Legfontosabb / Eljárások

Meg tudom mosni magam minden nap?

Eljárások

Zuhanyzol vagy fürdesz minden nap? Jó szokás, de sajnos nem túl hasznos. Nagyjából ez inkább a köztisztességhez kapcsolódik, és nem az egészséghez..

Az amerikaiak körülbelül kétharmada és az ausztrálok mintegy 80% -a fürdik naponta. De Kínában a lakosság fele arról számolt be, hogy inkább csak hetente kétszer mossanak..

Minden nap zuhanyoznom kell?

szorongás a rossz szag miatt;

a kontraszt zuhany élénkíti és segíti az ébredést;

a napi rutin fenntartása érdekében - sokan gyakorolják reggel.

Nos, ezen okok mindegyike megalapozott, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a nem megfelelő higiénia veszélyeztetheti a személyes vagy a munkahelyi kapcsolatokat. Azonban minden kultúrának megvannak a maga normái. És valószínűleg sok a mosásról és a takarításról, a marketing hatása alatt alakultunk ki.

Például a sampon palackján található utasítások gyakran azt mondják, hogy először habosítani kell a fejét, majd le kell öblíteni, majd ismételje meg az eljárást. De nincs jó ok arra, hogy egymás után kétszer mosson hajat. Az egyetlen dolog, hogy több sampont adjon el.

Hogy őszinte legyek, nincs orvosi bizonyíték arra, hogy a napi zuhany egészségesebb lenne, mint másnaponta vagy hetente kétszer mosni. Valójában bárki lemosása akár árthat is.

Hogyan befolyásolja a napi zuhany (vagy fürdő) az egészséget?

Tehát sokan azért mosakodnak, hogy kevesebbet izzadjanak, ne legyen büdös, és ne hagyjanak csúnya foltokat a ruhájukon. A társadalomban az izzadt hónaljjal és a zsíros hajjal való járást illetlenségnek tekintik. De először gondoljuk át, miért izzad egyáltalán az ember?

Először a hőszabályozáshoz. Másodszor, a verejték sók és különféle savak vizes oldata, amelyek szükségesek a bőr lipid (zsír) rétegének megújításához. Ez a fertőzés első természetes akadálya. A normál egészséges bőrnek mind lipidrétegre, mind pedig a bőrön lévő "jó" és "rossz" baktériumok egyensúlyára van szüksége. A törlőkendővel, tusfürdővel vagy antibakteriális szappannal történő gyakori mosásnak számos negatív hatása van:

A bőr kiszáradhat, irritálódhat, viszket és pelyhesedhet. A napi mosás különösen nem ajánlott pikkelysömörben szenvedőknek;

Előbb vagy utóbb a szárazság miatt a baktériumok és az idegen anyagok behatolnak a repedésekbe, és ez fertőzéshez vagy allergiás reakciókhoz vezet;

Az antibakteriális szappan teljesen megöli az összes baktériumot - beleértve a hasznosakat is. Ennek eredményeként az idő múlásával a gombák és vírusok aktívan szaporodni kezdenek..

Immunrendszerünknek állandó stimulációt igényelnek a különféle mikroorganizmusok és negatív környezeti tényezők. Egyszerűen fogalmazva: a testnek csak szennyeződésre van szüksége az "immunmemória" - védő antitestek kialakításához. Egyébként ez az egyik oka annak, hogy a gyermekorvosok és a bőrgyógyászok nem javasolják a gyermekek fürdését minden nap, különben egy gyermekkorától kezdve megfosztják a baktériumokkal szembeni ellenállás lehetőségét, és nagy valószínűséggel allergiás rohamoktól vagy valamilyen autoimmun betegségtől szenvednek.

A napi mosás iránti lelkesedés elvesztésének más oka is van. Például maga a csapvíz, amely mindent tartalmazhat a nehézfémektől és a rozsdától a növényvédő szerekig és a klórig..

Ezenkívül számos népszerű sampon és tusfürdő aligha nevezhető hasznosnak a kompozícióban lévő szulfátok miatt. Kimutatták, hogy károsak a hajra, negatívan befolyásolják a bőr pH-egyensúlyát, és hosszú távon allergiás dermatitist okozhatnak..

Hogyan kell megfelelően zuhanyozni

Az olvasó valószínűleg most értetlenkedik: milyen gyakran kell még mindig mosni? És ez - jobb, ha a melegben járunk és büdösek vagyunk, felhalmozva egy réteg piszkot magán?

Először is, nem állítottuk ezt. Még mindig szükséges mosni. Hogyan mosson kezet a WC használata vagy az állatokkal való érintkezés után.

Másodszor, napi zuhanyozásról beszélünk, és sokáig nagy vízfogyasztással..

Még mindig lehetetlen tökéletesen tiszta testet elérni, ezért a higiéniai szakemberek egyetértenek abban, hogy elegendő minden másnapi mosás. Kivéve persze, ha piszkos produkcióban dolgozik, vagy nem gyakorol minden nap.

Ebben az esetben csak egy rövid, három-négy perces zuhany elegendő, különös figyelmet fordítva a hónaljra és az ágyékra..

Ami egészségesebb: kád vagy zuhany?

A zuhany előnyei a fürdővel szemben nyilvánvalóak: víz (és pénz) megtakarítás, időmegtakarítás. Ezenkívül a vízfolyások alatti rövid tartózkodás segít felébredni és serkenti a keringési rendszert. Ha megszokja, hogy hideg vízzel mossa meg magát, az az immunrendszer erősítésében is segít..

A fürdőzés azonban jobban megtisztítja a bőrt. A meleg víz, tengeri sóval, nyugtatja az idegrendszert, és jótékony hatással van a légzőrendszerre. Ezenkívül a forró fürdő remekül ellazítja az izmokat kemény munka után, vagy enyhíti az edzések stresszét. Bár ennek a módszernek megvannak a maga ellenjavallatai. Például a meleg vízben való hosszú fekvés nem ajánlott szívbetegeknek, magas nyomású és bármilyen érrendszeri patológiában szenvedő embereknek (például visszér).

Tehát nincs határozott válasz - ami hasznosabb: fürdő vagy zuhany - nem. Mindkét módszert biztonságosan kombinálhatja, hacsak nem takarít meg vizet.

Káros a mosás? Hét naiv kérdés egy bőrgyógyásznak a vízkezelésekről

Miért mondják egyes szakértők, hogy a mosás káros, és hogyan befolyásolja a víz a bőr egészségét? Ezek és egyéb "AiF-Cseljabinszk" kérdések professzorhoz, az orvostudományok doktorához, a SUSMU Dermatovenereológiai Tanszék vezetőjéhez, az Uráli Szövetségi Körzet fő dermatovenerológusához, Oleg Ziganshinhoz..

Nyáron gyakrabban kell mosni, mint télen?

Télen mossa le szappannal és samponnal legfeljebb hetente kétszer. Nyáron naponta többször is zuhanyozhat, ha szükséges, de nem szabad szappanokat és géleket használni az egész test mosására, elég, ha intim higiéniára és hónaljra használja őket..

A zuhanyozás gyakorisága nemcsak a szezonalitástól, hanem az emberi tevékenység típusától is függ: ha a munka fizikai, akkor naponta lemoshatja magát. Értelmi munka után egy frissítő zuhany is hasznos: nem annyira a szennyeződések lemosására, hanem a fáradtság enyhítésére. Ezenkívül az idegfeszültség miatt egyesek izzadnak, ebben az esetben zuhanyozásra is szükség van.

Igaz, hogy a mosás gyakran káros?

Kerülni kell a gyakori záporokat. Az a tény, hogy a bőr felső rétege szerves savakból, faggyúból és baktériumokból áll. Véd a külső behatásoktól, a káros mikrobáktól és a bőr kiszáradásától. Gyakori mosás esetén az immunrendszer működése megszakad, a bőr idővel kiszárad, lehámlik, a korai öregedés jelei jelentkeznek, vagy akár gombás megbetegedések, az úgynevezett "tisztasági betegségek" megnyilvánulásai..

A nem védett bőr hajlamosabb a fertőzésekre. Minden mosás után legalább 8-10 órára van szükség a védő tulajdonságok helyreállításához.

Az ókorban a távol-észak lakói még abban a hitben is voltak, hogy a mosás során az erő és az egészség kimosódott az ember testéből. Hogy megvédjék magukat a hidegtől, a csukcsiak kénytelenek voltak testüket zsírral dörzsölni, ami megvédi őket a hipotermiától. A zsírt lemosva védtelenné válnak a fagytól. A testük megtisztítására azonban még mindig volt módjuk: az emberek rendszeresen egy táborba gyűltek össze, testüket fókazsírral kenték be, tüzet készítettek és a tűz közelében felmelegedtek. A testre tapadt sár a tűzből megolvadt zsírral keverve. Speciális kaparókat a kezükbe véve a csukcsik piszkot és zsírt kapartak ki testükből.

Mi a teendő, ha a bőröd kiszárad zuhany után?

Ebben az esetben nem szabad szappant és tusfürdőt használni. Jobb, ha enyhe tisztítószereket - szindrómákat használ. Ezek olyan lúgos mentes tisztítószerek, amelyek magas zsírsav-tartalommal rendelkeznek, természetes olajokból és zsírokból készülnek, amelyek megakadályozzák a bőr kiszáradását a mosás során, és segítenek fenntartani a bőr megfelelő pH-ját. Minden mosás után használjon hidratáló tejet vagy olajat. Ezek a termékek nedvességet és védelmet nyújthatnak a bőrnek..

A csapvízzel végzett mosás után a haj kihull és széthasad. Hogyan segítsen nekik?

Ebben az esetben javaslom előre elkészített víz használatát a hajmosáshoz. Előforralhatja, és adhat hozzá egy kis ecetet vagy citromsavat, amely klórmentesíti a vizet. A fejbőr és az egész test mosásához használjon semleges, 5,5-es pH-értékű termékeket, vagy részesítsen előnyben baba- és biohigiénés termékeket..

Egy kisgyerek a vízi eljárások után atópiás dermatitis jeleit mutatta, azt mondják, hogy ez akár ekcémává is válhat?

Az atópiás dermatitis és az ekcéma genetikailag meghatározott betegségek. A kemény víz súlyosbíthatja ezeknek a betegségeknek a tüneteit és megnyilvánulásait, ezért ha lehetséges, meg kell fontolnia egy további szűrő- és vízlágyító rendszer telepítését. Ha ez nem lehetséges, akkor használjon előre elkészített vizet.

Fürdető gyermekek számára speciális olajok használatát is javaslom, amelyeket lágyítás céljából adnak a vízhez, mosáshoz pedig speciális, semleges pH-jú gyermekgyógyászati ​​termékeket kell használni. A fürdő után feltétlenül speciális bőrpuhítószerekkel kell hidratálni a bőrt - ezek olyan kozmetikai és terápiás szerek az atópiás bőr számára, amelyek a bőréhez hasonló lipideket és zsírsavakat tartalmaznak, amelyek egész nap táplálják és hidratálják a bőr mély rétegeit, és megakadályozzák az atópiás dermatitis és ekcéma előfordulását..

Milyen anyagok nem lehetnek egy jó samponban és szappanban?

Az olyan anyagokat, mint a triklozán, egészségkárosítónak ismerik el. Egyes jelentések szerint veszélyes betegségeket, fibrózist és daganatokat okozhat. A szilikonok eltömíthetik a pórusokat, pustuláris kiütéseket okozhatnak a bőrön, és hajhulláshoz vezethetnek. Mielőtt bármilyen terméket vásárolna a haj és a test mosására, gondosan olvassa el annak összetételét. Károsnak tekinthetők:

 • Kokamidok
 • Szulfátok (nátrium-laureth-szulfát (SLES), ammónium-lauril-szulfát (ALS))
 • A DMDM ​​hidantoin és formaldehid tartósítószer rákkeltő tulajdonságokkal rendelkezik, és nagyon veszélyes az egészségre
 • Parabének: tartósítószerek propilparabén és butilparabén
 • Dietanol-amin

Minden nap mosnom kell, vagy veszélyes? Az orvosok válaszolnak

A mindennapi zuhanyzás sokáig a higiéniai szabvány. El sem tudjuk képzelni, hogyan tehetnénk meg a reggeli és esti rituálék nélkül, és megpróbálhatnánk ezt a szokást a gyermekekbe átültetni. Sok szakértő azonban úgy véli, hogy a napi zuhanyozás nem hasznos..

Mi történik a bőröddel, amikor zuhanyol?

Reggel forró vizet kapcsolunk be, egy mosogatórongyot veszünk a kezünkbe, habosítsuk erősebben vagy tusfürdőt használunk. Ezután alaposan letöröljük az egész testet, és a keletkezett habot forró vízzel mossuk le. Ekkor lemosódik a bőr felső rétege, amely szerves savakból, faggyúból és baktériumokból áll, és megvéd minket a külső környezettől és a mikrobáktól. A bőr védelmi funkciója megszakad, és testünk fokozatosan helyreállítani kezdi, ami körülbelül 10 órát vesz igénybe. Amint azonban a bőr helyreállt, ismét kimegyünk a fürdőbe, és megismételjük az egész eljárást, mert ideje lefeküdni, ami azt jelenti, hogy ideje mosni..

Ez mihez vezethet?

Arra a tényre, hogy a bőre kevésbé lesz védve a fertőzésektől. A gyakori mosás kiszáradhat, pikkelyes és viszket, egyeseknél gombás fertőzések jelei mutatkozhatnak. A kemény víz még rosszabbá teheti a helyzetet. A túl sok mosás megzavarja a normális növényvilágot, amely küzd a károsító szervezetek ellen és megvéd minket, ezért sok tudós ma attól tart, hogy az emberek "sterilekké" váltak, és ez nem jó nekik.

A gyakori mosás pattanásos pattanásokat okozhat. A túlszáradásra válaszul a bőr több faggyút termel, eltömíti a pórusokat, csökkenti a fertőzésekkel szembeni ellenállást és rontja a pattanásokat..

Mit tanácsolnak a bőrgyógyászok?

Valójában nincsenek szigorú szabályok arra vonatkozóan, hogy mikor és mennyit kell mosni az embernek. De vannak olyan ajánlások a bőrgyógyászoktól, amelyek követhetők, különösen, ha egy személy bőrbetegségekben szenved..

A tisztaság fenntartása érdekében egy felnőttnek csak hetente kétszer kell zuhanyoznia. A többi mindenki személyes választása..

A zuhanyozás gyakorisága az évszaktól, az életmódtól, az éghajlattól, a test egyéni jellemzőitől, sőt a pszichológiai tényezőktől is függ. Végül is a zuhany nemcsak a szennyeződés lemosásának a módja, hanem sok ember számára a kikapcsolódás vagy éppen ellenkezőleg a felvidítás lehetősége. Ha sokat izzad, káros anyagokkal dolgozott, bepiszkolódik vagy csak elfárad, senki nem tiltja a mosást, de ezt szigorúan naponta kétszer sem szükséges..

De nem ajánlott minden nap szappant és tusfürdőt használni. Csak arra van szükség, hogy alaposan öblítse le a nemi szervek körüli izzadságterületeket, és cserélje ki a fehérneműt is.

A bőrgyógyászok azt tanácsolják a szülőknek, hogy gondolják át véleményüket is. úgy gondolja, hogy az egészséges gyermekeknek nem kell minden nap mosni vagy fürdeni. A legtöbb hatéves és korai serdülőkorú gyermek számára elegendő a test heti két-három alkalommal történő lemosása, és ha a gyermek erősen izzad, akkor tusfürdő vagy szappan használata nélkül meleg zuhanyt vehet..

A gyermekorvosok azt javasolják, hogy a 0-6 éves csecsemőket helyben mossák meg, és csak akkor vezetik be a rendszeres vízi eljárásokat, ha a gyermek elkezd mászkálni és kiegészítő ételeket fogyaszt.

Minden nap lefekvés előtt meg kell mosnia az arcát, hogy el lehessen mosni a port, a szennyeződéseket és a pórusokat eltömő kozmetikumokat.

És mindenképpen emlékezzen arra, hogy fontos gyakran mosson kezet, különösen ha beteg vagy beteg emberek közelében van. És a kézmosásban nem az a lényeg, hogy meddig csinálod, hanem az, hogy mennyire jól.

Hogyan kell megfelelően zuhanyozni?

Nem számít, milyen gyakran mossa, helyesen kell tennie

Csökkentse a zuhanyozás idejét 5-10 percre.

Használjon minimális mennyiségű szappant és tusfürdőt. Mosáshoz a legjobb enyhe tisztítószereket, lúgos mentes, magas szabad zsírsavtartalmú tisztítószereket használni, amelyek megakadályozzák a száraz bőrt és fenntartják a megfelelő pH-t. Csak szükség esetén használjon szappant és sampont. A mindennapi reggeli vagy esti zuhany alatt teljesen meg lehet csinálni nélkülük..

Használjon meleg vizet: a forró víz lemossa a lipid gátat és csökkenti a bőr védelmi funkcióit.

Legyen óvatos a testradírokkal és a mosogatórongyokkal. Ne dörzsölje erősen a bőrt egy törülközővel, próbálja meg óvatosan megszárítani.

Ha a bőre száraz és érzékeny, használjon hidratáló krémet vagy bőrkrémet 3 perccel a zuhanyozás után.

Ne felejtsen el szivacsokat, mosogatórongyokat és törölközőket. Meg kell őket cserélni és időben tisztán kell tartani, mert a baktériumok táptalajává is válhatnak. A mosogatórongyoknak és a törölközőknek nem szabad nedvesnek lenniük. A mosogatórongyakat havonta egyszer cserélni kell, a törölközőket pedig minden harmadik használat után meg kell mosni..

Az orvos elmondta, miért káros a napi mosás

Natalja Jakovleva bőrgyógyász azt mondta a Moscow 24-nek, hogy a higiénés eljárások gyakoriságának kérdését egyedileg kell megoldani.

"Lehetetlen arról beszélni, hogy nem mosunk minden nap. Minden egyedi. Egyre több allergiás reakcióval küzdő ember jelenik meg, különleges bőrápolásra van szükségük" - mondta..

"Az őszi-téli időszakban már szezonálisan csökken a bőr hidratációja, ha ebben az időszakban növeljük a terhelést, alkalmazzunk bozótokat, akkor a bőr szenved. A bőr jobban áteresztővé válik a vírusok és baktériumok számára. Irritáció, hámlás, dermatitis jelenhet meg." - mondta a bőrgyógyász.

Szerinte, ha a bőr hajlamos a szárazságra, akkor azt nem parfümkrémekkel, hanem zománcokkal kell hidratálni. Ezek gyógyszertári krémek, amelyeket bőrgyógyászatilag teszteltek. Helyreállítják a bőrt.

Az emberek különféle illatszer-higiéniai termékeket használnak, amelyek lúgosak - mondta az orvos. Ha gyakran használja őket, a felületaktív anyagok és a bőr-lipid réteg megsemmisül. A bőr szárazabbá válik.

Ha az ember teljesen egészséges, és nincsenek problémái a bőrrel, akkor legalább naponta használhat mosogatórongyot, bozótot és zuhanyozhat - véli a szakember..

Elmagyarázta, hogy ma már sok olyan érzékeny bőrre gyakran használt krém van, amely nem szárítja ki a bőrt. Agresszivitásuk miatt az orvos nem javasolja tömeges piaci termékek vásárlását a zuhany alatt..

"Gyakori használat esetén jobb olyan termékeket használni, amelyek összetételében a bőrünkhöz közelebb állnak: puha tisztító alapok PH6-val, nincs lúgos környezet" - mondta..

A szakember hozzátette, hogy a nagyon forró víz alatt történő mosás káros, de a kontraszt zuhany a legjobb. "Egyébként a bőr kiszáradni kezd, mert a baktériumok forró vízzel behatolnak a bőrbe" - jegyezte meg Jakovleva..

"Úgy gondolom, hogy a bőr intenzív tisztítása cserjésekkel és mosdókendőkkel hetente egyszer elegendő" - zárta szavait..

A bőrgyógyász kommentálta a samponozás gyakoriságát is..

"Mindenkinek a feje különböző módon piszkosul. Higiéniai eljárások is. Az egyéniség kérdése. Minden nap moshat, de ugyanakkor használjon gyengéd bozótokat, tusfürdőket, hidratálja a bőrt" - mondta a szakember.

Korábban a médiában volt olyan információ, hogy a bőrgyógyászok szerint a modern emberek túl gyakran mosakodnak, nem egyeztethető össze a test szennyezésével. A napi zuhanyozás és fürdés káros lehet a fertőzések veszélye miatt. Ezenkívül azt mondták, hogy a forró fürdő ötször intenzívebb szívinfarktust vált ki, mint a testmozgás..

A szív- és érrendszer munkájában krónikus rendellenességekben szenvedők számára a forró fürdők ellenjavallt, különösen a hideg évszakban. Szakértők szerint a tiszta ruha és a fehérnemű elegendő az általános tisztasághoz..

Milyen gyakran kell zuhanyozni?

Milyen gyakran moss? Ne siessen nevetni ezen a kérdésen. Hazánkban sokáig hetente egyszer mosakodtak az emberek, míg a szlávok sokkal tisztábbak voltak, mint az európaiak. Most naponta kétszer mossuk magunkat. És mi van, ha ez korántsem higiéniai követelmény, hanem csak a fogyasztói társadalom által megszokott szokás?

Nehéz elhinni, de a 19. századig az európaiak évente csak 1-2 alkalommal mosakodtak, vagy még kevésbé. Például I. Kasztília Isabella spanyol királynő azt állította, hogy életében csak kétszer fürdött - születéskor és esküvője napján..

Ma Európában és Amerikában a zuhanyokat naponta legalább kétszer veszik. Bárki, aki eltér ettől a szabálytól, mosatlan barbárnak számít..

De higiéniai szempontból valóban szükséges-e ilyen gyakran zuhanyozni? Végül is Oroszországban az ókortól kezdve csak hetente egyszer mostak..

Undorító a haladás motorja

Az ókorban az emberek a tisztaság érdekében nemcsak és nem is annyira mosakodtak. A római fürdők semmiképpen sem voltak alacsonyabbak a modern SPA-nál: márvány, mozaikok, fűtött padló, illóolajok és különböző hőmérsékletű vízzel ellátott fürdők.

A középkorban a mosás drága és nehézkes volt. A fürdőket, amelyek hatalmas fakádak voltak, nem találtak minden kastélyban. Fürdővizet melegítettek a kandallókon (sok tűzifa kellett hozzá). A víz gyorsan lehűlt - a nemesek féltek megfázni.

De a lényeg az, hogy bűn volt a középkorban mosakodni. Az egyház úgy vélte: a test bomlik, megengedhetetlen, hogy vigyázzon rá, gondolkodni kell a szellem tisztaságán. Ezenkívül a test megmosása elkerülhetetlenül a meztelenséggel jár, amely Ádám és Éva "megbántása" után szégyen és gyalázat..

Fizikailag egészséges és különösen fiatal korúaknak a lehető legkevesebbet kell mosniuk.

Ennek eredményeként - egy "csokor" középkori betegségek (rüh, vérhas, tífusz, kolera). A tetvek, bolhák, kullancsok és egyéb paraziták gyakoriak, nem is figyeltek rájuk.

Meglepő módon a középkori Európa antanitárius viszonyai diktálták a divatot és előrevitték a tudományt. Például a XIV. Században a bre borzasztóan divatossá vált - széles fehérnemű, keskeny lábú férfi fehérnemű. A tendenciát X Lajos állította be, aki vérhasos betegségben szenvedett.

Ráadásul a gonosz nyelvek azt mondják, hogy a híres francia szellemek nem a csábítás, hanem az elfojtás célját szolgálták... a hölgyekből és uraimból áradó bűz..

Piszkos összeesküvés

Európával ellentétben Oroszországban szerettek mosakodni. A "fürdő", "szappan", "szappan", "movnitsa" szavak a 11. századi krónikákban találhatók.

Szinte minden kunyhónak megvolt a maga fürdője. Feketében fulladt. Ha nem volt fürdő, akkor egy orosz kályhában mostunk: a tűztér után eltávolították a hamut, szalmát raktak, bemásztak és pároltak, vizet vagy kvasat adva.

A városokban nyilvános fürdők működtek. Ráadásul 1743-ig nem volt bennük nemi megosztás - a nők és a férfiak együtt mosakodtak. Még a kis megyei városoknak is megvoltak a maguk "Sandunjai".

Mind a saját, mind a nyilvános fürdőben hetente egyszer, szombaton vagy a nagyobb keresztény ünnepek előtt mosakodtak. Néhány helyen ezt a hagyományt a mai napig követik..

De miért követeli a népi kultúra, hogy naponta kétszer fürödjünk?

Zuhany, amikor felébredt, zuhany munka után, zuhany lefekvés előtt, zuhany edzés után, zuhany, mielőtt boltba megy.

A szociológus szerint Elizabeth Lancaster (Elizabeth Lancaster) ilyen magatartást ró a társadalomra.

Szerinted mi fog történni azokkal a kozmetikai cégekkel, amelyek különféle ápolószereket - szappanokat, samponokat, balzsamokat, testápolókat - gyártanak?

Ne felejtsük el, hogy a zuhany nemcsak a tisztaság érzetét adja, hanem a könnyedségét is. A zuhany nagyszerű kikapcsolódási lehetőség. De pszichológiai szempontból ad még valamit. A társadalomban egy "olajos" hajú embert gúnyosan hunyorítanak. Minél többet mos, annál magabiztosabbnak érzi magát.

Mosni vagy nem mosni a kérdés?

Dr. Sanjay Jain, az optimális, lelkileg és fizikailag kiegyensúlyozott életről szóló könyv szerzője szerint nincsenek szabályok arra vonatkozóan, hogy az ember mikor és mennyit mosjon..

Mindez a személy környezetétől, életmódjától és anatómiai jellemzőitől függ. Ha nedves éghajlaton él, több piszok tapad a testére, és gyakrabban kell zuhanyoznia.

A nagyobb fizikai aktivitás nagyobb izzadást jelent, ami azt jelenti, hogy mosakodnia kell.

Ugyanakkor a higiénikusok szerint egyáltalán nem szükséges szappant használni. A sima víz rendben lesz az izzadságtól és a szagtól. Végül is történelmileg a római fürdőben, az orosz fürdőben csak vízzel mosakodtak, és tiszták voltak.

A víz a tisztaság alapja.

A meleg, rövid zuhany egy-két naponta, zselék és samponok használata nélkül, jól fog szolgálni a testhigiéné fenntartásával. Végül is nagy részét a ruházat rejti el, ezért védve van a környezeti baktériumok hatásaitól. Az egyetlen testrész, amelyet ajánlott szappannal mosni, és amilyen gyakran csak lehetséges, a kezek..

Milyen gyakran zuhanyozik?

Meg tudom mosni magam minden nap

A cikk tartalma

 • Meg tudom mosni magam minden nap
 • Milyen gyakran kell mosni a hajat
 • Milyen gyakran kell mosni a hajat

Miért lehet káros a mosás?

Kutatások elvégzése után a tudósok megállapították, hogy a napi higiénés eljárások valóban okozhatnak némi kárt. De nem minden esetben. Negatív hatás akkor fordul elő, ha az embert gyakran durva antibakteriális szappannal mossák, amely teljesen elpusztítja a bőr felső rétegét - ez a legvékonyabb zsírfólia, amely megvédi a külső hatásoktól és baktériumoktól. Ez a film biztosítja a bőr rugalmasságát és friss megjelenését.

Természetesen időről időre le kell mosni, hogy új réteg jelenjen meg, tiszta és friss legyen. De ha túl gyakran csinálod, akkor a bőrnek egyszerűen nincs ideje helyreállni. Ennek több következménye van. Először is, ezek a túlszáradt bőrön kialakuló mikrorepedések, amelyekbe a mikrobák könnyen belépnek, gyulladást okozva. Másodszor, a bőr pórusai intenzíven kezdik termelni a faggyút, hogy fedezzék annak hiányát. Ha a bőröd már zsíros volt, akkor még zsírosabb lesz.

A fürdési eljárások negatív hatásainak tagadása, de a piszkosodás elkerülése érdekében tanácsot adhat néhány dolognak. Kezdetnek ne használjon kemény tisztítószereket. Általában ne mosson mosogatórongygal naponta: ha nem volt nehéz fizikai aktivitása, akkor elég csak öblíteni a testét. Ezután állítsa be a víz hőmérsékletét a szokásos hőmérsékletre. Nem lehet túl meleg.

Napi samponozás

Hogy mosson-e minden nap hajat: egy ilyen kérdés sokak számára nem is éri meg. Ha a haj rövid és formázni kell, akkor ezt szinte lehetetlen megtenni hajmosás nélkül. Mindazonáltal ez ugyanazokat a problémákat okozhatja, de még egyet hozzáadnak: a gyakori mosástól kezdve a haj hullani kezd.

Hogyan lehet minimalizálni a negatív következményeket? Közel azonos. Válassza ki a megfelelő sampont. Ha minden nap mossa a haját, akkor a samponnak megfelelőnek kell lennie. Általában ebben az esetben a palack felirata: "Napi használatra alkalmas".

Ne mossa a hajat forró vízzel. A fürdési eljárások végén öblítse le a fejbőrt hideg vízzel. Ez leszűkíti a hajhagymákat a fejbőrön, így fogmosáskor a szokásosnál több hajat nem fog elveszíteni..

Ne feledkezzen meg a különféle balzsamokról és balzsamokról, amelyek lehetővé teszik, hogy a haj és a fejbőr "helyreálljon" a mosás okozta sokktól. A víz kikapcsolása után ne fújja szárazra a haját. Adjon nekik 10-15 percet száradni, ekkor további törülközővel törölheti őket. Vigyázzon a fésű kiválasztásakor is, hogy az ne húzza ki a haját. Mivel a hajhagymák mosása után mindig kissé ellazulnak, jobb, ha egyáltalán nem fésüljük a nedves hajat.

Szükségem van-e minden nap mosásra, és milyen gyakran ajánlott vizes eljárásokat végezni?

A legtöbb modern ember számára a fürdőzés vagy a zuhanyozás a mindennapi higiéniai szertartás szerves része. Ez lehetővé teszi a személy számára, hogy jól érezze magát az egész munkanap alatt. De milyen gyakran kell és kell mosni, hogy ne ártson a testének, és hetente hányszor moshat? Próbáljuk megérteni ezt a kérdést részletesen..

Meg tudom mosni magam minden nap?

Annak ellenére, hogy a legtöbb embernél szokás a napi mosás, a tudósok azzal érvelnek, hogy a mindennapi fürdés vagy zuhanyozás szükségessége mítosz, és nem teljesen ártalmatlan..

A tanulmány során brit és lengyel szakértők párhuzamokat vontak, és megtudták, hogy honfitársaik hogyan viszonyulnak a vízi eljárásokhoz..

Így bebizonyosodott, hogy a britek körülbelül 30% -a nem zuhanyozik naponta, Lengyelországban pedig körülbelül 17% ilyen..

Természetesen ezeket a számokat látva sokan meglepődhetnek, sőt undorodhatnak is az ilyen személyektől. De kiderült, hogy azok az emberek, akik mindennap meleg víz, szappan vagy más mosószerek nélkül mennek, nem annyira koszosak, mint gondolják róluk..

A Columbia Institute szakértője, aki fertőző kórképeket vizsgál, azt állítja, hogy az emberek többsége naponta 1-2 alkalommal zuhanyozik, nem csak felfrissülni, hanem a bőr különböző baktériumaitól is megszabadulni. De ez egy hatalmas tévhit. Igen, valóban, a fürdőzés kiküszöböli a kellemetlen szagot, de ez nem garantálja, hogy az ember nem lesz beteg..

A szakember hangsúlyozza, hogy nagyon fontos, hogy szükség esetén gyakran mosson kezet, mivel a kezek bőrén halmozódik fel nagyszámú mikroba és baktérium, amelyek az étellel együtt bejutnak a testbe. De az egész test higiéniájának semmi köze ehhez a problémához..

Ezenkívül a túl sok higiénia a zuhany alatt vagy a fürdőben ártalmas lehet az emberi egészségre. Az a tény, hogy amikor a dermist szappannal, gélekkel vagy más tisztítószerekkel kezelik, a bőr nélkülözik a védő funkciót ellátó hasznos baktériumokat és természetes zsírokat. A védő zsírszűrő nélküli emberi epidermisz sokkal jobban ki van téve a fertőző hatásoknak.

Milyen gyakran kell zuhanyozni?

Ha a napi fürdés nem olyan hasznos, akkor milyen gyakran lehet zuhanyozni az egészség károsítása nélkül??

Talán itt nem lehet teljes értékű helyes választ találni, mivel mindenki maga választja meg. De próbáljuk meg kezelni ezt a kérdést..

Egyes szakértők azon a véleményen vannak, hogy naponta elegendő csak azokat a területeket mosni, ahol a verejtékmirigyek aktív munkája koncentrálódik, és a test többi része nem igényel napi feldolgozást..

Tehát az emberi test egy működő gép, amelyet a természet a legapróbb részletekig átgondol. És nincs szüksége napi zuhanyozásra, ezért elég, ha hetente párszor fürdünk vagy zuhanyozunk.

És bár a szakértők véleménye meglehetősen ésszerű és ésszerű, az emberek többsége mégis inkább a napi zuhanyzást részesíti előnyben, és néha naponta kétszer is. De itt nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a túlzott tisztaság és sterilitás szintén kevéssé használható..

A túl tiszta környezetben élő személy könnyen kiszolgáltatottá válik a kórokozó baktériumok hatásaival szemben. Ez olyan következményekhez vezet, mint a gyakori megfázás, fertőző betegségek és az allergiára való hajlam..

Összegezve

Természetesen mindegyikünk maga dönti el, milyen gyakran kell mosni, kiválasztva a legmegfelelőbb és legkényelmesebb lehetőséget..

De ahhoz, hogy ne károsítsa magát a higiénia folyamata során, be kell tartania a következő ajánlásokat:

 • mossa enyhe mosószerekkel, ha lehetséges sima vízzel;
 • ne használjon minden nap különféle bozótokat, hámlókat és még egy mosogatórongyot is;
 • a gombák kialakulásának elkerülése érdekében rendszeresen cserélje le a törülközőt és a mosogatórongyot;
 • lehetőleg ne a forró fürdőt részesítse előnyben, hanem a nyári zuhanyt.

Vigyázzon egészségére, és ne legyen buzgó a tisztaság iránt. Néha ez súlyos következményekhez vezethet..

A norma mindenkinek: milyen gyakran lehet zuhanyozni

# 12: 2019 legjobb népszerű mechanikai tartalma

A szakértők egyetértenek egy pontban: a vízi eljárások gyakorisága közvetlenül függ olyan tényezőktől, mint az évszak, éghajlat, életkor, szakmai tevékenység.

Évszak és éghajlat

A téli szezonban, amikor a legtöbb lakásban központi fűtés üzemel, a levegő száraz és híg lesz. Ebben az időszakban a bőrgyógyászok ritkábban javasolnak zuhanyzást és fürdést, hogy megvédjék a bőrt a repedésektől és a szárazságtól..

Az általános ajánlások egyszerűek: nem szabad 5-10 percnél tovább tartózkodnia a fürdőszobában, inkább melegben, mint forró vízben fürödni, szappan helyett pedig enyhe mosószereket használni minimális mennyiségben. Zuhanyozás után ne dörzsölje a bőrét, csak törölközővel törölje szárazra.

Nyáron a zuhanyokat gyakrabban lehet és kell is venni. Szükséges mind a hőszabályozáshoz (feltéve, hogy langyost használ, nem pedig forró vizet), valamint az izzadságtól és a faggyútól eltömődött pórusok tisztításához. Ha azonban a melegben megszokta a napi többszöri mosást, akkor hagyjon fel a szappanok és gélek gyakori használatával - a mosószerek lemossák a lipid gátat és csökkentik a bőr védelmi funkcióit.

Felnőttek

A szakértők úgy vélik, hogy a tisztaság fenntartása érdekében egy felnőtt számára elegendő hetente kétszer zuhanyozni. A többi mindenki személyes választása. A kockázati csoportba azok az emberek tartoznak, akik foglalkozásuk szerint veszélyes anyagokkal, állatokkal, talajjal és növényekkel, nyers hússal, szennyezett helyiségekkel vagy szeméttel foglalkoznak. A napi vízkezelések segíthetnek csökkenteni az allergia, kiütés, irritáció és más bőrelváltozások kockázatát.

Tanulmányt készítettek erről a témáról. Holland tudósok megpróbálták kideríteni a vízi kezelések gyakorisága és a javult immunitás összefüggését. Kiderült, hogy azok az önkéntesek, akik mindennap hűvös zuhanyt vettek (legfeljebb 30 fokos vízhőmérséklet mellett), 29% -kal kisebb eséllyel vettek igénybe betegszabadságot a munkahelyen.

Gyermekek

0-6 éves korig

Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia azzal érvel, hogy a közhiedelem ellenére az újszülötteknek nincs szükségük napi fürdésre. A gyermekorvosok azt javasolják, hogy a csecsemőket helyben mossák, és rendszeres vízi eljárásokat vezessenek be, miután a gyermek elkezd kúszni egyedül.

6-11 éves gyermekek

Az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia szakértői szerint a 6-11 éves gyermekek minden nap fürdhetnek, de ez egyáltalán nem szükséges - elég néhány naponta zuhanyozni vagy fürdeni..

Tinédzserek

A tinédzserek nagyon aktívak, és a hormonális változások nyomot hagynak fokozott izzadás és bőrkiütések formájában. Ebben a korban ajánlatos minden nap zuhanyozni, de a fürdőtermékeket gondosan kell megválasztani - gyengéden meg kell tisztítaniuk a bőrt anélkül, hogy eltömítenék a pórusokat.

Az anyag először a Domashny Ochagban jelent meg

Hetente hányszor kell mosni? Milyen gyakran kell zuhanyozni?

Számomra úgy tűnt, hogy ez egy elemi kérdés, amire a választ minden épeszű ember tudja. De meglepetésemre sok hülyeséget találtam, beleértve a "tudományos" témát is. Le kell írnom, hogy hetente hányszor kell mosni és miért.

Volt egy olyan időszak az életemben, amikor hetente egyszer (gyerekként) mostam magam, majd az életkor előrehaladtával gyakrabban kezdtem mosni, most pedig minden nap mosakodom, és nem tudok más lehetőséget elképzelni. A nálam idősebb generáció különösen nem szeret gyakran mosakodni, és "álmosogatták őket" különféle áltudományos cikkek stb. A jelenlegi generáció szerencsére gyakrabban mos.

Milyen gyakran kell zuhanyozni és miért?

Testünket úgy tervezték, hogy éjszaka megtisztuljon és eltávolítsa magából a méreganyagokat és méreganyagokat. Tisztító csatornák: pórusok a bőrön, a légzőszerveken, a kiválasztó rendszeren. Ezért reggel elmegyünk WC-re, és az alvás utáni bőr bizonyos "ragadóssággal" rendelkezik, különösen, ha egy személy egy átlagos polgár életmódját követi. Általában reggel méreganyagok és méreganyagok halmozódnak fel a bőr felszínén, amelyek mérgező természetűek..

Valahol reggel 8-9 óra után a test megkezdi a "felszívódás" fordított folyamatát a bőr ugyanazon pórusain keresztül, beleértve. Neki (a testnek) szüksége van napenergiára, levegőre, néhány nyomelemre stb..

Ha egy személy reggel nem mossa le a testről azt, ami az éjszaka folyamán a bőr felszínére került, akkor nappal visszakerül a testbe, és bekövetkezik a mérgezés folyamata, más szóval a test mérgezése. Egy személy ennek negatív következményeit fogja érezni ingerlékenység, letargia és apátia formájában..

Ezért általában nem helyes az a kérdés, hogy hetente hányszor kell mosni. Helyesebb megkérdezni: naponta hányszor kell mosni?

A fentiekből arra következtetünk:

Minden nap meg kell mosni. Reggel - általában szükséges a test mérgezésének elkerülése érdekében.

Ezután megvizsgáljuk a téma néhány árnyalatát..

Naponta hányszor kell mosni?

Reggel zuhanyozunk. Már rájöttünk, miért.

Ha reggel sok fizikai szennyeződés van a testen, akkor este munka, tanulás, sok emberrel való kommunikáció után sok piszok halmozódik fel a pszichében. Ezért az ember este feszült és fáradt állapotban van. Ennek az állapotnak a bizonyos mértékű "eltávolításához" hűvös zuhanyt kell lefújnia, miután meleg van, és azonnal könnyedséget érez.

Ennek eredményeként megkapjuk a szükséges minimumot a zuhanyozáshoz egy hétköznapi ember számára:

Napi 2 alkalommal: reggel, ébredés után és este, munka után 2-3 órával lefekvés előtt.

Vannak, akik naponta többször fürdenek. Például főzés előtt, étkezés előtt, WC-használat után, és természetesen reggel. Itt van - a tisztaság és a higiénia ideálja. Hogy miért csinálják ezt, az külön nagy kérdés, de röviden:

 • Az ételeket a lehető legtisztább fizikai és szellemi állapotban, valamint tiszta környezetben kell elkészítenie;
 • A lehető legtisztább állapotban kell étkeznie, kizárva a negatív tényezőket és a szennyeződéseket (ez vonatkozik az üres beszélgetésekre, a tévénézésre stb. Is);
 • A wc látogatása után pszichénk szennyeződik, amelyet hűvös zuhannyal lehet eltávolítani;
 • Különböző komoly mentális ügyek előtt is célszerű felfrissülni..

Ezért olyan gyakran zuhanyozhatnak. Úgy gondolom, hogy nem szabad naponta ötször mosakodnunk, de naponta kétszer kell zuhanyoznunk, be kell szoknunk magunkat.

A reggeli és esti záporok jellemzői

Reggel először le kell mosnia a méreganyagokat és méreganyagokat a szervezetből. Meleg víz és szappan segít ebben. Továbbá nagyon kedvező a kontraszt zuhany, vagy csak hűvös víz alatt állni. Ez különösen fontos azoknak a férfiaknak, akiknek meg kell temperálni magukat. A nőket nem szabad túlságosan elragadni a temperálástól, különben keményebbé és bátrabbá válnak..

Azt is tudni kell, hogy a hűvös víz elmossa a mentális iszapot, amely alvás után is felhalmozódik, és emiatt érezzük magunkat reggel álmosnak, letargikusnak és hangulathiányosnak. Ezért reggel vegyen be egy meleg és hűvös zuhanyt..

Este, munka után le kell oldanunk a mentális stresszt, és itt ismét egy hűvös zuhany segít. Ráadásul könnyedén megmoshatja testét szappannal.

Egyébként jobb folyó vízben, zuhany alatt mosni. Csak néha kell feküdnie a fürdőszobában, majd pihenésként.

Minél jobb mosni?

Jobb mosni növényi szappannal, amely nem tartalmaz állati zsírokat, amelyek kiszárítják a bőrt. Igen, a természetes növényi szappan drágább, de sokkal jobban "habzik", és lassabban fogyasztják. Olyan olajokat tartalmaz, amelyek hidratálják a bőrt, puhává és selymessé teszik, meghosszabbítva természetes fiatalságát.

Hajhoz itt is használj valami természeteset. A hosszú hajú nőknek nem kell minden nap lemosniuk őket, azt hiszem, tudod miért. A férfiak, különösen a rövid hajúak, "fejjel" megmosakodhatnak.

Mi okozza az allergiát a modern tudomány hívei között?

Valaki beszél valamiféle allergiáról stb. Valamiért a gyakori záporokat okolják ezért. Ennek eredményeként a különböző ábrák azt sugallják, hogy a mosás ritkább és a szó szoros és átvitt értelemben is piszkos..

Az allergia elsősorban a modern, népszerű márkák sorából származó mindenféle szemét miatt jelentkezik, amelyek annyira peszticidekkel vannak töltve, hogy ezek a samponok, gélek és egyéb dolgok csak aszfalt tisztítására alkalmasak, majd gumikesztyűben és gázálarcban..

Az allergia oka lehet a helytelen életmód is, és az ember "ki tud ömleni" egy természetes természetes termékből. És a bölcs emberek azt is mondják, hogy minden allergia mentális szinten kezdődik, tehát ha meg akarsz szabadulni az allergiától, akkor:

 • Használjon természetes gyógynövényes testápolási termékeket;
 • Egyél egészséges ételt (Olvassa el: A jó táplálkozás fő szabálya ésszerű emberek számára);
 • Gyakorlat (Hasznos: Hogyan kezdjünk el reggel futni: személyes tapasztalatok alapján);
 • Tisztítsa meg és nyugtassa meg az elméjét (lásd: 31 módszer az elméd megnyugtatására és harmonizálására)
 • Legyen fény és szeretet forrása, ne pedig egy önző lény piszkos, büdös darabja.

További további kiegészítések.

Hányszor kell mosogatórongygal mosni?

Véleményem szerint itt nem kell túl buzgónak lennie, és naponta kétszer dörzsölje el magát minden erejével. Tehát valóban letörölhet valamit a bőréről. Szabálysá teheti, hogy mosogatórongygal csak reggel mosson, majd különösebb erőfeszítés nélkül. Lehet egy nap alatt, vagy két nap alatt.

Ha pedig sportolni megy, menjen a fürdőbe (érdekes: A test tisztítása fürdővel: szabályok és ajánlások), akkor heti 2-3 alkalommal elegendő, ha mosogatórongyot használ. De megint minden egyedi, nézze meg, hogyan érzi magát.

Összegzés: hetente hányszor kell mosni?

Tehát különböző szempontokból vizsgáltuk ezt a kérdést, és a következő fő következtetésekre jutottunk:

 • Minden nap meg kell mosni;
 • Jobb reggel és este zuhanyozni;
 • Előnyös meleg és hűvös záporokat is használni;
 • Jobb természetes növényi gyógyszereket használni;
 • Az egészséges életmód nemcsak tiszta test, hanem megfelelő táplálkozás, fizikai aktivitás, napi rutin, tiszta gondolkodás stb..

Kísérletezhet:

Minden nap (reggel) 2-3 hónapig zuhanyozzon. Majd reggel zuhanyozzon. Nézd meg, hogy érzed magad. Valószínűleg kényelmetlenül érzi magát, rendetlenség érzetét kelti stb..

Ha ez a cikk hasznos volt az Ön számára, akkor ossza meg a közösségi hálózatokon - ez a legjobb hála az elvégzett munkáért!

Milyen gyakran kell zuhanyozni? Bőrgyógyászok véleménye

Naponta egyszer, naponta kétszer, naponta háromszor, vagy amikor piszkos lesz? Milyen gyakran kell zuhanyozni? Tudja meg a bőrgyógyászok véleményét ebben a kérdésben.

Ha az egészségről van szó, mindenki tudni akarja a varázslatos számát - mennyi vizet kell inni, hány órát kell aludni, mennyit kell futni a fogyás érdekében. Néha valóban kaphat konkrét numerikus választ egy egészségügyi kérdésre, máskor azonban ez nem olyan egyszerű. Tehát mai kérdésünk ebbe az utolsó kategóriába tartozik..

Meglepődhet, ha azt tapasztalja, hogy a bőrgyógyászok eltérő véleményen vannak arról, hogy milyen gyakran kell zuhanyozni..

"A zuhanyozás fő oka az izzadság és az elhalt bőrsejtek lemosása, a szennyeződések és a törmelék eltávolítása, valamint a testszagok megelőzése" - mondja Mary L. Stevenson, MD, Ronald O. Perelman dermatológiai docense a NYU Langone Egészségügyi Orvosi Központban, New York. „Minden attól függ, hogy mennyire hajlamos a zsír, az izzadtság és a testszag, valamint a mindennapi tevékenysége és a környezet. Ezért, ahogy el lehet képzelni, a "helyes" zuhanyzási gyakoriság személyenként változik. ".

Milyen gyakran kell zuhanyozni, hogy tiszta legyen?

Ennek ellenére meglehetősen egyértelmű egyetértés van a bőrgyógyászok között abban, hogy az emberek többségének nem kell minden nap zuhanyozni vagy fürdeni. Emily Newsom, a Los Angeles-i Ronald Reagan UCLA Orvosi Központ bőrgyógyásza azt állítja, hogy a személyes higiénia fenntartása érdekében 24 óránként zuhanyozni kell, inkább társadalmilag, mint biológiailag. Valójában sokan valószínűleg a szükségesnél gyakrabban zuhanyozunk - mondja Dr. Stevenson..

Általában az emberek többségének csak hetente néhányszor kell zuhanyoznia..

Az átlagember számára Dr. Stevenson azt tanácsolja, hogy hetente kétszer-háromszor zuhanyozzon. Melissa Piliang, a clevelandi klinika bőrgyógyásza ugyanazt a véleményt nyilvánította: két-három naponta. Ez valójában csak az életstílustól és a zsírosság, izzadás és testszag iránti természetes hajlamától függ..

Sport és szezonalitás

Nyilvánvaló, hogy ha minden nap edz az edzőteremben, amíg meg nem izzad, akkor minden nap zuhanyra lesz szüksége. Ugyanez vonatkozik azokra az emberekre is, akik munkahelyén erős vegyszereknek vagy szagoknak vannak kitéve (például gyárban vagy egy éttermi étterem konyhájában), valamint azokra, akik piszkosak vagy erőfeszítéseket tesznek a szabadban végzett munka során..

Az évszak és az éghajlat is szerepet játszik - jegyzi meg Dr. Newsom. Ugyanaz a személy, aki forró, párás nyarak alatt minden nap zuhanyozik, hideg, száraz télen inkább másnap zuhanyozhat.

Mi az agresszív fürdés?

Ha inkább napi rendszerességgel zuhanyozik, ez teljesen rendben van, mindaddig, amíg a bőrének és általános egészségi állapotának megfelelően teszi..

"A legtöbb ember számára a napi zuhanyozás a szokásos, mindaddig, amíg elkerülik az agresszív fürdőzést" - mondja Dr. Piliang..

Ha rendszeresen túl sok időt tölt a zuhany alatt vagy a fürdőben, ez potenciális problémává válik, mivel megzavarhatja a bőr lipidgátját, azaz a külső zsírréteg, amely megtartja a bőr nedvességét, és megvédi az irritáló és allergén hatásoktól. Ez szárazságot és gyulladást okozhat. Fontolja meg a fürdési idő 10 percre való csökkentését (különösen, ha száraz a bőre), és utána mindenképpen kenjen be hidratáló krémet a bőrére..

Mi mást tudnál tenni? Mondj nemet a túl forró vízre és a hámlasztó szappanokra, amelyek károsíthatják a természetes zsírréteget, amely ezt a fontos lipidgátat képezi. Ehelyett Dr. Piliang szerint olyan meleg vizet és enyhe mosószereket válasszon, amelyek nem tartalmaznak olyan összetevőket, mint illatanyagok vagy nátrium-lauril-szulfát, egy habzószer, amely olajot von ki a bőrből. Az érzékeny bőrű emberek számára tervezett termékek megtalálása segít a helyes irányba lépésben.

Intim területek

"De még akkor is, ha enyhe tisztítószereket használ, akkor is előfordulhat, hogy habosítania kell testének egyes területeit" - mondja Dr. Newsom. Ez a hónaljra és az ágyék területére vonatkozik. (Ha úgy érzi, hogy az enyhe szappant csak a felületén kell használni, a hüvelyben biztosan nem.) Kellemetlen szag jelentkezik, amikor az hónaljban és az ágyék területén elhelyezkedő apokrin mirigyek tejszerű izzadságot termelnek, amely aztán keveredik a bőr baktériumaival - magyarázza a Mayo Klinika. A test bármely részén található izzadságot az ecrin verejtékmirigyek választják ki, és szagtalan, ezért az izzadságfoltokat egyszerűen le lehet mosni vízzel - magyarázza Dr. Piliang. A lábak azonban kivétel ez alól a szabály alól, valószínűleg azért, mert izzadnak és napközben hiányzik a levegő (a baktériumok imádják ezt).

Agresszív hámlás

"Egy másik dolog, amelyet korlátozásokkal kell használni, vagy teljesen meg kell szüntetni, a mechanikus hámlasztók" - mondja Dr. Piliang -, legyen szó hámlasztó tusfürdőről, kemény mosogatórongyról vagy bozótról. Túl agresszívek és mikroszkopikus karcolódást okozhatnak a bőr külső rétegén. Ezenkívül a mosogatórongyok, kefék és hasonlók általában a baktériumok szaporodásának forrásaiként szolgálnak ".

Itt nagyon sok közül választhat. Nyugodtan folytassa kedvenc mechanikus hámlasztóját. De ha az elhalt hámsejtek eltávolításának másik módját keresi, Dr. Piliang kémiai hámlasztók használatát javasolja, például AHA-t (alfa-hidroxisavakat). (De semmilyen körülmények között ne használjon ilyen termékeket a hüvelyben!).

Akinek a gyakori zuhanyozás ellenjavallt?

Ha valamilyen bőrbetegsége van, akkor be kell állítania a zuhany gyakoriságát. Például valaki, akinek nagyon zsíros a bőre, testpattanása vagy hiperhidrózisa (túlzott izzadás), naponta (sőt naponta kétszer is) zuhanyozni akar, hogy tisztán tartsa a bőrét és megakadályozza a kellemetlen szagokat..

Másrészt, mondja Dr. Piliang, azok számára, akik rendkívül száraz vagy érzékeny bőrűek vagy gyulladásos bőrbetegségben szenvednek, amelyekben a lipid gát már sérült - például pikkelysömör, ekcéma vagy rosaceás -, napi zuhanyozással elsöprően dehidratáló és irritáló hatású lehet a bőrön. (Ebben a forgatókönyvben még fontosabb elkerülni a forró vizet és az erős mosószereket).

Ha bőrbetegsége van, kérdezze meg bőrgyógyászát, hogy milyen gyakran kell zuhanyoznia. Ellenkező esetben alkalmazzon ésszerű intézkedéseket, hogy tisztán tartsa magát, miközben elkerüli a bőrirritációt.

Fontos Tudni A Maszkok Haj

Az életciklus, a haj növekedési üteme és mélysége az emberi test különböző részein

A haj szerkezetéről szóló cikkben már említettem, hogy ciklikusan és nem szinkronosan nőnek. Minden haj belép az anagenesis (eredet) - katagenezis (regresszió) - telogenezis (alvás) ciklusába a maga idejében, az egyes testrészekben eltérő.

Mycelium gomba

A bőrgyógyászati ​​betegségeket vizuálisan és laboratóriumi úton diagnosztizálják. Ha a kaparásokban micélium szálak találhatók, ez azt jelzi, hogy a páciensben gomba van. Egy ilyen elemzési eredmény külső tünetek hiányában biztató, mivel arra utal, hogy a gomba a bőrön vagy a körmökön csak most kezdett fejlődni.