Legfontosabb / Vitaminok

A samponok káros összetevői - mire kell figyelni a sampon kiválasztásakor?

Vitaminok

Valamennyi sampon különféle káros összetevőket tartalmaz, amelyek a szervezetben felhalmozódva általában károsíthatják az emberi egészséget..

Allergiát, öregedést, idegi rendellenességeket és szív- és érrendszeri betegségeket okozhatnak. De ennek ellenére ezeket az anyagokat nem lehet kizárni a modern samponok összetételéből, mivel enélkül a kozmetikumok elveszítik tulajdonságait..

Sőt, az emberi test képes megtisztulni, és az egészségügyi problémák a legtöbb esetben az immunrendszer megzavarásakor kezdődnek.

A sampon helyes megválasztása segít csökkenteni a káros hatások kockázatát, de ehhez tudnia kell, hogy ez vagy az az összetevő mennyire negatívan befolyásolhatja az egészséget.

A mosószer elengedhetetlen minden samponban

A samponok legkárosabb alkotórészei a detergensek, amelyek felületaktív anyagok. Mosószer tulajdonságokkal és jól habzanak, ennek köszönhetően a különféle por- és zsírfoltok könnyen eltávolíthatók a hajból..

Ha a mosószereket a káros hatások csökkenő sorrendjében rendezzük el, a lista így fog kinézni:

• ammónium-lauril-szulfát - ammónium-lauril-szulfát;

• Ammónium-laureth-szulfát - ammónium-laureth-szulfát;

• Nátrium-lauril-szulfát - nátrium-lauril-szulfát;

• Nátrium-lauret-szulfát - nátrium-laureth-szulfát;

• TEA Lauril Sulfate - TEA lauril-szulfát;

• TEA Laureth-szulfát - TEA Laureth-szulfát.

Az első három általában olcsó samponokban található. Rákkeltő anyagként ismerik fel, könnyen behatolnak a bőrbe, felhalmozódnak a testben, és ha az immunrendszer zavart okoz, akkor egészségügyi problémákhoz vezethetnek..

Ha ezt a három összetevőt megtalálja a kozmetikumokban, akkor a legjobb megoldás az lenne, ha ezeket a termékeket kidobná. A nátrium-lauret-szulfát kevésbé káros, mint a nátrium-lauril-szulfát.

Az utolsó két anyagot a legtöbb esetben drága samponokban használják, és kevésbé károsak. A gyártók mindig feltüntetik a sampon részét képező mosószer típusát, annak neve szerepel a címkén a mosószer-összetevők listáján..

Mert a mosószerek száríthatják a hajat, megfosztva őket az életerőtől, a samponokhoz különféle lágyítószereket adnak, amelyek kezelhetővé teszik a hajat. Vagyis képesek bizonyos mértékig semlegesíteni a használt mosószerek hatását. Ebben a tekintetben szükséges figyeljen arra, hogy a sampon a következőket tartalmazza:

• Az Сocamidopropyl Betaine - kokamidopropil-betain - kompatibilis más komponensekkel, fény kondicionálószerként működik, antisztatikus szer. Bébi samponokban használják, drága alkatrésznek tekintik.

• A decil-poliglükóz - decil-glükozid - csökkenti az agresszív tisztítószerek irritáló hatását, alkalmas az érzékeny bőrre. Ez az összetevő kukoricából és kókuszdióból származik..

• Glicereth Cocoate - glicereth cocoate;

• Dinátrium-kokamfodiacetát - nátrium-kokamfodiacetát;

• Cocoamidopropyl Sulfo Betaine - kokamidopropil-szulfobetain.

Tartósítószerek

Ezen adalék nélkül a modern sampon egyszerűen nem létezhet, a tartósítószerek megőrzik tulajdonságait és megakadályozzák a samponban lévő mikroorganizmusok szaporodását, amelyek allergiát válthatnak ki. Azonban nem minden tartósítószer ártalmatlan..

A tartósítószerek a következők:

- Formaldehid Ez az anyag rákkeltő, de tartósítószerként széles körben használják a samponok gyártásában. A formaldehid mérgező és negatív hatással lehet a látás és a légzés szerveire, valamint ronthatja a bőr állapotát.

A formaldehid a következő nevek alatt is elrejthető: DMDM ​​Hydantoin diazolidinyl karbamid, Imidazalidol karbamid, Nátrium-hidroxi-metil-glicinát, nátrium-só, N- (Hidroxi-metil) -glicin és kvaternium-15

- Parabének (parabének). Ezek tartósítószerek, amelyek gátolhatják a mikroorganizmusok szaporodását. A parabének olyan anyagok, amelyek allergiát okozhatnak. A szövetekben felhalmozódva hormonális egyensúlyhiányhoz és rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethetnek. A parabének közé tartozik az etilparabén, a butilparabén, a metilparabén és a propilparabén.

- A nátrium-benzonát vagy a benzoesav természetes ápolószer, amely megtalálható az áfonyában és az áfonyában, és az élelmiszeriparban is használják (E211);

- Fenoxietanol.

Sűrítők

A sűrítők felelősek a sampon viszkozitásáért és sűrűségéért, és habstabilizátorok is, ezek a következők:

- Cocamide DEA (Cocamide DEA), sűrítőszerként, habosítószerként, antisztatikus szerként, lágyítószerként stb..

- Kokamid MEA;

- Sűrítőanyag PEG-4 repceolaj-monoetanol-amid;

Egyéb sampon alkatrészek

A sampon a káros felületaktív anyagok, tartósítószerek és sűrítők mellett számos összetevőt tartalmaz, amelyek különböző mértékű hasznossággal bírnak. Ezek mindenféle festék, illatanyag és antibakteriális komponens. Samponok, amelyek tartalmazzák:

• Dietanolamin (dietanolamin). Ez az anyag hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik, ugyanakkor allergiát válthat ki. Az ezzel a komponenssel rendelkező samponok negatívan befolyásolhatják a légzőrendszert..

• Ásványi olajok (paraffinok, vazelin). Ezeket az anyagokat olajból nyerik, képesek víztaszító filmet alkotni, ugyanakkor megtartják nemcsak a nedvességet, hanem különféle káros anyagokat is, megzavarva az anyagcserét. Ezenkívül megakadályozzák a haj és a bőr oxigénellátását..

A sampon kiválasztásakor ne feledje, hogy a minimális mennyiségű káros anyagot tartalmazó minőségi samponokat általában a gyógyszertárakban értékesítik. Ugyanakkor gyenge mosási tulajdonságokkal, jelentéktelen habzással, valamint szín- és szaghiánnyal rendelkeznek. Ezenkívül mindig készíthet sampont otthon..

A sampon kémiai összetétele

Sampon használata

A sampon kémiai összetétele változhat. A sampon összetevőinek felsorolása gyakran több bekezdést tartalmaz.

Mindannyiunknak különböző a haja - hosszú vagy rövid, vastag vagy ritka, egyenes vagy göndör. És szeretnénk olyan sampont választani, amely megfelel a hajtípusunknak, és javítja annak állapotát és megjelenését. És itt a sampongyártók boldogan találkoznak velünk félúton és azonnali hajátalakulást ígérnek. Csak vásároljon sampont, és a haja erős és fényes, vastag és terjedelmes lesz..

Érdekes, hogy a haj az első mosás után átalakul, ragyog és könnyen formázható. És örülünk, nem gondolkodva azon, hogy mi okozza az ilyen átalakulást, meddig tart és hogyan fizethetjük meg a csodálatos hatást. Végül is, ha egy személy dohányzott, helytelenül evett, stresszt szenvedett, és így siralmas állapotba hozta a haját, akkor meg kell változtatnia az életmódját és a haj állapotát belülről, vagy olyan adagoló kémiai anyagot kell használnia, amely gyorsan megváltoztatja a hajat, és nem ismert, hogy ez milyen hatással lesz az egészségre.

Ha azt gondolnánk, hogy a gyors külső hatás miatt betegségekkel térülnénk meg, akkor nem sietnénk elhinni a reklámot és samponokat söpörni a polcokról..

Olvassuk el a samponok összetételét a csomagoláson, és derítsük ki, mi okozhat több kárt, mint hasznot..

Vásárlóként ne tévesszen meg az az információ, hogy a sampont dermatológiailag tesztelték. Valójában a legtöbb terméket mérgezik a mérgező komponensek mennyisége szempontjából. A samponokban található olyan káros anyagok, mint az ólom, a higany, az arzén és mások tartalma nem haladhatja meg a megengedett határt..

A veszélyes anyagok normái azonban eltérnek az egyes országokban. Az Európában gyártott azonos nevű sampon összetétele eltér a Kínában vagy Indiában gyártott sampontól.

A sampon összetevőinek meghatározott összetétele

Jó, ha a gyártó őszintén feltünteti a sampon kémiai összetételét a csomagoláson. Aztán mi, miután vásároltunk egy sampont, tisztában vagyunk azzal, hogy milyen biztonságos mosni a hajunkat ezzel a samponnal. De néha a csomagolásra írják: tartósítószerek, illatanyagok stb., Anélkül, hogy meghatároznák a kémiai neveket és képleteket. Bármely egészségre veszélyes anyag elrejthető az ilyen szavak mögött. Ha egy személy hajlamos az allergiás reakciókra, azonnal érezni tudja az allergén hatását. Más esetekben a samponból származó káros anyagok felhalmozódhatnak a szervezetben, és bőrbetegségeket vagy hormonális rendellenességeket okozhatnak. Az emberek orvosokhoz fordulnak, hónapokig kezelik őket, de nem társítják a betegséget egy új sampon megjelenésével.

[siker A samponokból származó káros anyagok felhalmozódásának valószínűségének csökkentése érdekében jobb, ha hosszú ideig nem használ egy márkájú sampont.] [/ siker]

Néhány káros anyag nyerhető növényi összetevőkből. A hasonló anyagokat tartalmazó samponok természetesnek, szervesnek és környezetbarátnak tekinthetők, ugyanakkor egészségünket is károsítják.

Nézzük meg, hogy a sampongyártók milyen káros anyagokkal élnek vissza leggyakrabban annak érdekében, hogy kedvükre tegyék a válogatás nélküli fogyasztókat és gyorsan előnyöket kapjanak..

Vegyszerek hajsamponban

Kokamidok samponokban

A kokamidok fokozzák a sampon habosodását, csökkentik annak fogyasztását. A kokamidos samponok vastagabbak, sűrűbbek, jobban habzanak.

Nagyon kis mennyiségű kokamid sampon elegendő a hajmosáshoz.

A kokamidok kókuszolaj és etanolamin alapú emulgeálószerek. Egyes gyártók növényi eredetű természetes összetevőként adják le, és ennek alapján beleteszik a szappanokba és a baba samponokba. Valójában, bár előállításához kókuszolajat használnak, ez az anyag veszélyes az egészségre. Az Egyesült Államokban a kozmetikumokban tilos a kokamidok használata. Hazánkban ezeket az anyagokat a közepes veszélyességi osztályba sorolják, és a samponok összetételébe tartoznak, beleértve a gyermekeket is.

A samponokban található kokamidok a következő nevek alatt rejtőzhetnek:

 • AMIDES, COCO, N (HIDROXIETIL);
 • COCO MONOETHANOLAMIDE;
 • COCO N- (2-HIDROXIETIL) -AMIDOK;
 • Kókuszzsírsav-monoetanolamid;
 • COCOYL MONOETHANOLAMINE;
 • EQUEX AEM;
 • MONOETHANOLAMIN KOKUSSAV-AMID;
 • N- (2-HIDROXIETIL) KOKÓZSÍRSAV-AMID;
 • AMIDIDEK, COCO, N, N-BIS (2-HIDROXIETIL);
 • COCO N, N-BIS (2-HIDROXIETIL) - AMIDEK;
 • Kókuszdietanolamid;
 • Kókuszzsírsav-dietanolamid;
 • COCOYL-DIETHANOLAMID;
 • DIETANOLAMIN Kókuszdiózsírsav-kondenzátum;
 • N, N-BIS (2-HIDROXIETIL) - COCO AMIDES.

Szulfátok samponokban

A szulfátokat samponokban használják a tisztító és zsírtalanító hatás fokozása, valamint a jobb habzás érdekében.

A szulfátok olcsó alkatrészek, amelyek finomított termékek.

A samponokban lévő szulfátok száraz és pelyhes bőrt, allergiát és korpát okoznak.

A samponok és más típusú kozmetikumok leggyakoribb szulfátja a nátrium-lauril-szulfát. Vannak kutatások, amelyek szerint ennek az anyagnak a testben történő felhalmozódása növeli a szürkehályog valószínűségét..

A szulfát másik típusa a nátrium-laureth-szulfát. Önmagában ez az anyag tiszta formájában kevesebb irritációt okoz a bőrön. Nehéz azonban tiszta formában előállítani, gyakran szennyezik a veszélyes dioxán anyaggal, amely potenciális rákkeltő anyag. A dioxán nincs feltüntetve a samponban, de szinte mindig a nátrium-laureth-szulfátot kíséri.

A szulfátok testben való felhalmozódása hajhulláshoz, hormonális diszfunkciókhoz és daganatok megjelenéséhez vezet. A lauril-szulfát a magzat károsodását okozhatja terhesség alatt.

A szulfátok veszélye, hogy nemcsak a samponokban találhatók, hanem mosóporban, szappanban, tusfürdőben, mosogatószerben is. A szulfátokkal kapcsolatos kockázatok fokozódnak a szulfáttartalmú termékek gyakori használata esetén, és attól függenek, hogy a bőr milyen ideig érintkezett ezekkel az anyagokkal. Ha ritkán használ szulfátos sampont, és alaposan öblítse ki a sampont a hajából, a szulfátok által okozott kár minimálisra csökken. Száraz bőrű, dermatitiszes, allergiás emberek számára jobb a samponok és más mosószerek szulfátokkal való megtagadása.

A nátrium-lauril-szulfát komponens szinonimái:

 • Monododecil-észter-nátrium-só-kénsav;
 • Nátrium-sós kénsav, monododecil-észter;
 • KÉNSAV-monododecil-észter-nátrium-só;
 • AI3-00356;
 • AKYPOSAL SDS;
 • AQUAREX ME;
 • AQUAREX METIL.
 • A nátrium-laureth-szulfát (SLES) komponens szinonimái:
 • ALFA-SULFO-OMEGA- (DODECYLOXY) POLY (OXY-1,2-ETHANEDIYL), NÁTRIUM-SÓ;
 • PEG- (1-4) lauril-éter-szulfát, nátrium-só;
 • POLY (OXY-1,2-ETHANEDIYL), ALPHA-SULFO-OMEGA- (DODECYLOXY) -, NÁTRIUM-SÓ;
 • POLI (OXI-1,2-ETANEDIIL), A-SZULFO-W (DODECILOXI) -, NÁTRIUM-SÓ;
 • POLIoxietilén (1-4) lauril-éter-szulfát, nátrium-só;
 • Nátrium-PEG-lauril-éter-szulfát;
 • Nátrium-polioxietilén-lauril-szulfát.

Az ammónium-lauril-szulfát (ALS) összetevő szinonimái:

 • AMMÓNIUM-SÓ-KÉNSAV, MONODODECIL-ESZTER;
 • DODECIL-AMMÓNIUM-SZULFÁT;
 • Monododecil-észter-ammóniumsó-kénsav;
 • NEOPON LAM;
 • KÉNSAV, MONODODECIL-ESZTER, AMMÓNIUM-SÓ;
 • AKYPOSAL ALS 33;
 • CONCO SZULFÁT A.

Milyen szulfátokat tartalmaznak a samponok olyan gyártók által, akik valóban aggódnak vásárlóik egészségéért? Ezek lehetnek szaponitok - ártalmatlan természetes anyagok vagy burgonyából, rizsből és búzából nyert glikozidok..

Tartósítószer DMDM ​​Hydantoin és formaldehid samponokban

A DMDM ​​Hydantoin tartósítószert számos korpásodás elleni sampon tartalmazza gombaellenes összetevőkkel kombinálva. Megtalálható más haj- és bőrtermékekben, dekoratív kozmetikumokban is. Ez az anyag veszélyes, mert formaldehidet szabadít fel..

A formaldehid felszabadulása a termék eltarthatósági idejének végén javul.

A formaldehid rákkeltő és nagyon veszélyes az egészségre.

A samponokban a hidantoin megengedett koncentrációja 0,6%. De a gyártók általában nem jelzik ennek az anyagnak a százalékát a termékben, és lehet, hogy nem vagyunk tisztában a lehetséges kockázatokkal..
A hidantoin által okozott károk csökkentése érdekében ne használjon sampont, amelynek lejárt ideje lejárt vagy lejárati idejének vége..

Az anyag egyéb megnevezései: dimetil-imidazolidin, glikolil-karbamid.

Maga a formaldehid tartósítószerként megtalálható a samponokban is. Ez a hagyandó hajápolási termékek része is. A haj vizuálisan fényes és sima. Pontosan ez az eset, amikor az egészségnek komoly árat kell fizetnie a látható gyors hatásért..

A formaldehidet a következő nevek jelzik:

 • Kozmetikai biocid;
 • Denaturálószer;
 • Konzerváló.

A formalint felszabadító samponok káros összetevői:

 • 5-bróm-5-nitro-1,3-dioxán;
 • 2-bróm-2-nitropropán-1,3-diol;
 • imidazolidinil-karbamid;
 • metenamin;
 • Kvaternium-15;
 • DMDM-hidantoin;
 • diazolidinil-karbamid;
 • nátrium-hidroxi-metil-glicinát;
 • benzilhemiformális.

A samponban található parabének ártalma

A propil-parabent és a butil-parabent tartósítószereket alacsony költségük és baktericid tulajdonságaik miatt széles körben használják a samponokban és más kozmetikumokban..

A parabének szagtalanok, ellenállnak a magas hőmérsékletnek, ezért nagy mennyiségben szerepelnek a samponokban.

A parabének jelentősen megnövelik a samponok eltarthatóságát, de veszélyt jelentenek.

Különböző súlyosságú allergiás reakciókat, a bőr és a haj kiszáradását, a szem vörösségét és viszketését okozzák. Néha a hajhullás a parabén sampon hosszan tartó és gyakori használatának eredménye.

Vannak tanulmányok, amelyek összefüggést mutatnak egyes hormonfüggő daganatok és a kozmetikumokban található parabének között. A parabének általában magas koncentrációban halmozódnak fel a daganatokban.

Sok országban jogszabályok korlátozzák a propilparaben és a butilparaben használatát a samponokban és más higiéniai és kozmetikai termékekben. A metilparabent biztonságosabbnak tekintik, ez az anyag még néhány rákellenes gyógyszerben is szerepel.

A samponok részeként a butilparaben nevezhető:

 • 4-hidroxi-butil-észter benzoesav;
 • Benzoesav, 4-hidroxi-, butil-észter, nátrium-só;
 • Benzoesav, 4-hidroxi, butil-észter;
 • BUTIL-4-HIDROXIBENZOÁT;
 • Butil-észter-nátrium-só 4-hidroxi-benzoesav;
 • Butil-észter-nátrium-só benzoesav, 4-hidro-xi-butil-P-hidroxi-benzoát.

A samponokban lévő propilparaben szinonimái:

 • 4-HIDROXI-PROPIL-ESZTER-benzoesav;
 • 4-HIDROXIBENZOSAV, PROPIL-ESZTER;
 • Benzoesav, 4-hidroxi, propil-észter;
 • Benzoesav, 4-hidroxi, propil-észter, nátrium-só;
 • KÁLIUM-PROPYLPARABEN;
 • KÁLIUM-SÓ PROPILKÉSZÍTŐ;
 • PROPIL-4-HIDROXIBENZOÁT.

A parabének olyan anyagokba is beletartoznak, amelyek neve:

 • E214 - E219;
 • germabén;
 • benzoesav;
 • bronopol;
 • metil-klór-izotiazolinon;
 • benzizotiazolinon;
 • imdazolidinil-karbamid;
 • diazolidinil-karbamid;
 • jód-propinil-butil-karbamát.

A biztonságos samponokban a fűzfa vagy a tölgy kérge, a borókabogyó, az áfonya és más bogyók kerülnek felhasználásra baktériumölő szerként. Természetesen a gyógynövényes samponok rövid eltarthatósági idővel rendelkeznek. Ezért meglehetősen nehéz ártalmatlan sampont találni tartósítószerek nélkül..

A sampon eltarthatósága alapján könnyen megérthető, hogy ez a sampon mennyi tartósítószert és különösen parabént tartalmazhat. Válasszon rövidebb eltarthatóságú samponokat. Egy másik lehetőség az, hogy saját samponokat készítsen a konyhában lévő alapanyagokból. Van elég ilyen recept az interneten. A tojáson, szódán, eceten és citromlén alapuló házi samponok részben vagy teljesen helyettesíthetik a vásárolt samponokat.

Só samponban

A nátrium-klorid vagy egyszerűen só általános és biztonságos tartósítószer. A só érzékeny bőrűeknél nagy koncentrációban okoz kellemetlen hatásokat. Ebben az esetben korpásodás és száraz fejbőr jelenhet meg..

A haj sótermékei nem ajánlottak, ha keratin hajsimításon estek át. Az egyengető hatás rövid ideig tart a sóval való érintkezéstől.

Válasszon sampont kősóval (kősó) vagy tengeri sóval (kősó). Az ilyen típusú sók nem szárítják a bőrt, küzdenek a korpásodás és a hajhullás ellen.

Dietanolamin samponban

Ez a samponban található veszélyes anyag egy szerves lúg, amelyet emulgeálószerként és savtartalom stabilizátorként használnak.

Az anyag toxicitása a kiválasztó és a szív- és érrendszerre bizonyított. Az anyag veszélyes terhes és szoptató nők számára, rákkeltő tulajdonságokkal rendelkezik.
A dietanol-amin samponok jelentősen rontják a haj megjelenését. Törékenyekké, unalmassá válnak és nehezen gyógyulnak meg.

Ha a sampon csomagolásán a dietanolamin szót látja, ne vegye meg, veszélyes az egészségére..

A samponok veszélyes összetevőjének egyéb elnevezései:

 • 2,2'-DIHYDROXYDIETHYLAMINE;
 • 2,2'-IMINOBISETANOL;
 • DEA (EWG);
 • ETANOL, 2,2 IMINOBIS;
 • 2,2'-DIHYDROXYDIETHYLAMINE;
 • 2- (2-HIDROXIETIL-amino) -etanol;
 • BIS (2-HIDROXIETIL) -AMIN.

A samponokban található szilikonok

A szilikonokat nemcsak a samponokhoz adják, hanem a kéz- és arckrémekhez, valamint más típusú kozmetikumokhoz is. A samponban lévő szilikon hidratálja a fejbőrt és a hajat. A szilikon, különösen a dimetikon, meglehetősen ártalmatlan, a gyermekek bőrének hidratálására szolgáló termékekben használják.

Néhány bőrgyógyász azonban arra a következtetésre jutott, hogy a szilikonok eltömítik a pórusokat, pustuláris kiütéseket okoznak a bőrön, és hajhulláshoz vezetnek..

A szilikonos termékek ideiglenesen javíthatják a haj megjelenését, a haj fényesnek tűnik, a töredezett végek összetapadnak. Ha alkalmanként ünnepnapokon használják, akkor nem ártanak és nem javítják a hangulatát. De a gyakori használat rontja a bőr és a haj anyagcseréjét, és rontja a megjelenést..

Számos gyártó felhagyott a szilikonok használatával a samponokban, és feltüntette a csomagolást: "szilikon mentes".
Ártalmatlan szilikonpótlók: zsíros alkoholok, olajok, hidrolizált fehérje.

Szilikon szinonimák a samponokban:

 • dimetikon;
 • Nagymértékben polimerizált metil-polisziloxán;
 • Metil-polisziloxán;
 • SZILIKON L-45;
 • DC 1664;
 • DOW CORNING 1664;
 • MIRASIL DM 20;
 • VISCASIL 5M.

A szilikonokat leggyakrabban a végük alapján lehet könnyen azonosítani: -metikon, -silikon, -oxán.

Aromás anyagok a samponokban

Ízek sampon összetevőkben

A kellemes illat érdekében mesterséges és természetes eredetű aromákat adnak a samponokhoz. Az aromák nyersanyagától függően lehetnek teljesen ártalmatlanok vagy meglehetősen mérgezőek..

Néha a természetes aroma még kellemetlenebb következményeket okozhat, mint egy szintetikus, például allergiás roham.

Ha hajlamos az allergiára, vagy egyszerűen nem akarja, hogy az illatanyagok széles osztályának legyen kitéve, válassza az "Illatmentes" feliratú termékeket.

Ftalátok samponban

Az aroma stabilitása érdekében a naftalin oxidációjával nyert samponokhoz - nagyon káros vegyi anyagokhoz - ftalinsav-észtereket, amelyek felhalmozódnak a szervezetben és súlyos betegségeket okoznak, ftalátokat adnak.

A modern samponok kémiai összetétele meglehetősen összetett, több tucat nevet tartalmazhat vegyi anyagokról és vegyületeikről. Néhány anyag veszélyes lehet az egészségre. Az allergiás reakciók kockázatának csökkentése érdekében javasoljuk a természetes szappan használatát.

Ellenőrizze a samponját! Amit NEM szabad beletenni

Egy dolog szép ígéreteket írni a sampon címkéjére. A másik az, hogy a kompozíciót, ha nem is hasznos, de legalább biztonságos a hajad és a fejbőröd számára. Nézzük meg, hogy a sampon mely összetevői árthatnak a hajnak, a gyártók ígéretei ellenére.

Általános szabály, hogy a sampongyártók ígéretei "a haj növekedésének felgyorsítására" vagy "a haj vastagabbá tételére" olyan reklámfogás, amely biztosítja a sampon széles körű keresletét és értékesítését. Amerikai tudósok bebizonyították, hogy a körülbelül 30 cm hosszú haj több mint három éve elhalt. Ezért az állapotának radikális megváltoztatására tett kísérletek kudarcra vannak ítélve..

A haj addig él, amíg a fej tüszőjében van. És amint a felszín fölé emelkedik, meghal, és lehetetlen tovább változtatni a szerkezetén, akárcsak a köröm vagy az elhalt bőrrészecskék szerkezetén. Mit kell tenni? Nagyon egyszerű - nem tudjuk megváltoztatni a hajunk szerkezetét, de megváltoztathatjuk és jelentősen javíthatjuk a megjelenésüket! Erre való a sampon..

A sampon csak mossa!

Minden mosószer fő feladata a felület tisztítása. A sampon részét képező lúg segítségével eltávolítjuk a szennyeződéseket és a port, a faggyút és a hajformázó termékeket. A haj teljes felületét keratin mérleg borítja. A sampon felemeli őket, kimossa és eltávolítja a szennyeződéseket. Egészséges hajban a pikkelyek erősek és szorosan össze vannak szorítva, így vizuálisan sima és fényes.

Samponozás után a haj vízzel telített, a mérleg szorosabban illeszkedik. A balzsam felvitele mosás után még jobban segít - ragasztja a keratint, kiegyenesedik és ragyogásra készteti a hajat..

Számos hajtermék-gyártó azt ígéri, hogy jelentősen felgyorsítja a haj növekedését. Ez egyben marketingfogás is, amelynek célja az eladások növelése. A természetben van, hogy az ember haja havonta körülbelül centiméteres sebességgel nő. És ezt a sebességet semmilyen módon nem lehet növelni, még akkor sem, ha folyamatosan húzzuk őket. Teljesen lehet fényes, sűrű és rugalmas fürtöket készíteni, de ehhez még a legdrágább sampon sem elegendő..

Ne feledje: a felszínen lévő hajszál már elhalt, és az élő rész a gyökérnél van. Ezért, ha egészséges hajra vágyik, először is ellenőrizze étrendjét és ivási rendszerét, vegyen be vitaminokat az étrendbe..

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sampont

1. Ügyeljen a lejárati időre. 1-2 év megengedett (ha túlnyomórészt növényi összetevők vannak).

2. Válasszon olyan terméket, amely NEM tartalmaz szilikonokat. Felhalmozódnak a bőrön, eltömítik a pórusokat, zavarják a légkeringést és zavarják a vérkeringést..

Vigyázat: Az olyan összetevők, mint a Methikone, Cyclomethikone, Dimethicone Cetyl, Behenoxy Dimethicone, Amodimethicone, Stearoxy Dimethicone, rontják a szőrtüsző egészségét;

3. A sampont 4-25 ° C hőmérsékleten kell tárolni.

A sampon mely összetevői veszélyesek az egészségre

Minden mosószer tartalmaz olyan felületaktív anyagokat, amelyek habosító hatást keltenek és tisztítják a szennyeződéseket. De közülük számos olyan, amelyek rákkeltő tulajdonságokkal rendelkeznek - provokálják a rosszindulatú daganatok növekedését:

 • ammónium-szulfát-lauril;
 • nátrium-lauril-szulfát;
 • ammónium-szulfát lauret.

Fokozatosan felhalmozódnak, segítenek csökkenteni a test védekező képességét, provokálni a betegségeket.

Most nehéz elképzelni egy sampont tartósítószer nélkül. Néhány tartósítószer azonban veszélyes lehet. Közülük: DMDM ​​hidantoin-diazolidinil-karbamid, imidazalidol-karbamid, nátrium-hidroxi-metil-glicinát, mononátrium-só, N- (hidroxi-metil) -glicin és kvaternium-15. Mindezek a formaldehid vegyületei, amelyek a rendkívül veszélyes vegyi anyagok osztályába tartoznak. Először is káros a nyálkahártyára és a bőrre, gyakran allergiás reakciókat okoz.

A sampon gyakran tartalmaz parabéneket, amelyek agresszív anyagok, amelyek tökéletesen lemossák a szennyeződéseket. Emellett feloldják és eltávolítják a lipid anyagokat a bőr felszínéről. A bőr kiszárad, nagyon irritálódik, gyorsabban koszolódik, emiatt újra mossa a haját. Ezek az anyagok gyakran allergiás megnyilvánulásokat, hormonális rendellenességeket váltanak ki.

Ha megnézte a sampon címkéjét, és nem talált a felsorolt ​​anyagok egyikét sem, akkor gratulálunk, a samponja biztonságos a haja és a fejbőre számára.

P.S. És ne feledje, csak a fogyasztás megváltoztatásával - együtt változtatjuk meg a világot! © econet

Tetszett a cikk? Írja meg véleményét a megjegyzésekben.
Iratkozzon fel FB-re:

szépség.ua

 • itthon
 • Haj
 • Hajápolás

Elég gyakran választunk hajápolási termékeket, a márka népszerűségétől vagy a barátaink tanácsától vezérelve, és akkor nem tudjuk kideríteni, hogy mi ment rosszul. De a sampon összetétele gyönyörű hosszú fürtöket vagy száraz és tompa szálakat nyújt Önnek!

Sajnos a legtöbb sampon, balzsam, balzsam és hajmaszk tartalmaz olyan összetevőket, amelyek ártalmasak a hajra, amelyek ragyoghatják a fürtök fényét, erejét és szépségét. És bár eleinte úgy tűnik, hogy a haj élénkebb és kezelhetőbb lett, ez csak rövid távú hatás. Idővel elveszíthetik természetes erejüket, és törékennyé, szárazra és unalmassá válhatnak..

De a legrosszabb az, hogy a kozmetikumokban található káros anyagok hatással lehetnek a testünk egészére, és bizonyos idő elteltével allergiát, endokrin rendellenességeket és egyéb egészségügyi problémákat okozhatnak. Elemezzük a kozmetikumok összetételét, és találjuk ki, hogy mi nem feltétlenül lehet a hajápolási termékekben.

Lauril- és laureth-szulfátok

Ezek a samponokban és balzsamokban található káros anyagok nagyon gyakoriak. Ezek felületaktív anyagok (felületaktív anyagok), amelyek meglehetősen gyakran képezik a hajtermékek alapját. Az ilyen típusú szulfátoknak köszönhetően a samponok tökéletesen habzanak és jól tisztítják a hajat..

Kutatók szerint az ilyen összetevők használatuk hosszú ideje után irritálhatják a fejbőrt és allergiát válthatnak ki. Eltömítik a fejbőr pórusait, károsítják a hajhagymákat, és korpásodást és hajhullást okozhatnak. Alternatívák az enyhébb felületaktív anyagok, például a szulfoszukcinátok, az éter-karboxilátok, a szarkozinátok, a betainok.

Ftalátok

A ftalátok különféle hajápolási termékekben használhatók, ezért érdemes minden termék megvásárlásakor alaposan elolvasni a címkét. A ftalátok asztmát, meddőséget és reproduktív károsodást okozhatnak férfiaknál. Éppen ezért számos országban általában tiltják a ftalátok legveszélyesebb típusait..

Parabének

A kozmetikumokban található parabének összetett, mesterségesen létrehozott savak, amelyek kiváló és olcsó tartósítószert alkotnak. A parabéneknek köszönhetően a hajápolási termékek sokáig nem romlanak, és védettek a baktériumok és a penész hatásaival szemben. A parabének nemcsak a hajmosásokban, hanem a hajformázó termékekben is megtalálhatók.

A tudósok már jó ideje vitatkoznak a parabének veszélyéről. Az egyik szempont szerint a parabének felhalmozódnak a szervezetben, és az endokrin rendszer problémáit okozhatják, sőt provokálhatják a daganatok és a rák megjelenését. Egy másik tudóscsoport azt állítja, hogy ha a termékben kevés a parabének mennyisége, akkor nem okoznak kárt a szervezetben..

A legveszélyesebb parabének a következők: propilparabén, butilparabén, izobutilparabén és izopropilparabén. Egyes országokban kozmetikai termékekben való használata általában tilos. Különböző olajok helyettesíthetik a megkérdőjelezhető parabéneket: mandula, olíva, levendula, teafaolaj és argán. De az ilyen alapok költsége magasabb lehet, és rövidebb lehet az eltarthatósági idő..

Ásványi olajok

Mi mást ne tartalmazzon a sampon? Az ásványi olajok olyan kőolajtermékek, amelyeket rákkeltőnek tekintenek és rákot okozhatnak. Csak a magasan finomított olajok biztonságosak az emberi egészségre, de a legtöbb hajápolási termék olcsóbb, finomítatlan ásványi olajokat használ.

Formaldehid

Ezt a tartósítószert gyakran használják hajtermékekben és kozmetikumokban. Mérgező, reproduktív és légzőszervi problémákat és dermatitist okozhat. A formaldehid használata kozmetikában tilos, de egyes gyártóknak sikerül megkerülni ezt a normát, és Quaternium-15, Dowicil 75, Dowicil 100, Dowicil 200 néven írják alá..

Polietilénglikol (PEG)

A tudósok szerint ez a sűrítő, stabilizáló és habtalanító allergiás reakciókat, pattanásokat és száraz bőrt, valamint vese- és májbetegségeket okozhat. De számos más tanulmány cáfolja ezt az információt, és azt állítja, hogy a polietilénglikol teljesen biztonságos..

A jó sampon összetétele - hasznos, káros és haszontalan összetevők

Helló kedves olvasóim! Ebben a cikkben arról fogunk beszélni, hogy milyen legyen a hajsampon összetétele..

Nagyon hosszú ideig kozmetikumokat próbáltam a hajápoláshoz. Különleges étrendet figyeltem meg, és megpróbáltam megérteni a haj vitaminjait. És végül arra a következtetésre jutottam, hogy rengeteg időt, pénzt és még hasznos termékeket is költöttem, hiába.

Különösen samponokkal repültem, vásároltam valamit, ami egyszerűen nem tudta megoldani a hajproblémáimat..

Most jöttem rá végül, hogy az összes sampon 90% -a csak jól reklámozott marketingmozgás.

Legtöbbjük nem tudja megállítani a hajhullást, fokozni a haj növekedését és javítani az általános állapotot..

Ezért úgy döntöttem, hogy megosztok veletek információkat arról, hogyan lehet pénzt megtakarítani a samponokon, milyen összetevőket tartalmaznak a hajsamponok.

Melyek lesznek teljesen haszontalanok a hajad számára, hogyan cserélheted ki a sampont, és mi legyen a jó hajsampon része?.

Ebben a cikkben megtudhatja:

Sampon összetétele - alkatrészek és tulajdonságaik

Tehát először derítsük ki, miből áll a sampon..

A sampon fő összetevői:

 • Alap vagy mosószer (víz és felületaktív anyag)
 • Speciális szerek, amelyek biztosítják a sampont tulajdonságait
 • Tartósítószerek a hosszú eltarthatóság érdekében
 • PH Balance összetevők samponhoz
 • Színezékek, aromák, stabilizátorok, sűrítők stb.

Leggyakrabban a sampon kiválasztásakor a második számú divatra figyelünk!

Gondosan megvizsgáljuk a címkét, és olyan összetevőket látunk, mint antioxidánsok, vitaminok, gyógynövénykivonatok, gyümölcssavak, gyöngypor, kollagén stb.

Számunkra úgy tűnik, hogy egy ilyen összetétel mellett a sampon egyszerűen nem lehet haszontalan, és minden bizonnyal puhává, egészségessé, erősé és fényesebbé teszi hajunkat.!

Jaj, ez csak egy újabb mítosz (ugyanaz, mint a biotin), vagy egy másik intelligens marketingfogás..

Bármely sampon fő hatóanyaga

Annak ellenére, hogy a sampon címkéjén szerepelhet a "Fehérjéket, vitaminokat, rozmaringolajat, kókusz- és kamilla kivonatot tartalmazó hidratáló sampon" felirat, ennek és bármely más samponnak a fő összetevői a következők lesznek:

 • víz
 • sampon alapja - felületaktív anyag - felületaktív anyag (detergens vagy felületaktív anyag), amely habot képez és eltávolítja a szennyeződéseket a hajból.

A sampon fő összetételének körülbelül 50% -át foglalják el, a fennmaradó 50% -ot színezékek, sűrítők, illatanyagok, szilikonok, tartósítószerek és néhány más hasznos anyag osztja meg, amelyekről a sampon címkéjén olvashat..

Szulfát sampon alapok - a sampon legkárosabb összetevői

A samponokban leggyakrabban nátrium-lauril-szulfátot, ammónium-lauril-szulfátot (vagy ammóniumot) (SLS és SLES) használnak felületaktív anyagként, amelyek képesek tökéletesen megtisztítani a hajat a zsírtól és a szennyeződéstől, és erős vastag habot alkotnak..

Ezek az összetevők azonban nagyon agresszívan irritálják a fejbőrt és kumulatív hatást fejtenek ki..

Ezeknek a samponoknak az állandó használatával a fejbőröd egy nagyon érzékeny, száraz és irritált fejbőrré válik, amely folyamatosan viszket, hámlik és faggyú olyan mennyiségben, hogy minden nap meg kell mosnod a hajad..

És mindezeknek köszönhetően a hajad csomókba esik, és borzasztó megjelenésű lesz..

Jó alapok

A következő alapok jobb és lágyabb helyettesítőként szolgálják ezeket a felületaktív anyagokat:

 • TEA layril-szulfát (trietanol-amin-lauril-szulfát),
 • TEA (trietanol-amin),
 • Kokamid DEA,
 • DEA-Cetil-foszfát,
 • DEA Oleth-3 foszfát,
 • Mirisztamid dea,
 • Sztearamid MEA,
 • Cocamide MEA,
 • Lauramide DEA,
 • Linoleamid MEA,
 • Oleamide DEA,
 • TEA-lauril-szulfát,
 • Nátrium-mireth-szulfát és nátrium-mirisztil-éter-szulfát,
 • Nátrium-kokoil-izetionát,
 • Magnézium-Laureth-szulfát,
 • Coco-glükozid, nátrium-miret-szulfát és nátrium-mirisztil-éter-szulfát.

Az ilyen alapú samponok teljesen más reakciókat okozhatnak, ami megfelel az egyiknek, korpásodást és viszketést okoz a másikban, vagy száraz hajat a harmadikban.

De lényegében irritálhatják a bőrt is, ezért személy szerint nem veszek magamnak ilyen alapú sampont..

Ezenkívül a legtöbbjüket már a saját fejemen teszteltem, így ha száraz és érzékeny fejbőröd van, ezek az alapok nem fognak megmenteni..

Legjobb alapismeretek

Ez általában nemionos felületaktív anyagokat és / vagy amfoter felületaktív anyagokat tartalmaz. Általános szabály, hogy sokkal drágábbak, mint a káros olcsó bázisok..

Kevésbé habzanak, mint az SLS, de tökéletesen helyreállítják a fejbőrt, nem zavarják annak pH-ját és nem okoznak irritációt.

Magam számára a következő jó alapokat azonosítottam a samponokban, és magabiztosan tudom ajánlani őket használatra..

 • Cocoamidopropyl Betaine
 • Decil-glükozid vagy decil-poliglükóz
 • Nátrium-lauril-szarkozinát
 • Nátrium-lauril-szulfoacetát
 • Dinátrium-Laureth-szulfoszukcinát

Általános szabály, hogy ilyen samponokat nehéz megtalálni a szokásos háztartási vegyi áruházakban vagy a tömegpiacon. Keresse őket organikus vagy professzionális kozmetikai üzletekben..

Nagy szerencséje lesz, ha talál egy sampont, amely teljes egészében ezen alapok egyikéből vagy azok komplexéből áll.

Leggyakrabban agresszívabb alapok második komponenseként adják őket a hígításhoz..

Jó samponok, enyhe, egészséges alapokkal

Ezen alapok összefoglalásához hozzáadtam egy linket a megfelelő samponhoz, amely tartalmazza..

Nem reklámozás céljából, hanem azért, hogy ha valaki ilyen termék megvásárlása mellett dönt, akkor tudja, hol lehet ezt megtenni, és mely kozmetikai márkákban található meg.

 • A cocoamidopropyl Betaine nagyon enyhe és alacsony allergén felületaktív anyag. A kókuszolaj zsírsavaiból származik, és számos Jason Natural samponban megtalálható
 • A decil-glükozid vagy a decil-poliglükóz enyhe felületaktív anyag, amely kukoricakeményítőből, kókuszzsírsavakból származó glükózból áll. Ennek alapján az Avalon Organics és a Biotene H-24 gyártják híres samponjaikat.
 • A nátrium-lauril-szarkozinát természetes felületaktív anyag, amelyet kókusz- és pálmaolaj cukorral és keményítővel történő reakciójával nyernek. Népszerű baba sampon alap, amely megtalálható a BabySpa termékeiben
 • Nátrium-lauril-szulfoacetát - természetes, enyhe, biztonságos felületaktív anyag, amely a zöldségekben és gyümölcsökben található természetes aminosav szarkozinból származik. Abszolút nem irritálja a bőrt, tökéletesen ápolja a hajat és helyreállítja annak szerkezetét. Ez az alap az Alba Botanica szerves samponjaiban található

A dinátrium-laureth-szulfoszukcinát enyhe dermatológiai hatású felületaktív anyag, amelyet gyakran alkalmaznak baba samponokban és érzékeny fejbőr samponjaiban. Az ilyen samponokat a Nature's Gate márka képviseli

 • Ez magában foglalhatja a szappan gyökérből, szappantartó edényből vagy szappan dióból származó szerves szappan alapanyagokat is..

A samponok ilyen alapokon történő használatával képes lesz teljesen helyreállítani a fejbőrét, ami azt jelenti, hogy állandó használat és helyes alkalmazás mellett egészséges és szép megjelenést kölcsönöz a hajának..

A fentiek közül a másodikat, a harmadikat és az ötödiket használtam. És csak a harmadik sampon nem váltotta be a reményeimet.

De itt egy fontos tényezőt szeretnék hangsúlyozni, amikor a sampont választja, figyelembe kell vennie a haj típusát.

Mivel az azonos márkájú, de kissé eltérő összetételű sampon teljesen más módon befolyásolhatja a haját..

Speciális szerek vagy sampon egyéb összetevői

Ezek, mint már mondtam, azok az anyagok, amelyek állítólag hasznos tulajdonságokkal töltik fel samponunkat..

Szeretnék mesélni azokról az összetevőkről, amelyek a hajsamponok részét képezhetik, ugyanakkor teljesen haszontalanok számukra.

Haszontalan sampon összetevők

 • Szilikonok

Úgy tervezték, hogy kisimítsa a hajunk pikkelyeit, és sima és fényes legyen. azaz ha szilikonot viszünk fel a sérült hajra, akkor a mérleg elsimul, a szilikon visszaveri a fényt és a haj ragyogni kezd.

Ahogy el lehet képzelni, a haj helyreállítása nincs, és a felhalmozódott szilikonok elnyomják és elrontják a hajat..

 • Vitaminok és provitamin samponokban

Azok, akik értenek a haj kémiai összetételéhez, tudják, hogy nincsenek benne vitaminok. Ezért semmilyen kívülről származó vitamin, amelyet külsőleg alkalmaznak a hajra, semmiképpen sem befolyásolja az állapotukat, a fejeken keresztül, nem is hatolnak oda.

A vitaminok jelenléte a samponban haszontalan. A vitaminokat nem szabad a fejére önteni, hanem szájon át kell bevenni, és ezt legjobb a természetes egészséges növényi termékek használatával megtenni.

 • Gyümölcssavak

Gyümölcssavak gyakran találhatók a samponokban. Úgy gondolják, hogy hidratálják a hajat, ami abszolút mítosz. A legjobb, ha a haj belsőleg fogyaszt gyümölcsöt.

 • Antioxidánsok

A bőrünktől eltérően a hajnak nincsenek ráncai és nem mindig az életkor mutatója..

Szuper antioxidáns komplexet tartalmazó samponok felvitele a hajunkra nem befolyásolja a hajunk állapotát..

Ez csak egy haszontalan kiegészítő, amely hozzáadott értéket és értéket ad a samponhoz.

 • Különböző növényi kivonatok

Nagyon gyakran látunk samponokat, amelyek különféle gyógynövények kivonatait tartalmazzák (aloe kivonat, nyírfa levelek, csalán, kamilla, zsurló stb.)

Hatékonyságuk mindig ezen összetevők mennyiségétől függ. Ha ezek alkotják a sampon alapját (és ilyen samponok valóban léteznek), akkor nagy a valószínűsége annak, hogy ezek az összetevők képesek javítani a hajad állapotán, de ha nagyon kevés ilyen összetevő van (ami az olcsó samponokban található meg leggyakrabban), akkor ennek a hatása sampon nulla lesz.

Figyeljen arra, hogy a sampon címkéjén hol vannak a növényi kivonatok, ha közelebb van a végéhez, akkor egy ilyen sampont egyáltalán nincs értelme bevinni.

Fordítson különös figyelmet arra, hogy mely kivonatok szerepelnek ott..

Például, ha rózsa, fehér magnólia, lótusz és más egzotikus növények kivonatait látja a samponban, akkor biztos lehet abban, hogy ezeket az összetevőket ott adják a legkisebb mennyiségben, és csak a címkén található feliratokhoz. Ezenkívül senki sem tudja, hogy ezek a kivonatok milyen minőségűek voltak..

 • UV védelem

Sok sampon UV-védelmet ígér a hajad számára. A legtöbb jelenlegi kutatás azonban azt mutatja, hogy ezeknek a samponoknak a használata csak minimális védelmet nyújt az UV-sugaraktól..

És még akkor is, ha a sampon összetétele tartalmazhat olyan hasznos összetevőket, amelyek valamilyen módon befolyásolhatják a fejbőrt vagy magát a hajat (például méz, méhpempő, mentol, agyag, fehérjehidrolizátumok, keramidok, növényi kivonatok, lecitin, növényi vagy illóolajok), legtöbbjük pontosan 2-3 percig "dolgozik", amíg le nem mossa a sampont a fejéről.

Ezért, ha azt szeretné, hogy ezek az összetevők megmutassák gyógyhatásukat, ne öblítse le azonnal a sampont, hanem hagyja, hogy legalább 10 percig működjön. Különösen, ha a természetes olajokra kondicionáló hatású sampon.

Amikor elolvassa a címkéket, és figyelembe veszi a samponok összetevőit, ne feledje, hogy az összes felsorolt ​​közül, és lehet, hogy több mint 30 van, csak 2 vagy 3 hat valóban.

A többi összetevő meghatározza a sampon megjelenését, konzerváltságát, színét és aromáját, és egyszerűen gazdagítja összetételét a címkén, arra kényszerítve, hogy vásárolja meg, költse el a pénzét valamire, ami semmilyen módon nem befolyásolja a haját használatakor..

Ezért a sampon vásárlásakor nem szabad figyelni minden gazdag összetételére, a hangos névre és leírásra, a reklámozásra..

A sampon legkárosabb összetevői

 • DIETANOLOMIN (DEA)
 • Ftalátok
 • LAS-Tenside (LAS-TENSID)
 • Benzolok
 • PROPILÉN-GLIKOL
 • PARABENS
 • TRIKLOSAN
 • és egyéb veszélyes alkatrészek.

Titkárnőm

Több mint egy hónapig, Rickett Gofshtein (a trichológia világszakértője) tanácsát követve, teljesen elhagytam a samponokat, helyettesítve azokat kasztíliai szappannal (amely az olíva-, kókuszdió-, ricinusolaj- és sheavaj alapolajaira épül). És nagyon tetszik ☺

Nem irritáló, gyengéden mossa a hajat és tökéletesen habzik. Ugyanakkor helyreáll a fejbőr és szabályozódik zsírossága, ami a haj egészségének legfontosabb tényezője..

Kiváló alapul szolgálhat házi samponokhoz is..

Feltétlenül nézze meg ezt az érdekes videót házi sampon receptekkel, amelyek segítenek TERMÉSZETESEN helyreállítani a haját.

CSATLAKOZZA CSOPORTJAIMBA A SZOCIÁLIS MÉDIÁKON

Káros hajsamponok. Minden a samponok összetételéről

A modern világban sokféle hajápolási terméket és módszert kínálunk nekünk. És bár nem sok lány választja a hosszú zsinór viselését, a sampon az egyik legfontosabb napi higiéniai termék. Francia kutatók kiszámították, hogy egy személy életében körülbelül 57 liter sampont költ. Hajtermékeket híres színészek és sztárok hirdetnek a tévében, ezzel népszerűsítve a márkát. A sampon általában gyönyörű csomagolással és kellemes illattal rendelkezik. Ez azonban egyfajta csábító reklámfogás is. Megnézzük a csomagolást, emlékezve ugyanazokra a reklámokra, gyönyörű, fényes és vastag hajjal, és teljesen megfeledkezünk arról, hogy figyeljünk a sok veszélyes kémiai összetevőből álló sampon összetételére..

Három fő oka van annak, hogy miért hagyhatja ki a sampon vásárlását és használhatja a házi készítésű természetes samponokat.

 1. A gyári samponok egészségre káros összetevőket tartalmaznak (tudományosan bizonyított tény!).
 2. Mielőtt a sampon eljutna a boltba, allergén hatásait kísérleti állatokon tesztelik. 2013-ban csak az Európai Unió tiltotta be az állatokon tesztelt kozmetikumok értékesítését..
 3. A gyógyszerekkel ellentétben a samponok nem igényelnek biztonsági tanúsítványt. A sampon rákkeltő, mérgező és mutagén hatása csak a vásárlót érdekli, a gyártót nem..

Mielőtt megadnánk a házi sampon receptjeit, elemezzük, mi veszélyes a bolti samponban.

Sampon összetétele

 1. A víz minden sampon fő összetevője.
 2. A samponban lévő felületaktív anyagok (felületaktív anyagok) a legfontosabb hatóanyagok, amelyek felelősek a haj tisztításáért a szennyeződéstől, portól, faggyútól.
 3. További felületaktív anyagok, amelyek habot, lágyságot és hidratációt biztosítanak.
 4. Habsűrítő vagy stabilizátor, habzásgátló.
 5. Tartósítószerek.
 6. Ízek.

Milyen káros anyagokat tartalmazhatnak a samponok??

 1. A samponok és a nagyon durva felületaktív anyagok alapja a lauril- és laureth-szulfátok. Felelősek a mosás alatti intenzív habzásért, valamint a bőr és a haj tisztításáért, szinte az összes sampon részét képezik.

A címkéken a következőképpen vannak feltüntetve:

Név angolul. nyelvSzimbólumNév oroszul. nyelv
Nátrium-lauril-szulfátSLSNátrium-lauril-szulfát
Nátrium-lauril-szulfátSLESNátrium-lauril-szulfát
Ammónium-lauril-szulfátALSAmmónium-lauril-szulfát
Ammónium-laureth-szulfátALESAmmónium-lauret-szulfát

A Journal of the American College of Toxicology (1983, 2. kötet, 7. szám) szerint a kutatók megjegyezték, hogy minél hosszabb ideig érintkeznek ezek az összetevők a bőrrel, annál valószínűbb, hogy irritálja és allergiás reakció alakul ki. A lauril- és laureth-szulfátok változásokat okoznak az "epidermisben", eltömítik a pórusokat, lerakódnak a szőrtüszők felületén és károsítják azokat, szemirritációt, hajhullást és korpásodást okozhatnak..

Más kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ezek az összetevők nemcsak a szennyeződéseket, hanem a természetes természetes összetevőket is eltávolítják a bőrből, ezáltal megzavarva annak védő funkcióját. A bőr laureth-szulfátok hatására gyorsabban öregszik (Int J Toxicol. 2010 júl. 29., doi: 10.1177 / 1091581810373151).

Bár a tudósok még nem bizonyították, hogy ezeknek az anyagoknak rákkeltő (az angol rákból származó) vagy toxikus hatása lehet, mégis fennáll a veszély. Úgy gondolják, hogy ártalmatlanok 1-5% koncentrációban. A samponok részeként a nátrium-laureth-szulfát 10-17% koncentrációban van jelen (általában a víz után a második helyen vannak feltüntetve, ami azt jelenti, hogy koncentrációjuk maximális).

Ugyanakkor vannak lágyabb felületaktív anyagok, alacsony koncentrációban adják hozzá őket, kevésbé károsak, de költségük meglehetősen magas a lauril- és laureth-szulfátokhoz képest. A csomagoláson a következőképpen jelölhetők:

 • Nátrium-kokoil-izetinát (a legenyhébb felületaktív anyag)
 • Dinátrium-cocoamphodiacetate (enyhe emulgeálószer)
 • Nátrium-kókuszulfát
 • Kokamidopropil-betain (betain)
 • Decil-poliglikóz (poliglikozid)
 • Kokidopropil-szulfobetain (szulfobetain)
 • Nátrium-szulfoszukcinát (szulfoszukcinát)
 • Magnézium-lauril-szulfát
 • Glythereth Cocoate
 1. A samponok veszélyes összetevői a parabének is. A veszélyeikről már írtunk.
 1. Ásványi olajok (ásványi olaj) - olajfinomítási termékek. Úgy gondolják, hogy csak szájon át alkalmazva lehetnek veszélyesek. A WHO azonban az ásványi olajokat a rákkeltő anyagok első csoportjába sorolja. Vagyis potenciálisan veszélyes anyagok, amelyek rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethetnek. És csak a magasan finomított olajok nem veszélyesek. A tömegpiaci samponok veszélyes finomítatlan ásványi olajokat tartalmaznak.
 1. A formaldehid kozmetikai tartósítószer. Rendelkezik toxicitással, negatív hatással van a reproduktív szervekre, a légzőszervekre és a központi idegrendszerre. A formaldehid kozmetikumokban való használatának tilalma miatt a gyártók Quaternium-15-nek (szabad gáznemű formaldehidet szabadít fel), Dowicil 75 Dowicil 100, Dowicil 200-nak kezdték kijelölni - mindegyik embernél kontakt dermatitist okoz.
 2. Ftalátok - Olyan fogyasztási cikkekben használják, mint parfümök, kozmetikumok és samponok, orvosi eszközök, plüss játékok, a Pediatrics közzétett egy tanulmányt, amely meggyőző bizonyítékot szolgáltatott arra vonatkozóan, hogy a babakozmetikában található ftalátok befolyásolják a fiúk reproduktív működését. A ftalátok gyermekekre gyakorolt ​​hatása különösen veszélyes. A csecsemőket samponokból, testápolókból és porokból származó ftalátoknak teszik ki.

  A ftalátok asztmát, meddőséget és csökkent tesztoszteronszintet okozhatnak a fiúknál. A ftalát-expozícióval kapcsolatos egészségügyi problémák miatt egyeseket az Európai Unióban és az Egyesült Államokban betiltottak..

 3. "PEG" (polietilénglikol), polietilénglikol (etilénglikol) - stabilizátor, sűrítő, habtalanító. Ez az anyag a szervezetben zajló folyamatok befolyásolására való képessége miatt súlyos anyagcserezavarokat okozhat. Bebizonyosodott, hogy a PEG-t fogyasztó nőstény állatok genetikai elváltozásokkal születtek csecsemőket. (Anderson és mtsai, 1985).

Lehet-e azt mondani a samponodra, hogy "nem!"?

Mindezek arra utalnak, hogy az ipari samponok rákkeltő és emberre mérgező anyagokat tartalmaznak. Még egy drága sampon vásárlása esetén sem vagy biztos abban, hogy nem tartalmaz káros anyagokat. Ezért sokkal biztonságosabb a házi samponok önálló használata..

Mielőtt azonban elmondanánk, mely komponensek felhasználhatók a házi hasznos samponok elkészítésére a hajra, tudnia kell, hogy az ilyen samponok megszokásának időszaka 2-4 hét. Ez azt jelenti, hogy nem lesz azonnal sima, fényes haja. Egy ideig szilikonokat, parabéneket, szulfátokat mossanak le a hajról. Talán a haj meg fog hullani, zsírossá válik és nem engedelmeskedik. Fel kell készülnie erre. A legjobb, ha nyaraláskor, újévi ünnepeken vagy télen kezdjük el tesztelni a házi samponokat, amikor kalapot viselünk.

Kezdetben vágja le a töredezett végeket, és ha van, használjon egyszer mélytisztító sampont (hámlasztó sampont). Kinyitja a hajmérleget és lemossa a káros anyagok maradványait. A samponok alkalmazása előtt a haj szétválasztása és fésülése is elengedhetetlen. Ez az eljárás csökkenti a mosás időtartamát, és nem tapasztal semmilyen kellemetlenséget a samponok lemosásakor..

Házi hajsamponok

Az alábbiakban ismertetett receptek egyszerű összetevőket tartalmaznak, amelyek minden háziasszonynak kéznél vannak, és költségük meglehetősen alacsony. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az ilyen samponok hűtőszekrényben való eltarthatósága legfeljebb 5 nap, és néhányat egyáltalán nem tárolnak, hanem közvetlenül az elkészítés után alkalmazzák..

Kefir

A kefir sampon alkalmas száraz és sérült hajra. A kefir sampon elkészítéséhez bármilyen erjesztett tejterméket vehet.

1. számú recept. Kenje be kefirrel a haját, és tegyen fel egy zuhanyzósapkát, tekerje be a fejét egy törülközővel. Egy óra múlva mossuk le vízzel és a citromlé felével. Ez a sampon elősegíti a haj helyreállítását, és védőréteget hoz létre rajta..

2. számú recept. 50 g élesztőt adunk 0,2 l kefirhez, és vízfürdőben melegítjük. A samponnak kocsonyának kell lennie. Vigye fel ezt a keveréket a hajra és öblítse le 5-10 perc múlva.

Kenyér

Oroszországban a lányok kenyérsamponnal mosták a hajukat. Ehhez a samponhoz használhatja az elavult rozskenyeret.

Recept. Készítsen főzetet bármilyen gyógynövényből (csalán, kamilla, útifű, tölgyfakéreg, oregánó, menta). Ezután vegyen rozskenyeret (használhat elavult kenyeret), és rövid ideig áztassa át meleg gyógynövényes főzetbe. Intenzíven dörzsölje a kenyérből a tejzsírt a fejbőrbe, és ossza szét a hajon. Fedje le a műanyagot a tetején, vagy tegyen egy zuhanysapkát, álljon egy órán át. Mossa le meleg vízzel.

Agyag

Az agyag nagyon jó sampon alap.
Képes egy kis habot képezni, és felszívja az olajat a fejbőrből és a hajból. Ismeretes, hogy Oroszországban a ruhákon és az edényeken nehezen eltávolítható foltokat agyaggal távolították el, vagyis univerzális tisztítószerként használták..

Az agyag nem fog kézzelfogható fényt adni a hajnak, de eltávolítja a statikus elektromosságot és jól megtisztítja a hajat. A Clay nagyon hatékony és költségkímélő sampon zsíros hajra.

A kék kozmetikai agyagot tartják a legjobbnak a haj tisztításához..

Hogyan lehet agyagot használni a hajmosáshoz?
A hajszálak agyaggal történő mosásának legjobb módja a fürdőszoba. Előre nedvesítse meg jól a haját, vegyen fel egy marék agyagot és vizet, és kenje a fejbőrre, szétterítve a hajon. A legjobb, ha az agyagot úgy mossa le, hogy a fejét teljesen a fürdőszobába meríti, így a zsír jobban felszívódik, és az agyag lemosódik. Nagyon kényelmes az agyag lemosása egy tál vízzel.

Nagyon száraz haj esetén először hígíthatja az agyagot meleg tejben, és adjon hozzá néhány csepp bármilyen kozmetikai olajat (rozmaring, teafa, jojoba, őszibarack, barack, olíva). Nagyon fontos, hogy hűvös vízzel lemosva öblítse le a haját, hogy fényt adjon a hajnak és lezárja a mérleget..

Az agyagsampon egyetlen hátránya a világosbarna haj enyhe színezése. Ezért a szőke hajú embereknek jobb, ha fehér agyagot használnak samponozásra..

Gyógyszappanon alapuló sampon

Gyógyszappan (Saponária officinális) lat. szapó - szappan. Ennek a növénynek a főzete képes habzásra. Hajmosáshoz használja a szappanfű rizómáit és gyökereit, amelyeket késő ősszel szüretelnek.

Módszer szappanalapú sampon elkészítésére:

 1. Vegyünk 2 csésze szűrt vizet (jobb, ha palackozott vizet vásárolunk), és forraljuk fel.
 2. Adjon szappanfű rizómákat a vízhez, és lassú tűzön forralja 25 percig.
 3. Ezután öntsön egy evőkanál kamillát vagy mentát a kapott húslevesbe. Ragaszkodjon húsleveshez 30 percig.
 4. Szűrje le a kapott húslevest, és öntsön egy tiszta üvegbe. Sampon eltarthatósága 10 nap sötét helyen.

Liszt

Rozs, kukorica, zabpehely (zabpehely), a borsóliszt természetes szorbens és a fejbőr zsírjának tisztítója. Nem ajánlott búzát venni, mivel sok glutént tartalmaz, és nehezen lemosható. Egy adag samponhoz 3 evőkanál kell. evőkanál liszt. A zab- és borsóliszt megszerzése nagyon egyszerű - csak őrölje le a megfelelő termékeket egy kávédarálóban vagy turmixgépben.

Annak érdekében, hogy a sampon jól eloszlasson a hajon, egy éjszakán át kell áztatni..
Liszt alapú sampon recept

 1. A sampon elkészítéséhez vegyen be 3 evőkanál. evőkanál lisztet, öntsön meleg vizet vagy bármilyen gyógynövény (csalán, kamilla, menta, tölgy kéreg) főzetét, hogy krémes állagot kapjon. Hagyja főzni egy napot vagy éjszakát.
 2. Ezután vegye szűrőként géz vagy nejlon harisnyát, öntse bele a kapott masszát, és nyomja ki a folyadékot. Ily módon megszabadulunk a szűrőben maradó nagy lisztrészecskéktől. A kimenetnek olyannak kell lennie, mint a sűrű tej. Ez a tej természetes liszt alapú otthoni sampon.
 3. Mosás előtt illóolajokat vagy fél teáskanál mustárt adhat hozzá (hajhullás ellen). A kapott lisztes sampont vigye fel a hajra, és hagyja 20 percig. Mossuk le meleg vízzel, majd hűtsük le citromlé hozzáadásával.

Tojás és méz

A tojásmézes sampon recept az egyik legrégebbi természetes sampon recept. A modern kutatás csak megerősíti előnyeit. A csirketojás természetes emulgeálószer, mivel lecitint, zsírokat és aminosavakat tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy ha tojással mossa a haját, a hasznos anyagok (A, B, D, E vitamin) nagyon jól behatolnak a bőrbe. Ez a sampon gyógyítja a legyengült hajat és helyreállítja annak szerkezetét. 2 hét használat után észreveszi az eredményeket.

Tojásmézes sampon recept.

 1. Válasszuk el a sárgáját a fehérjétől.
 2. Adj egy teáskanál mézet a sárgájához. keverd össze.
 3. Adjon néhány csepp olívaolajat a kapott masszához, hogy a haj megpuhuljon.
 4. A sampont egyenletesen oszlatja el a hajon és a fejbőrön. Áztassa körülbelül 20 percig.
 5. Öblítse le a sampont meleg vízzel, és öblítse le a hajat kamilla főzettel.

Egzotikus samponok

Vannak olyan házi samponok készítésére szolgáló növények, amelyeket egzotikusnak tartanak. Ma azonban a költségük, még a legolcsóbb samponnal összehasonlítva is, meglehetősen alacsony. És a növekedés helyének és sajátosságainak köszönhetően ezek a növények sok értékes anyagot tartalmaznak.

Banán sampon gyerekeknek

Délkelet-Ázsia országaiban a banán sampon szerves része a hajápolásnak. A Banana sampon nagyon jól tisztítja és táplálja a hajat. A sampon nagyon puha és jó illatú, így gyermekek hajának mosására is használható, csak emlékeznie kell arra, hogy használat előtt alaposan meg kell mosni a banánt, hogy a peszticideket lemossa a héjukról..

Banán sampon recept

 • 1 banán;
 • fél citrom leve (nem alkalmas babasamponhoz)
 • 100 g vizet
 • tojássárgája

A sötét banán fektetése samponra alkalmas, mivel pépjük nagyon jól gyúr. Mossa és hámozza meg a banánt. Egy turmixgép vagy reszelő segítségével felverjük a banánt, hozzáadjuk a sárgáját, a citromlevet és a vizet. A citrom és a víz nélkülözhető, ezek az összetevők megkönnyítik a banánpép lemosását a hajról. Vigye fel a kapott masszát a hajra, dörzsölje be a gyökerekbe, és tartsa 15-30 percig mosókupak alatt (legyengült haj esetén), normál haj esetén azonnal lemoshatja.

Amla vagy indiai egreseket értékesítenek (a 100 g-os csomag ára körülbelül 80 rubel) por formájában, az illata hasonló a hennához. Észrevetted már, milyen vastag haja van az indiai nőknek? A sampon, a maszk és az amlaolaj használatának köszönhető, hogy Indiában a nőknek ilyen szép és erős a hajuk. Érdekes, hogy a "sampon" szó eredete elválaszthatatlanul összekapcsolódik Indiával, mivel az indiai "samponból" származik, vagyis "masszázs vagy dörzsölés". Ezt a szót pedig a britek vezették be a mindennapokba, akiknek kolóniája India volt a huszadik században. Ezért nem véletlen, hogy az indiai egres jó természetes tisztító és erősítő sampon. Amla helyreállítja a sérült hajat, serkenti az új haj növekedését, megszünteti a korpásodás okait.
Az Amla nem alkalmas zsíros hajra, mivel nem tartalmaz természetes szaponinokat, nem fog habozni, mint egy szappanpalack. De az amla száraz haj samponja nagyon jól tisztít és hidratál.

Hogyan kell használni az amla sampont.

Öntsön 1 evőkanál amla diót fél pohár meleg vízzel, keverje össze és hagyja 10 percig forrni. Ezután egyenletesen ossza el ezt az oldatot a hajon és öblítse le. Ismételje meg az eljárást 2-szer. Kényelmes sampont alkalmazni hajfesték ecsettel. A sampont hetente egyszer lehet használni feszesítő maszkként.

Végül

Egy modern ember számára elég nehéz megtagadni a civilizáció minden előnyét. Itt az ideje felismerni, hogy az ipari kozmetikumok és higiéniai termékek súlyos betegségeket okozhatnak. Az első lépés az egészséges életmód felé, amelyet mindannyian megtehetünk, az az, hogy elkezdjük használni a samponokat, amelyekben nincsenek összetételű, azaz organikus összetevők, vagyis organikusak (Oroszországban már forgalmazzák). Ezek a samponok természetes összetevőket tartalmaznak, amelyeket vegyszerek használata nélkül termesztenek. A szerves samponok használata során a haj megszokja a kíméletesebb összetevőket, és a kémia maradványait lemosják belőlük. A következő lépés az lehet, hogy teljesen elhagyja a vásárolt samponokat, és áttér a biztonságos házi készítésűekre, amelyek receptjeit ebben a cikkben ismertetjük..

Fontos Tudni A Maszkok Haj

Permetezők a haj mennyiségére: a legjobb 8 legjobb termék, tippek a kiválasztáshoz és használathoz


A vékony haj probléma. Még akkor is, ha a fürtök vastagok, ritkának, szorosan a fejének tűnhetnek. "Segítsen, a szálaknak nincs hangerejük, állandóan összezavarodnak, és a stílus gyorsan elveszíti formáját!" - írják a lányok a fórumokon.

Hogyan lehet növelni a haj vastagságát a fején

Minden nő nehéz, terjedelmes, természetesen sűrű hajról álmodik. A hajszálak szilárdsága, szép megjelenése, sűrűsége és fényessége a hajvastagságtól függ. Mit tehet, hogy vastagabb, sűrűbb és vastagabb legyen a hajad?