Legfontosabb / Vitaminok

Trichologist - a hajad megmentője

Vitaminok

Ma a trichológus nagyon népszerű és követelt szakma. Ezenkívül nagyon hiányzik a szakemberek ezen a területen. Különböző társadalmi-gazdasági okokból egyre kevesebb a szakképzett orvos, a hajszálas emberek számára pedig egyre több a probléma. Sőt, a kozmetológia ugrásszerűen fejlődik, és ma egy trichológus segíthet azokban az esetekben, amelyeket a közelmúltban abszolút kilátástalannak tartottak..

Aki trichológus?

Ennek az orvosi szakterületnek a neve a görög „trichos” szóból származik, ami „hajat” jelent. Ennek megfelelően ez az orvos részt vesz a tanulmányokban, a kezelésben és a haj helyreállításában is. Az általános besorolás szerint a trichológia a kozmetikai dermatológia egyik szakasza..

A képesített trichológusnak teljes orvosi végzettséggel kell rendelkeznie, valamint mély ismeretekkel kell rendelkeznie a bőrbetegségekről. Ők okozzák leggyakrabban az alopeciát, amelyet otthon népi gyógymódokkal nem lehet meggyógyítani. Bár korántsem ez az egyetlen tettes a súlyos hajhullás ellen.

A modern trichológusok rendszeresen részt vesznek a gyógyszergyárak vagy az orvostechnikai eszközök gyártói által szervezett szemináriumokon, hogy lépést tarthassanak a piacon megjelenő összes új termékkel. Csak egy ilyen orvos képes a legfejlettebb esetekben is valóban képzett segítséget nyújtani..

Amikor ideje orvoshoz fordulni

Sajnos a "hajorvos" látogatása - mivel sokan hívják a trichológust - a helyes kifejezés ismerete nélkül, az emberek általában az utolsóig halogatják, megpróbálva egyedül megoldani a problémát. Bár jobb kezdeni, amint észreveszi az alábbi kellemetlen tünetek közül kettőt vagy többet:

 • a fejbőr túlzott zsírosodása vagy szárazsága;
 • állandó viszketés vagy irritáció;
 • a teljes bőr vörössége vagy foltok képződése;
 • a kopasz foltok növekedése vagy a kopasz foltok megjelenése;
 • élesen felgyorsult hajhullás;
 • hirtelen vagy korán ősz haj;
 • bőséges korpásodás vagy kemény fehér kéreg;
 • csomók vagy dudorok a hajszálon;
 • pattanások vagy pustulák a fejbőrön;
 • nedves bőrfekélyek vagy pikkelyes daganatok;
 • erősen elvékonyodó, törékeny haj;
 • elveszett fény, természetes szín elhalványul.

Az esetek 90% -ában ezek a jelek nem jelzik a test súlyos patológiáit, könnyen és gyorsan kiküszöbölhetők. De ha a betegség továbbra is fennáll, akkor minél korábban diagnosztizálják és megkezdik a kezelést, annál nagyobb az esély arra, hogy nem maradunk hamar haj nélkül.

Mit kell tenni

Amikor arra a következtetésre jut, hogy a hajad állapota aggaszt, akkor azonnal intézkedéseket kell hozni. Először is gondosan figyelje meg önmagát, és próbálja kizárni az aktív hajhullás vagy a túlzott szárazság / zsíros fejbőr minden fiziológiai okát.

Ha a helyzet 1-2 héten belül nem javult, akkor orvoshoz kell fordulnia. De minél többet mond el neki a megfigyeléseiről, annál pontosabban fogják felállítani a diagnózist..

Figyeljük magunkat

A haj rossz állapotának egyik leggyakoribb oka a vitaminhiány. És annak ellenére, hogy ma szinte korlátlan ételválaszték áll rendelkezésünkre! De sok ember van, aki szisztematikusan figyelemmel kíséri étrendjét, és megpróbálja valahogy egyensúlyba hozni? Tehát először kezdje el értékelni a menüt és a napi elfogyasztott tiszta víz mennyiségét..

A második fontos pont a negatív külső tényezők hatásának ellenőrzése. Elemezze és saját maga válaszolja meg a következő kérdéseket:

 • A sampon és a balzsam megfelel a haj típusának??
 • Milyen gyakran festik a hajat?
 • Túlzottan használja a formázó termékeket??
 • Milyen gyakran és helyesen szárítsa meg haját hajszárítóval?
 • Hetente hányszor fűt le vasalóval és hajsütővasal?
 • Kényezteti a haját gyógyító olajokkal és maszkokkal?
 • Védi őket a napfénytől és a rossz időjárástól?

Célszerű kiszámolni, hogy hány hajszálat veszít el naponta. Az átlagos napi ráta 70 és 150 darab között mozog.

Figyelje meg, ha van egy kis fehér kapszula a végén. Ha hiányzik, az azt jelenti, hogy a haj letörik és nem esik le. És most elmehet orvoshoz, aki feltétlenül felteszi ezeket a kérdéseket..

A recepción egy trichológussal

A trichológus recepcióján végzett szakmai diagnosztika több szakaszból áll, és az első az anamnézis, amelyhez az orvosnak szüksége lesz az Ön által gyűjtött információkra. Alapos beszélgetés után folytatja a fej vizuális és hardveres vizsgálatát..

A fejbőr felületének vizsgálatát manapság abszolút fájdalommentesen végzik video dermatoszkóp vagy a legújabb számítógépes technológia segítségével. Lehetővé teszik az orvos számára, hogy részletesen tanulmányozza a bőr állapotát, és a program még az aktív, elhalt és alvó szőrtüszők pontos számát is kiszámolja. Ezt követően következtetéseket lehet levonni a haj részleges, sőt teljes helyreállításának lehetőségéről.

Ha egy szakember véleménye az első vizsgálat után arra hajlik, hogy a hajproblémák lehetséges oka a bőr vagy a belső szervek betegsége, akkor további vizsgálatra irányítja Önt, amely a következőket foglalhatja magában:

 • a bőr bakteriális vetését;
 • kutatás Voodoo lámpa alatt;
 • fejbőr biopszia;
 • általános vérvizsgálat;
 • a hormonok részletes elemzése;
 • A pajzsmirigy ultrahangja stb..

Bizonyos esetekben más szakemberek konzultációjára lehet szükség: endokrinológus, gasztroenterológus, kardiológus, sőt táplálkozási vagy pszichológus. Nem szabad megtagadnia látogatásukat, mert ha nem távolítja el a kiváltó okot, akkor a teljes haj helyreállítása lehetetlen. Minden erőfeszítés csak átmeneti eredményeket hoz..

Kezelési módszerek

A vizsgálat és az összes vizsgálati eredmény megkapása után az orvos általában pontosan meg tudja mondani a kopaszodás vagy egyéb hajproblémák okát, és javasolhatja a megfelelő kezelést. Ha primer vagy krónikus betegséget azonosítanak, akkor minden erőfeszítést elsősorban arra kell irányítani..

Ugyanakkor át kell tekinteni és módosítani kell az étrendet a friss zöldségek, gyümölcsök, teljes fehérje- és rosttartalmú ételek növelése irányában. A legtöbb esetben a 12-17 éves gyermekek hajproblémái azzal a ténnyel járnak, hogy egy tinédzser gyorséttermet vagy félkész termékeket eszik otthonon kívül.

Általában a kúra kozmetikai és hardveres eljárásokat tartalmaz, miközben gyógyszereket szed (az orvos receptet ír fel és meghatározza az adagolást) vagy multivitamin komplexeket. Ez az átfogó megközelítés adja a leggyorsabb esélyt a teljes helyreállításra..

Havonta kétszer vissza kell térnie a megbeszélésre, ahol az orvos ellenőrzi a haj állapotát és szükség esetén tanácsot ad a kezelés korrigálására..

Bizonyos esetekben a fej továbbra is kopaszodik, minden megtett intézkedés ellenére. Lehet genetikailag programozott, vagy az alopecia ritka, nem diagnosztizált formája. Még az orvosi kezelés sem segít itt, de egy tapasztalt, magasan képzett trichológus hajátültetést hajthat végre az érintett területről elvitt betegek számára. Túlélési arányuk eléri a 95% -ot.

Hogyan juthatunk el egy trichológushoz

Kiderült, hogy sokan nem csak nem tudják, mit kezel egy trichológus, hanem azt is, hogyan lehet eljutni hozzá. Sajnos a kerületi poliklinikán nem talál ilyen szakembereket. A kisvárosokban pedig főleg csak a magánklinikákon találhatók meg. Bár a közelmúltban a jó szépségszalonokban és szépségszalonokban megjelentek az elsődleges diagnosztikai berendezések. A velük való munkavégzés módszere egyszerű, és bármely képesített orvos segítségével általános következtetéseket vonhat le a haj állapotáról..

Ne felejtse el elvégezni a fent leírt öntesztet, mielőtt megbeszélést folytatna. Ez általában legalább 2-3 napot vesz igénybe, és mindezek az információk nagyon fontosak az orvos számára. Ellenkező esetben kérheti, hogy jöjjön újra, és ez pazarolt idő és pénz. A trichologist konzultációi többnyire fizetettek, de az árak meglehetősen megfizethetőek.

Azok véleménye szerint, akik már igénybe vették szolgáltatásait, egy jó orvos nemcsak a haj gyors helyreállításában segít, hanem hasznos tanácsokat ad a táplálkozással és a gondozásukkal kapcsolatban is. Ez azt jelenti, hogy biztos lesz abban, hogy mindent helyesen csinál, és a következő alkalommal nem kell hamarosan orvosi segítséget kérnie.

Trichológus

Szinte mindig megpróbáljuk megoldani a hajhullással, kopaszsággal vagy korpával kapcsolatos problémákat kozmetikumok segítségével. Annak ellenére, hogy a hajat bőrfüggeléknek nevezik, ez egy teljes értékű szerv, mint az összes többi. A bőr mellett a hajszál tükrözi az általános egészségi állapotot. Ezért a haj rossz állapota nem samponprobléma, hanem a belső kudarcok jele. Kipróbálhatjuk a drága és olcsó hajápoló termékeket, amíg meg nem unjuk, majd végtelenül rácsodálkozunk tehetetlenségükre. Ebben az esetben csak egy trichológus segít..

Ki az

Az orvostudományban szinte minden szervnek és funkciónak külön szakterületet szentelnek. Tehát a velük borított hajat és bőrt a trichológia tanulmányozza. Ez egy olyan tudomány, amely megvizsgálja a haj belső és külső szerkezetét, működését, betegségeit. A szőrrel borított bőr közvetlenül kapcsolódik hozzájuk: tüszőket tartalmaz, zsírt választ ki, táplálja az izzót, ezért ez a tudomány is tanulmányozza. És ezen a területen szakembert trichológusnak neveznek..

 • Ki az
 • Milyen betegségekkel kell kapcsolatba lépni vele
 • Hogyan lehet tudni, hogy mikor van ideje egy találkozóra?
 • Hol találhat ilyen orvost
 • Milyen a fogadás és a kezelés
 • Trichológus tanácsai

Ez egy viszonylag fiatal ága az orvostudománynak, nálunk csak a XXI. Század elején kezdett fejlődni. Az előrehaladás és a kutatás azonban gyorsan népszerűvé teszi ezt a specializációt. Azokat a szőrös részekkel kapcsolatos problémákat, amelyeket az emberek évek óta kozmetikumokkal kezelnek, az orvos néhány héten belül meg tudja oldani. Egy ilyen tudomány iránti igény annak tudható be, hogy a hajproblémák nagy részét belső betegségek, immunitás kudarcai, hormonális hátterük stb..

A trichológus szűk körű szakember, kizárólag a hajvonalat kezeli. Az ilyen orvosnak azonban feltétlenül orvosi végzettséggel kell rendelkeznie, és ismernie kell a test összes funkcióját. Kompetenciája a betegségek megelőzése, kezelése és új technikák kidolgozása. Bármilyen nemű és életkorú beteg jelentkezik nála. Ugyanakkor megoldja mind a kozmetikai problémákat (korpásodás, hajhullás stb.), Mind az összetettebb problémákat (teljes kopaszság, zuzmó).

Milyen betegségekkel kell kapcsolatba lépni vele

A szokásos hajhullás mellett rengeteg más baj is előfordulhat. Nem tudva, hogy milyen betegségek, tünetek, sőt, hogyan lehet gyógyítani, az emberek gyakran öngyógyításhoz folyamodnak. Az otthoni kezelés csak ritkán igazolhatja önmagát, de olyan egyszerű kérdésben is, mint a hajápolás, végzetes hibát követhet el. A tömegpiac csak súlyosbítja ezt a helyzetet azáltal, hogy "gyógyító" maszkokat, samponokat és ampullákat kínál olajokkal. Ennek eredményeként a beteg az egyszerű veszteség mellett további korpásodást, viszketést, ridegséget stb..

Az orvos viszont pontosan összeadhatja a betegség képét, megállapíthatja az okát és előírhatja a helyes kezelést. Ez jelentősen csökkenti az egykori hajfej és a tulajdonos pénzének helyreállításához szükséges időt. Az orvos azonosítja és kezeli az ilyen problémákat:

 1. A korpásodás a fejbőr halála és hámlása. Ez a jelenség egy valódi probléma mutatója lehet: a gyomor-bél traktus betegségei, a pajzsmirigy, az endokrin rendellenességek.
 2. Seborrhea - külsőleg nagyon hasonló a korpához, de a haj állapotának általános romlása kíséri: súlyos szakasz, kimerültség, bőrszárazság és viszketés, vagy fordítva, megnövekedett zsírtartalom.
 3. Az Alopecia areata részleges vagy teljes kopaszság. Normális esetben minden nap akár 150 hajszálat is elveszíthet az ember, amelyek helyreállnak. Ha azonban a veszteség intenzívebben jelentkezik, feltétlenül forduljon orvoshoz. Ennek oka számos tényező: öröklődés, depresszió, anyagcsere zavarok, károsodott vérkeringés.
 4. Korán ősz haj - még a 25 év feletti fiataloknál is megjelenik, genetikai betegség lehet. Az ősz haj a pigment elvesztése miatt jelenik meg; egyes esetekben a természetes szín visszaállítható. Ezt a problémát azonban gyakorlatilag nem oldják meg..
 5. Mentara - a bőrön fellépő kis gennyes gyulladások megjelenésében nyilvánul meg. Az ilyen kiütések sűrűsége eltérő, a vastagtól az egyszeri kiütésig. Haj gyengüléséhez, hasadásához, ridegségéhez, hajhulláshoz vezet.
 6. Paraziták és fertőző betegségek. Ide tartozik a zuzmó, a gomba, a tetű. Nehéz, sőt veszélyes az ilyen betegségek önálló kezelése..
 7. Fejbőr pikkelysömör.
 8. Gyenge hajnövekedés, tompa megjelenés.

Ezen gyakori betegségek mellett a trichológus a szőrös rész sok betegségét is kezeli. Feladata a rákos betegek konzultációja is, mivel a kemoterápiás kezelések gyakran kopaszsághoz vezetnek. Érdemes megjegyezni, hogy a hajunkat kicsapó legtöbb problémát korpásodás kíséri. Ezért megjelenése esetén érdemes szakemberhez fordulni, hogy megtudja ennek a betegségnek a természetét..

Orvossal is konzultálhat egyszerűen a frizura megjelenésének megakadályozása vagy javítása érdekében. A trichologist az eljárás alapján külső vizsgálat alapján történik. Tekintettel arra, hogy az ok gyakran magában a testben rejlik, ez nem elég. Ezért ebben a kérdésben még egy tapasztalt kozmetikus is alacsonyabb rendű, mint egy trichológus. Az elemzések tanácsokat adnak a megfelelő eljárásokról, a szükséges és helyes ápoló termékekről.

Hogyan lehet tudni, hogy mikor van ideje egy találkozóra?

Naponta több tucat tényező befolyásolja a hajunkat, beleértve: időjárás, rossz szokások, táplálkozás, tabletták szedése. Még egy teljesen egészséges megjelenésű embernél is a frizura hagyhatja el a legjobbat. Ennek oka lehet genetikai hajlam, tápanyaghiány, stressz. Sajnos lakosságunk körében az orvoshoz fordulás olyan feladat, amelyet folyamatosan elhalasztanak, és sokan még mindig nem tudnak ilyen orvosról. Ezért egy ilyen szakember gyakrabban szembesül a helytelen öngyógyítással, mint mások..

Ilyen esetekben érdemes időpontot egy trichológussal egyeztetni:

 • ha állandó gondozás mellett a haj még mindig törékeny, gyenge, erősen hasad;
 • ha hajhullást észlelnek részenként, helyileg vagy a fej teljes részén;
 • amikor az ősz haj korán megjelenik;
 • nyilvánvaló ok nélkül a bőr viszket és pelyhesedik;
 • ha egyes száraz, pelyhes vagy gyulladt területek jelennek meg a bőrön;
 • paraziták észlelésekor;
 • a betegségek megelőzése és a növekedés és a megjelenés javítása érdekében.

Ezenkívül más szakterületek orvosai gyakran azt tanácsolják pácienseiknek, hogy hormonális gyógyszeres kezelés után látogassanak el egy trichológust, mivel ez gyakran felborítja a hormonok egyensúlyát. Szülés után a nők is gyakran szembesülnek a hajhullással, ezt okozhatja a test kimerülése, a vitaminok és ásványi anyagok hiánya, valamint a stressz. Mindezen esetekben a szakember olyan gyógyszereket vagy más kezelési módszereket ír elő, amelyekre egy adott betegnek szüksége van..

Hol találhat ilyen orvost

Annak a ténynek köszönhetően, hogy ez a szakma hazánkban viszonylag új, nehéz lehet trichológust találni. Az állami klinikák többsége nem dicsekedhet azzal, hogy rendelkezik ilyen szakemberrel. A nagyvárosokban rengeteg magánklinika található, ahol biztosan találni egy ilyen hajorvost. Érdemes megnézni az esztétikai orvoslás központjait, a magán diagnosztikai klinikákat, a speciális orvosi intézményeket. Jobb, ha regisztráció előtt megkeresi a betegek véleményét, megismeri a munkatapasztalatokat.

Sajnos a kisvárosokban nincs ilyen lehetőség. Az egyetlen kiút a klinikán lévő közönséges bőrgyógyászhoz fordul, mivel ő is hasonló specializációval rendelkezik. Szükség lehet bőrgyógyászra, ha a probléma valóban súlyos. A probléma minőségi megoldásához azonban szűk szakirányú orvosra - trichológusra - van szükség. Eddig a kistelepülések esetében a választék csekély - orvoshoz fordulni a regionális központban.

Milyen a fogadás és a kezelés

Nem kell félnie a trichológus látogatásától, egyrészt szinte minden eljárás fájdalommentes, másrészt minden az egészség és a szépség érdekében történik. Az első találkozón az orvos megvizsgálja a beteget, kérdéseket tesz fel, megvizsgálja a kórtörténetet (ha van ilyen). A fej érintett részének vizsgálata többféle módon történik, szükségszerűen speciális eszközökkel és számítógépekkel. Leggyakrabban trichoszkópiához folyamodnak - egy olyan módszerhez, amelyben a hajat műszerek segítségével nagyon részletesen megvizsgálják.

Egyszerű hajproblémák esetén az orvosnak csak vizsgálatra és beszélgetésre van szüksége a pácienssel. A kapott adatok alapján a szakember már elméleti és gyakorlati kezelési módszereket is felépíthet. Ezenkívül az orvos segít kiválasztani azokat az ápoló termékeket, amelyekre egy adott esetben szükség van. Leggyakrabban a kezelés több látogatást igényel a trichológusnál, hogy fel tudja mérni, hogy a helyzet melyik irányba változik.

De a legtöbb esetben további vizsgálatokra lesz szükség. Mivel sok belső tényező befolyásolja a haj állapotát, az ilyen intézkedések nagyon hasznosak lesznek. A teljes kép birtokában az orvos pontosan meghatározza, mi okozta a problémát. Ez pedig minimális erőfeszítéssel, idővel és pénzzel segít megszabadulni a betegségtől. A további elemzések között:

 • vérvizsgálat;
 • kaparások a fej bőrének felső rétegéből;
 • vizeletelemzés a hormonális szint meghatározásához;
 • immunogram;
 • konzultáció más szakterületek orvosával.

A kapcsolódó szakemberek véleménye itt is nagyon fontos, mivel a probléma gyakran összetett jellegű. Gyakran fordulnak trichológushoz a zuzmó gyanúja, amely kiderülhet pikkelysömörről, amely teljes terápiás intézkedéseket igényel. Ezért szükség lehet neuropatológus, gasztroenterológus, fül-orr-gégész, bőrgyógyász vizsgálatára.

A feltárt okoktól függően az orvos kezelési rendet ír elő. Magában foglalja a gyógyszereket, a multivitaminok szedését, az étrendet, a kozmetikai kezeléseket. A gyönyörű frizura gyors helyreállításához szakember tanácsot adhat néhány szalon eljárásnak: szerkezetátalakítás, laminálás, rehabilitáció, plazmaemelés. Az ilyen szolgáltatások manapság nagyon népszerűek, különösen a női fele körében, de jobb, ha a trichológus jóváhagyása után végezzük őket. Mindezeket a szolgáltatásokat gyakran maga az orvos biztosítja, ritka esetekben külön szalonba kell ellátogatni.

A szakorvosi szolgáltatás ára függ az okától és az orvos által biztosított terápiás intézkedések összetettségétől. Tehát az első vizsgálat és a betegség képének elkészítése egy magánklinikán 10-15 dollár, minden további időpont olcsóbb vagy ingyenes. Egy külön szolgáltatás költsége maga a klinika politikájától függ. Például az egyik legdrágább szolgáltatás - a plazmaemelés - átlagosan 100-150 dollárba kerül. De ez a módszer szinte minden problémát megold a haj növekedésével és megjelenésével..

Trichológus tanácsai

 • Miért nem lehet diétázni maga?
 • 21 tipp, hogyan ne vásároljon elavult terméket
 • Hogyan tartsuk frissen a zöldségeket és gyümölcsöket: egyszerű trükkök
 • Hogyan lehet legyőzni a cukor utáni vágyat: 7 váratlan étel
 • A tudósok szerint a fiatalság meghosszabbítható

Az ilyen problémák elkerülése érdekében az orvosok azt tanácsolják, hogy válasszák ki a megfelelő ápolószereket: sampont, maszkot, öblítést stb. A haj és a bőr típusa egyaránt fontos. Hajmosáskor célszerű megváltoztatni a hőmérsékletet (kontraszt zuhany), de szélsőségek nélkül a haj nem szereti a nagyon forró és nagyon hideg vizet. Az izzók bezárásához jobb, ha langyos vízzel kiöblítjük őket. A hajmosás gyakorisága rajtad múlik. Az a tény, hogy a gyakori mosás árt a hajnak, mítosz, a lényeg a megfelelő sampon kiválasztása.

A trichológus tanácsai tartalmazzák a terapeuta és nőgyógyász időszakos látogatását is. Saját egészsége állandó ellenőrzése mind vastag sörényt, mind egész testet biztosít. Mindennap masszírozó kefével kell fésülni, ez fényt ad és javítja a vérkeringést a haj gyors növekedése érdekében. Hajproblémák esetén a legjobb, ha nem pazarolunk időt és pénzt a kozmetikai üzlet termékeire. Időszerű orvoslátogatás és szakszerű kezelés az egyetlen illetékes kiút ebből a helyzetből.

Trichologist - a hajhullásról, a megfelelő gondozásról és a plazma terápiáról

A haj növekedésére és sűrűségére szolgáló mágikus gyógyszert még nem találták fel: ezen a területen a test még mindig túl összetett rendszer, amelyet szinte lehetetlen feltörni. Ezért a hajproblémák elkerülésének legbiztosabb módja a megfelelő gondozás, az egészséges életmód vezetése és a szakemberek időben történő felvétele. Csak egy trichológus megbeszélésén tudja kitalálni, mi hiányzik a hajból, és milyen eljárásokat lehet és nem lehet végrehajtani.

Vladimir Pinegin
Ph.D., bőrgyógyász, trichológus, az Instagram-fiók létrehozója @vladimirdoctorbeauty

Mikor kell trichológushoz fordulni

Sokan szenvednek hajhullástól. De honnan lehet tudni, hogy a helyzet nem megy-e át az irányításon? Ha naponta a szokásosnál több haj hullik ki, ez már a test megsértését jelzi. Normális esetben az ember körülbelül 100–150 szőrt veszíthet: jelentős részük elvész a fejmosás során, a többi pedig napközben, amikor fésüljük a hajunkat, vagy véletlenül ragaszkodunk a ruhánkhoz. Ugyanakkor az elhullott haj mennyiségének felmérésekor a hosszú fürtök tulajdonosai mindig eltúlozzák a katasztrófa mértékét, de a férfiak gyakran alábecsülik a problémát, késleltetve annak megoldását..

Egy másik figyelemre méltó jel a haj elvékonyodása. Ha térfogata vizuálisan csökkent, ez jelezheti a haj elvékonyodását és a hajátmérő csökkenését, ami meglehetősen jellemző az androgén alopeciára vagy a hajszál törésére. Ennek oka lehet a helytelen étrend vagy a napi rutin. A probléma diagnosztizálásához vérvizsgálatot kell végezni, valamint meg kell vizsgálni a fejbőrt, amelyet trichoszkóp segítségével végeznek. Bizonyos esetekben ajánlott bonyolultabb vizsgálat lefolytatása és fototrikogram készítése - így vagy úgy, ezeket az eljárásokat az orvos közvetlenül a klinika személyes találkozóján írja elő..

A hajhullás okai

A hajhullás különféle egészségügyi állapotokra utalhat. A legtöbb betegnél két problémát diagnosztizálnak: androgenetikus alopecia és diffúz telogén hajhullás. Az első a haj fokozatos elvékonyodása a fronto-parietalis vagy más fokozott egyéni érzékenységű területeken. Az androgén alopecia bármilyen korú férfira és nőre egyaránt jellemző lehet - a folyamat egy adott beteg genetikai hajlamától függ. Sajnos az alopecia ilyen vagy olyan mértékben szinte minden emberben kifejeződik, csak valaki szerencsésebb, valaki kevésbé. 20 éves koráig a haj jól viselkedik, majd fokozatosan elvékonyodni kezd, először 30-ra, majd 40-re. Bár a gének szintén nem állandóak, hanem olyan változók, amelyek a külső hatásoktól függően átalakulhatnak: rossz szokások, kedvezőtlen környezeti tényezők, alvászavarok és étrend.

A diffúz telogén hajhullás szisztematikus folyamat, amely valamilyen provokáló tényezőhöz kapcsolódik, például nagy műtéthez, hormonális változásokhoz vagy gyógyszeres kezeléshez. A veszteség 2-3 hónap után alakul ki, ami a haj növekedési ciklusához kapcsolódik, amely után masszív hajhullás következik be, amely több hónapig tart. Bizonyos esetekben ez elhúzódhat, de gyakrabban hamarosan magától normalizálódik..

Miért nem nőhet a hajam

Néha a lányok azt mondják, hogy nem nőhetnek hosszú hajat, a genetikának tulajdonítva. Ilyen esetekben a betegek gyakran a töredezettségre panaszkodnak. Ennek azonban nagyon sokféle oka lehet, és ezeket meg kell keresni. Például krónikus vérszegénységben szenvedő betegeknél a frizura némileg emlékeztet a gyökerekben lévő terjedelmes „sapkára”: a fokozott törékenység miatt a haj csak egy bizonyos hosszúságúra nő, majd letörik. Általában a haj normális hosszúsága 20-24 cm, amely a növekedés második évének végén érhető el..

A fokozott törékenység lehetséges oka a szőrtüsző elvékonyodása ugyanazon titokzatos androgén hajlam hatására. A haj nem nő a kívánt hosszúságúra, és kihull. Egy idő után újak és finomak jelennek meg a helyükön, amelyek rövidebb ciklust élnek. Tehát a folyamat újra és újra megismételhető, amíg a haj állapota drámaian romlik..

Hogyan adhat hajának erőt

A genetikai tényezők mellett szokásaink befolyásolják hajunk állapotát. Az egyik a táplálkozás: a veszélyeztetettek azok, akik nem fogyasztanak elegendő mennyiségű fehérjét. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a fehérje az egyik legfontosabb összetevő, és minden belőle épül, beleértve a hajat is. Ezenkívül az egészséges hajfej érdekében meg kell tartani a vér normális vasszintjét. A fehérje, a vas és a hasznos aminosavak fő forrása a hús, így az étrendi korlátozások a megjelenés romlásához vezethetnek. Még az is előfordul, hogy az eltérések sokáig láthatatlanok maradnak. Igen, az első néhány évben a betegek örülnek annak, hogy a bőrük és a hajuk rendben van, amikor áttérnek a növényi táplálkozásra. De gyakrabban, idővel a haj törékenyebbé és vékonyabbá válik..

Ami a mechanikai hatást illeti, akkor nincs semmi biztonságos. A két rossz közül a kisebbet választjuk: mivel minden szárítás károsítja a hajszálat, beleértve a természeteset is, érdemes hideg fújás módban hajszárítót használni. Óvatosan és rendszeresen gondoznia kell a haját. Például nyáron gyakoribb, ha természetes olajokkal hidratálják őket, hogy lipid köpenyt hozzanak létre, amely beborítja a hajat és megvédi azt..

Plazma terápia és egyéb kezelések

A kezelési rendet mindig egyénileg írják fel. Mielőtt bármilyen olyan eljárásra indulna, amely serkenti a haj növekedését, rá kell jönnie arra, hogy csak orvos felügyelete mellett hajtható végre. Ez vonatkozik többek között a népszerű plazmaterápiára - a növekedési faktorok saját vérből történő megszerzésére és a problémás területre történő bevezetésére. Manapság az alopecia elleni küzdelemnek ezt a módszerét tartják az egyik leghatékonyabbnak és legeredményesebbnek. Az általános lokális terápia mellett trichológusok írják fel. Maga az eljárás körülbelül 20-30 percig tart: először a beteg 20 ml vért adományoz, majd centrifugában dolgozzák fel, aminek következtében felszabadul a vérlemezkékben gazdag plazma, amely növekedési faktorokat tartalmaz. Ezt a plazmát injektálják a fejbőrbe..

Az eljárás előírása előtt az orvosnak meg kell győződnie arról, hogy a terápia nem károsítja-e a beteg egészségét. Ehhez a trichológus először is a rendellenességek vérvizsgálatát vizsgálja. Másodszor anamnézist gyűjt - ez fontos, ha a beteg hozzátartozói bőrbetegségekben szenvednek, mert ebben az esetben a probléma súlyosbodhat a fej felszínén bekövetkező trauma hátterében. Harmadszor, az orvosnak meg kell bizonyosodnia arról, hogy a betegnek nincsenek súlyos ellenjavallatai fertőző vagy súlyos szomatikus betegségek formájában. A kúra legalább három hónapot vesz igénybe, és ezt követően megfigyelhetők az első pozitív eredmények. Jellemzően az eljárást három-négy hónapig végzik, hetente egyszer havonta egyszer, a hajhullás intenzitásától függően. Egyetlen eljárás szinte semmilyen hatással nincs a probléma megoldására. Természetesen a trichológus profilaxisként ajánlhatja a plazma terápiát, azonban szinte soha nem írják fel önállóan, további helyi gyógyszerek alkalmazása nélkül.

Mit kezel a trichológus

A trichology a dermatocosmetology egy része, amelyet a haj és a fejbőr betegségeinek kezelésére, valamint a haj növekedésének szerkezetének és fázisainak tanulmányozására szánnak. A trichológus ajánlhat bizonyos kozmetikai termékeket a hajápoláshoz, amelyek nem feltétlenül gyógyhatásúak, például egy festék, amely a legmegfelelőbb összetételű egy adott hajszerkezethez, sampon vagy balzsam.

A fejbőr egyes betegségeit bőrgyógyászok vagy kozmetológusok is kezelhetik, de ha választhat, hogy melyik orvossal vegye fel a kapcsolatot, akkor jobb, ha időpontot rendel egy trichológushoz - egy szűk körű szakemberhez.

Milyen betegségeket kezel egy trichológus?

A trichológus által kezeltek listája nagyon széles. A haj és a fejbőr betegségei általában észrevehető külső változásokként jelentkeznek:

 • kopaszság (alopecia) - teljes, részleges vagy fokális;
 • korai őszülés;
 • olajos seborrhea - fokozott zsírtartalom;
 • száraz seborrhea - gyengeség, törékeny haj, szárazság és élettelenség;
 • korpa;
 • gyenge haj, gyenge növekedés;
 • fertőző betegségek és paraziták - zuzmó, tetű, szubkután kullancs.

A haj és a fejbőr betegségéhez vezető patológiák

Arra a kérdésre, hogy mit kezel a trichológus, nem elég azt mondani: haj vagy bőr. Ez a szakember tanulmányozza a szervek megbetegedéseihez vezető folyamatokat:

 • anyagcserezavarok;
 • hormonális zavarok;
 • emésztési problémák;
 • az életkorral kapcsolatos változások;
 • vitaminhiány;
 • bőrbetegségek;
 • fertőző betegségek.

Hogyan bánik egy trichológus

A trichológia az orvostudomány azon kevés ágának egyike, amely a legszélesebb körű kezelési módszert alkalmazza. Az orvos különféle termékekből - például kenyérből, tojásból - gyógyszereket és homeopátiás gyógyszereket, gyógynövényes tinktúrákat és maszkokat írhat fel. Ezenkívül fizioterápiás módszereket is alkalmaznak - masszázs, mezoterápia, ózonterápia, akupunktúra, különféle diéták, dúsítás. Nehéz esetekben sebészeti kezelést alkalmaznak - hajátültetés.

Milyen a kezdeti megbeszélés egy trichológussal

Az első találkozón az orvos:

 • meghallgatja a beteg panaszait és anamnézist gyűjt;
 • vizuális vizsgálatot végez a hajon;
 • megtudja azokat az okokat, amelyek problémákhoz vezethetnek;
 • teszteket ír elő a diagnózis tisztázására, például vérvizsgálatot, hormonvizsgálatot, trichogramot és spektrális elemzést, zuzmót vagy másokat kapar;
 • megfelelő kezelést ír elő.

Ez a cikk csak oktatási célokra készült, és nem tudományos anyag vagy szakmai orvosi tanácsadás..

Ki trichológus és hogyan oldja meg a hajunk problémáit?

Egy szakember, aki mindent tud a hajról!

A hajproblémák gyakran a rejtett kórképek és az anyagcsere-rendellenességek vizuális megnyilvánulásainak lényege, mert a haj az egészségünk állapotát tükröző tükör, ahogy a szemet is a lélek tükrének tekintik. És amint súlyos meghibásodás lép fel testünkben, azonnal észrevehetjük a haj állapotából: elhalványulnak, törékennyé válnak és kidőlni kezdenek. Bizonyos esetekben még a haj életciklusának visszaszámlálása is megkezdődik, ami fenyegeti az alopeciát, és néha olyan problémákkal szembesülünk, mint a száraz és viszkető fejbőr, a korpásodás vagy az olajos szeborrea...

Ha a hajproblémák időben történő megoldására szakosodott orvoshoz fordulunk, minden ilyen probléma elkerülhető, vagy legalábbis nem súlyosbodhat a drámáig. Van egy probléma és van vágy megoldani, de melyik szakemberhez kell fordulni? A trichológushoz!

Néhány hajproblémát csak egy trichológus tud megoldani

Imádja a haját, és mindent megtesz annak érdekében, hogy egészséges és szép legyen - rendszeresen használ mindenféle balzsamot, maszkot, drága eljárásokat cserél a szépségszalonokban... Ennek ellenére a hajad csak fekete hálátlansággal fizet, és mindennek ellenére továbbra is hullik, a korpásodás továbbra is lehámlik, és a fej viszket a szárazságtól vagy a túlzott zsíros bőrtől? Szüksége van egy orvosra, és nem is akármire, hanem egy trichológusra!

Aki trichológus?

A trichologist egy szűk szakember, felsőbb orvosi végzettséggel, aki a fej és a test hajának egészségi problémáival foglalkozik. Ez a haj- és fejbőr-betegségekre szakosodott orvos valójában a kozmetológusok és a bőrgyógyászok kollégája, mivel a trichology a dermatocosmetology külön része, amelyet a haj növekedésének felépítésének és fázisainak tanulmányozásának, valamint a haj és a fejbőr betegségeinek diagnosztizálására és kezelésére fordítanak. A trichológiát az orvostudomány meglehetősen fiatal ágának tekintik, amely az utóbbi években meglehetősen gyorsan fejlődött, mert, mint mondják, a kereslet meghaladja a kínálatot. Röviden, egy ilyen szakember diagnosztizálja és kezeli a haj növekedésével és állapotával járó betegségeket..

A szó tágabb értelmében a trichológus hajszakértő. Tehát néha kozmetikumoknak hívják magukat (és nem egészen helyesen), amelyek tanfolyamokon vettek részt. Minden bizonnyal értenek a hajápolási termékekhez, de nem valószínű, hogy képesek lennének pontosan meghatározni a betegség okát vagy helyes diagnózist felállítani. Ezért, ha problémája van egy trichológus megtalálásával, csak olyan orvosi központokkal vagy poliklinikákkal vegye fel a kapcsolatot, ahol csak a felsőbb végzettségű szakemberek dolgoznak a megfelelő profilban.

Néha a trichológia szakterülete két szakmára oszlik: trichológus és trichoterapeuta - az első diagnosztikával, a hajkezelési módszerek megválasztásával foglalkozik, terápiás tanfolyamot ír elő a beteg számára, a második pedig már a kezelési rend megvalósításával foglalkozik, vagyis elvégzi a megfelelő eljárásokat és figyeli az előrehaladást.

Milyen betegségeket kezel egy trichológus?

És most a betegségekről. A trichológus hatáskörébe tartozó betegségek és esztétikai problémák listája nagyon kiterjedt - ezek csak a leggyakoribb panaszok, amelyekkel ennek a szakembernek meg kell küzdenie:

 • a haj kutikulájának károsodása, elégtelen növekedés;
 • gyengeség, törékeny haj,
 • száraz és élettelen haj;
 • a fejbőr túlzott zsírosodása;
 • olajos és száraz seborrhea;
 • viszketés, száraz fejbőr, korpásodás;
 • teljes, részleges vagy fokális alopecia (kopaszság);
 • korai őszülés;
 • fertőző, ideértve az élősködő betegségeket (zuzmó, demodekózis, fejtetvek).

Leggyakrabban azonban a hajhullás problémájával fordulnak a trichológusokhoz - és nem azonnal, hanem amikor már nyilvánvalóvá válik, hogy a bolti maszkok, a népi gyógymódok és a fodrász teljesen tehetetlen. Ugyanakkor a neves trichológiai irányú orvosi központok arzenáljában teljes analitikai és diagnosztikai módszerek találhatók az adott betegség okának meghatározására, mert a "Miért kezd hullani a haj?" Kérdésre adott válaszok megtalálhatók? rengeteget találhat.

A hajhullásnak számos oka lehet: ezek lehetnek különféle anyagcserezavarok, endokrin rendellenességek és hormonális zavarok, vitamin- vagy mikroelemhiány (általában diéta következtében), számos gyógyszer szedése (kemoterápiás gyógyszerek és sok antibiotikum különösen veszélyes ebben a tekintetben), gyermek hordozása, valamint más jellegű stresszek. Ezért ebben az esetben egyszerűen lehetetlen kitalálni a hajhullás valódi okát - megfelelő diagnosztikát kell végeznie.

Trichologist diagnosztika

Rendszerint számos standard vizsgálatot írnak elő (teljes vérkép, biokémiai vérvizsgálat, hormonvizsgálatok, valamint bizonyos nyomelemek szintjének szerkezeti vizsgálata). Természetesen szakember felügyelete nélkül lehetetlen megérteni a teszt eredményeit, valamint megfelelő kezelést előírni magának. Hasonló helyzet más patológiákkal: a probléma kijavításához meg kell derítenie annak okát - és ehhez feltétlenül forduljon szakemberhez.

A fototrichogram (vagy trichogram) a trichológia sajátos diagnosztikai módszere - kötelező lépésnek tekinthető a diagnózis helyes megkülönböztetéséhez, valamint a kezelés során történő dinamikus megfigyeléshez.

A fotogrichogramot néhány havonta egyszer végzik el a teljes kezelés során. Ehhez az orvos kiválaszt egy területet a fejbőrön a dinamikus megfigyeléshez, kis mennyiségű hajat vág le a kiválasztott területen. 2 nap elteltével, egy második konzultációval, az orvos fényképezéssel értékeli a haj morfometriájának fő mutatóit. Ezután az eredményeket rögzítik a programban, amely lehetővé teszi a terápia hatásának vizuális felmérését (a kóros folyamat előrehaladása vagy regressziója).

Milyen a kinevezés a trichológussal?

Eleinte a trichológus rendszerint azért beszél a pácienssel, hogy kiderüljön, mi történt pontosan az életében az utóbbi időben (általában hat hónap), mivel a haj nem azonnal, hanem hetek után, sőt hónapok. Ezenkívül az orvosnak alapos vizsgálatot kell végeznie a bőrön, és nemcsak a fején, hanem a testén is, amely után már előírja a megfelelő vizsgálatokat. Figyelem: a trichológus csak egy beszélgetés és vizsgálat után írja elő az összes szükséges diagnosztikát, bár mivel a haj és a fejbőr betegségei általában észrevehető és sajátos külső változások formájában jelentkeznek, a helyes diagnózis érdekében egy vizsgálat elegendő..

A trichológus már a vizsgálati eredmények dekódolása után egyénileg írja elő a terápiát: gyógyszereket, orvosi kozmetikumokat, eljárásokat, esetleg étrendi korrekciót - a probléma jellegétől függően. Ugyanaz az orvos önállóan is elvégezheti az eljárásokat. A trichológus javasolhat bizonyos kozmetikai termékeket is a hajápoláshoz, amelyek nem feltétlenül gyógyhatásúak, például sampont vagy balzsamot. Szükség esetén konzultációt is folytathat más szakemberrel, például endokrinológussal vagy gasztroenterológussal..

Ki az a trichológus? Mi várható az orvos látogatásától? Válaszok itt

Ha meg akarja tudni, hogy ki a trichológus, akkor szembesülhet a haj és / vagy a fejbőr állapotának romlásával. A haj, akárcsak a bőr, az egész szervezet állapotának tükre..

Ezért kell aggódnia súlyos hajhullás, tompaság és a haj elvékonyodása nélkül, minden látható ok nélkül. Egyébként ismerje meg a kezelést igénylő fejbőr állapotait és tüneteit..

Ki trichológus: talán mindenki számára hasznos lesz tudni

Ki az a trichológus? Először is természetesen orvos. Vagyis fontos, hogy ne egy autodidakta, hanem egy magasabb orvosi végzettségű szakemberhez forduljon. A trichológusnak szűk szakterülete van - a fej és a test szőrének egészségével foglalkozik.

A trichológus egyébként bőrgyógyász is lehet, mivel a haj és a bőr több mint szoros kapcsolatban áll egymással. Ennek ellenére a trichológia a dermatocosmetology külön szakasza. A trichológiát egyébként olyan iránynak tekintik, amely nem is olyan régen kezdett gyorsan fejlődni. Sokan meg akarják érteni a viszkető fejbőr, a nagyon súlyos korpásodás, a túlzott hajhullás stb..

A kozmetológia és a szalonok fejlődése ellenére, ahol tanácsot kaphat az ellátásról, néhány kérdést csak egy trichológus tud megoldani. Időnként fontos, hogy ne halasszuk el a trichológus (mint bármely más orvos) látogatását, hogy időben megálljon, például az alopecia visszafordíthatatlan folyamata.

Reméljük, hogy most világosabbá vált, hogy ki a trichológus és miért van rá szükség. Ha súlyos korpásodást és hajhullást tapasztal, akkor van értelme a megfelelő ápolás kiválasztására. De ne feledje, hogy ez nem helyettesíti a kezelést, hanem csak elősegíti a kozmetikai hatás elérését. Ez azonban szintén fontos tényező..

Aki trichológus: a szakma jellemzői

A bőrgyógyászok szűkebb specialitásokkal rendelkeznek. Ide tartoznak például a trichológusok - a haj és a fejbőr betegségeinek specialistái.

Oroszországban ez az irány rendkívül fiatal, és nem veszik komolyan, mivel a bőrgyógyászat és a kozmetológia kereszteződésében van..

A külföldi országokban a trichológiának sokkal több lehetősége és fejlett módszertani bázisa van. Ezenkívül Oroszországban nincs olyan orvosi oktatási intézmény, amely előkészítette volna a trichológusok független szakemberek képzéséhez szükséges oktatási alapot..

Ezért most ennek a szakmának a képviselői bőrgyógyászként vannak kiképezve, majd a "kozmetológia" vagy a "dermatokosmozmetológia" területén rezidensek. Ezt követően pedig további posztgraduális képzésen vehetnek részt..

Amit egy trichológus kezel?

A trichológus szakma az esztétikai orvoslás területéhez tartozik. Feladata a fejbőr, valamint a fejbőr megvizsgálása a kopaszodás, a hajhullás okainak azonosítása érdekében, valamint a szükséges kezelés elvégzése, akár teljes gyógyulásáig, vagy a már okozott károk csökkentése..

Meg kell jegyezni, hogy munkájuk során a trichológusok a legújabb módszereket és fejlesztéseket alkalmazzák:

Ebben a tekintetben Oroszországban ma a trichológiát két, egymással összefüggő területre szokás megkülönböztetni:

Ezenkívül meg kell jegyezni, hogy az orvos nemcsak a kopaszság problémájával foglalkozik, hanem olyan betegségeket is kezel, amelyek a fejbőrt vagy a szőrtüszőket érinthetik. Ezek tartalmazzák:

zuzmó különféle formákban és megnyilvánulásokban;

pikkelysömör, amely a fejbőrön nyilvánul meg;

A trichológus szakma jellemzői

A modern trichológus a kopaszság problémáival, valamint a haj és a tüszők növekedésének és fejlődésének szerkezetével kapcsolatos negatív változásokkal foglalkozik. A betegség megállapítása érdekében tesztet írhat fel. Ezen túlmenően, ha a trichológus megállapítja, hogy a hajszálas betegség csak egy másik betegség következménye, akkor a beteget megvizsgálásra és konzultációra irányítja a kapcsolódó szakterületekkel rendelkező orvosokkal..

Ezért meg kell jegyezni, hogy a trichológus a legszorosabb kapcsolatban áll a következő tevékenységi területek szakembereivel:

A szakmában is kimondatlanul tagolódnak a gyermekek és a felnőttek trichológusai. Figyelembe kell venni az e területek közötti legfontosabb különbséget - a gyermek testének jellemzőit, a hormonok szintjét és egyéb árnyalatokat.

A trichológus feladatai

A trichológusnak a következő szakmai kötelezettségei vannak:

konzultációk és diagnosztika;

egyéni kezelési terv elkészítése;

különféle terápiák lebonyolítása;

orvosi dokumentációval dolgozni.

Követelmények a trichológus számára

Ahhoz, hogy trichológusként dolgozzon, meg kell felelnie a következő követelményeknek:

orvosi felsőfokú végzettséggel rendelkezik;

érvényes igazolás a dermatovereológia vagy a kozmetológia területén;

a hardver és az injekció kezelésének képessége;

szakismeretek speciális orvosi programokban.

Azt is meg kell jegyezni, hogy az olyan betegségek jelenléte, amelyek negatívan befolyásolják a memória állapotát, a látás szintjét és a koordinációt, nemcsak a profilban végzett munka, hanem e szakma elsajátítása szempontjából is komoly akadályt jelenthet..

A trichológus munkahelye

Ma a trichológusnak lehetősége van a következő szervezetekben dolgozni:

szakosított orvosi központok;

Ezenkívül a trichológusnak lehetősége nyílik saját vállalkozásának megnyitására és magánrendelés megkezdésére akár a klinikáján, akár egy egészségügyi intézményben..

Hol lehet megtanulni egy trichológus szakmát?

Mint már említettük, az országban nincs hivatalos trichológus szakma, ezért ezen a területen az orvos szakorvosok nem kapnak lehetőséget arra, hogy hatéves egyetemi tanulmány után azonnal tanulmányozzák a "Trichology" irányát..

E tekintetben az érdeklődő szakma megszerzéséhez a következőket kell tennie:

  tanuljon hat évet az "Általános orvoslás" vagy a "Gyermekgyógyászat" irányából;

teljesítsen kétéves rezidenciát a dermatovereológia, a kozmetológia vagy a dermatocosmetology területén;

szerezzen posztgraduális oktatást trichológiai tanfolyamokon, vagy tegyen különleges szakmai gyakorlatot külföldön.

A trichológus szakma személyes tulajdonságai

Az orvosok trichológusainak a szakma sikeres megvalósításához a következő tulajdonságokkal kell rendelkezniük:

Trichológusok - kik ők és mit csinálnak

Amikor az orvostudomány még gyerekcipőben járt, az orvosok és a pácienseik is elsősorban a túlélés problémájával foglalkoztak - sürgősen kezelni kellett a pestist, számos fertőzéssel, nyílt sebekkel és zárt törésekkel. A civilizáció fejlődésével nőtt az átlagos várható élettartam, csökkent a fenyegetések száma, és elkezdtek megjelenni olyan orvosok, akiknek célja az emberi élet minőségének javítása. A legszembetűnőbb példa egy kozmetikus, aki bőrgyógyászból "nőtt fel". De az előrelépés nem állt meg a kozmetológusnál - megjelent egy másik irány, a trichology. Mesélünk a trichológusokról.

Aki trichológus

A trichológus hajszakértő. Oroszországban még nincsenek hivatalos trichológusok, a trichologist a dermatovenerológiai fejlődés egyik ága. Így a trichológus bőrgyógyász + kozmetológus, aki ért a trichológiához is. Meg kell jegyezni, hogy néha megtalálható a trichológus és a trichoterapeuta felosztás, de valójában egy és ugyanaz.

A fő célok a haj és a fej bőrével kapcsolatos betegségek kezelése és nem csak a haj jó állapotának fenntartása. A trichológusok, akárcsak a hétköznapi orvosok, elküldhetik a beteget tesztelésre, instrumentális diagnosztikai módszereket végezhetnek és gyógyszereket írhatnak fel. Egyébként nagyon széles gyógyszerpalettájuk van: mivel a bőr az emberi test legnagyobb szerve, a bőr állapota sok belső tényezőtől függ, a haj állapota pedig a bőr állapotától függ, ne csodálkozzon, ha a trichológus glükokortikoszteroidokat ír elő, vagy valami hasonlót. ebből.

Milyen betegségeket gyógyít

A trichológusok számos betegséggel és betegséggel foglalkoznak:

különböző típusú hajhullás;

övsömör, egyéb fertőzések;

különböző tényezők által okozott korpásodás;

a lupus erythematosus megnyilvánulásai;

ridegség, szárazság, egyéb nem kívánt hajfeltételek.

Ezenkívül bármely bőrgyógyász-trichológus diagnosztizálja és kezeli a különböző bőrelváltozásokat. Itt és a seborrheás dermatitis, és más típusú dermatitis, és ekcéma, és bőrfertőzések - a lista folytatódik. Ezenkívül egy bőrgyógyász tanácsot adhat az anyajegyekről, és elmondhatja, hogy melyikkel kell onkológushoz vagy plasztikai sebészhez fordulnia, melyikkel nem szabad (a vakondokról a sebészektől itt tájékozódhat: https://rdoctor.ru/vrachi/plasticheskie-hirurgi-moskvy). Végül egy trichológus-bőrgyógyász felvehet egy neoplazmát a bőrre elemzés céljából, és konzultálhat a pácienssel arról, hogy kapcsolatba kell-e lépni egy fertőző betegséggel foglalkozó szakemberrel vagy egy autoimmun betegségekkel foglalkozó orvossal (ha például egy "pillangót" észlel a beteg arcán, amely például a szisztémás lupus erythematosusra jellemző).

Hol találja meg

Jó trichológust találni nem olyan egyszerű - gyakran felsőfokú végzettséggel nem rendelkező kozmetikusok, akik elvégeztek pár felszínes tanfolyamot, kezdik trichológusnak tartani magukat, ami alapvetően helytelen. A trichologist bőrgyógyász végzettségű orvos. A trichológia és a kozmetológia "kellemes bónusz" az oklevél számára. Ezért szakember kiválasztásakor mindenképpen figyeljen az oklevél meglétére, és ha szakembert keres egy súlyos probléma megoldására, akkor a trichológus részvételére a trichológiának szentelt kongresszusokon és szemináriumokon.

Mit kezel a trichológus

A haj és a fejbőr állapota gyakran aggodalomra ad okot, testi és pszichológiai kellemetlenségeket okoz. A problémák megoldása érdekében meg kell látogatnia egy trichológust, aki elvégzi a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat, és felír egy terápiás tanfolyamot.

Tartalom
 1. Aki trichológus
 2. Mi gyógyít
 3. Az alkalmazott diagnosztikai módszerek
 4. Hogyan történik a kezelés

Aki trichológus

A trichologist olyan orvos, aki a haj és a fejbőr különféle problémáinak megszüntetésével foglalkozik. A jelenlegi orvosi besorolás szerint a szakma a dermatokozmetológia szekciójába tartozik.

A haj- és fejbőr szakembere férfiakat és nőket egyaránt kezel. Szükség esetén az elvégzett kutatások alapján eljárásokat ír elő a különböző dermatológiai patológiák terápiájára és megelőzésére. Feladata magában foglalja a kezelési stratégia kidolgozását, figyelembe véve az ember egyéni jellemzőit.

Mi gyógyít

Az ilyen jellegű szakemberhez olyan betegek fordulnak, akiknek különféle problémái vannak kopaszodás, a haj és a bőr minőségének változása formájában. A haj problémái a következők:

 • különféle veszteségek, beleértve a teljes, fokális, a genetika következtében bekövetkező veszteségeket;
 • szerkezeti változások törékenység, túlzott veszteség, rétegződés formájában;
 • mykotikus természetű betegségek;
 • túlzott haj;
 • elszíneződés nyilvánvaló ok nélkül, beleértve a sötétebbet vagy az ősz hajat is.
Ebben a témában
  • Betegségek

Hogyan lehet eltávolítani a teljes hosszúságú hasított végeket

 • Irina Nasredinovna Nachoeva
 • 2018. szeptember 24.

Gyakran a szakemberrel való kapcsolatfelvétel oka a fejbőr patológiája:

 • túlzott korpásodás;
 • a seborrhea különféle formái;
 • a fejbőr betegségei fejtetvek, bármilyen típusú zuzmók formájában;
 • a szőrtüszők gyulladása, mentagra.

A trichológus, ha szükséges, egy másik szakorvoshoz irányítja a beteget. Például egyes esetekben szükség van egy pszichoterapeuta konzultációjára, mivel egyes betegségek szorosan kapcsolódnak a beteg stressz állapotához..

Az orvos gyakran szövetséges szakemberként jár el a rákproblémák kezelésében, amely után teljes hajhullás figyelhető meg. A trichológus gyakran javasolja a fogorvos és a gasztroenterológus felkeresését, mivel a dermatokozmetológia számos problémája szorosan összefügg az emésztőrendszer rendellenességeivel és a helytelen emberi táplálkozással..

Az alkalmazott diagnosztikai módszerek

A diagnózis felállításához és a helyes kezelési mód kiválasztásához a szakember számos tanulmányt végez. Az első találkozón az orvos vizuálisan megvizsgálja a problémás területeket, és megtudja azokat az okokat, amelyek a fellebbezés oka lettek.

A szakember megvizsgálja a beteg életmódját, munkajellemzőit, egy adott betegség kialakulásának történetét a családban, bizonyos gyógyszerek és kozmetikumok betartását. A személyes vizsgálat lehetővé teszi az orvos számára, hogy megértse a további cselekvés irányát.

A diagnosztikai teszt megválasztása a betegség súlyosságától függ. A standard diagnosztikai módszerek a következők:

 • kaparás a fejbőrről;
 • vér vétele allergén keresése céljából;
 • általános és biokémiai vérvizsgálatok;
 • a hormonok tartalmának elemzése;
 • a haj szerkezetének és minőségének vizsgálata spektrális elemzés, trichogram, phototrichogram, microvideo diagnosztika segítségével.

A spektrális elemzés adatokat szolgáltat a haj ásványi és kémiai összetételéről. A diagnosztikához egy 4 cm hosszú kis szálat veszünk el a pácienstől, amelyet a leggyökereinél levágnak.

Ha a gyökereket festették vagy ápolják, akkor meg kell várni a természetes újranövekedést. A vizsgálat eredményeként az orvos információt kap a szervezet bizonyos anyagainak hiányáról vagy megnövekedett tartalmáról..

A trichonogramot csipesz segítségével végezzük, amellyel a fej különböző zónáiból körülbelül 50 elemet veszünk mikroszkóp alatt történő vizsgálatra. Egy ilyen tanulmány információt nyújt a haj általános állapotáról, a hajhullásra és a haj elvékonyodására való hajlamról egy bizonyos területen..

Fontos Tudni A Maszkok Haj

Mi van, ha száraz fejbőröd van, súlyos viszketés és sok a korpásodás? A betegség okai, a kezelés módszerei és eszközei, a megelőzés

A modern életritmus, a környezet siralmas állapota, állandó stressz - mindezek a veszélyek minden modern állampolgárt várnak minden lépésnél..

A vélemények szerint a legjobb szulfátmentes samponok. TOP 25

A szulfátmentes samponok jellemzői és a más típusú hajmosószerekkel szembeni különbségeik miatt aktívan népszerűvé válnak. Nem tartalmaznak szulfátot és parabéneket, ezért természetesek, nem szárítják a hajat, csak hozzájárulnak a haj növekedéséhez és megerősödéséhez.