Legfontosabb / Felépülés

Meg tudom mosni magam minden nap?

Felépülés

Zuhanyzol vagy fürdesz minden nap? Jó szokás, de sajnos nem túl hasznos. Nagyjából ez inkább a köztisztességhez kapcsolódik, és nem az egészséghez..

Az amerikaiak körülbelül kétharmada és az ausztrálok mintegy 80% -a fürdik naponta. De Kínában a lakosság fele arról számolt be, hogy inkább csak hetente kétszer mossanak..

Minden nap zuhanyoznom kell?

szorongás a rossz szag miatt;

a kontraszt zuhany élénkíti és segíti az ébredést;

a napi rutin fenntartása érdekében - sokan gyakorolják reggel.

Nos, ezen okok mindegyike megalapozott, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a nem megfelelő higiénia veszélyeztetheti a személyes vagy a munkahelyi kapcsolatokat. Azonban minden kultúrának megvannak a maga normái. És valószínűleg sok a mosásról és a takarításról, a marketing hatása alatt alakultunk ki.

Például a sampon palackján található utasítások gyakran azt mondják, hogy először habosítani kell a fejét, majd le kell öblíteni, majd ismételje meg az eljárást. De nincs jó ok arra, hogy egymás után kétszer mosson hajat. Az egyetlen dolog, hogy több sampont adjon el.

Hogy őszinte legyek, nincs orvosi bizonyíték arra, hogy a napi zuhany egészségesebb lenne, mint másnaponta vagy hetente kétszer mosni. Valójában bárki lemosása akár árthat is.

Hogyan befolyásolja a napi zuhany (vagy fürdő) az egészséget?

Tehát sokan azért mosakodnak, hogy kevesebbet izzadjanak, ne legyen büdös, és ne hagyjanak csúnya foltokat a ruhájukon. A társadalomban az izzadt hónaljjal és a zsíros hajjal való járást illetlenségnek tekintik. De először gondoljuk át, miért izzad egyáltalán az ember?

Először a hőszabályozáshoz. Másodszor, a verejték sók és különféle savak vizes oldata, amelyek szükségesek a bőr lipid (zsír) rétegének megújításához. Ez a fertőzés első természetes akadálya. A normál egészséges bőrnek mind lipidrétegre, mind pedig a bőrön lévő "jó" és "rossz" baktériumok egyensúlyára van szüksége. A törlőkendővel, tusfürdővel vagy antibakteriális szappannal történő gyakori mosásnak számos negatív hatása van:

A bőr kiszáradhat, irritálódhat, viszket és pelyhesedhet. A napi mosás különösen nem ajánlott pikkelysömörben szenvedőknek;

Előbb vagy utóbb a szárazság miatt a baktériumok és az idegen anyagok behatolnak a repedésekbe, és ez fertőzéshez vagy allergiás reakciókhoz vezet;

Az antibakteriális szappan teljesen megöli az összes baktériumot - beleértve a hasznosakat is. Ennek eredményeként az idő múlásával a gombák és vírusok aktívan szaporodni kezdenek..

Immunrendszerünknek állandó stimulációt igényelnek a különféle mikroorganizmusok és negatív környezeti tényezők. Egyszerűen fogalmazva: a testnek csak szennyeződésre van szüksége az "immunmemória" - védő antitestek kialakításához. Egyébként ez az egyik oka annak, hogy a gyermekorvosok és a bőrgyógyászok nem javasolják a gyermekek fürdését minden nap, különben egy gyermekkorától kezdve megfosztják a baktériumokkal szembeni ellenállás lehetőségét, és nagy valószínűséggel allergiás rohamoktól vagy valamilyen autoimmun betegségtől szenvednek.

A napi mosás iránti lelkesedés elvesztésének más oka is van. Például maga a csapvíz, amely mindent tartalmazhat a nehézfémektől és a rozsdától a növényvédő szerekig és a klórig..

Ezenkívül számos népszerű sampon és tusfürdő aligha nevezhető hasznosnak a kompozícióban lévő szulfátok miatt. Kimutatták, hogy károsak a hajra, negatívan befolyásolják a bőr pH-egyensúlyát, és hosszú távon allergiás dermatitist okozhatnak..

Hogyan kell megfelelően zuhanyozni

Az olvasó valószínűleg most értetlenkedik: milyen gyakran kell még mindig mosni? És ez - jobb, ha a melegben járunk és büdösek vagyunk, felhalmozva egy réteg piszkot magán?

Először is, nem állítottuk ezt. Még mindig szükséges mosni. Hogyan mosson kezet a WC használata vagy az állatokkal való érintkezés után.

Másodszor, napi zuhanyozásról beszélünk, és sokáig nagy vízfogyasztással..

Még mindig lehetetlen tökéletesen tiszta testet elérni, ezért a higiéniai szakemberek egyetértenek abban, hogy elegendő minden másnapi mosás. Kivéve persze, ha piszkos produkcióban dolgozik, vagy nem gyakorol minden nap.

Ebben az esetben csak egy rövid, három-négy perces zuhany elegendő, különös figyelmet fordítva a hónaljra és az ágyékra..

Ami egészségesebb: kád vagy zuhany?

A zuhany előnyei a fürdővel szemben nyilvánvalóak: víz (és pénz) megtakarítás, időmegtakarítás. Ezenkívül a vízfolyások alatti rövid tartózkodás segít felébredni és serkenti a keringési rendszert. Ha megszokja, hogy hideg vízzel mossa meg magát, az az immunrendszer erősítésében is segít..

A fürdőzés azonban jobban megtisztítja a bőrt. A meleg víz, tengeri sóval, nyugtatja az idegrendszert, és jótékony hatással van a légzőrendszerre. Ezenkívül a forró fürdő remekül ellazítja az izmokat kemény munka után, vagy enyhíti az edzések stresszét. Bár ennek a módszernek megvannak a maga ellenjavallatai. Például a meleg vízben való hosszú fekvés nem ajánlott szívbetegeknek, magas nyomású és bármilyen érrendszeri patológiában szenvedő embereknek (például visszér).

Tehát nincs határozott válasz - ami hasznosabb: fürdő vagy zuhany - nem. Mindkét módszert biztonságosan kombinálhatja, hacsak nem takarít meg vizet.

Az orvos elmondta, miért káros a napi mosás

Natalja Jakovleva bőrgyógyász azt mondta a Moscow 24-nek, hogy a higiénés eljárások gyakoriságának kérdését egyedileg kell megoldani.

"Lehetetlen arról beszélni, hogy nem mosunk minden nap. Minden egyedi. Egyre több allergiás reakcióval küzdő ember jelenik meg, különleges bőrápolásra van szükségük" - mondta..

"Az őszi-téli időszakban már szezonálisan csökken a bőr hidratációja, ha ebben az időszakban növeljük a terhelést, alkalmazzunk bozótokat, akkor a bőr szenved. A bőr jobban áteresztővé válik a vírusok és baktériumok számára. Irritáció, hámlás, dermatitis jelenhet meg." - mondta a bőrgyógyász.

Szerinte, ha a bőr hajlamos a szárazságra, akkor azt nem parfümkrémekkel, hanem zománcokkal kell hidratálni. Ezek gyógyszertári krémek, amelyeket bőrgyógyászatilag teszteltek. Helyreállítják a bőrt.

Az emberek különféle illatszer-higiéniai termékeket használnak, amelyek lúgosak - mondta az orvos. Ha gyakran használja őket, a felületaktív anyagok és a bőr-lipid réteg megsemmisül. A bőr szárazabbá válik.

Ha az ember teljesen egészséges, és nincsenek problémái a bőrrel, akkor legalább naponta használhat mosogatórongyot, bozótot és zuhanyozhat - véli a szakember..

Elmagyarázta, hogy ma már sok olyan érzékeny bőrre gyakran használt krém van, amely nem szárítja ki a bőrt. Agresszivitásuk miatt az orvos nem javasolja tömeges piaci termékek vásárlását a zuhany alatt..

"Gyakori használat esetén jobb olyan termékeket használni, amelyek összetételében a bőrünkhöz közelebb állnak: puha tisztító alapok PH6-val, nincs lúgos környezet" - mondta..

A szakember hozzátette, hogy a nagyon forró víz alatt történő mosás káros, de a kontraszt zuhany a legjobb. "Egyébként a bőr kiszáradni kezd, mert a baktériumok forró vízzel behatolnak a bőrbe" - jegyezte meg Jakovleva..

"Úgy gondolom, hogy a bőr intenzív tisztítása cserjésekkel és mosdókendőkkel hetente egyszer elegendő" - zárta szavait..

A bőrgyógyász kommentálta a samponozás gyakoriságát is..

"Mindenkinek a feje különböző módon piszkosul. Higiéniai eljárások is. Az egyéniség kérdése. Minden nap moshat, de ugyanakkor használjon gyengéd bozótokat, tusfürdőket, hidratálja a bőrt" - mondta a szakember.

Korábban a médiában volt olyan információ, hogy a bőrgyógyászok szerint a modern emberek túl gyakran mosakodnak, nem egyeztethető össze a test szennyezésével. A napi zuhanyozás és fürdés káros lehet a fertőzések veszélye miatt. Ezenkívül azt mondták, hogy a forró fürdő ötször intenzívebb szívinfarktust vált ki, mint a testmozgás..

A szív- és érrendszer munkájában krónikus rendellenességekben szenvedők számára a forró fürdők ellenjavallt, különösen a hideg évszakban. Szakértők szerint a tiszta ruha és a fehérnemű elegendő az általános tisztasághoz..

Káros a mosás? Hét naiv kérdés egy bőrgyógyásznak a vízkezelésekről

Miért mondják egyes szakértők, hogy a mosás káros, és hogyan befolyásolja a víz a bőr egészségét? Ezek és egyéb "AiF-Cseljabinszk" kérdések professzorhoz, az orvostudományok doktorához, a SUSMU Dermatovenereológiai Tanszék vezetőjéhez, az Uráli Szövetségi Körzet fő dermatovenerológusához, Oleg Ziganshinhoz..

Nyáron gyakrabban kell mosni, mint télen?

Télen mossa le szappannal és samponnal legfeljebb hetente kétszer. Nyáron naponta többször is zuhanyozhat, ha szükséges, de nem szabad szappanokat és géleket használni az egész test mosására, elég, ha intim higiéniára és hónaljra használja őket..

A zuhanyozás gyakorisága nemcsak a szezonalitástól, hanem az emberi tevékenység típusától is függ: ha a munka fizikai, akkor naponta lemoshatja magát. Értelmi munka után egy frissítő zuhany is hasznos: nem annyira a szennyeződések lemosására, hanem a fáradtság enyhítésére. Ezenkívül az idegfeszültség miatt egyesek izzadnak, ebben az esetben zuhanyozásra is szükség van.

Igaz, hogy a mosás gyakran káros?

Kerülni kell a gyakori záporokat. Az a tény, hogy a bőr felső rétege szerves savakból, faggyúból és baktériumokból áll. Véd a külső behatásoktól, a káros mikrobáktól és a bőr kiszáradásától. Gyakori mosás esetén az immunrendszer működése megszakad, a bőr idővel kiszárad, lehámlik, a korai öregedés jelei jelentkeznek, vagy akár gombás megbetegedések, az úgynevezett "tisztasági betegségek" megnyilvánulásai..

A nem védett bőr hajlamosabb a fertőzésekre. Minden mosás után legalább 8-10 órára van szükség a védő tulajdonságok helyreállításához.

Az ókorban a távol-észak lakói még abban a hitben is voltak, hogy a mosás során az erő és az egészség kimosódott az ember testéből. Hogy megvédjék magukat a hidegtől, a csukcsiak kénytelenek voltak testüket zsírral dörzsölni, ami megvédi őket a hipotermiától. A zsírt lemosva védtelenné válnak a fagytól. A testük megtisztítására azonban még mindig volt módjuk: az emberek rendszeresen egy táborba gyűltek össze, testüket fókazsírral kenték be, tüzet készítettek és a tűz közelében felmelegedtek. A testre tapadt sár a tűzből megolvadt zsírral keverve. Speciális kaparókat a kezükbe véve a csukcsik piszkot és zsírt kapartak ki testükből.

Mi a teendő, ha a bőröd kiszárad zuhany után?

Ebben az esetben nem szabad szappant és tusfürdőt használni. Jobb, ha enyhe tisztítószereket - szindrómákat használ. Ezek olyan lúgos mentes tisztítószerek, amelyek magas zsírsav-tartalommal rendelkeznek, természetes olajokból és zsírokból készülnek, amelyek megakadályozzák a bőr kiszáradását a mosás során, és segítenek fenntartani a bőr megfelelő pH-ját. Minden mosás után használjon hidratáló tejet vagy olajat. Ezek a termékek nedvességet és védelmet nyújthatnak a bőrnek..

A csapvízzel végzett mosás után a haj kihull és széthasad. Hogyan segítsen nekik?

Ebben az esetben javaslom előre elkészített víz használatát a hajmosáshoz. Előforralhatja, és adhat hozzá egy kis ecetet vagy citromsavat, amely klórmentesíti a vizet. A fejbőr és az egész test mosásához használjon semleges, 5,5-es pH-értékű termékeket, vagy részesítsen előnyben baba- és biohigiénés termékeket..

Egy kisgyerek a vízi eljárások után atópiás dermatitis jeleit mutatta, azt mondják, hogy ez akár ekcémává is válhat?

Az atópiás dermatitis és az ekcéma genetikailag meghatározott betegségek. A kemény víz súlyosbíthatja ezeknek a betegségeknek a tüneteit és megnyilvánulásait, ezért ha lehetséges, meg kell fontolnia egy további szűrő- és vízlágyító rendszer telepítését. Ha ez nem lehetséges, akkor használjon előre elkészített vizet.

Fürdető gyermekek számára speciális olajok használatát is javaslom, amelyeket lágyítás céljából adnak a vízhez, mosáshoz pedig speciális, semleges pH-jú gyermekgyógyászati ​​termékeket kell használni. A fürdő után feltétlenül speciális bőrpuhítószerekkel kell hidratálni a bőrt - ezek olyan kozmetikai és terápiás szerek az atópiás bőr számára, amelyek a bőréhez hasonló lipideket és zsírsavakat tartalmaznak, amelyek egész nap táplálják és hidratálják a bőr mély rétegeit, és megakadályozzák az atópiás dermatitis és ekcéma előfordulását..

Milyen anyagok nem lehetnek egy jó samponban és szappanban?

Az olyan anyagokat, mint a triklozán, egészségkárosítónak ismerik el. Egyes jelentések szerint veszélyes betegségeket, fibrózist és daganatokat okozhat. A szilikonok eltömíthetik a pórusokat, pustuláris kiütéseket okozhatnak a bőrön, és hajhulláshoz vezethetnek. Mielőtt bármilyen terméket vásárolna a haj és a test mosására, gondosan olvassa el annak összetételét. Károsnak tekinthetők:

  • Kokamidok
  • Szulfátok (nátrium-laureth-szulfát (SLES), ammónium-lauril-szulfát (ALS))
  • A DMDM ​​hidantoin és formaldehid tartósítószer rákkeltő tulajdonságokkal rendelkezik, és nagyon veszélyes az egészségre
  • Parabének: tartósítószerek propilparabén és butilparabén
  • Dietanol-amin

Minden nap mosnom kell, vagy veszélyes? Az orvosok válaszolnak

A mindennapi zuhanyzás sokáig a higiéniai szabvány. El sem tudjuk képzelni, hogyan tehetnénk meg a reggeli és esti rituálék nélkül, és megpróbálhatnánk ezt a szokást a gyermekekbe átültetni. Sok szakértő azonban úgy véli, hogy a napi zuhanyozás nem hasznos..

Mi történik a bőröddel, amikor zuhanyol?

Reggel forró vizet kapcsolunk be, egy mosogatórongyot veszünk a kezünkbe, habosítsuk erősebben vagy tusfürdőt használunk. Ezután alaposan letöröljük az egész testet, és a keletkezett habot forró vízzel mossuk le. Ekkor lemosódik a bőr felső rétege, amely szerves savakból, faggyúból és baktériumokból áll, és megvéd minket a külső környezettől és a mikrobáktól. A bőr védelmi funkciója megszakad, és testünk fokozatosan helyreállítani kezdi, ami körülbelül 10 órát vesz igénybe. Amint azonban a bőr helyreállt, ismét kimegyünk a fürdőbe, és megismételjük az egész eljárást, mert ideje lefeküdni, ami azt jelenti, hogy ideje mosni..

Ez mihez vezethet?

Arra a tényre, hogy a bőre kevésbé lesz védve a fertőzésektől. A gyakori mosás kiszáradhat, pikkelyes és viszket, egyeseknél gombás fertőzések jelei mutatkozhatnak. A kemény víz még rosszabbá teheti a helyzetet. A túl sok mosás megzavarja a normális növényvilágot, amely küzd a károsító szervezetek ellen és megvéd minket, ezért sok tudós ma attól tart, hogy az emberek "sterilekké" váltak, és ez nem jó nekik.

A gyakori mosás pattanásos pattanásokat okozhat. A túlszáradásra válaszul a bőr több faggyút termel, eltömíti a pórusokat, csökkenti a fertőzésekkel szembeni ellenállást és rontja a pattanásokat..

Mit tanácsolnak a bőrgyógyászok?

Valójában nincsenek szigorú szabályok arra vonatkozóan, hogy mikor és mennyit kell mosni az embernek. De vannak olyan ajánlások a bőrgyógyászoktól, amelyek követhetők, különösen, ha egy személy bőrbetegségekben szenved..

A tisztaság fenntartása érdekében egy felnőttnek csak hetente kétszer kell zuhanyoznia. A többi mindenki személyes választása..

A zuhanyozás gyakorisága az évszaktól, az életmódtól, az éghajlattól, a test egyéni jellemzőitől, sőt a pszichológiai tényezőktől is függ. Végül is a zuhany nemcsak a szennyeződés lemosásának a módja, hanem sok ember számára a kikapcsolódás vagy éppen ellenkezőleg a felvidítás lehetősége. Ha sokat izzad, káros anyagokkal dolgozott, bepiszkolódik vagy csak elfárad, senki nem tiltja a mosást, de ezt szigorúan naponta kétszer sem szükséges..

De nem ajánlott minden nap szappant és tusfürdőt használni. Csak arra van szükség, hogy alaposan öblítse le a nemi szervek körüli izzadságterületeket, és cserélje ki a fehérneműt is.

A bőrgyógyászok azt tanácsolják a szülőknek, hogy gondolják át véleményüket is. úgy gondolja, hogy az egészséges gyermekeknek nem kell minden nap mosni vagy fürdeni. A legtöbb hatéves és korai serdülőkorú gyermek számára elegendő a test heti két-három alkalommal történő lemosása, és ha a gyermek erősen izzad, akkor tusfürdő vagy szappan használata nélkül meleg zuhanyt vehet..

A gyermekorvosok azt javasolják, hogy a 0-6 éves csecsemőket helyben mossák meg, és csak akkor vezetik be a rendszeres vízi eljárásokat, ha a gyermek elkezd mászkálni és kiegészítő ételeket fogyaszt.

Minden nap lefekvés előtt meg kell mosnia az arcát, hogy el lehessen mosni a port, a szennyeződéseket és a pórusokat eltömő kozmetikumokat.

És mindenképpen emlékezzen arra, hogy fontos gyakran mosson kezet, különösen ha beteg vagy beteg emberek közelében van. És a kézmosásban nem az a lényeg, hogy meddig csinálod, hanem az, hogy mennyire jól.

Hogyan kell megfelelően zuhanyozni?

Nem számít, milyen gyakran mossa, helyesen kell tennie

Csökkentse a zuhanyozás idejét 5-10 percre.

Használjon minimális mennyiségű szappant és tusfürdőt. Mosáshoz a legjobb enyhe tisztítószereket, lúgos mentes, magas szabad zsírsavtartalmú tisztítószereket használni, amelyek megakadályozzák a száraz bőrt és fenntartják a megfelelő pH-t. Csak szükség esetén használjon szappant és sampont. A mindennapi reggeli vagy esti zuhany alatt teljesen meg lehet csinálni nélkülük..

Használjon meleg vizet: a forró víz lemossa a lipid gátat és csökkenti a bőr védelmi funkcióit.

Legyen óvatos a testradírokkal és a mosogatórongyokkal. Ne dörzsölje erősen a bőrt egy törülközővel, próbálja meg óvatosan megszárítani.

Ha a bőre száraz és érzékeny, használjon hidratáló krémet vagy bőrkrémet 3 perccel a zuhanyozás után.

Ne felejtsen el szivacsokat, mosogatórongyokat és törölközőket. Meg kell őket cserélni és időben tisztán kell tartani, mert a baktériumok táptalajává is válhatnak. A mosogatórongyoknak és a törölközőknek nem szabad nedvesnek lenniük. A mosogatórongyakat havonta egyszer cserélni kell, a törölközőket pedig minden harmadik használat után meg kell mosni..

Tudósok: A mosás gyakran káros

A tudósok szerint a legtöbb ember helytelenül használja a higiéniai termékeket, és túl gyakran mos. A Medical Daily szerint a túlzott zuhanyzás, valamint a gélek és szappanok használata hátrányosan befolyásolja a testet..

Alapvetően az emberek fürdőbe vagy zuhanyzóba járnak, le akarják mosni az izzadságot és a kellemetlen szagokat. A tudósok szerint azonban ez a megközelítés nem teljesen hasznos..

A helyzet az, hogy kellemetlen szag keletkezik a mikrobák létfontosságú aktivitásának eredményeként a fokozott izzadással járó területeken. Ugyanakkor a higiéniai termékek gyakran nem nyújtanak védelmet a baktériumok ellen, de eltömítik a pórusokat, ami mitesszerek kialakulásához vezet..

Ezenkívül a gyakori zuhanyozás az immunrendszer gyengüléséhez vezet, ami hozzájárul a bőrszagot okozó mikrobák szaporodásához. A gyakori mosás miatt a bőr túlszáradása is előfordulhat, ami az epidermisz hámlásához és irritációjához vezethet..

A vízi eljárások gyakorisága, amint azt a tudósok megjegyezték, egyedi jellegű, és számos tényezőtől függ, például: lakóhely, életkor, bőrtípus, egészségi állapot. Ennek alapján meg kell közelítenie a higiéniai termékek választását. Ugyanakkor a közönséges szappan elegendő lesz az antibakteriális védelemhez..

A tudósok szerint a legjobb az egész testet hetente kétszer mosni. Fizikai edzés vagy forró nap után ajánlott figyelni a legnagyobb izzadtsággal rendelkező területekre, anélkül, hogy máshol érintené a bőrt. A rendszeres „külön mosás” egészséges és szép bőrt biztosít.

Miért nem lehet gyakran mosni?

A gyakori zuhanyzási kárt. Gondolt már arra, hogy a gyakori zuhany káros lehet az egészségére? Vagy hogy a nem megfelelő higiéniai termékek eltömíthetik a pórusokat a bőrén, viszketést és hámlást okozva? Valószínűleg nem. Ez a cikk ismerteti a gyakori zuhanyzási hasonlóságok összes veszélyét és a várható következményeket.

Káros hatás

A gyakori fürdés a következő következményekkel járhat:

  • eltömődött pórusok;
  • csökkent immunitás;
  • száraz bőr, hámlás.

Mindannyian tudjuk, hogy azért mosakodunk, hogy megszabaduljunk a verejték és a szennyeződések szagától a test bőrén. A tudósok a mosás ezen megközelítését a test számára kedvezőtlennek tartják. A hónaljban és a hátban erős izzadás látható. Ezek a testrészek kellemetlen szagot okozhatnak, ami viszont a mikrobák létfontosságú tevékenysége. Különféle higiéniai termékeket használunk a szagok megszabadítására. A különféle tusfürdők azonban kissé más célt szolgálnak. Átmenetileg eltömítik a pórusokat, megszabadítva minket a bűztől.

A gyakori zuhanyozás az immunrendszer gyengüléséhez vezet. Ez az egyik oka a mikrobák bőséges megjelenésének a testen..

Ha rajongsz a melegvizes zuhanyzókért, akkor van esély kiszáradni a bőrödet. Emiatt különféle kiütések és hámlás jelenhet meg. Ez a hatás a testkefe napi használata után is bekövetkezik, amely gyakran eltávolítja a felső réteg szinte minden epidermális bőrét. Legyen óvatos a használatakor, és kövesse az összes utasítást.
Higiéniai termékek megválasztása.

Ha Önnek megfelelő testápolási terméket szeretne választani, akkor konzultáljon szakorvos-bőrgyógyásszal. Minden egyedi. A helyes ellátást több tényező alapján határozzák meg. Ezek a visszatérés, súly, bőrtípus (kombinált, zsíros, száraz) és a lakóhely éghajlata. Ha azt tervezi, hogy maga választ jogorvoslatot, javasoljuk, hogy ismerkedjen meg az internetes forrásokkal. Különböző ápoló termékekről fognak beszélni. Még jobb, forduljon szakemberhez egy testápolási kozmetikai üzletben.

A tudósok véleménye.

A szakértők úgy vélik, hogy hetente legfeljebb 2-3 alkalommal kell "egészben" mosni. Edzés vagy más fizikai aktivitás után csak a testet erősen izzadó speciális részeket szabad lemosni. Ez a fajta bőrápolás hozzájárul az egészséges és szép megjelenéshez..

Érdekes tények.

  1. A bőr több epidermális sejtrétegből áll, amelyek tetején található a mikrobiális aktivitás szokásos zónája. A heti 3-szor zuhanyzó személy bőrén lévő mikroorganizmusok száma megegyezik azokéval, akik napi 1-2 alkalommal mennek mosakodni..
  2. Ha tartózkodási helyén bőséges mennyiségű klór található a víz összetételében, akkor ez befolyásolja a haj és a bőr minőségét. A haj elkezd hullani, törni, és a bőr szárazabbá és feszesebbé válik.

Javasoljuk, hogy vegye figyelembe a szakértők tanácsát, és válassza ki a megfelelő mosási időt.!

Miért káros a túl gyakran végzett mosás az egészségére

Irán déli részén egy faluban él a 80 éves Amu Haji (a képen), aki a világ legmocskosabb embere címet kapta.

Haji 1954 óta nem mosakodott, és úgy tűnik, remekül érzi magát, bár csak a legérzőbb falusiak döntenek úgy, hogy kapcsolatba lépnek vele, akik néha ételt hoznak neki. A híres mocskos ember egy elhagyatott pusztaságban él, agyaglyukban alszik, és egyszerűen meggyújtja lerövidíti újranőtt haját. Az idős ember nem törődik a tisztasággal, és a piszoknak nincs más dolga, mint egyedül leesni a testéről.

Kevesen képesek ilyen szélsőségességre, és a történelem mégis számos igazán kiemelkedő slutot ismer. Például Beethoven nem fürdött, ezt azzal magyarázta, hogy a vízvezetékek mérgező ólomból készülnek. A mérgezéstől való félelme olyan erős volt, hogy a ruháit titokban kellett mosni..

IV. Henrik francia király annyira mosdatlan és büdös volt, hogy amikor először találkozott vele, menyasszonya, Marie de Medici lesújtott és elvesztette az eszméletét..

Mao Ce-tung kijelentette: "A tigrisek soha nem mosnak és nem mosnak fogat." A nagyszerű vezető csak beleegyezett, hogy tealeveleket rágjon, hogy felfrissítse a lélegzetét, és időnként megengedte, hogy nedves törülközővel törölje le..

Karl Marx egyszer felkeresett egy hasonló kinyilatkoztatást. A kommunista ideológus hirtelen úgy döntött, hogy a tisztaság a polgári múlt ereklyéje, és úgy döntött, hogy nem mosogat élete végéig. És még a bőrbetegségek sem befolyásolták választását.

Honnan jött a higiénia?

Számos világvallás kultusza magában foglalja a kötelező tisztításokat, és minél délebbre a hit elsődleges forrása a haza, annál nagyobb figyelmet fordítanak a rituális mosásra. A Korán azt mondja: "Allah szereti azokat, akik megőrzik a tisztaságot" (2, 222), és: "Ó, ti hívők, amikor namazot fogtok adni, mossátok meg az arcotokat és a kezeteket, beleértve a könyököket is, nedves kezeinkkel vigyétek át a fejünket és mossa meg a lábát, beleértve a bokáját is "(5: 6) és" Ha megfertőzött, tisztítsd meg a tested "(5: 6).

Európában a higiénia mindig sokkal könnyebb volt. A középkorban a túlzott tisztaság még gyanúsnak tűnt: nem vagy boszorkány, ha annyira próbálsz megmosakodni??

Antik metszet "Fürdő boszorkányok"

A tetveket "Isten gyöngyének" nevezték. Az európai nemesség a pompát és a luxust részesítette előnyben a tisztaság helyett. A mesésen drága, selyemszövetből készült ruhák rendkívül keresettek voltak, mert a tetvek nem telepedtek meg varrásaikban - ott kényelmetlen volt számukra, nagyon csúszós volt.

Kína, mint fő selyemgyártó, hatalmas nyereséget kapott az Európával folytatott kereskedelemből. A selyemruházat segítette a nomádok vezetőit, akik a mosásnak is nagy ellenzői voltak, valahogyan megőrizni a higiéniát. Egyébként a nomádokról. A mongolok abban a meggyőződésben voltak, hogy az embernek a folyóban történő mosása gondokhoz vezethet, akár egy zivatar..

„Az európaiak illatos gyógynövények zacskóit használták el, hogy elnyomják a piszkos test szagát..

Egy középkori olasz regényben ezt mondják: "A nő nem ér semmit, ha nem érzi az elavult csuka illatát." Sokkal később megjelent Napóleon híres levele Josephine-nek: "Ne mosson! Megyek!"

Csak a 19. század közepén foglalkozott Európa komolyan a lakosság személyes higiéniájával. Megjelentek a párizsi Michel Levy, az angol Edmund Parkes művei, amelyek előírják, hogy mossanak, csak mossanak, boszorkányság és varázslatok nélkül.

"Oroszországban kezdetben egészen más volt a hozzáállás a higiéniához" - mondja Jekatyerina Matantseva, a természetes kozmetikumokat gyártó vállalat létrehozója és vezérigazgatója..

Gőzfürdő kőkádban (miniatűr egy 17. századi kéziratos könyvből).

A tiszta bőr sokkal kevésbé vonzó a vérszívó rovarok számára, mint a piszkos bőr. Az a tény pedig, hogy az oroszok hetente legalább egyszer alaposan megmosták és megpárolták testüket, lehetővé tette a pestis és más fertőző betegségek hatalmas járványainak elkerülését, amelyek rendszeresen pusztítják az európai városokat..

Számos természetes összetevő rendelkezik detergens tulajdonsággal. Agyag, szappan dió, szappanfű gyökér vagy mustár, csalán főzet - ha szükséges, az ősök csodálatosan megmosakodhattak. A pogányok észrevették, hogy a folyó vizében, amely felett a rituális templomok voltak, a ruhákat jobban megmosták. Az áldozatok után az égett állatok zsírja, hamuval keverve, a folyóba áramlott. A folyó vize habos lett, szervezett mosodák voltak.

- A hamu és a zsír hamuzsappant ad - magyarázza Jekatyerina Matantseva - Az emberek zsírokból kezdtek szappant főzni. A szappan tulajdonságai az alapul szolgáló olajoktól függenek. Délen elsősorban növényi zsírokat használnak - az olívaolaj lehetővé teszi, hogy nagyon gyengéden gondoskodó szappant hozzon létre, a kókuszolaj jó habtulajdonságokkal rendelkezik. Oroszországban pedig kevés olyan növény található, amelyből kiváló minőségű szappant kaphatna. Ha repcemagból vagy napraforgóolajból készít szappant, az nagyon hamar avasodik, szappantartóban savanyúvá válik, rosszul habzik és rosszul tisztít. Ezért a szappan előállításához állati zsírokat használtunk, mint a hús előállításának maradványait. Most külföldi olajokat használunk a természetes szappan előállításához.

A ma ismert legrégebbi "kulturális" mosószer az Aleppo szappan. 12 évszázada gyártják a szíriai Aleppo városban. Fő összetevői a finomítatlan olíva- és babérolajok. Híres gyengéd tisztításáról és bőrápolásáról, valamint gyógyászati ​​tulajdonságairól - antiszeptikus, tonizáló és gyógyító hatású. A keresztesek Európába hozták az Aleppo szappant, de nem sikerült kideríteniük annak átvételének titkát. Eddig a legendás szappant több mint 500 éves gyárakban főzik, a gyártók öröklés útján adják tovább a technológiát.

Az Aleppo szappan főzési ideje november végén - december elején kezdődik és 2-2,5 hónapig tart. Az 5 tonnás kőkádakban az olívaolajat babérolajjal keverik, szóda, egyes fajtáknál ciprusolajat és fahéjat adnak hozzá. A szappant több mint egy hétig forralják, zöld szappanmasszát kapunk, amelyet a padlón lévő speciális mélyedésbe öntünk, selyempapírral borítva. Amikor a szappan megkeményedik, rudakra vágják és legalább 9 hónapig szárítják.

A legjobb szappan öregedési ideje 1,5–3 év. A szárítás során a szappan felülete zöldről bézsre vagy barnára változik.

A szárított szappant finom forgácsokká zúzzuk, és újra megolvasztjuk, hogy valami más gyógyító anyagot adjunk hozzá, és végül formákba öntjük.

Ha reggel szappan kerülne az ágyamba

Az oroszországi forradalom utáni pusztítás nem járult hozzá az állampolgárok tisztaságához és higiéniájához. A helyzet orvoslásához külön állami programra volt szükség a tisztaság oktatására..

Korney Cukovszkij Artemy Khalatovhoz írt levelében ezt írta: "A Moidodyr hajlama szenvedélyes felhívás a kicsikre a tisztaságért, a mosakodásért. Úgy gondolom, hogy egy olyan országban, ahol nem is olyan régen azt mondták bárkiről, aki fogat mos:" Hé, hé, látod, hogy zsidó! ", ez a tendencia megéri a többit. Ismerek több száz olyan esetet, amikor a "Moidodyr" szerepet játszott a kicsik egészségügyi népbiztosának szerepében ".

Az újjáéledt mosdó, mint a bronz lovas, aki egy nyamvadt fiút üldöz Leningrád utcáin, a tiszta kezek, fogak és fejekért folytatott harc ideológiai szimbólumává vált. Az Egészségügyi Népbiztosság valóban kidolgozta a szabványokat a helyiségek egészségügyi kezelésére és az állampolgárok személyes higiéniájára vonatkozóan. Engedelmes szovjet emberek látogatták a nyilvános fürdőket, figyelemmel kísérték a közös helyiségek tisztaságát, és éberen figyeltek társaik és társaik ruházatának tisztaságára. A fehérítő- és mosószappan olyan alaposan beilleszkedett minden család mindennapjaiba, hogy a szovjet háziasszonyok már a peresztrojka alatt nagyon gyanakodtak az import mosószerekre, mert nem voltak szokásos fertőtlenítő szaguk, ami azt jelenti, hogy nem voltak elég erősek a baktériumok elleni harcban.

"Az állandó mosakodás iránti vágyat ablutomaniának hívják" - mondja Elena Smirnova, ökológus, Ph.D. közgazdász, az WWF-Oroszország szakértője. "Ez a mentális rendellenesség meglehetősen elterjedt, a modern mozi nagyon gyakran utal rá. Mi található az "Az ősrobbanás elméletében", mi az "Aviator" - figyelj oda. De mit mondjak, én magam is szenvedek ettől, természetesen enyhe formában. Az ilyen rendellenességeknek három fő oka van. Az első pszichológiai. Amikor az ellenállhatatlan mosási vágy valamilyen intenzív stresszel, például erőszakkal jár. A második ok társadalmi. Amikor a különleges tisztaság követelményét szakma vagy vallás diktálja. A harmadik ok biológiai. Amikor egy személy genetikailag örökli az agyi betegséget, vagy metabolizmusa a szerotoninban károsodik, a népi nevén boldogság hormonjának nevezett neurotranszmitter károsodik. Még egy streptococcus fertőzés, vagyis a mandulagyulladás is ablutomaniához vezethet. Az ilyen szorongással való állandó mosás természetesen nehéz, ezért gyakran mosok kezet - ez megnyugtat.

Mosott mosatlan szerencsés

- Nagyon elragad bennünket a tisztaságra való törekvés - mondja sajnálkozva Jekatyerina Matantseva - De itt fontos a mértékletesség, különben a szennyeződéssel együtt végül legyőzzük saját immunitásunkat..

Körülbelül két napig tart a bőr védelmi funkcióinak helyreállítása WC-szappannal történő mosás után. De gyakorlatilag nem történik meg, hogy az ember két napig ne mosson. Naponta egyszer, vagy akár kétszer is szappannal mossuk magunkat. A kézmosásról nincs mit mondani. Tehát a test egyszerűen nem képes újra létrehozni azt a védő baktericid filmet, amelyet a szappan folyamatosan lemos. Ezért olyan száraz a bőrünk, ezért betegednek meg olyan gyakran a gyermekeink..

Amikor a gerontológusok a hosszú élettartam jelenségét tanulmányozták a föld különböző régióiban, nem találtak közös kritériumokat, amelyek jellemeznék ezen emberek életmódját. Egyesek magasan a hegyekben élnek, mások az alföldön; egyesek bort isznak, mások nem; némelyik szexel, mások az absztinenciát gyakorolják; egyesek tenger gyümölcseit esznek, mások főleg tejet fogyasztanak; egyesek húst esznek, mások sovány ételeket. És csak egy kritérium felelt meg: ezek az emberek nem mosakodtak! Inkább nem éltek vissza a mosással.

A szakértők a szajhák ellenálló képességét a stresszelméletnek tulajdonítják. Napközben az embert számos stressz-tényező érinti - érzelmi, információs és betegségeket okozó. Ha egy személy reggel mosószerrel zuhanyozik, a test azonnal felhasználja erőforrásait a védőfólia helyreállítására. Csökkentett más alkalmazkodási képességeket, amelyeket például idegi feszültség enyhítésére lehet fordítani. A személy érintetlenül hagyva a bőr mikroflóra, az ember megőrzi a test belső erőforrásait is. Az élet a társadalomban diktálja azokat a szabályokat, amelyek nem engedik követni az iráni Amu Haji példáját, és ebben van egy kis öröm. Mi marad nekünk?

- Természetesen meg kell mosakodni, de fanatizmus nélkül - nevet Jekatyerina Matantseva - Ahhoz, hogy egy forró napon csak lehűljön, szappan nélkül zuhanyozhat. És a szokásos módban használjon enyhe hatású természetes kozmetikumokat, alacsony pH-értékkel, gondoskodó összetevőkkel. A természetben sok habzószer található, amelyek helyettesíthetik az agresszív mosószereket. Például a cherimoya gyümölcs kivonat tökéletesen habzik, egyes fehérjék haboznak. Természetesen ezek az alapok drágábbak. Ezért azok a nagyvállalatok, amelyek érdeklődnek a termék költsége iránt, a fogyasztó számára való hozzáférhetőség iránt, nem természetes alapanyagokat használnak, hanem olajat tartalmazó felületaktív anyagokkal szappant állítanak elő, amelyek kiszárítják a bőrt..

Milyen gyakran kell zuhanyozni?

Milyen gyakran moss? Ne siessen nevetni ezen a kérdésen. Hazánkban sokáig hetente egyszer mosakodtak az emberek, míg a szlávok sokkal tisztábbak voltak, mint az európaiak. Most naponta kétszer mossuk magunkat. És mi van, ha ez korántsem higiéniai követelmény, hanem csak a fogyasztói társadalom által megszokott szokás?

Nehéz elhinni, de a 19. századig az európaiak évente csak 1-2 alkalommal mosakodtak, vagy még kevésbé. Például I. Kasztília Isabella spanyol királynő azt állította, hogy életében csak kétszer fürdött - születéskor és esküvője napján..

Ma Európában és Amerikában a zuhanyokat naponta legalább kétszer veszik. Bárki, aki eltér ettől a szabálytól, mosatlan barbárnak számít..

De higiéniai szempontból valóban szükséges-e ilyen gyakran zuhanyozni? Végül is Oroszországban az ókortól kezdve csak hetente egyszer mostak..

Undorító a haladás motorja

Az ókorban az emberek a tisztaság érdekében nemcsak és nem is annyira mosakodtak. A római fürdők semmiképpen sem voltak alacsonyabbak a modern SPA-nál: márvány, mozaikok, fűtött padló, illóolajok és különböző hőmérsékletű vízzel ellátott fürdők.

A középkorban a mosás drága és nehézkes volt. A fürdőket, amelyek hatalmas fakádak voltak, nem találtak minden kastélyban. Fürdővizet melegítettek a kandallókon (sok tűzifa kellett hozzá). A víz gyorsan lehűlt - a nemesek féltek megfázni.

De a lényeg az, hogy bűn volt a középkorban mosakodni. Az egyház úgy vélte: a test bomlik, megengedhetetlen, hogy vigyázzon rá, gondolkodni kell a szellem tisztaságán. Ezenkívül a test megmosása elkerülhetetlenül a meztelenséggel jár, amely Ádám és Éva "megbántása" után szégyen és gyalázat..

Fizikailag egészséges és különösen fiatal korúaknak a lehető legkevesebbet kell mosniuk.

Ennek eredményeként - egy "csokor" középkori betegségek (rüh, vérhas, tífusz, kolera). A tetvek, bolhák, kullancsok és egyéb paraziták gyakoriak, nem is figyeltek rájuk.

Meglepő módon a középkori Európa antanitárius viszonyai diktálták a divatot és előrevitték a tudományt. Például a XIV. Században a bre borzasztóan divatossá vált - széles fehérnemű, keskeny lábú férfi fehérnemű. A tendenciát X Lajos állította be, aki vérhasos betegségben szenvedett.

Ráadásul a gonosz nyelvek azt mondják, hogy a híres francia szellemek nem a csábítás, hanem az elfojtás célját szolgálták... a hölgyekből és uraimból áradó bűz..

Piszkos összeesküvés

Európával ellentétben Oroszországban szerettek mosakodni. A "fürdő", "szappan", "szappan", "movnitsa" szavak a 11. századi krónikákban találhatók.

Szinte minden kunyhónak megvolt a maga fürdője. Feketében fulladt. Ha nem volt fürdő, akkor egy orosz kályhában mostunk: a tűztér után eltávolították a hamut, szalmát raktak, bemásztak és pároltak, vizet vagy kvasat adva.

A városokban nyilvános fürdők működtek. Ráadásul 1743-ig nem volt bennük nemi megosztás - a nők és a férfiak együtt mosakodtak. Még a kis megyei városoknak is megvoltak a maguk "Sandunjai".

Mind a saját, mind a nyilvános fürdőben hetente egyszer, szombaton vagy a nagyobb keresztény ünnepek előtt mosakodtak. Néhány helyen ezt a hagyományt a mai napig követik..

De miért követeli a népi kultúra, hogy naponta kétszer fürödjünk?

Zuhany, amikor felébredt, zuhany munka után, zuhany lefekvés előtt, zuhany edzés után, zuhany, mielőtt boltba megy.

A szociológus szerint Elizabeth Lancaster (Elizabeth Lancaster) ilyen magatartást ró a társadalomra.

Szerinted mi fog történni azokkal a kozmetikai cégekkel, amelyek különféle ápolószereket - szappanokat, samponokat, balzsamokat, testápolókat - gyártanak?

Ne felejtsük el, hogy a zuhany nemcsak a tisztaság érzetét adja, hanem a könnyedségét is. A zuhany nagyszerű kikapcsolódási lehetőség. De pszichológiai szempontból ad még valamit. A társadalomban egy "olajos" hajú embert gúnyosan hunyorítanak. Minél többet mos, annál magabiztosabbnak érzi magát.

Mosni vagy nem mosni a kérdés?

Dr. Sanjay Jain, az optimális, lelkileg és fizikailag kiegyensúlyozott életről szóló könyv szerzője szerint nincsenek szabályok arra vonatkozóan, hogy az ember mikor és mennyit mosjon..

Mindez a személy környezetétől, életmódjától és anatómiai jellemzőitől függ. Ha nedves éghajlaton él, több piszok tapad a testére, és gyakrabban kell zuhanyoznia.

A nagyobb fizikai aktivitás nagyobb izzadást jelent, ami azt jelenti, hogy mosakodnia kell.

Ugyanakkor a higiénikusok szerint egyáltalán nem szükséges szappant használni. A sima víz rendben lesz az izzadságtól és a szagtól. Végül is történelmileg a római fürdőben, az orosz fürdőben csak vízzel mosakodtak, és tiszták voltak.

A víz a tisztaság alapja.

A meleg, rövid zuhany egy-két naponta, zselék és samponok használata nélkül, jól fog szolgálni a testhigiéné fenntartásával. Végül is nagy részét a ruházat rejti el, ezért védve van a környezeti baktériumok hatásaitól. Az egyetlen testrész, amelyet ajánlott szappannal mosni, és amilyen gyakran csak lehetséges, a kezek..

Milyen gyakran zuhanyozik?

Miért nem lehet gyakran mosni?

Képzelje el, hogyan dobja most nekem papucsot, ilyen cím után. De nem minden ilyen egyszerű.

Ismétlem, nem lehet gyakran mosakodni, és ettől függ az egészsége. Korunkban, amikor az ember naponta majdnem kétszer mos, az problémává válik, és akkor azon gondolkodik, miért beteg.

A probléma az, hogy amikor mos, akkor lemossa a bőréről azt a védőréteget, amely megvéd. Minden alkalommal, amikor géleket, szappanokat, mosogatórongyot dörzsöl vagy valamilyen mosószert használ, egyszerűen levakarja ezt a réteget. És ezzel mindennap, sőt naponta kétszer is egyszerűen elpusztítja. Hasznos baktériumokkal együtt, amelyeknek szintén nincs ideje kialakulni. Találjuk ki.

Szükséges és lehetséges mosni, akár minden nap. De anélkül, hogy mosószert használna, vagy mosogatórongyokkal dörzsölne.

Vagyis csak meg kell mosni magát meleg vízzel, lehetőleg hideg vízzel каждое minden reggel veszek egy jégzuhanyt, a test gyorsan megszokja, és elkezd élvezni. De nem számít sem meleg, sem meleg. A lényeg, hogy ilyenkor ne mossa le a védőréteget..

Igen, tudom, hogy a legtöbben felkiáltanak, hogyan? Mi van a testzseléimmel? Szappan, samponok? De bármilyen módon, tegye el őket a polcra, és vegye be háromnaponta, csak háromnaponta egyszer mosogatószerekkel moshat, hogy legalább egy védőréteg legyen a bőrön, és a baktériumok ne jussanak a testéhez a nap 24 órájában.

Hazajött, fáradt, izzadt? Csak egy ideig a zuhany alatt kell állnia. Például mindig is azt gondoltam, hogy a hűvös zuhany élénkít, kiderül, hogy nem. Ez az, amelyet lefekvés előtt kell bevenni a kényelmes elalváshoz (nem hideg, de hűvös), de a meleg zuhany ellenkezőleg további fél órán át megfordul.

Én, mint minden, minden reggel tusfürdővel dörzsöltem magam, de amikor olvastam, hogy ez káros az egészségemre, gondoltam rá. És akkor csak vízzel kezdte mosni.

Nem éreztem magamtól a szagot, bár ettől féltem, mint sokan közületek, de a kémiai szagok nélküli tiszta test szaga sokkal kellemesebb. Általában, ha sokat szagol vagy izzad, az általában azt jelenti, hogy beteg. És hidd el, hogy semmilyen gél, egyetlen parfüm sem fogja elzárni ezt az illatot, jelen lesz, de a szagkémia illata mégis a tetején lesz. Ebben az esetben egy mosogatórongy dörzsölése és a mosószerek öntése még nagyobb kárt okozhat magának..

És ha erős szagot érez, akkor jobb, ha orvoshoz megy, és ott keresi az okát, mert ez akár életre is veszélyes lehet.

Nem is moshat minden nap hajat, mint most gyakran. Ön mossa ki a természetes olajokat, amelyek a hajában vannak, ennek eredményeként az száraz, vékony, rakoncátlan lesz. Sokan el is veszítik. Vannak esetek, amikor az emberek visszanyerték a haj vastagságát, csak abbahagyva a hajmosást minden nap. És még akkor is, ha naponta írják a samponjára, akkor is káros. Tehát a divatosoknak el kellene gondolkodniuk rajta. Általában ideális a hajmosás hetente egyszer, de városi körülmények között nem reális, legalább háromnaponta csökkentse a mosást.

A férfiaknál a kockázati zóna a napi borotválkozás, amelyben szó szerint letépik a védőfóliát. A nőknek mindenféle hámlása és cserjése van, amelyet gyakran visszaélnek.

Általánosságban a mosás szabályai vannak, de sima vízzel normálisan lemossa az összes szennyeződést, és az összes gélt valóban a reklám szabja meg. A víznek inkább melegnek, mint forrónak kell lennie. Háromnaponta mosakodjon mosószerekkel, ez a hajra is vonatkozik. És minden rendben lesz.

És igen, a cikkem nem felhívás a rossz higiéniára, mosni kell, de igaz. Figyelembe véve testének igényeit, és nem ártva önmagának.

Egyébként pedig, ha gyakran mossa háziállatait, azok fájni kezdenek..

Milyen gyakran kell zuhanyozni? Bőrgyógyászok véleménye

Naponta egyszer, naponta kétszer, naponta háromszor, vagy amikor piszkos lesz? Milyen gyakran kell zuhanyozni? Tudja meg a bőrgyógyászok véleményét ebben a kérdésben.

Ha az egészségről van szó, mindenki tudni akarja a varázslatos számát - mennyi vizet kell inni, hány órát kell aludni, mennyit kell futni a fogyás érdekében. Néha valóban kaphat konkrét numerikus választ egy egészségügyi kérdésre, máskor azonban ez nem olyan egyszerű. Tehát mai kérdésünk ebbe az utolsó kategóriába tartozik..

Meglepődhet, ha azt tapasztalja, hogy a bőrgyógyászok eltérő véleményen vannak arról, hogy milyen gyakran kell zuhanyozni..

"A zuhanyozás fő oka az izzadság és az elhalt bőrsejtek lemosása, a szennyeződések és a törmelék eltávolítása, valamint a testszagok megelőzése" - mondja Mary L. Stevenson, MD, Ronald O. Perelman dermatológiai docense a NYU Langone Egészségügyi Orvosi Központban, New York. „Minden attól függ, hogy mennyire hajlamos a zsír, az izzadtság és a testszag, valamint a mindennapi tevékenysége és a környezet. Ezért, ahogy el lehet képzelni, a "helyes" zuhanyzási gyakoriság személyenként változik. ".

Milyen gyakran kell zuhanyozni, hogy tiszta legyen?

Ennek ellenére meglehetősen egyértelmű egyetértés van a bőrgyógyászok között abban, hogy az emberek többségének nem kell minden nap zuhanyozni vagy fürdeni. Emily Newsom, a Los Angeles-i Ronald Reagan UCLA Orvosi Központ bőrgyógyásza azt állítja, hogy a személyes higiénia fenntartása érdekében 24 óránként zuhanyozni kell, inkább társadalmilag, mint biológiailag. Valójában sokan valószínűleg a szükségesnél gyakrabban zuhanyozunk - mondja Dr. Stevenson..

Általában az emberek többségének csak hetente néhányszor kell zuhanyoznia..

Az átlagember számára Dr. Stevenson azt tanácsolja, hogy hetente kétszer-háromszor zuhanyozzon. Melissa Piliang, a clevelandi klinika bőrgyógyásza ugyanazt a véleményt nyilvánította: két-három naponta. Ez valójában csak az életstílustól és a zsírosság, izzadás és testszag iránti természetes hajlamától függ..

Sport és szezonalitás

Nyilvánvaló, hogy ha minden nap edz az edzőteremben, amíg meg nem izzad, akkor minden nap zuhanyra lesz szüksége. Ugyanez vonatkozik azokra az emberekre is, akik munkahelyén erős vegyszereknek vagy szagoknak vannak kitéve (például gyárban vagy egy éttermi étterem konyhájában), valamint azokra, akik piszkosak vagy erőfeszítéseket tesznek a szabadban végzett munka során..

Az évszak és az éghajlat is szerepet játszik - jegyzi meg Dr. Newsom. Ugyanaz a személy, aki forró, párás nyarak alatt minden nap zuhanyozik, hideg, száraz télen inkább másnap zuhanyozhat.

Mi az agresszív fürdés?

Ha inkább napi rendszerességgel zuhanyozik, ez teljesen rendben van, mindaddig, amíg a bőrének és általános egészségi állapotának megfelelően teszi..

"A legtöbb ember számára a napi zuhanyozás a szokásos, mindaddig, amíg elkerülik az agresszív fürdőzést" - mondja Dr. Piliang..

Ha rendszeresen túl sok időt tölt a zuhany alatt vagy a fürdőben, ez potenciális problémává válik, mivel megzavarhatja a bőr lipidgátját, azaz a külső zsírréteg, amely megtartja a bőr nedvességét, és megvédi az irritáló és allergén hatásoktól. Ez szárazságot és gyulladást okozhat. Fontolja meg a fürdési idő 10 percre való csökkentését (különösen, ha száraz a bőre), és utána mindenképpen kenjen be hidratáló krémet a bőrére..

Mi mást tudnál tenni? Mondj nemet a túl forró vízre és a hámlasztó szappanokra, amelyek károsíthatják a természetes zsírréteget, amely ezt a fontos lipidgátat képezi. Ehelyett Dr. Piliang szerint olyan meleg vizet és enyhe mosószereket válasszon, amelyek nem tartalmaznak olyan összetevőket, mint illatanyagok vagy nátrium-lauril-szulfát, egy habzószer, amely olajot von ki a bőrből. Az érzékeny bőrű emberek számára tervezett termékek megtalálása segít a helyes irányba lépésben.

Intim területek

"De még akkor is, ha enyhe tisztítószereket használ, akkor is előfordulhat, hogy habosítania kell testének egyes területeit" - mondja Dr. Newsom. Ez a hónaljra és az ágyék területére vonatkozik. (Ha úgy érzi, hogy az enyhe szappant csak a felületén kell használni, a hüvelyben biztosan nem.) Kellemetlen szag jelentkezik, amikor az hónaljban és az ágyék területén elhelyezkedő apokrin mirigyek tejszerű izzadságot termelnek, amely aztán keveredik a bőr baktériumaival - magyarázza a Mayo Klinika. A test bármely részén található izzadságot az ecrin verejtékmirigyek választják ki, és szagtalan, ezért az izzadságfoltokat egyszerűen le lehet mosni vízzel - magyarázza Dr. Piliang. A lábak azonban kivétel ez alól a szabály alól, valószínűleg azért, mert izzadnak és napközben hiányzik a levegő (a baktériumok imádják ezt).

Agresszív hámlás

"Egy másik dolog, amelyet korlátozásokkal kell használni, vagy teljesen meg kell szüntetni, a mechanikus hámlasztók" - mondja Dr. Piliang -, legyen szó hámlasztó tusfürdőről, kemény mosogatórongyról vagy bozótról. Túl agresszívek és mikroszkopikus karcolódást okozhatnak a bőr külső rétegén. Ezenkívül a mosogatórongyok, kefék és hasonlók általában a baktériumok szaporodásának forrásaiként szolgálnak ".

Itt nagyon sok közül választhat. Nyugodtan folytassa kedvenc mechanikus hámlasztóját. De ha az elhalt hámsejtek eltávolításának másik módját keresi, Dr. Piliang kémiai hámlasztók használatát javasolja, például AHA-t (alfa-hidroxisavakat). (De semmilyen körülmények között ne használjon ilyen termékeket a hüvelyben!).

Akinek a gyakori zuhanyozás ellenjavallt?

Ha valamilyen bőrbetegsége van, akkor be kell állítania a zuhany gyakoriságát. Például valaki, akinek nagyon zsíros a bőre, testpattanása vagy hiperhidrózisa (túlzott izzadás), naponta (sőt naponta kétszer is) zuhanyozni akar, hogy tisztán tartsa a bőrét és megakadályozza a kellemetlen szagokat..

Másrészt, mondja Dr. Piliang, azok számára, akik rendkívül száraz vagy érzékeny bőrűek vagy gyulladásos bőrbetegségben szenvednek, amelyekben a lipid gát már sérült - például pikkelysömör, ekcéma vagy rosaceás -, napi zuhanyozással elsöprően dehidratáló és irritáló hatású lehet a bőrön. (Ebben a forgatókönyvben még fontosabb elkerülni a forró vizet és az erős mosószereket).

Ha bőrbetegsége van, kérdezze meg bőrgyógyászát, hogy milyen gyakran kell zuhanyoznia. Ellenkező esetben alkalmazzon ésszerű intézkedéseket, hogy tisztán tartsa magát, miközben elkerüli a bőrirritációt.

Fontos Tudni A Maszkok Haj

Hörgő - fotók, jelek és kezelés

Az ótvar olyan betegség, amely a bőrt, a körmöket, a hajat érinti. A kórokozó a Microsporum és a Trichophyton nemzetségbe tartozik. Trichophytosisnak vagy Microsporiának hívják.

Hogyan lehet megszabadulni a kopasz fejtől egy férfi számára, vagy minden gyógymód egyformán jó a hajért folytatott harcban??

Egyes tudósok szerint a kopasz férfiak társadalmilag érettebbek, bölcsebbek és gondoskodóbbak, mint a hajukat megtartó testvéreik [1].