Legfontosabb / Vitaminok

Nátrium-lauril-szulfát

Vitaminok

A nátrium-lauril-szulfát egy anionos felületaktív anyag, amelyet számos személyi ápoló termék tartalmaz (szappanok, samponok, fogkrémek stb.). A nátrium-lauril-szulfát olcsó és nagyon hatékony habképző és emulgeálószer. Kémiai képlet: C12H25SO4Na.

A nátrium-lauril-szulfát kristályos formája hasonló a sóhoz, és nátrium-dodecil-szulfát-észterek etoxilezésével nyerhető. A kapott etoxilát kénsav-észterré alakul, amelyet semleges sóvá alakításával semlegesítenek. A nátrium-lauril-szulfát nem gyúlékony anyag, amely vízben oldva sárga vagy sárga-barna színűvé válik és stabil habot képez..

A nátrium-lauril-szulfát felületaktív anyag. Valamennyi felületaktív anyag részben vízben, részben részben olajban oldódik. Ez a minőség, vízben vagy olajban való féloldékonyság teszi lehetővé a nátrium-lauril-szulfát beépítését a gyártott mosószerek szerkezetébe, habosító és tisztító tulajdonságokkal ruházva fel őket. A hab nem felelős a szennyeződések eltávolításáért, de lehetővé teszi például, hogy a hajsampon a keze segítségével elterjedjen a haj teljes hosszában.

A nátrium-lauril-szulfát 1930-ban vált széleskörűvé, amikor a szappanipar aktív fejlődésnek indult.

A nátrium-lauril-szulfátot több mint hatvan éve használják a samponok fő összetevőjeként, de jelenleg egy kíméletesebb felületaktív anyag, a nátrium-kókusz-szulfát helyettesíti..

Nátrium-lauril-szulfát alkalmazása

A nátrium-lauril-szulfátot habzás- és emulgeálószerként gyakran használják a mindennapi életben használt számos termékben. Olyan összetevő, amely olcsó samponokban, hajbalzsamokban, mosogatószappanokban, kézszappanokban és fogkrémekben található..

Viták vannak arról, hogy a nátrium-lauril-szulfát biztonságos-e az emberi felhasználásra. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a nátrium-lauril-szulfát rákkeltő és veszélyes lehet az emberre, míg mások ennek ellenkezőjét bizonyítják. Tehát még mindig nincs konkrét bizonyíték arra, hogy a nátrium-lauril-szulfát rákféle anyag lehet..

Ezt a vegyszert széles körben használják a vegyiparban viszonylag alacsony költségei és hosszú eltarthatósága miatt. Különböző koncentrációban használják kozmetikai mosószerekben az arc és a test számára, valamint a padló és az autó belső tereinek tisztítószerében..

A nátrium-lauril-szulfátot rovarirtó spray-k és folyadékok összetevőjeként is használják. Hatékony a kullancsok, a tetvek és a levéltetvek ellen. Otthon elég, ha vízben oldjuk a nátrium-lauril-szulfátot, és a kapott folyadékot közvetlenül a rovarkártevők fókuszára permetezzük..

A nátrium-lauril-szulfát ártalma

A nátrium-lauril-szulfátot tartalmazó mosószerek erősen koncentrálva és gyakran érintkezve a bőrfelülettel erősen irritáló hatásúak..

A nátrium-lauril-szulfát használata kiszáríthatja a bőrt. A nátrium-lauril-szulfát kitörést vagy bőrpírt okozhat, ha a bőr érzékeny.

A nátrium-lauril-szulfátot tartalmazó samponok gyakori használata ekcémát és korpásodást okozhat.

A nátrium-lauril-szulfát ártalma annak is köszönhető, hogy képes lemosni a hám felső rétegének védő kenőanyagát, ami a bőr fakulásához vezet, és szemirritációt is okoz, a szürkehályog kialakulásáig..

A nátrium-lauril-szulfátot tartalmazó fogkrémek hosszan tartó használat esetén a szájban sebek és fekélyek kialakulásához vezetnek, amelyek az ínyre, a nyelvre és a belső ajkakra terjednek. A Journal of Organometallic Chemistry 1979 végén végzett tanulmánya megállapította, hogy ezt a hatást gyakran a B-12-vitamin és a vas hiányának tulajdonítják a szervezetben, ami nátrium-lauril-szulfáttal ellátott fogkrémek gyakori alkalmazásával sebekhez és fekélyekhez vezet..

Találtál hibát a szövegben? Jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A teljes igazság az SLS-ről és a SLES-ről: nátrium-lauril és laureth-szulfát

Valószínű, hogy már sokat hallott ezekről a kozmetikumok káros összetevőiről. És még sok hirdetést is látott "szulfátmentes samponok", "SLS-mentes samponok". Az ördög annyira ijesztő, mint amilyennek festették? Összegyűjtöm az összes SLS-edényt, és a kukába tegyem??

Ha még soha nem gondolt a megvásárolt kozmetikumok összetételére, biztos vagyok benne, hogy samponjainak, tusfürdőinek, folyékony szappanjainak és arctisztítóinak 98–100% -a, valamint az otthoni háztartási vegyszerek jelentős része SLS-t tartalmaz, és nagy mennyiségben. A megismeréshez nézze meg a hátulján lévő korsó összetételét. Leggyakrabban nátrium-lauril-szulfátot vagy hasonló nevet, például nátrium-laureth-szulfátot fog látni a készítmény első öt összetevőjének listáján. Ezek a nátrium-lauril-szulfát és a nátrium-laureth-szulfát. De sokak számára könnyebb lehet észlelni az angol nyelvű átírást - nátrium-szulfát helyett nátrium-szulfát, ahogy mi nevezzük. És a keresés során pontosan nátrium-szulfátot keresnek.

Találjuk ki:

 • Milyen állatok ezek, nátrium-szulfátok
 • Hogyan használják a nátrium-lauril- és laureth-szulfátokat az iparban és a kozmetikában?
 • Milyen kárt okoz az SLS a bőrön és általában a testen.
 • Biztonságos nátrium-lauret-szulfát (SLES), ellentétben a nátrium-lauril-szulfáttal (SLS)?
 • Ajánlásaink és következtetéseink az SLS és SLES kozmetikumokkal kapcsolatban

Mi az SLS - nátrium-lauril-szulfát és nátrium-laureth-szulfát

SLS és SLES - kémiai komponensek, olcsó felületaktív anyagok, agresszív komponensek, erős mosószerekkel, tisztító, habzó, zsíroldó és nedvesítő tulajdonságokkal. Aktívan használják a kozmetikában.

A szulfátcsoport közül a legveszélyesebb:

 • nátrium-lauril (laurel) -szulfát (nátrium-lauril-szulfát) vagy nátrium-lauril-szulfát. Egyéb elnevezések: nátrium-dodecil-szulfát, nátrium-PEG-lauril-szulfát, monododecil-észter, nátrium-PEG-lauril-éter-szulfát. Finomított kőolajtermék, amelyet gyakran "kókuszolajból származó" vagy "kókuszdióból" álcáznak.
 • ammónium-lauril-szulfát - ALS (ammónium-lauril-szulfát) és ammónium-laureth-szulfát - ALES (ammónium-laureth-szulfát)

Ezek a lauril-szulfonsav nátriumsói, nagyon olcsó, veszélyes és maró komponensek. A kozmetikumok talán egyik legveszélyesebb összetevője, amely agresszíven befolyásolja a bőrt és általában az egészséget.

A nátrium-laureth-szulfátról (SLES), amely a nátrium-lauril-szulfát (SLS) analógja, egy kicsit alább beszélünk.
Más hasonló komponenseket nevezhetünk nátrium-miretszulfátnak (SMS), nátrium-mirisztil-éter-szulfátnak (SMES). Nagyjából ez magában foglalhat szinte minden olyan felületaktív anyagot, amely a "szulfát" szóval végződik.

Ahol SLS és SLES alkalmazandó

Nátrium-lauril-szulfát és nátrium-laureth-szulfát alkalmazása kozmetikában:

 • Habok és gélek mosáshoz
 • Sminklemosó
 • Samponok (az összes sampon körülbelül 90% -a tartalmaz SLS-t és SLES-t)
 • Folyékony szappan
 • Tusfürdők
 • Fürdőhab
 • Fogkrémek
 • Intim higiéniai termékek
 • Más termékek

Ezek az alkatrészek nagyon olcsóak, és nagyon gyakran és nagy mennyiségben használják őket a kozmetikában. A szulfáttal ellátott termékek tökéletesen megtisztítják a bőrt és a hajat, mossák a szennyeződéseket és a faggyú- és verejtékmirigy váladékát. De mit csinálnak a tisztításon kívül?

Ügyeljen az SLS ipari használatára:

 • Háztartási tisztítószerek (mosogatószerek, padlók, univerzális tisztítószerek)
 • Ipari tisztítószerek (padlómosáshoz, autómosáshoz stb.)
 • Zsírtalanítók (motorokhoz és különféle felületekhez)

A szulfátok használata a tudományban és az orvostudományban:
Az SLS-t a világ számos klinikáján használják a tesztalanyok bőrének irritációjára. Ezután a tudósok különféle gyógyszerekkel távolítják el a sérült bőrfelületek irritációját, elemezve azok hatékonyságát.

Az SLS (nátrium-lauril-szulfát) ártalma, amelynek ki van téve, ha kozmetikumokat és háztartási vegyszereket használ ezzel az összetevővel

Különböző tudósok kutatása, beleértve a Georgia Állami Egyetem Orvostudományi Főiskolán a nátrium-lauril-szulfát következő tulajdonságait és káros hatásait mutatta:

 • Az SLS a felületek oxidációjával tisztít, beleértve a bőrt, filmet hagyva rajta. Ez a film irritálhatja a bőrt, viszketést, hámlást, bőrpírt, viszketést, allergiákat és hosszan tartó használat esetén bőrbetegségeket okozhat. Az SLS elpusztítja a bőr hidrolipid védekezőképességét, reagál és degenerálja a bőr lipidjeit.
 • Az SLS kiszárítja a hajat, száraz, törékeny és töredezett hajat okoz, hozzájárulhat a hajhulláshoz, valamint a korpásodás és a fejbőr betegségéhez.
 • Az SLS zsírosítja a hajat a gyökereknél, szükségessé teszi a haj gyakrabb mosását. Ez egyszerű - a fejbőr erős zsírtalanítása serkenti a faggyúmirigyek aktív munkáját.
 • Az SLS a bőrön keresztül behatol a szövetekbe és a szervekbe, beleértve. a szemekben, a májban, a vesékben, a szívben, az agyban ott marad, és felhalmozódik, fokozatosan növelve annak koncentrációját. Az SLS megváltoztathatja a sejtek fehérje összetételét, különösen gyermekeknél, különféle betegségeket, például szürkehályogot okozva. Sejtmutációkat okozhat és károsíthatja az immunrendszert
 • A szulfátok a kozmetikumok számos összetevőjével reagálnak, nitrozaminokat (nitrátokat) és rákkeltő dioxinokat képezve. Behatolnak a bőrbe, majd a vérbe is.
 • Gyakorlatilag nem a máj választja ki

A nátrium-laureth-szulfát (SLES) - a nátrium-laureth-szulfát vagy (ahogy gyakran nevezik) nátrium-laureth / laureate-szulfát - analógja is létezik. Mosáskor sok habot hoz létre, és egy sűrű, koncentrált és drága sampon vagy tusfürdő illúzióját kelti..
A The Cosmetic Ingredient Review (CIR) 1983-as szakértői szerint ártalmatlan összetevő. Sok más tudós azonban tanulmányaik alapján arra a következtetésre jutott, hogy a nátrium-laureth-szulfát irritálhatja és pelyhesítheti a bőrt, elpusztíthatja a hajhagymákat, hajhullást okozva. Nagyon gyorsan és könnyen behatol a bőrbe, és felhalmozódik a testben is. A SLES kevésbé irritálja a bőrt, mint az SLS, de nagyon száraz lehet. Más komponensekkel reagálva dioxinokat és nitrátokat is képezhet, amelyek rákos sejtek képződését okozzák.

Sokkal több ilyen tanulmány volt, beleértve. Ezeket az információkat olyan professzoroktól és PhD-doktoroktól találhatja meg, mint Samuel S. Epstein, a Chicagói Egyetem (a Közegészségügyi Iskola) vagy Doris J. Rapp, olyan tudományos publikációkban, mint az Egészséges szépség és a The Safe Shoppers Bible, "Kerülendő vegyi anyagok és szintetikus anyagok szószedete a személyes ápolószerekben", olyan tudományos szervezetek részéről, mint a káros egészségvédelem, a természetes bőrápoló hatóság stb..

Következtetések: SLS és SLES szulfátokkal való kozmetikumok használata

 1. Határozottan a szulfátos kozmetikumokat nem használhatják érzékeny és allergiás bőrűek, bőrbetegségek, valamint gyermekek. Sajnos a "gyermekek számára", "gyermekek számára engedélyezett", "gyermekeknek" edény feliratai nem garantálják Önnek ezen káros és veszélyes anyagok hiányát. Még olyan ismert márkák is, mint a német Bubchen. Valójában az úgynevezett gyermek kozmetikumok összetétele nem sokban különbözik összetételében a "felnőttektől"...
 2. Kerülje a nátrium-lauril-szulfátot vagy ammónium-lauril-szulfátot tartalmazó kozmetikumok használatát. Még egy alkalmazás is károsíthatja a bőrt és a belső szerveket, különösen gyermekeknél.
 3. Nem valószínű, hogy a nátrium-laureth-szulfát (nátrium-laureth-szulfát, kevésbé veszélyes szulfát) egyszeri és nagyon ritka használata gyorsan leöblíti Önt vagy a bőrét. Leggyakrabban azonban az állandó napi használat figyelhető meg - minden nap folyékony szappan, tusfürdő, sampon, mosogatószer. Ez idővel már komoly problémákat okozhat, annak ellenére, hogy az egyes termékekben még alacsony az SLS koncentrációja..
 4. A szulfátok különösen veszélyesek a krémek és más kozmetikumok összetételében, amelyek sokáig megmaradnak a bőrön, valamint a mosáshoz és a smink eltávolításához szükséges termékekben, mert sokan arckrémeket használnak a szem sminkjének eltávolítására..
 5. Kerülje a szulfátos samponok használatát a korpásodás, a viszketés és a hámlás kezelésére, ha felszívódik. Végül is az ilyen samponok maguk is kiválthatják ezeket a következményeket. Sajnos a legtöbb ilyen sampon létezik. Hasznos összetevők gyógyítják a fejbőrt, és a szulfátok ismét irritálják. Kiderül egy ördögi kör.
 6. A szulfátok bőséges habot adnak, ezért habzanak olyan jól a szulfátos samponok, gélek, szappanok és habfürdők a szervesekhez képest. Emlékezz a gyermekkorból származó samponokra, mind rosszul habzik, de nem szárították meg a hajad, és nem kellett olyan gyakran mosnod a hajad, mint a modern világban.

El sem tudja képzelni, hány ember szenved bőrbetegségben, hány ember egyszerűen nem tud mosakodni a zuhany alatt. A bőr annyira szenvedett mindezen termékek használatától, hogy már a csapvíz is irritálja. Sajnos a bőrbetegségek egyre inkább megjelennek a kisgyermekeknél. Hiszen a bőrüket születésüktől fogva kínozzák mindenféle vegyszerrel, beleértve. az úgynevezett "gyermek" azt jelenti.

Ne higgye a "nincs SLS", "nincs szulfát" hangos kijelentésekkel ellátott reklámoknak és címkéknek. Ez nem mindig igaz, és ha igaz, akkor az egyik kémia helyébe egy másik léphet. Más felületaktív anyagokról, az SLS kevésbé káros analógjairól egy másik cikkben fogunk beszélni..

A csövön nem mindig szerepel a teljes összetétel, csak a hatóanyagokat írják fel. És a teljes összetétel a papír csomagolásán marad. Gyakran még mindig egy dupla öntapadó címke alatt van elrejtve, nagyon apró betűkkel írva, csak nagyítóval megkülönböztethető, tetején más címkékkel ragasztva.

Olvassa el a kompozíciót a kozmetikumok kiválasztásakor, tanulmányozza a hasznos és káros összetevőket. Csak így védheti meg bőrét és egészségét..

A te döntésed

Írja meg a megjegyzésekben, ha elolvassa a kompozícióval ellátott címkéket, hogyan érzi magát a kompozícióban lévő SLS és SLES iránt, hogy inkább szulfátmentes samponokat választ-e, szulfátos tusfürdőket és folyékony szappant használ-e. Ossza meg véleményét!

Van-e ártalma a nátrium-lauril-szulfátnak??

Ebben a cikkben a vizsgálat tárgya a nátrium-lauril-szulfát - a lauril-szulfonsav nátriumsója (kémiai képlet C12H25SO4Nа).

A kozmetikai termékek címkéin, ahol az összetétel meg van jelölve, ez az összetevő megtalálható nátrium-lauril-szulfát vagy SLS vagy E487 néven. A nátrium-lauril-szulfát egy felületaktív anyag (felületaktív anyag), amelyet leggyakrabban szintetikus tisztítószerként használnak. Az SLS fő előnyei, amelyek arra késztetik a gyártót, hogy vegye fel a mosószerek összetételébe, a következők: ez a mosószer olcsó, bőséges habot képez (valamilyen oknál fogva sok fogyasztó ezt a minőséget minősíti előnynek), képes gyorsan kiküszöbölni a szennyeződést és könnyen lemosható vízzel. Ennek az anyagnak az alapanyaga a kókuszolaj, és a gyártási technológia magában foglalja a kénsavval történő feldolgozást.

Alkalmazási terület.

A nátrium-lauril-szulfátot gyakran használják a háztartási vegyszerek összetevőjeként, többek között zsíroktól és olajoktól való tisztításra; a testápolási termékekben - például samponokban, szappanokban, tusfürdőkben, fogkrémekben.

Ebben a tekintetben a fogyasztónak gyakran megalapozott kérdése van, hogy a nátrium-lauril-szulfát káros-e. Kicsit alább közöljük véleményünket ebben az ügyben. A gyermekeknek szánt kozmetikai termékekben a lauril-szulfátot rendkívül ritkán használják, általában sokkal enyhébb, hasonló nevű nátrium-laureth-szulfátot (SLES) alkalmaznak. A hasonló hang ellenére az SLES kémiai képlet formájában sokkal kevésbé vonzónak tűnik (becslés: CH3 (CH2) 10CH2 (OCH2CH2) nOSO3NaC12 + 2nH25 + 4nNaO4 + nS). De ennek a gyógymódnak a testre gyakorolt ​​hatása észrevehetően jobb, jobb. Ezeken a kozmetikai és háztartási tisztítószereken kívül nátrium-lauril-szulfátot használnak műszőrme, bizonyos típusú műanyagok, kloroprén kaucsuk gyártásához. Ez utóbbiak gyártási technológiájának finomságai lenyűgözőek, rengeteg speciális kifejezéssel, amelyeket nagy tekintélyű szerves vegyészek irányítanak, és más közönséges olvasóktól hallgatólagos tiszteletet keltenek; és emellett ismeretlen távolságokba vezetnek cikkünk fő témájától.

A testre gyakorolt ​​hatások.

Gyakran találhat állításokat arról, hogy a nátrium-lauril-szulfát a bőrre kerülve bőrpírt, szárazságot, érdességet, sőt dermatitist (gyulladást) okozhat. És mégis, a ténylegesen megtörtént esetek részletesebb tanulmányozásával, és nem más szavakkal, általában kiderül, hogy negatív következmények következtek be a bőr tartós érintkezésével az SLS-t tartalmazó háztartási vegyi termékekkel. Talán ezekben az esetekben a nátrium-lauril-szulfát ártalma két tényező kombinációjából származik: a gyógyszer fokozott koncentrációja ebben a kategóriában; hosszan tartó érintkezés védtelen bőrfelülettel. A tisztesség kedvéért meg kell jegyezni, hogy a kozmetikumok nátrium-lauril-szulfát-tartalma sokkal alacsonyabb, mint a háztartási termékekben. De ez nem csökkenti az SLS körüli „környezetileg aktív” közönség iránti haragot. Európában az E487 használatának biztonsági kérdései még nem aggódtak. De az Egyesült Államokban az éber fogyasztók érdekeinek figyelembevétele érdekében létrehozták a Kozmetikai Összetevők Kutatásáért Társaságot, az úgynevezett CIR-t. A múlt század 80-as éveinek elején ez a társadalom a vonatkozó tanulmányok elvégzése után jelentést tett közzé a számunkra érdekes gyógyszer megvizsgálásáról a felhasználás megfelelősége miatt. A jelentés megjegyezte, hogy a nátrium-lauril-szulfát abban a koncentrációban, amelyet az előállított termékekben tartalmaz, a bőrre kenve, majd gyorsan lemosva, biztonságos. A lényeg... Ha a bizottság nyilatkozatai ellenére továbbra is aggódnak a kétségek miatt, vagy ami szintén lehetséges, van saját véleménye ebben a kérdésben, akkor egyszerűen megtagadhatja a nátrium-lauril-szulfátot tartalmazó termékek használatát. Az óvatos nyilvánosságtól való félelem nyilvánvalóan folytatódott, mert húsz évvel később a CIR újra megvizsgálta a problémát és. megerősítette az előző következtetést. Még mindig vannak kételyeink, de mi lenne, ha néhány feltételesen fogyasztott fogyasztó például egy ideig használna SLS-t tartalmazó sampont, és a haja kiesne; Vagy mondjuk használt fogkrémet és (ne adj isten) kiesett a foga? Ebben az esetben véleményünk szerint két kiút van: várni körülbelül 2022-ig - a CIR hirtelen megváltoztatja döntését (20 évente visszatérnek a kérdés mérlegelésére); végül kezdje el használni a személyi higiéniai termékeket, amelyek egyedülállóan biztonságos összetevőket tartalmaznak. Azt, hogy ez a fogyasztót érintetlenül virágzó megjelenésbe hozza-e, a tudomány nem tudja. Döntse el maga.

Nátrium-lauril-szulfoacetát káros

NÁTRIUM-LAURIL-SZULFÁT (SLS) ÉS NÁTRIUM-LAURETHESULHHATE (SLES) KÁROS
/ HTTP://WWW.VITALINE-NN.RU/

Nátrium-lauril-szulfát (SLS), más néven SLES - Vigyázatméreg!

A modern kozmetikumok mérgeket tartalmazhatnak (és leggyakrabban tartalmaznak)!
A 90-es években botrány robbant ki Európában és az Egyesült Államokban. A jól ismert kozmetikai és illatszeripari cégeket orvosok, toxikológusok és ökológusok vették célba. Komoly kutatások során kiderült, hogy szinte minden korsóban, csőben és palackban az ellenséges szerek rejtőznek - olyan vegyi anyagok, amelyekkel kapcsolatban komoly gyanú merül fel. Sem az íze, sem a színe nincs, alattomos anyagok hatnak a ravaszokra. Itt az ideje, hogy látásból megismerje ellenségeit. A Greenpeace szakemberei összefoglalták az európai tudósok kutatásainak eredményeit.

Nátrium-lauril-szulfát (SLS). Ő SLES (változata)
Tisztítószerként használják, mosószerekben, beleértve a kozmetikumokat is

Ahol van: samponok, fogkrémek, arcápoló szerek, folyékony szappanok, tusfürdők, borotvahab stb..
Gyanítható: A Georgia College of Medicine (USA) kutatásai azt mutatják, hogy a nátrium-lauril-szulfát (SLS), más néven SLES, visszafordíthatatlan változásokat okoz a gyermekek látásában. Ezenkívül a nátrium-lauril-szulfát (SLS), más néven SLES, tönkreteszi az emberi immunrendszert, és amikor a bőrön keresztül bejut a májba, a szívbe, a tüdőbe és az agyba, felhalmozódik ezekben a szervekben. Interakció során a nátrium-lauril-szulfát (SLS), más néven SLES, más kozmetikai összetevőkkel, rákkeltő anyagokkal és nitrátokkal képződik, amelyek bejutnak a vérbe.

Védelmi módszerek: gyakorlatilag lehetetlen kiküszöbölni a nátrium-lauril-szulfátot (SLS), más néven SLES-t [*, ha továbbra is "polcon kívül" használod a termékeket. A samponok 95% -ának előállításához használják. Ha lehetséges, válasszon olyan termékeket, amelyekben a nátrium-lauril-szulfát (SLS), más néven SLES koncentrációja nem haladja meg az 1% -ot [*, de megint nem lehet tudni. jobb, ha csak a biztonságos alternatívákat keresi, ötleteket keressen az ecoways.com Eco & Recipes részében!]

Óvintézkedések a modern kozmetikumok kiválasztásakor

- Gondosan tanulmányozza a cső vagy az üveg összetételét. A felsorolt ​​anyagok mellett lehetőség szerint kerülje a modern kozmetikumokban található összetevőket, mint az ásványi olaj, petrolátum, propilén-glikol, szilárd olaj, petrolátum (vagy lanolin), formaldehid.

- Nézze meg a kozmetikai termék lejárati idejét. Minél hosszabb, annál több tartósítószert tartalmaz a készítmény [* és ezek többek között továbbra is a testünkben hatnak].
- Ügyeljen a kozmetikai termék tartályára. Ha a krémet széles szájú üvegbe csomagolják, akkor ebben a kozmetikai készítményben magas a tartósítószerek tartalma. Jobb, ha előnyben részesítjük a kozmetikumokat tubusokban vagy adagolókkal ellátott edényekben.

- Ne vásároljon kozmetikumokat és parfümöket nyitott tálcákban. Az éles hőmérséklet-változások hozzájárulnak a modern kozmetikumok káros anyagainak kialakulásához.

- Ne hagyja nyitva a kozmetikai üvegeket és tubusokat, tárolja a kozmetikumokat a hűtőszekrényben.

Biztonsági nyilatkozat Nátrium-lauril-szulfát (SLS), más néven SLES.

A nátrium-lauril-szulfát (SLS) egy anionos felületaktív anyag, amelyet a modern kozmetikumokban és ipari vegyszerekben használnak tisztítószerként. Az abszorpció, az anyagcsere és a kiválasztódás (kiválasztás) tanulmányai során kiderült, hogy a nátrium-lauril-szulfátnak (SLS), más néven SLES-nek degeneratív (degeneratív) hatása van a sejtmembránokra, mivel az a tulajdonsága, hogy elpusztítja a fehérje természetes tulajdonságait. Alacsony koncentráció esetén is az SLS mélyen behatol az emberi bőrbe.
A halálos dózisú nátrium-lauril-szulfát (SLS), más néven SLES.

Patkányokon végzett kísérletek során az SLS halálos dózisa a kísérleti patkányok 50% -ánál 0,8-1,10 kg / testtömeg-kilogramm volt. 15% -os koncentráció mellett az SLS 20 állatból 4-ben depressziót, hasmenést és halált okozott.

Nátrium-lauril-szulfát samponban: hatás a hajra, előnyök és hátrányok, lehetséges károk

A közelmúltban a Hálózatot cikkekkel töltötték fel, amelyek az emberi életet és egészséget fenyegető új veszélyt jelentenek. A samponokban és más test- és arcápoló mosószerekben lévő nátrium-lauril-szulfátról beszélünk. Mennyire veszélyes ez az anyag? És érdemes-e elhinni mindent, amit az interneten írnak?

Sampon összetétele

Az összes palack elülső oldalára a gyártók a kompozíciónak csak egy részét írják - ez egy hirdetési lépés. Például: „levendulaolajjal”, „vitaminokkal”, „regeneráló komplexummal” és egyéb feltűnő feliratok. De a valódi összetétel megismeréséhez meg kell néznie az üveg hátulját, amely felsorolja a mosófolyadék összes összetevőjét. Az összes gél és sampon csaknem 100% -a a következőkből áll:

 1. Víz - univerzális oldószer.
 2. Felületaktív anyagok - habzanak és hatékonyan távolítják el az olajat a hajból. Ezek csak különféle szulfátok, beleértve a lauril-szulfátot is. A samponban szinte mindig jelen van.
 3. Tartósítószerek - hosszú eltarthatóságot biztosító anyagok.
 4. Kiegészítő komponensek - illatanyagok és színezékek.

Szulfátok samponokban

Tehát mi a nátrium-lauril-szulfát a samponban? Valójában a következő komponensek egyike lehet jelen a mosófolyadék összetételében:

 • SLS - nátrium-lauril-szulfát, lauril-szulfát, lauril-szulfát só. A por fehér, vízzel oldva sárga vagy barna színt ad. Az anyag gyúlékony, biológiailag lebontható és bomlás közben nem képez mérgező vegyületeket.
 • Az SDS ugyanaz a lauril-szulfát, de más rövidítéssel. Ő nátrium-dodecil-szulfát, nátrium-dodecil-szulfát.
 • SLES - nátrium-lauret-szulfát, nátrium-laureth, nátrium-lauril-szulfoacetát - samponokban és gélekben olyan gyakran található, mint az SLS, de enyhébbnek és kíméletesebbnek tekinthető.
 • ALS - ammónium-dodecil-szulfát, ammónium-lauril-szulfát samponban - erősen habos felületaktív anyag. Megnövekedett koncentráció esetén irritációt okozhat a szemben, a bőrben, légzési nehézségeket okozhat. Lenyelve ártalmas.
 • ALES - az ALS analógja gélekben és samponokban, ammónium-laureth-szulfátban vagy ammónium-laureth-szulfátban.
 • SMS és SMES - lágyabb felületaktív anyagok, nátrium-szulfát és mirisztil-éter-szulfát.

Mindezeknek az anyagoknak ugyanaz a tulajdonságuk - vastag, nagyon finom habot adnak, amely gyorsan eltávolítja a szennyeződéseket és zsírokat a hajból..

Mire való a sampon?

A samponokban és testzselékben lévő összes szulfátot meghatározott célokra adják hozzá. A nátrium-lauril-szulfát hatása a samponban a következő:

 1. Zsírtalanítás. Ezen anyagok kémiai képlete olyan, hogy a felületaktív molekulák befogják a zsírrészecskéket és vízzel kötik meg őket, ezáltal megtisztítva. Így minden szulfáttal ellátott termék jó mosószer-tulajdonsággal rendelkezik, és könnyen eltávolítja a szennyeződéseket a test bármely részéből - a hajból, a bőrből, a fogakból stb..
 2. Vastag, terjedelmes hab. Ha vízzel habosítják, a szulfátok jó habot eredményeznek, amelyet különösen értékelnek olyan termékekben, mint a gélek, folyékony szappanok és samponok.
 3. A kompozíció stabilizálása. Szulfátok jelenlétében az összes többi komponens, még az olajos is, jól összekeveredik és megőrzi előnyös tulajdonságait.

De a szulfátok fő és nagyon fontos tulajdonsága az összes tisztítószer-gyártó számára az alacsony ár. Ez lehetővé teszi, hogy bármilyen mosószerbe beépítsék őket..

Hol használják még a lauril-szulfátot?

A legtöbb sampon tartalmaz SLES-t vagy SLS-t. Mindkét komponens különböző koncentrációban lehet jelen a sampon megadott tulajdonságaitól függően: zsíros haj esetén a koncentráció magasabb, normál és száraz hajnál alacsonyabb. Ezeket az anyagokat, hasonlóan más szulfátokhoz, más kozmetikai termékekben is használják, például tusfürdőkben, pasztákban, folyékony szappanokban, krémekben stb..

Az élelmiszeriparban a nátrium-laurel-szulfát E487 adalékanyag, stabilizátor. Az anyagot nem szabad enni, mivel hajlamos a májban és a lépben felhalmozódni, és jelentős egészségkárosodást okoz. Kárt bizonyítottak, és a legtöbb országban tilos. A nátrium-lauril-szulfát azonban továbbra is alkalmazható háztartási vegyi anyagok gyártásában, valamint irritáló hatású klinikai vizsgálatokban..

Mi a különbség a Lauryl-szulfát és a Laureth-szulfát között

A samponban etoxilezett nátrium-lauril-szulfát nátrium-laureth-szulfát (SLES). Maga a lauril-szulfát kőolaj vagy kókusz alapanyagokból nyert termék. Mi a különbség a különböző alapanyagokból nyert anyagok között? Meglepetésre elég meglepő, hogy kémiai összetételükben nem különböznek egymástól, és származásuk semmilyen módon nem befolyásolja pozitív és negatív tulajdonságukat..

A nátrium-lauret-szulfátot kevésbé károsnak tekintik, mint az SLS-t, de nem olyan biztonságos, mint azt a gyártók állítják..

A mosószerek szulfátjainak ártalma

Miért olyan veszélyesek a szulfátok? A legveszélyesebbek közülük az SLS, ALES, ALS. A samponokhoz adott nátrium-lauril-szulfát a következő problémákat okozza:

 • Ez az anyag valójában oxidálószerként működik, amelynek köszönhetően a hajat és a bőrt megtisztítják. Ugyanakkor egy oxid film marad a felszínen, amely viszketést, égést, bőrpírt és különféle allergiás reakciókat okozhat, és érzékeny bőrön történő hosszantartó alkalmazás esetén - dermatitis.
 • Az SLS, ALES, ALS elpusztítja a bőr hidrolipid védelmét.
 • SLS, ALES, ALS száraz haj, kemény és törékeny.
 • Az ebbe a csoportba tartozó szulfátokat tartalmazó termékek használatakor a fejbőr betegségei és a korpásodás gyakrabban fordulnak elő..
 • Mivel az SLS, ALES, ALS erősen zsírtalanítja a hajat, a fej faggyúmirigyei aktívabban kezdenek működni. Ez oda vezet, hogy a gyökereknél a haj gyorsan zsírosodik, ami sampon használatát teszi szükségessé. Kiderül egy ördögi kör.
 • Az SLS képes mélyen behatolni a testbe és felhalmozódni a különböző szövetekben. A koncentráció növekedésével változást okoz a sejtek összetételében, és szürkehályog, sőt daganatok megjelenését okozhatja.

Megjegyzés: Még azok a gyártók is, akik valójában nátrium-lauril-szulfátot helyeznek samponokba és gélekbe, megjegyzik, hogy ez az anyag nem teljesen biztonságos, de ez nem oka a tömeges hisztériának. Az SLS általában irritáló, de nem rákkeltő. Bizonyos problémákat okozhat a dermatitisre hajlamos embereknél, néha hozzájárul a fekélyek kialakulásához a szájban (a fogkrém összetételében), az Egyesült Államokból is van helyi bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az SLS bizonyos koncentrációja esetén megnő a szürkehályog veszélye. A Cosmetic Ingredients Review szakértői szerint azonban sem a samponban lévő nátrium-lauril-szulfát, sem az ammónium-lauril-szulfát nem okoz rákkeltő vagy embriotoxikus hatást. Míg az irritáló hatás fokozódik a koncentráció és az expozíció időtartamának növekedésével.

Ami a SLES-t (nátrium-laureth-szulfát) illeti, 1983-ban ártalmatlan összetevőként ismerték el. És általában csaknem ugyanazokat a melléktüneteket adja, vagyis viszkető bőrt, szárazságot, ridegséget és hajhullást. Valójában a SLES kevésbé irritálja a bőrt, de kiszárítja is..

Ezenkívül vannak külön források, amelyek azt állítják, hogy a nátrium-laureth-szulfát más komponensekkel reagálva rákkeltő hatású veszélyes anyagokat is képes létrehozni..

Csalás a címkén

Annak érdekében, hogy megértsük, mi is található pontosan a samponban, meg kell tanulnod olvasni a címkét. Az SLS, ALES, ALS rövidítések egyértelműen jelzik, hogy a legveszélyesebb szulfátok az üveg belsejében vannak. Nem szabad azonban semmi jót várni más felületaktív anyagtól, például az SDS-től, az ALES-től, az SMS-től és a SMES-től sem - gyorsan száraz és törékeny haj lesz..

A komponensek listájában szereplő "szulfát", "szulfacil", "szulfoacetát" vagy "szulfát" szavak azt is jelzik, hogy a készítmény szulfátokat tartalmaz.

Mivel a közelmúltban nem minden vásárló kedveli a nátrium-lauril-szulfát jelenlétét a samponban, a gyártók trükkösek: nagy betűkkel írják: „SLS NÉLKÜL”, ami nem jelenti azt, hogy a komponensek listájában nincs más hasonló anyag. Ezért vásárláskor mindent el kell olvasnia, ami a legkisebb nyomtatásban is meg van írva..

A leggátlástalanabb vállalatok homályos leírásokkal, például "kókusztermékekkel" leplezik le a szulfáttartalmat. Ezért a boltban olyan samponokat kell választania, amelyekben a legpontosabb és legrészletesebb az összetevők listája..

Alternatív

Milyen samponok mentesek a nátrium-lauril-szulfáttól? Ez a szulfátmentes samponok nagy és nagy reklámozású csoportja különböző gyártóktól. Mielőtt azonban új termékért indulna a boltba, emlékeznie kell a következőkre:

 • Minden szulfátmentes sampon drágább, mint a szulfátos. És ez nem a gyártó kapzsiságának, hanem annak a ténynek köszönhető, hogy egy ilyen biztonságos összetevő alkatrészei drágábbak.
 • SDS, ALES, SMS, SMES, SLS, ALES, ALS nélküli mosószerek nem tudnak habzani, ezért veszítenek a szulfáttól.
 • Sok szulfátmentes sampon nem mossa le jól a fejbőrt, és a haj sem tűnik elég tisztának utánuk..
 • Fogyasztásuk nagyobb, és az üveg gyorsan véget ér.

Tehát meg kell szoknia az új összetételt, vagy szilárd szappant vagy házi készítésű mosószereket kell használnia tojássárgája és szappanos diófélék alapján..

Fel kellene adnom a szulfátos samponokat??

A lauril-szulfát káros hatásaival kapcsolatos minden hisztéria hasonló az ecet helyzetéhez. Káros és mérgező is, de mérsékelt koncentrációban széles körben használják a főzéshez. Tehát, ha nem iszik szulfátos sampont, és nem hagyja sokáig a bőrön, akkor teljesen lehetséges használni..

Saját nyugalma érdekében az összes sampont lecserélheti nátrium-lauril-szulfáttal vagy ammóniummal biztonságosabb termékekkel SLES-re (nátrium-laureth-szulfát). Alternatív megoldásként használjon samponokat kíméletesebb mosószerekkel, mint például betain, szacharóz-laurát, lauril-glükozid és decil-glükozid.

E 487 étrend-kiegészítő: miért ne mosson fogat és mossa meg a haját

Sampon, fogkrém vagy mosogatószer vásárlásakor kevesen tanulmányozzák az összetételüket. De az apró betű érdekes információkat tartalmaz: az összetevők listájának második része (víz után) szinte mindig egy olyan anyag, amelyet latin betűkkel jeleznek. A termék E 487 élelmiszer-adalékanyagként ismert. Ez az, amely sűrű habot ad és eltávolítja a zsírt. Ugyanakkor káros hatással van a bőrre, a szem nyálkahártyájára és a szájüregre.

A hosszú távú használat agykárosodást okozhat.

A termék neve

Az adalékanyag hivatalosan elfogadott neve nátrium-lauril-szulfát. Nemzetközi szinonima - nátrium-lauril-szulfát.

 • E 487 (E-487) - szám az adalékanyagok európai kodifikációjában;
 • lauril-szulfonsav nátriumsója;
 • nátrium-dodecil-szulfát, általában a gyógyszer csomagolásán található;
 • nátrium-alkil-etoxi-szulfát;
 • nátrium-szulfo-etoxilát;
 • zsíros alkohol-szulfo-etoxilát nátriumsója;
 • LSN;
 • SLS.

A kozmetikai és háztartási termékek csomagolásán található nátrium-lauril-szulfát kereskedelmi nevekkel jelölhető:

 • Tynoline AS-95N;
 • Texapon;
 • Szulfa;
 • Zománc (Emal);
 • Marlinat (Marlinat);
 • Hansanol;
 • Spolapon (Spolapon).

Anyagtípus

Az E 487 adalékanyag emulgeálószer, anionos amfifil vegyület. Az anyag jelentősen csökkenti a vizes oldatok felületi feszültségét. Ez megkönnyíti az emulziók képződését, hozzájárul azok stabilizálásához és megakadályozza a kolloid rendszer újrarétegződését. Vízzel kombinálva az anyag stabil habot képez, amely nem hajlamos ülepedni..

A nátrium-lauril-szulfát alkil-kénsavak keveréke. Főleg nátrium-dodecil-szulfátot tartalmaz (a savak teljes mennyiségének legfeljebb 85% -a), ezért ezt a két nevet szinonimának.

Az E 487 emulgeálószer egy komplex kémiai szintézis terméke. Az anyag előállításának folyamata a lauril-alkohol szulfatálása a legerősebb reagenssel - kénsav-monoklorohidriddel. A kapott alkil-szulfátokat (kénsav-észtereket) nátrium-karbonát vizes acetonos oldatával semlegesítjük, kristályosítjuk és szárítjuk..

Az adalékanyag a szintetikus anyagok csoportjába tartozik.

Fontos! Egyes gyártók az anyagot természetesnek tekintik, amely kókuszolajból származik. Ez nem igaz. A lauril-alkohol valóban megtalálható néhány növényi olajban (pálma, citrus, kókuszdió), de ipari méretekben etilénből szintetizálódik.

Tulajdonságok

IndexNormál értékek
Színfehér, néha sárgás árnyalatú; vizes oldatában sárgásbarna
Fogalmazásempirikus képlet C12.H25ÍGY4Na
Kinézetviszkózus átlátszó folyadék
Szagjellegzetes
Oldékonyságkút vízben opálos oldat képződésével; közeg alkoholokban; nem oldódik éterben, benzolban
Fő anyagtartalomlegalább 70%
Ízhiányzó
Sűrűség1,01 g / cm3
Másokhőálló; stabil savas és lúgos környezetben; amikor a vízzel kölcsönhatásban stabil hab képződik

Csomagolás

Az E 487 élelmiszer-adalékanyagot általában a következő tartályokba csomagolják:

 • Open Top polietilén hordók;
 • kádtartályok;
 • szintetikus szálakból vagy nátronpapírból készült zsákok, belső polietilén béléssel.

A nátrium-lauril-szulfát vizes oldatát közvetlenül tartálykocsikba vagy tartálykonténerekbe engedik önteni.

Alkalmazás

A nátrium-lauril-szulfát az élelmiszer-előállításban szinte minden országban tilos. Az E 487 emulgeálószer nem tartozik a SanPiN, az élelmiszer-adalékanyagok nemzeti szabványa alá. A Codex Alimentarius-ban megemlítve, státusz megadása nélkül.

Az olcsó felületaktív anyagot széles körben használják más tevékenységi területeken.

Kozmetikai ipar

Az E 487 adalékanyag magas habképző, tisztító, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik..

Az emulgeálószer a következők része:

 • szinte az összes sampon, beleértve a speciális korpásodás elleni samponokat is (például Head & Shoulders). A paradoxon az, hogy a nátrium-lauril-szulfát erősen zsírtalanítja a fejbőrt, ami éppen szeborreás dermatitishez vezet;
 • fogkrémek a textúra javítása, a tartós hab képződése érdekében. A nátrium-lauril-szulfátnak fehérítő hatása van. Ez a legtöbb fogfehérítő paszta hatóanyaga;
 • folyékony szappan, tusfürdők, tisztító habok;
 • borotválkozási termékek (fokozza a habzást).

Háztartási vegyi anyagok gyártása

A nátrium-lauril-szulfát aktív a patogén mikroorganizmusokkal, köztük az Escherichia coli, a Salmonella, a penészgomba, a staphylococcus ellen. Ez a tulajdonság lehetővé tette az E 487 adalékanyag fertőtlenítőszerként történő használatát padlók, falak tisztításához a kórházakban és az élelmiszeriparban. "Maxi-Dez M" név alatt az anyagot tejüzemekben használják lombikok, berendezések alkatrészeinek, indítótartályainak feldolgozásához.

Az E 487 adalék erős tisztító és nedvesítő tulajdonságokkal rendelkezik.

Az anyagot fő anyagként a különböző célokra szánt gélek, habok, paszták, folyadékok tartalmazzák:

 • mosogatószerek (pl. "Tündér");
 • autósamponok;
 • zsírtalanító folyadékok autómotorok tisztításához;
 • mosószerek ruhák mosására, padlók, háztartási gépek tisztítására.

Gyógyszerészet és orvostudomány

Az anyagot diagnosztizáló reagensként használják a bőrirritációra. Empirikusan határozza meg:

 • az adalékanyag toxikus szintjének százalékos aránya;
 • a különféle gyógyító szerek hatékonysága nátrium-lauril-szulfáttal történő bőrirritáció után;
 • a bőr gyógyulásának időtartama.

Az emulgeálószert segédanyagként használják egyes antibiotikumok és gombaellenes gyógyszerek (forkan, flukonazol (Diflucan), kemomicin és mások) előállításához. Az adalékanyag felgyorsítja a porok oldódását a szuszpenzió vagy infúziós oldat független elkészítése során, javítja a hatóanyag tulajdonságait.

A Calcemin Advance, Coronal tabletták (szívbetegségekre felírt) vitamin komplex része, segédanyagként.

Előny és kár

A nátrium-lauril-szulfát hatékony és olcsó detergens, fokozott habképződéssel. Biztonságos a környezet számára, mivel magas a biológiai lebonthatósága (több mint 90%). Itt végződnek a termék előnyei.

Az anyag helyrehozhatatlan kárt okozhat az emberi egészségben. A termék rosszul választódik ki a szervezetből.

Az E 487 adalékanyagok magas zsírtalanító tulajdonságai negatív jelentést kapnak, amikor a bőr- és hajápoló kozmetikumokról van szó.

Samponokban, szappanokban, borotvahabokban és hasonló termékekben a nátrium-lauril-szulfát a következőket okozhatja:

 • a bőr szárazsága, repedése és hámlása;
 • a korpásodás megjelenése;
 • hajhullás;
 • viszketés, bőrkiütések (az adalékanyag az egyik legerősebb allergén!);
 • fájdalom, a szembe jutó nyálkahártya gyulladása (különösen veszélyes a gyermekek számára).

Különösen veszélyes a fogkrémekben található nátrium-lauril-szulfát. Az adalékanyag dehidratáló hatású. A szájüregbe kerülve irritálja a nyálkahártyát, fekélyeket okoz (szájgyulladás).

Számos tanulmány tárta fel az anyag azon képességét, hogy a nyálkahártyán és a bőrön keresztül behatoljon a test sejtjeibe és ott felhalmozódjon. Ez provokálhatja az immunrendszer meghibásodását, különféle károsodásokat okozhat a májban, a szívben, a légzőrendszerben, az agyban.

Az adalékanyag hosszan tartó használat esetén jelentős kárt okoz. A rövid ideig tartó bőrrel való érintkezés (például arc tisztításakor, mosogatáskor) csak akkor lesz súlyos negatív hatással, ha túlérzékeny..

A rákkeltő és mutogén tulajdonságok vizsgálatát egyszerre felületesen végeztük. Nem tárták fel az adalékanyag veszélyes tulajdonságait.

A nemzetközi szabványok szerint az E 487 adalékanyag koncentrációja a kozmetikumok összetételében nem lehet magasabb, mint 1%.

Fő gyártók

A hazai vegyipari vállalkozások nem gyártanak E 487 adalékot. A terméket külföldi cégek szállítják:

 • ENASPOL GmbH (Németország, Cseh Köztársaság);
 • Shijiazhuang szintező import és export Co., Ltd. (Kína);
 • Shandong ThFine Chemical Co., Ltd. (Kína);
 • GULF EXPORT (India);
 • A Cognis (Németország) vállalat a BASF konszern része.

Mi a proiponsav, hol alkalmazzák? Tudjon meg róla itt.

Az Annatto biztonságos ételfesték. Erről a cikkből többet megtudhat..

Hasznos információ

Az orosz MIRRA kozmetikai vállalat teljesen felhagyott nátrium-lauril-szulfát termékeiben.

Bármely gyártó gyermekcsaládja biztonságos az egészségre: tilos a nátrium-lauril-szulfátot használni fogkrémekben, samponokban, csecsemőknek szánt folyékony szappanokban..

SLS ingyenes fogkrémek:

 • Növényi, fito pajzs vonal (Thaiföld), a hátrányok közé tartozik a magas ár;
 • Silca Multikomplex (Németország);
 • PresiDENT Classic (Olaszország);
 • A Splat Arktikum (Oroszország) SLS nélküli mosogatószereket is gyárt;
 • Enzycal (Svájc);
 • Periodontális betegség, paszta és gél (Oroszország, Németország);
 • R.O.C.S. Bionica (Oroszország, a svájci WDS vállalat irányítása alatt);
 • Szibériai propolisz (a "Siberian Health" vállalat).

Samponokban nincs nátrium-lauril-szulfát:

 • Natura Siberica, sorozat sérült hajra és érzékeny fejbőrre (Oroszország);
 • Agafia nagyi receptjei, olvadékvízről és hajhullás elleni sorozatok (Oroszország);
 • BIELITA, SZAKMAI SZERVES HAJÁPOLÁS és LUX KERATIN vonalak (Fehéroroszország);
 • VITEX, "Mélytisztító tanfolyam" és "Cashmere" vonalak (Fehéroroszország);
 • BelKosmex, "A természet titkai" sorozat (Fehéroroszország);
 • LOGONA (Németország);
 • Aubrey Organics (USA);
 • Kapous (Olaszország, talán orosz gyártmányú);
 • Botanicus (Cseh Köztársaság)
 • COCOCHOCO (Izrael)
 • Tеknia Gentle Balance (márka Lakme, Spanyolország);
 • BC Color Save (Schwarzkopf márka, Németország).

Jelenleg a nátrium-lauril-szulfátot etilezéssel módosították. Az új anyag nátrium-laureth-szulfát (SLES) néven ismert. Kevésbé veszélyesnek tartják.

Fontos! A tisztességtelen gyártók az E 487 adalékot "kókuszdióból származó összetevőknek" nevezhetik..

Mi a Lauryl Sulfate? Lauril-szulfát káros

Mesterséges bőrirritáló hatású. Ez a neve a lauril-szulfátnak az orvostudományban és a kozmetológiában. A nátriumvegyületeket szándékosan csepegtetjük a test felületére. Az alanyok bőrpírt és fekélyeket fejlesztenek ki. Gyógyító krémeket és kenőcsöket alkalmaznak rájuk, ellenőrizve azok hatékonyságát. A reagens azonban nem ez az egyetlen felhasználása. Dózis nátrium-lauril-szulfáton, tovább.

Nátrium-lauril-szulfát - mi ez?

Az anyag szintetikus. Szilárd formában fehér, kristályos por. Vízben oldódik. A reakcióhoz szobahőmérséklet szükséges. Folyékony állapotban a vegyület sárga vagy barna..

Kémiai szempontból a lauril-szulfát alkil-szulfátok keveréke. Ez a neve az alkil-kénsavak sóinak. Általános képletük a ROSO3M. Ebben az "R" egy gyök, lehet primer és talán másodlagos is. Az "M" jelölés jelentése Na, NH4, vagyis trietil-ammónium. Nátrium-dodecil-szulfát lauril-szulfátban 55–85%.

Lauril-szulfát kozmetikában és háztartási vegyszerekben

A vegyület felületaktívnak tekinthető. A kozmetológia fő alkalmazása habstabilizátor. Ebben a minőségben például lauril-szulfátot használnak a samponokban. Bennük a hőssé válás a fő összetevő. A statisztikák a termékek 35% -át érintik, az USA-ban pedig mind az 50% -ot.

A samponban található nátrium-lauril-szulfát nem lehet a fő összetevő, de más felületaktív anyagokkal (felületaktív anyagokkal) együtt jár. Az ilyen kozmetikumok további 30% -ot tesznek ki. Például Oroszországban és az európai országokban szokás az alkil-szulfátok keverékét lauril-etoxiszulfáttal helyettesíteni..

Kevésbé irritálja a fejbőrt. Mindkét vegyület ellenáll a kemény víznek, felelősek a samponok, tusfürdők, fürdőhabok mosószeres tulajdonságaiért, adalékanyag van a mosodai szappanban, a Feri és más háztartási termékekben. Még a lauril-szulfát nélküli paszták is ritkák. Azoknál, akiknek ínyük vérzik, tisztító keverékeket és porokat kell keresniük hatóanyag nélkül, mert irritálja a bőrt és a száj nyálkahártyáját..

Lauril-szulfát az iparban

A lauril-szulfát megvásárlása az ipari vállalkozások személyzetének szokásos feladata. Itt felületaktív anyagokat használnak a motorok és egyéb műszaki alkatrészek zsírtalanítására. Ezenkívül a műhelyekben lévő padozatokat alkil-szulfátok keverékével mossák. Ez aggodalomra ad okot. Azt mondják, hogy az, amivel a motorokat tisztítják, nem része a kozmetikumoknak. Az ellenzők, főleg szakirányú végzettséggel rendelkező emberek, észreveszik, hogy az étkezési só nemcsak élelmiszer-adalékanyag. Hűtőfolyadékokkal, fehérjehidrolizátumokkal, tűzoltószerekkel, ugyanazokkal a kozmetikumokkal is "ízesítik".

Tehát a samponok nátrium-lauril-szulfát nélkül, főként a gyermek kozmetikumok listája. A cikk hőse nincs benne, mivel irritálja a szem nyálkahártyáját, sőt képes lassítani a vizuális készségek fejlődését. A felületaktív anyagnak nincs ilyen hatása a felnőtt szaruhártyájára. Csíp, csíp, de nem árt.

Lauril-szulfát, mint élelmiszer-adalékanyag

A lauril-szulfátot az élelmiszereken E-487-gyel jelölik. Ez egy stabilizátor, amely segít például a tartósítószerek hosszabb ideig tartani. Az adalékanyag növeli a viszkozitást, megvastagítja a konzisztenciát. Jól jön zselés húsban, zselében. A nátrium-lauril-szulfát vásárlása azonban problémát jelent. A Föderáció területén az adalékanyag tilos, elismerten káros a szervezetre. A tudósok számításai azt mutatják, hogy az anyag lerakódik az agyban, a májban, a szívben és a tüdőben. Az E-487 nem ürül izzadsággal, vizelettel vagy ürülékkel. A felhalmozódó felületaktív anyagok képesek provokálni az onkológia fejlődését.

A lauril-szulfát károsítja az immunrendszert is. A felületaktív anyagok elpusztítják a fehérjék védőgátját. By the way, ez vezet a bőrpírhoz és pelyhesedéshez. Ha az E-487 stabilizátor megtalálható a termékben, a szabályozó hatóságok azt tanácsolják, hogy lépjen kapcsolatba velük. A bolt ellenőrzi.

A nátrium-lauril-szulfátot nem ismerik el minden országban. Számos államban az E-487 használata legális, például Kínában és Ázsia más országaiban, Afrikában és a Közel-Keleten.

Biztonsági rendszer a lauril-szulfát használatához

Mivel Oroszország területén nincs felületaktív anyag az élelmiszerekben, érdemes csak a mosó- és tisztítószerektől megvédeni magát. Fogkrém nátrium-lauril-szulfát nélkül - a kiút. De nehéz megtalálni. Megteheti könnyebben. Elég, ha otthoni kozmetikumokat vagy gyermekcsalád termékeket használ, beleértve a pasztát is. Amikor felnőtteknek szánt tápszert vásárol, vegyen be egy kis sampont, mosogatószert stb. És pénzt, valamint kozmetikumokat és egészséget fog megtakarítani. A hajmosáshoz nem szükséges a tenzid teljes tenyerét önteni.

Az edények, a padló és a haj alapos mosása egy másik titok az ammónium-lauril-szulfát által okozott kár minimalizálásában. Ha az összes reagenst időben öblíti le maradék nélkül, az csak előnyös lesz - tiszta fürtöket, bőrt, lemezeket. Érdemes kerülni azokat a termékeket, amelyeket nem kell lemosni. Vannak ilyen krémek, krémek, hajzselék. A lauril-szulfát hatása az alkalmazás után egy órával aktiválódik. Mellékhatások valószínűleg megjelennek - a bőr hámlása és kiszáradása, égő érzés, az immungát csökkenése.

Egyébként a kozmetikai termékekben a felületaktív anyagokat SLS-nek nevezik. Úgy gondolják, hogy nem tartozik az organikus kategóriába. Ez egy új trend a kozmetológia területén. Néhány szakértő azonban kísérleteket végzett és megtudta, hogy az SLS van, de minimális adagokban. Csak néhány mintában találták teljesen lauril-szulfátmentesen. De, és ez nem garancia arra, hogy holnap a szenzációs felületaktív anyag nem kerül bele az összetételükbe anélkül, hogy azt a csomagoláson feltüntetnék.

Fontos Tudni A Maszkok Haj

Hogyan lehet megszabadulni az ősz hajtól folt nélkül

Harc az ősz hajjal folt nélkül: legjobb gyakorlatok. 2017-ben német tudósok végeztek egy tanulmányt, amely kimutatta, hogy egy ilyen kellemetlen jelenség, mint az ősz haj, gyorsan fiatalodik.

Fitoval testápoló hajhullás ellen

Farmakológiai tulajdonságokA Fitoval hajhullás elleni krém esculin, ximenic és laurinsavat tartalmaz. Esculin vagy Esculoside ?? a kumarincsoport glikozidja, amelyet az Aesculus hippocastanum L.