Legfontosabb / Kiemelés

Miből készül a mosószappan??

Kiemelés

A mosodai szappan ma pusztán ökológiai termék, amelyet minden ember használ mindennap. A gyártás során csak természetes összetevőket és keverékeket használnak. Ez a fajta szappan a különféle savak, lúgok magas tartalmával és magas pH-értékével különbözik a többitől. Az ókortól kezdve mosásra, bizonyos betegségek kezelésére és hajmosásra használják..

Miből készül a mosószappan? Nem mindenki válaszolhat erre a kérdésre. Amikor ezt a terméket egy boltban választja, sokan azt gondolják, hogy mindegyik egyforma. De ez nem így van. Nem mindenki tudja, hogy a kémiai összetétel minden darabban eltérő. Az 1995-ben elfogadott és a mai napig érvényes GOST szerint az ilyen típusú termékeknek három típusa van, a benne található zsírsavak és lúgok mennyiségétől függően. Az első kategóriába tartozik a szappan, amely nagy mennyiségű savat tartalmaz - legfeljebb 72%. A második kategóriában az arányok valamivel kisebbek és 69% -ot tesznek ki, a harmadikban pedig csak 64%.

Kémiai összetétel

A mosószappan különböző területeken történő használatakor először ismernie kell annak összetételét, hogy ne károsítsa a bőrt vagy a kedvenc ruháját. Sok szakértő szerint ez a fajta szappan gyakorlatilag nem okoz allergiás reakciókat az emberekben, mivel magas antibakteriális és fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik. Összetevőinek kombinációja befolyásolja a szagot, a színt és az eltarthatóságot. Ez a modern típusú szappan a következő összetevőket tartalmazza:

 • állati zsírok. Mondhatjuk, hogy ma ezek a zsírok képezik a szappan alapját. Valószínűleg az egész idősebb generáció emlékszik arra a történetre, hogy az elejtett kóbor kutyák zsírját használták fel a mosószappan előállításához. Ez nem igaz. Állati zsírok alatt elsősorban marhahúst, sertéshúst és bárányt, valamint tengeri zsírok néhány zsírját értik. Jelenleg sok gyártó zsírhelyettesítőket (szintetikus zsírsavakat) ad a mosodai szappan összetételéhez. Az FFA hozzáadása előtt a szappan fő összetételéhez jól meg kell tisztítani, hogy ne legyen sötét árnyalat és kellemetlen szag.
 • nátrium. A mosószappan összetétele nem teljes ezen anyag nélkül. Bár kis arányban adják hozzá, a maró lúgos elemek közé tartozik, amelyek jól oldódnak és eltávolítják a különféle foltokat a mosás során..
 • friss vizet. Ez az elem kötelező a szappan előállításánál, mivel a gyártási folyamat nélküle nem megy végbe. Nem csak a háztartási, hanem bármely más szappan elkészítése során vizet adnak az egész technológiai folyamathoz.
 • kaolin. A modern gyártók a múlt szovjet időkhöz hasonlóan kis adagokban adnak kaolint (fehér porcelán agyagot) a mosószappanhoz. Ez annak érdekében történik, hogy kissé lágyítsa az összes lúg emberi bőrre gyakorolt ​​hatását. Ne feledje, hogy ha a szappan nem tartalmazza ezt az összetevőt, akkor nem ajánlott nekik mosni a hajat és a testet. Főleg szappanokban van jelen 72%.
 • zsírsav. Ez az elem összekötő összeköttetés a lúgok és más savak között. Telítettek és telítetlenek lehetnek. Elsősorban palmitinsavat tartalmaz, amely szilárdságot és habzó tulajdonságokat ad a szappannak, valamint laurinsavat, amelynek köszönhetően a szappant hideg vízben áztatják és habosítják..
 • alkáli. Ez az elem a mosószappan egyik fő alkotóeleme. De azok, akik ilyen szappant használnak samponozáskor, túlzott összetételűnek nevezik ezt az összetevőt, mert tönkretesz néhány vegyületet a haj szerkezetében..

További adalékanyagok és szennyeződések

A mosószappan gyártása során további szennyeződések és adalékok, amelyek kis részt alkotnak, szintén a fő összetételébe kerülhetnek. A Salomas növényi eredetű elem. Az élelmiszeriparban margarin és kenhető étel (ehető szalómák) előállítására, valamint technikai - mosodai szappan készítésére használják. De egyes szakértők azt állítják, hogy a szalómákat egyáltalán nem szabad a szappanhoz adni, mivel ez kevesebb mosószert és habzó tulajdonságot ad ennek a terméknek..

A mosószappan egyes fajtáinak összetételéhez gyantát adnak. Extra habzást ad és növeli az eltarthatóságot.

Mosodai szappan osztályozás

 1. Megegyezés alapján - edények, kéz, fej mosására, ruhák mosására és áztatására használják;
 2. Összetétel szerint - szilárd, folyékony és por;
 3. A zsírsavak mennyisége szerint - 72%, 69% és 64%;
 4. Szín szerint - sötét, normál és világos;
 5. Az elkészítés módszerével - lehámozható, ragasztható és hangolható;
 6. A válogatás és a csomagolás jellege szerint - nyitott és zárt csomagolás;
 7. Súly szerint - 150-500 gramm.

Alkalmazás más célokra

A mosószappant különféle területeken és célokra használják. Például borotválkozás után sokan szappannal mossák, hogy megnyugtassák irritált bőrüket. Ezenkívül égési sérülések után mosószappannal habosíthatja a sérült bőrfelületet, és rövid idő múlva a fájdalom alábbhagy. Vannak, akik a pattanások elleni küzdelemként használják, speciális maszkok alkalmazásával..

A mosószappan összetétele, gyártási technológiája, osztályozása és minőségi mutatói

A szappan a magasabb zsírsavak vízoldható nátrium- vagy káliumsóinak és különféle adalékoknak a keveréke, amelynek mosószeres hatása van. Mosószappant, amelyet szövetek és edények mosására használnak, célszerű háztartási vegyi anyagként tanulmányozni.

A mosószappan megszerzéséhez különféle alapanyagokat használnak, amelyek jelentősen befolyásolják a szappan minőségének érzékszervi mutatóit - színét, szagát, valamint mosószeres hatását és az eredeti tulajdonságok megőrzését. A mosószappan (RCOONa) tartalmazhat telített és telítetlen zsírsavak maradványait (R).

Telített zsírsavak: Palmitic CH3 (CH2)tizenhatCOOH, sztearin-CH3(CH2)tizenhatCOOH, laurinsav CH3(CH2)tízUNOO. Ezen savak molekuláiban a szénatomok száma 11 és 17 között van, olvadáspontja 44 és 70 ° C között van. A palmitinsav, amely a zsír és a marhahús zsír része, szilárdságot és jó habzó tulajdonságokat ad a szappannak. A sztearinsav fokozza a szappan mosási hatását a th

forró víz. A nyersanyagokból előállított szappan, amelyben túlsúlyban vannak ezek a savak, szilárd és csak forró vízben mosható. A kókuszolajban található laurinsavnak köszönhetően a szappan jobban oldódik hideg vízben, növeli annak mosószerét, csökkenti a duzzanatot.

Telítetlen zsírsavak: olajsav C3H17.CH = CH (CH2)7 COOH, linolos CH3(CH2)3(CH2CH = CH)2(CH2)7COOH, linolén C2Höt(CH = CHCH2)3(CH2)6.UNOO. Egy, kettő, három telítetlen kötést tartalmaznak, olvadáspontjuk csak 16 ° C. Az ezek alapján nyert szappant folyékony vagy olajos konzisztencia jellemzi, kettős kötésekkel könnyen oxidálható és gyorsan avas, de hideg vízben mossa.

A zsírsavak forrása természetes, szerves, állati vagy növényi eredetű zsíros nyersanyagok és zsírpótlók. A mosószappan gyártásához kizárólag ipari állati zsírokat használnak, amelyeket nyersanyagokból nyernek, amelyek nem alkalmasak élelmiszeripari célokra. Ha szükséges, a zsírokat fehérítik és szagtalanítják. Állati zsírokkal együtt: marha-, sertés-, bárány-, hal- és tengeri zsírok használhatók.

A növényi eredetű nyersanyagokat szalomák képviselik. A folyékony növényi zsírokban található telítetlen zsírsavak kettős kötéseinek hidrogénezésével (telítettségével) létrejött termék. Ehhez a speciális autoklávokban a folyékony zsírokat 250 ° C hőmérsékletre melegítik, és nikkelkatalizátor jelenlétében hidrogént fújnak át. Az ehető szalómákat margarin és puha vaj készítéséhez használják, a technikai szalómákat a mosodai szappan előállításához.

A technikai zsírsavak nem kívánatos összetevők, mivel nem optimális kristályos szerkezetű, rosszabb habképződésű és kevesebb mosószert tartalmazó szappant alkotnak. A magas szalomatartalmú szappan gyorsan avasodik, vízben duzzad, nehezen tapintható, nem műanyag.

A mosodai szappankészítmények tartalmazhatnak könnyűolajok és zsírok szappankészleteit, könnyűolajok és zsírok szappankészleteinek zsírsavjait. A zsírok és olajok lúgos oldatokkal történő tisztítása (finomítása) során szappankészletek keletkeznek. Megadják a szappan keménységét, fokozott áztathatóságát, rossz tisztítással, sötét színnel és kellemetlen szaggal.

A zsírpótlókat elsősorban a szintetikus zsírsavak (FFA) képviselik. Parafinos szénhidrogének atmoszférikus oxigénnel történő katalizátor jelenlétében történő oxidálásával nyerik őket. Az FFA-t alaposan meg kell tisztítani, mivel ez a szappannak sötét színt és kellemetlen szagot ad. FFA jelenlétében

megkönnyíti a szappanalap mechanikai feldolgozását, a termék homogénebb és műanyagabb. FFA-frakciókból készített szappanoldatoktíz-TÓL TŐLtizenhat és C17.-TÓL TŐL20, ne irritálja a bőrt, ezért a szappankészítményekben a legnagyobb mennyiségben szerepelnek. A C frakció FFA oldataitizenhat-TÓL TŐL22. gyenge mosószer-hatással és alacsony habképző képességgel bír.

A gyanta bevezetése növeli a szappan hideg vízben és habzásban való oldhatóságát, lelassítja az avasodást, de tárolás közben sárgulást okoz és növeli a szappan tapadósságát. A tallolaj cellulózgyártás során keletkező hulladék. Alacsony minőségű mosodai szappankészítményekben használják, mivel a szappannak sötét színt és kellemetlen szagot ad..

A mosószappan zsíros bázisához nafténsavakat adnak szappan vagy asidol formájában. A milonaftot olaj és olajtermékek lúggal történő kezelésével nyerik. Az asidolt a mylonft és a kénsav kölcsönhatásával állítják elő. Ezeknek az összetevőknek bizonyos határokon túl történő bevezetése túlzott puhasághoz, kopáshoz, a szappan sötétedéséhez vezet, ami szintén kellemetlen szagot nyer. Vannak információk a takarmányélesztő előállításakor kapott úgynevezett mikrobiális zsír zsírpótlóként történő felhasználásáról.

A szappankészítés alapanyaga hazánkban jelentősen eltér a külfölditől, amely különféle állati zsírokat, kókuszdió- és pálmamagolajokat, könnyű gyöngyfajtákat és csak kis mennyiségű hidrogénezett növényi olajat tartalmaz. Ezért az importált szappanok műanyagabbak, tapintással szappanosak és nagyobb a habképző képességük..

Szervetlen alapanyagokat használnak a semleges zsírok - a zsírsavak trigliceridjeinek - elszappanosítására és a szabad (hasított) zsírsavak semlegesítésére. Ezek a maró nátrium (maró, maró nátrium) és a nátrium-karbonát (szóda). Ezenkívül nátrium-szilikátot használnak a mosószappan előállításához, amely eltávolítja a szappan ragadósságát a kolofon hozzáadásakor. Titánból és cinkfehérből átlátszatlan és fehér színű lehet a szappan..

A mosodai szappan előállítási technológiája magában foglalja: a szappan különféle forrását a zsíros nyersanyagok lúgos alkotórészekkel való kölcsönhatásán alapulva, különböző koncentrációjú zsírsavak nátriumsóinak vizes oldatával; mechanikus műveletek, amelyek célja a szappan bemutatása.

Mosodai szappan beszerezhető semleges zsírokból vagy emésztett zsírokból. A hazai szappanipar mosószappant csak hasított zsírokból állít elő közvetlen vagy közvetett módon szakaszos gépekben (kazánokban) vagy folyamatos üzemben.

A közvetlen módszer abból áll, hogy zsíros alapanyagokból és lúgos összetevőkből magas hőmérsékleten úgynevezett szappanragasztót nyerünk. Lehűlés után a kapott masszát darabokra vágjuk. Ezt ragasztószappannak hívják. A közvetlen módszer kevésbé fáradságos, és lehetővé teszi, hogy kiváló minőségű szappant nyerjen jól finomított emésztett zsírokból, de legfeljebb 60% zsírsavat tartalmaz.

A közvetett módszer szerint a forró szappanos ragasztót sózzák ki, vagyis nátrium-klorid oldattal kezelik. A szappanragasztó két rétegbe koagulál: lúg, ahová az összes szennyeződés eljut, és egy szappanmag. Ezt a szappant hangnak hívják. A ragasztóhoz képest magasabb a zsírsavtartalma.

A hasított zsírokból történő szappankészítés folyamata általában két szakaszban zajlik. Először karbonát szappanosítást végeznek. Ezután a szét nem osztott zsírsavak mennyiségének csökkentése érdekében, amelyek szennyeződésként vannak jelen az alapanyagban és nincsenek szappanosítva szódával, marószerrel elszappanosítják őket. Ily módon 65% -os ragasztószennyes szappant állítanak elő, amelyet darabokra vágnak és egy bizonyos formára bélyegeznek..

A kiváló minőségű szappan előállításának fő feltétele az alapanyagok (hasított zsírok) alapos tisztítása. Ezt sózással érik el. Az eredmény 70 és 72 százalékos mosószappan. Különösen tiszta és könnyű szappan elérése érdekében a sózást kétszer vagy többször végezzük. Ezenkívül a szappanmagot csiszolják, azaz. mossa le gyenge elektrolitoldatokkal a szennyeződések alaposabb eltávolítása érdekében.

A legmagasabb minőségű mosószappant úgy kapják meg, hogy a szappanmagot speciális hengereken és csavaros gépekben ismételten őrlik. Ezt a műveletet nevezzük vezetőnek. A mechanikai feldolgozás során a szappan kedvező típusú kristályszerkezete alakul ki, sűrűsége és habképző képessége nő, a szappan duzzanata csökken.

A szappanalap szárítása speciális vákuumszárító egységekben történik, ahol porrá alakul. A szappan rúd formájában kerül ki a csavaros gépből, darabokra vágva és bélyegezve.

A szappankészítés folyamatos módja lehetővé teszi a költségek jelentős csökkentését, emellett megteremtik a feltételeket a folyamat teljes automatizálására és gépesítésére.

Az Orosz Termékek Osztályozója (OKP) szerint a szilárd mosodai szappan kódja 91 4411, folyékony - 91 4414. A TN VED a szappant a 3401 csoportba sorolja.

a szappan lehet színes vagy illatos, dörzsölő (homok, szilícium-dioxid, habkőpor hozzáadásával) vagy fertőtlenítő tulajdonságú (fenol, krezol, baktericid, antiszeptikus és egyéb anyagok hozzáadásával). Hagyományosan a mosodai szappant osztályozzák:

• rendeltetésszerűen - pamutból és lenvászonból készült vászon áztatására, mosására és forralására, edények és különféle felületek mosására, piszkos kézmosásra (különféle lágyító adalékok bevezetésével);

• konzisztencia - szilárd (darabos), folyékony, zsíros, por;

• zsírsavtartalom - 1. csoport - 72%, 2. csoport - 70%, 3. csoport - 65%;

• gyártási módszer - ragasztó, hang, fűrészelt;

• szín - hétköznapi és tisztázott;

• a csomag jellege - nyitott és zárt (a csomagban);

• darab súlya - 150, 200, 250, 300, 350, 400 és 500 g;

• szilárd szappan rúd alakja - téglalap alakú és összetett. A termékek hamisítása elleni védelem érdekében a moszkvai szappangyárban sorozatos szappangyártást fejlesztettek ki, amelynek középső részében egy rúd felső és alsó oldala, oldalán pedig hosszanti barázdák vannak benyomva. A "Babushkino" sorozat egyes szappanfajtáihoz új alakot fejlesztettek ki, amelynek alsó részén egy mélyedés volt;

• név. A mosószappannak általában nincs neve. Az utóbbi években azonban a szappangyárak kiváló minőségű papírokat vagy műanyag csomagolású szappanokat gyártanak saját nevükkel. Például a Domashnee szappan (moszkvai szappangyár) glicerint és kókuszolajat tartalmaz a kéz bőrének puhítására.

A mosószappan mosási hatása csak lúgos környezetben nyilvánul meg. A víz részben lebontja a szappant zsírsavakká és lúgokká. Az alkáli negatív hatással van a fehérje eredetű természetes szálakra, valamint a mesterséges és szintetikus szálakból készült szövetekre. Ezért az ilyen szövetekből készült termékek mosásakor nem ajánlott mosószappant használni..

A meszes szappanok kemény vízzel történő mosáskor keletkeznek, és ragadós szürke bevonatot képeznek a szövet felületén. Ez a lepedék fokozott kopást okoz a szöveteken, keményekké és törékennyé teszi őket, és csökkenti a higroszkóposságot. A zsíros szappan mosási hatékonyságát növelhetjük, ha a vizet speciális vízlágyítókkal előzetesen lágyítjuk vagy velük kevert szappant használunk..

A mosodai szappan minőségét a GOST 30266 - 95 „Szilárd mosodai szappan szabályozza. Általános műszaki feltételek ", valamint a szappan elfogadásának és vizsgálatának eljárását a GOST 790 - 89" Szilárd mosodai szappan és WC-szappan "tartalmazza. A háztartási szilárd szappant a szabvány követelményeinek megfelelően, az Állami Egészségügyi és Epidemiológiai Felügyelet hatóságaival egyeztetett receptek szerint, az előírt módon jóváhagyott technológiai utasítások és műszaki leírások szerint állítják elő..

A mosodai szappan minőségét érzékszervi, fizikai és kémiai mutatók alapján értékelik. Az érzékszervi mutatók a megjelenés, az állag, a szín, az illat. A szappanrudaknak megfelelő alakúaknak, tapintásúaknak, színüknek és szaguknak az adott névre jellemzőnek kell lenniük. A fizikai és kémiai mutatók közül a minőségi szám mellett a szabad lúg, a szóda és a zsírsavak öntési pontja normalizálódik.

Választék kialakítása és szappan bemutatása

A szappanok választéka ma olyan nagy, hogy a boltba érkező ritka vásárló nem talál megfelelő terméket magának. Sőt, a legtöbb esetben a fogyasztó többféle szappant vásárol egyszerre, a termék rendeltetése alapján. Ezen árukategóriával kapcsolatban nyugodtan kijelenthetjük, hogy a vevő iránti kereslet gyakran már az üzletben kialakul. A kirakatba nézve, ahol különféle fajtákat és típusú szappanokat mutatnak be, a vevő gyakran választ több árucikk javára egyszerre. Ha sikeresen elképzeled a mosószereket, akkor sikeresen kialakíthatod az ember igényét arra, hogy több szappant vásároljon, mint amire szüksége volt a bolti kirándulás kezdeti szakaszában. Tehát megvizsgáljuk, hogy milyen típusú termékek és milyen szappangyártók léteznek, hogyan lehet a legjobban felvenni őket a kirakatra a vásárlói kereslet és ennek megfelelően az üzlet profitjának növelése érdekében.

Szappanosztályozás

A célnak megfelelően a szappanok háztartási, WC-s és speciális.

 1. A háztartások szilárd állagúak, tartalmaznak zsírsavak nátriumsóit, szerves és szervetlen adalékokat. Mosáshoz mosodai szappant használnak.
 2. A mosószerek mellett a WC-szappan különféle lágyító olajokat, glicerint, színezékeket és parfümkészítményeket tartalmaz. Testápolásra szolgál.
 3. A speciálisak közé tartoznak antibakteriális összetevőket tartalmazó orvosi szappanok, valamint különféle egyéb adalékanyagok egy bizonyos típusú bőr számára (például bőrpuhító olajok nagyon száraz bőrre), tűlevelű és kátrányos szappanok.

Összetételük szerint a termékeket szilárd és folyékony formában mutatják be a piacon.

 1. Szilárd formában a szappan lehet kerek, ovális, téglalap alakú vagy alakú.
 2. A folyékony szappan palackokban kapható adagolóval, palackokban, puha csomagolásban.

Gyakran a termék bemutatásának palackformája cserélhető egységként megy, ebben az esetben célszerű ugyanazon márkájú szappanokat különböző verziókban bemutatni a termékcsaládban: adagolóval és anélkül ez növelni fogja e termékcsalád eladásait, mivel lehetővé teszi a fogyasztó számára, hogy pénzt takarítson meg egy második, azonos minőségű, de alacsonyabb árú termék vásárlásakor (adagoló nélküli csomagolás sokkal olcsóbb).

A kozmetikai és speciális szappanokat szilárd és folyékony formában is bemutatják az üzletek polcain, de a háztartási szappanok csak szilárdak.

A kozmetikai szilárd szappan a savak és lúgok mennyiségétől függően a következő típusokra oszlik:

 • semleges (az alkatrészek kiegyensúlyozott kombinációja, nem agresszív hatás, semleges ph szint);
 • baba (különösen enyhe hipoallergén összetétel, minimális illat- és színezéktartalom);
 • extra (összetételéhez közel semleges);
 • rendes (alacsonyabb fokozat; standard összetétel);
 • antibakteriális (antimikrobiális, antibakteriális komponenseket tartalmaz).

A kozmetikai folyékony szappan a következő fajtákban kapható:

 • konyha;
 • testre és kézre;
 • antibakteriális;
 • krém szappan;
 • baba.

Szappangyártók és beszállítók

A piac vezető pozícióit olyan szappangyártók foglalják el, mint a Nevskaya Kosmetika, Chistaya Liniya, Svoboda, Velvet Handles, LUX, FAX, Nivea, Palmolive, Johnson & Johnson, Dove "," Camay "," Fa "," Duru "," Safeguard "," Detox ".

Külön érdemes megjegyezni a márkák sokféleségét a baba szappan piacán.

A szülők hajlamosak a csecsemőknek szánt kozmetikumokat olyan gyártótól vásárolni, amely kifejezetten a gyermekcikkek gyártására összpontosít, ezért a márkák, amelyek csak gyermekszappanokat gyártanak, elnyerik a vásárlók bizalmát, és eladásra kerülnek. Kivételt képeznek ebben az esetben olyan márkák, mint a Nevskaya Cosmetics, a Svoboda, a Johnson & Johnson. Ezeknek a márkáknak a gyermekei iránt nagy a kereslet, annak ellenére, hogy a gyermek kozmetikumok mellett más értékesítési soruk is van..

A babaszappan további ismert márkái: Bubchen, Sanosan, BabyLine, Umka, My Sun, Eared Nyan, Kurnosiki, Nasha Mama.

Ezeknek a gyártóknak szinte mindegyike szilárd és folyékony szappant is gyárt..

Ár szerint a termékeket kategóriákba sorolják - alacsony, közepes, magas költségek.

 • A szilárd szappan költségvetési lehetőségeihez a következő képviselők tartoznak:
  „Nevskaya kosmetika” Glycerinovoye, „Svoboda”, „FAX”, „Fa”, „Absolut”, „DURU”, kevésbé ismert márkák, beleértve az áruházláncok által gyártott márkákat is. A szappan ára 17 és 23 rubel között mozog.
 • A közepes árszegmensbe többek között azok a gyártók tartoznak, akiket az alacsony ár kategóriába soroltunk, ebben az esetben a különbségek magasabb termékkategóriában, a további alkatrészek - olajok, illatanyagok és egyéb alkatrészek - megnövekedett vagy speciális összetételében vannak:
  Nevskaya Cosmetics, Svoboda Neutral, Chistaya Liniya, Bársony fogantyúk, LUX, Nivea, Palmolive, Johnson & Johnson, Camay, Fa, Safeguard, Absolut »Antibakteriális. A szappan ára ebben a szegmensben 23-39 rubel
 • Az olyan márkákat, mint a "Dove", "Monpari", "Nivea", "Duru", a magas árak különböztetik meg.
  Az ebbe a kategóriába tartozó termék költsége 39 rubel.

Az azonos gyártótól származó szappan ára kategóriától függően változik - semleges, extra és hétköznapi. Összetételük és tulajdonságaik miatt a semleges és az extra mindig többe kerül, mint egy közönséges analóg.

 • A babaszappanok közül a legdrágábbak a Bubchen, a Sanosan, a BabyLine
  Ezen alapok költsége körülbelül 100 rubel. egy szappanért.
 • A baba szappan következő márkáinak átlagos költsége:
  Johnson babája, BabyLine, Eared dada, Nasha Mama, Nevskaya Kosmetika, Svoboda. Az ár 45-70 rubel.
 • A legkevesebb költség az Umka, Moe Solnyshko, Kurnosiki és más márkák, ezeknek a gyermektermékeknek az ára 19-45 rubel.

A folyékony szappanok között az árkategória nem olyan nagy, még az olyan ismert márkákat is, amelyek átlagos áron gyártanak szilárd szappant, mint például a Chistaya Liniya, a Velvet Pens, a Palmolive, meglehetősen magas, körülbelül 100-130 rubel ár különbözteti meg. árucikkenként, míg a drágább márkák "nivea", "dury", "galamb" 150-180 rubelbe kerülnek.

Ezért azt mondhatjuk, hogy nincs nagyon olcsó folyékony szappan, a kivétel maga az áruház márkaneve, amelyben az árukat értékesítik, vagy nagyon kevéssé ismert gyártók..

Piaci trendek

Az oroszországi szappanpiac elemzése azt mutatja, hogy a higiéniai termékek és általában a háztartási vegyszerek iránti kereslet észrevehetően csökken, ideértve a szappan iránti kereslet mutatóit is jelentősen visszaesett az elmúlt évben.

A fogyasztók iránti érdeklődés azonban különféle folyékony szappanok és kiegészítő hatású termékek iránt nőtt, például a súrolószappan, hidratáló, emelő, fiatalító termékek iránt. A kereslet fejlődésének tendenciája magában foglalja az univerzális termékek piacának növekedését, amelyek egyszerre többféle vásárlói igényt képesek kielégíteni, például egyszerre kézzselé és kézzselé, különféle új termékek, amelyek sokoldalúságukkal csábíthatják a fogyasztót..

A szappanelrendezés alaptörvényei

A szappant úgy fektetik le, hogy megnövelje a vevő igényét az előnyösebb pozíciók iránt. Az egyik technika az, hogy jól ismert márkák termékeit és szappancsomagjait előnyös pozíciókba helyezzük több darabban, így jól látható az előnye, ha egyszerre több szappant vásárolunk. És mivel a szappan olyan termék, amelyre a mindennapi életben folyamatosan szükség van, annak valószínűsége, hogy a vevő több darabból álló szappancsomagot vásárol vonzó áron, sokkal nagyobb, mint annak lehetősége, hogy több egységnyi terméket külön vásároljon meg.

A következő szabály az olcsóbb termékopciók elhelyezése az alsó polcokon, a középár, elsősorban jól ismert márkák - középen középen, a szélén pedig drágább szappanok (általában jobb oldalon), a másik szélén - éppen ellenkezőleg, kevésbé ismert termékek..

 • Folyékony szappant helyezünk a felső polcra.
 • Az antibakteriális típusú szappanokra való figyelem felhívása érdekében sikeres olyan reklámmatricák vagy más információs eszközök használata, amelyek tájékoztatják a hasznos termékek használatának szükségességéről..
 • A mosószappant a kirakatok alsó szintjén helyezik el.

Szappanok választéka és megjelenítése egy áruház számára

A legnagyobb szappan iránti kereslet éppen a vasáru és szupermarketekben tapasztalható.

A hardverüzletben a szappanok választékának elég szélesnek kell lennie ahhoz, hogy jó választást nyújtson a fogyasztó számára. Többféle szennyes szappant kell bemutatni (sötét, fehér, folteltávolítóval), különálló daraboknak és több darabból álló csomagoknak is jelen kell lenniük.

A termékek árkategóriáját a mosodai szappanhoz legalább háromféle terméknek is képviselnie kell.

 • Az alacsony árkategória magában foglalja a sötét szappant, amelyet gyakran csomagolás nélkül értékesítenek, ára 19-25 rubel;
 • közepes árú szappan - sötét és világos, folteltávolítóval 50 rubelig. darabonként;
 • Magasabb költségű mosószappan - könnyű, folteltávolítóval, külön fehér vagy csomagonként több darabra - az ár meghaladja az 50 rubelt. darabonként.

Az árukat a kirakat alsó szintjén kell elhelyezni.

A középső szint - az emberi szem szintjén - kozmetikai típusú szappanok, beleértve a gyermekek számára készült szappant is. A termékeket márka szerint kell elrendezni, az ár balról jobbra növekvő sorrendjében. Jobb különös figyelmet fordítani a bemutató központjához közelebb, a híres márkák kozmetikumaira. A baba szappant külön szakaszban kell elhelyezni, vagy külön vitrineként kell kiemelni. A gyermektermékek elrendezésének elve megegyezik a kozmetikai szappanokéval - elsőbbséget élveznek az áruk közepes árkategóriája, a kedvező pozíciók és az ismert márkák. Elrendezés márkák szerint, megtartva az árak balról jobbra történő növelésének elvét.

Különböző márkájú folyékony szappanok kényelmesen elhelyezhetők a felső polcokon, hogy különféle választékokat biztosítsanak. Közülük a keresleti trend alapján hasznos lesz olyan termékeket bemutatni, amelyek mind a tisztító tulajdonságokat, mind az egyéb tulajdonságokat ötvözik, például melegítő bozótos szappant, nyugtató vagy tonizáló hatású folyékony szappant, öregedésgátló, intim higiéniai szappant, gélt szappan.

A pénztár közelében, vagy a bejárattal szemközti boltban vannak olyan szappanok, amelyek részt vesznek az akcióban, vagy egyszerűen vonzó áron, ez jelentősen megnöveli az eladások százalékos arányát, mert gyakran a vásárló csak a pénztárnál lévő fogyasztó, a szükséges termék mellett dönt, mert a szappan túlméretezett vásárlás, és gyakran nagyobb háztartási termékcsomagok vásárlásakor a vevő egyszerűen megfeledkezik egy apró vásárlásról, például egy szappanról, és a pénztárhoz viszi.

Szappanok választéka és kiállítása egy élelmiszerbolt számára

Az élelmiszerboltokban általában csak egy vagy két háztartási vegyszer és mosószer található, ezért nincs szükség nagy mennyiségű szappan bemutatására a vevő számára..

Fontos, hogy az állványokat a pénztáraktól nem messze helyezzék el, mert az emberek elsősorban az élelmiszerboltba mennek ételért, és hajlamosak a kozmetikai termékek megvásárlására vonatkozó döntést követően a boltba vezető út után.

Ennek ellenére a választéknak tartalmaznia kell háztartási, gyermek-, WC-csomót és folyékony szappant. A mosószappan elegendő egy vagy két változatban megjeleníteni, általában ez egy közönséges sötét szappan és folteltávolító termék. Céltalan drága márkákat és alapok nagy csomagolását bemutatni. Helyezzen mosószappant a szélére vagy az aljára.

A kirakat közepén két vagy háromféle kozmetikai szappan található a legalacsonyabb árkategóriában (FAX, Nevskaya Kosmetika, Absolut vagy kevésbé ismert gyártók a legalacsonyabb áron), egy vagy kétféle közepes árú termék (Palmolive, Clean Line "), egy folyékony szappan (" Palmolive "," Clean Line ").

Szappan választék és kiállítás egy szupermarket számára

A szupermarketben elegendő hely miatt lehetőség van külön vitrinek elkülönítésére az általános higiéniai kozmetikumok és babatermékek számára.

Az áruk elrendezése a figyelem felkeltésének elvén alapszik - a jól ismert márkák a legelőnyösebb pozícióval, kedvező csomagolással, nagy csomagolással vonzó áron.

A mosószappan a vitrinbe vihető háztartási vegyszerekkel, mosószerekkel.

A termékeket márkák szerint jelenítik meg, a legolcsóbb termékeket a szemmagasság alá helyezik, a drágábbak éppen ellenkezőleg. Külön kell elhelyezni a férfi szappant, valamint a szappant az intim higiénia érdekében.

A szupermarketben a termék bármely típusának szappanválasztékának a lehető legszélesebbnek kell lennie, az árkategória feltételezi mind az olcsó áruk, mind a kiváló osztályú termékek elérhetőségét.

Nagyszámú felismerhető márka jelenléte, ismert gyártók reklámplakátjainak elhelyezése vonzza a fogyasztók figyelmét, keresletet generál, a reklámokkal való társulásokat idézi elő, és pozitív módon befolyásolja a potenciális vásárlók választását..

A szappan állandó kereslet terméke, ezért mindig fenntarthatja és növelheti az értékesítés szintjét azáltal, hogy tanulmányozza a vásárlók igényeit, preferenciáit az egyes boltokban. Meghatározva egy forró terméket, az évszaktól függő növekvő kereslet trendjeit, a közelgő ünnepeket vagy egy adott terméktípus állandó értékesítési mutatóit, a szappanválasztékot a kereslet, a stabilitás és a profit növekedésének szintjére állíthatja..

Mosodai szappan: jellemzők, összetétel és tulajdonságok a GOST szerint

A mosószappant csaknem két évszázaddal ezelőtt találták ki, azóta az összetétel gyakorlatilag változatlan maradt. A mosószert a GOST szerint gyártják, és széles körben használják a gyártásban, a mindennapi életben, a népi orvoslás és a kozmetológia használja. A WC-vel ellentétben megnövekedett mennyiségű savat és lúgot tartalmaz. Természetes növényi és állati zsírokból készül.

Mosodai szappanok

 • Folyékony forma;
 • Porított;
 • Kenőcs formájában;
 • Darabos.

Leggyakrabban rúd formájában található, amelyen számok vannak kinyomva. A zsírsavak mennyiségét képviselik. Előfordul, hogy a modern gyártók alacsony - akár 62% - zsírsavtartalommal gyártják. Az ilyen szappannal nincs szám a bár felszínén. A digitális megjelölés kapcsolata a zsírsavak százalékával:

 • 65% felirat - a zsírsavak jelenléte 61-65%;
 • 70% felirat - zsírsavtartalom 69-70%;
 • 72% felirat - a GOST szerint készült, a zsírsavak a bárban 70,5 - 74% -ot foglalnak el.

Mosodai szappan összetétele

A szappan színe eltérő lehet, és nem függ a színezékektől. És a megtisztulás mértékétől. A sötétbarna szín azt jelzi, hogy a szappant kevésbé tisztították. Kellemetlen szagot is áraszt. A derített szappan felhős sárga színű.

A szappan helyes használatához ismernie kell annak összetételét. Az alap egy szappan ragasztó, amelyet zsírok megolvasztásával nyernek. Erre alkalmas: bárány, sertés, hal és marhahús zsírok. A kihűlt masszát rudakra vágjuk. Tehát 60% -os savtartalmú szappant állítanak elő. A GOST szerinti szappan megszerzéséhez sót és maró nátriumot adnak a szappan ragasztóhoz. 70-72% -os szappan elérése érdekében a kisózási eljárást legfeljebb háromszor hajtják végre, majdnem fehér színűvé téve azt..

Tulajdonságok: előnyök és hátrányok

Az évszázadok óta bizonyított mosodai szappan rendkívül hasznos tulajdonságokkal rendelkezik, amelyekkel sok modern szappantermék nem dicsekedhet.. Mosodai szappan az:

 • Hatékony mosószer;
 • Erőteljes antibakteriális szer;
 • Gyógyszer a gombás betegségek megelőzésére a hagyományos orvoslásban;
 • Gyógyító hatású;
 • Tisztító és fehérítő tulajdonságokkal rendelkezik;

A hátrányok közé tartozik a saját szappanillat, a bőr hosszabb ideig történő szárításának képessége és alacsony hatékonyság az aceton vagy benzin szagainak eltávolításakor.

Nagyon óvatosnak és körültekintőnek kell lennie a szappan kiválasztásakor. Nem tagadható, hogy nagy előnyei vannak, de a visszaélések kegyetlen poént játszhatnak. A modern kivitel néha idegen kémiai szennyeződéseket tartalmaz bizonyos tulajdonságok, például a fehérítés javítása érdekében. Ezekre az anyagokra allergiás bőrreakciók lehetségesek.

Mosó szappan

Minőségi szabvány

GOST 30266-95

Leírás

Mosodai szappan - egyfajta szappan, amelynek zsírsavtartalma nem haladja meg a 72% -ot és nagy mennyiségű lúgot, körülbelül 0,15-0,20%. Ennek eredményeként nagyon magas a pH-értéke - pH 11-12. Antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. A GOST 30266-95 szerint a mosószappan a zsírsavak tartalmától függően három kategóriába oszlik. Az I. kategóriának legalább 70,5% zsírsavnak kell lennie, a II. Kategóriának - 69,0%, a III - 64,0% zsírsavnak. A mosószappant a szappan ragasztó hűtésével nyerik.

A mosószappan mosószer, amelynek fő (aktív) része a zsírsavak nátrium- és káliumsói. A mosószappant az alapanyag típusa, az előállítás és a feldolgozás módja, az állag, a mosószer-tartalom szerint osztják fel.

A mosószappan a zsírsavtartalomtól függően három kategóriába tartozik: I (72%), II (70%), III (65%).

Minél magasabb a zsírsavtartalom, annál jobban kezeli a szappan a szennyeződéseket és a csírákat.

Alkalmazás

A szappan alkalmas egészségügyi és higiéniai célokra, valamint minden típusú anyagból készült termékek mosására.

A háztartási szappan kémiai összetétele

Mosószappan 72% (200 gr.)

szappan alapú állati zsír

nátrium-hidroxid szemcsés NaOH

ivóvíz H2O

Mosószappan kaolinnal 72% (200 gr.)

Fogalmazás:

szappan alapú állati zsír

nátrium-hidroxid szemcsés NaOH

ivóvíz H2O

Technikai követelmények

A háztartási szilárd szappant e szabvány követelményeinek megfelelően, az Állami Egészségügyi és Epidemiológiai Felügyelet hatóságaival egyeztetett receptek szerint, az előírt módon jóváhagyott technológiai utasítások és műszaki leírások szerint kell előállítani..

A műszaki leírás és a recept kombinációja megengedett az adott államban megállapított eljárásnak megfelelően.

A címlap formáját és a konkrét szappannevek műszaki leírásának példáit az A., B., C. és D. függelék tartalmazza..

Specifikációk

Az érzékszervi mutatók tekintetében a szilárd háztartási szappannak meg kell felelnie az 1. táblázatban meghatározott követelményeknek, valamint az adott szappan műszaki leírásában meghatározott követelményeknek..

Csomagolás

A háztartási szilárd szappant 150, 200, 250, 300, 350, 400 és 500 g névleges (feltételes) tömegdarabok formájában állítják elő, vagy egy darab névleges tömegének legfeljebb 30 g csökkenésével a javított formájú szappan egyes kereskedelmi nevei esetében, a műszaki leírásban.

A tényleges szappan tömeg (darab) és a névleges különbsége nem elutasító tényező, feltéve, hogy a fogyasztóval való nézeteltérések elkerülése érdekében a minőségi szám értéke nem kisebb, mint a 4.2.3. Pontban megállapított norma..

A szappan teljes névleges (hagyományos) tömege legfeljebb 30 kg

CsomagolásRúd súlya, gr.
Téglalap alakú rúd csomagolás nélkül200
Téglalap alakú rúd csomagolás nélkül250
Téglalap alakú rúd csomagolás nélkül300

Szállítás

A háztartási szilárd szappant minden típusú szállítással fedett járművekben, valamint univerzális konténerekben szállítják, az ilyen típusú szállításra érvényes áruszállításra vonatkozó szabályok szerint, a szállítás teherbírásának lehető legteljesebb kihasználásával..

Közúti szállítás esetén a szappant meg kell védeni a légköri csapadéktól.

A szappan csomagokban történő szállítását a GOST 22477, GOST 23285 szerint kell végrehajtani; kötőelemek a GOST 21650, GOST 24597, GOST 26663 szerint.

A szappant száraz, zárt, jól szellőző helyeken kell tárolni (gyártó és fogyasztó). Tilos a szappant műtrágyákkal, fehérítőszerekkel és egyéb anyagokkal együtt tárolni, amelyek befolyásolják a szappan érzékszervi és fizikai-kémiai jellemzőit..

Tárolás közben, nem gépes halmozással, a szappannal ellátott dobozokat legfeljebb 3 m magas halmokba kell rakni, a levegő keringése érdekében legalább 60 mm távolsággal. Halmozott állapotban a dobozok közötti hely megengedett.

A táska-raklap módszer gépesített egymásra rakása esetén a doboz szappannal való rakodási magassága legfeljebb 2,6 m. A mosószappan hosszú távú tárolását az előírt módon jóváhagyott utasításoknak megfelelően kell végezni.

Felhasználhatósági időtartam: csomagolva - 24 hónap, nyitva - 12 hónap.

A feldolgozás módja szerint vannak ragasztószappanok, sózva, csiszolva és hámozva. A ragasztószappant a szappankészítő termék hűtésével nyerik. 40-47% zsírsavat, reagálatlan zsírok és lúgok maradványait, glicerint tartalmaz. Sózza ki a szappant a szennyeződések eltávolítása és a mosószer-tartalom növelése érdekében. Ehhez nátrium-kloridot, sót vagy nátronlúgot adunk a forrásban lévő szappanragasztóhoz. Vízben oldódva ezek az anyagok csökkentik a szappan oldhatóságát. A szappan elválik, és mint könnyebb, felúszik, és koncentráltabb, úgynevezett hangszappanréteget képez. Ismételt sózással tisztább és könnyebb csiszolt szappant kapunk. A hámozott szappan 70-85% zsírsavat tartalmaz, homogénebb szerkezetű. Ennek megszerzéséhez a szappant összetörik, hengereken őrlik, szárítják és darabokra préselik. A konzisztencia megkülönbözteti a szilárd és a folyékony szappant. A szilárd szappant darabokra, porra és forgácsra osztják. A mosószer (zsír-, gyanta- és nafténsavak nátrium- vagy káliumsói) tartalma szerint a szappant fokozatokra osztják. A szilárd szappan 60, 66, 70 és 72%, folyékony 40% (1. osztály) és 60% (prémium). A porszappanok zúzott és szárított szappanok (68-82%) vagy 10-25% zsírsavat tartalmazó készítmények szódabikarbóna, trinátrium-foszfát, nátrium-szilikát lúgos sóival keverékben.

A háztartási szilárd szappannak nincs általános mérgező, irritáló, bőrre reszorpciós és allergén hatása.

Elfogadás

Elfogadási szabályok - a GOST 790 szerint.

A háztartási szilárd szappant a megállapított eljárásnak megfelelően hitelesíteni kell.

A biztonsági mutatókat a zsíralapú mosószerek tanúsítási szabályainak megfelelően figyelik.

A mintavételt, az érzékszervi és fizikai-kémiai mutatók meghatározását a 4.2.1., 4.2.3., 4.2.4., 4.2.7. Pontban előírtak szerint, a GOST 790 szerint végzik..

Az 5. szakaszban előírt biztonsági mutatók meghatározása az Állami Egészségügyi és Epidemiológiai Felügyeleti Bizottság által jóváhagyott módszerekkel történik.

Szállítás 1 kg-tól! Szállítás az Orosz Föderációban! Jogi személyek számára!

Mosodai szappan - egészségügyi előnyök. Összetétel a GOST szerint

Mossák az allergiás emberek ruháit, a törött gyermekek térdére kenik, ez segít a lábakon lévő gomba gyógyulásában, az égési sérülésekben... Ez nem teljes lista a „jó öreg” szappan gyógyító tulajdonságairól. És bár a modern világban a pultok tele vannak minden színű, szagú, formájú és méretű szappandarabokkal, de közülük kevesen képesek

A mosószappan egészségügyi előnyei

Senki sem vonja kétségbe a mosószappan tisztító tulajdonságait. Nem valószínű, hogy létezne más szappanoldat, amely jobban eltávolítja a komplex szennyeződéseket - a zsírfoltokat, a dezodor nyomát is. De ez a szovjet szappan nemcsak tisztító tulajdonságairól híres. Az orvostudományban is használják..

Fertőtlenítésre

Gondolkodott már azon, vajon a szülészeti kórházak "gyermek" felében miért nem porral, hanem mosószappan szappanos oldatával mossák a padlót? Bár lehet, hogy ma nem használják. De szoktak így mosakodni. A megtakarítás minden bizonnyal jó, de itt nem játszik fontos szerepet. Csak ez a szappan kiváló antiszeptikus..

Sőt, néhány szülészeti kórházban a gyermekorvosok azt javasolják, hogy az újszülöttet ne valami szupermodern habokkal mossák (allergiát okozhatnak), hanem ezzel az olcsó barna darabbal. Igaz, az orvosok véleménye eltér, ezért mielőtt ugyanezt megtenné, konzultáljon gyermekorvosával.

Sebek kezelésére

A mosószappan kiválóan alkalmas a törött csecsemő térdének / könyökének fertőtlenítésére, ha nincs kéznél antiszeptikum. Ezt a szappanoldatot a seb rovarral vagy állatcsípéssel történő mosására is használják. Az eszköz jól küzd a gyulladással, megnyugtatja.

Égési sérülésekkel

Ha a test egy kis (!) Részét megégette, habosítsa mosószappannal, majd hagyja megszáradni. Nem lesz hólyag, a seb gyorsabban gyógyul.

A nátha kezelésére

A mosodai szappan segít megbirkózni a megfázással. A kezelési rend egyszerű: mártsa meg a pamut törlőket szappanos vízben, és kezelje az orrjáratokat.

Rigóval

Ennek a szappannak az oldata csökkenti a nőknél a rigó kellemetlen megnyilvánulásait. De azt javasoljuk, hogy egy ilyen kényes területen megvitassák egy nőgyógyásszal.

Körömgombára

Ami a lábakon található gombát illeti, itt ez a fajta szappan biztonságosan használható. Minden nap ecsettel kell dörzsölnie a szappan erős oldatát. Az eljárás végén kezelje a gombát jóddal.

Aranyér kezelésére

A mosószappan a gyógyítók sokéves tapasztalata szerint hatékonyan segíti az aranyér elleni küzdelmet (hacsak nem hanyagolják el súlyosan). Ha kívül tartózkodik, reggel és este egyszerűen szappanozza meg a fájó helyet, áztassa pár percig és öblítse le hűvös (!) Vízzel. Ha az aranyér belső, a gyertyákat éjjel 10 napig mosószappannal készítik. Ezek a szappangyertyák blokkolják a gyulladást és gyógyítják.

Miből készül a mosószappan, és mi köze van hozzá a sertés-, marha- és kecskefaggyúnak??

Az a tény, hogy a mosószappant fél évszázadon keresztül változatlan technológiával készítették, a szovjet GOST 30266-95 betartásával, bizalmat ébreszt és közvetett módon tanúsítja a termék értékét.

A háztartás GOST szerinti összetétele a következő: állati zsír, lúg és sima víz. Összes! Nincsenek "ízletes" illatok, tartósítószerek, stabilizátorok. Ami a felhasznált állati zsírra (sertés, marha vagy kecske) vonatkozó különféle spekulációkat illeti, ez az összetevő nem árt - kivéve, hogy nem túl kellemes illatot áraszt..

Mosodai szappan - természetes termék!

Ha aggasztja az a kérdés, miért az egyik sötétebb, a másik világosabb, akkor ez a zsír típusától, mennyiségétől (65%, 70%, 72%) és a szappankészítés idejétől függ..

Mosodai szilárd szappan, a GOST 30266-95 szerint - csak 72%. A zsír százalékos aránya határozza meg a termék habzását és habzását. Ha kizárólag mosáshoz vásárol mosószert, akkor a legmagasabb zsírtartalommal vegye be - a szappanbuborékok vastagabbak lesznek.

A mosószappan egészségügyi előnyeinek megerősítéseként tudok adni egy receptet, amely jól segíti a fájó lábakat..

Mi más hasznos a mosószappanhoz, és hogyan használhatja, ez a 2 videoklip megmondja. 1. videó megtekintése.

Miből készül a mosószappan??

A modern ipar sokféle konzisztenciájú, formájú, színű és aromás mosószert gyárt. A reklámok irigylésre méltó rendszerességgel kínálnak új háztartási vegyszereket a tévéképernyőkről. Azonban szinte minden otthonban van egy darab szennyes szappan, amelynek megjelenése gyakran nem ismert, és nem a legjobb illata van. Ennek ellenére ő segít megoldani számos problémát nemcsak otthon, hanem a nyaralóban és egy nyilvános helyen is..

Mosodai szappan összetétele

Az első és legfontosabb komponens a zsír. A végtermékben a következő fajták találhatók:

 • szilárd állat, amely telített savakból áll (marhahús, bárány, sertés);
 • természetes folyadék, amely telítetlen savakon alapul (napraforgó-, olíva- és egyéb olajok, halolaj);
 • növényi olajokból mesterségesen szintetizált élelmiszerzsír. Nagyon magas hőmérséklet és katalizátorok hatására hidrogénnel telített és szilárd konzisztenciát kap megnövekedett olvadásponttal. Példa erre a margarin, amelyet főleg olcsó pálma-, kókuszdió- vagy pálmamagolajból készítenek;
 • technikai transzzsírok - szalomák előállításából származó hulladékok;
 • mesterséges úton nyert telített szintetikus zsírsavak;
 • szappankészletek - növényi olajok finomításából (tisztításából) származó mellékanyagok;
 • szintetikus olajok, például gyanta alapú.

A szappangyártás során felhasznált zsírok túlnyomó részét zsírsavakra osztják fel..

Apropó! Oroszországban a mosószappan gyártása során gyakran állati zsírokat használnak alapanyagként, Nyugat-Európában - növényi zsírokat..

További szükséges összetevők a lúg - nátrium-karbonát (szóda), kálium-karbonát (kálium), maró nátrium (maró szóda), valamint asztali só.

Az alkáli szárító hatásának lágyítására és részleges semlegesítésére gyakran adnak glicerint, citromsavat és más anyagokat a termékhez..

Egyes gyártók illóolajokat, ételízesítőket vagy szintetikus illatanyagokat használnak szappanuk kellemesebbé tételéhez..

Nagyon ritkán, bizonyos esetekben színezékeket, valamint felületaktív anyagokat tartalmaznak a készítményben, amelyek javítják a szappanképző és tisztító tulajdonságokat.

65, 72 - mit jelent ez a százalék?

A számokat általában a szappanrúdra nyomtatják. Ezek képviselik a termékben található zsírsavak százalékos arányát. A GOST három mosodai szappancsoportot feltételez:

 • III - a legalacsonyabb zsírtartalommal, de legalább 64 g / 100 g termék (65%);
 • II - átlagos zsírtartalommal, de legalább 69 g / 100 g termék (70%);
 • I - magas zsírtartalmú, de legalább 70,5 g / 100 g termék (72%).

Minél magasabb a zsírsavak aránya, annál jobb a szappan minősége: jobb habzás és mosószer. Azonban valamivel magasabb és agresszívebb hatással van a bőrre.

Referencia. Egy 200 grammos rúdban a mosószappan 72% -a körülbelül 144 g zsírsavat tartalmaz.

Miért éppen ez a szín?

A mosodai szappanok színe sötétbarnától a krémig terjed. Minél tisztább az alapanyag, annál könnyebb a végtermék. Kezdetben az 1920-as években Oroszországban élelmiszer-hulladékból állították elő, amely gyakran tartalmazott különféle szennyeződéseket, sőt szennyeződéseket is. Sötét színén kívül ez a szappan erős kellemetlen szaggal rendelkezik..

A modern gyártás során jobb minőségű elsődleges vagy finomított alapanyagokat használnak, így a szappan színe világosabb.

Gyártástechnológia

Az ipari folyamat két szakaszból áll:

 • főzés;
 • kezelés.

Az első szakaszban az úgynevezett szappan ragasztót kapják. A legmagasabb fokozatú alapanyagokat, például a kiolvasztott állati zsírt kazánban elszappanosítják. Hevítik, nátronlúggal vagy káliummal összekeverik, és néhány napig forralják. Az alacsony minőségű zsírsavakat megemésztik, majd sózzák, felszabadítva és megtisztítva a szappanmagot a nem kívánt szennyeződéstől, hogy minőségi terméket kapjanak.

A második szakaszban a termék bemutatásra kerül: hűtés, szárítás, formázás, préselés, vágás, jelölés stb..

Mosodai szappan tulajdonságai

A termék számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek nélkülözhetetlen asszisztenssé teszik. Ő:

 • jól habzik (habzik);
 • hatékonyan mossa és tisztítja;
 • fertőtleníti a felületeket: elpusztítja a baktériumokat és baktériumokat;
 • eltávolítja a szövetek szennyeződését, zsírját és változó összetettségű foltjait;
 • hideg vízben is működik;
 • teljesen lebomlik, a környezet károsítása nélkül;
 • a természetes összetevők miatt nem okoz allergiát;
 • biztonságos felnőttek és gyermekek számára is (ha rendeltetésszerűen használják).

Ráadásul az ára annyira demokratikus, hogy bármely jövedelemmel rendelkező személy megvásárolhatja..

Egy másik jelentős plusz a hosszú eltarthatóság.

Apropó! A mosószappan bizonyos körülmények között sokáig nem romlik. Száraz, szellőző helyiségben, fagyos hőmérsékleten kell tárolni, közvetlen napfénytől védve, és ne érintkezzen alumíniummal és horganyzott acéllal..

Rendelkezése rendkívül széles. Vele:

 1. Mosogatás, zöldség és gyümölcs, padló és falak a házban.
 2. Mossa meg és fürdesse meg a gyerekeket.
 3. Tisztítsa meg a fésűket, a fogkeféket, a gyermekjátékokat.
 4. Áztassa és mossa mind a felnőtt, mind a bébi ruhákat (akár újszülötteket is).
 5. Kezelje a beltéri és a kerti növényeket a rothadás, gombák, betegségek és kártevők ellen.
 6. Számos betegség (nátha, pattanások, pustulák, égési sérülések, korpásodás stb.) Leküzdése

Figyelem! A mosószappan a lúg felesleges összetétele miatt kiszárítja a bőrt, a faggyút a szennyeződéssel együtt lemossa. Ezért használatakor be kell tartania az óvintézkedéseket. Ha a mosási (mosási) folyamat hosszú ideig tart, és a bőr száraz, akkor gumikesztyűt kell viselnie. A gyógyászati ​​receptekben ajánlatos szigorúan betartani és nem haladni az adagot.

A mosószappant nemcsak háztartási használatra használják, hanem:

 • tisztítóberendezések gyártásában;
 • orvosi, szanatóriumi üdülőhelyi és gyermekintézményekben (óvodák, iskolák, rekreációs táborok).

Legjobb gyártók

A terméket hazai és külföldi vállalatok egyaránt gyártják. Utóbbiban általában nem a test számára használják, és sokkal drágábbak. Legnepszerubb:

 1. Az LLC "MMZ" (moszkvai szappangyár) és szilárd háztartási szappanja teljesen természetes termék, kémiai adalékanyagok (fokozók, színezékek és felületaktív anyagok) nélkül. Környezetbarát és biztonságos. Mind háztartási, mind higiéniai célokra használható. Jól mossa, de nem szárítja túlságosan a bőrt. Ár - 30 rubeltől. darabonként 100 g-ban, mínusz egy specifikus szag.
 2. A „Nevskaya kosmetika” egy szentpétervári márka, amely többek között az „Universal” mosószappant gyártja. Világos színű, semleges szagú, hűvös vízben is habzik és habzik, jól lemossa a szennyeződéseket. Főleg természetes alapanyagokból készül, 72% zsírsavat és glicerint tartalmaz. Az egyetlen riasztó komponens a trietanol-amin (egy felületaktív anyag, amely néha allergiás reakciókat okoz). Egy 180 g-os rúd ára 30 r-től kezdődik.
 3. Az Aist a háztartási vegyszerek másik gyártója. A koncentrált háztartási szappan glicerinnel környezetbarát, sötétbarna termék, szúrós szaggal. "Tartós", jól tisztít, eltávolítja a friss szennyeződéseket, beleértve a foltokat is, jó fertőtlenítő. Hátrány - nem túl kemény, gyorsan beázik a vízben. Átlagos ár - 25 rubel.
 4. A MiKo ökokozmetikumokat, köztük kókuszolaj nátriumsóin alapuló Pure Water mosószappant citromsav hozzáadásával gyárt. Hófehér színű, egyenetlen élekkel, jellegzetes szag nélkül, hipoallergén és érzékeny bőr számára is biztonságos. Használatában sokoldalú: használható edények, test, ruhanemű mosására (a finom szövetek kivételével). Gazdaságosan fogyasztják, nem duzzad a vízben. Ár - 90 rubel. darabonként 175 g-ban.
 5. A Sodasan az epes szappan német márkája, amelyet folteltávolítóként forgalmaznak. A hideg és meleg vízben egyaránt jól működik, eltávolítja a szövetek legnehezebb és legrégibb foltjait, nem mossa ki a festéket, teljesen kiöblíti. Alkalmas gyakori használatra, nem irritálja a bőrt. A fülke egyik leghatékonyabbnak tekinthető. Az egyetlen negatívum, hogy meglehetősen drága, körülbelül 200 rubel. a bár mellett.
 6. "Duru" - a "Clean & White" sorozat egy malajziai cégtől. A szappan fehér, szinte teljesen természetes, ha nem veszi figyelembe az illat jelenlétét. Jól megbirkózik feladataival, eltávolítja a zsírt és a foltokat, de körülbelül 100 rubelbe kerül. Jobb, ha nem használjuk mosáshoz.
 7. A Liby egy kínai háztartási vegyipari vállalat. Egyik terméke egy áttetsző, narancssárga színű, könnyű virágillatú kókuszolajból készült mosószappan. Számos összetevőt tartalmaz, beleértve a védő és a lágyító elemeket is, mindegyik biztonságos. Főleg a dolgok ápolására használják, jól mossa és lemossa a szennyeződéseket, a fehérítőket. 100 és 240 g súlyú rudakban kapható, ára 35 r-től kezdődik.

A mosószappan pótolhatatlan segítség minden alkalomra. Kiválasztásakor azonban gondosan el kell olvasnia az összetételét. Annak érdekében, hogy ne ártson egészségének, válasszon természetes alapanyagokból készült, felületaktív anyagoktól, szintetikus zsírsavaktól, színezékektől és illatanyagoktól mentes, minőségi terméket..

Fontos Tudni A Maszkok Haj

6 kritérium az ideális epilátorhoz

Ebben a cikkben megtudhatja:Annak ellenére, hogy a világ vágyakozik a test pozitivitása iránt, a felesleges haj nélküli test divatja hatalmába kerít. Az emberek nem félnek a borotváktól, viaszszőrtelenítő szalonokba járástól, shugaringtól, pénzt fizetnek a technológiai lézeres kezelésért.

A hajhullás aránya nőknél naponta. Mennyi hajat kell leadni naponta

A hajhullás természetes folyamat. A test hajlamos megújulni, ugyanez vonatkozik a hajra is. De ha a kihulló szőrszálak száma meghaladja a normát, akkor ez problémára vagy patológiára utalhat.