Legfontosabb / Felépülés

Hogyan színezzünk hajat hennával és basmával

Felépülés

A hajfestékek nagyon széles választéka áll ma a fogyasztók rendelkezésére. Sajnos szinte mindegyik olyan vegyszert tartalmaz, amely negatívan befolyásolja a szálakat. Ezért sok hölgy inkább hennával és basmával festi a haját. Ezek a természetes gyógymódok nem károsítják a fürtöket, ráadásul rengeteg hasznos tulajdonsággal rendelkeznek. Fontolja meg, hogyan lehet otthon festeni a hennát hennával és basmával.

A természetes színezékek jellemzői

A Lavsonia leveleket henna létrehozására használják. Ahhoz, hogy természetes színezéket kapjanak, össze kell gyűjteni, szárítani és porszerű állapotig őrölni. Ha a henna friss, az árnyalata sárgászöld, de a régi por vöröses, ilyen festék nem használható.

Indigofert használnak a basma megszerzéséhez. Ennek a növénynek a leveleit is porszerű állapotúra zúzzák (a színezéknek szürkés-zöldnek kell lennie).

A henna fő előnyei:

 • dússá és fényessé teszi a hajat;
 • védi a szálakat a negatív külső behatásoktól;
 • kiküszöböli a korpásodást;
 • megakadályozza a túlzott hajhullást;
 • helyreállítja a fürtöket a nem megfelelő ápolás és a festékek alkalmazása után;
 • erősíti a hajat.

A hennának azonban van néhány hátránya. Allergiás reakciót válthat ki (a festék egyéni intoleranciája esetén), szárazabbá tegye a szálakat. Henna általában rosszul fest szürke hajat.

Az aprított lavsonia leveleket más festék nélkül is felvihetjük. Sokan azonban további összetevőket adnak hozzá, hogy a hang fényesebb legyen (például jód).

Basma

A Basmát kombinálni kell a hennával, különben a haj árnyalata kék-zöld lesz. Ez a festék a következő előnyös tulajdonságokkal rendelkezik:

 • pozitív hatással van a faggyúmirigyekre, megszünteti a korpásodást;
 • felgyorsítja a szálak növekedését;
 • erősíti a szőrszálakat és javítja azok szerkezetét;
 • védi a fürtöket a sós víz, a szél, az ultraibolya sugárzás és más negatív külső tényezők hatásától.

Ami a basma hátrányait illeti, a fürtöket szárazabbá is teheti. Bizonyos esetekben ez a termék nem fest vastag, durva hajat.

Henna típusok

Ez a festék több típusra oszlik:

 1. Iráni. A festék használata után a fürtök vörösrézsé válnak, de további összetevőket adhat hozzá, és különböző árnyalatokat kaphat. Ezt a hennát durva őrlés és meglehetősen csípős szag jellemzi..
 2. Indián. Használatával különböző árnyalatokat kaphat, amelyek a lehető legközelebb állnak a szálak természetes színéhez. A barna hennát a legjobb minőségűnek tartják. Ez a festék finomra őrölt, könnyebben hígítható és lemosható. Az indiai henna illata egészen kellemes.
 3. Török. Nemes és visszafogott hangokat ad. Ezt a festéket elég sokáig kell tartani a szálakon..
 4. Fekete. Ez a termék nem egykomponensű termék. Ez a henna számos vegyszert, kakaóvajat és szegfűszeget tartalmaz. Biztonságosabb, mint a mesterséges festékek, de mégsem teljesen ártalmatlan..
 5. Folyékony. Ez a henna használatra kész. A véleményekben a hölgyek megjegyzik, hogy nagyon kényelmes alkalmazni a szálakra. Egy ilyen eszközben nincsenek mesterséges alkatrészek..
 6. Színtelen. A fürtök gyógyítására készült: a haj szép, fényes, erősebb lesz. Ez jól látható azokon a fényképeken, amelyeket a nők az eszköz használata előtt és után készítenek..

Milyen festéket válasszon

Hennának frissnek kell lennie. A vásárlás előtt meg kell néznie a lejárati dátumot, amelyet általában a csomagoláson feltüntetnek, mert egyes termékek nagyon sokáig hevernek az üzletek polcain. Ügyeljen a henna színére: világoszöldnek kell lennie.

Javasoljuk, hogy próbáljon többféle ilyen festéket használni, majd válassza azt, amelyik a legjobban tetszik..

Ki tudja használni

A basma és a henna keverésével nyert festék minden korosztály számára alkalmas. Az ilyen pénzeszközök még gyermek hordozása közben sem ártanak. Bármilyen színű fürthöz használhat basmát és hennát, csak meg kell határoznia a helyes arányt.

Az ősz hajat természetes eszközökkel is festik. Az ilyen haj tulajdonosainak azonban figyelembe kell venniük bizonyos ajánlásokat:

 • Ha a szálak szürkék, akkor jobb, ha hennát és basmát használunk egymás után: például egy festék - reggel, a második - este.
 • Annak érdekében, hogy ne szárítsa meg a haját, adjon olívaolajat a termékhez (egy kanál elég lesz).
 • Szürke szálak festése csak hennával nem ajánlott. Ha basma nélkül használja, akkor nagyon valószínű, hogy a szín egyenetlen és csúnya lesz..

"Henna + basma" színezés

Sokan szívesebben használják ezeket a festékeket egyszerre, mert így különböző árnyalatokat kaphatnak - a sötétvöröstől a gazdagbarnáig. A henna és a basma mennyisége a kiválasztott aránytól és a szálak típusától függ.

Ha a fürtök vastagak és hosszúak, akkor leggyakrabban 300-500 g termékre van szükség, ha közepes vagy rövid - 100-300 g-ra. A festékeket egyszerre vagy külön is használhatja..

A kívánt hatás elérése érdekében figyelembe kell vennie bizonyos finomságokat azok használatakor..

Különálló

Készítse elő a fürtöket: mossa le samponnal és kissé szárítsa meg. Hajszárító használata nem ajánlott. Amíg a szálak száradnak, hígítsuk fel a hennát egy tálban, és alaposan keverjük össze. Kenje el ezt a terméket a feje hátsó részén, majd lapos ecsettel és fésűvel dolgozza át az összes hajon.

Tekerjen egy műanyag zacskót és törölközőt a feje fölé. Várjon, amíg szükséges, és öblítse le a szálakat és a bőrt meleg vízzel. Balzsamot használhat a haj öblítésénél. A fürtöknek meg kell száradniuk. Amikor ez megtörténik, hajtsa végre az eljárást egy másik festékkel..

Egyidejű

Hígítsuk a hennát és a basmát különböző tálakban, várjuk meg, amíg a keverék 40 fokosra hűl. Ezután alaposan keverje össze őket, és helyezze a tartályt a kapott termékkel meleg vízbe. A festési folyamat során nem szabad lehűlnie.

Kezdje a fejtámlától, majd dolgozzon a gyökerektől a végéig. Tartsa a hennát és a basmát, amíg szükséges, majd alaposan öblítse le a festékeket. Ebben az esetben használhat balzsam balzsamot. Ez lehetővé teszi, hogy jobban lemossa a terméket, és megpuhítja a haját.

További alkatrészek

Különböző összetevők hozzáadásával a henna és a basma keverékéhez nagyon érdekes árnyalatú szálakat kaphat:

 • Sáfrány - lehetővé teszi, hogy olyan árnyalatot kapjon, amely asszociációkat vált ki a régi arannyal.
 • Kakaó - barnává teszi a hajat.
 • Kamilla - lehetővé teszi, hogy arany méz árnyalatot kapjon.
 • Őrölt kávé - ezzel az összetevővel csokoládé színt kaphat.
 • Áfonyalé, hibiszkusz - bordó árnyalatot ad a hajnak.
 • Áfonyalé, Cahors - ezen összetevők felhasználásával a "mahagóni" színt kaphatja.
 • Tojás - a haj növekedésének és sűrűségének felgyorsítására szolgál.
 • Méz - erősebbé teszi a hajszálakat, táplálja, helyreállítja a fürtöket.
 • Kefir - ad a haj mennyiségének, ragyogásának és hatékonyan gyógyítja őket.
 • Bojtorjánolaj - rugalmasabbá, erősebbé, ápoltabbá teszi a fürtöket, megakadályozza a hajhullást.

Keverési szabályok

Ajánlatos előre meghatározni az időzítést és az arányokat, különben nagyon váratlan eredményeket kaphat. Színezékek használatakor a következő szabályokat kell betartani:

 • A szálak kiszáradásának megakadályozásához használjon további összetevőket (például kefirt, tojást).
 • A basma tenyésztéséhez csak vizet használjon.
 • Használat előtt figyeljen a keverék konzisztenciájára. Nem lehet túl vastag vagy nagyon folyós..
 • Csak forró vizet önthet a basmára. Ez gazdagabb színt eredményez..

Annak érdekében, hogy a kezdetben világos haj árnyalata világosbarna legyen, keverje össze a hennát és a basmát 3: 1 arányban. A lágy vörös szín elérésének aránya 2: 1. A henna és a basma aránya alkalmas mind a szőrös hölgyeknek, mind a sötét fürtök tulajdonosainak, de ez utóbbi esetben a hang bronz lesz.

A barna árnyalat aránya 1: 2. Ha azt akarja, hogy a szálak feketévé váljanak, akkor keverje össze a festékeket is 1: 2 arányban, de hosszabb ideig tartsa a hajon.

Tartási idő

A kifejezés a fürtök eredeti színétől függ. Ha a szálak nagyon könnyűek, a festéket 10-20 percig kell tartani. A természetes szőkék 5–25 percet vesz igénybe a tartós hatás érdekében. A kifejezés a világos hajú, világos barna hajú nők tulajdonosai számára - 10-45 percig, sötétebb - akár 90 percig.

Ha a haj fekete vagy barna, akkor a keveréket 120 percig hagyni lehet, az ősz hajúak számára - akár 180 percig. Kezdje el számolni az időt a festék felvitele után, és tekerje be a fejét egy műanyag zacskóval és törölközővel.

Alkalmazási gyakoriság

A basma és a henna olyan szerek, amelyek nagyon jól működnek a hajon, de nem szabad túl gyakran használni őket. Az ilyen természetes festékeket havonta legfeljebb egyszer lehet használni, különben a szálak törékenyek és szárazak lesznek. A haj teltebb lesz, de ez nem plusz. Megszűnnek lágyak lenni, pelyhesedni kezdenek, minden irányba kilógnak.

Az ilyen következményeket nem könnyű kijavítani, ezért ajánlatos elkerülni azok bekövetkezését, az intézkedés betartásával.

Hasznos tippek

A keverék elkészítéséhez ne használjon fém edényeket. A termék legyen meleg, de ne meleg vagy hideg. Nagyon kényelmes vízfürdővel melegíteni.

A keveréket száraz szálakra is felvihetjük, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy a festék még mindig jobban behatol a nedves hajba.

A szín rögzítéséhez a festék használata után öblítse le a szálakat csipkebogyó-levessel vagy ecettel (1 liter meglehetősen hideg vízzel és 1 evőkanál kiválasztott összetevővel). Ha úgy gondolja, hogy a haja túl világos, használjon olívaolajat. A következő sampon előtt fel kell használni a szálakat..

Vélemények

A nők véleményükben megjegyzik, hogy a természetes színezékeket kevésbé kényelmes használni, mint a hagyományosakat, de nagyon jó eredményeket érhetnek el. Ehhez azonban mindent helyesen kell tennie, a henna és a basma elkészítésének lépésenkénti útmutatásaira kell összpontosítania, nem szabad tévedni az arányokkal és az expozíciós idővel.

A nők megjegyzik az árnyalatok gazdagságát és az ilyen alapok előnyeit. Kedvelik a természetes festék megfizethető árát is.

Kimenet

Ha érdekes hajszínt szeretne kapni, de ugyanakkor törekednie kell a fürtökre gyakorolt ​​negatív hatások elkerülésére, akkor a henna és a basma mellett kell döntenie. A természetes festékeket számos hasznos tulajdonság jellemzi. Annak érdekében azonban, hogy az eredmény ne okozzon csalódást, az ilyen alapok előkészítése és felhasználása során figyelembe kell vennie bizonyos ajánlásokat, szigorúan kövesse az utasításokat.

Ha nem biztos abban, hogy mindent jól megtehet, akkor a színezékek alkalmazása előtt nézze meg a témáról készült videót. Konkrét példával sokkal könnyebb megérteni a basma és a henna használatának bonyolultságát..

Henna és Basma

Nehéz elképzelni egy olyan nőt, aki legalább egyszer sem forradalmasította haját festékkel. Egyesek erre a célra a legkontrasztosabb perzisztens festékeket használják, mások színezősamponokkal és tonikokkal kísérleteznek, mások pedig kizárólag a kizárólag vegyszereket nem tartalmazó természetes termékeket részesítik előnyben. Ez utóbbi csoportba tartozik a henna és a basma..

Miben különbözik a basma a hennától?

A henna és a basma, mivel növényi eredetű színezékek, nemcsak abban különböznek egymástól, hogy az elsőt a lavsonia leveleiből, a másodikat az indigóból nyerik. A fejbőrre és a hajra gyakorolt ​​hatások tartományát, a felhasználás idejét és a színes haj színét tekintve nem azonosak. Ezenkívül a henna független festék, de a basma csak akkor használható együtt a lavsan porral, ha a festés célja nem kék-zöld fürtök.

Annak érdekében, hogy Basma fekete hajat adjon, katalizátorra van szüksége henna formájában..

A henna használatának jellemzői:

 • Hipoallergén. Nem okoz hámlást, irritációt, viszketést és foltokat;
 • Erősíti a hajhagymákat, felgyorsítja a haj növekedését, normalizálja a vérkeringést, megakadályozza a hajhullást;
 • A "Solders" hajmérlegek, amelyek a fürtöket simává és fényesebbé teszik, megkönnyíti a fésülést;
 • Csökkenti a törékenységet és a töredezettségeket;
 • Fertőtlenítőszerként hat a bőrre, javítja annak állapotát korpásodás és zsíros haj problémái esetén.

A basma használatának jellemzői:

 • Feszesítő hatása van a hajhagymákra, csökkenti a hajhullást;
 • Védő fóliát hoz létre minden hajon, megvédve a külső tényezők káros hatásaitól: UV sugarak, szél, sós víz;
 • Harcol a korpásodás ellen, normalizálja a faggyúmirigyeket;
 • Növeli a haj sűrűségét, teltebbé és terjedelmesebbé teszi a hajat;
 • A hajfestés tartós hatást eredményez, még az ősz hajon is;
 • A fő különbség a hennától az, hogy gyakorlatilag nem használható más színezékek nélkül;
 • Nincs ellenjavallata.

Fontos, hogy kövesse az utasításokat a hennával és a basmával történő festéshez:

 • Csak természetes festéket használjon vegyszer hozzáadása nélkül;
 • Festés után vigyázzon a hajára. A növényi festékek önmagukban jó ápolási hatást nyújtanak, de a hajnak további nedvességre, táplálkozásra és védelemre van szüksége. Göndörségüket csak a szokásos módon lehet megszerezni: maszkok, balzsamok, szérumok, vitaminok;
 • Használjon hennát legfeljebb 3-4 hetente egyszer. Fennáll annak a veszélye, hogy kiszárítja a haját, törékennyé és instabillá teszi a káros tényezők hatására;
 • A samponnal mosott, tiszta, nedves hajra kenjen hennát vagy basmát. De a festés után jobb megtagadni a szappanos termékek használatát. A festék csak 2-3 napig erősödik meg a haj szerkezetében.

Iráni henna

Tiszta formájában "klasszikus" rézvörös árnyalatot ad, de más komponensek hozzáadásával a szín világos és sötét réz között változhat. Ezenkívül tonizálóan hat a hajra, serkenti a növekedést, fényt ad, megakadályozza a törést és egyéb problémákat. Enyhén szúrós szaga és durva őrlése van.

indián

A színspektrum változatosabb, és lehetővé teszi, hogy olyan árnyalatot válasszon, amely a lehető legközelebb áll a természetes hajszínhez. A legjobb minőségű a barna henna. A finom őrlés miatt könnyen hígítható, jól illeszkedik és könnyen lemosható. Az indiai henna gyors hatású, kellemes illatú és hosszan tartó hatású.

török

Olyan anyag, amely visszafogottabb és nemesebb árnyalatokat ad. Abban különbözik az indiai és az irániétól, hogy az eredmény eléréséhez egy kicsit tovább kell tartania a haján.

Fekete

Ez nem egykomponensű anyag. A készítmény szegfűszeg- és kakaóolajokat, néhány kémiai elemet is tartalmaz. A fekete henna nem veszélyesebb, mint a perzisztens mesterséges színek, de már nem 100% -ban természetes és ártalmatlan. A kész fekete hennát házi készítésű kompozícióval helyettesítheti. Ehhez két rész basmát kell vennie egy henna részhez, hozzá kell adni őrölt szegfűszeget, fekete kávét vagy erős teát.

Színtelen

A színtelen vagy átlátszó henna nem változtatja meg a fürtök színét, de szinte azonos cselekvési spektrummal rendelkezik. Maszkként vagy természetes hajsamponként használom, hogy a hajnak erőt, fényt és szépséget adjak. Számos recept létezik a többkomponensű, színtelen púderes hajmaszkokhoz. Például citromlével, mézzel, sárgájával, olajokkal, vitaminokkal.

Folyékony

Használatra kész termék. A folyékony lavsonia krémes állagú, kényelmes a fürtökre való felvitelhez, kész tasakban értékesítve, mesterséges komponensek nincsenek a készítményben.

A Basma a hennával ellentétben csak egy színben kapható..

Mi a jobb?

A kérdés ellentmondásos, sőt nem is teljesen helytálló. Mindkét növényi festéknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, de a termék végső választása az eredeti és a kívánt hajszíntől függ. A természetes henna és a basma a haj erősségét, sűrűségét, egészségét adja, ha helyesen használják. A használatra vonatkozó ajánlások megsértésével károsíthatja a haját, annak ellenére, hogy maguk a festékek környezetbarátak és biztonságosak. A Lavsonia por és az indigofer negatívan befolyásolja a fürtöket, amelyeket ápoltak. Gyorsabban kiegyenesednek, keményebbé és szárazabbá válnak..

A túl száraz és sérült haj tulajdonosai szintén veszélyben vannak. A tiszta színezékek az ilyen fürtöket még szárazabbá, törékenyebbé és hajlamosabbá teszik a károsodásra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a száraz haj tulajdonosai csak műszínek használatára vannak ítélve. A henna szeszélyes hajon való használatához ki kell választania a megfelelő alapot, amelyen a keveréket elkészítik. Az olaj- és tejbázisok a legalkalmasabbak: olívaolaj vagy bojtorjánolaj, tejsavó, kefir, nehéz tejszín. A Basma-t kivételesen forró vízzel hígítják.

A hátrányok közé tartozik a festési eljárás időtartama. Az expozíciós idő legfeljebb 15 perc lehet, de maga a keverék felvitele a fürtökre hosszabb ideig tart, mint a mesterséges színezékek krémes állaga. A gyógynövénykeveréket is nehezebb lemosni. Az arányok be nem tartása, például a henna vagy a basma használata a színes hajon, kiszámíthatatlan eredményekhez vezethet. A haj gyakran természetellenes kék, rózsaszín, cseresznye, kékes színárnyalatokat kap, és nagyon nehéz lehet lemosni őket..

Ki tudja használni?

A növényi színezékek univerzális termék. Hipoallergének, ártalmatlanok és gyengéden befolyásolják a haj szerkezetét. A henna és a basma alapú festék bármilyen életkorban használható, nem árt betegségek jelenlétében és terhesség alatt. Hennával és basmával bármilyen eredeti hajszínnel festhet, csak helyesen kell kiszámítania az arányokat és az időt. A világosbarna szín érzékenyebb, ezért az árnyalat egyre világosabb és gyorsabb lesz rajta, a fekete színhez több türelem és idő kell, a barna esetében az indiai és a török ​​henna színe tiszta és kombinált egyaránt. A sötét haj fekete színe, amely hangsúlyozni fogja szépségüket, basma hozzáadása nélkül nyerhető. Elég, ha kész hennát használunk kakaó- és szegfűszegolajokkal.

Különleges ajánlások vannak a szürke fürtökre. Először is jobb, ha az ősz hajra világos árnyalatú hennát festenek, majd henna és basma keverékével újra bevonják, különben fennáll annak a veszélye, hogy túl világos, természetellenes és nagyon tartós árnyalatot kap. Azt is javasoljuk, hogy adjon egy kanál alapolajat, például olívaolajat a száraz haj keverékéhez. Ez megvédi őket a szárazságtól és a ridegségtől, és további ellátást nyújt..

Mi történik, ha összekevered őket?

A henna és a basma kombináció jelentősen kibővíti a színpalettát a hajfestéshez. Az arányoktól függően a vörös henna pigment többé-kevésbé észrevehető lesz, a fekete basma pedig világos szőke vagy gazdag sötét színt ad. A színeket többféle módon keverheti össze:

Elválasztott

Először a henna, majd a basma szakaszos alkalmazását foglalja magában. Az eljárás a haj előkészítésével kezdődik. Samponnal meg kell mosni, törölközővel be kell törölni, és természetes módon kissé meg kell szárítani. Ne használjon hajszárítót, ez kiszáríthatja a szálakat. Amíg a haj szárad, hennázzon a hennát a szükséges arányban egy tálba, és alaposan keverje össze. Az így kapott keveréket melegen vigye fel a hajra, kezdve a fej hátsó részétől, és fésűvel és egy speciális lapos ecsettel óvatosan terítve a gyökerektől a végéig. Kesztyűs kézzel masszírozhat. Ezután a fejet polietilénbe és törülközőbe kell csomagolni, vagy kalapra kell helyezni, el kell viselnie a kívánt színű festéshez szükséges időt. Alaposan öblítse le a fejbőrt és a fürtöket kényelmes hőmérsékletű vízzel. Használhat hajbalzsamot. Amikor a színezett haj száraz, ismételje meg az eljárást új keverékkel..

Egyidejű

Lényege a hajfestés henna és basma keverékével. A festék előkészítéséhez mindkét port különféle tálakban hígítják a csomagoláson mindegyikre előírt szabályok szerint. Amikor a keverékeket 40 fokos hőmérsékletre hűtötték, alaposan össze kell keverni, és egy tálba kell tenni meleg vízzel, hogy a teljes tömeg ne hűljön le közben. El kell indulnia a fej hátsó részéből is, elosztva a szálakat az elválás mentén, és a gyökerektől a végekig haladva. A kívánt eredmény által diktált idő után a keverék lemosható a hajról, a fürtök kondicionáló balzsammal kezelhetők.

Hogyan kell helyesen keverni?

A színezékek helyes aránya a jó eredmény kulcsa. Annak érdekében, hogy ne kerülhessen kellemetlen helyzetbe, amikor a kapott szín nagyon messze van a vártól, fontos, hogy előre kiszámolja az arányokat és az időt. A kényelem és a pontosság érdekében van egy speciális táblázat az arányokról és az idő függőségéről az eredeti hajszíntől és a várható eredményektől. A keverék elkészítésének technológiája meglehetősen egyszerű. Ahhoz, hogy festéket kapjon hennából és basmából, szüksége van:

 • Speciális táblázat segítségével határozza meg a fürtök eredeti színét. Megtalálható a por csomagolásán vagy az interneten;
 • Számítsa ki a szükséges gramm száraz port a haja hossza alapján. Például 30-50 g egy komponens elegendő a rövid fürtökhöz, és a vállakig terjedő hosszhoz 130-150 g kell. A szükséges mennyiség kiszámítható a csomagon található ajánlásokból is;
 • A kívánt eredmény alapján mérjen gramm anyagot a porban;
 • A hennát és a basmát külön tartályokban hígítsa, az utasításokat követve. Fontos figyelembe venni, hogy a henna elveszíti tulajdonságait, ha forró vízzel hígítják, míg a basma éppen ellenkezőleg, csak 80-90 fokos hőmérsékleten oldódik. Csatlakoztatnia kell a hígtrágyákat, miután azok megfelelő hőmérsékletre hűltek;
 • A kapott keveréket újra összekeverhetjük, ha kissé infundáljuk, és egy speciális lapos ecsettel felvihetjük a hajra.

De még a műveletek sorrendjének ismeretében sem olyan könnyű magának kifesteni a haját, mint amilyennek első pillantásra tűnik. Fontos, hogy kövessen néhány hasznos irányelvet:

 • A festékek elkészítését és összekeverését porcelán edényekben kell elvégezni fakanál vagy speciális ecset segítségével. A fém oxidálódhat, a műanyag pedig forró vízzel kölcsönhatásban káros anyagokat szabadíthat fel, amelyek nem tesznek jót a hajnak;
 • Minél frissebb a por, annál jobban meg fog állni, ezért vásárláskor fontos figyelni a gyártás dátumára. A szárazanyag hígításakor közvetlenül a festés előtt azt is figyelembe kell venni, hogy minél frissebb a keverék, annál jobban fog működni;
 • Ha egyes összetevőket melegen kell hozzáadni, vízfürdőben kell melegíteni;
 • A festési idő nagyon fontos. Gondosan ki kell választania az Önnek megfelelő percek vagy órák számát a táblán található ajánlások alapján. Annak érdekében, hogy ne tévedjen, egy előzetes színtesztet kell elvégezni egy nem feltűnő hajtincsen;

Hennafestés hennával és basmával: titkok és hibák

Néhány lány csodálja a henna és a basma hatását, örökre felhagyott a kémiai festékekkel. Mások elégedetlenek az eredménnyel. Miért történik? Előbbiek ismerik a henna és a basma használatának szabályait, míg utóbbiak hibáznak. Ma megosztjuk veled az ilyen színezés titkait, és elmondjuk, milyen hibákat kerülj el..

A hennát és a basmát évezredek óta aktívan használják az orvostudományban és a kozmetikában. A mai napig ezeket az anyagokat különféle betegségek kezelésére, a haj színének megváltoztatására és az ősz haj festésére használják. Vannak azonban esetek, amikor az emberek elégedetlenek az eredménnyel a festés után. Miért történik ez és milyen hibákat kell kerülni - ezt szenteljük cikkünknek..

Gyakori hibák a haj festésekor
henna és basma

1. A hajuk jellemzőinek tudatlansága

A készítmények kiválasztásakor meg kell értenie a haj és a fejbőr sajátosságait. Például száraz és finom hajon nem ajánlott nagy mennyiségű savas anyagot beadni a keverékbe - elvégre lebontják a zsírt, és csak jobban szárítják a hajat..

2. A színezékek helytelen megválasztása

A hennát és a basmát a színező tulajdonságok mellett a haj erősítésére is használják. Nem minden fogyasztó akarja megváltoztatni a színét, ezért vannak olyan hennatípusok a piacon, amelyek nem változtatják meg a haj árnyékát. Mielőtt festeni való hennát vásárolna, győződjön meg arról, hogy a címkén nem szerepel a "Színtelen" felirat.

A szabványok szerint a festékhenna tövtelen Lawsonia levelekből készül, és csak Lawsonia szárakat használnak színtelen hennához. De az elméleti normák és a valóság nem mindig esnek egybe. Mint megértette, a gátlástalan gyártók bármit beletölthetnek a termékükbe. Nem elég csak az összetevők listáját elolvasni a címkén. Minden terméket tesztelni kell. Ami a basmát illeti, gyakori hiba van abban, hogy tiszta formában használjuk, anélkül, hogy hennával festenénk..

3. Bizonytalanság a kívánt szín kiválasztásában

Úgy döntenek, hogy hennát és basmát festenek a hajukra, sokakat a csomagoláson feltüntetett hozzávetőleges arányok vezérelnek. Vagy egyszerűen csak egy tálba öntik a port, hígítva vízzel. És akkor meglepetések kezdődnek: „Miért különbözik a színem egy barátomtól?”. De mivel a végleges szín kiválasztásához figyelembe kell venni a haja színét, és el kell játszania a keverékek összetevőivel. Az összes hajat csak vizsgálati minták után színezzük.

4. Sikertelen összetevők

Szeretnék megváltoztatni a haj színét vagy megerősíteni azt, sokan további összetevőket adnak a keverékhez. És itt a problémák az iskolai kémiaórák tudatlansága miatt kezdődnek. Például egyesek olajat kevernek savas közeggel: bor, ecet, citromlé stb. A sav azonban lebontja a zsírt. Következtetés: így csak pazaroljuk az összetevőket, anélkül, hogy bármilyen hatást váltanánk ki belőlük.

Az összetevőkkel végzett kísérletek alkoholos összetevőkig terjednek. Ne feledje, hogy az alkohol fejfájást okozhat, ha felszívódik a bőrbe. Az erős alkohol bőrégést okozhat.

Mivel a henna és a basma kissé megszárítja a hajat, gyakran keverik őket olajokkal. Vigyázzon az olaj mennyiségével! Adhat hozzá pár csepp olajat - nem több. Az olajok sűrű szerkezetűek, védőfóliával vonják be a hajat, amely megakadályozza a színező pigment behatolását. Ha hidratálni szeretné a haját olajokkal ellátott maszkokkal, akkor jobb, ha festés után alkalmazza őket..

Figyelem! Az illóolajok deformálhatják a műanyagot. Használatukkor tilos a keveréket hígítani műanyag edényekben, és műanyag kanalakkal keverni. Használjon üveget vagy kerámiát. Az illóolajok olyan koncentrátumok, amelyek nagy mennyiségben a bőr égési sérüléseit okozhatják. Legfeljebb pár csepp illóolajat használjon.

5. Helytelenül elkészített keverék

6. A festési eljárás hibái

7. Hibák a keverék öblítésénél

A henna és a basma keverék helytelen eltávolítása nemcsak a színt gyengítheti, hanem egyenetlen színhez is vezethet. A festés után nem ajánlott samponnal és balzsamokkal lemosni a hajat.

8. Túl gyakori festés

Az első hennával és basmával történő festés után a lányok észreveszik, hogy a hajuk vastagabb lett. Valójában ők maguk sem lettek vastagabbak. Csak annyit, hogy pórusuk és pikkelyük színezékkel vannak tele. A henna és a basma por alaposan öblítés után is nagyon szilárdan tapad a hajhoz. A vastag fonatoktól ihletve, vagy ha még jobban meg akarják változtatni a hajszínüket, a kedves hölgyek szinte minden nap festeni kezdenek. Emlékeztetni kell azonban arra, hogy a henna és a basma nagyon száraz haj, ezért nem szabad túl gyakran használni őket. Havonta egyszer elegendő.

Ha egy ideje hennát és basmát használ, színük szilárdan megmarad a hajon, és a túlnövekedett gyökereket át kell festenie, akkor a festéket csak a gyökerekre alkalmazzuk, nem pedig az összes hajra. Mivel a basma és a henna szárítja a haját, egy ideig hagyja abba a hajszárító használatát..

9. Kémiai és természetes festékek váltakozása

Csak akkor szabad hennával és basmával festeni, ha hosszú ideig a fekete, a gesztenye vagy a vörös árnyalatában akar maradni. Ha gyakran szeretné megváltoztatni a képet, akkor jobb, ha megtagadja a hennát és a basmát. A hajból való eltávolításuk sok időt vesz igénybe, a vegyi festék csak akkor vesz fürtöket, ha sötétebb. Barnáról szőkére válni rendkívül nehéz lesz.

A természetes festékek rosszabban hatolnak be a közelmúltban kémiai festékekkel festett haj szerkezetébe. Mielőtt áttérne ezekre a természetes összetevőkre, hagyja, hogy az előző festék kijönjön a hajából. Várjon legalább néhány hetet, különben az eredmény nem fogja tetszeni.

Tippek a hatékony festéshez
henna és basma haj

1. A haj típusának és aktuális problémáinak meghatározása

Például fokozott a faggyú szekrécióm, ezért nem adok olajat a keverékhez, hanem nyugodtan adjak savas anyagokat: citromlevet, ecetet, bort. Ezek az összetevők az út mentén segítenek megszabadulni a korpától. Ha száraz haja van, akkor jobb, ha nem ad hozzá savat. De a festés után maszkot készíthet tápláló olajokkal..

Figyelem! Ne felejtsen el allergiás tesztet végezni. Vigyen fel egy kis mennyiségű hígított hennát és basmát a bőr egy nem feltűnő területére. Pár óra múlva öblítse le és várjon egy napot az esetleges allergiás reakciók észleléséhez.

2. Választható henna és basma porok

A Henna és a Basma porok a száraz száraz gyógynövényaromát bocsátják ki, mivel növényekből készülnek. A füves szag hiánya nem jó mutató. Felhívjuk figyelmét, hogy a természetes színezékek gyorsan romlanak, ezért a porokat gondosan csomagolják a szabályok szerint. Ne vásároljon basmát és hennát, ha rossz minőségű csomagolásban vannak, vagy ha a tartályon könnyek vannak.

Mivel nagyon sokféle henna és basma van a piacon, érdemes egy kicsit kísérletezni, amikor a tökéletes márkát választja magának. Ha vannak barátai külföldön, kérje meg őket, hogy küldjenek importált termékeket összehasonlítás céljából, mert eladóink gyakran kínálnak hamis terméket.

Figyelem! Hennának világoszöld árnyalata van, kissé barna. A Basma színe kissé sötétebb. Összehasonlításképpen nézze meg a fotót: bal oldalon a basmára jellemző szín, jobbra pedig egy világosabb henna.

3. A végső szín egyeztetése

Ahhoz, hogy egy bizonyos színt kapjon a haján, több tesztfoltot kell készítenie különböző keverékkompozíciókkal. A fejére nem feltűnő szálakat festhet, de azt javaslom, hogy csak levágjon pár szálat (nem vastag, pár centiméter hosszú) és kísérletezzen rajtuk..

Az elvágott szálakat láthatatlan zárakkal rögzítse az alján. Terítse szét az ételfólián, és különféle keverékeket vigyen fel különböző szálakra. Öblítse le a szálakat 1-2 óra múlva. A végeredmény egy-két nap múlva jelenik meg. Csak így és semmilyen más módon nem fogja tudni megérteni, hogy a keverék mely összetételét kell kifejezetten a haján használni a kívánt árnyalat elérése érdekében..

4. A keverék összetevőinek kiválasztása

További kozmetikai hatás érdekében, illetve a henna és a basma új árnyalatainak megszerzése érdekében különböző összetevőket adhat a keverékhez. Természetes anyagok adhatók a festékhez, amelyek befolyásolják a színváltozást: kávé, tea, gyümölcslevek, tölgyfa kérge stb. De ha olajok vannak a festékben, legyen óvatos. Mint fentebb említettük, lassítani fogják a festés folyamatát..

5. A keverék elkészítése

6. Festési eljárás

A henna és a basma porokat üveg, kerámia vagy műanyag edényekben kell hígítani. Szakértők szerint a fémmel való érintkezés kémiai reakciókat okozhat, amelyek ronthatják a színező hatást. Keverheti a keveréket fakanállal vagy sushi bottal..

Jobb, ha letakarja a vállát egy régi törülközővel, vagy felesleges pólót visel. Óvatosan, kesztyű segítségével vigye fel a festéket a hajra. A homlok festékcsíkjait azonnal le kell törölni egy növényi olajba mártott vattacsomóval. Az első pár napban ne aludjon drága párnahuzatokon, mert akkor is nyomot hagyhatnak rajtuk, ha alaposan leöblítjük a hajat.

A színező hatás fokozása érdekében ajánlott a keveréket a tiszta hajra felhordani. A legegyszerűbb módszer a henna és a basma felhordása enyhén nedves fürtökre. A festék felhordása után célszerű melegíteni a haját: tegyen celofán sapkát, tekerje be a fejét egy törülközővel. A hennával és a basmával történő festés után a következő napokban nem ajánlott samponokkal mosni a hajat.

7. A keverék expozíciója a hajon és a festés gyakorisága

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a természetes anyagok nem ugyanolyan gyorsan hatnak, mint a kémiai festékek. Javasoljuk, hogy a keveréket másfél óránál tovább tartsa a hajon. Vannak, akik öt órán át tartják. Ne féljen, ez nem szintetikus kémia, és ezért semmi szörnyűség nem fog történni a hajával. A henna- és a basma-pigmentek egyszerű színezésével lesz idő felszívódni a haj szerkezetébe.

Figyelem! Emlékeztetlek arra, hogy a hennának és a basmának kumulatív hatása van. Egy-két nap után észreveszi a szín növekedését. Ne foltozzon túl. Hajfestés havonta egyszer, legfeljebb kéthetente.

8. A keverék öblítése

A festési eljárás befejezése után a keveréket folyó vízzel le kell mosni. Először megmárthatja a haját egy tál meleg vízben, és megkavarhatja az ujjait, lemossa a henna és a basma darabjait. Javasoljuk továbbá, hogy kis mennyiségű ecetet adjon a medencéhez. A sav segít beállítani a színt és fényt ad a hajának. Legalább pár napig ne mosson samponnal hajat, különben kimossa belőle a színező pigmenteket.

9. Lépjen ki a hennából és a basmából

Mint fentebb mondtam, hennát és basmát kell használni, ha hosszú távú színmegtartást szeretne. De mi van, ha meg akarja változtatni a képét? A haj legoptimálisabb és legkíméletesebb módját használtam: a szín fokozatos felszabadulása. Levágta a fürtök végét (a festék sokáig kitart bennük), hagyta, hogy a gyökerek növekedjenek. Néhány hónapig nem festettem a hajam hosszú távú hatású festékekkel. Az ősz haj festésére csak ideiglenes hatású spray-ket használtam, mert az ilyen festék könnyen eltávolítható a samponozás során. És csak pár hónap múlva használtam kémiai festékeket.

De mi van, ha a késztetés arra, hogy gyorsan és drámaian kijusson a hennából és a basmából, megváltoztatva a sötét színt mondjuk szőkére? Rengeteg olyan kézműves receptet tartalmazó videó található, amelyekkel gyorsan kiszabadulhat a színből. Szeretné alkalmazni ezeket a tippeket? Igazad van, de ne felejtsük el, hogy mindenkinek egyedi a haja, a reakció kellemetlen lehet, a végső szín sokkoló lehet. Ebben az esetben még mindig jobb, ha egy tapasztalt kézműveshez fordulunk egy jó szalonban, hogy az elhárítsa a katasztrófát..

A henna és a basma képes festeni a hajat
zöld vagy narancs színben?

Egyesek szerint mítosz, mások szerint igaz. Egyetértek a második csoporttal egy figyelmeztetéssel: az ilyen színek a henna és a basma vegyi festékekkel vagy tisztítószerekkel való érintkezése miatt jelennek meg. Személy szerint a hajam soha nem lett zöld vagy narancssárga, de ez a barátommal történt, aki most fél a hennától és a basmától, mint a tűz. Egyszer szőkéből vöröshajúvá döntött. Néhány kísérlet után könnycseppek ömlöttek: az első kísérlet után a gyönyörű szőke zöldellt; egy idő után a második kísérlet újabb különc eredményt adott - a fürtök gazdag érett narancs árnyalatot nyertek. Ha nem vagy punk, akkor nem akarod ezt az eredményt..

De miért történik ez? Az interneten sok találgatás van erről a témáról. A legnépszerűbb változatok: alacsony minőségű adalékok porok, amelyek fémsókat tartalmaznak. Amint emlékszel, a stylistok megtiltják a keverékek elkészítését fém edényekben..

Mi történhetett még? Gondoljunk csak a festékek kémiai tulajdonságaira. A basma az indigó festék leveleiből készül, más néven indigo. Ezt a növényt használják kék festék létrehozására. Van még egy ugyanolyan kék árnyalat is, amelyet úgy hívnak - indigo. És akkor eszembe jutottak az iskolai rajzórák, ahol arra tanítottak minket, hogy különböző színeket vegyítsünk különböző színekbe. Például a zöld szín eléréséhez el kell keverni a kéket a sárgával. Mint fentebb említettem, a lány eredetileg szőke volt (itt a sárga az Ön számára). Kiderült tehát, hogy a kék indigo a sárga hajat világoszölddé változtatta.

A henna előállításához a tövis nélküli Lawsonia száraz leveleit használjuk, porrá őrölve. A narancssárgát a vörös és a sárga keverésével kapjuk. Vagyis a szőke vörös henna pigmentek narancssárgává válhatnak. De ezek csak a feltevéseim. Hagyja az elméleti vitát kémikusokra és botanikusokra. Érdekel a gyakorlati hatás. A halványzöld-narancssárga túlzás előfordulásának megelőzése érdekében mindig hajtson végre tesztfestést, mielőtt az összes haját megfestené! Nem szükséges a természetes és kémiai festékek megszakítás nélküli váltogatása. A végső szín bármi lehet.

Milyen hajszínt kaphat
henna és basma alapú festékekkel?

A keverék összetételének megváltoztatásával különböző árnyalatokat kapunk: a feketétől az aranyig. Nem fáradok elismételni, hogy különböző hajszálakon ugyanazon keverék színe különböző árnyalatokat ad. Ez a tény nyilvánvalónak tűnik, de sok lány még mindig megfeledkezik róla. Kísérletezzen kompozíciókkal és arányokkal, hogy megtalálja a tökéletes hangszínt.

1) Hozzávalók a fekete színhez

A Basmát ritkán használják tiszta formájában, mivel ez kék árnyalatot adhat a hajnak. Általában hennát és sötétbarna és fekete árnyalatokat adó összetevőket adnak hozzá. Például őrölt kávé, tölgyfa kéreg főzet, csalán főzet. Eredmények: fekete, fekete, vörös árnyalattal, kékesfekete vagy fekete, kissé zöldes árnyalattal.

2) Hozzávalók vöröses színhez (réz, piros stb.)

A hennát tiszta formában használják, kis mennyiségű basmával vagy hibiszkusz hozzáadásával, valamint vörös zöldségek és gyümölcsök levével (répa, vörös szőlő, ribizli stb.).3) Hozzávalók a gesztenye színéhez

A barna haj trend a hírességek körében, mivel a stylistok szerint ez az árnyalat fiatalodik a legjobban, és szinte minden arctípushoz megfelel. Ugyanakkor a szőke és a fekete vizuálisan öregedhet, a vörös pedig nem minden nő számára megfelelő. Szeretne most finom és annyira divatos gesztenye árnyalatot kapni? Ebben az esetben a hennát basmával vagy kakaóporral, őrölt kávéval, fekete tea főzéssel, egy kis pálinkával vagy tölgyfa kéreg főzettel keverik.

4) Hozzávalók az arany ragyogáshoz

A haj aranyszínű árnyalata gyengédnek, romantikusnak tűnik, és egyszerre ad némi puhaságot és fényességet. Felhívjuk figyelmét, hogy a nemesfém fémes fénye csak fényben lesz észrevehető, sötétben nem. Az arany fényesség elérése érdekében kamilla és zsálya főzeteket adunk a keverékhez.

Íme néhány tapasztalt ajánlás.

Szeretné megtalálni a tökéletes árnyalatot magának? Nézze meg 50 vörös árnyalat cikkünket a hennás hűs receptekről. Itt megtalálja a Basma verziót és a további összetevők sok más változatát is. Kifejezetten készítettünk Önnek válogatott fotókat a színezés előtt és után. Felhívjuk figyelmét, hogy a különböző szerkezetű és színű hajon az eredmény is változhat..

Hajápolás a hennával és a basmával történő festés időszakában

Még egyszer szeretném emlékeztetni, hogy a henna és a basma száraz haj. Hosszan tartó használat esetén a haj durva és túl porózus lehet. Minden mértékkel jó. Ne festessen túl gyakran, és győződjön meg róla (még akkor is, ha egyáltalán nem festi a haját), tanulja meg a vastag és egészséges haj titkait. Használjon egészséges, gazdaságos és ártalmatlan hajápolási recepteket: alkalmazzon maszkokat, masszírozzon, öblítse le a fürtöket gyógynövényes öblítőkkel.

Ha a gyakori festés mégis a haj kiszáradásához vezetett, ami megnehezítette, akkor ideiglenesen hagyja abba a festést, kevesebb hajszárítót és vasat használjon, elrejtse a haját a naptól, és kerülje a rengeteg lakkot. Az alábbi receptek szintén segítenek Önnek, gyors eredményeket hozva..

1) bojtorján olajmaszk

A bojtorján (bojtorján) kiváló hajgyógyszer, déd-déd-dédanyáink által ismert. Kenjen némi olajat a fejbőrre, és masszírozza be a fejbőrbe. Ne terítse az olajat a hajadra, különben összetapad, és nehéz lesz öblíteni. 30-60 perc múlva mossa meg a haját. Hetente egyszer alkalmazza az olajat a szárazság enyhítésére.

További plusz: a bojtorján felgyorsítja a haj növekedését.

2) Kamillaöblítés

Vásároljon gyógyszertárból csomagokat rendes gyógykamillával. Főzd, fél órán át hagyd főzni. Öntse a kapott infúziót egy tál meleg vízbe, és öblítse le a haját. A kamillaöblítők selymessé és puhává teszik a hajat.

További bónusz: a kamilla gyógyítja az irritációt és a korpásodást.

3) Kefir maszk

Hevítsünk fél pohár kefirt. Nem lehet túl meleg. Kenje el a kefirt a haj teljes hosszában, és tegyen egy celofán sapkát a fejére. 30 percig vagy egy óráig tartjuk a maszkot, majd öblítsük le a hajat. A kefir pillanatok alatt puhábbá teszi a haját. A kefir használatára vonatkozóan nem találtam korlátozást. Esetemben a maszkokat intenzív tanfolyammal készítették: két hétig minden második napon.

További plusz: a kefir gyorsan eltávolítja a korpát.

4) Tojás- és sörmaszk

Általában a szőke lányoknak világos sört, a sötét hajú lányoknak pedig sötét sört javasolnak. Egy pohár sört kissé fel kell melegíteni, és hozzá kell adni a tojássárgáját. Mindent alaposan kevergessen simára. Fél órán át vigye fel a keveréket a hajára, majd öblítse le.

További plusz: a tojássárgája vitaminokban gazdag és gyorsan javítja a haj szerkezetét, a sör pedig komlót tartalmaz, erősítve a hajat és felgyorsítva azok növekedését. A sárgáját sörrel kombinálva gyorsan enyhül a viszketés és a korpásodás.

5) Homoktövis olaj maszk

Tegyen néhány csepp homoktövis olajat a fejbőrre. Masszírozza a fejét. Ahogy a bojtorjánolaj esetében, a homoktövis olajat sem a hajra kell kenni, hogy ne tapadjon össze. Egy óra múlva bármilyen samponnal lemoshatja a haját.

További plusz: a homoktövis hasznos vitaminokban gazdag, fényessé és puhává teszi a hajat.

Tanács! Személy szerint nem nagyon szeretem az olajmaszkokat. A hajam még mindig összeragad tőlük, bárhogy is próbálom elkerülni. De én csak szeretem a homoktövis ízét! Ha Ön is kedveli ezt a finom és lédús bogyót, hozzáadhatja az ételekhez vagy aromás italokat készíthet belőle. A homoktövis limonádé egyébként hihetetlenül ízletes és egészséges!

Hogy bármilyen színezéssel fényűző eredményt érhessen el, meg kell értenie a kémia és a fizika általános alapelveit, tanulmányoznia kell a különféle anyagok reakcióit. Például ne feledje, hogy az olaj megakadályozza a foltosodást, a sav semlegesíti a zsírt, hogy az illóolajok nagy mennyiségben égési sérüléseket okozhatnak stb. Fontos tudni a hajad jellemzőit is: természetes színét, állagát, növekedési sebességét. Ezen tényezők ismerete menteni fogja a kellemetlen hibákat..

Több mint öt éve használok henna- és basmafestékeket, és rendkívül elégedett vagyok a hajam árnyalataival és erejével. Ugyanakkor hibákat is követtem el, amelyeket aztán ki kellett javítani. Fórumokat és enciklopédiákat tanulmányoztam, ismerős fodrászoktól halmoztam fel a kérdéseket, és a kísérletezés évei alatt bizonyos következtetésekre jutottam. A henna és a basma gazdaságos színezékek gyógyhatású tulajdonságokkal, de vigyázni kell velük. Remélem, hogy az összes megadott információ lehetővé teszi a kívánt hatások elérését és megmenti a nem kívánt eredményektől! És a hennával és a basmával való festés milyen titkait ismeri? Ossza meg tippjeit a megjegyzésekben, mert azok mindenképpen jól jönnek a többi olvasó számára..

A minap ünnepeltük az új, 2020 kezdetét. Az új évben pedig tényleg kísérletezni szeretnél a képpel, igaz? Ha a változásra vágyódása nem korlátozódik a hajszínezésre, akkor a 2020-as divatos hajvágás egyikét is érdemes választania a különböző arcformákhoz. Azok számára, akik naprakészek maradnak a jelenlegi stílusokkal, javasoljuk, hogy nézzék meg a téli frizurák trendjeit. A frizura eleganciájának megadásához használhat elegáns hajkiegészítőket.

Ne féljen kísérletezni, de mindig a megfelelő tudáskészlettel forduljon hozzájuk. Vigyázzon a hajára, hagyja, hogy sűrűségével, csodálatos fényével és csodálatos színével örvendeztessen meg. Egészséget, szépséget és boldogságot kívánok!

Hogyan keverjük össze a hennát és a basmát a kívánt szín, arányarány eléréséhez

Mehendi, hastánc, keleti édességek, török ​​szerelmi sorozatok - mindez a népszerűségnek köszönhető, hogy honfitársaink érdeklődnek a keleti élet és kultúra iránt. A kíváncsiságnak pontosan ugyanaz a természetes eredménye volt a természetes henna- és basmafestékek használata a hajfestéshez. India, Irán, Szudán és más országok lakói régóta használják a növényi anyagokat, hogy vonzóbbá váljanak, hogy a fürtök természetes színe világosabb legyen, és maguk a szálak is egészségesebbek legyenek. Ha meg szeretné tudni, hogyan kell otthon festeni a hennát és a basmát, válassza ki a megfelelő arányokat, és keverje össze mindkét komponenst, csak olvassa el ezt a cikket fotókkal, tippekkel és részletes utasításokkal..

Milyen előnyökkel jár

Mindkét festék teljesen természetes összetételű, mivel növényekből készül. A henna megszerzéséhez köszörülje meg a tövis nélküli lawsonia cserje alsó leveleit, a basma esetében pedig a hüvelyes család indigonövényének leveleit. Az első esetben a por zöld, a másodikban pedig szürke-zöld..

Figyelem! Mindkét termék fő előnye nemcsak a haj gyengéd, de akár terápiás hatása is: erősíti, táplálja a fürtöket, szabályozza a faggyúmirigyek munkáját.

A tiszta henna vörösre színezi a szálakat. Vannak más változatai is, amelyek segítségével aranyszínű, vörös árnyalatokat, több tónusú barnát kaphat.

Ha csak a basmát használják színezésre, a haj kék-zöld színt kap. Ezért az indigofer leveleiből származó port szinte soha nem használják önálló festékként, és a legtöbb esetben hennával keverik. Ez a tandem mindkét komponens számára előnyös: a kombináció semlegesíti a fényes pigmenteket, és gyönyörű, természetes árnyalatokat hoz létre a hajon. Melyek - a színezőanyagok arányától függ.

Érvek és ellenérvek

A természetes színezékek előnyei:

 • kétségtelen előnyök a haj számára. Segítségükkel számos problémát megoldhat - veszteség, elakadt növekedés, korpásodás, túlzott zsíros fejbőr;
 • a haj általános állapotának javítása, amely fényessé, vastagabbá, szebbé válik;
 • különféle árnyalatok megszerzése az állandóval való vegyi expozíció nélkül;
 • a szürke haj hatékony festése mindkét alkotóelem kombinációjával (a henna maga, a basmával ellentétben, nem képes jól megbirkózni a haj "ezüstjével");
 • más természetes összetevőkkel való kombinálás lehetősége, lehetővé téve az eredeti paletta változatosságát (ide tartoznak a növényi gyümölcslevek, gyógynövényes főzetek, fűszerek, tea, kávé);
 • a színezékek alacsony költsége;
 • otthoni használat egyszerűsége;
 • hipoallergén.

Ha hennával és basmával fog festeni, vegye figyelembe a hátrányokat is:

 • gyakori használat esetén a terápiás hatás finom lesz, mert a természetes porok károsak lehetnek: száraz haj;
 • az újrafestéshez keményen kell dolgoznia. A henna és a basma nem „barátságos” a kémiai vegyületekkel;
 • az eljárás után nehéz megszabadulni a fürt részecskékből álló festékanyagok maradványainak fürtjeitől. Hosszú és türelmes hajmosás szükséges;
 • egy ideig a haj különleges szagot áraszt;
 • meglehetősen nehéz először kiválasztani a kívánt árnyalatot. Gyakran arányokkal és összetételekkel kell kísérleteznie, hogy megkapja, amire szüksége van.

Tanács. A vásárláskor ellenőrizze, hogy lejárt-e a természetes alapanyagok lejárati ideje. Minősége közvetlenül meghatározza a festés eredményét..

Ellenjavallatok

Ha a szálak szárazak, törékenyek vagy a fejbőr nagyon száraz, akkor jobb, ha jobb időkre halasztjuk a porcsomagolásokat. Alternatív megoldás lehet kombinálni őket, amikor kefirrel, tejföllel, olajokkal festenek. Terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott elvégezni az eljárást: a megváltozott hormonszint negatívan befolyásolja a festék elhelyezkedését.

Vigyázni kell a természetes összetevők könnyű fürtökre való felvitelére, mert csúnya sárgászöld árnyalatokat kaphat.

A hennával és a basmával történő hajfestés nemkívánatos nemrégiben történt perm vagy állandó, félig állandó készítmény alkalmazása után. Az első esetben várjon a fürtök gyors kiegyenesítésére, a másodikban - az egyenetlen színvilágra.

Ugyanígy nem szabad ammóniát vagy ismert gyártók ammóniamentes festékét felvinni a festett hajra, ha korábban növényi porokat használt. Valószínűleg az új szín csalódást okoz, ha egyáltalán megjelenik a hajon..

Fontos! Bizonyos esetekben még a gyógynövényporok is allergiás reakciót okozhatnak: viszketés, bőrpír, duzzanat. Előzetesen tesztelje a csukló bőrén vagy a könyök görbületén lévő festékeket.

Árnyalatok és arányok

Rögtön meg kell jegyezni, hogy a gyógyszerek számával kapcsolatos információk tanácsadó jellegűek. Lehet, hogy az arányokat egyik vagy másik irányba kell állítania. Sok múlik a haj szerkezetén, állapotán, árnyalatán. Annak megértése, hogy a kombinált szín hogyan felel meg az elvárásoknak, csak tapasztalatok alapján lehetséges. Minden új színezéssel a hang erősebbnek és gazdagabbnak tűnik..

Ha a hennát a basmával egyenlő mennyiségben keverjük össze, akkor különböző intenzitású gesztenyeszínt kapunk (szőkéknél - világosabb, barna hajú nőknél - réz árnyalattal). Tartsa a keveréket a fején 1-2 órán át. Más kombinációk esetén használja ezeket az arányokat:

 • Világosbarna - 3 rész henna és egy rész basma keverésének eredménye. A szín fél órán belül megjelenik. Az eredeti hajszínnek világosnak kell lennie.
 • Vöröshajú. Az élénk színek lágy változatát a henna és a basma 2: 1 arányban történő kombinálásával lehet elérni. A recept szőkéknek megfelelő, és a paszta megköveteli, hogy ne érjen 10-15 percnél tovább.
 • Bronz. A színek aránya megegyezik, 2: 1, de a keveréket sötét fürtökre kell felvinni, és ne mossa le 30 percig. Az arányok változása lehetséges: 1,5 rész henna plusz basma ugyanabban a mennyiségben (1 rész).
 • Csokoládébarna. Ezt a színt 1 rész Lawsonia por és 2 rész Indigo por kombinációjával nyerik. A kompozíciót 15-50 percig hagyják a hajon.
 • A fekete szín ugyanolyan arányú, 1: 2 arányú alkalmazásával válik elérhetővé, és az expozíciós időt 1,5-2 órára növeli.

Az alapokat nemcsak homogén keverék formájában, hanem sorban is felhasználhatja. Ebben az esetben a festés időtartama attól függ, hogy milyen színt szeretne kapni a végén:

 • ha világosbarna, először hennát alkalmazzon 60 percig, majd 20 percig basma;
 • ha gazdag csokoládét szeretne - hagyja az első komponens idejét ugyanúgy, a másodikra ​​- növelje 40-50 percre;
 • hogy fekete legyen, szánj 40 percet a hennára, 2 órát a basmára.

Felhívjuk figyelmét, hogy a színezéshez szükséges por mennyisége a haj hosszától, vastagságától és attól, hogy melyik arányt részesíti előnyben. Rövid és közepes szálak esetén 100-300 gramm szárazanyagra, hosszúakra 300-500 grammra lehet szükség.

Szabályok és szolgáltatások, tippek az alkalmazáshoz

 1. A basma hígításához vízre van szüksége. Ez a festék a hennával ellentétben nem fél a forrásban lévő vizetől és a magas hőmérséklettől..
 2. A Lawsonia-ból származó port jobb hígítani kefirrel (ha a haj normális vagy száraz) vagy citromlével, vízzel és ecettel (ha a szálak zsírosak). A savas környezet hozzájárul az élénk, telített szín eléréséhez.
 3. Használat előtt kombinálja a kész oldatokat, de ügyeljen arra, hogy ne legyenek túl forrók.
 4. Ne használja fémtermékek összetételének előkészítésére és alkalmazására.
 5. Festés után a készítmény könnyebben leöblíti, ha az előkészítés szakaszában 1-2 tojássárgáját adunk hozzá.
 6. Az oldathoz adott kozmetikai olaj, lenmag főzet vagy gyógyszertári glicerin megakadályozza a hajszárazságot.
 7. Túl sok basma a hennához viszonyítva zöld színt adhat a fürtöknek.
 8. A festéknek közepes konzisztenciájúnak kell lennie. Túlságosan folyékony keverék áramlik az arcra, a ruházatra, ami kényelmetlenséget okoz. A nagyon vastag gyorsabban keményedik meg, mint a haj új árnyalatot kap.
 9. A készítmény hőmérsékletének mérsékelten melegnek kell lennie. A hideg festék lassabban működik, míg a forró festék égési sérüléseket okozhat.
 10. Házi festéskor, különösen a hosszú fürtöknél, kényelmes vízfürdőt használni a készítmény melegítésére.
 11. A hajnak tiszta, száraznak vagy kissé nedvesnek kell lennie. Bebizonyosodott, hogy a pigment jobban behatol a nedvesített szálak szerkezetébe.
 12. Ha növényi összetevők keverékét használja, feltétlenül csomagolja be a fejét műanyaggal, majd törölközővel.
 13. A festék külön felhordásakor a hajat csak a henna felvitele során szigetelheti. Enélkül a szín nagyon világos lesz. Basma nem igényel ilyen intézkedéseket.
 14. A vérkeringés aktiválásához és a színezékek hatásának fokozásához, eloszlatva őket a hajon, igyon teát gyömbérrel, citrommal vagy egy kevés könnyű alkoholtartalmú itallal.
 15. Ne használjon sampont és balzsamot a henna és a basma lemosása közben. Ez a szabály az eljárás utáni első három napon is érvényes..
 16. A szín beállításához öblítse le a fejét ecettel vagy csipkebogyó főzettel (egy evőkanál bármilyen hozzávaló literenként hideg vízben).
 17. Ha a kapott árnyalat túl világosnak tűnik számodra, használj olívaolajat. Csak ossza szét a haján, mielőtt újra mosson hajat..
 18. A túl sötét szín világosítható a fürtök vízzel, ecettel vagy citromlével történő öblítésével.

Tanács. A hennával és a basmával történő öblítés segít a szín frissítésében, világosabbá tételében. Vegyünk 25 gramm mindkét terméket, feloldjuk 1,5 liter forrásban lévő vízben. Szűrje le, hűtse le és használja az utasításoknak megfelelően. 50 gramm hennát vehet ugyanannyi vízhez.

Festési technikák

Kétféle módon lehet színezni a hennát és a basmát: külön és egyidejűleg. A vélemények szerint mindkettő megközelítőleg ugyanazt az eredményt adja. Színezékek egymás utáni alkalmazása esetén azonban az eljárás során szabályozható, hogy milyen színt kapunk, és korrigálhatjuk..

Mindkét módszerhez fel kell készülnie:

 • 2 tartály oldatok keverésére;
 • ugyanannyi kefe vagy szivacs (a választott módszertől függően);
 • 2 kanál vagy bot a keverék keveréséhez;
 • fésű-fésű;
 • fodrászkapocs vagy rák hajtű;
 • vazelin vagy zsírkrém;
 • műanyag zacskó, zuhanysapka vagy műanyag csomagolás;
 • egy törülközőt, amelyet nem zavar, hogy bepiszkol;
 • kesztyű;
 • vízálló peignoir / régi köntös vagy póló.

Hogyan lehet festeni hennával és basmával egyidejű módszerrel:

 1. Oldja fel a porokat különböző tartályokban, majd keverje össze.
 2. Hozd a készítményt 40 ° C hőmérsékletre, és hagyd meleg edényben forró vízzel.
 3. Kenje meg a hajszálat zsíros krémmel (vazelin).
 4. Viseljen kesztyűt, köntösöt vagy pólót.
 5. Ossza fel a haját 4 zónára: nyakszirt, korona és két időbeli. Rögzítse mindegyiket hajtűkkel.
 6. Kezdje el színezni a fej hátsó részén. Ossza szét a fürtök ezen részét külön szálakra..
 7. Vigyen fel egy kis meleg keveréket egymás után. Haladjon a gyökérzónától a tippekig.
 8. Ezután ugyanúgy dolgozza fel az időzónákat és a koronát..
 9. Kösse össze a haját egy kontyba, tegyen fel fürdősapkát (táskát), vagy tekerje be a fejét műanyagba.
 10. Ezután csomagolja be a hajat egy törülközővel.
 11. A megfelelő idő várakozása után bőséges mennyiségű meleg vízzel mossa le a keveréket.

Tanács. Ha a por maradványait nehéz eltávolítani, vigyen fel egy kis balzsamot a festett hajra, mert nem használhat sampont.

A külön színezést szinte ugyanúgy végezzük:

 1. Először készítse elő a hennát - mindig először alkalmazzák.
 2. Védje ruháit köntössel, kezét kesztyűvel, a homlok, a halánték és a fejtámla bőrét krémmel vagy vazelinnel..
 3. Formázzon 4 hajzónát, rögzítse azokat kapcsokkal.
 4. A fürtöket ugyanúgy kezelje, mint a festéskor.
 5. Amikor a kívánt idő letelt, mossa le a készítményt vízzel. Balzsam használható.
 6. Ezután hígítsa a basmát, ossza szét szálakban.
 7. Ne tekerje be a fejét.
 8. Az előírt idő után mossa le a festéket.

A különálló módszert gyakrabban gyakorolják a fekete szín megszerzésére..

Szürke haj festése

A hennát ritkán használják önálló festékként az ősz hajra, csak akkor, ha a szálakon kevés az "ezüst". Ellenkező esetben nagyon élénk narancssárga színt kapunk. A basmával való kombináció lehetővé teszi a mutatós árnyalat enyhítését, tompítását, természetesebbé tételét.

Az őszülő fürtök rosszul festődnek, ezért vagy több eljárásra van szükség, vagy a készítmény hosszú expozíciójára (legfeljebb 5-6 órára). A puha haj gyorsabban, a durva haj lassabban szívja fel a pigmentet.

Fontos pont! Az ősz haj festésére a legjobb, ha szakaszosan járunk el, a keveréket külön módon alkalmazzuk. A színárnyalat telítettsége az egyes komponensek expozíciós idejétől függ..

Vannak ilyen ajánlások:

 • hogy egy szőke, köztük nagyon világos, hennának 2-5 percig kell hatnia a hajon. Ezután a hajat basmával öntjük, és azonnal vízzel mossuk;
 • sötétebb szőke esetében alkalmazzon Lavsonia por keverékét 8-10 percig, indigó port 4-5 percig;
 • világos vagy sötétbarna hajú árnyalat - a henna 10-40 perc öregedésének eredménye, basma - 5-30 perc. Minél hosszabb, annál telítettebb a hangszín. Mindkét festék esetében arányosan meg kell növelni az időt;
 • a gesztenyeszín megjelenése érdekében mindkét készítményt egymás után 20-25, illetve 40-45 percig alkalmazzuk (világosabb vagy sötétebb változat esetén);
 • feketére festhet, ha először áll a henna, majd a basma 1-1,5 órán át.

A növényi eredetű természetes alapanyagok lehetővé teszik az új szín elérését és a haj gyógyítását. Csak ne ragadjon le természetes összetevőkkel. Elég 2-3 havonta megújítani a színt, a fennmaradó időben pedig színezni a gyökereket.

A henna és a basma arányával kísérletezve kiválaszthatja a legsikeresebb árnyalatot a hajának.

Természetes színezékekkel nehéz elérni a kívánt árnyalatot. A szakemberek bevált eszközök használatát javasolják:

A hajszín bármilyen változása stresszt jelent a haj számára. Ne felejtsd el a haj színezés utáni helyreállítását, tippjeink ebben segítenek..

Fontos Tudni A Maszkok Haj

A sampon kémiai összetétele

Sampon használataA sampon kémiai összetétele változhat. A sampon összetevőinek felsorolása gyakran több bekezdést tartalmaz.Mindannyiunknak különböző a haja - hosszú vagy rövid, vastag vagy ritka, egyenes vagy göndör.

A legjobb tápláló hajmaszkok otthon

Bármilyen típusú és hosszú haj táplálékot igényel. Az esszenciális vitaminok és ásványi anyagok hiányában a fürtök hasadni kezdhetnek, elveszíthetik fényüket és puhaságukat.