés

Ha a kezelést időben elkezdik, a legtöbb beteg prognózisa megnyugtató. A modern orvosi technológiák lehetővé teszik a haj állapotának javítását, életciklusának megalapozását. Még a sikeres kezelés sem garantálja, hogy a betegség egy idő után nem jelenik meg újra..

Az androgén alopecia előrehaladott formája teljes hajhulláshoz vezethet a fejbőr egyes területein (férfiaknál), és jelentősen romlik a hajvonal minősége (nőknél). Ezért, miután észrevette a betegség első jeleit, sürgősen orvoshoz kell fordulni. Így vastag és erős lesz a hajad..

Androgén alopecia. Frissítés

Előadó: Ovcharenko Julija Sergeevna, a KhMAPE Dermatovenereológiai Tanszékének docense, az Európai Hajkutató Társaság (EHRS) igazgatóságának tagja, a "Trichológiai Intézet" (Kharkov) klinika vezetője

Bevezetés

Az androgén alopecia (AGA) egy komplex poligénes multifaktoriális állapot, amely a hajhullás leggyakoribb formája, életében a férfiak 80% -át és a nők 50% -át érinti. Az AGA az évek során fejlődik és tükrözi a szegmentális vagy szervspecifikus idő előtti öregedést.

A betegség genetikai vizsgálata ismét rámutatott az öröklés szerepére. Ebben a tekintetben az AGA publikált genetikai tanulmányainak friss elemzése új összefüggést tárt fel az AGA és az WST34A intron régióban található rs7349332 között, ami arra utal, hogy a WNT jelátvitel részt vegyen az AGA etiológiájában. Az AGA német eset-kontroll tanulmányában kimutatták, hogy az AGA kialakulásának genetikai kockázatának egyik oka kifejezett poligén komponens. Ez a tény valószínűleg az AGA-hoz társuló biológiai utak összetettségét tükrözi.

Genetikai tesztelés

Jelenleg úgy gondolják, hogy az AGA genetikailag többtényezős tulajdonság, összetett genetikai szerkezettel..

Az „androgén oldalon” a „általában gyanús” gén ebben az esetben az androgén receptor (AR) gén, amely az X kromoszómán található, ami megmagyarázhatja az AGA átvitelét az anyától. Még mindig nem világos, hogy az AR-tól eltérő gének felelősek-e az AGA-ért. A betegeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a modern genetikai teszt az AR gén variációin alapul, míg az androgenetikus alopecia kialakulását valójában más gének poligénes érintettsége vagy epigenetikus mechanizmusok okozzák.

Klinikai fenomenológia

Az AGA egy folyamatos, elhúzódó folyamat, nem pedig a betegség különálló fázisainak sorozata, és minden beteget a különböző tünetek széles skálája jellemez. Az AGA előrehaladtával a szövetek öregedési folyamatához hasonlóan viselkedik - a szőrtüszőkben, csakúgy, mint más szervekben, a csak szerkezeti funkciót hordozó sejtek aránya nő, varratok, összehúzódások, hegek képződnek, szklerózis lép fel - a kötőszöveti komponensek fokozott fejlődése, ami a specifikus szövetek gyengüléséhez vezet. funkciók, elvékonyodás és hajhullás

A frontális növekedési vonal hátának elmozdulása és a korona kopaszsága a férfi androgenetikus alopecia fő jele. Ezenkívül az alopecia területei egyesülhetnek egyetlen egésszé, aminek következtében a normális hajnövekedésnek csak egy határa marad a fejbőr oldalán és hátulján..

A nőknél az AGA lassabban halad, súlyossága kisebb, és a terápiára adott válaszok nagyobb változatosságot mutatnak.

A nőknél az AGA három különböző modellje létezik:

a korona területének diffúz elvékonyodása a frontális hajvonal megtartása mellett (Ludwig modell);

elvékonyodik és elterjed a fejbőr központi részén, megsértve a frontális hajvonalat (karácsonyfa mintája);

a bitemporális kopaszokhoz kapcsolódó elvékonyodás (Hamilton modellje) gyakoribb a menopauzában szenvedő nőknél és a hiperandrogenizmusban szenvedő nőknél.

Androgén alopecia szindrómákban

Ritka esetekben a rendkívül súlyos androgenetikus alopecia vagy annak korai megjelenése olyan komplex genetikai rendellenesség tünete lehet, mint pl.,

 • trichorinophalangealis szindróma;
 • progerie és;
 • Laron-szindróma;
 • és Kurshman-Steinert-Batten myotonikus dystrophia.

Korai kopaszság

Az androgenetikus alopeciát, amelynek klinikai tünetei 10 és 20 éves kor között jelentkeznek, korai vagy korai kopaszodásnak nevezzük. A pubertás előtti gyermekeknél a betegség, mind a fiúk, mind a lányok esetében, kizárólag női kopaszságként nyilvánul meg.

A veleszületett hajhullás differenciáldiagnózisa a következőket tartalmazza:

 • egyszerű hipotrichózis;
 • és ektodermális diszplázia (egyidejű fizikai / szellemi retardációval, izzadással, a körmök és a fogak rendellenességeivel).

Az osztályozások alakulása

Az androgén alopecia súlyosságának meghatározása kihívást jelent.

A felső sor négy rajzot mutat be, amelyeket egy primitív barlang falába vájtak. Körülbelül 30 000 évbe került az alsó sorban látható tipikus férfi hajhullás osztályozása. Jelenleg különféle osztályozási módszereket fejlesztettek ki és módosítottak..

AGA osztályozások

Egészen a közelmúltig az általánosan elfogadott szabvány a férfiak Hamilton-Norwood-osztályozása (1951-1975), a nők esetében pedig a Ludwig-osztályozás (1977) volt, hangsúlyozva a nemek heterogenitását..

Fejlődés vagy forradalom?

Szükség volt a meglévő osztályozások fejlesztésére, amelynek eredményeként 2007-ben létrejött egy univerzális osztályozás. 2007-ben Lee és mtsai. javaslatot tett egy alap- és speciális (BASP) osztályozási rendszerre, amely a Norwood-Hamilton osztályozás továbbfejlesztett változata, négy alaptípust (L, M, C, U) és két specifikus típust (F és V) tartalmaz.

A mintahajhullás alap- és specifikus (BASP) osztályozása (Feladó: Lee WS, Ro BI, Hong SP et al (2007) A mintahajhullás új osztályozása, amely egyetemes a férfiak és a nők számára: alap- és specifikus (BASP) osztályozás. J Am Acad Dermatol 57 (1): 37–46)

A tipikus hajhullás új osztályozása univerzális eszköz, amelyet férfiak és nők egyaránt használnak: az alap- és a specifikus (BASP) osztályozás.

Fel lehet használni mind a hajhullás további mértékének, mind a terápiára adott válasz értékelésére. A meglévő osztályozások hiányosságainak javításával könnyen megjegyezhető és könnyebben alkalmazható klinikai körülmények között. A Norwood-Hamilton osztályozás nem vesz figyelembe bizonyos hajhullási típusokat, például a női mintázatú hajhullást.

Ezenkívül a Ludwig-skála nem használható a nők férfias kopaszságának osztályozására. A BASP, nemtől és fajtól függetlenül, lehetővé teszi a hajhullás minden típusának besorolását.

Az AGA fejlődésének okai

A férfiaknál a legjelentősebb tényező az enzim II típusú 5-alfa reduktáz megnövekedett aktivitása, amely a herék tesztoszteronját dihidrotesztoszteronná (DHT) metabolizálja a genetikailag hajlamos hajhagymákban.

A nőknél általában fontos szerepet játszik az aromatáz aktivitásának csökkenése, amely a petefészekben keringő tesztoszteront 17 béta-ösztradiollá alakítja.

A DHT helyi koncentrációjának növekedése az anafázis fokozatos csökkenéséhez vezet a hosszabb telogén fázis következtében, és a HF progresszív miniatürizálásával jár. A HF miniatürizálását a dermális papillában és a dermális membránban lévő sejtek számának viszonylag éles csökkenése miatt hajtják végre. Kíséri:

 • a WF abszolút számának csökkenése,
 • anafázisos periódus csökkenése,
 • rudak átmérője,
 • valamint a kenogén fázis időtartamának növekedése.


A perifollikuláris gyulladás szerepe

Az AGA patogenezisében az androgénfüggő változások mellett bebizonyosodott, hogy a follikuláris mikro-gyulladás a bakteriális flóra, toxinok és az oxidatív stressz jelenléte által kiváltott fibrózis kialakulásával jár..

Az androgenetikus alopecia patobiológiájának új szempontjai

Folytatódik az AGA aktiválását és progresszív fejlődését szabályozó mechanizmusok keresése. Megállapították, hogy az oxidatív stressz jelentősen hozzájárul a hajhulláshoz..

A kopaszodás által nem érintett occipitalis területről vett sejtekkel összehasonlítva a férfiak kopaszodó területéről származó dermális papilla sejtjeit lényegesen nagyobb érzékenység jellemezte az oxidatív stressz iránt. Különböznek a csökkent proliferáció és migráció tekintetében is, a reaktív oxigénfajok szintjének növekedésével és az öregedéssel együtt..


AGA - az öregedés markere?

Egyes szakértők az AGA-t szervspecifikus, gyorsított öregedésnek tekintik, a szőrtüsző fibroblasztok fokozott érzékenységével az oxidatív stressz iránt..

A közelmúltban különös figyelmet fordítottak a szőrtüsző közvetlen közelében elhelyezkedő további szervek szerepére. A hajemelő izmot az AGA patogenezisének új résztvevőjeként azonosították.

Feltételezik, hogy a szőremelő izom és a follikuláris egység kapcsolatának elvesztése szabályozza az AGA miniatürizálásának folyamatát, és visszafordíthatatlanságához vezet, ellentétben az alopecia areata-ban megfigyelt reverzibilis folyamattal, amelyben az izom és a follikuláris egység kapcsolata megmarad.

Androgén alopecia. Hipotézis

Felmerült, hogy a hajat felemelő izmot zsírszövet váltja fel, és ez a jelenség az ős- vagy progenitorsejtek kimerüléséhez vezethet a tüszőmesenchimában..

A faggyúmirigyeket előterjesztették az AGA patológiájában potenciális tényezők szerepére vonatkozóan is. Kimutatták, hogy az AGA-ban szenvedő betegek jelentősen megnövelik a faggyúmirigyek területét, miközben növelik az egyes follikuláris egységekben található lebenyek számát. Felvetődött, hogy a DHT és a faggyúmirigy funkcionális aktivitása közötti szoros kapcsolat azok kiterjesztéséhez vezet, ami korai átmenetet válthat ki a katagén vagy a telogén fázisba..

A célszövetekben az androgénfüggő folyamatok elsősorban a DHT AR-hez való kötődése miatt következnek be.

A DHT-függő sejtfunkciókat a gyenge androgének jelenléte, az 5-alfa-reduktáz hatására erősebb androgénekké történő átalakulásuk, az androgén-dezaktiváló enzimek alacsony enzimatikus aktivitása és a nagy mennyiségű funkcionálisan aktív AR jelenléte határozza meg..

A betegségre hajlamos fejbőrön magas DHT-szintet és megnövekedett AR-expressziót regisztráltak..

A kulcsszerepet a tesztoszteron DHT-vé alakításának tulajdonítják a dermális papillában, míg a dermális papilla sejtek által termelt androgén által szabályozott faktorok feltehetően befolyásolják a többi HF komponens növekedését..


Az AGA-ban szenvedő nők csak töredékében igazolható a perifériás vérszérumban az androgén anyagcserében bekövetkező kóros változások jelenléte, és a normától való eltérések gyakran jelentéktelenek. Moltz-tanulmányok szerint 125 AGA-ban szenvedő nőnél a szabad tesztoszteronszint emelkedését csak 29% -nál tapasztalták.

Az androgén horizont másik oldalán lévő endokrin rendellenességeket, amelyeket prolaktinémia, pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH), melatonin és szomatotropin rendellenességek jellemeznek, írják le az AGA esetében. A szérum ferritinszint csökkenésével függőség van (A).

A csúcs AGA terjedésének nemrégiben készült metaanalízise a prosztatarák kockázatának jelentős növekedésével jár, míg más típusú AGA terjedés nem jár a prosztatarák kockázatának jelentős növekedésével..

Terápiás koncepciók az androgén hajhullás visszafordítására

Minoxidil

A minoxidil univerzális gyógyszer, amely a hazai piacon széles hatásspektrummal rendelkezik.

Minoxidil - a káliumcsatornákat aktiváló arterioláris vazodilatátor, a piperidin-pirimidin származékát az NVC-ben a minoxidil-szulfotranszferáz minoxidil-szulfáttá, aktív metabolittá katalizálja, amely feltehetően:

 • serkenti a hajhagymákat,
 • növeli a véráramlást,
 • aktiválja a vaszkuláris endoteliális növekedési faktor mRNS expresszióját a dermális papilla sejtjeiben, antiapoptotikus hatást biztosítva,
 • meghosszabbítja az anagént,
 • a telogén tüszők csökkenéséhez és a HF méretének növekedéséhez vezet,
 • immunreguláló hatást mutatott a T-limfociták gátlásával.

Minoxidil. Klinikai kutatások

• Két, 493 nő bevonásával végzett vizsgálatban az 5% -os oldatot összehasonlították a 2% -os oldattal. A hajszámlálási adatok alapján az 5% -os oldat kismértékben hatékonyabb volt, mint a 2% -os oldat.

• Egy nemrégiben végzett összehasonlító tanulmány az 5% -os minoxidil hab és a 2% minoxidil oldat összehasonlításával hasonló eredményeket mutatott fehér betegeknél.

Tesztet fejlesztenek ki a minoxidilra adott válasz meghatározására. A minoxidillal végzett kezelés "kiszámíthatóságának" kérdése nagyon releváns, mert a betegek csak 40% -a büszkélkedhet a megújult haj növekedésével. Ugyanakkor a terápia hatékonyságának felméréséhez 3-6 hónapot kell várni, ennyi idő alatt „hiába” szedve a gyógyszert. A szulfotranszferáz aktivitás meghatározását a hajhagymákban a kutatók megpróbálták felhasználni a minoxidil hatásának korábbi diagnosztizálására..

Az új teszt lényege a következő megfigyeléseken alapul. A fejbőrben lévő minoxidilt a SULT1A1 enzim minoxidil-szulfáttá alakítja. Feltételezzük, hogy a szőrtüszők SULT1A1 aktivitása korrelál a gyógyszer hatékonyságával

Így egy szulfotranszferáz-teszt használata kizárja a terápiában refrakter betegek 95% -át.

Finaszterid és Dutaszterid

A sok dermatológus által alkalmazott dutaszterid biztató eredményeket mutatott a férfi AGA kezelésében, annak ellenére, hogy a gyógyszert csak Koreában engedélyezték ennek az állapotnak a kezelésére. A dutaszterid biztonsági profilja hasonló a finaszteridhez.

Gübelin Harcha és mtsai. 2014-ben közzétette egy nagy, randomizált, kontrollált vizsgálat eredményeit a dutaszterid és 1 mg finaszterid és a placebo különböző dózisainak összehasonlító hatékonyságáról. A szerzők azt találták, hogy 1 mg finaszteridhez képest a 0,5 mg dutaszterid bevételének hatékonysága szignifikánsan magasabb volt. Ezek az eredmények tovább erősítették a dutaszterid nagyobb hatásosságát (5 mg finaszteriddel összehasonlítva) a szőrnövekedés fokozásában, amelyet az Olsen végzett az előző randomizált, kontrollált vizsgálatban (Olsen et al. (2006))..

Helyi finaszterid

Az AGA kezelés biztonságáért aggódó svájci tudósok kifejlesztettek egy új szabadalmazott P-3074 szert, amely 0,25% finaszterid krém helyi alkalmazásra. A klinikai vizsgálatok során 40% -kal csökkenti a fejbőr dihidrotesztoszteron koncentrációját, mint az orális finaszterid. Érdekesek a minoxidil és a finaszterid kombinációjával készült helyi készítmények.

Aktuális melatonin

A melatonin ismertetett erőteljes antioxidáns tulajdonságai lehetővé teszik, hogy a haj tetszőleges elvékonyodásával járó oxidatív stressz ellensúlyozására, az AGA-val és az őszülés megelőzésére szolgáló lehetőségként vegyék fontolóra..

A közelmúltban a helyi melatonin készítmények öregedésgátló hajkozmetikumként léptek be az európai piacra. Kimutatták, hogy a helyi melatonin elnyomja az UV által kiváltott erythema küszöböt és növeli az anagén haj arányát az AGA-ban szenvedő nőknél.

Ezeket az adatokat alátámasztják egy kettős-vak, placebo-kontrollos kísérleti vizsgálat eredményei, amelyben 1 ml 0,1% -os melatonin alkoholos oldat helyi alkalmazása AHA-ban és diffúz alopeciában szenvedő nőknél hat hónappal később jelentősen megnövekedett az anagén szőrben, összehasonlítva a placebóval

Orális antiandrogének

A minoxidil alternatívái közé tartozik a ciproteron-acetát, a spironolakton és a flutamid.

Az AGA adjuváns kezelése és a hatásmechanizmusok

A haj növekedésének stimulálása

Vaspótlók hiány hiányában

Vitaminok (biotin, niacin származékok), koffein, melatonin

Elektromágneses / statikus mezőknek való kitettség

A perifollikuláris vaszkularizáció javulása

Prosztaglandinok (Viprostol, Latanoprost), Aminexil, Glicerin-oxi-éterek és Szilícium

Ásványok, niacin származékok

A DHT hatás gátlása

Cimicifuga racemosa

Aminosavak, vitaminok (biotin, niacin származékok)

Nyomelemek (cink, réz)

Adjuváns terápia

Jelenleg a minoxidil 2% és 5% koncentrációjú, napi kétszer alkalmazott oldatának hatékonysága és biztonságossága az AGA kezelésére a legmagasabb szintű bizonyítékokkal rendelkezik..

A más betegségek, például az orális antiandrogének kezelésére jóváhagyott farmakológiai szerek eredményei ellentmondásosak..

Ha a gyógyszeres terápia hatástalan, akkor műtéti kezelés javasolt, bár ebben az esetben az eredmények nagy változékonyságot mutatnak.

A közelmúltban számos ígéretes módszert javasoltak


Trombocitában gazdag plazma (PRP)

Megállapított optimális koncentrációszint hiányában a jelenleg alkalmazott PRP előkészítési módszer 300-700% -os dúsítási szint elérését teszi lehetővé (általában több mint 1.000.000 vérlemezke / μL).

A PRP hajnövekedésre gyakorolt ​​lehetséges hatásait 2012 óta tanulmányozták egereken végzett in vitro és in vivo vizsgálatokban..

A szőrtüsző tényleges hatásmechanizmusa továbbra is ellentmondásos: a PRP in vitro aktiválja a dermális papilla sejtek szaporodását és megakadályozza az apoptózist, ami az Akt és a Bcl-2 expressziós szintjének növekedését váltja ki. Ezenkívül a PRP részt vesz a szőrhám képződésében és az őssejtek szőrtüszősejtekké történő differenciálódásában. A fokozott FGR-7 expresszió az anagén fázis meghosszabbodásához vezet a haj növekedési ciklusában.

A PRP hajnövekedés hatékonyságával kapcsolatos csak kevés klinikai vizsgálat közzétett eredményei nem tekinthetők objektívnek. A Gkini és munkatársai által végzett szisztematikus áttekintésbe bevont 14 klinikai vizsgálat közül csak 2 nőt vizsgáltak a bizonyítékokon alapuló orvoslás elvei szerint.


Lézerek

A lézerek és a fényterápiás eszközök monokromatikus fényforrásokat használnak, amelyek hullámhossza 600–1400 nm a spektrum vörös / infravörös tartományában.

Különösen az alacsony intenzitású lézerterápia (LLLT) alkalmazása új megközelítést jelent bizonyos hajbetegségek, köztük az androgenetikus alopecia kezelésében. A hatásmechanizmus világos megértésének hiánya ellenére a lézerterápia serkenti a telogén szőrtüszők áttérését az anagén fázisba, növeli az anafázis időtartamát azáltal, hogy stimulálja az epidermális őssejteket a szőrtüsző kidudorodásának területén, és megakadályozza a katagén fázis idő előtti megjelenését..

Ezenkívül kiderült, hogy ez a fajta terápia szabályozza a gyulladáscsökkentő és immunológiai választ..

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) 2011-ben jóváhagyta a Hairmax Lasercomb R-t a női AHA kezelésére, de nincsenek publikált tanulmányok a nők hatékonyságáról.

Számos tanulmány ellenére további adatokra van szükség egy standardizált kezelési eljárás kidolgozásához, ideértve az optimális hullámhosszat, a koherencia mértékét és a dozimetriai paramétereket..

Az LLLT mint kezelési lehetőség biztonságosságát és lehetséges hatékonyságát olyan AGA-ban szenvedő betegeknél, akik nem reagálnak a szokásos terápiára, vagy akikről megállapítják, hogy intoleránsak, további klinikai vizsgálatokban kell megerősíteni..


Dutaszterid mezoterápiában

Egy nemrégiben készült tanulmányban 126 beteg vizsgálta a helyi dutaszterid injekciók hatékonyságát a női hajhullás kezelésében. 2 mg oldatban 0,5 mg dutaszterid, 20 mg biotin, 200 mg piridoxin és 500 mg D-panthenol kombinációját intradermálisan injektáltuk a korona régiójába mezoterápia módszerével. Az injekciókat hetente, 8 héten át, majd kéthetente, 4 héten keresztül ismételgettük, a 16. héten végeztük el az utolsó ülést.

Megállapították, hogy 18 héttel a kezelés megkezdése után (összehasonlítva a sóoldatot kapó kontrollcsoporttal) ez a módszer pozitív hatással volt az AVI-ben szenvedő nők hajnövekedésére. A 18. héten a betegek 62,8% -a fényképeken rögzített javulást, a hajátmérő növekedését és a hajhullás csökkenését mutatta..

Prosztaglandin analógok

A prosztaglandin analógok (APG-k), például a latanoprost és a bimatoproszt, helyi gyógyszerek a glaukóma és az intraokuláris hipertónia kezelésében. Később kiderült, hogy ezek az anyagok hozzájárulnak a szempillák növekedéséhez és pigmentálásához. A szőrnövekedést elősegítő hatásmechanizmusról úgy gondolják, hogy a bőr papillájának stimulálása a telogén haj anagén fázisba történő átmenetének aktiválásához vezet.

Jelenleg nincsenek adatok az APG alkalmazásáról a női AHA kezelésében.

A bimatoproszt 0,03% -os fejbőr-injekciói hetente egyszer, 12 héten át, majd kéthetente egyszer 4 héten keresztül 59 éves, AVVT-ben szenvedő nőbetegségben hatástalanok voltak.

Mikrotű terápia

A vérlemezkék növekedési faktorainak felszabadulására, az őssejtek aktiválódására és a szőrnövekedéssel összefüggő gének túlzott expressziójára gyakorolt ​​állítólagos hatás alapján javasoljuk a mikrotű terápia alkalmazását az AGA új kezeléseként..

100, enyhe vagy közepesen súlyos AGA-val rendelkező férfi randomizált vizsgálata kimutatta, hogy a dermaroller és az 5% -os minoxidil testápoló együttes alkalmazása a haj növekedésének aktiválásában szignifikánsan jobb volt, mint a csak a minoxidilé..

Ezen ígéretes eredmények ellenére ennek a módszernek az AGA kezelésében történő alkalmazása klinikai vizsgálatok során megerősítést igényel..


Hajátültetés

Ha a hajhullás a szokásos kezelésekkel nem javítható, a hajátültetés kezelési lehetőségnek tekinthető. Ezt a még mindig hatékony eljárást tapasztalt sebésznek kell elvégeznie, amelynek során az egyes szőrtüszőket átültetik a donor helyéről, de a férfiakkal ellentétben a nők területe nagyon korlátozott a hajhullás diffúz jellege miatt..

A műtét szövődményei közé tartozik az átültetés utáni ideiglenes hajhullás, fertőzések, fájdalom és a transzplantáció kudarca..

A hajátültetést különféle módszerekkel hajtják végre, az egyik ilyen módszer a PL-FUT
longitudinalis partialfollicularunittranszplantáció.

Az új módszer a follikuláris egység részleges hosszanti kivonásából áll, amely teljes follikuláris egységként használható egy teljesen differenciált szőrtüsző kialakításához. A donor helyén a dermiszben megmaradó részleges follikuláris egység túlélheti és szőrt képezhet.

Hajátültetés - van-e alternatíva?

A 2013. májusában, Edinburgh-ban megrendezett 7. Világhajlam-kongresszuson kanadai tudósok bejelentették egy kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálat megkezdését, amelynek célja az autológ őssejtek hatékonyságának vizsgálata az androgén alopecia kezelésében.

Ez a módszer lehetővé teszi a haj helyreállítását a kopaszság zóna egyetlen injekciójával olyan oldattal, amely a páciens laboratóriumi körülmények között növesztett növekedési zónájának saját sejtjeit tartalmazza..

Irányok a jövőbeni kutatáshoz

A jelenlegi kutatási területek és a jövőbeni terápiás módok a következők:

 • follikuláris eredetű őssejtek,
 • valamint a szőrtüszőszövetek termesztésének technológiái.

A pihentető őssejtek aktiválódását serkentő megfelelő védő- és kiváltó mechanizmusok pontos azonosítása és hatékony szállítása valósággá teheti a hajhullás megelőzését és visszafordítását..

Az Ovcharenko Y.S., a KhMAPE Dermatovenerológiai Tanszékének docense, az Európai Hajkutató Társaság (EHRS) igazgatóságának tagja, a Trichológiai Klinika Intézetének (Kharkiv) vezetője, a Nonprofit Partnerség "Trichológusok Társasága" VI tudományos és gyakorlati konferenciájának vezetője beszámolója alapján készült felvétel..

Az androgén alopecia okai és kezelése nőknél

A hajhullást a nők személyes tragédiának tekintik. Mégis... Korábban a dús haj elveszíti volumenét, és ezzel vonzereje és szépsége elmúlik. Mi az oka egy ilyen drasztikus változásnak?

Tekintsük a nők hajhullásának egyik formáját - androgén alopecia.

1 Miért fordul elő nőkben az androgén alopecia

Úgy gondolják, hogy csak a férfiak vannak ilyen típusú kopaszságban. Ez téves állítás. Az 50 év feletti nők legfeljebb 30% -ában van ilyen patológia.

Az emberi test a hormonok hatalma alatt működik. A férfiaknál az androgének, a nőknél pedig az ösztrogének érvényesülnek. Az androgének nőkben is alacsonyak.

A mellékvesék, a petefészek, a perifériás szövetek és szervek (bőr, máj, zsír, izomszövet) termelik őket. A normális hormonális háttér meghatározza a nemi szervek fejlődését, a mirigyek működését, valamint a női vagy férfi haj növekedését.

Ha egy vagy másik ok miatt a női hormonok szintje megnő a női testben, androgén alopecia alakulhat ki..

Ez a fajta kopaszság a nőknél az androgének szintjének növekedése nélkül is előfordulhat, ha a hajhagymák fokozott érzékenységet mutatnak a férfi hormonok iránt..

A nők fokozott érzékenysége genetikailag öröklődik, és a fehérjeszintézis, a haj táplálkozásának megsértésében és rendellenességében nyilvánul meg. Amiatt, hogy a haj elvékonyodik, vellussá válik és kidől.

2 Tünetek

Az androgén alopecia fő tünete a hajhullás. A nőknél megvannak a saját jellemzői.

Kezdetben a haj elvékonyodik a homlokától, a koronától. A központi elválás területén a haj is elvékonyodik, és a csupasz fejbőr csíkját tárja fel, amely a megmaradt hajon keresztül látható.

A nők androgén alopeciáját az jellemzi, hogy az occipitalis régióban a haj sűrűsége és növekedése általában ugyanaz marad. Az diffúziós régió csak diffúz formában maradhat szőrtelen..

3 fejlődési szakasz

Az androgén alopecia során a következő szakaszokat különböztetjük meg:

1. szakasz - a nők elválási területén a haj ritkábban növekszik, elhalványul, törékenyebbé válik.

2. szakasz - a hajhullás fokozódik, a szőrtelen területek elterjednek a parietális régióban, elfogják a frontot.

3. szakasz - szinte az egész parietális, frontális régió szőrtelen. A nők hajának egy része megmaradt a fej hátsó részén és a templomok területén. A fejét vékony molyhos borítja. Ha a folyamat előrehalad, akkor a nyakszirt és az időbeli régió is szőrtelen marad..

4 Az androgén alopecia kialakulásának okai

A következő betegségek és állapotok hormonális egyensúlyhiányhoz vezethetnek, az androgének túlsúlyával a női testben:

 • Endokrin rendellenességek. A mellékvese, az urogenitális traktus kóros folyamatai az endokrin mirigyek, a máj, a petefészkek megzavarásához vezetnek. Ez tükröződik a nő hormonális hátterében, megteremti a hiperandrogenizmus előfeltételeit.
 • A petefészkek, a mellékvesék, a bőr függelékei androgéntermelő daganatok - egy másik súlyos patológia, amelyben a kopaszság a sok tünet egyike, amely a nő testének hibás működését jelzi
 • Policisztás petefészek szindróma
 • Terhesség, szoptatás, menopauza

A nők életének ezek az időszakai a lehető legsebezhetőbbnek bizonyulnak a hormonális szint ingadozása miatt. Bármilyen stressz, fizikai vagy szellemi túlterhelés, megfázás lendületet adhat az alopecia patogenezisének kialakulásában

 • megnövekedett androgéntermelés olyan betegségek miatt, mint az akromegália, a hiperprolaktinémia
 • a nők orális fogamzásgátlók, glükokortikoszteroidok, antidepresszánsok hosszú távú alkalmazása
 • genetikai hajlam. Általános szabály, hogy a kopaszodás örökletes formája esetén a női testben normális a férfi nemi hormonok szintje, de a hajhagymák receptorainak érzékenysége sokszor megnő..

5 Diagnózis nőknél

Ha egy nő arra gyanakszik, hogy androgenetikus alopeciában szenved, akkor figyelnie kell arra, hogy testén a fejszőrök elvékonyodásával együtt a következő tünetek jelentkeznek-e:

 • menstruációs rendellenességek (menstruáció hiánya, vagy éppen ellenkezőleg, túl bőséges méhvérzés, termékenységi problémák vagy terhesség viselése);
 • felesleges szőrnövekedés a testen, a nyakon, az áll területén;
 • a hang durvulása;
 • az emlőmirigyek sorvadása;
 • pattanás.

Ha az alopeciát a fenti jelek valamelyikével kombinálják, nagyon valószínű, hogy a nő pontosan androgenetikus alopeciát alakít ki. De a pontos diagnózist orvosnak kell megállapítania..

A vizsgálat céljából meg kell látogatnia a következő szakembereket: trichológust, terapeutát, endokrinológust, nőgyógyászt. Elemzések és tanulmányok komplexumának kell alávetni, beleértve:

 • általános klinikai vér- és vizeletvizsgálatok, vércukor-teszt;
 • biokémia;
 • vérvizsgálat pajzsmirigyhormonokról, mellékveseiről, nemi hormonokról (a tesztoszteron és az ösztrogén szintjének meghatározása);
 • A vese és a mellékvesék ultrahangja;
 • CT-, MRI- hipotalamusz-hipofízis régió;
 • a haj szerkezetének vizsgálata mikroszkóp alatt;
 • fototrichogram (a haj növekedésének sűrűségének meghatározása);
 • fejbőr biopszia.

6 Az androgén alopecia kezelésének elvei

Minél hamarabb észlelik a betegséget, és kiderül a kiváltó ok, annál valószínűbb a haj sikeres helyreállítása.

A nők androgenetikus alopeciájának terápiája komplex hatást fejt ki a betegség okára, valamint tüneti módszereket kínál a haj növekedésének helyreállítására..

A gyógyszeres terápiát az indikációk szerint írják fel, és magában foglalja:

 • Antiandrogén gyógyszerek, amelyek csökkentik a férfi hormonok szintjét. Kizárólag orvos ajánlására írták fel: Marvelon, Logest, Janine, Spironolactone.
 • ösztrogén és progeszteron készítmények. Lehetővé teszi a női nemi hormonok szintjének növelését, ezáltal blokkolva az androgének termelését.

A nők androgén alopeciájának tüneti terápiája a hajhagymák működésének helyreállítását célozza. Az androgén alopecia kezelésében jó hatást nyújt:

 • Minoxidil. Megoldás külső használatra 2,5%. Érbővítő hatású, ezáltal hozzájárul a tüszők belsejében zajló anyagcsere-folyamatok javulásához. Serkenti a haj növekedését. Az oldatot ajánlott külsőleg, naponta kétszer alkalmazni, alkalmazásának hatása 2-3 hónap után jelentkezik.
 • Immunmodulátorok: immunobex, trimunal, ehingin
 • B, D, A, E. csoport vitaminjai. Komplex multivitaminok mikroelemekkel: Zn, Se, Mg.
 • glükokortikoszteroidokon alapuló kenőcsök, tinktúrák borskivonattal. A gyógyszereket az ép fejbőrbe dörzsölik, irritáló hatást fejtenek ki, fokozzák a szőrtüszők véráramlását és felgyorsítják az anyagcsere folyamatokat..

7 Fizioterápia a kezelésben

Az androgén alopecia fizioterápiás kezeléseinek célja a hajhagymák stimulálása.

Alkalmazzák nők alopecia kezelésében a fejbőr darsonvalizációjában, elektroforézisben, UHF terápiában, lézeres terápiában. Lehetőség van a fej kriomasszázsának folyékony nitrogénnel történő alkalmazására.

8 A haj növekedésének stimulálása mezoterápiával

A mezoterápia egy modern módszer az androgén alopecia kezelésére. Ez a módszer vitaminokból, nyomelemekből, tápanyagokból álló gyógyszerek injekcióval történő bevezetésén alapul - a fejbőr szúrása a károsodott hajnövekedés helyén.

A nőknél az alopecia eljárása elvégezhető egy kis fecskendő segítségével, amelyet maga az orvos helyez be, vagy speciális mezoterápiás eszközök segítségével.

Az injekciók lefolyását és beadásuk módját androgén alopecia esetén az orvos minden esetben meghatározza..

9 Fogyókúra

Az androgén alopeciában szenvedő betegek táplálékának teljesnek és kiegyensúlyozottnak kell lennie a zsír- és szénhidráttartalom szempontjából, fehérjékkel, vitaminokkal, mikroelemekkel dúsítva.

A kávét, az alkoholt, a pácokat, az édességeket ki kell zárni az étrendből.

Nem éhezhet, korlátozhatja a fehérjetartalmat az étrendben. Alopecia esetén tanácsos főtt húst, tengeri halat, diót, májat, főtt tojást, kukoricát, hüvelyeseket fogyasztani..

Hasznos hajhullás zab - vitaminok, nyomelemek és aminosavak raktára. A zabkása megerősítheti a hajat és megállíthatja a hajhullást alopecia esetén.

10 Hagyományos kezelési módszerek

Az androgén alopecia fő kezelésének jó kiegészítője lehet a nem hagyományos módszerekkel történő terápia: maszkok, borogatások a fejbőrre, a hagyományos gyógyítók és gyógyítók receptjei szerint készülnek.

Az egyetlen feltétel, amelyet az orvosok követelnek, mielőtt az androgén alopeciát nem hagyományos gyógyszerrel kezelik, az orvoshoz fordulni.

A nőknél az androgén alopecia népszerű receptjei a következők:

 • Finom reszelőn reszeljük le a fokhagyma fejét és a hagymafejét, dupla gézen keresztül nyomkodjuk ki a levét. Dörzsölje naponta egyszer a fej kopasz részeibe.

Nem alkalmazhatja ezt a módszert egyéni intoleranciával, valamint kopások, karcolások, bőrpír jelenlétében.

 • Reszelje le a friss bojtorjángyökeret, keverje össze aloe lével és bojtorjánolajjal 2: 1: 1 arányban. Készítsen maszkot a kapott keverékből 2-3 naponta egyszer, 20-30 percig, a fejét celofánnal és törölközővel csomagolja be. Ezután öblítse le a keveréket meleg vízzel.
 • Keverje össze egy csirke tojássárgáját, egy evőkanál hársmézet, egy desszertkanál aloe juice-t. Vigye fel a hajgyökerekre, 20 percig celofán sapkába csomagolva. Ezután öblítse le meleg vízzel.
 • Minden samponozás után öblítse le a fejét egy meleg főzettel a csalán friss leveléből. A csalán felgyorsítja a haj növekedését és a tüsző regenerálódását.

11 Megelőzés

A nők androgén alopeciájának megelőzése az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás, az időben történő orvosi vizsgálat és a saját egészségük ellenőrzése..

Ha olyan tünetek jelennek meg, amelyek megnövekedett androgén hátteret jeleznek, például: szabálytalan menstruáció, megnövekedett testszőrzet, arc, hangdurvulás nem késleltethető az orvos látogatásával..

A stressz, az alultápláltság, a túlzott fizikai aktivitás szintén kiváltó tényezővé válhat az androgenetikus alopecia kialakulásában.

Próbáljon minél kevesebbet kitenni stresszes helyzeteknek, egyenletesen táplálkozni, betartani az étrendet.

12 kérdés alopeciás nőktől

Leggyakrabban az androgén alopeciában szenvedő nők tesznek fel kérdéseket:

13 Vissza fog nőni a fejbőröm??

Nincs határozott válasz. Sok múlik az androgén alopeciát okozó okon, valamint a folyamat elhanyagolásának szakaszán és mértékén.

Általános szabály, hogy a nők genetikailag meghatározott alopeciáját nehéz kezelni. Egyéb okok, időben történő kezeléssel kiküszöbölhetők, a nő hormonális háttere beállítható, ebben az esetben minden esély megvan a sikerre egy gyönyörű hajfej megszerzésében.

14 Mennyi ideig tart az alopecia kezelése?

Legalább 2-3 hónapra lesz szükség ahhoz, hogy meg lehessen követni a tüszők helyreállításának minimális pozitív dinamikáját. Néha a folyamat akár hat hónapot vagy egy évet is igénybe vehet. Türelmesnek kell lennie, és rá kell hangolódnia a hosszú távú terápiára..

Fontos Tudni A Maszkok Haj

Színezett samponok Estel (Estel)

Az Estelle samponok jellemzőiA színezőanyag nem tartalmaz káros kémiai elemeket összetételében, ami megakadályozza a mélyen a szálba való behatolást és szerkezetének sérülését.

Az elektromos borotva kiválasztása: segítünk meghatározni a kritériumokat

Tartalomjegyzék Forgó- és fóliaborotvák Borotválkozó fejek és mozgékonyságuk Nedves és száraz borotválkozás Vezeték nélküli és zsinóros borotvák Mellékletek és kiegészítők Különféle üzemmódok vezérlése és kijelzése Könnyű ellátás Működési költség Egészen egzotikus következtetésekA borotválkozási módszer megválasztása nagyrészt ízlés kérdése.