Legfontosabb / Felépülés

Mi ne legyen samponban.

Felépülés

A parabének tartósítószerként használt vegyi anyagok, ezért sok termékben megtalálhatók, beleértve a kozmetikumokat is. A baktériumok és gombák elleni küzdelemre használják, ugyanakkor alacsony költségük miatt is figyelemre méltóak, mert a gyártók már régóta átvették ezeket az anyagokat.

Szinte minden parabén, amelyet tartósítószerként használnak, kémiailag származik, nem természetesen.

De miért károsak a parabének? Egyes tanulmányok szerint potenciálisan veszélyesek, és még a rák kockázatához is kapcsolódnak. A parabének utánozhatják az ösztrogén hormont, amelyről a tudomány ismert, hogy döntő szerepet játszik az emlőrák kialakulásában. A kutatók megállapították, hogy parabénekről van szó az emlődaganatos sejtekben. Ez az anyag negatívan befolyásolja a tesztoszteron termelését és a férfi reproduktív rendszer működését. Javaslom, hogy hagyjon ki egy sampont, ha parabént tartalmaz.

Az elmúlt években egész vita folyt a parabének bőr- és hajápolási termékekben történő alkalmazásának lehetséges egészségügyi kockázatairól. Véleményem szerint a bőrre és a hajra felvitt termékeknek biztonságosaknak és a lehető legtermészetesebbnek kell lenniük, elvégre akár a véráramunkba is bejuthatnak, így valóban van értelme mindig a legtermészetesebb összetevőket használni..

Sok bizonyíték áll rendelkezésre, és manapság sok tudós egyetért abban, hogy a parabének az emlőrákhoz kapcsolódnak. A legfrissebb, a Journal of Applied Toxicology folyóiratban megjelent brit tanulmány megállapította, hogy húsz melltumor mintából tizennyolcban találtak magas koncentrációjú parabéneket..

Nátrium-lauril-szulfát

A kémiai nátrium-lauril-szulfátot (SLS) és annak közeli rokon nátrium-laureth-szulfátját (SLES) széles körben használják szappanok, samponok, mosószerek és más habképző termékek gyártásában. Mindkét anyag olcsó habképző anyag. Az American College of Toxicology folyóirata közzétette egy tanulmány eredményét, amely még 1983-ban kimutatta, hogy alacsony koncentrációban a nátrium-laureth-szulfát legalább bőrirritációt okozhat.

Tudja, hogy egyes szappanok szulfátkoncentrációja legfeljebb 30%, ami egyszerűen veszélyes az egészségre?

A samponok a legnépszerűbb termékek, amelyek ezt a vegyszert tartalmazzák. Ezeknek a vegyi anyagoknak az emberre gyakorolt ​​hatásainak tanulmányozása szomorú eredményeket mutatott. A szem, a fejbőr, a matt szőr, a kéz, az arc duzzanata mind az SLS mellékhatásai. Most képzelje el, hogyan befolyásolják a samponokban található ilyen káros anyagok a fejbőrt.?

Tehát miért használnak veszélyes vegyi anyagokat, például nátrium-lauril-szulfátot szappanjainkban és samponjainkban? A válasz egyszerű - olcsó. A nátrium-lauril-szulfát megtalálható a szappanban, és autómotorok zsírtalanítására is használják. Oldja a zsírt az autó motorjain, oldja a zsírt a bőrön, ami szárító hatást okozhat.

A laurisulfát denaturálja a bőrfehérjéket, ami nemcsak irritációt okoz, hanem lehetővé teszi a környezeti szennyező anyagok könnyebb felhalmozódását a bőr alsó, érzékeny rétegein. A legbosszantóbb az, hogy a nátrium-laureth-szulfát a bőrön keresztül is felszívódik a testbe. Amint a bőr felszívja, azonnal utánozni kezdi az ösztrogén hormon aktivitását. Ennek a reakciónak számos egészségügyi következménye van, a PMS különböző problémái és a menopauza tünetei kezdődnek, a férfiak reproduktív rendszerének romlása, a nőknél megnő a rák kockázata, beleértve az emlőrákot is, amikor az ösztrogénszint ismert..

Hogyan működik a nátrium-lauret-szulfát a hajon??

Mivel elveszítik természetes védőrétegüket, amelyet ez a vegyszer egyszerűen elpusztít. A fejbőr legfelső rétege elvékonyodik, a korpásodás, viszketés, nyírás és hajhullás problémái kezdődnek.

Szilikon

Gyakran sokan vitatkoznak a samponban lévő szilikon veszélyeiről vagy előnyeiről. Valójában a szilikonok sokfélesége létezik, és hogy pontosan mit tartalmaz a sampon, azt nem lehet megtudni. Nem mondható el biztosan, hogy a szilikonok káros anyagok a samponokban. Ha azonban van rá lehetősége, a legjobb, ha szilikonmentes sampont választ. De ahogy a stylistok mondják, és a nők, akik hajápolási termékeket használnak, a szilikon megnehezíti, egyenletesé és vastagabbá teszi, egyszerűsítve a formázást.

A cikk szerzője: Safonova Yu.S..

Sampon kémiai összetétele: fő összetevők

Gondoljon bele, hány népszerű sampont próbált ki, és közülük hány teljesítette az elvárásait?

Valószínűleg egyikük sem adta meg az ígért egészséget, fényt és más erősségű bambuszt. Ha elemezzük a hajsamponok összetételét, világossá válik, hogy csak a professzionális vagy az organikus legalább nem árt, és ezt köszönöm.


Az a tény, hogy a samponnak nem szabad gyógyulnia, le kell állítania a hajhullást, fel kell gyorsítania a növekedést, ez egyáltalán nem a funkciója. Feladata a por és a zsír lemosása, ezért a fő összetevők a víz és a felületaktív anyagok (a hajat habosító és mosó felületaktív anyagok).

És jó lenne, ha csak haszontalanok lennének. De leggyakrabban a legolcsóbb agresszív anyagokat és tartósítószereket tartalmazzák a samponok. Valaki úgy véli, hogy a mérgező vegyi anyagok behatolhatnak a bőrbe a testbe, felhalmozódhatnak és betegségeket okozhatnak, mások nem. Bár a riasztást független és elismert források adják. Például Dr. Epstein Rákellenes Koalíciója.

Ha általában a kozmetikumokat vesszük, akkor valódi különbség van az olcsó és a drága professzionális termékek között, még akkor is, ha első pillantásra összetételük közel azonos. A nyersanyagok és az alapanyagok minőségéről szól. Az olcsó márkakozmetikumok ugyanazon összetevője kétes eredetű lehet és kis mennyiségben, míg a professzionális kozmetikumoknál kiváló minőségű és drága alapanyagokat használnak.

A samponok kémiai összetételének elemzése

A samponok fő összetevői a víz mellett a mosószer-alapok, a sűrítők, a tartósítószerek és a színezékek. Minden más változhat.

1. Mosószer alap - felületaktív anyag

A legnépszerűbb samponok legkárosabb összetevője a szulfátos felületaktív anyagok (felületaktív anyagok), habosító alap, amely mosási hatást vált ki..

A legtöbb tömegpiaci sampon a legagresszívebbeket tartalmazza:

 • Ammónium-lauril-szulfát (ALS)
 • Ammónium-laureth-szulfát (ALES)
 • Nátrium-lauril-szulfát (SLS)
 • Nátrium-lauret-szulfát (SLES)
 • TEA Layril-szulfát,
 • TEM Laureth Sulfate,
 • A nátrium-kokosulfátot (SCS) természetes alapanyagokból állítják elő, és természetes kozmetikumokban engedélyezték, de valójában nem kevésbé agresszív, mint az SLS.

Mindegyiket általában egy szóval „szulfátoknak” nevezik, szappanozva egész fej habot adnak, amelyek a samponok legolcsóbb és legagresszívabb anyagai. És bár a TEA-t (TEA Layril-szulfát, TEA Laureth-szulfát) és a DEA-t (Cocomide DEA, Lauramide DEA) enyhébb felületaktív anyagoknak tekintik, toxicitásuk 20 évvel ezelőtt bizonyított.

1-5% -ban biztonságosak, de tartalmuk általában meghaladja a 10% -ot. Legjobb esetben lágyabb felületaktív anyagokkal kombinálják őket..

Az SLS megtalálható fogkrémekben, folyékony szappanokban, tusfürdőkben és még autótisztítókban is. A propilén-glikollal együtt képesek behatolni a testbe, az utcai tartózkodásuk alatt a vérbe vinni a hajban rekedt nehézfémeket, felhalmozódni, rákkeltő anyagokat képezni, krónikus mérgezéseket és betegségeket okozni..

Nemcsak a szennyeződéseket, hanem a védő hasznos anyagokat is lemossák, irritálják a bőrt, eltömítik a pórusokat. Mindez a bőr korai öregedéséhez, szárazságához, korpásodásához vezet.

A hajsampon károsodása elsősorban az SLS-tartalomnak köszönhető. Az SLS-tartalmú termékek bőrre történő felvitele „a fejbőr molekuláris szerkezeteinek mikroszkópos pusztulását okozza, ami más mérgező és rákkeltő anyagok fokozott felszívódását okozza a bőrön” (idézi a kutatási jelentés).

Szakértőnk, Alena Panova, kozmetikai gyártási mérnök:

A készítmény közvetlenül az SLS után tartalmaz kokamidopropil-betaint, semlegesíti a szulfátok irritáló tulajdonságait és a felhalmozódási képességet, miközben megőrzi tisztító képességüket. De ha allergiás a szulfátokra, akkor ez nem segít..

Az enyhébb samponhabosító szerek a következők:

 • Nátrium Oleth-szulfát,
 • 1,2-Dioxán,
 • MEA (monoetanol-amin),
 • Laurinsav,
 • Nátrium-C12-13-Pareth-szulfát,
 • Lauril-poliglükóz,
 • Nátrium-PCA.

A szulfátmentes samponokban található biztonságos mosószerek:

 • Kokamidopropil-betain
 • CocamideMEA
 • Sapindus Mukorossi gyümölcs kivonat (szappan dió kivonat)
 • Szozo - glükozid
 • Lauril-glikozid
 • Nátrium-cocoanphoacetate
 • Nátrium-kokoil-glutamát
 • Szacharóz-kokóát
 • szappan dió
 • szappan-nő
 • szappangyökér

A tömegpiaci samponok helyett jobb szulfátmentes vagy szerves samponokat vásárolni, amelyekben a szaponinok hozzák létre a habot. A bio samponok általában sokkal rosszabbul habzanak. Keresse meg az összetételben a következő szavakat: "szappanalap", "kálium-szappanalap". Az ayurvédikus samponokban ezt a funkciót szappanos dió, shikakai látja el, és tökéletesen öblíti a hajat.

De meg kell értened, hogy az enyhe termékek nagyon jóak a hajnak sok formázó termék, szilikon stb. Nélkül. Ha mindennapos formázást vagy más, lemosható termékeket használ, akkor nehezebb öblíteni a haját..

Nem minden szulfátmentes sampon tisztítja jól a zsíros fejbőrt, de ebben a cikkben az ilyen termékek TOP-5-ét tettük közzé:

2. Sűrítők

Jelentős hányadot foglalnak el a hajsampon összetételében, sűrűvé, kényelmesen használhatóvá teszik, ahogyan azt megszoktuk.

 • nátrium-klorid - a legolcsóbb sűrítő
 • kokamid DEA
 • kokamid MEA
 • linoleamid DEA,
 • PEG 4 repceolaj-monoetanolomid,

tridecet 2 karboxamid MEA.

3. Tartósítószerek

Nekik köszönhetően a samponok évekig nem romlanak. Mindenekelőtt ezek a parabének: metilparabén (E218), etilparabén (E214), propilparabén (E216) és butilparabén. Úgy gondolják, hogy elpusztítják a bőr enzimjeit, felhalmozódnak a testben. A metilparabent viszonylag biztonságosnak tekintik.

Tanulmányok kimutatták, hogy a parabének hormonszerű anyagok, és gyenge ösztrogéneknek (női hormonok) vannak besorolva. Potenciálisan befolyásolhatják a test hormonjait, miután felvitték őket a bőrre. A nők számára a parabének elsősorban azért veszélyesek, mert az emlőmirigyek szöveteiben találhatók meg, ami hozzájárulhat a rákos sejtek kialakulásához.

A samponban található egyéb tartósítószerek a következők lehetnek:

 • DMDM hidantoin (amely széles antibakteriális hatással bír és befolyásolja a bőr mikroflóráját),
 • formaldehid
 • benzoesav,
 • diazolidinil-karbamid,
 • metil-izotiazolinol,
 • fenoxietanol.

Szakértőnk, Alena Panova, kozmetikai gyártási mérnök:

Tartósítószerek nélkül a kozmetikumok a felbontás után 1-3 hónap alatt elveszítik tulajdonságait és penészesednek. Miért támogatom a parabéneket: jól kutatják őket, káros hatásukat nem erősítették meg. És ha nincsenek parabének, akkor vannak más tartósítószerek is, amelyeket nem annyira tanulmányoztak..

4. Klímaberendezések és szilikonok

Kondicionáló adalékok a szilikonok, polimer komponensek, hidratált zsíralkoholok - cetil, oleinsav és sztearil. Azonnal simává és fényesebbé teszik a hajat azáltal, hogy kisimítják a pikkelyeket és kisimítják a haj sérült területeit, mintha egy film borítaná be a hajat..

Használható száraz fejbőrre, de zsíros fejbőrre ellenjavallt..

A kompozícióban lévő szilikonokat az -ane, -one, -ikonikon, -ikonikon, -silán utótagokkal számíthatjuk ki..

Mi a baj a szilikonokkal? Csak kozmetikai hatást adnak, csak alkalmanként szabad használni. Nem minden szilikon mossa jól ki, egyesek jobbak, mások rosszabbak.

 • Trideceth-12,
 • Dimethicone Copolyo,
 • Dimetikon kopoliol / HWP,
 • Hidroxipropil,
 • Polisziloxán,
 • Lauril-metikon kopoliol.
 • Amodimetikon,
 • Behenoxi-dimetikon,
 • Sztearoxi-dimetikon.
 • Cetearil-metikon,
 • Cetil-dimetikon,
 • Ciklometikon,
 • Ciklopentasziloxán,
 • Dimetikon,
 • Dimetikonon,
 • Sztearil-dimetikon,
 • Trimetil-szililamodimetikon.

Folyamatos használat mellett egyre jobban felhalmozódnak a hajon, lemérik a hajat, és piszkosnak tűnnek..

A trichológusok szerint a szilikonok képesek behatolni a hajba és ott felhalmozódni, így még nehezebbé válnak. És ez már tele van azzal a ténnyel, hogy a hosszú nehéz haj elkezd hullani.

Ha úgy érzi, hogy túlzásba esett a szilikonok használata, a professzionális mélytisztító samponok segíthetnek..

5. Egyéb alkatrészek

A különböző samponok nagyon különböző összetevők kombinációkat tartalmaznak.

 • savasságszabályozók, pufferanyagok (savak)
 • UV-védelem és magas hőmérséklet-védelem (valójában ezek a hatások minimálisak),
 • parfüm parfüm,
 • színezékek,
 • allantoin (gyulladáscsökkentő),
 • antibakteriális összetevők (triklozán),
 • gyógyászati ​​komponensek (korpásodás ellen, a faggyúmirigyek szabályozói).

Ha ásványi olajat (kőolajterméket) lát a címkén, tartsa távol ezt a sampont magától és családjától.

6. Természetes összetevők

Ezek azok az összetevők, amelyeket a legtöbbször hangosan deklarálnak, de valójában az utolsó helyen állnak az összetevők listáján, és gyakorlatilag nincsenek hatásuk a sampon részét képező kémia többi részéhez képest..

Lehet gyógynövények, növényi olajok, agyag, mentol, vitaminok, méz, selyem és búzafehérjék főzete (selyemfehérje, selyem aminosavak, hidrolizált búzafehérje) jó hatást nyújtanak.

Ellenőrizze a sampon összetételét, hogy a gyógynövényes főzetek ne legyenek a lista utolsó helyein, hanem közelebb legyenek az elejéhez, csak akkor lesz némi előnyük belőlük. De nagy mennyiségű olaj, fehérje stb. Csökkenti a sampon mosási képességét.

Nézzen meg egy rövid videót: szakmai vélemény a sampon természetes összetevőiről

A "kémia" felszívódik a bőrön és a légzőszerveken keresztül, eltömíti a testet mérgező anyagokkal, amelyekből egyszerűen nincs ideje megtisztulni, mert naponta ellátjuk őket.

A kozmetikumok egy része teljesen elhagyható, mások korlátozhatók, és bármilyen kozmetikumot biztonságosabbra cserélhetünk - környezetbarát, bio vagy általában házi készítésű.

A szokásos samponokat házi készítésűre cserélheti, vagyis természetes és olcsó alapanyagokból készülhet fel. A mustár, a szóda, a tojássárgája, a szappangyökér és a szappanos dió tökéletesen és minden vegyszer nélkül mossa meg a hajad! Egyszerű receptek és részletes utasítások >>>

Készíthet saját balzsamokat is >>>, hűvös vízzel és citromlével mosás után öblítse le a haját, hogy fényes legyen, és fényt adjon a hajának. A szilikonok és a hővédelem hatása pedig Panthenolt ad.

Mi ne legyen samponban

A kozmetikumokban található szulfátok és parabének, propilén-glikol ma már mindennaposak. Határozzuk meg, mi ne legyen a samponban.

A kémia, amely ma már túlárasztja mindennapjainkat, óriási károkat okoz az egészségnek. Meglepő módon az emlőrák előfordulásának növekedése többek között azzal a hatalmas mennyiségű kozmetikummal jár, amelyet naponta használunk..

Most tanulmányozzuk a legveszélyesebb összetevőket, amelyekre emlékezni kell és kerülni kell, hogy csökkentsük a kozmetikumok testünkre gyakorolt ​​káros hatásait és megkönnyítsük annak létezését..

Ellenőrzőlista: a veszélyes összetevők listája

1. Parabének - parabének (metilparabén, etilparabén, butilparabén, propilparabén, izobutilparabén). Felszívódik és a szervezetben tárolódik.

Ezeket az anyagokat használják a legolcsóbb tartósítószerként. A termelés megtakarításának másik módja egészségünk árán.

2. A nátrium-lauril-szulfát, rövidítve SLS (nátrium-lauril-szulfát), habzószer a legtöbb samponhoz. Az egyik fő kémiai vegyület, amely kárt okoz a kozmetikumokban.

3. Nátrium-lauret-szulfát, rövidítve: SLES (nátrium-lauret-szulfát). Szintén behatol a bőrbe, mérgező anyagokat képez és különböző lokalizációjú onkológiai betegségeket okoz.

4. Propilén-glikol, valamint polipropilén-glikol. A kozmetikumokban található propilén-glikolt hidratálónak tekintik, ugyanakkor fagyálló és poliuretán összetételében használják. Különböző bőrreakciókat okoz, mérgező az idegrendszerre, a légzőrendszerre, csökkenti az immunitást.

5. Ásványi olajok - vazelin, paraffin (Ásványi olaj, Paraffinum Liquidum). Olajfinomító termék, széles körben használják a kozmetikában. A bőr kiszáradását és kiütéseket okozza. Problémákhoz vezet a magzat fogantatásával és viselésével.

A WHO az ásványi olajokat a rákkeltő anyagok első csoportjába sorolja. Vagyis potenciálisan veszélyes anyagokra, amelyek rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethetnek.

6. trietanol-amin, dietanol-amin, monoetanol-amin (trietanol-amin (TEA), dietanol-amin (DEA), monoetanol-amin (MEA)). Mérgező nitrozaminok képződéséhez vezethet a szervezetben, amelyek rákot okoznak. A DEA-t lágyító és hidratáló krémként használják, de néhány kutató rákkeltő anyagként ismeri el.

7. Glicerin (glicerin). A krémek bőrbe való behatolásának javítására és a nedvesség elpárolgásának megakadályozására, azaz hidratálásra szolgál. Amikor azonban a levegő páratartalma 65% alatt van, a glicerin felszívja a bőr nedvességét, vagyis kiszárítja.

8. Szilikonok (dimetikon, PEG-12-dimetikon, ciklometikon, amodimetikon, feniltrimetikon, amino-propil-dimetikon, amino-funkcionális szilikonok, dimetikon-kopolil, trirnetil-szililamodimetikon). Folyamatosan felhalmozódik a hajon, a haj nehezebbé válik, hajhullást és fokozott faggyúszekréciót okozva.

9. Formaldehid, amelyet a gyártók a Quaternium-15 alatt maszkolnak (szabad gáznemű formaldehidet szabadít fel), Dowicil 75, Dowicil 100, Dowicil 200. Mérgező tartósítószer, amely kontakt dermatitist, légzőszervi és idegrendszeri problémákat okoz.

10. Ftalátok. Asztmát, meddőséget, csökkent tesztoszteron koncentrációt okozhat a fiúknál. Közülük néhányat betiltottak az EU-ban és az USA-ban. A Pediatrics folyóirat publikált egy tanulmányt, amely bizonyítja, hogy a gyermek kozmetikájában található ftalátok befolyásolják a fiúk reproduktív funkcióját. A csecsemőket samponokból, testápolókból és porokból származó ftalátoknak teszik ki.

11. A polietilénglikol (PEG) stabilizátor és sűrítőszer. Súlyos anyagcserezavarokat okozhat.

12. Kokamidok (Coco monoetanolamid, Cocoyl monoetanolamine, Amides Coco N). Ezek kókuszolajon és etanol-aminon alapuló emulgeálószerek. Növényi eredetű természetes komponensként távozik. Az Egyesült Államokban a kozmetikumokban tilos a kokamidok használata. Oroszországban ezek az anyagok a veszély középosztályába tartoznak, és még a gyermekek samponjaiban is szerepelnek..

A hajfestékek nehézfémeket, benzolt, poliklórozott bifenileket és azo festékeket tartalmaznak, ezeket szintén el kell kerülni.

A szulfátok és parabének mellett a sampon káros összetétele mindig tartalmaz illatanyagokat, színezékeket, amelyek többségének irritáló vagy allergiás hatása van..

Az organikus kozmetikumok használatával meglepődhet a szín, a szag, a folyékonyabb állagúság, az alacsony habzás hiánya, de ez csak a javára szól - ez azt jelenti, hogy számos veszélyes komponens hiányzik a készítményből..

Ha törődik egészségével, csökkentse a háztartási vegyszerek és kozmetikumok mennyiségét az életében.

Érdekes cikkek a hajkozmetikumok és az otthoni kozmetikumok veszélyeiről:

Ellenőrizze a samponját! Amit NEM szabad beletenni

Egy dolog szép ígéreteket írni a sampon címkéjére. A másik az, hogy a kompozíciót, ha nem is hasznos, de legalább biztonságos a hajad és a fejbőröd számára. Nézzük meg, hogy a sampon mely összetevői árthatnak a hajnak, a gyártók ígéretei ellenére.

Általános szabály, hogy a sampongyártók ígéretei "a haj növekedésének felgyorsítására" vagy "a haj vastagabbá tételére" olyan reklámfogás, amely biztosítja a sampon széles körű keresletét és értékesítését. Amerikai tudósok bebizonyították, hogy a körülbelül 30 cm hosszú haj több mint három éve elhalt. Ezért az állapotának radikális megváltoztatására tett kísérletek kudarcra vannak ítélve..

A haj addig él, amíg a fej tüszőjében van. És amint a felszín fölé emelkedik, meghal, és lehetetlen tovább változtatni a szerkezetén, akárcsak a köröm vagy az elhalt bőrrészecskék szerkezetén. Mit kell tenni? Nagyon egyszerű - nem tudjuk megváltoztatni a hajunk szerkezetét, de megváltoztathatjuk és jelentősen javíthatjuk a megjelenésüket! Erre való a sampon..

A sampon csak mossa!

Minden mosószer fő feladata a felület tisztítása. A sampon részét képező lúg segítségével eltávolítjuk a szennyeződéseket és a port, a faggyút és a hajformázó termékeket. A haj teljes felületét keratin mérleg borítja. A sampon felemeli őket, kimossa és eltávolítja a szennyeződéseket. Egészséges hajban a pikkelyek erősek és szorosan össze vannak szorítva, így vizuálisan sima és fényes.

Samponozás után a haj vízzel telített, a mérleg szorosabban illeszkedik. A balzsam felvitele mosás után még jobban segít - ragasztja a keratint, kiegyenesedik és ragyogásra készteti a hajat..

Számos hajtermék-gyártó azt ígéri, hogy jelentősen felgyorsítja a haj növekedését. Ez egyben marketingfogás is, amelynek célja az eladások növelése. A természetben van, hogy az ember haja havonta körülbelül centiméteres sebességgel nő. És ezt a sebességet semmilyen módon nem lehet növelni, még akkor sem, ha folyamatosan húzzuk őket. Teljesen lehet fényes, sűrű és rugalmas fürtöket készíteni, de ehhez még a legdrágább sampon sem elegendő..

Ne feledje: a felszínen lévő hajszál már elhalt, és az élő rész a gyökérnél van. Ezért, ha egészséges hajra vágyik, először is ellenőrizze étrendjét és ivási rendszerét, vegyen be vitaminokat az étrendbe..

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sampont

1. Ügyeljen a lejárati időre. 1-2 év megengedett (ha túlnyomórészt növényi összetevők vannak).

2. Válasszon olyan terméket, amely NEM tartalmaz szilikonokat. Felhalmozódnak a bőrön, eltömítik a pórusokat, zavarják a légkeringést és zavarják a vérkeringést..

Vigyázat: Az olyan összetevők, mint a Methikone, Cyclomethikone, Dimethicone Cetyl, Behenoxy Dimethicone, Amodimethicone, Stearoxy Dimethicone, rontják a szőrtüsző egészségét;

3. A sampont 4-25 ° C hőmérsékleten kell tárolni.

A sampon mely összetevői veszélyesek az egészségre

Minden mosószer tartalmaz olyan felületaktív anyagokat, amelyek habosító hatást keltenek és tisztítják a szennyeződéseket. De közülük számos olyan, amelyek rákkeltő tulajdonságokkal rendelkeznek - provokálják a rosszindulatú daganatok növekedését:

 • ammónium-szulfát-lauril;
 • nátrium-lauril-szulfát;
 • ammónium-szulfát lauret.

Fokozatosan felhalmozódnak, segítenek csökkenteni a test védekező képességét, provokálni a betegségeket.

Most nehéz elképzelni egy sampont tartósítószer nélkül. Néhány tartósítószer azonban veszélyes lehet. Közülük: DMDM ​​hidantoin-diazolidinil-karbamid, imidazalidol-karbamid, nátrium-hidroxi-metil-glicinát, mononátrium-só, N- (hidroxi-metil) -glicin és kvaternium-15. Mindezek a formaldehid vegyületei, amelyek a rendkívül veszélyes vegyi anyagok osztályába tartoznak. Először is káros a nyálkahártyára és a bőrre, gyakran allergiás reakciókat okoz.

A sampon gyakran tartalmaz parabéneket, amelyek agresszív anyagok, amelyek tökéletesen lemossák a szennyeződéseket. Emellett feloldják és eltávolítják a lipid anyagokat a bőr felszínéről. A bőr kiszárad, nagyon irritálódik, gyorsabban koszolódik, emiatt újra mossa a haját. Ezek az anyagok gyakran allergiás megnyilvánulásokat, hormonális rendellenességeket váltanak ki.

Ha megnézte a sampon címkéjét, és nem talált a felsorolt ​​anyagok egyikét sem, akkor gratulálunk, a samponja biztonságos a haja és a fejbőre számára.

P.S. És ne feledje, csak a fogyasztás megváltoztatásával - együtt változtatjuk meg a világot! © econet

Tetszett a cikk? Írja meg véleményét a megjegyzésekben.
Iratkozzon fel FB-re:

A sampon kémiai összetétele

Sampon használata

A sampon kémiai összetétele változhat. A sampon összetevőinek felsorolása gyakran több bekezdést tartalmaz.

Mindannyiunknak különböző a haja - hosszú vagy rövid, vastag vagy ritka, egyenes vagy göndör. És szeretnénk olyan sampont választani, amely megfelel a hajtípusunknak, és javítja annak állapotát és megjelenését. És itt a sampongyártók boldogan találkoznak velünk félúton és azonnali hajátalakulást ígérnek. Csak vásároljon sampont, és a haja erős és fényes, vastag és terjedelmes lesz..

Érdekes, hogy a haj az első mosás után átalakul, ragyog és könnyen formázható. És örülünk, nem gondolkodva azon, hogy mi okozza az ilyen átalakulást, meddig tart és hogyan fizethetjük meg a csodálatos hatást. Végül is, ha egy személy dohányzott, helytelenül evett, stresszt szenvedett, és így siralmas állapotba hozta a haját, akkor meg kell változtatnia az életmódját és a haj állapotát belülről, vagy olyan adagoló kémiai anyagot kell használnia, amely gyorsan megváltoztatja a hajat, és nem ismert, hogy ez milyen hatással lesz az egészségre.

Ha azt gondolnánk, hogy a gyors külső hatás miatt betegségekkel térülnénk meg, akkor nem sietnénk elhinni a reklámot és samponokat söpörni a polcokról..

Olvassuk el a samponok összetételét a csomagoláson, és derítsük ki, mi okozhat több kárt, mint hasznot..

Vásárlóként ne tévesszen meg az az információ, hogy a sampont dermatológiailag tesztelték. Valójában a legtöbb terméket mérgezik a mérgező komponensek mennyisége szempontjából. A samponokban található olyan káros anyagok, mint az ólom, a higany, az arzén és mások tartalma nem haladhatja meg a megengedett határt..

A veszélyes anyagok normái azonban eltérnek az egyes országokban. Az Európában gyártott azonos nevű sampon összetétele eltér a Kínában vagy Indiában gyártott sampontól.

A sampon összetevőinek meghatározott összetétele

Jó, ha a gyártó őszintén feltünteti a sampon kémiai összetételét a csomagoláson. Aztán mi, miután vásároltunk egy sampont, tisztában vagyunk azzal, hogy milyen biztonságos mosni a hajunkat ezzel a samponnal. De néha a csomagolásra írják: tartósítószerek, illatanyagok stb., Anélkül, hogy meghatároznák a kémiai neveket és képleteket. Bármely egészségre veszélyes anyag elrejthető az ilyen szavak mögött. Ha egy személy hajlamos az allergiás reakciókra, azonnal érezni tudja az allergén hatását. Más esetekben a samponból származó káros anyagok felhalmozódhatnak a szervezetben, és bőrbetegségeket vagy hormonális rendellenességeket okozhatnak. Az emberek orvosokhoz fordulnak, hónapokig kezelik őket, de nem társítják a betegséget egy új sampon megjelenésével.

[siker A samponokból származó káros anyagok felhalmozódásának valószínűségének csökkentése érdekében jobb, ha hosszú ideig nem használ egy márkájú sampont.] [/ siker]

Néhány káros anyag nyerhető növényi összetevőkből. A hasonló anyagokat tartalmazó samponok természetesnek, szervesnek és környezetbarátnak tekinthetők, ugyanakkor egészségünket is károsítják.

Nézzük meg, hogy a sampongyártók milyen káros anyagokkal élnek vissza leggyakrabban annak érdekében, hogy kedvükre tegyék a válogatás nélküli fogyasztókat és gyorsan előnyöket kapjanak..

Vegyszerek hajsamponban

Kokamidok samponokban

A kokamidok fokozzák a sampon habosodását, csökkentik annak fogyasztását. A kokamidos samponok vastagabbak, sűrűbbek, jobban habzanak.

Nagyon kis mennyiségű kokamid sampon elegendő a hajmosáshoz.

A kokamidok kókuszolaj és etanolamin alapú emulgeálószerek. Egyes gyártók növényi eredetű természetes összetevőként adják le, és ennek alapján beleteszik a szappanokba és a baba samponokba. Valójában, bár előállításához kókuszolajat használnak, ez az anyag veszélyes az egészségre. Az Egyesült Államokban a kozmetikumokban tilos a kokamidok használata. Hazánkban ezeket az anyagokat a közepes veszélyességi osztályba sorolják, és a samponok összetételébe tartoznak, beleértve a gyermekeket is.

A samponokban található kokamidok a következő nevek alatt rejtőzhetnek:

 • AMIDES, COCO, N (HIDROXIETIL);
 • COCO MONOETHANOLAMIDE;
 • COCO N- (2-HIDROXIETIL) -AMIDOK;
 • Kókuszzsírsav-monoetanolamid;
 • COCOYL MONOETHANOLAMINE;
 • EQUEX AEM;
 • MONOETHANOLAMIN KOKUSSAV-AMID;
 • N- (2-HIDROXIETIL) KOKÓZSÍRSAV-AMID;
 • AMIDIDEK, COCO, N, N-BIS (2-HIDROXIETIL);
 • COCO N, N-BIS (2-HIDROXIETIL) - AMIDEK;
 • Kókuszdietanolamid;
 • Kókuszzsírsav-dietanolamid;
 • COCOYL-DIETHANOLAMID;
 • DIETANOLAMIN Kókuszdiózsírsav-kondenzátum;
 • N, N-BIS (2-HIDROXIETIL) - COCO AMIDES.

Szulfátok samponokban

A szulfátokat samponokban használják a tisztító és zsírtalanító hatás fokozása, valamint a jobb habzás érdekében.

A szulfátok olcsó alkatrészek, amelyek finomított termékek.

A samponokban lévő szulfátok száraz és pelyhes bőrt, allergiát és korpát okoznak.

A samponok és más típusú kozmetikumok leggyakoribb szulfátja a nátrium-lauril-szulfát. Vannak kutatások, amelyek szerint ennek az anyagnak a testben történő felhalmozódása növeli a szürkehályog valószínűségét..

A szulfát másik típusa a nátrium-laureth-szulfát. Önmagában ez az anyag tiszta formájában kevesebb irritációt okoz a bőrön. Nehéz azonban tiszta formában előállítani, gyakran szennyezik a veszélyes dioxán anyaggal, amely potenciális rákkeltő anyag. A dioxán nincs feltüntetve a samponban, de szinte mindig a nátrium-laureth-szulfátot kíséri.

A szulfátok testben való felhalmozódása hajhulláshoz, hormonális diszfunkciókhoz és daganatok megjelenéséhez vezet. A lauril-szulfát a magzat károsodását okozhatja terhesség alatt.

A szulfátok veszélye, hogy nemcsak a samponokban találhatók, hanem mosóporban, szappanban, tusfürdőben, mosogatószerben is. A szulfátokkal kapcsolatos kockázatok fokozódnak a szulfáttartalmú termékek gyakori használata esetén, és attól függenek, hogy a bőr milyen ideig érintkezett ezekkel az anyagokkal. Ha ritkán használ szulfátos sampont, és alaposan öblítse ki a sampont a hajából, a szulfátok által okozott kár minimálisra csökken. Száraz bőrű, dermatitiszes, allergiás emberek számára jobb a samponok és más mosószerek szulfátokkal való megtagadása.

A nátrium-lauril-szulfát komponens szinonimái:

 • Monododecil-észter-nátrium-só-kénsav;
 • Nátrium-sós kénsav, monododecil-észter;
 • KÉNSAV-monododecil-észter-nátrium-só;
 • AI3-00356;
 • AKYPOSAL SDS;
 • AQUAREX ME;
 • AQUAREX METIL.
 • A nátrium-laureth-szulfát (SLES) komponens szinonimái:
 • ALFA-SULFO-OMEGA- (DODECYLOXY) POLY (OXY-1,2-ETHANEDIYL), NÁTRIUM-SÓ;
 • PEG- (1-4) lauril-éter-szulfát, nátrium-só;
 • POLY (OXY-1,2-ETHANEDIYL), ALPHA-SULFO-OMEGA- (DODECYLOXY) -, NÁTRIUM-SÓ;
 • POLI (OXI-1,2-ETANEDIIL), A-SZULFO-W (DODECILOXI) -, NÁTRIUM-SÓ;
 • POLIoxietilén (1-4) lauril-éter-szulfát, nátrium-só;
 • Nátrium-PEG-lauril-éter-szulfát;
 • Nátrium-polioxietilén-lauril-szulfát.

Az ammónium-lauril-szulfát (ALS) összetevő szinonimái:

 • AMMÓNIUM-SÓ-KÉNSAV, MONODODECIL-ESZTER;
 • DODECIL-AMMÓNIUM-SZULFÁT;
 • Monododecil-észter-ammóniumsó-kénsav;
 • NEOPON LAM;
 • KÉNSAV, MONODODECIL-ESZTER, AMMÓNIUM-SÓ;
 • AKYPOSAL ALS 33;
 • CONCO SZULFÁT A.

Milyen szulfátokat tartalmaznak a samponok olyan gyártók által, akik valóban aggódnak vásárlóik egészségéért? Ezek lehetnek szaponitok - ártalmatlan természetes anyagok vagy burgonyából, rizsből és búzából nyert glikozidok..

Tartósítószer DMDM ​​Hydantoin és formaldehid samponokban

A DMDM ​​Hydantoin tartósítószert számos korpásodás elleni sampon tartalmazza gombaellenes összetevőkkel kombinálva. Megtalálható más haj- és bőrtermékekben, dekoratív kozmetikumokban is. Ez az anyag veszélyes, mert formaldehidet szabadít fel..

A formaldehid felszabadulása a termék eltarthatósági idejének végén javul.

A formaldehid rákkeltő és nagyon veszélyes az egészségre.

A samponokban a hidantoin megengedett koncentrációja 0,6%. De a gyártók általában nem jelzik ennek az anyagnak a százalékát a termékben, és lehet, hogy nem vagyunk tisztában a lehetséges kockázatokkal..
A hidantoin által okozott károk csökkentése érdekében ne használjon sampont, amelynek lejárt ideje lejárt vagy lejárati idejének vége..

Az anyag egyéb megnevezései: dimetil-imidazolidin, glikolil-karbamid.

Maga a formaldehid tartósítószerként megtalálható a samponokban is. Ez a hagyandó hajápolási termékek része is. A haj vizuálisan fényes és sima. Pontosan ez az eset, amikor az egészségnek komoly árat kell fizetnie a látható gyors hatásért..

A formaldehidet a következő nevek jelzik:

 • Kozmetikai biocid;
 • Denaturálószer;
 • Konzerváló.

A formalint felszabadító samponok káros összetevői:

 • 5-bróm-5-nitro-1,3-dioxán;
 • 2-bróm-2-nitropropán-1,3-diol;
 • imidazolidinil-karbamid;
 • metenamin;
 • Kvaternium-15;
 • DMDM-hidantoin;
 • diazolidinil-karbamid;
 • nátrium-hidroxi-metil-glicinát;
 • benzilhemiformális.

A samponban található parabének ártalma

A propil-parabent és a butil-parabent tartósítószereket alacsony költségük és baktericid tulajdonságaik miatt széles körben használják a samponokban és más kozmetikumokban..

A parabének szagtalanok, ellenállnak a magas hőmérsékletnek, ezért nagy mennyiségben szerepelnek a samponokban.

A parabének jelentősen megnövelik a samponok eltarthatóságát, de veszélyt jelentenek.

Különböző súlyosságú allergiás reakciókat, a bőr és a haj kiszáradását, a szem vörösségét és viszketését okozzák. Néha a hajhullás a parabén sampon hosszan tartó és gyakori használatának eredménye.

Vannak tanulmányok, amelyek összefüggést mutatnak egyes hormonfüggő daganatok és a kozmetikumokban található parabének között. A parabének általában magas koncentrációban halmozódnak fel a daganatokban.

Sok országban jogszabályok korlátozzák a propilparaben és a butilparaben használatát a samponokban és más higiéniai és kozmetikai termékekben. A metilparabent biztonságosabbnak tekintik, ez az anyag még néhány rákellenes gyógyszerben is szerepel.

A samponok részeként a butilparaben nevezhető:

 • 4-hidroxi-butil-észter benzoesav;
 • Benzoesav, 4-hidroxi-, butil-észter, nátrium-só;
 • Benzoesav, 4-hidroxi, butil-észter;
 • BUTIL-4-HIDROXIBENZOÁT;
 • Butil-észter-nátrium-só 4-hidroxi-benzoesav;
 • Butil-észter-nátrium-só benzoesav, 4-hidro-xi-butil-P-hidroxi-benzoát.

A samponokban lévő propilparaben szinonimái:

 • 4-HIDROXI-PROPIL-ESZTER-benzoesav;
 • 4-HIDROXIBENZOSAV, PROPIL-ESZTER;
 • Benzoesav, 4-hidroxi, propil-észter;
 • Benzoesav, 4-hidroxi, propil-észter, nátrium-só;
 • KÁLIUM-PROPYLPARABEN;
 • KÁLIUM-SÓ PROPILKÉSZÍTŐ;
 • PROPIL-4-HIDROXIBENZOÁT.

A parabének olyan anyagokba is beletartoznak, amelyek neve:

 • E214 - E219;
 • germabén;
 • benzoesav;
 • bronopol;
 • metil-klór-izotiazolinon;
 • benzizotiazolinon;
 • imdazolidinil-karbamid;
 • diazolidinil-karbamid;
 • jód-propinil-butil-karbamát.

A biztonságos samponokban a fűzfa vagy a tölgy kérge, a borókabogyó, az áfonya és más bogyók kerülnek felhasználásra baktériumölő szerként. Természetesen a gyógynövényes samponok rövid eltarthatósági idővel rendelkeznek. Ezért meglehetősen nehéz ártalmatlan sampont találni tartósítószerek nélkül..

A sampon eltarthatósága alapján könnyen megérthető, hogy ez a sampon mennyi tartósítószert és különösen parabént tartalmazhat. Válasszon rövidebb eltarthatóságú samponokat. Egy másik lehetőség az, hogy saját samponokat készítsen a konyhában lévő alapanyagokból. Van elég ilyen recept az interneten. A tojáson, szódán, eceten és citromlén alapuló házi samponok részben vagy teljesen helyettesíthetik a vásárolt samponokat.

Só samponban

A nátrium-klorid vagy egyszerűen só általános és biztonságos tartósítószer. A só érzékeny bőrűeknél nagy koncentrációban okoz kellemetlen hatásokat. Ebben az esetben korpásodás és száraz fejbőr jelenhet meg..

A haj sótermékei nem ajánlottak, ha keratin hajsimításon estek át. Az egyengető hatás rövid ideig tart a sóval való érintkezéstől.

Válasszon sampont kősóval (kősó) vagy tengeri sóval (kősó). Az ilyen típusú sók nem szárítják a bőrt, küzdenek a korpásodás és a hajhullás ellen.

Dietanolamin samponban

Ez a samponban található veszélyes anyag egy szerves lúg, amelyet emulgeálószerként és savtartalom stabilizátorként használnak.

Az anyag toxicitása a kiválasztó és a szív- és érrendszerre bizonyított. Az anyag veszélyes terhes és szoptató nők számára, rákkeltő tulajdonságokkal rendelkezik.
A dietanol-amin samponok jelentősen rontják a haj megjelenését. Törékenyekké, unalmassá válnak és nehezen gyógyulnak meg.

Ha a sampon csomagolásán a dietanolamin szót látja, ne vegye meg, veszélyes az egészségére..

A samponok veszélyes összetevőjének egyéb elnevezései:

 • 2,2'-DIHYDROXYDIETHYLAMINE;
 • 2,2'-IMINOBISETANOL;
 • DEA (EWG);
 • ETANOL, 2,2 IMINOBIS;
 • 2,2'-DIHYDROXYDIETHYLAMINE;
 • 2- (2-HIDROXIETIL-amino) -etanol;
 • BIS (2-HIDROXIETIL) -AMIN.

A samponokban található szilikonok

A szilikonokat nemcsak a samponokhoz adják, hanem a kéz- és arckrémekhez, valamint más típusú kozmetikumokhoz is. A samponban lévő szilikon hidratálja a fejbőrt és a hajat. A szilikon, különösen a dimetikon, meglehetősen ártalmatlan, a gyermekek bőrének hidratálására szolgáló termékekben használják.

Néhány bőrgyógyász azonban arra a következtetésre jutott, hogy a szilikonok eltömítik a pórusokat, pustuláris kiütéseket okoznak a bőrön, és hajhulláshoz vezetnek..

A szilikonos termékek ideiglenesen javíthatják a haj megjelenését, a haj fényesnek tűnik, a töredezett végek összetapadnak. Ha alkalmanként ünnepnapokon használják, akkor nem ártanak és nem javítják a hangulatát. De a gyakori használat rontja a bőr és a haj anyagcseréjét, és rontja a megjelenést..

Számos gyártó felhagyott a szilikonok használatával a samponokban, és feltüntette a csomagolást: "szilikon mentes".
Ártalmatlan szilikonpótlók: zsíros alkoholok, olajok, hidrolizált fehérje.

Szilikon szinonimák a samponokban:

 • dimetikon;
 • Nagymértékben polimerizált metil-polisziloxán;
 • Metil-polisziloxán;
 • SZILIKON L-45;
 • DC 1664;
 • DOW CORNING 1664;
 • MIRASIL DM 20;
 • VISCASIL 5M.

A szilikonokat leggyakrabban a végük alapján lehet könnyen azonosítani: -metikon, -silikon, -oxán.

Aromás anyagok a samponokban

Ízek sampon összetevőkben

A kellemes illat érdekében mesterséges és természetes eredetű aromákat adnak a samponokhoz. Az aromák nyersanyagától függően lehetnek teljesen ártalmatlanok vagy meglehetősen mérgezőek..

Néha a természetes aroma még kellemetlenebb következményeket okozhat, mint egy szintetikus, például allergiás roham.

Ha hajlamos az allergiára, vagy egyszerűen nem akarja, hogy az illatanyagok széles osztályának legyen kitéve, válassza az "Illatmentes" feliratú termékeket.

Ftalátok samponban

Az aroma stabilitása érdekében a naftalin oxidációjával nyert samponokhoz - nagyon káros vegyi anyagokhoz - ftalinsav-észtereket, amelyek felhalmozódnak a szervezetben és súlyos betegségeket okoznak, ftalátokat adnak.

A modern samponok kémiai összetétele meglehetősen összetett, több tucat nevet tartalmazhat vegyi anyagokról és vegyületeikről. Néhány anyag veszélyes lehet az egészségre. Az allergiás reakciók kockázatának csökkentése érdekében javasoljuk a természetes szappan használatát.

A jó sampon összetétele - hasznos, káros és haszontalan összetevők

Helló kedves olvasóim! Ebben a cikkben arról fogunk beszélni, hogy milyen legyen a hajsampon összetétele..

Nagyon hosszú ideig kozmetikumokat próbáltam a hajápoláshoz. Különleges étrendet figyeltem meg, és megpróbáltam megérteni a haj vitaminjait. És végül arra a következtetésre jutottam, hogy rengeteg időt, pénzt és még hasznos termékeket is költöttem, hiába.

Különösen samponokkal repültem, vásároltam valamit, ami egyszerűen nem tudta megoldani a hajproblémáimat..

Most jöttem rá végül, hogy az összes sampon 90% -a csak jól reklámozott marketingmozgás.

Legtöbbjük nem tudja megállítani a hajhullást, fokozni a haj növekedését és javítani az általános állapotot..

Ezért úgy döntöttem, hogy megosztok veletek információkat arról, hogyan lehet pénzt megtakarítani a samponokon, milyen összetevőket tartalmaznak a hajsamponok.

Melyek lesznek teljesen haszontalanok a hajad számára, hogyan cserélheted ki a sampont, és mi legyen a jó hajsampon része?.

Ebben a cikkben megtudhatja:

Sampon összetétele - alkatrészek és tulajdonságaik

Tehát először derítsük ki, miből áll a sampon..

A sampon fő összetevői:

 • Alap vagy mosószer (víz és felületaktív anyag)
 • Speciális szerek, amelyek biztosítják a sampont tulajdonságait
 • Tartósítószerek a hosszú eltarthatóság érdekében
 • PH Balance összetevők samponhoz
 • Színezékek, aromák, stabilizátorok, sűrítők stb.

Leggyakrabban a sampon kiválasztásakor a második számú divatra figyelünk!

Gondosan megvizsgáljuk a címkét, és olyan összetevőket látunk, mint antioxidánsok, vitaminok, gyógynövénykivonatok, gyümölcssavak, gyöngypor, kollagén stb.

Számunkra úgy tűnik, hogy egy ilyen összetétel mellett a sampon egyszerűen nem lehet haszontalan, és minden bizonnyal puhává, egészségessé, erősé és fényesebbé teszi hajunkat.!

Jaj, ez csak egy újabb mítosz (ugyanaz, mint a biotin), vagy egy másik intelligens marketingfogás..

Bármely sampon fő hatóanyaga

Annak ellenére, hogy a sampon címkéjén szerepelhet a "Fehérjéket, vitaminokat, rozmaringolajat, kókusz- és kamilla kivonatot tartalmazó hidratáló sampon" felirat, ennek és bármely más samponnak a fő összetevői a következők lesznek:

 • víz
 • sampon alapja - felületaktív anyag - felületaktív anyag (detergens vagy felületaktív anyag), amely habot képez és eltávolítja a szennyeződéseket a hajból.

A sampon fő összetételének körülbelül 50% -át foglalják el, a fennmaradó 50% -ot színezékek, sűrítők, illatanyagok, szilikonok, tartósítószerek és néhány más hasznos anyag osztja meg, amelyekről a sampon címkéjén olvashat..

Szulfát sampon alapok - a sampon legkárosabb összetevői

A samponokban leggyakrabban nátrium-lauril-szulfátot, ammónium-lauril-szulfátot (vagy ammóniumot) (SLS és SLES) használnak felületaktív anyagként, amelyek képesek tökéletesen megtisztítani a hajat a zsírtól és a szennyeződéstől, és erős vastag habot alkotnak..

Ezek az összetevők azonban nagyon agresszívan irritálják a fejbőrt és kumulatív hatást fejtenek ki..

Ezeknek a samponoknak az állandó használatával a fejbőröd egy nagyon érzékeny, száraz és irritált fejbőrré válik, amely folyamatosan viszket, hámlik és faggyú olyan mennyiségben, hogy minden nap meg kell mosnod a hajad..

És mindezeknek köszönhetően a hajad csomókba esik, és borzasztó megjelenésű lesz..

Jó alapok

A következő alapok jobb és lágyabb helyettesítőként szolgálják ezeket a felületaktív anyagokat:

 • TEA layril-szulfát (trietanol-amin-lauril-szulfát),
 • TEA (trietanol-amin),
 • Kokamid DEA,
 • DEA-Cetil-foszfát,
 • DEA Oleth-3 foszfát,
 • Mirisztamid dea,
 • Sztearamid MEA,
 • Cocamide MEA,
 • Lauramide DEA,
 • Linoleamid MEA,
 • Oleamide DEA,
 • TEA-lauril-szulfát,
 • Nátrium-mireth-szulfát és nátrium-mirisztil-éter-szulfát,
 • Nátrium-kokoil-izetionát,
 • Magnézium-Laureth-szulfát,
 • Coco-glükozid, nátrium-miret-szulfát és nátrium-mirisztil-éter-szulfát.

Az ilyen alapú samponok teljesen más reakciókat okozhatnak, ami megfelel az egyiknek, korpásodást és viszketést okoz a másikban, vagy száraz hajat a harmadikban.

De lényegében irritálhatják a bőrt is, ezért személy szerint nem veszek magamnak ilyen alapú sampont..

Ezenkívül a legtöbbjüket már a saját fejemen teszteltem, így ha száraz és érzékeny fejbőröd van, ezek az alapok nem fognak megmenteni..

Legjobb alapismeretek

Ez általában nemionos felületaktív anyagokat és / vagy amfoter felületaktív anyagokat tartalmaz. Általános szabály, hogy sokkal drágábbak, mint a káros olcsó bázisok..

Kevésbé habzanak, mint az SLS, de tökéletesen helyreállítják a fejbőrt, nem zavarják annak pH-ját és nem okoznak irritációt.

Magam számára a következő jó alapokat azonosítottam a samponokban, és magabiztosan tudom ajánlani őket használatra..

 • Cocoamidopropyl Betaine
 • Decil-glükozid vagy decil-poliglükóz
 • Nátrium-lauril-szarkozinát
 • Nátrium-lauril-szulfoacetát
 • Dinátrium-Laureth-szulfoszukcinát

Általános szabály, hogy ilyen samponokat nehéz megtalálni a szokásos háztartási vegyi áruházakban vagy a tömegpiacon. Keresse őket organikus vagy professzionális kozmetikai üzletekben..

Nagy szerencséje lesz, ha talál egy sampont, amely teljes egészében ezen alapok egyikéből vagy azok komplexéből áll.

Leggyakrabban agresszívabb alapok második komponenseként adják őket a hígításhoz..

Jó samponok, enyhe, egészséges alapokkal

Ezen alapok összefoglalásához hozzáadtam egy linket a megfelelő samponhoz, amely tartalmazza..

Nem reklámozás céljából, hanem azért, hogy ha valaki ilyen termék megvásárlása mellett dönt, akkor tudja, hol lehet ezt megtenni, és mely kozmetikai márkákban található meg.

 • A cocoamidopropyl Betaine nagyon enyhe és alacsony allergén felületaktív anyag. A kókuszolaj zsírsavaiból származik, és számos Jason Natural samponban megtalálható
 • A decil-glükozid vagy a decil-poliglükóz enyhe felületaktív anyag, amely kukoricakeményítőből, kókuszzsírsavakból származó glükózból áll. Ennek alapján az Avalon Organics és a Biotene H-24 gyártják híres samponjaikat.
 • A nátrium-lauril-szarkozinát természetes felületaktív anyag, amelyet kókusz- és pálmaolaj cukorral és keményítővel történő reakciójával nyernek. Népszerű baba sampon alap, amely megtalálható a BabySpa termékeiben
 • Nátrium-lauril-szulfoacetát - természetes, enyhe, biztonságos felületaktív anyag, amely a zöldségekben és gyümölcsökben található természetes aminosav szarkozinból származik. Abszolút nem irritálja a bőrt, tökéletesen ápolja a hajat és helyreállítja annak szerkezetét. Ez az alap az Alba Botanica szerves samponjaiban található

A dinátrium-laureth-szulfoszukcinát enyhe dermatológiai hatású felületaktív anyag, amelyet gyakran alkalmaznak baba samponokban és érzékeny fejbőr samponjaiban. Az ilyen samponokat a Nature's Gate márka képviseli

 • Ez magában foglalhatja a szappan gyökérből, szappantartó edényből vagy szappan dióból származó szerves szappan alapanyagokat is..

A samponok ilyen alapokon történő használatával képes lesz teljesen helyreállítani a fejbőrét, ami azt jelenti, hogy állandó használat és helyes alkalmazás mellett egészséges és szép megjelenést kölcsönöz a hajának..

A fentiek közül a másodikat, a harmadikat és az ötödiket használtam. És csak a harmadik sampon nem váltotta be a reményeimet.

De itt egy fontos tényezőt szeretnék hangsúlyozni, amikor a sampont választja, figyelembe kell vennie a haj típusát.

Mivel az azonos márkájú, de kissé eltérő összetételű sampon teljesen más módon befolyásolhatja a haját..

Speciális szerek vagy sampon egyéb összetevői

Ezek, mint már mondtam, azok az anyagok, amelyek állítólag hasznos tulajdonságokkal töltik fel samponunkat..

Szeretnék mesélni azokról az összetevőkről, amelyek a hajsamponok részét képezhetik, ugyanakkor teljesen haszontalanok számukra.

Haszontalan sampon összetevők

 • Szilikonok

Úgy tervezték, hogy kisimítsa a hajunk pikkelyeit, és sima és fényes legyen. azaz ha szilikonot viszünk fel a sérült hajra, akkor a mérleg elsimul, a szilikon visszaveri a fényt és a haj ragyogni kezd.

Ahogy el lehet képzelni, a haj helyreállítása nincs, és a felhalmozódott szilikonok elnyomják és elrontják a hajat..

 • Vitaminok és provitamin samponokban

Azok, akik értenek a haj kémiai összetételéhez, tudják, hogy nincsenek benne vitaminok. Ezért semmilyen kívülről származó vitamin, amelyet külsőleg alkalmaznak a hajra, semmiképpen sem befolyásolja az állapotukat, a fejeken keresztül, nem is hatolnak oda.

A vitaminok jelenléte a samponban haszontalan. A vitaminokat nem szabad a fejére önteni, hanem szájon át kell bevenni, és ezt legjobb a természetes egészséges növényi termékek használatával megtenni.

 • Gyümölcssavak

Gyümölcssavak gyakran találhatók a samponokban. Úgy gondolják, hogy hidratálják a hajat, ami abszolút mítosz. A legjobb, ha a haj belsőleg fogyaszt gyümölcsöt.

 • Antioxidánsok

A bőrünktől eltérően a hajnak nincsenek ráncai és nem mindig az életkor mutatója..

Szuper antioxidáns komplexet tartalmazó samponok felvitele a hajunkra nem befolyásolja a hajunk állapotát..

Ez csak egy haszontalan kiegészítő, amely hozzáadott értéket és értéket ad a samponhoz.

 • Különböző növényi kivonatok

Nagyon gyakran látunk samponokat, amelyek különféle gyógynövények kivonatait tartalmazzák (aloe kivonat, nyírfa levelek, csalán, kamilla, zsurló stb.)

Hatékonyságuk mindig ezen összetevők mennyiségétől függ. Ha ezek alkotják a sampon alapját (és ilyen samponok valóban léteznek), akkor nagy a valószínűsége annak, hogy ezek az összetevők képesek javítani a hajad állapotán, de ha nagyon kevés ilyen összetevő van (ami az olcsó samponokban található meg leggyakrabban), akkor ennek a hatása sampon nulla lesz.

Figyeljen arra, hogy a sampon címkéjén hol vannak a növényi kivonatok, ha közelebb van a végéhez, akkor egy ilyen sampont egyáltalán nincs értelme bevinni.

Fordítson különös figyelmet arra, hogy mely kivonatok szerepelnek ott..

Például, ha rózsa, fehér magnólia, lótusz és más egzotikus növények kivonatait látja a samponban, akkor biztos lehet abban, hogy ezeket az összetevőket ott adják a legkisebb mennyiségben, és csak a címkén található feliratokhoz. Ezenkívül senki sem tudja, hogy ezek a kivonatok milyen minőségűek voltak..

 • UV védelem

Sok sampon UV-védelmet ígér a hajad számára. A legtöbb jelenlegi kutatás azonban azt mutatja, hogy ezeknek a samponoknak a használata csak minimális védelmet nyújt az UV-sugaraktól..

És még akkor is, ha a sampon összetétele tartalmazhat olyan hasznos összetevőket, amelyek valamilyen módon befolyásolhatják a fejbőrt vagy magát a hajat (például méz, méhpempő, mentol, agyag, fehérjehidrolizátumok, keramidok, növényi kivonatok, lecitin, növényi vagy illóolajok), legtöbbjük pontosan 2-3 percig "dolgozik", amíg le nem mossa a sampont a fejéről.

Ezért, ha azt szeretné, hogy ezek az összetevők megmutassák gyógyhatásukat, ne öblítse le azonnal a sampont, hanem hagyja, hogy legalább 10 percig működjön. Különösen, ha a természetes olajokra kondicionáló hatású sampon.

Amikor elolvassa a címkéket, és figyelembe veszi a samponok összetevőit, ne feledje, hogy az összes felsorolt ​​közül, és lehet, hogy több mint 30 van, csak 2 vagy 3 hat valóban.

A többi összetevő meghatározza a sampon megjelenését, konzerváltságát, színét és aromáját, és egyszerűen gazdagítja összetételét a címkén, arra kényszerítve, hogy vásárolja meg, költse el a pénzét valamire, ami semmilyen módon nem befolyásolja a haját használatakor..

Ezért a sampon vásárlásakor nem szabad figyelni minden gazdag összetételére, a hangos névre és leírásra, a reklámozásra..

A sampon legkárosabb összetevői

 • DIETANOLOMIN (DEA)
 • Ftalátok
 • LAS-Tenside (LAS-TENSID)
 • Benzolok
 • PROPILÉN-GLIKOL
 • PARABENS
 • TRIKLOSAN
 • és egyéb veszélyes alkatrészek.

Titkárnőm

Több mint egy hónapig, Rickett Gofshtein (a trichológia világszakértője) tanácsát követve, teljesen elhagytam a samponokat, helyettesítve azokat kasztíliai szappannal (amely az olíva-, kókuszdió-, ricinusolaj- és sheavaj alapolajaira épül). És nagyon tetszik ☺

Nem irritáló, gyengéden mossa a hajat és tökéletesen habzik. Ugyanakkor helyreáll a fejbőr és szabályozódik zsírossága, ami a haj egészségének legfontosabb tényezője..

Kiváló alapul szolgálhat házi samponokhoz is..

Feltétlenül nézze meg ezt az érdekes videót házi sampon receptekkel, amelyek segítenek TERMÉSZETESEN helyreállítani a haját.

CSATLAKOZZA CSOPORTJAIMBA A SZOCIÁLIS MÉDIÁKON

Fontos Tudni A Maszkok Haj

Hajmaszk bojtorjánolajjal, valamint A- és E-vitaminnal

Szakértők szerint a bojtorjánolaj és a belőle származó maszkok kiváló hatással vannak a fejbőrre, gyógyhatásúak, segítenek helyreállítani a sérült hajat, megszabadulni a korpától, csökkenteni a hajhullást és javítani a haj növekedését.

Hajfestés vörös árnyalatokban

A vörös hajfesték segít abban, hogy megjelenését extravagánssá, kifejezőbbé és emlékezetesebbé tegye. Meglehetősen bátor és sokkoló személyiségek választják, akik számára a figyelem középpontjába kerülése általános dolog.