Legfontosabb / Kiemelés

Benzil-alkohol (benzil-alkohol) kozmetikumokban. Mi ez, káros vagy előnyös a haj, a bőr számára?

Kiemelés

Gyakran a vásárlók nem is gondolnak arra, hogy a benzil-alkohol hasznos-e vagy sem, és miért van rá szükség a kozmetikumokban. Ez a cikk segít megérteni egy kicsit..

Mi a benzil-alkohol?

A kozmetikumokban használt benzil-alkohol, amelyet BnOH-nak jelölnek, színtelen aromás alkohol, enyhe kellemes szaggal. Könnyen keveredik más alkoholokkal és szerves folyadékokkal, nem oldódik fel vízben.

A benzil-alkoholt antimikrobiális védelemként használják a gombák, baktériumok és penész ellen. Megakadályozza a bőrápolási termékek túl gyors romlását.

A benzil-alkohol előállításának módja?

A benzil-alkohol a benzil-klorid hidrolízis és alkáli (nátrium-hidroxid) kölcsönhatásának eredménye. Az alkohol előállításának másik lehetősége a Grignard-reakció végrehajtása: a fenil-magnézium-bromid formaldehiddel történő kémiai reakcióba lépése és az azt követő oxidáció.

Hol használják a benzil-alkoholt??

A benzilt széles körben használják a kozmetikai és illatszeriparban, a háztartási cikkekben, nevezetesen:

 • folyadékok összetételében lakk, sellak és más bevonatok eltávolítására;
 • tetves samponokban;
 • e-folyadékok ízfokozójaként;
 • szappanok részeként dezodorok;
 • szőnyegtisztítókban és zsírtalanítókban.

Miért van szüksége alkoholra a kozmetikumokban??

A kozmetikumokban a benzil-alkoholt antimikrobiális és gombaellenes szerként használják. Megakadályozza a penész és a baktériumok szaporodását a termékekben.

Ennek az anyagnak egy másik funkciója a kozmetikai termékekben az, hogy kellemes illatot adjon a termékeknek. Ugyanezen feltétel mellett a benzil-alkoholt használják az illatszeriparban..

Hogyan van feltüntetve a benzil-alkohol a tejszín címkéjén

Ha a krémben vagy más kozmetikai termékekben benzil-alkohol található, akkor ezt a címkén feltüntetik. Erre a megnevezésre kell keresnie: Benzil-alkohol.

A kozmetikumokban a benzil-alkohol jelenlétét a címkén is feltüntetik:

 • A-toluolol;
 • Benzol-metanol;
 • Benzenkarbinol;
 • Benzil-alkohol;
 • Benzal-alkohol;
 • Fenilkarbinol;
 • Alfa-toluolol;
 • Fenil-metil-alkohol;
 • Alfa-hidroxi-toluol.

Benzil-alkohol a kozmetikumokban a csomagoláson

A benzil-alkohol nemcsak szintetikusan, hanem természetes módon is előállítható. A természetben megtalálható a zöld teában, az eperben, valamint az ilang-ilang és a jázmin illóolajaiban. Ha a termék természetes eredetű alkoholt tartalmaz, akkor a gyártó egyáltalán nem feltüntetheti.

A címkén csak a zöld tea kivonat, a jázmin szerepel. Sokkal olcsóbb azonban szintetikus alkoholt előállítani, mivel természetes formában nagyon kis mennyiségben van. Ezért leggyakrabban a mesterséges úton előállított alkoholt használják fel az alapok összetételében. A címkéken pedig külön van feltüntetve.

A benzil-alkohol hatása a testre, a bőrre, a hajra

Annak ellenére, hogy az ember tolerálja a benzil-alkoholt, magas koncentrációja negatívan befolyásolhatja a test és a bőr állapotát. Ez különösen igaz az allergiás reakciókra hajlamos emberekre. Minden a benzil-alkohol előállításának folyamatáról szól. Szintetikusan állítják elő, ezért a benzil-alkohol erősen mérgező.

Haszon

Benzil-alkoholt adnak a kozmetikumokhoz, így azok hosszabb ideig tárolhatók. A teljesen természetes összetevőkből készült kozmetikumok nem tarthatnak tovább 2-3 napnál. A benzil-alkohol illatszerként működik az illatszerekben.

A természetben olyan növényekben található meg, mint:

 • ilang-ilang;
 • fehér akác;
 • styrax;
 • fahéj;
 • jázmin.

Az alkohol jelenléte az erős kozmetikumokban, például a szérumokban elengedhetetlen. Az alkohol megsérti a bőr lipidgátját, ennek következtében a termék minden más alkotóeleme bejut és ott kezdi meg működését. Alkohol nélkül a készítményben a bőr felszínén maradnának, és nem lennének ilyen hatásuk..

Sokan félnek a készítményben lévő benzil-alkoholtól, éppen a lipid gátra gyakorolt ​​romboló hatása miatt. A bőr védőgátjának teljes feltöréséhez tiszta alkoholos oldattal kell megtörölni. A kozmetikumokban nagyon kis adagokban található, és erre képtelen..

A benzil-alkohol olajtermékekben is hasznos. Az ilyen kozmetikumok felvitele után az alkohol elpárolog, és az olajfilm egyáltalán nem érezhető a bőrön..

A kozmetikumokban található benzil-alkohol nagyon illékony, ezért nagyon összetett kozmetikumok irritálják a bőrt, kiütéseket és viszketést okoznak.

A következő mellékhatásokhoz is vezethet:

 • az erek kitágulása;
 • csalánkiütésre, allergiára;
 • a kontakt dermatitisz kezelésének időben történő leállítása esetén;
 • a bőr azon képességének megsértése, hogy felszívja a szükséges vitaminokat és elemeket;
 • a bőr szárítása;
 • nyálkahártya irritáció.

Erős alkoholtartalmú termékeket (szérumokat, mélytisztító szereket) nem szabad naponta használni. Kiszárítják a bőrt, és gyakran okozzák a pattanásokat. Ezért írják fel az alkalmazás gyakoriságát sok termékre..

A gyártó ajánlásainak be nem tartása súlyos jogsértésekhez vezethet. Az ápolt bőr helyett a bőr megreped, kiszárad és irritálódik.

A benzil-alkohol ideális koncentrációja a kozmetikumokban

A közepes koncentrációjú benzil-alkohol nem veszélyes. Így amerikai tanulmányok kimutatták, hogy megengedett a kozmetikumokban legfeljebb 5% -os koncentrációban használni. Az európai országokban a benzil ideális koncentrációját a bőrápolási termékekben legfeljebb 1% -nak tekintik. Ez a mutató valamivel magasabb a hajfestékekben.

Ha ízesítőanyagként benzil-alkoholt használnak, és koncentrációja 0,001% alatt van, akkor a gyártó egyáltalán nem feltüntetheti azt a csomagoláson szereplő összetételben. Ha a koncentráció nagyobb, a címkén ezt fel kell tüntetni..

Sok gyártó megteszi a trükköt, és a benzil-alkoholt olyan szavakkal jelöli, mint: illat, parfüm, aroma, illat. Ez nem azt jelenti, hogy benzil-alkohol van a termékben, de van ilyen lehetőség.

Ne támaszkodjon az „alkoholmentes” címkére. A legtöbb esetben ezt akkor írják, ha a kozmetikumokban nincs káros etanol. De ez nem azt jelenti, hogy benzil-alkohol nincs jelen a készítményben..

Mellékhatások és szövődmények a benzil-alkohol használata után

Ha a termék benzil-alkohollal történő felhasználása után allergiás reakció jelenik meg a készítményben, általában a következő tünetek kísérik:

 • hányinger;
 • szédülés;
 • kontakt dermatitis;
 • fáradtság;
 • láz;
 • makulopapuláris kitörések.

Nem ajánlott kozmetikumokat használni, ha sérült területek vannak a bőrön. Ellenkező esetben erős égő érzés léphet fel. Ugyanez történik, amikor a benzil-alkohol a nyálkahártyákba és a szemekbe kerül..

A további irritáció elkerülése érdekében öblítse le az érintett területet bő vízzel. A benzil-alkohol illékony és rosszul szívódik fel, ezért könnyen lemosható.

Használható-e kozmetikum benzil-alkohollal terhes nők számára?

A terhes nők kozmetikumaiban lévő benzil-alkohol nem árthat, csak ha nincs allergiás reakciója.

Terhesség alatt a hormonális háttér nagymértékben megváltozik, és allergia is megjelenhet, még akkor is, ha még soha nem történt meg. Érdemes emlékezni erre, és gondosan használni a kozmetikumokat az alkohollal a készítményben. Ha nem következik reakció, akkor ez a kozmetikum biztonságos egy nő számára..

De a benzil-alkohol nem található meg a gyermekápolási kozmetikumok összetételében. A gyermekek, különösen a kicsik, ellenjavalltak az ilyen gyógymódokban. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a benzil-alkohol, amikor bejut a szervezetbe, benzoesavvá válik. A gyermek teste nem képes feldolgozni. Ez légzési elégtelenséghez, metabolikus acidózishoz vezet.

Példák benzil-alkoholos kozmetikumokra, jellemzők

Általában a kozmetikumok csomagolásán a készítményben található káros anyagokat csökkenő sorrendben jelzik. Minél több benzil-alkohol szerepel a listán, annál alacsonyabb a koncentrációja, és ennek megfelelően kevésbé káros.

Milyen termékek tartalmaznak benzil-alkoholt:

Dove krém szappanHa megnézzük ennek a szappannak az összetételét, láthatjuk, hogy a benzil-alkohol mellett számos szintetikus komponens is létezik. A szappan általános természetessége nagyon alacsony. Terhesség alatt nem ajánlott, mivel a termék allergén.
Habgél kéreg mosásáhozEbben az ápoló termékben a legtöbb alkotóelem kémia. Fennáll az allergia veszélye.
Feszesítő testkrém BioboltEbben a termékben a benzil-alkohol a legkárosabb anyag. A többség többsége természetes alapanyag. A termék hipoallergén.
Rúzs-ceruza ajkakhoz "Berry sorbet" LumeneA rúzsban nincsenek rákkeltő anyagok, ami ártalmatlanná teszi az allergiára hajlamos nők és a terhes nők számára.
Yves Rocher sminklemosó érzékeny szemeknekA vállalat azt állítja, hogy az érzékeny szemek gyógymódja azonban a benzil-alkohol mellett még mindig nincsenek a leghasznosabb összetevők. Ennek ellenére az allergiára hajlamos nőknek javasoljuk, hogy gondosan használják ezt a gyógymódot..

Azok számára, akik félnek a benzil-alkoholtól a bőrápolási termékekben, a dél-koreai Deoproce vállalat kifejlesztett egy speciális vonalat. A vállalat betartja azt a szabályt, hogy csak természetes alapanyagokat használjon. A benzil-alkohol nem található a termékeikben.

A benzil-alkohol nem veszélyes a kozmetikumokban. Az allergiás reakciókra hajlamos embereknek körültekintően kell használniuk ezeket a termékeket. A mellékhatások bármilyen megnyilvánulása esetén jobb, ha abbahagyja a termék használatát..

Szerző: Marusya Sidorova

Cikkterv: Nagy Vlagyimir

Videók az alkoholról a kozmetikában

Ártalmas és hasznos alkohol a kozmetikumokban:

Benzil alkohol

20% kedvezmény az összes Nectaria termékcsaládból.

Cselekvési feltételek

Írja be a promóciós kódot az EcoVille.Ru bevásárlókosár speciális mezőjébe, és 20% kedvezményt kap a Nectaria öko termékek teljes választékából..

Promóciós kód 20% -os kedvezménnyel a teljes Siberina tartományban

Cselekvési feltételek

20% kedvezmény a teljes SIBERINA kínálatból a siberina.ru hivatalos online áruházban

gyors

Ahhoz, hogy kedvezményt kapjon a siberina.ru webhelyről, be kell írnia a promóciós kódot a "Kosár" oldal "Promóciós kód" mezőjébe, és kattintson az "Alkalmaz" gombra.

Promóciós kód a Matsesta alapok 20% -os kedvezményéhez

Cselekvési feltételek

Promóciós kód a Matsesta márkájú áruk 20% -os kedvezményéhez a hivatalos matsesta.shop online áruházban.

gyors

A "kuponok" részben történő megrendeléskor adja meg a promóciós kódot.

INCI név
Benzil alkohol

Antiszeptikum és tartósítószer az illatszeriparban - aromás anyagként, 5-10% koncentrációban oldószerként.

Alkohol a kozmetikumokban: jó, rossz, csúnya

- És minden rendben lenne, de a termék alkoholt tartalmaz! - népszerű bloggerek és természetes kozmetikumok gyártói sugároznak minket. Ezen a ponton állítólag meg kell ijednünk, megmozgatjuk a krémes edényt, és megtaláljuk a kiszáradt bőr jeleit. Ismerős? Én személy szerint ismerős vagyok. Már csak azért is, mert az "alkohol" szó önmagában egy reakciót vált ki: csak egy üveg erőteljes 96% -os alkohol jut eszembe, ami mindent kiéget, ami kiéghet. Igen, sajnos, az összes "szörnyűség" kijelölésére véleményünk szerint az összetevők nem találtak szebbnél szebb szót, mint például "alkoholok". És még a cetil, izopropil, sztearil, benzil, denaturált alkohol is hasonlóan fenyegetően hangzik.

Ezért ma kitaláljuk, hogy milyen alkoholok léteznek és használatosak kozmetikumainkban, miért nem kell félni tőlük, és mi vár ránk. Csak felnőttekről és serdülőkről fogunk beszélni.

Tehát három "alkoholcsoportot" használnak a termelésben:

1. Aromás alkoholok (benzil-alkohol): ezeket leggyakrabban tartósítószerként használják, azaz a tejszínt az eltarthatósági idő alatt frissen tartsa. És megakadályozzák a baktériumok szaporodását (szia, szerelmesek, hogy kezükkel kerüljenek a krémbe!). TERMÉSZETES tartósítószer, és sokkal biztonságosabb, mint mások, amelyek mind dermatitist, mind bőrirritációt okozhatnak.

2. Egyszerű alkoholok (alkohol, izopropil-alkohol, etanol, denát-alkohol, butilén-glikol): általában ezek az alkoholok, amelyeket a termék bizonyos konzisztenciájának megteremtésére, fertőtlenítésére és a termék bőrbe való behatolásának fokozására használnak. Hogyan fokozzák? Feloldják a bőr lipidrétegét - természetesen nem tisztítják meg, de a védőgát csökken. Ez a kozmetikumokban a legkifogásolhatóbb típusú alkohol, amelyet mindenki és minden más megtámad.

3. Zsíros alkoholok (cetearil-, cetil- és sztearil-alkohol), amelyeket növényi olajokból, elsősorban kókuszdióból nyernek. Ezzel szemben ezek az alkoholok lágyítják a bőrt és úgy működnek, mint az olajok. A kozmetikumokban a krémek textúrájának megadásához vagy felületaktív anyagként is használják őket. Ezek az alkoholok száraz bőr esetén is biztonságosnak tekinthetők..

Tehát az alkoholok fő funkciói: fertőtlenítés, textúra átadása, a frissesség megőrzése, a bőr lágyítása, a zsíros bőr érzetének csökkentése a krémek használata után, a termék jobb behatolása a bőrbe.

Hol jobb elkerülni az alkoholokat, és hol lehet és kell használni őket?

Mivel az alkohol képes feloldani a lipideket a bőr felszínéről, átjárhatóbbá teszi a bőr gátját. Ha mosásra szolgáló hab vagy tonik, akkor próbáljon meg kerülni egyszerű alkohollal rendelkező termékeket. Vízzel keverednek, és az alkohol tulajdonságai a vízben hangsúlyosabbak. Ezért fennáll annak a veszélye, hogy kiszárítja a bőrt. Ami a krémeket vagy más olaj alapú termékeket illeti, használhatja őket félelem nélkül a bőre miatt. Ne feledje továbbá, hogy például a szalicilsav (BHA-savak, kedvenceink) nem működik alkohol nélkül. Egyszerűen nem működik, nem működik és nem segít.

Milyen koncentrációjú alkohol biztonságos a bőr számára?

Ez a legfájdalmasabb téma a kozmetikumok világában. A gyártók mindig csökkenő sorrendben jelzik az összetevőket, de senki sem írja, hogy a teljes összetétel hány% -a alkohol. Továbbá senki sem írja, hogy mi az? Hiszen az alkohol nemcsak 96% -ban tiszta összetevőnek nevezhető, hanem teljesen ártalmatlan egy százalékos megoldásnak is! Ezért nem lehet pontos adatokat szemmel vagy címkével megszerezni - egyetlen ország egyetlen gyártójától sem. Van azonban egy kis hack-élet - ha az alkohol az első három közé tartozik, akkor annak koncentrációja nem haladja meg az 5% -ot (ha zsíros alkoholról van szó, akkor teljesen biztonságos, ha egyszerű, akkor a száraz és érzékeny bőrű embereknek el kell gondolkodniuk rajta). És ha a negyedik vagy az azt követő helyeken van, akkor a tartalma nem haladja meg a 2% -ot, és ez elhanyagolható. Szinte semmi. Az ilyen termékeket biztonságosan lehet bevinni.

Egyéb rémtörténetek az alkoholról

Az alkohol bejut a véráramba, és mérgezést okoz.

Behatolhat a vérbe, de a mérgezés előfordulásához minden nap tiszta, 96% -os alkoholos oldatot kell bedörzsölni a bőrbe. Abban a koncentrációban, amelyben a kozmetikumok tartalmazzák, pontosan olyan hatással lesz rád, amennyire általában „NEM” -nek hívják.

Az alkohol bőrrákot okozhat

Németországban olyan vizsgálatokat végeztek, amelyek bebizonyították, hogy a kozmetikumokban egyáltalán nincs egyértelmű kapcsolat a bőrrák és az alkohol között..

Alkohol zsíros bőrre - milyen termékekben van rá szükség?

Ismét röviden összefoglaljuk: pattanások és gyulladások kezelésénél NEM szükséges tisztítószerekben és tonikokban, de csak akkor, ha a festék nem tartalmaz BHA-savat. Az alkohol minden BHA-val történő pattanásellenes szerben szükséges: párna, hámlasztó, krém, emulzió (ezzel működnek). Alkoholra van szükség a krémben (frissességének megőrzéséhez, lágyítja a bőrt). Alkoholra van szükség a helyi gyógyszerekben (pattanásokat eltávolító matricák, speciális helyi kétfázisú porok).

Hogyan néz ki az ideális pattanás- és zsíros bőrkezelés? Ezek semleges tisztítószerek, alkoholmentes tonik, BHA-savval ellátott hámlasztók, helyi pattanás elleni termékek és hidratáló termékek: emulziók, krémek.

Amint láthatja, az alkoholban nincs semmi különös szörnyűség, ha odafigyel annak összetételére, az alkohol típusára és maga a termék típusára. Ezért használja az egészségre és a gyönyörű bőrre..

Olvastuk a kompozíciót: féljünk-e az alkoholtól a kozmetikumokban?

Olyan ijesztő az alkohol.

A bőrápoló termékek alkoholtartalma sok zavart okoz.

A legtöbb ember szerint ez az összetevő káros a bőr számára, mivel kiszárítja. Ez az állítás részben igaz, és függ a konkrét alkoholtól és annak mennyiségétől a termékben. Számos különböző típusú alkohol létezik, amelyek nagyon eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek..

Asya Kozlova, a Sativa kozmetikai márka vegyi technológusa segített abban, hogy kiderítsük, melyik alkohol a bőr számára ellenség, és melyik barát..

Mi az alkohol funkciója a kozmetikai termékekben?

Az alkohol felhasználható:

 • oldószer (feloldja a hidrofób összetevőket vagy hígítja a keveréket);
 • emulgeálószer (két különböző anyag keverését teszi lehetővé);
 • antiszeptikus (elpusztítja a baktériumokat);
 • puffer (kiegyensúlyozza a pH-t);
 • stabilizátor (megakadályozza a szétválást vagy a nem kívánt reakciókat);
 • tartósítószer (minimalizálja a baktériumok szaporodását vagy romlását);
 • behatolásfokozó (javítja egy összetevő bőrbe jutását);
 • aromarögzítő.

Így az alkohol sokoldalú összetevő, amely különféle funkciókat tölthet be..

Az alkohol típusai a kozmetikumokban

A kémia területén az "alkohol" egy komplex molekula, amelynek egy vagy több hidroxilcsoportja van - kapcsolódva -OH farokkal. Az alkohol tulajdonságai ezen nagyon -OH mennyiségétől és a fő molekulától függenek, amelyhez kapcsolódnak.

Az alkoholnak három fő típusa van, amelyeket a kozmetikumokban leggyakrabban használnak:

Vizsgáljuk meg alaposabban az egyes fajokat, és derítsük ki, hol van az ellenség a bőr számára, és hol van a barát.

Az egyszerű alkoholokat elsősorban antiszeptikumokként használják - a termék antibakteriális tulajdonságainak megszerzésére. Cukrot, keményítőket és más szénhidrátokat erjesztve nyerik. Ezek az alkoholok konzisztenciájukban gyakran hasonlítanak a vízre..

Íme néhány példa az egyszerű alkoholokra:

 • Metanol / metanol
 • Etanol (= etil-alkohol) / etanol (= etil-alkohol);
 • Izopropil-alkohol (izopropanol);
 • Denaturált alkohol (= SD-alkohol vagy alkohol-denát) / alkohol-denát

A gyártók több okból is szeretik ezt a fajta alkoholt bőrápolásra használni:

 1. "Oldószerként" működnek a képletben, ezáltal segítenek az összes többi összetevőnek, különösen azoknak, amelyek általában nem oldódnak vízben, így a végtermék homogén krém vagy folyadék..
 2. Összehúzó szerek: Egyes termékek, mint például a tonik és tisztítószerek, tartalmaznak alkoholokat, hogy elérjék a pórusok zsugorodásának és a bőr összehúzódásának rövid távú hatását.
 3. Javított felszívódás: az alkoholok segítik a bőrt abban, hogy jobban felszívja az egyéb összetevőket, ezért a gyártók inkább a hidratáló krémekhez adják őket, hogy megkönnyítsék az összetevők behatolását (a hatást a corneum felső rétegének elpusztításával érik el, ami viszont megkönnyíti az olyan termékek behatolását, mint a retinol és a C-vitamin - rossz -rossz rossz).
 4. Tartósítószerek: Az alkoholok antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért néha tartósítószerként használják őket a kozmetikai termékekben.
Mindenesetre úgy gondolják, hogy mindez nagyon ellentmondásos gyakorlat az ilyen termékek hosszú távú használata során. Miért és mi a baj az egyszerű alkoholokkal?

Íme, mit tesznek az egyszerű alkoholok a bőrrel:

 • Száraz és idegesítő. „Letépik” a bőr természetes savas membránját, dehidratálják a sejteket, és potenciálisan növelik az expressziós vonalak esélyét. Az etanol használatát összefüggésbe hozták a bőrirritációval vagy a kontakt dermatitissel.
 • Megsérti a korlát funkciót. A bőrnek természetes gátja van, amely segít megkötni a nedvességet, és megvédi a környezeti stressztől és egyéb káros elemektől. Az alkohol lebontja ezt az akadályt, így a bőr kiszolgáltatottabbá válik az irritáló anyagok, allergének, baktériumok és vírusok ellen. Egy 2003-as tanulmányban a kutatók megjegyezték, hogy ez igaz azokra az orvosokra, akik alkoholos tisztítószereket használnak a kezük fertőtlenítésére. Megállapították, hogy ezek az antiszeptikumok eltávolítják a "gátló lipideket" (egészséges zsírok a bőrön), ezáltal a bőr nedvességvesztését..
 • Rosszabb pattanások állapota. Sok pattanásos gyógyszer tartalmaz alkoholt baktericid és mattító tulajdonságai miatt. Ezek az ideiglenes fejlesztések azonban nem érik meg a hosszú távú problémákat. Egy 2011-es tanulmányban például kiderült, hogy az alkoholtartalmú pattanásos gyógyszerek valójában nem oldják meg a problémát idővel, mert irritációt és szárazságot okoznak, míg a zsíros bőr még több olajat termel az ilyen irritáló anyagok számára, súlyosbítva a pattanásokat..

Az alábbiakban bemutatunk néhány példát.

Etanol (= etil-alkohol)

Értékelés: nem kielégítő.
Kategória: oldószer, tartósítószer, illatszer.
Hogyan működik: felgyorsítja a krém felszívódását a bőrbe, könnyen elpárolog a bőr felszínéről. Önmagában oldja az illóolajokat, koncentrálja szagaikat és fenntartja tartósságukat. Ezért gyakran használják parfümök előállításához. Ezenkívül antiszeptikus, fertőtlenítő, szárító tulajdonságokkal rendelkezik..

A helyileg alkalmazott etanol a bőr behatolásának fokozójaként hat, és elősegítheti a xenobiotikumok (pl. A kozmetikumokban található rákkeltő szennyezők) transzdermális felszívódását. Ez a fajta alkohol (alacsony molekulatömegű alkohol) feloldja a felületi olajat, ezáltal azonnal kiszárítja a bőrt, mert gyorsan elpárolog.

Izopropil-alkohol

Értékelés: nem kielégítő.
Kategória: oldószer, habtalanító, tartósítószer, parfümösszetevő.
Hogyan működik: a kozmetikumokban oldószerként használják a leöblíthető kozmetikumokban. Krémek, öblítők, borotválkozás utáni krémek. Használható az etil-alkohol helyettesítésére a készítményekben.

Denaturált szesz

Értékelés: kielégítő.
Kategória: zsírtalanító szer, antiszeptikus, oldószer, habzásgátló.
Hogyan működik: A kozmetikumokban leggyakrabban oldószerként használják a leöblítendő kozmetikumokban. Samponokban, testápolókban, öblítőkben, borotválkozás utáni krémekben található meg. A készítményekben az etil-alkohol helyettesítőjeként működhet. Lehet természetes eredetű, szennyeződések nélkül, akkor elfogadható koncentrációban biztonságos. Óvakodnia kell a gyengén tisztított, technikai eredetű alkoholtól.

A denaturált alkoholt nem szabad egyedül alkalmazni a bőrön, de más összetevőkkel kombinálva és kis mennyiségben teljesen biztonságos. A biokozmetikumokban gyakran hordozóanyagként használják a hatóanyagok bőrre juttatására.

Nehéz megbecsülni a termék pontos alkoholtartalmát, mivel a százalékokat soha nem mutatják a csomagoláson. Durván becsülhet azonban. Az összetevőket a legnagyobb koncentrációtól a legkisebbig sorrendben soroljuk fel. A termék nagy része általában az első 6-10 összetevőből áll.

De még ha az alkohol is bekerül a tíz közé, ez még nem jelenti azt, hogy kiszárítja a bőrt. Attól függ, mi van még a képletben. Lehetnek olyan bőrpuhító vagy olajos összetevők, amelyek kisimítják a szárító hatást. A legjobb megoldás az, ha kipróbálja a terméket a bőrön. A kemény alkoholok feleslegével azonnal érezni fogja az úgynevezett "hűtő hatást" - az alkohol gyors elpárolgásának a bőr felszínéről eredményét.

A helyes ajánlás az, hogy teljes mértékben kerülje a tizenéves bőrproblémákra irányuló gyógyszereket, amelyek bőségesen megtalálhatók a gyógyszertárak polcain. Nagy mennyiségű egyszerű alkoholt tartalmaznak, mivel arra összpontosítanak, hogy gyorsan elérjék a gyulladás és a pattanások mattítását és szárítását, ami hosszú távon a bőr gátjának és irritációjának leépüléséhez vezet..

Ez a fajta alkohol hasonló funkciót tölt be, mint egy egyszerű alkohol, de aromája van. Tartósítószerként, illatanyag vagy illóolaj részeként működik.

Elemezzük őket részletesebben.

Benzil alkohol

Értékelés: kielégítő.
Kategóriák: tartósítószerek.
Hogyan működik: fő feladata a kozmetikában a tartósítószer. Ez egy szerves alkohol, amely természetesen megtalálható egyes gyümölcsökben (sárgabarack, áfonya) és teákban. A magas benzil-alkoholtartalom észrevehető virágillatot kölcsönözhet a kozmetikai termékeknek, mivel ez egyes illóolajok, például a jázmin aromás összetételének része..

Nagy mennyiségben a benzil-alkohol komoly irritációt okozhat, de a kozmetikumokban minimális mennyiségben többnyire biztonságosnak tekintik..

Cinnamyl-alkohol / Cinnamyl-alcohol

Értékelés: nem kielégítő.
Kategóriák: ízesítés.
Hogyan működik: Ez egy illékony illat, amely perui fahéj és balzsam kivonatokat tartalmaz, és nagymértékben kiszáríthatja a bőrt..

És most eljutottunk a szórakoztató részhez. Van egy olyan anyagcsoport, amely kémiai lényegében "alkohol", de megjelenésében és bőrre gyakorolt ​​hatásában eltér egymástól.

A zsíros alkoholok nem száradnak ki, lágyító és okkluzív tulajdonságokkal rendelkeznek (lassítják a víz párolgását). Az egyszerű alkoholokkal ellentétben vastag, viaszos szerkezetűek. Néhány közülük még szilárd aggregációs állapotban is van..

A zsíros alkoholokat arra használják, hogy a termékeknek puha, bársonyos érzetet és kellemesebb csúszást biztosítsanak a bőrön.

Íme néhány példa:

 1. Behenil-alkohol
 2. Kapril-alkohol
 3. Cetearil-alkohol
 4. Cetil-alkohol
 5. Decil-alkohol
 6. Lauryl alkohol
 7. Mirisztil-alkohol
 8. Sztearil-alkohol
 9. Izosztearil-alkohol / izosztearil-alkohol
 10. Oleil-alkohol

Használják:

 • Emulgeálószerek. Ezek az alkoholok segítenek keverni a vizet az olajokkal, hogy sima, sima krémeket és krémeket hozzanak létre.
 • Bőrpuhító szerek. Mivel ezek az összetevők természetes hidratáló tulajdonságokkal rendelkeznek, sok krémben és testápolóban szerepelnek..
 • Sűrítők. A fogyasztók imádják a sűrű, gazdag krémeket, különösen a téli termékeket. A zsíros alkoholok segítenek a képletet a megfelelő állagúra sűríteni.

Néhány zsíros alkoholnak csak egy apró panasza van - irritációt okozhatnak az érzékeny bőrön. Különösen a koko- és lauril-glikozidok, amelyek zsíros alkoholok és glükóz keverékei. De ez csak egy kis kivétel..

A biztonságos és hatékony zsíros alkoholok példái a következők:

Sztearil-alkohol

Értékelés: kielégítő.
Kategória: sűrítő / emulgeáló, bőrpuhító.
Hogyan működik: A zsíros alkoholt lágyítószerként használják, és segít megőrizni a készítmény egyéb összetevőit.

Sztearil-sztearát

Értékelés: kielégítő.
Kategóriák: Bőrpuhító, Termék textúra javító.
Hogyan működik: Ez egy növényi viasz, amelyet természetes zsírsavakból és szintetikus zsíros alkoholokból állítanak elő. Bőrpuhító, elzáró szerként funkcionál a bőr hidratálására.

Lauryl Laurat

Értékelés: legjobb.
Kategóriák: Bőrpuhító, Termék textúra javító.
Hogyan működik: lágyító összetevő, amely elősegítheti a bioaktív összetevők jobb beilleszkedését a bőr felszínébe (a behatolásfokozók lágyabb változata). Biztonságosnak tekintik a kozmetikumokban.

Egyébként sok általunk ismert összetevő valójában alkohol is..

Panthenol

Értékelés: legjobb.
Kategóriák: vitaminok.
Hogyan működik: Ez a pantoténsav alkoholos formája. A néha B5 provitamin néven emlegetett panthenol könnyen keveredik sokféle összetevővel, így sokoldalú bőrnövelő összetevővé válik. A panthenolt a bőrápolási termékekben hidratáló szerként használják, mivel képes vonzani és visszatartani a nedvességet.

Glicerin

Értékelés: legjobb.
Kategóriák: Emulgeálószer, Oldószer, Eszközök.
Hogyan működik: a háromértékű alkoholok legegyszerűbb képviselője. Hidratálja a bőrt.

Fitoszfingozin

Értékelés: legjobb.
Kategória: tartósítószerek, bőrtáplálás és helyreállítás.
Hogyan működik: Élénkítő tulajdonságokkal rendelkezik, és alkalmas legyengült bőrre.

Milyen következtetést lehet levonni mindebből??

Minden sokkal bonyolultabb, mint első pillantásra tűnik. Az "alkohol" szó nem mindig jelent egyszerű alkoholt, ami megértésünkben klasszikus. És nem mindig az "alkohol" szó hiánya azt jelenti, hogy egyáltalán és teljesen nincsenek alkoholok a készítményben.

Érdemes figyelni az egyszerű alkoholokra, különösen az etanolra, a metanolra és az izopropil-alkoholra. Legyen óvatos a denaturált alkohollal, kivéve a tanúsított biokozmetikumokat, ahol az általános képletben biztonságos. Nem kell félni az aromás benzil-alkoholtól, valamint a cikkünkben felsorolt ​​összes zsíros alkoholtól.

Tehát, látva az Alkohol szót az összetevő összetételében, először is érdemes kitalálni, hogy ez az alkohol milyen alkoholhoz tartozik. És csak ezt követően dönti el, hogy a gyógymód megfelel-e Önnek vagy sem. És ha kétségei vannak, figyeljen magára a márkára - az ökológiai tanúsítványok jelenléte a biztonságos formula mellett fog szólni.

Szerző: Asya Kozlova, a Sativa kozmetikumok vegyipari technológusa.

Ha tetszett ez a cikk, ne hagyja ki:

BENZIN-ALKOHOL. Tényleg olyan ijesztő?!

BENZIN-ALKOHOL

Fenilmetanol, benzilkarbinol (С6Н5СН2ОН)

Színtelen folyadék, halvány kellemes szaggal. Szabad vagy benzoesav-, szalicilsav- és ecetsav-észterek formájában A benzil-alkohol megtalálható illóolajokban, például jázminban, szegfűszegben, perui balzsamban stb., Valamint eperben és teában..

Színtelen folyadék, gyenge kellemes szagú, égő ízű, valamint irritálja és érzésteleníti a nyálkahártyákat.

Antiszeptikus (fertőtlenítő) tulajdonságokkal rendelkezik, és a legaktívabb a gram-pozitív baktériumok ellen. Bizonyos aktivitást mutat a gram-negatív baktériumok és az élesztő ellen, gyenge a penész ellen.

A benzil-alkoholt élelmiszer-adalékként használják Oroszországban, néhány FÁK-országban, Kanadában.

Elemezzük a benzil-alkohol konkrét állításait és "rémtörténeteit", és cáfoljuk vagy erősítsük meg azokat..

1. Toxicitás. Számos alkohol (és nem csak ezek) mérgező egy vagy másik mértékben. Ha ezt vagy azt a terméket nem literben vagy kilogrammban használja, vagy nem a rendeltetésének megfelelően használja, akkor nem lesz kárt.

2. A benzil-alkohol irritáló hatású. Nyálkahártyával érintkezve, a szemen vagy a sérült bőrfelületen a benzil-alkohol égő érzést okozhat. Az ép bőr biztonságos. A benzil-alkohol meglehetősen illékony, ezért rosszul szívódik fel..

3. A benzil-alkohol káros a gyermekekre. A gyermekek, különösen az újszülöttek, különösen a súlyos betegek, nem képesek hatékonyan metabolizálni a benzil-alkoholt, ami mérgezéshez vezethet. De a szépségápolási termékekben a benzil-alkohol százalékos hányadát vizsgáljuk, nem pedig koraszülötteknek tervezett csepegtető oldatokat..

Tehát az elemzésünkön alapuló következtetések:

A benzil-alkohol gyakori oldószer, töltőanyag és tartósítószer. Mérsékelt toxicitás, nagy stabilitás, kiváló oldódási tulajdonságok megérdemelten teszik a kozmetikumok, az illatszerek és a farmakológia népszerű komponensévé. A kozmetikumok maximálisan megengedett koncentrációja a származási országtól függően 1-3%, ráadásul ez a vegyület nem ajánlott kozmetikumokban nagyon kisgyermekek, allergiások és esetleg atópiák számára. Nincs ok félni a kozmetikumokban található benzil-alkoholtól.

A COSMOS szabvány öt tartósítószert hagyott jóvá, amelyek felhasználhatók természetes és organikus kozmetikumok készítésére: benzoesav és sói, benzil-alkohol, dehidroecetsav és sói, szalicilsav és sói, szorbinsav és sói.

Írja meg a megjegyzésekben, hogy a cikk hasznos volt-e Önnek, vagy bármilyen kérdése van.

BENZIL-ALKOHOL (benzil-alkohol) kozmetikumokban

EWG veszélyességi besorolás:

Fontos tulajdonságok:

Szerep a termékben:

 • Szinonimák: A-TOLUENOL, BENZENEMETHANOL, BENZYLIC ALCOHOL, FENYLCARBINOL, FENILMETHANOL, FENILMETHYL ALCOHOL, ALPHA-HYDROXYTOLUENE, ALFA-TOLUENOL, BENZAL ALCOHAR

Benzil-alkoholt tartalmazó termékek

Összes tétel: 722
 • Az első
 • "
 • 45
 • 46
 • 47
 • 48
 • 49
 • "
 • Az utolsó

A Cosmoxis a kozmetikumok és a testápolási termékek elemzője. A webhelyen található összes információ csak tájékoztatási célokat szolgál, és nem tekinthető a cselekvés útmutatójának. Ha bármilyen bőrproblémája van, forduljon orvosához..

E-mail a kommunikációhoz: [email protected]

A látogatókkal való interakció javítása érdekében a webhely sütiket használ. A webhely használatának folytatásával elfogadja azok használatát.

Hasznos információk a kismamák számára a gyermekkozmetikumok káros összetevőiről

A gyermekkozmetikumok káros összetevői. Hogyan ne hibázzon a választáskor?

Olaj alapú puhítószerek

A bőrpuhító anyagok olyan anyagok, amelyek lehetővé teszik a krém elterjedését a bőrön, puhaságot, bársonyos érzetet és más kellemes tulajdonságokat kölcsönöznek neki..

• Ásványi olaj

A címkén ásványi olajnak vagy parfümolajnak nevezik. Színtelen folyadék, amelyet kőolaj finomításával nyernek. Krémekben, testápolókban, masszázsolajokban, bőrpuhító szerként használják. Az ásványi olaj víztaszító filmet képez, és megfogja a nedvességet a bőrben. A gyártók szerint ez jótékony hatással van a bőr hidratáltságára. Ez a film azonban nemcsak a nedvességet tartja vissza, hanem a méreganyagokat, szén-dioxidot, salakanyagokat és hulladékokat is, amelyek a testből a bőrön keresztül ürülnek ki. Ezenkívül az ásványi olaj film megakadályozza az oxigén bejutását a bőrbe, megzavarva a bőr természetes légzését. Üvegházhatás jön létre alatta, amelynek következtében a természetes hőszabályozás megszakad. Ezért az ásványi olaj használata gyermekeknél gyakran olyan következményekkel jár, mint a szúró hő és az allergiás reakciók. Az ásványi olaj képes feloldani a természetes faggyút, ami fokozott bőr kiszáradáshoz vezet. Azt is megállapították, hogy az ásványi olajok gyártása során rákkeltő anyagok képződnek bennük, amelyek hozzájárulnak a rákos daganatok növekedéséhez..

A természetes kozmetikumokban az összes bőrpuhító szer leggyakrabban kókusz-, olíva- vagy pálmaolajból származik. Például: Dikaprilil-éter - dikaprilil-éter, kókuszolajból nyert; Az oktidodekanol és a Capric / Caprilic triglicerid kókusz- és pálmaolaj-származék. Növényi olajok, mint például olíva, napraforgó, shea vaj és mások, bőrpuhítóként szolgálhatnak..

Kondicionáló és hidratáló adalékok

• Szilikonok

A címkén ciklometikon, dimetikon, amodimetikon, fenilmetikon van jelölve. Ezek a szerves szilíciumvegyületek, petrolkémiai termékek. Krémekben és samponokban használják, hogy különböző fogyasztói tulajdonságokat és tulajdonságokat érjenek el: haj fénye, jó fésülhetősége, selymes és bársonyos bőr, valamint UV-szűrők a napvédelem érdekében. De minden szilikon a bőrön marad, és észrevehetetlen filmet képez. Ami viszont nem engedi át az oxigént, és nem engedi, hogy a bőr lélegezzen. Az eredmény kiütés, irritáció, apró pattanások. Ezenkívül a szilikonok általában felhalmozódnak a hajban, és idővel egyre gyakrabban kell őket mosni..

• Glikolok

A címkén propilén-glikol, polipropilén-glikol van jelölve. A kozmetikumokban hidratálóként használják, mivel higroszkópos tulajdonságokkal rendelkeznek. De a propilén-glikol biztonságosságára vonatkozó tanulmányok adatai azt mutatták, hogy amikor behatol a bőrbe, májproblémákat okozhat és károsíthatja a vesét. A propilénglikol szintén rákkeltő, rákot okozhat, és nagy dózisban hatással van az idegrendszerre.

• Polikvarteniumok

Címkézett Polyquartenium-6, 10 Ezeket a kémiai szintézis komponenseket gyakran használják samponokban és tusolószerekben. Enyhítik az elektrosztatikus stresszt és javítják a haj fésülhetőségét, és simává teszik a bőrt. A címkén propilén-glikol, polipropilén-glikol van jelölve. A kozmetikumokban hidratálóként használják, mivel higroszkópos tulajdonságokkal rendelkeznek. De a propilén-glikol biztonságosságára vonatkozó tanulmányok adatai azt mutatták, hogy amikor behatol a bőrbe, májproblémákat okozhat és károsíthatja a vesét. A propilénglikol szintén rákkeltő, rákot okozhat, és nagy dózisban hatással van az idegrendszerre..

A természetes kozmetikumokban ezeket az anyagokat növényi eredetű összetevők, olajok és kivonatok helyettesítik, például: Glicerin - növényi olajból nyert glicerin; Aloe Barbadensis Juice - aloe juice; Gliceril-oleát - növényi olajból.

Felületaktív anyagok (felületaktív anyagok)

A sampon legfontosabb összetevője a detergens, az úgynevezett felületaktív anyag. A sampon legfontosabb összetevője a detergens, az úgynevezett felületaktív anyag. Ők alkotják a habot a samponban. A felületaktív anyagok megkötik és lemossák a felesleges faggyú- és szennyeződésrészecskéket hajunkról és bőrünkről.

• Nátrium-lauril-szulfát vagy nátrium-laureth-szulfát

A címkén nátrium-laureth-szulfát vagy nátrium-lauril-szulfát néven említik. Röviden SLS / SLES néven is emlegetik. Habzó alapként használják, és megtalálható a legtöbb samponban, tusfürdőben, fürdőtermékekben és más folyékony mosószerekben. Ez a legnépszerűbb felületaktív anyag (felületaktív anyag), amely meleg és hideg vízben egyaránt jól működik, sűrű habot hoz létre, ugyanakkor képes behatolni az epidermiszbe, tönkretéve a haj és a fejbőr védőrétegét. Ennek eredményeként hámlás, bőrirritáció és allergiás reakciók lépnek fel..

A természetes kozmetikumok kiváló alternatívája a természetes forrásokból származó enyhe felületaktív anyagok: Lauryl Glucoside, Coco Glucoside vagy Cocamidopropyl Betaine - kókuszolajból.

Sűrítők és emulgeálószerek

• Cocamide DEA / MEA

Cocamide DEA vagy Cocamide MEA címkével használják samponokban habstabilizátorként. Ezek a vegyületek nitrozamin-szennyeződéseket tartalmazhatnak, amelyek viszont erős rákkeltők és felhalmozódnak, bőrrákot okozhatnak.

• Polietilénglikol (PEG)

A címkén PEG 150 disztearát, PEG 120 metil-glükóz-dioleaát, PEG-12-dimetikon, PEG-7 hidrogénezett olaj, PEG-100-sztearát stb. Ezek olyan anyagok, amelyeket petrolkémiai termékek keverésével nyernek. Samponok és gélek sűrítőjeként, valamint krémek és emulziók emulgeálószereként használják. Allergiás bőrbetegségeket (ekcéma, csalánkiütés) és irritációt okozhatnak. Provokálhatja a pustuláris kiütések megjelenését.

• Szintetikus polimerek

A címkén akrilát-kopolimer, karbomer vagy nátrium-karbomer nevet viselik

• vazelin

Petrolatumként emlegetik a címkén. Finomított termék. Ásványi olaj és paraffinok keverékéből álló olajos paszta. A legtöbb kozmetikumban bőrpuhító és sűrítő szerként használják. A bőr hatása pontosan megegyezik az ásványi olajéval.

• Parafin

A címkén cerezinnek, mikrokristályos viasznak nevezik. Ezek szilárd, színtelen anyagok, amelyeket a kőolaj kémiai szintézise során nyernek. Krémekben használják az állag és a viszkozitás megteremtésére. A bőrsejtek nem asszimilálódnak, zsíros filmet képeznek, amely nem engedi át az oxigént.

A természetes kozmetikumokban ártalmatlan, természetes eredetű összetevőket használnak, amelyek a sűrítő tulajdonságok szempontjából nem alacsonyabbak a fenti összetevőknél, mint például: Xantan Gum - xantángumi; Pektin - gyümölcsökből és algákból nyert pektin; Cellulóz cellulóz; Cetearil-alkohol-cetearil-alkohol; Cetearil-glükozid - pálmaolajból és kukoricából izolált zsírsavmaradékokból származó cetearil-glükozid; Szacharóz-sztearát - pálmaolajból, kókuszolajból és szacharózból származó szacharóz-sztearát.

Állati termékek

Ezek közé tartozik: nyércolaj, állati zsír, állati kollagén, lanolin, méhviasz. Ezek az ételek allergiás reakciókat okozhatnak. Az állati eredetű termékek szintén különböző betegségek hordozói lehetnek, ellentétben a növényi összetevőkkel, amelyek soha nem tudják átvinni a betegségeket az emberekre.

Az állati termékek nagyon gyakran megtalálhatók a szilárd szappanban. A címkén nátrium-tallowátként jelölik - állati zsírokból (sertés vagy tehén) nyert összetevő. Kiváló minőségű természetes szappanban az összes állati zsírt növényi olajokkal helyettesítik, és az összetétel a következő: nátrium-kokóát - kókuszolajból vagy nátrium-palmát (pálmaolajból).

Tartósítószerek

• Parabének

A címkén propil-metil-butil-etil-parabénként említik őket. Kozmetikumokban használják mindennapi használatra kémiai tartósítószerként. Széles körű használatuk annak köszönhető, hogy olcsók, nem adnak ízt és szagot, és nem teszik lehetővé a kozmetikumok romlását. De a parabének könnyen behatolnak a gyermekek bőrébe, és álösztrogénekként hatnak. A tudósok azzal érvelnek, hogy a parabének felhalmozódhatnak a szervezetben, és megzavarhatják a hormonális egyensúlyt, ami tele van a gyermekek korai pubertásával, és idősebb korban megnő a mellrák kockázata. A terhesség alatt a parabének zavarokat okozhatnak a magzat reproduktív rendszerében..

Szintetikus színezékek

A címkén CI és a megfelelő színezőszám szerepel. Például: CI 47500 Hozzáadva kozmetikai termékekhez (samponok, gélek, krémek) a megjelenés javítása érdekében. Kívánatos, hogy ne legyenek színezékek a gyermeki kozmetikumok számára, mivel rákkeltő és allergén anyagok.

Parfüm

A címkén parfümnek vagy illatnak nevezik őket. Számos illatanyag allergén, ezért a dermatológiai vizsgálatok eredményei alapján 26 olyan anyag listáját állították össze, amelyek a legvalószínűbbek az allergiák kialakulásában. A megállapított koncentráció túllépése esetén a gyártó köteles ezeket az allergéneket a késztermék címkéjén feltüntetni. Vannak úgynevezett hipoallergén illatok is. Összetételükben vagy nincsenek ilyen allergének, vagy számuk minimálisra csökken. És ezek az illatok a legoptimálisabbak a gyermek kozmetikumokhoz..

26 allergén felsorolása, amelyek jelenlétét fel kell tüntetni az összetételben:

1. Amil-cinnamal 2. Amil-cinnamil-alkohol 3. Ánizs-alkohol4. Benzil-alkohol5. Benzil-benzoát 6. Benzil-cinnamát 7. Benzil-szalicilát 8. Butil-fenil-metil-propionális (lilial®) 9. Cinnamal 10. Cinnamyl-alkohol 11. Citral 12. Citronellol 13. Kumarin 14. Eugenol 15. Farnesol 16. Geraniol17. Hexil-cinnamal 18. Hidroxi-izohexil-3-ciklohexén-karboxaldehid (hicc) 19. Hydroxycitronellal 20. Isoeugenol21. Alfa-izometil-ionon22. (dl) -limonén23. Linalool 24. Metil-2-oktinoát (metil-heptin-karbonát) 25. Evernia furfuracea zuzmó kivonat (treemoss kivonat) Evernia prunastri (tölgymoha és treemoss kivonat)

Hogyan válasszuk ki a sampont 2. rész

 • Tekintse meg a teljes HairFood sort


Az utolsó cikkben elemeztük, hogy mit kell és mit nem szabad tenni a samponnak, valamint azt is, hogy miként válasszuk ki a haj típusának megfelelően. Most beszéljünk arról, hogy milyen összetevőkre kell figyelnie a sampon kiválasztásakor.

Veszélyes összetevők


A sampon biztonságát a mosószer alapja, vagy inkább a készítményben található felületaktív anyagok (felületaktív anyagok) határozzák meg. A bőrre gyakorolt ​​hatásuk szerint a felületaktív anyagokat keményre, közepesen keményre és lágyra ("zöld") osztják fel..

Súlyos felületaktív anyagok - irritálják és zsírtalanítják a bőrt:

Nátrium-lauril-szulfát (SLS)
Ammónium-lauril-szulfát

Ezek az összetevők elpusztíthatják a fejbőr védőgátját, ha az első helyen vannak a készítményben (és ezért a termékben nagy százalékban szerepelnek), és ha nem növényi anyagokból származnak..

A közepes keménységű felületaktív anyagok - a keményekhez képest - dermatológiailag lágyabbak:

Nátrium-lauret-szulfát (SLES)
Nátrium-miret-szulfát
Magnézium-Laureth-szulfát
Ammónium-laureth-szulfát
TEA layril-szulfát (trietanol-amin-lauril-szulfát)
Kokamid DEA
Cocamide MEA
Lauramide DEA

Általában nem szabad túlbecsülni ezen alkatrészek veszélyét. A szulfátok, a népszerű mítoszokkal ellentétben, nem vezetnek onkológiához, nem befolyásolják a máj és az agy állapotát. A lényeg az, hogy az SLS vagy SLES molekula elég nagy méretű. Nem képes behatolni a dermisbe, nemhogy a véráramba, és nem halmozódik fel a szövetekben. Ezért biztonságos kis mennyiségű kiváló minőségű szulfát használata a leöblítendő kozmetikumokban. Sőt, ha nincsenek az első helyeken a samponokban.

Lágy ("zöld") felületaktív anyagok - lágyak a bőr és a haj számára, nem okoznak irritációt, nem mérgezőek:

Dinátrium-Laureth-szulfoszukcinát
Cocoamidopropyl Betaine
Decil-glükozid vagy Decil-poliglükóz
Nátrium-lauril-szarkozinát
Nátrium-lauril-szulfoacetát
Coco-betain
TEA alkil-szarkozinát
Polioxietilén-lauril-amid
Coco-glikozid

Szulfátmentes samponok


Most divatos szulfátmentes mosószer alapú samponokat használni. Az alábbiakról kell tudnia az ilyen alapokról:

1). A szulfátmentes samponok gyakran nem nyújtanak kiváló minőségű tisztítást,
2). Szulfátmentes samponok használata esetén a fejen lévő expozíciós időnek legalább 4-5 percnek kell lennie. Ebben az időben képes egy ilyen sampon valahogy megtisztítani a fejbőrt és a hajat. De ha még mindig agresszív összetevőket tartalmaz, akkor egy ilyen samponnak elegendő ideje lesz például a fejbőr irritációjára.
3). Az első két ok miatt a szulfátmentes sampon nem valószínű, hogy hosszú, vastag hajra hat..

A szulfát és a szulfátmentes felületaktív anyagok kompetens kombinációja egy samponban hatékony és biztonságos is lehet..

Tartósítószerek és illatanyagok


A samponokban nem csak felületaktív anyagok lehetnek (amelyekről mindenki tud), hanem tartósítószerek és illatanyagok is. A hosszú eltarthatósági idő és a kellemes aroma miatt a fejbőrnek néha magas árat kell fizetnie, ha az alkalmazott tartósítószerek és illatanyagok agresszív jellegűek.
A legkárosabb (rákkeltő) tartósítószereket a formaldehid-felszabadító (formaldehid-donorok) és a parabének egy része.

A formaldehid (formaldehid) rákkeltő anyagokra utal, mérgező és negatív hatással lehet a látás és a légzés szerveire, valamint ronthatja a bőr állapotát.

Formaldehid-felszabadító (formaldehid-donorok):
Mindezek az anyagok a karcinogén formaldehid donorai. Ez azt jelenti, hogy nem megfelelő tárolás esetén hipotermia, túlmelegedés esetén felszabadulhatnak a formaldehidek..

DMDM-hidantoin
Diazolidinil-karbamid
Nátrium-hidroxi-metil-glicinát
Quaternium-15
Bronopol
5-Bróm-5-nitro-1,3-dioxán

A parabének (parabének) olyan anyagok, amelyek allergiát okozhatnak.

A biztonságos ("zöld") tartósítószerek a következők:
Benzil alkohol
Benzoesav
Dehidroecetsav
Fenoxietanol
Nátrium benzoát
Ethano;
Metilparaben
Etilparabén
Propilparaben
Butilparaben
Izopropilparaben
Izobutil-paraben
Benzilparaben
Szorbinsav
Szalicil sav
Pottasium szorbát

Logikus kérdés merül fel: miért használnak ekkora mennyiségű biztonságos tartósítószert továbbra is káros anyagokat? A válasz nagyon egyszerű: egyrészt olcsóbbak, másrészt könnyebb velük dolgozni..

Az illatanyagok esetében hasonló a helyzet - legtöbbjük káros hatással van (egyes összetevők allergiás reakciókat okozhatnak, gyakran egyedi jellegűek) a testre. A biztonságosnak ítélteket általában nem sorolják fel az összetételben, és az "illat" vagy "parfüm" szavak mögé rejtőznek..
A gyártók kötelesek jelezni a lehetséges allergéneket.

Ezek tartalmazzák:
Amyl cinnamal
Cinnamil-alkohol
Citral
Eugenol
Hydroxycitronellal
Izoigenol
Cinnamal
Kumarin
Geraniol
Linalool
Citronellol
Limonene

A legfontosabb, amit meg kell érteni, hogy az enyhe tartósítószerek, mint az enyhe illatanyagok, nem lehetnek olcsók. És ha a legköltségvetőbb sampont választja a bolt polcán, biztos lehet benne, hogy összetételében lévő tartósítószerek és illatanyagok allergiás reakciókat okozhatnak..

Csakúgy, mint a felületaktív anyagoknál, az egyik vagy másik összetevő helye is fontos szerepet játszik a készítményben (minél közelebb van a végéhez, annál kevesebb van a termékben).

Egészséges összetevők


Milyen összetevőkre kell figyelnie a samponban??
A legfontosabb a traumatikus mosási folyamat utáni haj helyreállítás szempontjából:

- A panthenol - a B5-vitamin analógja, amely panthenolsavat tartalmaz - hidratálja és sűríti a hajat, ragyogást ad, gyulladáscsökkentő hatású, csillapítja az irritációt, enyhíti a viszketést. Minden hajat vékony filmmel borítva a panthenol a hajszálakat is megvédi a külső károsodásoktól;
- Fehérje (sokféle van, de egyébként a fehérjét látni fogja a címkén) - lágyító, kondicionáló
- Niacinamid (PP-vitamin) - javítja a vérkeringést, a hidratációt, helyreállítja az epidermális gátat.

Fontos, hogy ezek a hasznos összetevők szerepeljenek, és ne a címkén szereplő összetevők listájának végén. És jobb - közelebb a kezdethez.

Vitaminok és egyéb gondoskodó kiegészítők is hozzájárulnak..
-Az E-vitamin (tokoferol) erős antioxidáns, amely megvédi a sejteket a szabad gyököktől, ami öregedést jelent. Elősegíti a mikrorepedések gyógyulását a bőrben, gyulladáscsökkentő hatású, védi a sejteket az UV-károsodásoktól, hidratál, javítja a bőr rugalmasságát és simaságát;

- A-vitamin (retinol) - hasonló hatású, mint az E-vitamin, megakadályozza a fejbőr hámlását és viszketését is;
- B6-vitamin (piridoxin-hidroklorid) - táplálás, fejbőr regeneráció
- A kollagén - egy hármas szövésű spirális molekulákból álló fehérje - hatékonyan visszatartja a nedvességet a sejtekben és a sejtek közötti struktúrákban. Megakadályozza a haj elvékonyodását, ridegségét, porozitását és szárazságát;
- A keratin - mikroprotein - behatol a haj mély rétegeibe, belülről helyreállítja sérült szerkezetüket, javítja az erőt és csökkenti a haj törékenységét, véd a külső károsodásoktól
- Taurina (szulfoaminosav) - hidratáló, antioxidáns

Nagyon nehéz megérteni a samponok összetételét, különösen azért, mert a szokásos összetevőket gyakran új nevek mögé rejtik. Ezért a sampon kiválasztásakor nemcsak az összetételre, hanem a gyártó hírnevére is kell koncentrálni: az úgynevezett "tömegpiachoz" kapcsolódó samponok általában a legagresszívebb összetételűek. De a kevésbé reklámozott márkák gyakran hasznosabbak és biztonságosabbak..

Fontos Tudni A Maszkok Haj

Könnyű frizurák a lányok számára az iskolába

Először is, az iskolai frizurának praktikusnak és fenntarthatónak kell lennie. Ha a frizura lazán rögzített vagy nagyon könnyű, akkor pár óra múlva már nyoma sincs, főleg, ha testnevelési óra is van.

Népszerű gyógymódok a hajhullás ellen: a leghatékonyabb kiválasztása

A vastag, egészséges haj súlyt ad és vonzóvá teszi mind a nőket, mind a férfiakat. Ezért, amikor a hajhullással kapcsolatos problémák merülnek fel, mindkét nem aggódni kezd, és elveszíti az önbizalmát.