Legfontosabb / Vitaminok

Pedikulózis az óvodában

Vitaminok

Az óvodai fejtetvesség megelőzése előírja a gyermekek időszakos orvosi vizsgálatát, a tanárok, az oktatók figyelmét. Az ágyneműt havonta mossák, a párnákat, takarókat, matracokat félévente egyszer feldolgozzák. Az óvodai intézményben alkalmazott pedikulózis megelőző intézkedései tájékoztatják a szülőket a jelenlegi helyzetről.

Kötelező ellenőrzés

Az oktatási szervezetek fejtetvjeinek rendje havonta előírja a vizsgálatokat, külön napló vezetésével, ahol rögzítik az eredményeket.

Egy egészségügyi dolgozó minden gyermeket jól megvilágított helyiségben vizsgál meg. Ezenkívül gyakori fogú fésűt, nagyítót vagy nagyítót használnak. Különös figyelmet fordítanak a fej hátsó részén, az időbeli részen, a homlokon lévő hajra. Az alábbiakban egy videót láthatunk a tetvek helyes vizsgálatáról.

Az Oktatási Minisztérium rendelete szerint az óvoda ellenőrzésének eredményeit külön naplóban rögzítik. A betegségmegelőzési tervet önállóan dolgozzák ki. Egy nővér fejleszti a programot.

Ha egy gyermeket tetvekkel fertőzöttnek találnak, az ápoló az előírásoknak megfelelően jár el. A gyermekek fejtetvességének vizsgálatát szükségszerűen a nyári szünet, a hosszú hétvégék után kell elvégezni. A fejtetvekkel kapcsolatos új rend szerint az ápolónő évente 12 rutinellenőrzést köteles elvégezni egy óvodai oktatási intézményben..

Tetvek felismerése

Pedikulózis az óvodában

Mi a teendő, ha az óvodai pedikulózis az intézmény adminisztrációjának tevékenységétől függ. A fertőzött gyermek azonosítása után az ápolónak el kell különítenie más gyermekektől.

A nővér akciói a tetű miatt:

 1. A naplóba ennek megfelelő bejegyzés készül, az eljárás leírása.
 2. Értesítse a szülőket, az adminisztrációt, a pedagógusokat.
 3. Ezenkívül konzultációt folytatnak a szülők számára, amelynek során egy egészségügyi dolgozó elmagyarázza, hogyan és hogyan lehet megszabadulni a tetvektől.
 4. Az ágynemű feldolgozása tetvekből, az ágy, ahol a gyermek alszik az óvodában.

A szülők kötelesek a fejtetveket saját költségükön kezelni. Az óvodába való látogatás megengedett, miután a gyermekorvos vagy más szakorvos igazolást adott arról, hogy a gyermek egészséges.

Ha több tetves embert azonosítanak, értesítik az egészségügyi-járványügyi állomást. Az óvodai nevelési intézmény karanténeseményei akár 30 napig is tarthatnak. A fejtetű karantén időtartamát meghosszabbítják, ha még több ember megbetegszik a hónap során.

Információ az oktatók számára

Az oktatók számára a pedikulózisra vonatkozó utasítások előírják az elemi szabályok betartását. A gyermekeknek tisztáknak és rendezetteknek kell lenniük. Nem engedhető be a csoportba, ha a megjelenés nem felel meg ezeknek a követelményeknek.

A pedagógusoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a gyerekek ne cseréljenek dolgokat, hajtűket, fejdíszeket, csak a saját kiegészítőket használják, és ne aludjanak az ágyukban..

A fejtetvekkel kapcsolatos információkat minden szülői értekezleten közölni kell a szülőkkel. Ha fertőzött gyermeket találnak, előre nem tervezett értekezletet tartanak, az információkra felhívják a figyelmet. A szülőknek gondosan meg kell vizsgálniuk gyermekeik fejét, megelőző kezelést kell végezniük a tetvek ellen.

Hatékony gyógyszerek gyermekek számára a tetvek ellen

A tetvek terápiája

A fejtetvek leküzdésére irányuló intézkedések közé tartozik a paraziták elleni professzionális gyógyszerek alkalmazása. Számos terméket árulnak a gyógyszertárakban. A tetvek ellen sampon, spray, kenőcs, krém, emulzió formájában kapható készítményekkel küzdhet. A szülőknek joguk van önállóan választani a tetvek elleni gyógymódot, a gyermek testének, életkorának egyedi jellemzői alapján.

Hatékony gyógyszerek gyermekek számára a tetvek ellen:

 • Nittifor;
 • Nyx;
 • Pedilin;
 • Nuda;
 • Nok;
 • Pár Plusz;
 • Paraszidózis;
 • Paranitis;
 • Veda;
 • Benzil-benzoát;
 • D 95;
 • Medifox;
 • Lavinal;
 • Hygia.

Bármilyen eszközzel végzett hajkezelés után ki kell fésülni az elhalt tetveket és gubacsokat. Kifésülik egy speciális fésűvel, amelyet gyakran a fejtetvesség elleni szer tartalmaz. A tetvek és a gubancok fésülésének eljárását naponta meg kell ismételni. 14 nap elteltével javasoljuk az eljárás újbóli feldolgozását az eredmény megszilárdítása érdekében.

A lakás fertőtlenítése ajánlott. A ház általános takarítást igényel. Mossa az ágyneműt, vasaljon gőzölős vasalóval. Minden családtagnak kezelnie kell a tetűket..

Információ a szülők számára

Tetvek gyermekeknél

A fejtetvek oka a szülői figyelmetlenség, az egészségügyi személyzet hanyagsága, a gyermek információhiánya, gondatlan életmód.

A szülőknek minden nap fejvizsgát kell tenniük nappal. Megtekintése nagyítóval vagy nagyítóval javasolt. A gyerekeknek meg kell mondani, hogy a tetvek honnan származnak, a nyilvános helyeken való viselkedés szabályairól. Ne változtasson dolgokon, kalapokon, használjon hajkefét.

A tetvek megelőzésére nem alkalmaznak rovarölő szerekkel rendelkező professzionális készítményeket. Ezeknek az alapoknak nincs visszatartó erejük. Az illóolajok védelmet nyújtanak. Néhány csepp teafa illóolajat adnak a samponhoz. Járvány idején minden második nap ajánlott hajat mosni, hetente egyszer a fertőzés megelőzése érdekében.

Ha fejtetveket találnak az óvodában, a vezetőség nem reagál megfelelően a problémára, a szülőknek joguk van panaszt benyújtani az Egészségügyi és Epidemiológiai Szolgálathoz. Az illetékes hatóságok intézkednek. Az ellenőrzést minden héten elvégzik. A karantén időtartamát az SES szabályozza. A vezetés a rendnek megfelelően jár el.

Vizsgálat a fejtetűre az óvodában

Tilos a fejtetkes (tetű, nits) gyermekeket szervezett gyermekcsapatba fogadni. Amikor az egészségügyi dolgozók, a tanárok vagy az oktatók azonosítják a fejtetvekkel sújtott gyermeket, a szülőket ajánlásokkal tájékoztatják a gyermeknek a tetűtől való kezelésére. A gyermekek óvodába vagy iskolába való felvételét csak a tetvek, és ami a legfontosabb a gubacsoktól való higiénia után történik. A szülők önállóan kötelesek a gyermeket a tetvek elleni készítmények egyikével kezelni. A pedikulicidek a gyógyszertárban kaphatók. Miután figyelmesen elolvasta az utasításokat, a szülőknek meg kell fertőtleníteniük a gyermeket, majd meg kell mutatniuk a gyermeket az orvosnak, aki igazolást állít ki a gyermekgondozási intézmény látogatásának lehetőségéről..

A gyermekintézményekben végzett tevékenységeknek olyan egészségügyi és higiéniai feltételek megteremtésére kell irányulniuk, amelyek megakadályozzák a fejtetvek sodródását és terjedését. Az egészségügyi személyzet és az intézmény adminisztrációja felelős a szervezett csapatokban a pediculosis elleni intézkedések megszervezéséért és lebonyolításáért. A fejtetvek vizsgálatát orvosi személyzet és felelős személyek (tanárok, oktatók) végzik.

A szervezett gyermekcsoportok gyermekei között a pediculosis csoportos gócainak regisztrálása annak a ténynek köszönhető, hogy az ünnepek alatt a különféle kirándulásokon részt vevő gyermekek gyakran megfertőződnek tetvekkel, ha nem tartják be a pediculosis megelőző intézkedéseit, és ha a szülők nem tudták meg és nem dolgozták fel időben a gyermeküket, akkor gyakran egy ilyen gyermek hoz pedikulózis gyermekintézményben.

Egyes oktatási intézményekben megsértik az egészségügyi és járványügyi szabályokat és szabványokat SanPiN 3.2.1333-03 "Parazita betegségek megelőzése az Orosz Föderációban":

 • A határidők be nem tartása és rossz minőségű ütemezett megelőző vizsgálatok a fejtetveknél. (Az ellenőrzéseket minden vakáció után, havonta szelektív módon (legalább 4-5 osztály), valamint 10-15 nappal az ünnepek előtt kell elvégezni.).
 • Az egészségügyi és higiéniai rendszer megsértése a gyermekintézményekben.
 • Az egészségügyi dolgozók és az iskola vezetése a fejtetvek azonosított eseteivel kapcsolatos információs rend (az adatok elrejtése) megsértése
 • A lakosság - ideértve a szülőket és az iskolásokat is - elégtelen tudatossága a tetű megelőzésével kapcsolatban.

A szervezett csoportok gyermekei közötti tetű megakadályozásához szükséges:

 • növelje az adminisztráció és az iskolai tanárok felelősségét a fejtetkek megelőzését szolgáló intézkedések biztosításában;
 • biztosítja a szükséges intézkedések időben történő elfogadását a pediculosis azonosított gócainak megszüntetésére;
 • folytasson folyamatos magyarázó munkát a szülőkkel és az iskolai tanulókkal a fejtetvesség megelőzésére irányuló intézkedésekről, különféle formák felhasználásával (emlékeztetők, diktációk, nyilatkozatok terjesztése, szülői értekezletek stb.).

Felhívjuk az egészségügyi szervezetek és a gyermekintézmények lakosságának és egészségügyi dolgozóinak figyelmét a tetű gócainak időben történő azonosítására és rehabilitációjára, különösen az ünnepek után, amikor a gyermekek aktív kommunikációja zajlik nyilvános rendezvényeken.

A város lakosságának, és különösen azoknak a szülőknek az ismereteinek növelése érdekében, akiknek gyermekei szervezett csoportokba járnak, bemutatjuk a „Van-e gyermeknek fejtetvek? Mi a teendő? "," Megelőzés és a fejtetű elleni küzdelem ".

Függelék: emlékeztető „Vannak-e a gyermeknek fejtetvek? Mi a teendő? "," Megelőzés és a fejtetű elleni küzdelem ".

A gyermeknek fejtetve van?

Mit kell tenni?

Feljegyzés a szülők számára

Kérjük, vegye nyugodtan, és válasszon egyet
kényelmes lehetőség az Ön számára.

Az első lehetőség az önfeldolgozás

1. Vásároljon a gyógyszertárban bármilyen gyógyszert a tetű (tetű) kezelésére.

2. Kezelje a gyermek fejbőrét szigorúan a mellékelt utasításoknak megfelelően.

3. Mossa meg babáját szappannal vagy samponnal. Hajvágás lehetséges fiúk számára.

4. Mechanikus eszközökkel (kézzel szedje ki vagy fésülje ki finom fésűvel) távolítsa el az elhullott rovarokat és gödröket. A nits eltávolításához meg kell nedvesíteni a hajszálakat egyenlő mennyiségű vízből és 9% -os ecetből készített oldatban. Öblítse le a haját meleg vízzel.

5. Helyezze gyermekét tiszta fehérneműre és ruhára.

6. Mossa meg gyermeke ágyneműjét és holmiját külön-külön, vasalja meg vasalóval gőz segítségével.

7. Vizsgálja meg és szükség esetén kezelje az összes családtagot. Ne feledkezz meg magadról.

8. Jelentse a helyzetet annak a gyermekgondozási intézménynek az orvosának (nővérének), amelyhez gyermeke ellátogat, hogy végezzen egy sor tetűellenes intézkedést.

9. Ismételje meg a gyermek és az összes családtag vizsgálatát 7, 14, 21 nap elteltével, és szükség esetén végezzen ismételt kezeléseket a rovarok és gubacsok teljes kiirtásáig..

A második lehetőség az egészségügyi ellenőrző ponton történő feldolgozás

Ha nem tudja maga elvégezni a kezelést, vagy szakmai segítséget szeretne kapni, akkor vegye fel a kapcsolatot a Moszkvai Városi Fertőtlenítő Központ bármely egészségügyi ellenőrzésével, és minden bizonnyal segítséget nyújt Önnek. Az egészségügyi folyosókon történő feldolgozás ingyenes.

Előzetesen telefonon adja meg az útvonalat az egészségügyi ellenőrző ponthoz és egy kényelmes időpontot a városi egészségügyi ellenőrző pontok helyének feldolgozásához:

Központi közigazgatási körzet - 4. rendeltetési hely, tel. 8 (499) 265-12-72, Nizhny Susalny per., 4A épület.

Északi közigazgatási körzet - 2. rendeltetési hely, tel. 8 (495) 485-40-34,

utca. Izhora, 21. ház.

Északkeleti közigazgatási körzet - 6. rendeltetési hely, tel. 8 (499) 183-62-

83., Jaroslavskoe autópálya, 9.

A harmadik lehetőség a megmunkálás független módszere

Gyermeke bőre, allergiás megbetegedései esetén, valamint 5 évesnél fiatalabb gyermekeknél végzik.

1. Kombinálja ki az élő rovarokat finom fésűvel, lehetőleg a fürdőszobában, és öblítse le forró vízzel.

2. Finoman dolgozza fel a hajszálakat, anélkül, hogy megérintené a gyermek fejbőrét, felére hígítva vízzel, 9% -os asztali ecettel, és kézzel vagy fésűvel távolítsa el a hajszálakat. Ugyanazzal az oldattal megnedvesített vattát tehet a fésűre, hogy javítsa a gubacsok leválását..

3. Mossa meg gyermeke fejét és testét baba szappannal vagy samponnal.

4. Mossa meg a baba fehérneműjét, ágyneműjét és ruháit külön-külön, vasaljon gőzölős vasalóval.

5. Vizsgálja meg, és ha rovarokat észlel, kezelje az összes családtagot. A felnőtt családtagok kezelésére használjon tetvek elleni készítményeket, amelyek megvásárolhatók a gyógyszertári láncban.

6. Ismételje meg a gyermek és az összes családtag vizsgálatát 7, 14, 21 nap után, és szükség esetén végezzen ismételt kezeléseket. Ha rovarokat és rovarokat találnak, kezeljék újra, amíg azok teljesen ki nem pusztulnak..

Megelőzési és védekezési intézkedések a tetű ellen

Feljegyzés a lakosság számára

A pediculosis vagy a tetű a parazitizmus a tetű személyén, amely a véréből táplálkozik. A tetveknek három típusa van: ruházat, fej és szemérem.

A testtetvek járványügyi szempontból a legveszélyesebbek, mivel tífusz, visszatérő láz, Volyn-láz hordozóivá válhatnak. Ha egy beteg ember véréből táplálkozik, a testtetvek, ha megharapják, átadhatják e fertőzések kórokozóit egy egészséges embernek..

A tetű a legnagyobb (legfeljebb 5,0 mm nagyságú), a vászon és a ruhák redőiben és varrataiban él, ahol tojásokat rak, amelyek a szövet rostjaihoz, valamint az emberi test szőréhez tapadnak. A kifejlett tetvek átlagos élettartama 35-45 nap. Élete során legfeljebb 400 tojást rak le. A testtetvek 2-3 napig életképesek maradnak az emberen kívül, amikor a hőmérséklet 7 napra csökken.

Fejtetű - (3,5 mm-ig terjedő méret) a fejbőrben él és szaporodik, lehetőleg a halántékon, a fej hátsó részén és a koronán. Az életciklus a tojástól (nit) a felnőttig 25-35 nap, életenként legfeljebb 140 petét rak le. A tulajdonos testén kívül egy napon belül meghal.

A pubic tetű - (mérete legfeljebb 1,5 mm) a szemérem, a szemöldök, a szempillák, a bajusz, a hónalj haján él. Jelentős számmal a rovarok elterjedhetnek a test teljes alsó részén, különösen a gyomorban, a harapások után jellegzetes cianotikus nyomok maradnak. A nőstény életében körülbelül 50 tojást rak. A várható élettartam körülbelül egy hónap. Az embereken kívül a szeméremtetű 10-12 órát él.

Az emberek testtetvekkel és fejtetvekkel történő fertőzése szervezett csapatban, zsúfolt helyeken (tömegközlekedés, úszómedencék, nyilvános rendezvények) történt, tetves személyekkel való érintkezés útján történik, amikor együtt élnek egy családban, lakásban (közös fésűk, kefék, ágyneműk, ruhák stb. Használatával)..) A pubicus tetvek intim kontaktus útján terjednek.

A fejtetvek fő tünetei a viszketés, karcolással jár. A karcolás gyakran hozzájárul a másodlagos bőrbetegségek előfordulásához: pustuláris elváltozások, dermatitis, bőr pigmentáció, ekcéma, egyeseknél allergia alakul ki. Előrehaladott esetekben "koltun" alakulhat ki - a gennyes-serózus szekréció összefonódása és ragasztása a fején, a bőrfelületet kéreg borítja, amely alatt síró felület van.

A fejtetvek megelőzésének fő intézkedése a személyes higiénia szabályainak betartása.!

A tetű megelőzéséhez szükséges: rendszeres mosás (7-10 nap alatt legalább 1 alkalommal), fehérnemű és ágynemű cseréje és mosása, a felsőruházat, ruhák, ágyneműk szisztematikus tisztítása, a helyiségek rendszeres takarítása; végezzen rendszeres hajvágást és a fejbőr napi fésülését.

Intézkedések a fejtetvek ellen.

Ha a szekrény fejtetvessége gyanúja merül fel, akkor vegye fel a kapcsolatot egy egészségügyi intézménnyel (poliklinika, dermatovenerológiai szakrendelés), amelynek egészségügyi dolgozója kérelmet nyújt be a közigazgatási körzet fertőtlenítő állomására dolgok és lakások feldolgozására, vagy forduljon lakóhelye fertőtlenítő állomásához..

A fejtetvekkel a kezelés önállóan is elvégezhető, amelyhez tetvek elleni gyógyszert kell vásárolnia egy gyógyszertárban vagy egy szaküzletben, és szigorúan az utasításoknak megfelelően el kell végeznie a fej kezelését. Feldolgozás és samponozás után a nits jobb eltávolítása (hámozása) érdekében meg kell nedvesítenie a haját 9% asztali ecettel, amelyet felére kell hígítani vízzel, és óvatosan kifésülni kell finom fésűvel. Szükség esetén a kezelést 7 naponta megismételjük a rovarok és a gubacsok teljes kiirtásáig.

Bőrbetegségek, allergiák és 5 évesnél fiatalabb gyermekek jelenlétében, amikor a pediculosis elleni gyógyszerek alkalmazása nem kívánatos, a tetvek és a gubacsok mechanikus fésülését gyakori fésűvel végzik. Hajvágás lehetséges a gyermekek számára.

A fejtetvekkel történő kezeléssel egyidejűleg az alsóneműt és az ágyneműt is cserélik a későbbi mosással, az ágyneműt és a felsőruhát gőzölős vasalóval vasalják.

Ha szeméremtetűre gyanakszik a következmények kezelésére és kezelésére, forduljon a lakóhely dermatovenerológiai szakrendelőjéhez.

Konzultációt és szakmai segítséget kaphat a fejtetvek kezeléséről az Állami Egységes Vállalkozás "Moszkvai Városi Fertőtlenítő Központ" fertőtlenítő állomásain..

A fejtetvek vizsgálata a kórházakban

Az egészségügyi intézmények feladata a tetvek rutinvizsgálata az emberek állandó nagy összejövetelein: óvodák, középiskolák, egészségügyi intézmények, javító telepek, ipari vállalkozásoknál.

 • A vizsgálatok során végzett műveletek algoritmusa
 • A műveletek algoritmusa a feldolgozás során

A vizsgálatok során végzett műveletek algoritmusa

A fertőzés és terjedésének legjobb megelőzése a rutinvizsgálat. Ez lehetővé teszi a tetvek felismerését a fertőzés korai szakaszában, olyan terápiás intézkedések végrehajtását, amelyek megállítják a betegség terjedését.

Mikor kell ellenőrizni

A tetvek és a gödrök ellenőrzésére akkor kerül sor, ha:

 • Tetvek vagy nits találhatók a fejbőrön;
 • A páciens viszketésre panaszkodik, rosszabb éjszaka;
 • A fej hátsó részén, a fülek mögött harapásnyomok láthatók;
 • A fején gennyes gyulladás látható.

A beteg fejtetvességének vizsgálatát hosszú és gyakori fogú fésű segítségével végezzük.

Ellenőrzési gyakoriság

A betegség szűrését szakorvosok végezhetik: gyermekorvos, terapeuta, fertőző betegségek specialistája, bőrgyógyász, valamint ápoló vagy mentős.

Az egészségügyi előírások és szabályok szerint kötelező vizsgálatokat és betegségvizsgálatokat végeznek náluk:

 • Árvák vagy szülői gondozás nélkül maradt gyermekek, akik árvaházakban, bentlakásos iskolákban és árvaházakban élnek;
 • Azok a gyermekek, akik először lépnek be az óvodába, vagy hosszú (7 napnál hosszabb) távollét után térnek vissza oda;
 • Nyári egészségügyi táborokba, szanatóriumokba, panziókba járó gyermekek;
 • Személyek a szabadságelvonás helyein, ideiglenes fogva tartási helyeken;
 • A fekvőbeteg-kezelésbe belépő állampolgárok.

A poliklinikai vizsgálatot különböző időközönként végzik bizonyos korosztályok esetében:

 • 6 év alatti gyermekek - havonta;
 • Iskoláskorú gyermekek - vakáció után;
 • Felnőttek: önorvoshoz fordulás esetén a család egyik tagjának megbetegedése esetén nyaralás vagy gyógyulás idején.

Ha fejtetveket észlelnek a tanteremben, a csoportban, a munkacsoportban, akkor egy nem tervezett ellenőrzést hajtanak végre.

A fejtetvekkel fertőzött személyt el kell különíteni.

Milyen rendezvényeket tartanak

A beteg tetvének vizsgálatát orvosi intézményekben (különösen egy poliklinikában) a "Betegkezelési protokoll" szerint végzik.

Algoritmus a fejtetvek kimutatására (a vizsgálatot orvos vagy nővér kesztyű segítségével végzi):

 1. A beteg haját kibontják, fésülik.
 2. Fésű és nagyító segítségével megvizsgálják a fejbőrt. Ebben az esetben először az occipitalis és temporalis részeket ellenőrizzük..
 3. A fehérneműt ellenőrzik.
 4. 10 évesnél idősebb betegeknél ellenőrizzük a hónalj és a szemérem területét.

Az ellenőrzés végén el kell dobni a kesztyűt, fertőtleníteni a fésűt speciális oldatban.

A tetvek kimutatásának tényét a 058 / y "Sürgősségi üzenet fertőző betegségről" formában rögzítik. A tanúsítvány feltünteti a tetűfertőzés típusát: fej, ruházat, szemérem, vegyes. A betegség kialakulásának szakaszát leírják: nits (tojás) vagy rovar (tetű).

A műveletek algoritmusa a feldolgozás során

Fertőtlenítési intézkedéseket a tetvek észlelésekor a vállalkozás vagy az intézmény egészségügyi személyzete hajt végre. Ha a betegség otthon jelentkezett, akkor a kezelést a lakosság erői végzik, utasítást követően. Az egészségügyi és járványügyi szolgálat alkalmazottai véletlenszerű ellenőrzést végeznek. A fejtetvek kimutatására vonatkozó intézkedéseket az 1998. november 26-i 342. sz. Végzés szabályozza "A tífusz megelőzését és a fejtetvek elleni küzdelmet célzó intézkedések megerősítéséről".

Fertőtlenítés

A pedikulózisban szenvedő betegek kezelését poliklinikán végzik. Először meg kell szereznie a beleegyezését. A helyiséget, ahol az eljárást végzik, jól szellőztetni kell. Ráadásul nem alkalmazható terhes nők, vajúdó nők és szoptató anyák, valamint gyermekek számára, amíg el nem érik az 5 évet.

A fejbőr kezelése tetűvel a következőképpen történik:

 1. A hajat kevés, 38 ° C-ra melegített vízzel nedvesítik meg.
 2. A haj kezelését tetvek elleni gyógyszerrel végzik.
 3. A hajat műanyag kendő borítja, és szövetet tesznek rá. Az eljárás 20 percet vesz igénybe.
 4. Ezután meleg vízzel mossuk és ecettel leöblítjük (6% vagy 9%).
 5. Fésülés finom fogú fésűvel.
 6. Újra leöblítette és törölközővel letörölte.
 7. A megmosott hajat megvizsgálják, hogy nincsenek-e rajta gödrök. Ha számuk kicsi, akkor mechanikusan eltávolítják őket. Ha sok a nits, a fejet 9% -os ecetoldattal kezeljük, ismét 20 percig fedjük le a fejet egy sállal. Ismételt dezinsekciót hajtunk végre. Nem kell hajszárítóval szárítania a haját, mivel a hő csökkenti a gyógyszerek gyógyhatását.
 8. Az eljárás végén a beteg fehérneműjét és ruházatát a fertőtlenítési kamrába küldik.

Ne használjon fésűt a kártevők elleni védekezés előtt. A beteg által használt ruhákat és háztartási cikkeket szintén tetvek elleni készítményekkel kell kezelni.

A fertőtlenítéshez használt fésűt forrásban lévő vízzel vagy 70% -os alkohollal felöntjük. Ha vegyes, ruházati vagy szeméremtetűvel fertőzés lép fel, akkor a ruhákat 15 percig szódaoldatban forralják. Feldolgozás után meg kell vasalni vasalóval..

A beteg beleegyezésével a hajat levágják és megégetik.

Újrafeldolgozás

Ismeretes, hogy nincs olyan gyógyszer, amely képes megölni a niteket. Ezért még mechanikus eltávolításuk gondos elvégzése után sem garantálható, hogy a hajszálak ne maradjanak a hajban. A visszaesés elkerülése érdekében a kezdeti kezelés után 2 héttel újra kezelik a tetűket. A módszertan nem különbözik az első lépéstől.

A pediculosis nagyon veszélyes betegség. A fertőzés kockázata a viselőjével való érintkezéskor eléri a 90% -ot, a szokásos dolgok és hajápolási cikkek használata esetén pedig a 100% -ot. Ezért nagyon fontos betartani a személyes higiénia szabályait, nem pedig mások fésűit és ruháit használni..

Pedikulózis az óvodában

A gyermekek tetűfertőzése sokkal gyakoribb, mint a felnőtteknél. Ez annak köszönhető, hogy a gyerekek hajlamosabbak a szoros kapcsolatra játékok vagy tevékenységek során. Ez a probléma különösen akut az óvodai intézményekben. Az óvodai pedikulózis karanténintézkedéseket és azonnali reagálást igényel.

Mi a teendő, ha a pedikulózis az óvodában

Először is a szülőknek meg kell tanulniuk, hogy a tetvek fertőzése a gyermekcsoportban a szoros kapcsolatok, és nem a higiénia hiánya miatt következik be. Minden gyermek megfertőződhet parazitákkal, ugyanakkor fontos megakadályozni a tömeges pusztulást.

Ha tetveket találnak az óvodába járó gyermeknél, erről a tényről haladéktalanul értesíteni kell a tanárt és az intézmény vezetését. A többi fertőzött gyermek azonosításának kötelező intézkedésnek kell lennie, csak így lehet megakadályozni a paraziták további terjedését.

Az óvodai fejtetvesség megelőzése érdekében a gyermekek rendszeres megelőző vizsgálatát végzik. A nővér végzi. Az ütemezett ellenőrzést havonta egyszer végzik. Az óvodába lépés előtt a gyermekeket is alaposan meg kell vizsgálni. Az eredményeket egy külön folyóirat rögzíti.

Ha találtak tetves gyermeket, kezelésre küldik. Amíg a paraziták teljesen ki nem szűnnek, az ilyen gyermekek nem járhatnak óvodába.

A fejtetvek kertjének adminisztrációja

A tetvekkel fertőzött gyermekek azonosítása után az óvoda adminisztrációjának számos intézkedést kell végrehajtania a jelenség megszüntetése és annak megismétlődésének megakadályozása érdekében..

 1. 1. Értesítse a szülőket, folytasson beszélgetést velük a paraziták megszabadulásának szükségességéről és módjairól.
 2. 2. Végezze el az ágynemű feldolgozását, amelyen a gyermek az óvodában aludt.
 3. 3. Különítse el a gyermeket más gyermekektől.
 4. 4. A szülői értekezleteken magyarázza el a higiéniai normák betartásának fontosságát, tájékoztasson a tetvek fertőzésének módjairól és a megjelenésük megakadályozásának módszereiről.
 5. 5. Ha több fertőzött gyermeket talál, értesítse erről az egészségügyi-járványügyi állomást.
 6. 6. Ha szükséges, nyilvánítsa ki a karantént.
 7. 7. Ellenőrizze a gyermek parazitáktól való megszabadításának hatékonyságát, végezzen második vizsgálatot és döntsön a gyermekgondozási intézményben való tartózkodás engedélyezéséről.

A szülők fertőzés esetén saját költségükön és saját kezűleg kezelik a gyermeket, de az óvoda vezetőségének tanácsot kell adnia a szülőknek a leghatékonyabb és legbiztonságosabb eszközök kiválasztásában..

Feljegyzés a szülők számára

Ha a fejtetű az óvodában, mit tegyenek a szülők? Először is, ne essen pánikba és maradjon nyugodt. Különböző módon lehet megszabadulni a tetvektől és a gödröktől problémák és egészségügyi következmények nélkül..

A szülőknek szóló cselekvések algoritmusa:

 • • alaposan vizsgálja meg a család minden tagját a fertőzöttek azonosítása érdekében;
 • • végezzen azonnali és egyidejű kezelést mindazokkal szemben, akiket parazitákkal azonosítottak;
 • • a tetveltávolítót nedves hajra kenik az utasítások szerint;
 • • a feldolgozás után gondosan meg kell fésülnie a gyermek haját egy gyakori fogú fésűvel annak érdekében, hogy teljesen megszabaduljon a nitektől;
 • • minden eljárást kesztyűvel és köténnyel kell végrehajtani, a fésűt a kezelés után fertőtlenítik.

A jövőben a szülőknek megelőző intézkedéseket kell követniük az újbóli fertőzés megelőzése érdekében.

Hogyan ellenőrzik a gyermekeket a tetűtől az óvodában

A tetvek megtalálása, különösen kezdetben, nem mindig könnyű. Ehhez nagyítót használhat. Az ápolónő jó megvilágításban vizsgálja a baba fejét, kezdve a fej hátsó részén. A fejbőr vizsgálatát fokozatosan végezzük, áttérve a temporális és parietális régiókra.

Megelőző vizsgálatra van szükség a nyári szünet után, valamint a hosszú szabadságok után való visszatérés után..

Meddig tart a karantén?

Az Egészségügyi Minisztérium utasításai és a Rospotrebnadzor követelményei szerint a karantén intézkedések a tetvek kimutatása után 30 napig tartanak. A karantén biztosítja a heti ellenőrzést, a gyermekek ápoló általi rendszeres vizsgálatával.

Kerti kezelés a fejtetveknél: szükséges-e és hogyan történik

A bútorok, az ágynemű és a különböző felületek kezelésének szükségességéről a parazita típusától függően döntenek. A tetűfertőzés a ruházat vagy a párnahuzatok miatt rendkívül ritka, ezért a szokásos higiéniai intézkedések elegendőek..

Ha testtetvekről beszélünk, akkor nemcsak az ágy, hanem a bútorok, a padló, a kilincsek, az ablakkeretek, a játékok és a háztartási cikkek gondos feldolgozására is szükség lesz, amelyekkel a gyermek kapcsolatba kerülhet..

Hogyan történik a fertőzés és hogyan lehet megvédeni a gyermeket

A tetvek kicsi, vérszívó paraziták, amelyek az ember fejbőrén gyarapodnak. A betegség leggyakoribb útja a szoros személyes kapcsolat a másik személlyel. Téves az a vélemény, hogy a tetvek jól ugranak és tudnak repülni. Természetes élőhelyükön kívül elveszítik táplálékforrásukat és gyorsan meghalnak.

A tetvek azonban gyorsan mozoghatnak, ami lehetővé teszi számukra, hogy egyik gazdától a másikig mozogjanak. A haj és a fejbőr tisztasága nem számít - a paraziták a piszkos és a mosott hajat egyaránt sikeresen továbbadhatják.

A tetűk hajtűkön, sapkákon, fésűkön, hajkiegészítőkön történő fertőzésének kockázata gyakorlatilag nulla. A medence vagy a szauna látogatása, valamint a nyílt vízben való úszás során nem lehet megfertőződni a tetűvel. A létező tévhitekkel ellentétben a tetűket az állatok nem tolerálják, és nem az idegeken jelentkeznek..

A paraziták kritikusan alacsony hőmérsékleten pusztulnak el számukra. De ez nem jelenti azt, hogy ha hideg van egy fejdísz nélkül, akkor megszüntethetők a paraziták, mivel az emberi test továbbra is fenntartja az életéhez szükséges hőmérsékletet..

A tetvek megszabadulásának egyetlen módja a különféle gyógyszerek vagy népi gyógymódok külső használata. Használatuk után gondosan ki kell fésülni a gyermek haját egy speciális, vastag fogú fésűvel, hogy esélyt ne adjon a fennmaradó egy paraziták kialakulására.

Fontos szerepet játszik a gyermekek tetves fertőzésének megelőzése. Sajnos egyetlen módszer sem garantálja a teljes védelmet, de az egyszerű szabályok betartása jelentősen csökkenti a kockázatokat. Óvintézkedések:

 • • tartsa be a higiénia szabályait, hetente legalább 3-4 alkalommal mossa meg a haját;
 • • rendszeresen vizsgálja meg a gyermeket akkor is, ha nincsenek fertőzés tünetei;
 • • korlátozza a kapcsolatot az emberekkel, akik egészségtelen életmódot folytatnak;
 • • rendszeresen cserélje és mossa a fehérneműt és az ágyneműt;
 • • tartsa tisztán a helyiségeit;
 • • kerülje mások fésűinek, hajtűinek vagy kalapjának használatát.

A gyermekgondozási intézményben a megelőző intézkedések magukban foglalják az összes gyermek rendszeres vizsgálatát és a fertőzöttek elszigetelését.

Hatékony kezelés

Ha a fertőzés már megtörtént, akkor nyugodtan, de felelősségteljesen kell kezelnie a helyzetet. Fontos szerepet játszik a tetveket és a nitset elpusztító eszközök helyes megválasztása..

Sok szülő továbbra is a népi gyógymódokat részesíti előnyben, attól tartva, hogy a parazitaellenes szerek nagyon mérgezőek és károsak az egészségre. A népi gyógymódok segítenek eltávolítani a tetűket, de sokáig tartanak és késleltetik a kezelést, miközben a gyermek továbbra is kellemetlenségeket tapasztal és megfertőz másokat.

A tetvek és a gödrök gyors és biztonságos eltávolításához használja a "Paranit" eszközt. Samponok, gélek, testápolók formájában állítják elő. Az alapok összetételében lévő hatóanyagoknak köszönhetően a paraziták légzőszervei blokkolódnak, ami gyors halálukhoz vezet.

A paraziták kiküszöböléséhez elegendő a gyermek fejének egy kezelése, szigorúan betartva az utasításokat. A beavatkozás után gondosan fésülje át a hajszálakat az egyes egyedek eltávolítása és az újbóli fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében.

Azt jelenti, hogy a "Paranit" az alacsony veszélyességű vegyületek osztályába tartozik, nem okoz allergiát és mellékhatásokat. A Paranit Sensitiv az 1 éves gyermekek és a terhes nők fejének kezelésére alkalmazható. A "Paranit" gyógyszert külső használatra szánják.

A higiéniai szabályok betartása és a tetvek időben történő észlelése megakadályozza az óvodai tömeges fertőzést, és lehetővé teszi gyermekei számára, hogy örömmel látogassák meg őket, hogy kommunikálhassanak társaikkal.

Hogyan vizsgálják a fejet a tetvek után: a cselekvések és ajánlások algoritmusa, a tetvek kimutatása

Az Egészségügyi Minisztérium 342. sz

Így az ártalmatlannak tűnő pedikulózis egy társadalmilag veszélyes betegség, amely gyorsan járványsá alakulhat. Ne feledkezzen meg arról a veszélyről, hogy a betegség megzavarja a keringési és idegrendszer harmonikus munkáját. Ha pulmonalis trombus alakul ki, az végzetes..

A 342-es fejtetvekről szóló rendelést (a tetvek elleni csomagolás az egyik alkotóeleme) az Orosz Föderáció Egészségügyi Minisztériuma fogadta el 1998-ban. Cselekvése a fejtetvek és a tífusz járványa kórokozóinak átfogó küzdelme. A következő összetevőket tartalmazza:

 • A tífusz megelőzése.
 • A tetvek kezelése.
 • Harc a kórokozók ellen.
 • Intézkedések a közintézmények járványügyi helyzetének, egészségügyi és higiéniai körülményeinek javítására.

Részletesen elemezzük a tetvek elleni formázást, a fej tetvek sorrendjét.

Ellenőrzési módszerek

Parazita elleni védekezés

Az új SanPiN szerint a fejtetvek kezelése, a küzdelem módszerei a betegség típusától függenek.

 • A fejtetvek kezdeti szakaszában a paraziták mechanikus úton kiküszöbölhetők. Kifésülje a szálakat a hajszálakból egy speciális, hosszú, gyakori fogú fésűvel.
 • A lenvászontetűvel a dolgokat, ruhákat, ágyneműt kötelező hő- és vegyszerkezelésnek vetik alá. Mossuk 60 Celsius fok feletti hőmérsékleten fél órán át, vagy forraljuk 5 percig. Vasaljon gőzzel, különös figyelmet fordítva a hajtásokra, varratokra, zsebekre.
 • A pubic tetű a legkönnyebben eltávolítható. Borotválja le a szemérem, az ágyék, a nemi szervek, a végbélnyílás szőrszálait. Fertőtlenítőszerrel kezelje. A ruhákat, fehérneműt, ágyneműt, törölközőket magas hőmérsékleten mossák.

A védekezés kémiai módszere inszekticideket tartalmazó készítmények alkalmazását foglalja magában. Az anyagok megzavarják az idegrendszer működését, bénulást, korai halált váltanak ki. Speciális pediculicid gyógyszerekkel megengedett a fej, a dolgok, ruhák, helyiségek kezelése..

A tetvek megelőzése

E végzés 4. függeléke a következő intézkedéseket írja elő a tetvek terjedésének megakadályozására:

 • A lakosság rutinvizsgálata az egészségügyi dolgozók által óvodákban, iskolákban, szállókban, bentlakásos iskolákban, idősek otthonában stb..
 • A tetvek elterjedésének megakadályozásához szükséges feltételek megteremtése a kollektív életben: fürdők, zuhanyzók, melegvizes mosodák, egészségügyi ellenőrző pontok.
 • Megfelelő orvosi személyzet a vizsgálatokhoz.
 • Megfelelő intézkedések a pediculosis fertőzés gócaiban.
 • Magyarázó oktatási program a lakosság körében.

Diagnosztika

A diagnózis az elváltozás helyének orvos általi vizuális vizsgálatán alapul, majd fluoreszkáló lámpát használnak. Ha a szakember nem biztos benne, akkor a kórokozó típusának pontos meghatározásához meg kell erősíteni a vizsgálatot mikroszkóp alatt és tenyésztési vizsgálatot.

Wood lámpával sötét szobában az orvos megvizsgálja az elváltozást. A betegség által érintett területek élénkzölden villogni kezdenek.

Ez a hajszárító nem teljesen ismert, de ez az egyik leggyorsabb módszer a mikrosporia diagnosztizálására. A laboratóriumi kutatásokhoz az orvos óvatosan szikével kaparja el a mérleget, és mikroszkóp alatt továbbítja az anyagot vizsgálatra. Az eljárás előtt 96% alkohollal kell kezelni az érintett területet. Csak a pikkelyeket veszik a sima bőrből, és a hajszálakra is szükség van..

Az összegyűjtött anyagot üveglemez alá helyezzük, 20% kálium-hidroxidot csepegtetünk, 30 perc múlva az eredmény mikroszkóp alatt megtekinthető. A pikkelyekben láthatók a micéliumszálak, a haj felszínén nagyszámú spóra található, amelyek kis gömbökhöz hasonlóan a teljes külső kerület mentén kapcsolódnak hozzá. Ez lesz az oka annak, hogy a hajnak nincs egyértelmű határa, homályosabb..

A diagnózis tenyésztési módszere lumineszcens és mikroszkópos vizsgálat után pozitív eredménnyel szükséges a gomba típusának meghatározásához. Ez segít meghatározni a leghatékonyabb kezelési taktikát. Az érintett területről gyűjtött mérlegeket tápközegbe helyezzük. Gomba jelenlétében a kolónia bolyhos korong formájában növekszik.

Vizsgálat tetvek után

A fejtetvekről szóló 342. sz. Rendelet szerint a tetvek elleni csomagolás elkerülhető a fertőzés terjedésének megakadályozásával. Az ellenőrzést tartják a legjobb megelőző intézkedésnek. Jól megvilágított helyiségben, nagyítóval vagy nagyítóval. Az orvosnak nagy figyelmet kell fordítania a fej hátsó részére, a halántékra és a homlokára..

A rendelet azt javasolja, hogy először a következő személyeket ellenőrizzék (ideális esetben évente négyszer):

 • óvodák, bentlakásos iskolák tanulói;
 • iskolák, közép- és felsőfokú szakmai intézmények hallgatói;
 • szervezetek, vállalkozások kollektívái;
 • a kórházba felvett betegek;
 • "közösségi lakások" és szállók lakói;
 • a betegekkel érintkező egészségügyi dolgozók.

Hogyan vizsgálhatja meg magát otthon?

A tetű azonosításának legegyszerűbb módja az önvizsgálat elvégzése..
A fejtetveket azonosíthatja, és saját maga ellenőrizheti a betegség jelenlétét otthon, mindenféle speciális eszköz és technika alkalmazása nélkül. Magukat a tetveket nehéz meglátni, különösen, ha az illetőnek világos és vastag haja van. De a hajszálon nagyon észrevehető a nits. Ezért az ellenőrzés hatékonysága érdekében világos szobába kell ülnie, és el kell kezdenie a vizsgálatot.

Ha a hajad hosszú, akkor legyen laza, simított és fésült. Ezután a hajat szálakra osztják, és mindegyik szálat megvizsgálják. Nagyítóval pontosan azonosíthatja a parazitát. Különösen körültekintően érdemes megfontolni a gyökérzónát, ahol a tetvek gyakrabban rögzítik a tojásokat. Ha egy személynél felnőttek vagy nits találhatók, a kezelést azonnal el kell kezdeni. A fertőzött terület feldolgozása mellett ágynemű, személyi higiéniai termékek, helyiségek.

342. számú tetűparancs: tetűellenes stílus

Sokan aggódnak az embert már sújtó paraziták elleni küzdelem miatt. A tetvek elleni csomagolás modern összetétele a következő:

 • Táska a beteg dolgainak összegyűjtésére: pamut vagy olajszövet.
 • Horganyzott tálca vagy vödör, ahol a hajat fertőtlenítik.
 • Olajkendő manipulációhoz.
 • Gumikesztyű.
 • Gyakori fém fésű.
 • Olló és / vagy hajvágó.
 • Alkohollámpa.
 • 2-3 kendő.
 • Eldobható ruha.
 • Pamut párnák.
 • Asztali ecet.
 • A tetvek elleni formázás fő elemei a szeméremtest és a fejtetvek megsemmisítésére szolgáló eszközök: Ovicidek egyetlen kezelésre: samponok, testápolók, emulziókoncentrátumok stb..
 • Neovicidek (nem teljes ovicid hatású szerek) 2-szeres kezelésre egy hét és tíz nap alatt. Ezek speciális szappanok, samponok és egyéb termékek.
 • A testtetveket elpusztító termékek: ovicidek és neovicidek.
 • Aeroszolok és számos egyéb szer, amelyet a helyiségek fertőtlenítésére használnak.

  Az orvosi személyzet műveleteinek algoritmusa

  A fejtetvek vizsgálati algoritmusa a következő műveleteket tartalmazza:

  1. A fejbőr vizsgálata. A hajat meg kell lazítani és megfésülni. Nagyítóval megvizsgálják őket nagyon erős fény alatt, különösen gondosan megvizsgálják a hajgyökereket, ahol a gödrök fel vannak erősítve, és ellenőrzik a papulák jelenlétét - a paraziták harapásának nyomait is. A vizsgálat a fej hátsó részén és a fül mögött kezdődik..
  2. A test bőrének vizsgálata. Ha a páciens testtetűvel vagy szeméremtetűvel rendelkezik, ezek nyomai megtalálhatók harapás és karcolás formájában, valamint a szőrszálakhoz rögzített gödrök formájában..

  A vizsgálatot kesztyűvel végzik, amelyet aztán hosszú és hosszú fogú fésűvel vagy fésűvel dobnak el. A padlót előzetesen ronggyal vagy olajszövet borítja. A fésűt munka után alkohollal sterilizálják.

  Semenova Victoria Viktorovna

  A San Epidem állomás orvosa. Moszkva

  Nem elég csak a hajat és a testet ellenőrizni, a ruhákat is meg kell vizsgálnod, mert a tetvek hézagokat hagyhatnak a varratokban.

  A tetvek elleni stílus használata

  A fejtetvekről szóló 342. sz. Rendelet szerint tetvek elleni formázást javasolunk az alábbiak szerint:

  • A kezelést végző személynek ruhát, védősálat és kesztyűt kell viselnie.
  • A beteget olajruhába csomagolják.
  • A páciens szemét hajtogatott törülközővel védik, több rétegben, hogy megvédjék a gyógyszerek bejutását.
  • Óvatosan kezelje a beteg haját egy termékkel, majd fedje le a fejét sapkával a gyógyszer használati utasításában meghatározott ideig.
  • A kezelés után a hajat folyó víz alatt le kell öblíteni..
  • Következő - a formázás részét képező sampon használata.
  • Miután a haj megszáradt, minden szálat ritkás fésűvel kell kifésülni a tojásért, az elhalt tetvekért.
  • A beteg újbóli vizsgálata az eljárás sikere érdekében.
  • A fésű kezelése alkohollal vagy forrásban lévő vízzel.
  • A helyiségek kezelése dezinsekciós kompozícióval.
  • A beteg holmiját speciális fertőtlenítés céljából speciális tasakba teszik.
  • A pongyolát, a kesztyűt, a processzor kendőjét, valamint az eljárás során használt egyéb eldobható tárgyakat külön zacskóba helyezzük és megsemmisítjük..

  Tünetek

  A tetvek által megharapott enzim viszketést okoz, ami nagyon súlyos lehet annak a ténynek köszönhető, hogy a rovarok nagy csoportokban élnek és sok csípést okoznak.

  A harapás helyén sok embernek vannak kiütései - papulák, hasonlóak a szúnyog- vagy poloskacsípésekhez, de méretük általában kisebb, kivéve az allergiás eseteket, amikor a kiütés jelentős lehet.

  A papulák viszketése még a folyamatos karcolással sem múlik el, ami provokálja a túlnövekedésüket, bőrpírjukat, szennyeződéssel és gennyesedéssel.

  A fejtetvek legkifejezettebb jelei a járhatatlan viszketés, kiütések, a tályogok megjelenése.

  A tetvek nem mindig mutatják ezeket a tüneteket. Azoknál az embereknél, akik nem hajlamosak allergiás reakciókra viszketés jelenlétében, nem alakulhatnak ki papulák. Különösen ellenálló testű embereknél nem tapasztalhat viszketést.

  Néha a tetű tünetei összetéveszthetők a seborrhea vagy a rüh jeleivel. Ez azt jelenti, hogy nem mindig lehet időben észrevenni a fejtetveket, és diagnosztizálásának egyetlen megbízható módja a fej vizsgálata..

  Gondolja át, hogyan ellenőrizheti magát tetvek után, és vizsgálja meg rokonait és barátait.

  Hatékony jogorvoslatok

  A stílus részeként a következő eszközök hatékonyak:

  • ecetoldat;
  • 20% benzil-benzonát emulzió;
  • piretrum por;
  • 5% bór kenőcs;
  • 0,15% karbofosz oldat;
  • por vagy fás szappan;
  • "Medifox";
  • lotion "Nytilon", "Lontsid", "Nittifor".
  • mosószóda;
  • "Medifox-Super";
  • 50% szulfidosz, karbofosz koncentrátum;
  • piretrum por;
  • 20% víz-kerozin-szappan emulzió.

  Osztályozás

  A zuzmó a betegségek egész csoportjának általános neve, főleg gombás jellegű..

  Két fő lehetőség van ennek a patológiának az elkülönítésére. Az első osztályozás a gomba által érintett terület alapján történik. Az ilyen típusú betegség három lehetőségre oszlik:

  • a sima bőr mikrosporiája;
  • fejbőr;
  • a körömlemezek károsodása (rendkívül ritka).

  Az orvosok további 3 patológiai formát azonosítanak, amelyeket a betegség kialakulását kiváltó kórokozó típusa szerint osztályoznak:

  1. Zoonotikus microsporia. A kórokozó a Microsporum gomba, amely élősködik az állatokon.
  2. Antropón. A kórokozók egy másik emberen parazitálnak.
  3. Geofil. A gombák a talajban élnek.

  A tetvek és a fejtetvek megelőzése

  Felülvizsgáltuk a 342. számú, tetvek elleni formázást. Végül nézzük meg, milyen hatékony megelőző intézkedéseket javasol ez a dokumentum:

  • Időszakos fürdés kötelező samponnal - legalább 10 naponta egyszer.
  • Ágyneműcsere - havonta legalább kétszer.
  • A ruhák, a személyes tárgyak szisztematikus mosása, amikor azok piszkosak lesznek, ezt követi a vasalással történő feldolgozás a "gőz" funkcióval.
  • Napi hajfésülés, szükség szerint hajvágás.
  • A felsőruházat tisztítása, betartásának szabályainak betartása.
  • Időszakos nedves tisztítás a házban.
  • Otthonának tisztán tartása.

  Az Orosz Föderáció Egészségügyi Minisztériumának 342. sz. Rendelete hatékony intézkedéseket kínál a fejtetvek és a tífusz megelőzésére, kezelésére és kimutatására. Tartalmaz továbbá egy speciális tetvek elleni formázást, amely segít gyorsan megbirkózni a problémával.

  A fertőzés jelei

  A tetvek több típusa okozza a fertőzést:

  • fejtetű;
  • vászontetvek;
  • szeméremtetű.

  A paraziták emberi vérrel táplálkoznak, képesek a tífusz terjesztésére, és veszélyt jelentenek az egész társadalomra. A különböző típusú tetvek fő tünetei hasonlóak egymáshoz, csak a paraziták lokalizációjának helye különbözik.

  1. A fejtetvek a fejbőrön parazitálnak, a fejbőrben élnek, a tojások a gyökerekhez közelebb lévő szőrszálakba kapaszkodnak, a tetvek és a niták hogyan néznek ki a fotón.
  2. A testtetvek az emberi testen kívül élnek, fészket építenek a redőkben, a ruhák varrataiban, az ágyneműben. Naponta körülbelül 4-szer esznek, ezért gyakran látogatják az emberi testet. A fehérnemű tetvek harapása a csomagtartón, az arcon található. Ne éljen a fején, a nemi szerveken.
  3. A pubicus tetvek leggyakrabban szexuális érintkezés útján terjednek. A pubis és a perineum szőrös része érintett. Súlyos fertőzés esetén paraziták találhatók a has, a mellkas, a hónalj, a szempillák haján.

  Az óvodák tevékenységének szabályozási szabályozása

  SanPin 2.4.1. A 3049-13 az óvodai oktatási intézmények egészségügyi és járványügyi követelményei.

  Az óvodáknak szánt Sanpin tartalmazza az óvodai nevelési szervezetek teljes követelményeinek felsorolását:

  • az óvodai nevelési intézmények elhelyezésének követelményei;
  • a terület karbantartásának és felszerelésének feltételei;
  • a belső helyiségek karbantartása és felszerelése;
  • helyiségek világítása (természetes és mesterséges);
  • a szellőzés, a fűtés, a vízellátás és a csatornázás biztosításának, felszerelésének és javításának szabályai;
  • a főzés és az élelmiszer-ellátás feltételei;
  • kiskorúak felvétele a csoportba;
  • alvás és ébrenlét;
  • testnevelés;
  • az alkalmazottak higiéniai szabályai.

  A SanPiN által szabályozott szabályok többsége kötelező. Néhányuk azonban használatra ajánlott, vagy a 2013 után épült vagy rekonstruált óvodákra vonatkozik..

  Moszkvában a SanPiN-t fel kell tüntetni az egyes szervezetek hivatalos webhelyein.

  A SanPiN 2.4.1.3049-13 "Egészségügyi és járványügyi követelmények az óvodai nevelési szervezetek működésének kialakításához, tartalmához és működésének megszervezéséhez" teljes szövege (2015. augusztus 27-én módosítva):

  Karantén időtartama

  Ha a gyermeknek tetve van otthon, akkor a szülőknek haladéktalanul tájékoztatniuk kell az óvodát az esetről, és otthon kell maradniuk. Ha az óvoda dolgozói fejtetveket fedeztek fel, akkor a tanár köteles erről értesíteni a szülőket, és teljesen elkülöníteni a gyermeket a csoport többi tanulójától, miközben igyekszik nem megijeszteni és tönkretenni a hangulatát..

  Ezt követően az egészségügyi dolgozó előre nem tervezett vizsgálatot végez a csoport összes tanulójával, fertőtleníti a helyiségeket. Ettől a pillanattól kezdve karantént hirdetnek meg. Ebben az esetben szabályozott eljárás van érvényben:

  1. A tanár köteles tájékoztatni a szülőket a fejtetvek észleléséről, a titoktartás betartásával (a fertőzött gyermek nevét nem közlik).
  2. Az óvodai nevelési intézmény vezetése értesíti a TsGSES-t a gyermek nyilvántartásba vételének helyén. Ha a csoportban több eset van, akkor az információt elküldik a kijelölt poliklinikára egy nyilatkozattal a fejtetvek fókuszáról.
  3. A szülőket utasítják.
  4. Az intézmény karantént vezet be 30 napos időtartamra.

  A karantén ideje alatt fertőtlenítő intézkedéseket hajtanak végre az óvodai nevelési intézményben, beleértve a fogvatartottak és az alkalmazottak napi vizsgálatát problémákra. A beteg gyermek csak akkor látogathatja az intézményt, ha a poliklinikából vagy az SES-ből felvételi igazolást nyújtanak be.

  Alapvető rendelkezések

  A tetvek megelőzésére vonatkozó jogszabályok változásának híre azonnal elterjedt Oroszországban. A parancs az azonnali elolvasás, hogy tudd, hogyan viselkedj egy adott helyzetben. A fejtetvekkel kapcsolatos egészségügyi szabályok leírják azokat az intézkedéseket, amelyeket az egészségügyi dolgozóknak meg kell tenniük a betegség járványának megelőzése és az alábbiak megelőzése érdekében:

  • a népesség megelőzés céljából történő vizsgálatát a felsőbb hatóságok által jóváhagyott terv szerint végzik;
  • minden óvodai nevelési intézmény, óvoda, árvaház, szanatórium, pihenőház, helyhez kötött szervezet, amelynek célja a gyermek egészségének megőrzése, tisztítószerekkel, fertőtlenítéssel, a személyes higiénia érdekében vannak ellátva;
  • elsősegélynyújtó állomások, más szervezetek, amelyek fejtetvek kezelésével, a helyiségek, dolgok fertőtlenítésével foglalkoznak, speciális felszerelést, technikát, eszközöket biztosítanak;

  A fejtetvekkel kapcsolatos SanPiN kötelező, figyelembe veszik a törvény új verziójának követelményeit.

 • Fontos Tudni A Maszkok Haj

  Bey illóolaj

  Sokan összekeverik a bé csodálatos fűszeres aromáját a babérral, bár ez a kiterjedt mirtuszcsaládba tartozó növény mind karakterében, mind tulajdonságainak spektrumában teljesen más. Botanikai szempontból az öbölnek semmi köze a nemes babérhoz, de az aroma általános fűszer-tónusos tulajdonságai miatt ezeket a növényeket ma összekeverik.

  Természetes hajfesték: festési módszerek a test károsítása nélkül

  A stílus és a szépség keresése pozitív és negatív hatásokkal is jár. A haj színezékekkel történő frissítése nem növeli egészségét. A hajszerkezet károsodásával kapcsolatos problémák megoldása érdekében a gyártók elkezdtek egy sor természetes színező terméket gyártani gyógynövények és olajok alapján.