Legfontosabb / Felépülés

Szulfátok samponban

Felépülés

Sokat írtak és elmondtak a samponokban és más higiéniai termékekben található szulfátok veszélyeiről. De furcsa módon ez a komponens még mindig megtalálható szinte minden üvegben, és továbbra is újra és újra mosószereket vásárolunk, amelyekben az első sor azt mondja: "Szulfát". A mai napig számos orosz és külföldi tudományos tanulmány foglalkozik a szulfátok állatok és emberek testére gyakorolt ​​hatásainak tanulmányozásával, és ezek a kénsav közepes sóinak tagadhatatlan káros hatásait mutatják.2ÍGY4 (azaz szulfátok).

Mik azok a szulfátok

A szulfátok olyan felületaktív anyagok (felületaktív anyagok), amelyek a vízzel kölcsönhatásban oxidálódnak, és gazdag habot képeznek, amely gyorsan és hatékonyan eltávolítja a szennyeződéseket. A szulfátokat elsősorban szintetikus úton nyerik. A szulfátok képződésének sorrendje megközelítőleg a következő: a ként kénércek lerakódásaiból nyerik, amikor természetes gázokat, olajfinomító gázokat és más iparágakat tisztítanak. A kén oxidálásával (először kén-dioxiddá, majd kén-dioxiddá) kénsavat kapunk. Ezután a kénsav és az alkohol kölcsönhatása és az azt követő semlegesítés következtében a kénsav átlagos sói2ÍGY4 - szulfátok. Néhány szulfátot, például a nátrium-kókusz-szulfátot növényi olajok (kókuszdió, pálmamag) zsírsavak keverékéből extrahálnak.

Az értékesítésre kész szulfátokat éter, paszta vagy por formájában értékesítik. Zacskóban vagy hordóban értékesítve. A habképző anyagokat talán a legaktívabban Kína, Olaszország és Németország gyártja. Elég, ha meglátogatja a www.alibaba.com oldalt (nem reklámként), és rájön, hogy egy zacskó nátrium-lauril-szulfát átlagos ára 450 rubel. kg-onként. Tekintettel arra, hogy a nagy kozmetikai gyártók nagy mennyiségben vásárolnak szulfátokat, a sampon fő összetevőjének költsége nagyon alacsony. Kiderült, hogy a szulfátok előállításában történő felhasználás jövedelmezőbb, mint a piacon sokkal drágább szulfátmentes felületaktív anyagok használata..

A szulfátok típusai

Különböző típusú szulfátok léteznek, az agresszívektől és a mérgezőtől az enyheig, amelyek akár a baba bőrén is használhatók..

Általános mérgező szulfátok:

  • (ALS) Az ammónium-lauril-szulfát egy agresszív karcinogén, amely könnyen behatol a testbe a bőrön keresztül. Irritációt okozhat;
  • (SLS) A nátrium-lauril-szulfát sokkal biztonságosabb, mint az ALS, de még mindig agresszív. Hosszan tartó érintkezéssel a fejbőrrel, valamint nagy koncentrációban száraz bőrt, hámlást és égést okoz;
  • (SLES) A nátrium-laureth-szulfát kevésbé irritálja a bőrt, mint az SLS, de kiszáríthatja a bőrt. Reagál más komponensekkel és fenyegetést jelent a testben felhalmozódva;
  • (ALES) Az ammónium-lauret-szulfát az ALS-sel és az SLS-szel ellentétben nem annyira mérgező. Száraz és pelyhes bőrt okoz.

Kevésbé mérgező, de még mindig nem teljesen biztonságos felületaktív anyagok:

   • Сocamidopropyl Betaine (kokamidopropil-betain),
   • Сocamidopropyl Hydroxysultaine (lauril sulfobetaine),
   • Decil-glükozid (decil-glükozid),
   • Dinátrium-kokamfodiacetát (dinátrium-kókusz-amfodiacetát),
   • Lauril-glükozid (lauril-glükozid),
   • Magnézium-lauril-szulfát (magnézium-lauril-szulfát),
   • Magnézium-Laureth-szulfát,
   • Poligliceril-3-palmitát (poligliceril-3-palmitát),
   • Nátrium-babér-szulfoacetát (nátrium-lauril-szulfoacetát),
   • Nátrium-kókusz-szulfát (nátrium-kókusz),
   • Nátrium-kokoil-glutamát (nátrium-kokoil-glutamát),
   • Szacharóz-laurát (szacharóz-laurát),
   • Trietanol-amin-lauril-szulfát (trietanol-amin-lauril-szulfát).

Biztonságos szulfáttartalmú komponens:

   • Dinátrium-lauret-szulfoszukcinát (dinátrium-lauret-szulfoszukcinát) - más szulfátokkal ellentétben ez egy nagyobb molekula, így gyakorlatilag nem képes behatolni a bőrbe. Baba- és finom samponok, valamint testápolási termékek része.

A szulfátok ártalma

Természetesen a szulfátoknak van a fő és nagyon fontos érdeme a kozmetológiában - hatékony tisztítás. A makacs lakkok, gélek és habok eltávolításához, azonnali térfogat vagy simaság érdekében nem könnyű alternatívákat találni. Az előnyöket azonban egyensúlyban kell tartani. A szulfátoknak számító sók néha korpásodást, szárazságot, feszességet, irritációt, viszketést és vörösséget okoznak a fejbőrön, valamint a haj széthasadását. És ez nem az. Így a gyakran előforduló SLS agresszív és mérgező karcinogén. A tudományos vizsgálatok eredményei szerint ez a szulfát (még alacsony koncentrációban is) képes mélyen behatolni a bőrbe, és a következő negatív hatásokat idézi elő:

 • súlyos bőrirritáció, szárazság, hámlás, viszketés, villamosítás, hajhullás, a felszíni szövetek károsodott immun tulajdonságai, allergia;
 • szemmel való érintkezés esetén megakadályozza a gyermekek vizuális készülékének szöveteinek megfelelő fejlődését;
 • a belső szervekben felhalmozódva hosszú távú károsodásukhoz vezet;
 • képes megváltoztatni a sejtek genetikai információit (a klinikai vizsgálatokban gyakran használják bakteriális mutációk serkentőjeként);
 • degeneráló hatással lehet a bőrsejtek lipidmembránjára, teljesen lemossa az összes zsírt. Ennek eredményeként a bőr elveszíti védő lipidrétegét, és az új körülményekhez alkalmazkodva még több faggyút termel a szőrtüszők működésének fenntartása érdekében..

A szőrzet zsíroktól és szilikonoktól való hatékony tisztításával együtt a festék, a fehérjék és a keratin is kimosódik, ami semmilyen módon nem működik a laminálási eljárások, a keratin helyreállítása, a botox vagy a színezés hatásának fenntartása mellett..

Biztonságos természetes mosószer alapú anyagtípusok

A szulfátmentes samponok gyártói a szulfátokat biztonságos szerves anyagokkal - növényi összetevőkkel - helyettesítik, amelyek a következők:

 • Betain (betain) - természetes eredetű természetes komponens, amely sok növényben megtalálható;
 • A coco-glükozid a kókuszpépből nyert gyengéd felületaktív anyag;
 • Koklükozid (kokoglükozid), amely glükózból és kókuszolajból származik;
 • A kokamidopropil (kokamidopropil-betain) kókuszolajjal is készül;
 • A Lauret-szulfoszukcinátot (laureth-szulfoszukcinát) borostyánkősav sójából nyerik;
 • A Lauril-glükozid (lauril-glükozid) glükózból és kókuszolajból származik;
 • Kálium-kokoil-glicinát (kálium-kokoil-glükinát) vagy nátrium-kokoil-glicinát (nátrium-kokoil-glükinát) - kókuszolaj zsírsavak;
 • A nátrium-lauril-szarkozinát (nátrium-lauril-szarkozinát) a zöldségekben és gyümölcsökben található természetes aminosav szarkozinból származik.

Ezeknek és más természetes habosító szereknek a samponokban való jelenléte nem sérti a test természetes pH-környezetét, nem szárítja vagy irritálja a bőrt, és minimalizálja a korpásodás és a hajhullás kockázatát. Ezenkívül a szulfátmentes habkomponensek biztonságosak a gyermekek egészsége, az allergiások és a fokozott fejbőr érzékenységű emberek, valamint az intim higiénia szempontjából. A természetes mosószer alapú samponok nem mossák le a védő lipid réteget, így a fej és a haj hosszabb ideig tiszták maradnak.

A szulfátokról a szulfátmentes samponokra való áttérés jellemzői

Felhívjuk figyelmét, hogy a természetes tisztító alapokat tartalmazó samponok általában nem habzanak olyan intenzíven, mint a szulfátok (a sampon fogyasztása a szulfáttal szemben megduplázódhat). De ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy az ilyen kozmetikumok rosszabbul tisztítják a hajat..

A szulfátmentes samponokra való áttérés azonban nem biztos, hogy fájdalmatlan az Ön számára (különösen a használat első hónapjában). Először tompaságot és térfogatcsökkenést észlelhet (a természetes sampon lemossa a hajon a "vizuális hatásokért" felelős szilikonokat). A jövőben a haj "kiigazodik" és normálisnak tűnik. A helyreállított víz-lipid egyensúly miatt megszűnik a gyakori hajmosás igénye, jobban nő és természetes, egészséges fényt kap.

Következtetés és ajánlások

Figyelembe véve a szulfátok kozmetológiában történő alkalmazásának minden negatív következményét, a haj azt sugallja: "miért nem tiltják be a szulfátokat?" Szerintem ennek két oka van. Először is, amint fentebb kiderült, nem nyereséges. Másodszor, a szulfátok felvétele a "fekete listába" nagyszabású és tagadhatatlan bizonyítékokra, valamint széles körű nyilvánosságra van szükség a termék veszélyeivel kapcsolatban..

Mindenki következtetéseket von le magának. Kétlem, hogy a cikk elolvasása után kizárólag a gyógynövények és gyökerek főzeteivel kezdi el mosni a haját. Talán teljesen áttér a szulfátmentesre? Jó lenne! De azok számára, akik továbbra is hűek az "SLS" -hez, vagy egyszerűen nem hajlandók alacsony ellenállású samponnal mosni az ultrarezisztens hajlakkokat, vannak néhány ajánlás:

 • annak érdekében, hogy a szulfátok hatása a mérsékelten agresszív határain belül maradjon, a samponnak legfeljebb 3-7 percig érintkeznie kell a bőrrel;
 • a szulfát samponokat használat után azonnal alaposan le kell mosni;
 • ne hagyja figyelmen kívül az összetett fejápolást: a modern kozmetikumok számos márkája tartalmaz olyan alkatrészeket, amelyek semlegesítik a szulfátok káros tulajdonságait. Egyébként ez az egyik oka annak, hogy érdemes ugyanabban a sorozatban sampont és balzsamot (vagy balzsamot) vásárolni..

A samponokban lévő szulfátok és a szervezetre gyakorolt ​​hatása

Amikor a termékeket samponozásra választják, a fogyasztók hatalmas termékválasztékkal néznek szembe. A gyártók nemcsak a szennyeződéstől való hatékony tisztítást ígérik, hanem a haj kíméletes ápolását is. De vajon? A samponok túlnyomó többsége a szervezetre káros anyagokat tartalmaz, amelyek közül a legtöbbet a szulfátok tárgyalják.

Meg fogjuk találni, hogy ezek az alkatrészek ilyen szörnyűek-e, hogyan mesélnek róluk, milyen funkciókat látnak el és mit lehet cserélni..

Mik azok a szulfátok?

Valószínűleg sokszor hallottad már, hogy a samponokban lévő szulfátok a legveszélyesebb anyagok. A média azt a véleményt vallja, hogy nemcsak a haj állapotára, hanem általában az egészségre is negatív hatást gyakorolnak..

Mik azok a szulfátok? Ezek felületaktív anyagok (felületaktív anyagok). Ők ruházzák fel az összes háztartási terméket (mosó gélek, mosóporok, mosogatószerek stb.) Habzó tulajdonságokkal. A test másik "rettenetes" ellensége a média szerint a parabének (parabének). Gombaölő és baktériumölő tulajdonságokkal rendelkeznek, és tartósítószerként működnek. Kezdetben az összetevőket vörösáfonya és áfonya tinktúrákból vonták ki, de hamarosan megtanulták őket szintetikus anyagokból kivonni..

A szulfátok megnevezése samponban

Ahhoz, hogy felismerje az "ellenséget" a csomagoláson feltüntetett tucatnyi egyéb összetevő között, ismernie kell annak jelölését. Összességében a legszélesebb körben használtak:

 • a nátrium-laurel-szulfát vagy az SLS, más néven nátrium-lauril-szulfát, az olajipar finomított terméke, amelyet a gátlástalan gyártók "kókuszolajból származónak" nevezhetnek;
 • ammónium-lauril-szulfát (ammónium-lauril-szulfát) vagy ALS, amelynek másik neve ammónium-laureth-szulfát (ammónium-laureth-szulfát vagy) vagy ALES, magas detergens-, tisztító-, nedvesítő- és zsíroldó tulajdonságokkal rendelkezik.

Az első pár alkatrészt drágább samponokban használják, a másodikat pedig olcsóbbakban, mivel kevesebb előállítási költséget igényel. A megnevezést mindig feltüntetik a csomagoláson. Minél közelebb van az anyagok listájának tetejéhez, annál többet tartalmaznak a termékben..

Ilyen vegyi anyagok még a fogkrémekben is megtalálhatók, ezért gondosan tanulmányoznia kell a kozmetikumok összetételére vonatkozó információkat.

Kárt és hasznot

Számos cikk írt a samponokban található szulfátok és parabének veszélyeiről, sok olyan tanulmány készült, amely cáfolja vagy megerősíti a kozmetikumok halálos kockázatát.

Tudományosan bebizonyosodott, hogy az anyagok nincsenek negatív hatással a szervezetre, ha helyesen használják azokat az eszközöket, amelyekbe beletartoznak. A szulfátok negatív hatással vannak, ha 2% -tól tartalmazzák a kozmetikumokat. A modern piacon ilyen alapok egyszerűen nem léteznek, mivel felhasználásuk a különböző területeken szigorúan korlátozott..

Ezenkívül a kémiai vegyületeknek vannak pozitív vonatkozásai:

 • segít létrehozni a sűrű habot;
 • jól megbirkózni a faggyúmirigyek által kiválasztott zsírral;
 • megszüntesse a szennyezés minden típusát;
 • ne károsítsa a testet és a fürtöket alacsony koncentrációban az alapokban és a fejükről történő teljes öblítésüket.

Ha allergiás a szulfátok legalább egyikére, garantált a 100% -os negatív reakció. Ezenkívül káros összetevők lehetnek magas koncentrációjuk esetén (samponok zsíros hajra), vagy ha nem mossa le őket teljesen a bőrről és a fürtökről.

Ebben az esetben a vegyületek a dermiszen keresztül behatolnak a vérbe, felhalmozódnak és a következő negatív reakciókat okozhatják:

 • allergia;
 • száraz fejbőr, viszketés, hámlás és ennek eredményeként korpásodás;
 • a tüszők kimerülése és a hajhullás;
 • a fürtök szárítása, törékenységük növelése, a végek metszése;
 • a helyi és általános immunitás csökkenése;
 • megnövekedett zsírtartalom a gyökerek területén, ami gyakoribb samponozáshoz vezet;
 • májproblémák, mivel az összes vegyszer kiválasztódik rajta keresztül.

Mit cseréljünk le?

Sokan kíváncsiak arra, miért kellene veszélyes terméket használni, ha vannak teljesen ártalmatlan természetes társaik? A szaküzletek polcain valóban megtalálhatók olyan biokozmetikumok, amelyekben agresszív felületaktív anyagok helyett diglicerideket és monoglicerideket, parabének helyett citrom- és szorbinsavakat használnak..

Az ilyen samponok tökéletesek allergiások számára, nagyon gyengült és törékeny fürtökkel rendelkező lányok, súlyos szisztémás betegségben szenvedők számára.

Vegyünk egy listát azokról az eszközökről, amelyekkel egyszerű és hasznos a kémiai összetételek helyettesítése.

Kapous

A hajápolás professzionális kozmetikumainak híres gyártójának samponjait nemcsak otthon használják, hanem a szalonokban is. Nem tartalmaznak erős vegyszereket, amelyek felhalmozódhatnak a fürtökben és a testben, nem zavarják a fejbőr természetes pH-értékét, és minimalizálják a korpásodás és a hajhullás kockázatát..

A készítmény bitint tartalmaz - egy vitamint, amely kiváltja a keratin és a fehérje szintézisének termelését. A termékcsalád különböző hajszükségleteket tartalmazó samponokat tartalmaz, gazdaságosan fogyasztják őket, kellemes aromájúak és nem ártanak az egészségnek.

Vitamino Color a L'Oreal-tól

A "Loreal" termékét szalon használatra fejlesztették ki, de otthon is használható. A gyártók úgy döntöttek, hogy olyan terméket készítenek, amely alkalmas a túl érzékeny fejbőrre, és gondoskodik az allergiára hajlamos emberek hajáról is.

A készítmény csak ártalmatlan és enyhe tisztítószereket tartalmaz, finoman eltávolítják a port, a szennyeződéseket és a faggyút, de nem zavarják az anyagcsere folyamatokat a dermisben.

A szakértőknek sikerült elkészíteni egy jól habzó szulfátmentes sampont, ami fontos a fogyasztók számára. Utána a haj puha, sima és ápolt lesz, a végei már nem keverednek össze.

Shwarzkoph

A híres márka sorában két olyan termék található, amelyek nem tartalmaznak káros összetevőket. Ha fürtjei tartósan festhetők vagy kiegyenesednek, akkor válassza a Bonacure Color Freeze Sulfate-mentes sampont. Ez segít megelőzni a fürtök pusztulását, vitalitást, ragyogást és egészséget ad számukra..

Egy másik eszköz azoknak a lányoknak, akik arról álmodoznak, hogy hosszabb élénk és gazdag színt viseljenek, az Essensity Color & Moisture sampon. A sampon hidratálja a szálakat és a fejbőrt, megakadályozza a nedvesség eltávolítását a belső szerkezetekből, erősíti a gyökereket, "lezárja" a pigmenteket és megakadályozza azok kimosódását.

Természet Siberica

A hazai márka viszonylag olcsó, de jó minőségű árukat kínál, amelyek nem tartalmaznak káros anyagokat. A természetes kozmetikumok nem okoznak allergiát, rendkívül pozitív hatással vannak a fürtökre és a fejbőrre.

Az összes sampon összetétele szibériai gyógynövények kivonataival és kivonataival gazdagodik. A zord körülmények között termesztett nyersanyagok vélhetően magasabb tápanyag-koncentrációval rendelkeznek.

A gyűjtemény különféle problémák megoldására alkalmas eszközökkel rendelkezik:

 • regeneráló a legyengült haj számára;
 • a faggyúmirigyek munkájának szabályozása a "piszkos fej" hatás kiküszöbölése érdekében;
 • a sérült fürtök helyreállítása a festés után.

"Agafia nagymama receptjei"

Egy másik hazai márka, amely megfizethető helyettesítést kínál az importált hipoallergén termékek számára. A készítményben nincsenek olyan anyagok, amelyek irritálhatják a bőrt, megzavarhatják a fürtök természetes szerkezetét vagy felhalmozódhatnak a testben, ami komoly problémákat okozhat. Ehelyett a gyártók samponokat gazdagítottak növényi kivonatokkal, vitaminkomplexekkel, természetes olajokkal, gyümölcssavakkal és enzimekkel..

Rendszeres használat esetén a haj egészséges lesz, térfogatot és fényt kap, a frizurával és fésüléssel kapcsolatos problémák megszűnnek, a szálak kevésbé hullanak ki.

A használat jellemzői

Mielőtt áttérne a szulfátmentes samponokra, fontolja meg, hogy meg tudja-e csinálni kényelmetlenség nélkül. Az a tény, hogy a kémiai komponensek természetesekkel való cseréje egyfajta stresszt jelent a fürtök számára. Eleinte észreveszi, hogy a szennyeződést sokkal rosszabbul távolítják el, többször meg kell szappanoznia a fejét.

Mosás után a haj nem lesz sima és kezelhető, egy kis időbe telik, míg helyreáll. Az Ön szulfátos kozmetikuma olyan élénk eredményeket hozott, mivel csak a szálak felületén hatott, és a természetes termékek belülről gyógyítják meg őket.

A mosószerkészítmények megváltoztatásakor készüljön fel a következő árnyalatokra:

 • Rossz szappanozás - hogy a készítmény jobban habozzon, nedvesítse meg jól a fejét, öntse a kezébe a szükséges mennyiségű sampont, hígítsa vízzel, amíg buborékok nem képződnek, és csak ezután ossza el a szálakon és a fejbőrön.
 • Gyenge mosási eredmény - a szulfátmentes termékek nem mossák le a faggyút és a kémiai analógokat, ezért nehezen használhatók, ha zsíros a hajad.
 • Az olajmaszk lemosásának képtelensége - erre a feladatra jobb egy szokásos mélytisztító sampont használni.
 • A szálak merevsége - a lányok a szulfátmentes kozmetikumokkal való ismerkedésük elején találkoznak ezzel a jelenséggel. Mivel nem tartalmaz szilikont és más súlyozó alkatrészeket, a fürtök azonnal rendetlennek tűnhetnek. Az almaecettel savanyított vízben történő öblítés segít elkerülni ezt..

Összefoglaljuk

A természetes kozmetikumokra való áttérés során felmerülő összes nehézség ellenére az idő múlásával elképesztő eredményeket fog elérni. Amikor a szálak teljesen helyreállnak, észreveszi, milyen erősek és fényesek lettek. Nem lesz szükség a regenerálódás és a védelem rendszeres szalonkezelésére, amelyek nem mindig olyan hasznosak, mint amiről beszélnek, és meglehetősen magas költségek.

Ezenkívül a természetes samponok kiváló befektetést jelentenek az egészségügyben, néhány év után sem vezetnek súlyos betegségekhez. A haj szépségéhez csak bevált és kiváló minőségű termékeket használjon.

Jó és gonosz adalékok - szulfátok a samponokban

Valld be, mióta kezdett érdeklődni a samponod összetétele iránt? Én vagyok az első, aki őszinte vagyok. Arra ébredtem, hogy a gyártók ékezeteket állítottak be. A marketingesek csábító ígéreteivel díszített samponok között vannak olyan termékek, amelyek szerényen "szulfátmentes" címkével vannak ellátva. De ez a megjegyzés sokak számára a fő érv vásárláskor! Azt javaslom, hogy kitaláljuk, szükség van-e szulfátokra a samponokban, és hogyan lehet a legjobban - velük vagy anélkül?

Mik azok a szulfátok

Emlékezve az iskolai kémiaórákra! A szulfátok a kénsav sói. A kozmetikai gyártók számára hatékony és olcsó komponensként szolgálnak, amely javítja a termékek tulajdonságait: a szulfátos sampon tökéletesen habzik, eltávolítja a szennyeződéseket, "csikorgásig" mossa. Ez a praktikum magyarázza a sók népszerűségét: manapság a háztartási vegyszerekhez, kozmetikumokhoz és a gyermekek fogkrémjeihez adják..

Remélem, nem gondolja, hogy dicsérem a szulfátokat? Ez az összetevő jó az olcsó (és néha meglehetősen drága) kozmetikumok gyártói számára, de árthat a fogyasztóknak. Bizonyított szulfátok ártalma a samponokban:

 • irritálja a fejbőrt;
 • allergiát okozhat;
 • provokálni a "bolyhos" frizurákat;
 • elősegíti a hajhullást (rendszeres használat mellett).

Gyanús polgárok szerint a szulfátos sampon késleltetheti a gyermekek és serdülők fejlődését, kopaszsághoz, sőt onkológiához vezethet. Ijedős?

Miért adják hozzá ezeket a káros szulfátokat a samponokhoz?

Miért kockáztatják a gyártók az egészségünket és használják ezeket a szörnyű összetevőket? Igen, mert nincsenek megerősített adatok a veszélyükről. A szulfátok nem provokálnak betegségeket, nem befolyásolják a test funkcionalitását. De kiváló tulajdonságokkal ruházzák fel a kozmetikumokat.

 1. Mossa le a szilikont - a gélek és lakkok hű társa a stílushoz.
 2. A korpásodás kiküszöbölése a hajmérleg feltárásával és a korpásodás elleni összetevők mély behatolásának elősegítésével.
 3. Kiváló hab, ezért gazdaságos a használata.
 4. Azonnali ragyogás, volumen, sima haj - a kémia érdeme a kozmetikában. És a sók is.

Rendszeres használat esetén a szulfátok gyengítik a bőr védelmi funkcióit, amelyek olyan mellékhatásokkal járnak, mint a hajhullás, az elektrifikáció, a szárazság. De ez a probléma is csak azokra vonatkozik, akik elhanyagolják az átfogó ellátást! A modern kozmetikumok olyan összetevőkkel vannak töltve, amelyek semlegesítik a szulfátok káros tulajdonságait. Egyébként ez az egyik oka annak, hogy érdemes ugyanabban a sorozatban sampont és balzsamot (vagy balzsamot) vásárolni..

Hogyan lehet megtalálni a szulfátmentes samponokat

A szulfátok és más vegyi anyagok kozmetikumok veszélyeinek kérdése egyre élesebbé válik. Egyes gyártók még szégyellik is, hogy termékeikben sók vannak, és gondosan összeesküvik őket. De ezek a trükkök nem fognak menni az Ön számára! És ha szulfátmentes sampont kíván vásárolni, figyeljen az összetételre. Sókat keresünk az első sorban, a második vagy a harmadik pozícióban.

Szulfátok megnevezése samponokban (a leggyakoribb):

 • SLS (nátrium-lauril-szulfát). A legagresszívabb, ezért veszélyes társai között.
 • SLES (nátrium-laureth-szulfát). Csendesebb szulfát, mint az SLS. De ugyanúgy mossa a bőrt, "amíg nem nyikorog".
 • ALS és ALES - (ammónium-lauril-szulfát és laureth-szulfát). Szulfátok, amelyekkel feltétlenül nem szabad összeveszni. Az agresszív rákkeltők a bőrön keresztül könnyen bejutnak a szervezetbe.

Hogyan lehet megérteni, hogy a sampon szulfátmentes? Összetétele minimalista. Nincsenek titkosított felületaktív anyagok és a hozzájuk tartozó semlegesítők, és a természetes összetevők mosóbázisként működnek - kókuszolaj, szappanfakéreg, egyes termékek glükózja (glükozid). Ezek az összetevők kiválóan helyettesítik az agresszív sókat, de sokkal többe kerülnek..

Kinek kell szulfátmentes sampon?

A szulfátok előnyei és hátrányai alapján könnyedén eldöntheti a sampon vásárlását. Azonban nem mindig és nem mindenkinek van választása: néha szükség van egy szulfátmentes szer alkalmazására. Ez annak köszönhető, hogy a só részecskék fellazítják a hajat, mindent kimosnak belőle: szennyeződéseket, vegyszereket, hajformázó termékeket, színező pigmenteket. Ezért az alább felsorolt ​​esetekben erősen ajánlott csak természetes mosószeres samponokat használni..

 1. Színváltozás után: színezés, alakformálás, kiemelés stb..
 2. Ha a haj megsérül, hasad vagy kidől.
 3. Laminálás után keratinegyengetés, botox, perm és hosszú távú stílus.
 4. A fejbőr fokozott érzékenységével, viszketés, bőrpír, feszesség jelentkezik.

A szulfátok károsak a környezetre. Ezért mindazoknak, akik törődnek a környezettel, szintén el kell hagyniuk őket..

Szulfátok koreai és japán samponokban

Ma teljesen természetes kozmetikumokat találni nem könnyű - a modern kémiai összetevők jelentősen leegyszerűsítik az életet, és viszonylag biztonságosak, miért zárják ki őket a gyártásból? Ázsiai kedvenceink, népszerűsítve a természetes készítményeket és a biztonságos kozmetikumokat, szintén „vétkeznek” azzal, hogy szulfátokat adnak a samponokhoz. Ez nem csak egy újabb megerősítés arról, hogy a sók egészségesek??

A legigényesebb vásárlóknak szervezett márkák nem tudták átadni az ökológiai készítményeket. Természetesen választékukban helyet kapott a szulfátmentes samponok:

Amikor a szulfátról a samponokra vált, akkor készüljön fel a haj térfogatának és fényének elvesztésére. Amint az összes kémiai komponenst lemossák, a természetes szépség és egészség visszatér a szálakhoz.!

Összefoglaljuk

Most már tudja, mely gyógymódok bízhatnak a hajában, és hogyan lehet azonosítani a szulfátmentes sampont. Veled a választás joga, velem - tanács. Ne légy kategorikus. A szulfát nélküli sampon összetétele természetesen környezetkímélőbb, de nem képes megbirkózni az erős szennyezéssel (különösen a hajformázó és rögzítő termékek okozta). A legjobb megoldás a szerves anyagok és a só kombinálása. Vagy utasítsa el a hajjal érintkező vegyi anyagokat: lakkok, gélek, habok, szilikonos kozmetikumok. Személy szerint gyenge vagyok, és te? ;)

Az áttekintést neked készítettem, Nastya Vorobyova. Köszönöm mindenkinek a figyelmet és... hamarosan megvitatjuk a szilikonokkal rendelkező parabéneket! =)

Szulfátok a samponokban: miért szükségesek, hasznosak vagy károsak

Lássuk, melyek a samponokban különösen a szulfátok, és általában a kozmetológiában a szulfátok. Mik ezek, milyen funkcióik vannak? Végül mi több a szulfátokból, pozitív vagy negatív hatásból?

Szulfátok samponokban és kozmetikumokban - mi ez

Majdnem 90 évvel ezelőtt a szulfátokat samponokban és más szépségápolási termékekben kezdték használni. Elmondhatjuk, hogy a legtöbb ember még mindig klasszikus szulfátalapú samponokat használ..

Mik azok a szulfátok? Ezek kénsav-sók. Az iparban és a kozmetikában a szulfátokat felületaktív anyagként vagy felületaktív anyagként használják. Vízzel kombinálva aktív habot képeznek. Ez a hab pedig megkönnyíti a szennyeződések gyors eltávolítását.

Ez a hatás nemcsak a samponok, hanem a tusfürdők, valamint sok tisztítószer hatásán is alapul. Ez az egyik oka annak, hogy a szulfátokat valamikor ellenségesen kezdték felfogni. - Jó, ha a bőr és a haj ugyanazt használja, mint mi mosogatunk? - kérdezed. És igazad lesz a kétségeidben.

A szulfátok, típusaik és helyettesítésük módja

Valójában a mosó- és kozmetikai termékek szulfátjai eltérnek egymástól. Különböző típusú szulfátok léteznek, az egészen agresszívtől az enyheig. Némelyik még a baba finom bőrére is használható. Íme néhány a legnépszerűbb szulfátok közül, amelyeket a sampon címkéin láthat.

A nátrium-lauril-szulfát, amelyet gyakran SLS-nek neveznek, az egyik legnépszerűbb, olcsó és erősen habzó szulfát. Igaz, ha a bőrrel hosszan érintkezik, szárazságot és égési sérülést okozhat..

Ha az ammónium-lauril-szulfát vagy az ALS 2% -ot meghaladó termékben van jelen, irritálhatja a bőrt. Ez egy olcsó összetevő, amely segít a sűrű hab kialakításában és a tisztításban. Egyébként úgy gondolják, hogy az ALS biológiailag nagyon lebontható..

A nátrium-laureth-szulfát vagy az SLES kevésbé maró hatásúnak bizonyult, mint az SLS. Felhívjuk figyelmét, hogy a nevük kissé eltér egymástól, de a különbség nagyon nagy. A SLES számos felületaktív anyagot helyettesít, és még a gyermek kozmetikájában is alkalmazzák.

A szulfátokon kívül mi más tisztulhat meg

Egyébként nem lehet a hajat csak szulfátokkal tisztítani. Például egy olyan anyag, mint a kokamidopropil-betain, szintén felületaktív anyag, miközben a kókuszolaj zsírsavaiból szintetizálódik. Egészen gyengéden tisztítja a bőrt és a hajat, semleges pH-értékű, és jól kombinálható más felületaktív anyagokkal.

Sampon kötet készítéséhez TRESemmé Beauty-full Volume

A szerkesztő tippje: A TRESemmé Beauty-full Volume samponban megtalálható például enyhe felületaktív anyagok, a Cocamidopropyl Betaine és a Sodium Laureth Sulfate kombinációja. Ez a terjedelmes lemosó gyengéden megtisztíthatja és dúsíthatja a hajat a gyökerekből..

A CocamideMEA egy másik enyhe felületaktív anyag, amely kókuszolaj zsírsavakból származik. Olyan fontos tulajdonsága van, mint a viszkozitás növekedése. Ezért kiválóan alkalmas vastag, átlátszatlan konzisztenciák kialakítására. A CocamideMEA habosított termékek jól használhatók és gazdaságosak.

Sampon "Természetes puhaság és hajfény" Toni & Guy Intense Softness sampon

A szerkesztő tippje: A nátrium-laureth-szulfát, egy enyhe felületaktív anyag, a Cocamidopropyl Betaine és a CocamideMEA kombinációja megtalálható a Toni & Guy Intense Softness samponban "Természetesen puha és fényes haj". Ez a termék gyöngyházfehér árnyalattal rendelkezik, alaposan lemossa a hajat, és sokáig kitart. Eközben a tisztítás puha marad, és a haj ragyog mosás után.

A Sapindus Mukorossi gyümölcs kivonat vagy szappan dió kivonat enyhe, természetesen előforduló, alacsony pH-értékű mosószer. Nagyszerű a száraz haj kíméletes tisztításához és a fejbőr hidratálásához.

Hajápolás

Sampon száz szépségrecept "Homoktövis"

A szerkesztő tippje: Az SLES enyhe szulfát és szappanos dió kivonat a szépség homoktövis sampon száz receptjének része. Ennek a költségvetési terméknek a képlete gazdag a homoktövis és az őszibarack olajával is. Ez a sampon ideális száraz és sérült fürtökhöz.

Egyébként egy másik vegán sampon, szulfátok, parabének és színezékek nélkül várja azokat, akik értékelik a természetes ápolásokat. De bármi is legyen a sampon, fontos, hogy megfelelően mosson hajat. Hogyan lehet ezt a legjobban elérni, az ATH YouTube-csatorna videójában található:

Szulfátok a samponokban: előnyök és hátrányok

Milyen előnyei vannak a szulfátoknak a samponokban? Például azáltal, hogy a terméknek kellemes sűrű állagot kölcsönöz, és segít különösebb erőfeszítés nélkül habot létrehozni. Ennek eredményeként csak a tenyérben kell őrölnie a sampont, a gyökerekre kell felhordani, és a habot teljes hosszában el kell engednie. Ennek az eredménynek az elérése nem mindig egyszerű a szulfátmentes samponokkal..

Szulfátmentes tisztítószer használata után úgy érezheti, hogy a szálak nincsenek eléggé kiöblítve. Néha egyszerűen nem érzi a szokásos frissességet mosás után. Másrészt, ha a fürtök túlságosan szárazak, és a fejbőr hajlamos az irritációra, akkor érdemes jobban megnézni a szulfátmentes ápolást. (Vagy talán enyhébb szulfátokat választ?) Természetesen ez akkor is érvényes, ha allergiás egy adott szulfátra..

A szulfátmentes samponok piaca ma meglehetősen nagy. De hagyja, hogy a kíváncsiság, ne a félelem motiválja Önt ezen eszközök kiválasztásakor. A ma tanúsított samponokban alkalmazott szulfátok ártalmát tudományosan nem igazolták. Ugyanakkor váltakozhat samponokat szulfátokkal és anélkül is, hogy fenntartsa a fejbőr optimális víz-lipid egyensúlyát. Vagy csak kipróbálni valami újat!

Több olyan helyzet is előfordulhat, amikor valóban alacsony vagy szulfátmentes ápolásra van szüksége. Például allergiás reakció esetén vagy bizonyos hajkezelések, például keratinegyengetés után.

Miért vannak a szulfátok a samponban? Kárt vagy hasznot?

Az elmúlt években a szulfátokat tartalmazó samponokról szóló vita nem csökkent a sajtóban és az interneten. Vannak, akik ezeket a vegyi anyagokat a fejbőr és a haj mérgének nevezik, mások úgy vélik, hogy a szulfátok veszélyeiről szóló információk nagyon eltúlzottak. Ma megtudjuk, hogy van a helyzet a valóságban.

Miért vannak a szulfátok a samponban??

Kémiailag a szulfátok a kénsav sói. A vízzel való kölcsönhatás során vastag hab képződik, amely jól lemossa a faggyút, az izzadságot, a port és más szennyeződéseket. A szulfátok a sampont is kényelmes, vastag állagúvá teszik..
Az első szulfát sampont a Procter & Gamble adta ki 1930-ban. Azóta ezeket a vegyi vegyületeket hozzáadják a különféle haj- és testápolási termékekhez: samponhoz, tusfürdőkhöz, folyékony szappanokhoz és egyebekhez..
A mosószerekben található leggyakoribb szulfátok a következők:
Nátrium-lauril-szulfát (SLS). Ezt a felületaktív vegyületet leggyakrabban samponok és egyéb mosószerek előállítására használják. Alacsony költsége és nagy mennyiségű vastag hab kialakításának képessége különbözteti meg. Dán tudósok tanulmányai kimutatták, hogy ennek az anyagnak a kozmetikumokban való koncentrációja, amely meghaladja a 2% -ot, irritációhoz és bőrpírhoz, viszketéshez, szárazsághoz és törékeny hajhoz vezethet..
Nátrium-lauret-szulfát (SLES). A második leggyakoribb szulfát, amelyet a kozmetikumokhoz adnak. Az SLS-től eltérően a nátrium-laureth-szulfát enyhébb hatást gyakorol a fejbőrre és a hajra, de nem nevezhető ártalmatlannak. Ez az anyag irritációt, viszketést és egyéb problémákat is kiválthat..
Ammónium-lauril (ALS) és laureth (ALES) szulfátok. Ezek a szulfátok gyorsan oldódnak a vízben és a habokban, de a kozmetikai iparban ritkábban használják, mint az SLS-t és az SLES-t.
A legújabb kutatások szerint az ammónium-szulfát molekulák könnyen behatolnak a bőr gátjába. Ugyanakkor a szervezetbe kerülve rákkeltő hatásuk van.
A sampongyártók gyakran nem a szulfátok teljes nevét írják, hanem a fent felsorolt ​​rövidítések mögé titkosítják. Ezért a termék megvásárlása előtt gondosan olvassa el a mosószerek összetételét..

Miért károsak a szulfátok??

A szulfátok fajtáiról szólva már kitértünk a testre gyakorolt ​​hatásuk néhány aspektusára. De térjünk ki rájuk részletesebben..
Az első dolog, ami vonzza a figyelmet, a szulfátok irritáló hatása a bőrre és a nyálkahártyákra. A következmények nem túl kellemesek: bőrpír, viszketés, szárazság, hámlás, korpásodás.
Ezenkívül a szulfátok negatív hatással vannak a haj szerkezetére. Ez veszteséggel, ridegséggel, a ragyogás eltűnésével nyilvánul meg..
De ez még nem minden. A bőrön keresztül behatolva a testbe a szulfátok bejutnak a véráramba. Ez veszélyes, mert a szulfátok rákkeltőek lehetnek. Más szavakkal, növelik az onkológiai patológia kockázatát..
A tudósok hajlamosak azt hinni, hogy a kifejezett rákkeltő hatás eléréséhez ezen kémiai vegyületek magas koncentrációjára van szükség a vérben, ami valószínűleg nem biztosítható a haj szulfátos samponnal történő mosásakor. Miért növeli azonban a kockázatát?
Úgy gondolják, hogy a szulfátok veszélye eltúlzott, mivel a fejbőr néhány másodpercig érintkezik a samponnal, és ez az idő nem elegendő az irritáció előidézéséhez. De a szulfátok láthatatlan filmet hagynak a bőrön és a hajon. Ő a bűnös a kellemetlen következmények kialakulásában..

Hogyan hasznosak a szulfátok??

A kénsavvegyületek nincsenek pozitív hatással a szervezetre. Van azonban némi érdemük..
Először is, az alacsony költség. A samponok és egyéb szulfátos mosószerek sokkal olcsóbbak, mint a szulfátmentes társaik.
Másodszor, az a képesség, hogy vastag habot képezzen. Még néhány csepp szulfátos sampon is elegendő ahhoz, hogy a hajat egy szellős hab felhőbe vonja, amely könnyen lemossa a szennyeződéseket. A szulfátmentes samponok sokkal rosszabbul habzanak, ami növeli a kozmetikai termékek fogyasztását.
Harmadszor, a szulfátos samponok hatékonyabban távolítják el a szilikonokat a különféle hajápolási és hajformázó termékekből..
Ezek a tulajdonságok teszik a szulfát samponokat népszerűvé a gyártók és a fogyasztók körében..
A szulfátmentes samponok jellemzői
A kozmetikai piac ma szulfátmentes samponok széles választékát kínálja. Helyettesíthetik szokásos termékeinket szulfátokkal, de ismernie kell használatuk jellemzőit..
Kevésbé gazdaságos fogyasztás. A szulfátmentes samponok vékonyabbak, mint a kénsavat tartalmazó termékek. Ez a tulajdonság jelentősen megnöveli a termék fogyasztását. Ezenkívül a szulfátmentes kozmetikumok drágábbak, mint a szokásos samponok..
Kis mennyiségű hab. A szulfátmentes samponok gyakorlatilag nem habzanak. És olyan sok embernek az a benyomása, hogy nem mossa meg a haját. De ez nem így van. Valójában a szulfátmentes samponok jól végzik a dolgukat. Egyébként a habzás növelése érdekében csak alaposan meg kell nedvesíteni a haját, és a sampont kevés vízben fel kell hígítani.
A haj állapotának változása. A hagyományos szulfátmentes samponokról való átálláskor a haj állapota először romlik. A szokásos fényesség és volumen eltűnik, a haj fénytelenné és élettelenné válik. De ne féljen ezektől a változásoktól. 2-4 hét elteltével a fejbőr és a haj felépül, hozzászokik az új mosószerhez. A haj gyorsan normalizálódik. További 2-3 hét múlva észreveszi, hogy a haj élénkebb, fényesebb és erősebb lett, és az előző kötet visszatért.
Fokozott színállóság. A szulfát samponok felnyitják a hajmérleget, ezért a festéket gyorsan kimossák. A szulfátmentes termékeknek nincs ilyen hatása, ezért színezett és tónusú hajra ajánlott használni.
Keratin tartósítás. A szulfátos samponokat nem szabad használni azoknak, akik keratin hajkiegyenesítést végeztek. Mossák a hajat kiegyenesítő anyagokat, így az eljárás hatása 2-3 hónap után elhalványul. A szulfátmentes mosószerek sokkal hosszabb ideig tartják a hajat egyenesen.
Hajsimítás. Míg a szulfátos samponok felemelik a hajmérleget, a szulfát nélküli termékek nem. Ezért a szulfátmentes kozmetikumok használata után a haj nem fodrosodik és simábbnak tűnik..
Ne felejtsük el, hogy a szulfátmentes samponokat enyhe mosószeres hatás jellemzi. Ezért nem mindig alkalmasak zsíros hajra. A probléma megoldása egyszerű: váltogatni kell a kozmetikumokat szulfátokkal és anélkül. Ennek a trükknek köszönhetően csökkentheti a kénsavas sók káros hatásait, ugyanakkor tisztán és rendben tartja a haját..
Szintén váltakozó szulfát- és szulfátmentes samponokra van szükség azok számára, akik rendszeresen használnak szilikonos hajtermékeket. Ugyanakkor elegendő csak hetente egyszer felhasználni a szulfáttal rendelkező forrásokat..
Van még egy élethackelés. A peeling segít eltávolítani a szilikonokat a hajból és a fejbőrből. Például finom sót vehet be, és hetente egyszer bedörzsölheti a hajgyökerébe és a fejbőrébe. A finom koptató részecskék mechanikusan eltávolítják a szilikon fóliát. A fennmaradó időben bármilyen szulfátmentes samponnal lemoshatja a haját..

Mire kell még figyelni a sampon kiválasztásakor?

A szulfátok nem az egyetlen káros anyag. A parabének például nem kevésbé veszélyesek az egészségre..
Ezeket a vegyszereket a kozmetikumokhoz adják az eltarthatóság meghosszabbítása érdekében. Viszont felhalmozódhatnak a test sejtjeiben, és különféle káros egészségügyi hatásokat okozhatnak: allergiát, fejbőrirritációt, korpásodást, hajhullást és törékenységet..
Ezenkívül a parabének magas koncentrációja karcinogén. Samponok vásárlásakor, amelyek nem tartalmazzák ezeket az anyagokat, megvédi magát a felesleges kockázatoktól.
Figyeljen a színezékek és illatanyagok tartalmára is. Ezek az anyagok semmilyen módon nem befolyásolják a sampon tisztító tulajdonságait, de gyakran allergiás reakciót és irritációt okoznak a fejbőrön..
A vásárlás előtt gondosan olvassa el a kozmetikumok összetételét, és próbáljon környezetvédelmi tanúsítvánnyal ellátott termékeket választani. És akkor biztos lehet benne, hogy a hajad és a fejbőröd teljes ellátást kap..

Weboldalunkon CP-1 samponok találhatók, amelyek nem tartalmaznak szulfátokat. Válassza a hajbarát sampont.

Mik azok a szulfátos samponok, és félniük kell tőlük?

Ha megkérdezi egy modern fogyasztót, hogy a kozmetikumok összetételében milyen káros anyagokat ismer, akkor a szulfátok valószínűleg a „fekete listán” lesznek. De hogy mi ez és miért érdemelt egyetemes bizalmatlanságot, nem mindenki tudja. És kiderülhet, hogy hiába "sértett" szulfátokat.

Röviden a szulfátokról

A szakértők a szulfátokat kifejezetten tisztító és habzó tulajdonságokkal rendelkező vegyi anyagok osztályába sorolják. Sok olyan termék, amelyet egy személy naponta használ, tartalmazza ezeket az anyagokat. Köztük samponok és fogkrémek, arctisztítók és tusfürdők. És emellett - padlótisztító termékek, szőnyegtisztító gélek és egyéb lehetőségek a háztartási vegyszerekhez.

Rendszerint olcsók, "tökéletesen" megbirkóznak a rendeltetéssel, és minden rendben lenne, ha nem lenne az ismertség. Ki avatkozott bele a szulfátokba, és miért fogott mindenki fegyvert ellenük?

Szerep a kozmetikában

Ha imádja a hab buborékot, amelyet kedvenc samponja létrehoz, valószínűleg szulfátokat tartalmaz. És így működnek.

Ezek olyan felületaktív anyagok, amelyek elősegítik a kozmetikumok vízzel való keveredését és habzást. A termék hatékonyabb működéséhez hab szükséges. Tehát, ha samponokról van szó, a bennük lévő szulfátok mélyebben behatolnak a haj szerkezetébe, eltávolítva a szennyeződéseket és a felesleges zsírt, alaposan megtisztítva a fejbőrt, lemosva a formázó termékek maradványait és a természetes szennyeződéseket.

A sampon címkéjén ezeket az anyagokat jelölik: nátrium-lauril-szulfát (SLS), nátrium-laureth-szulfát (SLES) és ammónium-laureth-szulfát (ALS).

Először 1930-ban jelent meg a szulfátos sampon, és azóta a termék képlete gyakorlatilag nem változott. Természetesen új összetevőket adnak hozzá, de az alap ugyanaz marad.

Olcsó és dühös?

Paula Begun, a "kozmetikai zsaru", a bőr- és hajápolás bestseller szerzője szerint a szulfátokat gyakran azzal vádolják, hogy olcsók és ezért nem jóak..

De abszolút minden hajsampon egyik fő összetevője, amelynek koncentrációja a termékben eléri a 90% -ot, a közönséges víz, ami még olcsóbb. És egyetlen sampon, hab vagy balzsam sem teljes anélkül..

„Számos természetes és szintetikus összetevő olcsó. Mások drágák. De ennek semmi köze sem a minőségükhöz, sem a hatékonyságukhoz ”- összegzi a szakember. Az a tény, hogy egy jó tisztító tulajdonságú sampon feltételes 80 rubelbe kerülhet, és nem 800, ez az előnye, nem hátránya!

Csak az igazi kockázatokat

Mint minden kozmetikai összetevő, a szulfátoknak is vannak előnyei és hátrányai. Az előnyöket a fentiekben tárgyaltuk, de hátrányai, hogy túl hatékonyak lehetnek..

A hajsamponokban lévő szulfátok alaposan megtisztítják a szálakat és a fejbőrt, de egy kis természetes nedvességre és zsírra van szükségük ahhoz, hogy a fürtök egészségesek maradjanak. Nem titok, hogy a fejbőr által termelt faggyútitok védő kenőanyag a haj számára: megakadályozza a haj elszakadását és elvékonyodását, csökkenti a napfény káros hatásainak hatását és még sok minden mást. Elvesztése esetén a haj védtelen marad az agresszív környezettel szemben, fénytelenné és törékennyé válik.

Gyakori használat esetén a szulfátok szárítják a hajat és a fejbőrt, és irritálhatják a bőrt. Ezért nagyon fontos, hogy a készítményeket mérsékelten, velük együtt szigorúan betartva a címkén szereplő utasításokat..

Ami a szulfátok ártalmának tudományos bizonyítékát illeti, sokat téves értelmezéssel vagy szándékosan torzítva. Tehát a Environmental Health Insights kiadványban közzétett 2015-ös áttekintésben azt állítják, hogy a nátrium-lauril-szulfát toxicitása nem bizonyított. Sokan azonban másként gondolkodnak, megbíznak az öko-márka információiban, nem pedig a mérvadó kutatásban..

Egy másik népszerű mítosz a szulfátokkal kapcsolatban, hogy rákot okoznak. De jelenleg nincs egyetlen tanulmány sem, amely ezt megerősítené. Vagy a szulfátokat bűnösnek találta más súlyos egészségügyi problémák kockázatának növelésében. Ha természetesen a helyes használatukról beszélünk.

A kutatók megjegyzik, hogy a szulfátok zavaróak lehetnek, mint például a szem és a bőr nyálkahártyájának irritációja, és mérgezőek lehetnek, ha egy ember issza a terméket. De ahogy a tudósok vélekednek, kevesen döntenek úgy, hogy sampont használnak italként..

Az SLS, ALS és SLES összehasonlításával ez utóbbi a leglágyabb. A kutatók kísérletet hajtottak végre: a felsorolt ​​összetevőket nagy koncentrációban alkalmazták a kísérleti állatok bőrén, és figyelték az eredményt. Kiderült, hogy az SLS 25% -os koncentrációban csak 4 óra múlva okoz irritációt az állatokon, az embereknél - legalább 24 órán át tartó alkalmazás után. A SLES kevésbé erős reakciót adott, és nem szárította meg a bőrt.

Fontos szabályok: kinek kell kerülnie a szulfátokat

A szulfátos sampon többnyire a hajra és a fejbőrre gyakorolt ​​hatása enyhe, és sok fogyasztó élvezi annak használatát anélkül, hogy észrevenné hátrányait. A zsíros hajú és általában a fejbőrt használók megjegyezhetik, hogy a szulfátos termékek az egyetlen szépségápolási termékek, amelyek jól megtisztítják a hajukat, és segítenek a fürtök engedelmességében és hajlékonyságában. Néhány fogyasztónak azonban távol kell maradnia a szulfáttermékektől..

Először érzékeny fejbőrű emberekről beszélünk. A szulfátok rendszeres használata az érzékeny elemek kiszáradásához és kiszáradásához vezethet, irritációt és gyulladásos elemek megjelenését okozhatja. Ezek az emberek a lehető legkíméletesebb, ideális esetben természetes tisztítószereket szeretnék. Ugyanezek az ajánlások hatékonyak a száraz, göndör hajúak számára. A fürtjeik már sérülékenyek, és a kozmetikumokban lévő szulfátok ezen felül megszárítják őket.

Az ekcéma és a pikkelysömör miatt szenvedő fogyasztóknak szintén kerülniük kell a szulfátokat. Miután samponokat használt velük összetételükben, a fejbőr viszketését, bőrpírt és még mikrorepedéseket tapasztalhatnak.

A szulfáttal ellátott szépségápolási termékek előnyei megkérdőjelezhetők a színes hajú emberek számára is, valamint azok számára, akik végeztek perm, keratin hajegyenesítést, botoxot, laminálást és más kémiai vegyületeken alapuló népszerű eljárásokat. A szulfátos samponok gyorsabban mossák le a festéket és a készítményeket a hajról, ezért az eljárások hatása sokkal kevesebb ideig tart.

Sokat olvasol, és nagyra értékeljük!

Hagyja e-mailjét, hogy mindig megkapjon fontos információkat és szolgáltatásokat az egészség megőrzése érdekében

Szulfátmentes samponok: a teljes igazság

Ha a fogyasztó arra a következtetésre jutott, hogy a szulfátmentes samponok a legjobb választás számára, akkor ismernie kell a választás bonyodalmait..

Noha sok olyan termék van, amely nem tartalmaz SLS-t és SLES-t, fontos megjegyezni, hogy sok közülük tartalmaz hasonló hatású vegyszereket. Paula Begun "kozmetikai zsaru" szerint szinte minden olyan márka, amely azt állítja, hogy finom termékeket tartalmaz káros szulfátok nélkül, olyan összetevőket használ, mint nátrium-lauril-szulfoacetát, dinátrium-lauril-szulfoszukcinát, nátrium-lauroil-szarkozinát, kokamidopropil-hidroxi-szulatin, nátrium-kokoamidopropil-hidroxi-szulatin és kakao-izil-amin-2 -nátrium-szulfolaurát. Hogy miért jobbak a szulfátoknál, azt még soha nem magyarázták meg, és ebben a témában nincs kutatás..

Egy másik dolog a természetes termékek, a tisztító anyagok szerepe, amelyekben a természetes komponensek magukra vállalják. Nem olcsó, megvannak a maga előnyei és kockázatai az egészségre, és az allergiás reakciók (vagy azok hiánya) kórtörténetében és a saját érzéseire támaszkodva kell kiválasztani..

Utószó helyett

A szulfát samponok használata biztonságos. Helyes használat esetén nincsenek negatív hatással az emberi testre, ugyanakkor kisebb mellékhatásokat okozhatnak a rájuk érzékeny embereknél..

Ugyanakkor a szulfátmentes samponok nem mindig a legjobb megoldást jelentik, mivel tartalmazhatnak kémiai vegyületeket, amelyek azonosak a szulfátokkal, de sokkal magasabb áron..

A közelmúltban egyre gyakrabban láthatók olyan szulfátmentes samponok reklámjai, amelyek 5, olykor hétszer drágábbak, mint a szokásosak, és sok fogyasztó nem érti, miért kell túlfizetni. A kérdés megválaszolásához meg kell értenie, hogy mi a szulfát, és milyen hatással van a testünkre..

A szulfát a kénsavas sók általános neve. A nátrium-szulfátot (nevezetesen a gyártók leggyakrabban használják) a második világháború alatt találták ki a berendezések tisztítására, mert egy ilyen termék dús habot hoz létre és tökéletesen oldja a szennyeződéseket, és csak ezután kezdték hozzá mosószerekhez és samponokhoz.

A szulfát másik tulajdonsága azonban, hogy behatol a haj és a fejbőr struktúrájába, ami szárazságot, irritációt, ridegséget és hajhullást okozhat..

A szulfátmentes samponok viszont gyengéden tisztítják a hajat és a fejbőrt gyógynövényes szulfátpótlókkal. Hátrányuk: nem habzanak jól, a termék fogyasztása sokkal nagyobb, a haj összekuszálódik. Ha azonban kétszer alkalmazza a terméket, majd a kondicionálót használja, az eredmény kiváló lesz..

Mi a közös a katonaságban a nők hajának szépségével? Az elvégzett kutatás erre a kérdésre ad választ. A szulfátokat azért találták ki, hogy lemosják a katonai felszereléseket a szennyeződésekről és a vegyi anyagokról. Ma pedig megfigyelheted, hogyan nőnek az egész habfelhők az autómosókban. De az autók újként ragyognak.

Minden rendben lenne, de csak azokat az 1920-ból származó szulfátokat hozta a Procter & Gamble a női szépség szolgálatába, és hajsamponba került. Sok nő van, a hajnak tisztának és ápoltnak kell lennie. Azóta szulfátos samponok söpörték végig a bolygót.

A környezetbarát, természetes samponokkal ellentétben a szulfátok gazdag habot hoztak létre, nemcsak zsírok, szennyeződések és hajformázás mellett. Ezenkívül a szulfátmolekula olyan kicsi, hogy behatolhat az emberi bőrbe..

Miért vezetik be a tömegpiaci gyártók olyan aktívan szulfátokat termékeikbe: samponokba, sőt kozmetikai krémekbe??

Az a tény, hogy a szulfátok gazdaságosak, azonnal működnek az eredmény érdekében, tökéletesen habzanak. Ne feledje, hogy egy lány fényűző habfelhőben mossa a haját a reklámplakátokon?

Eközben nem szabad ezt a sampont használni a színes, kiemelt, szőke, porózus haj tulajdonosainak. És azok számára is, akik maguk végeztek keratin-, botox-, perm-eljárásokat. A haj töredezett, törékeny, száraz lesz, és ragyog. A balzsam sampon elkészítésének ötlete nem fogja megmenteni a napot.

Ha a szulfát> 2% a samponban, akkor ez a koncentráció nem kívánatos a további felhasználásra. A legjobb, ha figyelünk a szulfátmentes samponokra, és még jobb, ha professzionális sorozatból származnak. Ezeknek a samponoknak általában enyhe vagy semmilyen aromájuk van, valamint gyöngyház színű a termék..

És akkor a hajad megköszöni. A haj egészséges ragyogása, a feltöltött, hidratált, táplált haj, amely jobb lehet a szépséged számára?

Fontos Tudni A Maszkok Haj

Andrea olaj a haj növekedéséhez - természetes gyógymód Kínából gyógynövényekből

Ahhoz, hogy a hajad egészséges, vonzó és életerős legyen, nem elég csak a hajat megmosni. Különböző helyreállító maszkokhoz, balzsamokhoz, spray-khez, olajokhoz, szérumokhoz kell folyamodnunk.

Alopecia areata gyermekeknél

Az Alopecia areata (vagy alopecia areata) egy hajhullási folyamat, amely nemtől és kortól függetlenül következik be. A patológia még gyermekkorban is megnyilvánulhat, ha bizonyos negatív tényezőknek van kitéve.