Legfontosabb / Eljárások

Hogyan magyarázzam - honnan származnak a gyerekek? érdekes cikk

Eljárások

Hogyan magyarázzuk el egy gyermeknek - honnan származnak a gyerekek?.

Tehát ez a kérdés "látogatáson" érkezett hozzánk. - Anya, honnan származnak a gyerekek?

Az idősebbikem nemrég lett hétéves, három évvel ezelőtt pedig született egy másik lányom, aki látta, hogyan nő a hasam, hogyan mutatja az ultrahang a magzatot. Más szavakkal, tisztában voltam vele, hogy egy gyermek megjelenik, vagy inkább anya pocakjából születik..

Most egészen ésszerű kérdése volt: "Hogyan került a baba a gyomorba?"

Úgy döntöttünk, hogy veszünk vele egy jó könyvet, és együtt olvasunk róla. Mit tettünk.

A könyv az asztalon van, vagy inkább egy gyermek-enciklopédia, ahol egy egész fejezet található erről a kérdésről. Úgy tűnik, egyszerű nyelven íródott, az illusztrációk jók. Alvás után valószínűleg elkezdünk olvasni. Talán nem azonnal ebből a fejezetből, hanem talán azonnal.

És ami valójában azt mondja?


Beszéljen gyermekével a szexről az életkorának megfelelő nyelven. 3, 4 vagy 5 évesen arra a kérdésre, hogy honnan származnak a gyerekek, nyugodtan válaszolhat: „Anyám pocakjából. A gyerekek biztonságban vannak és melegek, és az anya szíve alatt nőnek fel. " A kicsiknek elég lesz.

A "Hogyan születik gyermek?" Kérdésre - válasz: "Az anyának egy speciális lyuk van a has alsó részén, és ezen keresztül az orvos segítségével a baba kijön a fénybe." - "Látni akarom!" - mondja a gyerek. "Ez lehetetlen. Mindenkinek különleges helyei vannak a testén, amelyeket nem szabad senkinek megmutatni. " Egyébként ott jó lenne megkérdezni, hogy pontosan tudja-e ezeket a helyeket..

A következő kérdés: "Hogyan jut a baba az anya gyomrába?" Ezt általában idősebb gyerekek kérdezik. Válasz: „Az anya pocakjában megjelenik egy mag, amelyből a baba kinő. Amikor anya és apa együtt alszanak, átölelnek, és az apa magja anyához kerül. " 10-11 éves korában már pontosan meg tudja magyarázni, hogyan történik ez: „Amikor anya és apa gyereket akar szülni, mert szeretik egymást, gyengéden átölelnek és csókolóznak, mielőtt elalszanak, majd az apa péniszéből származó magot a lyukon keresztül anyám hasának alján ez a testébe kerül. Így születik egy új élet ".

És ami a legfontosabb: bármennyire is felteszi gyermeke a legbelső kérdéseit, mindig higgadtan és magabiztosan válaszoljon rá.

Az iskola mindent elmond...

Tegyük fel azonban, hogy gyermeke már 6 éves, és még nem tett fel kérdéseket a szexről, és Ön nem figyelt fel érdeklődést ez iránt. Talán akkor nem szabad érintenie ezt a csúszós témát, hisz abban, hogy az esküvő előtt őt leginkább a rajzfilmek és az ínyből készült cukorkák csomagolásának gyűjteménye érdekli? Végül is az iskolában anatómiai órák lesznek.

De gyermekének még mindig 8 éve van tanulmánya az anatómia előtt. És az évek során elmondják neki ezt... És akkor a lecke a lecke: ez csak állítás bármilyen tudásról tudományos nyelven. És ki fogja elmondani gyermekének a szeretetet, a gyengédséget, az érzések emelkedettségét? Ki magyarázza el, hogy az állatokkal ellentétben az embereket az intim kapcsolatokban nem ösztön, hanem az érzések vezérlik?

Ezért 6 évesen magának kell provokálnia egy beszélgetést ebben a témában. Hogyan? Ez pusztán a kreativitásod, például ez a lehetőség:

- Nagyon jó, hogy Dima és Sveta végre összeházasodtak! Nagyon szeretik egymást. Hamarosan Sveta hasat növeszt, majd onnan megjelenik egy kisfia vagy lánya. Hát nem nagyszerű? " Ezenkívül a beszélgetés magától fog folyni, és ön feltűnés nélkül olyan témához tolja a gyereket, amely előbb-utóbb őt is érdekli, valamint azonosítja és kijavítja tudását ebben a kérdésben..

És ha nem mondja meg?

Gyermekkorunkban és serdülőkorunkban a szülők és a gyerekek ilyen témájú beszélgetéseket valahogy nem fogadták el. Miért? Mert bocsáss meg nekem a banális idézetért: "nem volt szexünk". A család elsősorban a társadalom egysége volt. A nagy szovjet tanár, Makarenko inspirálóan tanácsolta: "... az őszinteség, az őszinteség, a közvetlenség, a tisztaság szokása, a másik embernek való igazmondás, az érzelmei és érdekei, a haza iránti szeretet oktatása gyermekben... ezáltal szexuálisan oktatjuk őt." Kétségtelen, hogy a szexuális nevelés nem csupán az élet intim oldaláról szól, hanem ha ezt az erkölcsöt legalábbis valamiféle szexuális tudatosság hátterében vezették be!

A növekvő organizmusok életkori sajátosságai pedig igazságot követeltek, és a gyerekek ezt így vagy úgy elérték. Mit kaphat a gyerek egyedül?

Elena S., 39 éves, azt mondja:

- Anya egyedül nevelt fel. Amikor megkérdeztem, honnan származnak a gyerekek, azt válaszolta, hogy egy nő vesz egy tablettát a gyógyszertárban, meg issza, és egy idő után a gyomra fel van vágva, és egy fiút vagy lányt kivisznek onnan. Ugyanakkor megmutatta a hasán lévő varratát. És ezt sokáig és kitartóan hittem! Aztán az iskolában (az 5. osztályban volt), a szünetben hirtelen elkezdtük ezt a témát megvitatni a lányokkal. És mi volt a meglepetésem, amikor egyikük azt mondta, hogy a gyerekek másznak ki (!) „Innen." Nem hittem el. Nyáron egy úttörőtáborba mentem. Itt folytatódott a megvilágosodás, lendületet vett. csak megöltem! Ezt nem tudtam elképzelni! De aztán egy lány mindent tagadott, mondván, hogy a teherbe eséshez elegendő, hogy a férfi és a nő is éjszakára olyan bugyit vegyen fel éjszakára, amely nagyobb, mint ez, és ennyi! Tehát úgy döntöttünk, hogy amikor felnőttek leszünk, ezt a módszert fogjuk használni. "

Tehát kísérletekkel és tévedésekkel, az anatómia atlaszának megvizsgálásával, a szexről és saját ösztöneikről szóló, rendkívül ritka könyvek elolvasásával a fiatalság bánatában mindig félig megértette a nemi kérdések rejtélyét. Természetesen, természetesen a gyermekeink is. De azért, hogy a fejüket ne dugja el a barátok és a filmek ajkáról kapott hamis információk kavarása, jobb, ha segítünk nekik. Mert csak te magyarázhatod el gyermekednek, hogy az emberi élet eredetének rejtélye csodálatos. Hogy az egész élet a szeretetre épül. És hogy vannak olyan kérdések, amelyeket nem baráti körben, hanem veled, szüleiddel érdemes jobban megvitatni. Mivel te szülted őt, ami azt jelenti, hogy van Tapasztalatod, és képes leszel megbízhatóan elmondani mindent.

Anna Ishina, neuropszichológus

Alexandra Soboleva, tanár

"Anyaság" magazin, 1999. november

7 elkerülendő hiba:

1. A válasz elutasítása.
Még akkor is, ha a baba kérdései összezavarják, nem szabad elkerülnie a választ. Szánjon rá időt, gondolja át a magyarázatait, konzultáljon pszichológussal, vagy szerezzen be kapcsolódó gyermek-enciklopédiát. A gyermeknek nem szabad bűnösnek éreznie magát, és egyedül kell hagynia kérdéseivel. Kíváncsisága teljesen természetes, és kapcsolódik a fejlődéshez, a világ és önmagának megismerésének szükségességéhez ebben a világban..
2. Olvassa el a gyermek számára az orvosi enciklopédia cikkeit.
Nem szabad tudományos értelemben dobni a gyereket, és az egész folyamatot tisztán mechanikusnak képzelni. Az orvosi kézikönyvekben egy szó sincs érzésekről, vágyakról, érzelmekről, örömökről. A gyermekek egyáltalán nem számítanak ilyen kimerítő, száraz és összetett magyarázatokra. A gyermeknek egyszerű és hozzáférhető formában kell választ kapnia, kifejezetten a számára megfogalmazva, hogy hallja a szavait, és nem személytelen szöveget.
3. A gyereket az ellenkező nemű szülő oktatja.
Amikor egy gyermek a szexualitással kapcsolatos kérdéseket tesz fel, akkor a legjobb, ha azonos nemű szülő válaszol rá. Ha ez nem lehetséges, akkor a nemének bizalmasa lehet. Miért? Amikor a gyermek kezdi megismerni nemét, akkor általában a lányok azonosulnak az anyjukkal, a fiúk pedig az apjával. Ez a mechanizmus segíti a gyermekeket a jövőben abban, hogy helyesen helyezkedjenek el a társadalomban férfiként vagy nőként. Sokkal kényelmesebb lesz egy gyermek számára, különösen akkor, ha idősebb lesz, intim kérdéseket intézni egy azonos nemű szülőhöz..
4. Ne magyarázzon el semmit, ha a gyermek nem tesz fel kérdéseket.
A gyermek nem beszélhet szexuális témáról, nem azért, mert nem érdekli. Éppen ellenkezőleg, érdeklődése túl erős és zavaró lehet, zavartnak érezheti magát, ami megakadályozza abban, hogy olyan kérdéseket tegyen fel, amelyek aggasztják őt. Gyakran a gyermek nem tesz fel kérdéseket, amikor a felnőttek vonakodnak ilyen komoly témákról beszélni vele. Fontos megjegyezni, hogy egy 3-5 éves gyermekkel beszélni kell az életről, a szeretetről és a halálról..
5. Az események kényszerítése.
Nem kívánatos azt mondani a gyermeknek, hogy még nem áll készen az észlelésre és a megértésre. Kétéves kora előtt nem kell kezdenie beszélni a szexuális életéről. Ez a kor más kérdésekre, mert a gyermek még csak most kezdi eligazodni a világban és az emberi kapcsolatokban..
6. Túl összetett és komoly témák megérintése.
A gyermek születéséről beszélve nem szabad leírnia a részleteket, és beszélni a szüléssel járó fájdalomról és nehézségekről. Nem szükséges elmagyarázni a gyermeknek, hogy mi a császármetszés. Ezenkívül nem kell elmélyülnie abban, ami társul a közösüléshez: merevedés, testtartás stb. Elég lesz, ha gyermeke tudja, hogy született, mert anya és apa egymásba szerettek, és hogy az orvos segített anyának a szülés során.
7. A szexuális zaklatással kapcsolatos témák elkerülése.
Természetesen ijesztő részletek és megfélemlítés nélkül figyelmeztetni kell a gyermeket a lehetséges veszélyekre. A gyermeknek tudnia kell, hogy az ember nem mehet sehova idegenekkel, még akkor sem, ha szeretetteljesek vele és édességet kínálnak. Feltétlenül meg kell mondani a csecsemőnek, hogy teste csak neki tartozik, és senkinek nincs joga hozzáérni. Mondja el gyermekének, hogy ha valaki hozzáért, akkor az nem lehet titok, erről mindenképpen el kell mondania a szüleinek.

Honnan származnak a gyerekek a világ különböző részein? Egy kis humor.


Oroszországban a gyermekeket káposztában találják. És más országokban?

A kenguru zsákos gyerekeket hoz az ausztrálokhoz.

Az amerikaiak ENSZ-ellenőrök segítségével találnak gyerekeket.

A britek úgy vélik, hogy a gyerekeket Őfelsége Postai Szolgálatának postásza hozza. A legenda szerint a postás hozza a gyermeket a reggeli újságokkal. Az előírt számú postabélyeget (a gyermek súlyának megfelelően) a gyermek homlokára ragasztják, és azt is felírják - kitől és kinek a gyermeke. A postás becsúsztatja a gyermeket az ajtó alá, és ha a gyermek nem mászik, akkor a Postás csenget, és gyorsan, de méltósággal távozik.

Kínában úgy gondolják, hogy a gyerekeket a szél (huzat) hozza, ezért a kínaiak mindent megtesznek a huzat elleni küzdelem érdekében - amikor szeretkeznek, becsukják az ablakokat és az ajtókat.

A hollandok biztosak abban, hogy a gyerekeket megkövezett férfiak hozzák be.

Egy sas grúz gyerekeket hoz.

A pedáns németek egy erre kijelölt helyen találnak gyerekeket - a Gyermekkeresőben.

Az orosz turisták gyerekeket találnak a „Gyerekek nélküli” üzletekben.

A párt és a kormány gyermekeket hoz az észak-koreaiakhoz.

Az uráli lakosok nagyolvasztókban találnak gyerekeket. Születése idején egy ilyen csupasz pellet már megkeményedett, és nem fél a melallurgiai növény zord körülményeitől. Boldog apa hazahozza a gyermeket egy üveg vodkával, amely szinte egyszerre jelenik meg a szüléssel.

A franciák maguk készítik a gyerekeket.

A cigányok általában sok szoknyában találnak gyerekeket. Úgy gondolják, hogy minél több szoknyát visel egy cigány, annál több gyermek található meg bennük. Számos monistát, hosszú fülbevalót és más csecsebecsét viselnek a cigányok azért, hogy ne hallják, hogy az éhes gyerekek sikítanak.

A csukcsgyerekek természetesen megtalálhatók a rénszarvasmohában. Általában kicsi, szinte törpe lények ferde szemmel, malicában és ujjatlanban. De néha a csukcsok más gyerekeket találnak - magas, kék szemű és szakállú. Úgy gondolják, hogy az ilyen gyerekeket a geológus hozza.

A svájciak széfekben találnak gyerekeket.

A dél-afrikai embereket mély aknákban aknázzák ki. A mélységben elkapott gyerekek többsége fekete és durva, és sok éven át kell dolgozniuk a fehér vágókkal, hogy egy ilyen gyermek ragyogó fekete diplomata vagy fényes fekete milliomos legyen..

A japánok úgy vélik, hogy a gyerekeket gyárban készítik. Néha igazuk van, de gyakrabban tévednek..

"Úgy döntöttem, hogy nem beszélek a káposztáról és a gólyákról"

Anastasia fiáról kiderült, hogy nagyon kíváncsi gyermek, és nem egyszer feltette kényes kérdéseit a „Honnan származnak a gyerekek” témában. Hogyan sikerült minden választ megadnia neki - olvassa el a történetét.

Ez a kérdés először az óvoda öltözőjében fogott el. Felöltöztettem a hároméves fiamat. A közeli padon Mashenkát az anyja öltöztette fel, és még három idősebb testvér pörgött és segített neki.

- Most Masha szerencsés! - mondta Alexey fiam. És nagyon szomorúan hozzátette: „Egyedül vagyok, teljesen egyedül... Nincs senkim - sem testvérem, sem nővérem. És honnan vette az anya anyja ennyi gyereket? " Számomra ez a beszélgetés ébresztő volt: nagyon hamar a fiam tudni akarja, honnan származnak a gyerekek. Hogyan válaszoljak helyesen? Hol kezdjem? Érdemes ebben a korban beszélni róla? Mindezek a kérdések forogtak a fejemben.

Az első dolog, amit úgy döntöttem magamnak, hogy nem mesélek a káposztáról és a gólyákról. Ne hazudj a gyerekednek. Másodszor, a válasznak egyszerűnek és érthetőnek kell lennie egy hároméves fiú számára..

Egy izgalmas beszélgetés nem sokáig várt magára. Pár nappal később a fiú megkérdezte, hogy jelennek meg a gyerekek. Ezt mondtam neki:

Ez hatalmas csalódás volt Alexey számára. Könnyei miatt ideges volt, hogy soha nem lesz babája a pocakjában. Egyik meggyőzésem és történetem sem segített abban, hogy a csecsemők nem jelennek meg fiúk nélkül, hogy mindenképpen szükség van anyára és apára, akik szeretik egymást és a leendő babát. De most a fiú tudta, hogy gyermekek születnek. Terhes nőkkel találkozva megértette, hogy egy kis baba nő a nagy pocakban. Míg a születés iránti érdeklődés kielégült.

De már tudtam, hogy mindennek nem lesz vége, egy idő után egy kíváncsi gyermeki elme részletekre vágyik. Erre pedig fel kell készülnie.

Körülbelül ötéves korában Alekszej ismét testvért akart szerezni - két gyereket egyszerre! Ezúttal nagyon érdekelte, hogyan kerülnek ki a gyomorból, amikor felnőnek. Az a válasz, hogy az orvosok segítenek anyának a kórházban, nem felelt meg neki. Pontosan mindent tudnia kellett a legapróbb részletekig.

Természetesen nem mondtam el a gyereknek a szülés folyamatát. Kicsit hazudnom kellett - megmutatni a vakbélgyulladásos hegemet. Megsimogatta a gyomromat, ujjaival végigsimította a heget, és elfogadta ezt a választ. Csak azt kérdeztem, nem fáj-e nekem.

Egy évvel később teherbe estem. Alekszej örült, büszke arra, hogy hamarosan idősebb testvér lesz, és nagyon remélte, hogy ikrek lesznek. Még az ultrahangos fényképet is látva, sokáig nézegette a fekete-fehér képet: "Mi van, ha a második gyerek elrejtőzik valahol?"

Ekkor új kérdések is megjelentek. Például, hogy a baba pontosan hogyan került a pocakomba. Aztán előre turkáltam az interneten, elolvastam a különböző lehetőségeket és megadtam a választ:

Eddig a családunk gyermekeivel kapcsolatos beszélgetések abbamaradtak. De párbeszédre készülök egy idősebb fiúval. Szeretném, ha nem zavarodnék meg új kérdések hallatán, ne aggódjak és ne zavarban legyek. Annak érdekében, hogy ne érezze azt, hogy tiltott téma kerül felvetésre.

Hogyan mondhatjuk el gyermekének, honnan származnak a gyerekek: tipikus hibák és pszichológusok tanácsai

Előbb vagy utóbb a szülők egy nagyon kényes problémával szembesülnek - annak szükségességével, hogy elmondják a gyermeknek, honnan származnak a gyerekek. Néhány anya és apuka zavarban van, minden erejével arra törekszik, hogy elhalassza az elkerülhetetlent, egymásra terelje a felelősséget. Mások éppen ellenkezőleg, nem haboznak gyermek jelenlétében kiejteni a "szex", "szexi" szavakat, és egyáltalán nem lepődnek meg azon, hogy 4 éves korában a baba már sok mindent tud, amiről még korai tudni. Mindkettő rossz. Gondolja át, hogyan lehet elkerülni a hibákat, hogyan lehet a szükséges információkat eljuttatni a gyermekhez, de nem szabad elrontani, nem megrontani.

A beszélgetés fontossága

Először is, a szülőknek mentálisan fel kell készülniük arra, hogy egy kellemetlen témájú beszélgetésre kerüljön sor. A televízióban napközben aktívan megbeszélik egy férfi és egy nő kapcsolatát, kényes kérdések rajzfilmekben is elcsúsznak, a reklámok tele vannak meztelen emberi test képeivel. Ilyen körülmények között az a szemérmetlen álláspont, amelynek lényege „nem kell semmit sem mondanod, mindenki meg fogja érteni önmagát”, nemcsak helytelen, hanem veszélyes is. A gyermek valóban mindent megtanul, ami érdekes, de már nem a szülőktől, hanem a társaiktól vagy az idősebb gyermekektől, gyakran a legdurvább formában.

A szülők feladata, hogy időben megismertessék a gyermeket a "tiltottak" világával, mindent elrendezzenek a polcokon, megválaszolják a legkényelmetlenebb kérdéseket. Ne gondold, hogy az ilyen őszinteség megfosztja a babát az ártatlanságtól. Épp ellenkezőleg, ez megmenti az élet tévedéseitől és a "jogellenes megismerésének" vágyától. Egyetértek, sokkal jobb, ha minden információt magadnak mondasz el a csecsemőnek, mint ha "rábíznád" ezt a kérdést idegenekre, akik csak eltorzítják az információkat.

szabályok

Miután úgy döntött, hogy egy fontos kényes kérdéssel ismerteti meg a babát, az alábbi ajánlásokra kell támaszkodnia.

 • Korszámlálás. A beszélgetés tartalma attól függ, hogy hány éves a kíváncsi baba.
 • Az óvodás korú gyermekek nem élvezhetik az anatómiai részleteket: az életkor miatt ez a gyermekeknek szóló információ nemcsak felesleges, hanem kevéssé érdekes is. A modern irodalomban átfogó magyarázatokat találhat képeken, de a szakértők azt javasolják, hogy ne siessenek. A kisgyermekek még nem állnak készen az ilyen információkra.
 • Ne hívja fel a figyelmet a témára. Tehát az anyukák és apukák morzsájának minden kérdésére nincs válasz (például honnan jöttek a csillagok és a felhők), de a gyermekek kérdése zavarba ejt. A legegyszerűbb válasz segít.
 • A 7-8 éves gyermekek már megértik, hogy a téma kényes, zavarban vannak, ha ilyen kérdéseket tesznek fel. Ha azonban továbbra is érdeklődés mutatkozik, akkor fontos elmagyarázni a gyermeknek, hogy ebben a folyamatban a legfontosabbak a felnőttek egymás iránti érzései..

Tehát a gyerekeknek nem szabad részletes fiziológiai tartalmú információkat nyújtani, sokkal fontosabb felhívni a figyelmüket szüleik kapcsolatára, hangsúlyozni, hogy a gyerekek akkor jelennek meg házasságban, amikor anya és apa szeretik egymást.

Hogyan válaszoljak helyesen?

Tehát, eljött ez a pillanat, a gyerek egészen lazán megkérdezte, honnan származnak gyerekek. Fontos, hogy a szülők nyugodtak maradjanak, és olyan átgondolt, egyszerű és érthető mondatokkal válaszoljanak a gyermek számára, mint „anya pocakjától” vagy „mert anya és apa szerették egymást”. Néhány gyerek nem áll meg itt, továbbra is érdekli őket. Vizsgáljuk meg a lehetséges tisztázó kérdéseket és a megfelelő válaszokat:

 1. Hogyan fog születni egy hasból származó csecsemő? A válasz valahogy így néz ki: amikor a baba elég nagy lesz, az anyát kórházba szállítják, ahol az orvosok segítenek megszületni..
 2. Hogyan fog ez történni? Őszintébbé kell válnunk, és meg kell magyaráznunk a csecsemőnek, hogy az anyának az alsó hasában van egy speciális lyuk, amelyen keresztül a gyermek kijön.
 3. Hogyan kerül a baba anya pocakjába? Gyerekek számára a legjobb válasz a következő lenne: "Anya és apa nagyon akartak gyereket, ezért Isten anya hasához küldte" (vagy "Anya és apa szeretik egymást").

A legfontosabb ezekre a kérdésekre válaszolva az, hogy ne engedje a zavart, ne maradjon nyugodt, különben a gyermeknek az lesz az érzése, hogy tiltott témához ért. És a tiltott gyümölcs édes.

Nagyon jó, ha a beszélgetés akkor zajlik, amikor az anya terhes. Engedheted, hogy a csecsemő megérintse a gyomrát, megérezhesd, hogyan mozog benne egy kistestvér.

Idősebb gyermekek kérdései

A szülők számára ijesztő feladat elmagyarázni egy gyermeknek, honnan származnak a csecsemők. Tehát 9 éves korában egy fia vagy lánya szeretné részletesebben megtudni, hogyan kerülnek a babák a pocakba. A következőképpen magyarázhatod meg nekik: anya és apa szeretik egymást, ezért ölelésben alszanak. Éjjel apu magja bejut az anyuka pocakjába, ahol megnő és babává válik.

Így a gyermek kezdi megérteni, hogy mindkét szülőre szükség van a gyermekek születéséhez. Fontos továbbá hangsúlyozni, hogy ő maga és minden ember ilyen módon született. Fontos, hogy a szülők megmutassák egymás iránti szeretetüket és szeretetüket, hogy a helyes ötlet érvényesüljön. A csecsemőket azonban meg kell védeni az őszintébb simogatások alkalmi látványától..

Ha a gyerekek betartják a békét és a harmóniát a családban, megértik, hogy a gyermekek elsősorban a szeretet gyümölcsei..

Részletesebben ismertesse meg a gyermeket azzal, hogy a gyermekek pontosan hogyan jelennek meg, nem lehet korábbi, mint az általános iskolás kor. Óvatosan, finoman kell cselekednie, célszerű a háziállatok - macskák, kutyák - példáival kezdeni. Leggyakrabban az iskolások megértik, hogy van egy macska és egy macska, egy nap van cica. Ez az információ gyakran elegendő. Néha a szülők úgy gondolják, hogy részletesebben meg kell magyarázniuk a gyerekeknek az egész folyamatot, megmutatni a megfelelő képeket. A srácok azonban egyszerűen nem fogják megérteni az anatómiai jellegű információk nagy részét, ezért kérdéseket vetnek fel anyára vagy apára, és végül kényelmetlen helyzetbe hozzák őket. A kisgyerekek spekulálni kezdenek, sok mindent félreértenek.

Finom vonal

A szülőknek nehéz feladatot kell teljesíteniük - meg kell őrizniük a finom vonalat, amikor csecsemővel intim témáról beszélgetnek.

 • Egyrészt a nagyon szerény felnőttek, miután meghallottak egy kényelmetlen kérdést, elpirulnak, eltévednek, nem hajlandók beszélni, vagy rémülten elhalasztják "későbbre". A gyermeknek az az érzése, hogy valami illetlent, elfogadhatatlant kért, és a gyermekvállalás kérdése már szégyenteljes, és nem szabad megvitatni.
 • Másrészt a túlzott őszinteség is káros. Fontos megérteni, hogy egy bizonyos kulturális környezetben élünk, amelyben elfogadhatatlan nyíltan beszélni a nemi vonatkozású témákról. Ezért az a csecsemő, aki minden információt megkapott, szinte illetlen és erkölcstelen lesz..

Ezért szükséges megtalálni az "arany középutat", nem hagyni figyelmen kívül a gyermek kérdéseit, de nem is merülni felesleges felesleges részletekbe. Az óvodás és fiatalabb iskolás teljes értékű személyiségének kialakulásához nincs semmi értékes és szükséges információ a csecsemők szexuális életéről és anatómiai részleteiről, ezek nélkül normálisan fog növekedni. Még a serdülőknek sem szabad leírniuk a fiziológiai folyamatokat, mivel egy ilyen magyarázat nem okoz ellenszenvet, szégyent és undort.

Összefoglaljuk:

 1. Fel kell készülnie a kérdésekre, és előre el kell döntenie, mit mondjon a gyermeknek. A megfogalmazott válaszok segítenek abban, hogy ne keveredjen össze az "X" pillanatában.
 2. Beszélgetés közben fontos, hogy ne legyen zavarban és nyugodtan beszéljen, a kérdést a gyermek elméjének kíváncsiságának újabb megnyilvánulásaként, a világ megismeréseként érzékeli..
 3. További részletekre nincs szükség. Jó szándékból a szülők súlyos pszichológiai traumákat okozhatnak csecsemőjükön, arra kényszeríthetik, hogy undorral érzékelje mindazt, ami egy férfi és egy nő kapcsolatához kapcsolódik..
 4. Egy egyszerű és érthető válasz megfelel a gyermeknek, és kielégíti érdeklődését. Nem szabad beszélni a részletekről, kitalálni a nemi szervek néhány nevét, leggyakrabban a gyerekeknek nincs szükségük a liberális szülők ilyen kezdeményezésére, sőt zavarba hozza őket.

Ezek az egyszerű szabályok segítenek megbirkózni egy olyan feladattal, amely sok szülő számára meglehetősen nehéz..

Játékok kiválasztása

A modern játékok miatt a csecsemő téves elképzelést kaphat a különböző neműek képviselőinek jellemzőiről..

 • Néhány csinos babababának kifejezett szexuális jellemzői vannak. Ezért a fiú babák felkeltik a lányok túlzott figyelmét anatómiai jellemzőikre..
 • A gyönyörű babáknak - a "felnőtt lányoknak" - gyakran kifejezett szexuális képük van, ami miatt a gyerekek a nem megfelelőség miatt utánozzák vagy alacsonyabbrendűnek érzik magukat.

Ezért a szülőknek nagyon óvatosnak kell lenniük a játékok kiválasztásakor..

A szülők hibái

Ismerkedjünk meg a szülők által elkövetett főbb hibákkal:

 1. Kerülje a választ. Igen, a kisgyermek kérdését meglepetés érheti. Megengedett a beszélgetés elhalasztása, ha még nem áll készen rá - jobb, ha elgondolkodik rajta, és rövid választ ad, mint hogy csendben maradjon, habozzon, elborzadjon, ideges legyen. A gyermeknek nem szabad azt éreznie, hogy tiltottat kért. De meg kell kapnia a választ a kérdésére.
 2. Nemi sajátosság. A szexuális nevelést a gyermekkel azonos nemű szülőknek kell megoldaniuk. Az óvodások már tisztában vannak nemükkel, ezért sokkal nagyobb kényelmet fognak érezni, amikor nemükkel rendelkező szülőkkel beszélgetnek.
 3. Túlzott részletesség. Nem adhat olyan információt a gyermek számára, amelyet nem ért. Az anatómiai részletek továbbra is teljesen feleslegesek. Képzeljen el egy helyzetet - egy óvodai csoportban egy lány hozzáértően közli más gyerekekkel, hogy méhe van, egy fiúnak, Petitnek pedig pénisze és heréje van. Ijesztően és illetlenül hangzik. És a hiba abban rejlik, hogy a szülők részletes története arról szól, hogyan születnek gyerekek. Ráadásul a gyerekeknek kellemetlen hallani a férfiak és a nők fiziológiájáról, rémülten kezdik rájönni, hogy valami hasonló történik velük. Az ilyen gyermekkori trauma negatívan befolyásolhatja a személyiség fejlődését és az ellenkező neműekkel való kapcsolatépítés képességét..
 4. Rohanás. 2 évesnél fiatalabb gyermekeknél elfogadhatatlan a szexuális témájú beszélgetés. A jövőben nem szabad rákényszerítenie magyarázatait a gyermekre, ha neki nincs kérdése. Az alapelv egyszerű: a gyermek kérdezte - válaszolt a szülő anélkül, hogy nagyobb figyelmet szentelt volna. Például: miért zöld a fű? - mert a nap felmelegíti; honnan jönnek a babák? - anya pocakjától. Világos, hogy mindkét válasz hiányos, de egyetlen szülőnek sem jutna eszébe, hogy elmondja a babának a fotoszintézis folyamatának sajátosságait. Miben különbözik a gyerekekkel kapcsolatos kérdés a többitől??
 5. Nehéz válasz. Egyes szülők nem térnek ki az anatómia sajátosságaira, de mégis túlterhelik a gyermekeiket az információkkal, mondván, hogy a gyermek megjelenése nehéz, fájdalmas lehet, ő maga születhet meg, és talán az orvosnak be kell metszenie az anyát. Mindez felesleges. Elég, ha a baba tudja - azért jelent meg a pocakból, mert anya és apa szeretik egymást.
 6. A téma figyelmen kívül hagyása. Néhány szülő úgy véli, hogy nagyon szerencsések, és a gyermek nem tesz fel kényelmetlen kérdéseket. De ez nem jelenti azt, hogy a témának nem kellene megfelelő figyelmet fordítani. Azt mondhatjuk, hogy az anyukák és apukák feladata éppen ellenkezőleg, nehezebbé válik, mivel még tapintatosabbaknak és finomabbnak kell lenniük..
 7. Figyelem hiánya a szexuális erőszak témáira. Tudjuk, hogy egyes felnőttek veszélyesek lehetnek a csecsemőkre, ezért nem szabad csak becsukni a szemét. A gyermeknek el kell mondani, hogy senkinek nincs joga megérinteni a testét, fontos, hogy az utcán ne kommunikáljon idegenekkel, még akkor sem, ha nagyon udvariasnak tűnnek és édességet kínálnak. Meg kell tanítani a gyereket, hogy bízzon a szüleiben, mindenképpen beszéljen arról, hogy az egyik felnőtt megpróbálta megérinteni. Ebben az esetben azonban a felesleges információk és részletek elfogadhatatlanok..

Az, hogy a gyermekek honnan származnak, nem a félénk szülők büntetése, hanem egy lehetőség, hogy figyelmeztesse a gyermeket az élet hibáira és nehézségeire. A beszélgetéseknek nem kell félniük. A legfontosabb az, hogy megfelelően előkészítsük, előre megfogalmazzuk a kifejezéseket, elkerülve a túlzott őszinteséget és nem szégyellve magát a kérdést. Nem a fiziológiára, hanem az érzésekre kell helyezni a hangsúlyt.

Amiből megjelennek a gyerekek

Néhány gyerek "Honnan?" és miért?" képes megzavarni bármelyik felnőttet. Mit mondhat, és mit nem? Jobb elmondani a gólyáról vagy ragaszkodni a valósághoz? Halasztja a beszélgetést későbbre, vagy ugorjon a lényegre? A könyvekben szereplő pszichológusok és a blogokban szereplő anyák egyetértenek: igazat kell mondani. Először is, a gyermek fontos dolgokat szeretteitől tanul, nem pedig társaitól. Másodszor, egy kitalált történet aláássa a szülők iránti bizalmat, az őszinte válasz pedig megnyugtatja a kíváncsiságot és helyes ismereteket ad a világról..

Honnan származnak a babák?

Kezdje egy példával. Mondd el a babádnak, hogy azért született, mert az anyja és az apja nagyon szeretik egymást. Keményen hangzik, de egy kis ember számára fontos tudni, hogy elvárták tőle, hogy nem véletlenül született. Akkor folytassa a fővel. Courtney Adamo és Esther van de Paal a "9 hónap vár a testvérre vagy a nővérre" című könyvükben egyszerű és érthető magyarázatot adnak: egy napon anyám hasában egy kis tojás találkozott egy apró maggal, amelyet spermának hívtak. Egyesültek és új életet születtek. Ezt követően a petesejt gyorsan növekedni kezdett. Ezzel egyidejűleg elkezdett haladni egy speciális cső mentén az anyja hasában, amely a méhbe vezet - egy meleg, puha tasakba, amely hasonlít egy körtére. Itt kilenc hónapig nőtt és fejlődött a gyermek. Ezt az időt terhességnek hívják. Nagyon jó, ha mutatsz néhány képet.


A méhbe került tojás, akkora, mint egy rizsszem

Hozzáteszi, hogy minden ember és néhány állat így jelenik meg, például macskák, kutyák, lovak és még elefántok is..

Hogyan ismeri fel a gyermek az anyát?

Már a terhesség hetedik hónapjában a baba megérinthet, szagolhat, láthat és hallhat. Gyomorban lenni megtanulja felismerni édesanyja és a hozzá legközelebb állók hangját.

Ezért terhesség alatt anya és apa beszélget a csecsemővel, könyveket olvasnak neki, kellemes zenét kapcsolnak be és készülnek fel egy örömteli találkozóra..

Hogy megy a vajúdás?

Amikor a baba készen áll a születésre, kiszorítják az anyaméhből egy keskeny járatba, amelyet születési csatornának hívnak. Ezen a ponton a szülőcsatorna puhává válik és nagyon megnyúlik. A folyamat fokozatosan zajlik, és több órát vesz igénybe. Általában az anyák egy speciális kórházban - szülési kórházban - szülnek csecsemőket, de vannak, akik otthon akarnak szülni.


Tapasztalt szülésznő segít a kismamának

Először a gyermek feje születik, majd teste. Születése után egy kis ember veszi az első lélegzetét, és hangos kiáltást hallat.

Mi a köldök?

A testnek ez a helye mindig kérdéseket vet fel a babától. A sztori ilyen lehet: amíg a gyermek az anya pocakjában van, nem tud egyedül enni és lélegezni. A szükséges élelem és levegő egy speciális csövön - a köldökzsinóron - keresztül jut be. Összekapcsolja az anyjával. Szülés után a köldökzsinór gondosan levágásra kerül (az anyának egyáltalán nem fáj!), Fennmaradó része általában az újszülött életének 7-10. A köldök emlékeztet arra a kilenc hónapra, amelyet a gyermek édesanyja hasában töltött, és hogy láthatatlan kapcsolat van a szerettei között.

Mit eszik egy újszülött??

Ahogy az "Anya leszek" könyv szerzői, Chiara Hunt és Marina Vogl elmondják, a terhesség 20. hetétől kezdve egy nő édes, vastag viszkózus folyadékot termel, amely megelőzi az anyatej megjelenését. Kolosztrumnak hívják. Rendkívül sok tápanyagot és védő antitestet tartalmaz, ez a legjobb, amit a baba kaphat az élet elején..


Néhány gyermek sírni kezd, hogy megmutassa, éhes. Mások nyugodtabbak - hüvelykujjat szívnak vagy az ajkukat csapkodják

Körülbelül a születés utáni harmadik napig, amikor a baba nagyon éhes lesz, a női test sok anyatejet termel. Az egészséges tápszerek gyakran helyettesítik a tejet. Az újszülött gyomra nagyon kicsi (akkora, mint egy kis golyó), ezért apránként, de gyakran etetik. Az etetési folyamat segít megerősíteni az anya és a baba közötti érzelmi kapcsolatot, és nyugtatóan hat rájuk..

Hogyan születnek a gyerekek

Női reproduktív rendszer.

Annak érdekében, hogy megértsük, hol és hogyan születnek a gyerekek, nézzük meg a női és férfi reproduktív rendszer felépítését és funkcióit. A gyermek fogantatásának és hordozásának folyamatában a reproduktív rendszer játszik domináns szerepet..

Tehát a női nemi szervek fel vannak osztva külső és belső szervekre. A külső szemérem, a csikló, a nagy szeméremajkak és a kisajkak. Belső - a hüvely, a méhnyak, a méh, a petefészek és a petevezeték. Nagyon röviden átgondoljuk a nő belső reproduktív rendszerének funkcióit..

Belső nemi szervek: 1 - hüvely; 2 - belső garat; 3 - nyaki csatorna; 4 - a méhnyak; 5 - a méh teste; 6 - petefészek; 7 - a méh alja; 8 - petevezeték; 9 - rojtok

A hüvely üreges izmos szerv. Rajta keresztül jutnak spermiumok a nő testébe, és rajta keresztül gyermekek születnek.

A hüvely belülről végződik a méhnyakkal. Elválasztja a hüvelyt a méhtől. Terhesség alatt egy nyálkahártya képződik a méhnyakban, amely megakadályozza a fertőzés bejutását a méh üregébe, és "megtartja" a csecsemőt a méhben..

A méh olyan szerv, amely nélkül lehetetlen gyermeket elviselni. A méhen belül történik a magzat méhen belüli fejlődése..

A petefészkek olyan párosított szervek, amelyekben petesejtek fejlődnek ki, amelyek a spermiumokkal kombinálva magzati petét, emberi embriót képeznek.

A petevezetékek egy párosított szerv, amelyben a petesejt megtermékenyül a spermával, és a petevezetéken keresztül a megtermékenyített petesejt bejut a méhbe, 9 hónapon belül a gyermek ott fejlődik.


Férfi reproduktív rendszer.


Most beszéljünk egy kicsit a férfi reproduktív rendszerről. Férfi reproduktív szervek - pénisz, herék, prosztata.

Herék. Bennük fejlődnek ki a spermiumok. Prosztata. Segítségével a sperma felszabadul a húgycsőbe. Hímvessző. Segítségével a nemi sejtek a közösülés során bejutnak a nő hüvelyébe..

A gyermekvállalás képessége a lányokban a menarche (első menstruáció) megjelenésének pillanatától kezdve jelenik meg, ez 12-14 éves kor. A srácok 15 éves korukra kezdenek termelni az „érett” spermát.

A lányok pubertása körülbelül 10 éves korban kezdődik. A mellbimbók „kidudorodni” kezdenek, majd az egész mell lekerekített formát ölt. A szemérem, a lábak és a hónalj szőrzet jelenik meg. A menarche általában 12 év után következik be, feltéve, hogy a lány súlya meghaladja a 35 kg-ot. Ettől kezdve kezdődnek a test hormonális változásai. A petesejtekben érik a petesejt, és peteérés következik be (a petesejt felszabadul a petevezetékbe). A menstruáció kezdete után, ha egy lány úgy dönt, hogy kezdi a nemi életet, el kell gondolkodni a megbízható fogamzásgátláson. A legjobb megoldás az óvszer, amely nemcsak a nem kívánt terhesség, hanem a nemi úton terjedő fertőzések ellen is védelmet nyújt. Ebben a korban nem ajánlott orális fogamzásgátlót inni. Különböző kúpok (például a "Patentex Oval") gyakran okoznak allergiás reakciókat és kényelmetlenséget a hüvelyben, és nem 100% -ban hatékonyak a terhesség megelőzésében..

De ne feledje, hogy a 12-14 évesek mindenesetre túl korai a szexuális debütáláshoz. Egy nő nemi szerve még nem áll készen a nemi aktusra. Sőt, a lány pszichológiailag még nem áll készen a szexuális kapcsolatokra. Jobb 17-18 éves korig várni szexkel..

Terhesség és szülés.

Most beszéljünk a terhességről. A terhesség olyan időszak, amelynek során egy új személy, egy gyermek fejlődik ki a női testben. Átlagosan a terhesség 280 napig (kb. 9 hónapig), 40 hétig tart.

Hogyan történik a terhesség? A nemi aktus végén egy férfi spermát dob ​​ki a nő hüvelyébe. Ez a sperma sok spermasejtet tartalmaz. Szeretném emlékeztetni önöket arra, hogy a megszakított közösülés nem a fogamzásgátlás eszköze, mert közösülés során, még a magömlés előtt, az ember kis mennyiségű spermiumot tartalmazó kenőanyagot szabadít fel.

A nő hüvelyéből a spermiumok a méhnyakon keresztül behatolnak a méhbe, onnan pedig a petevezetékbe, ahol ezeknek a spermiumoknak az egyikén megtermékenyülhet egy petesejt. A petesejt a petevezetékben van az ovuláció során (rendszeres 28 napos menstruációs ciklus esetén ez körülbelül a menstruációs ciklus 12-14 napja, a menstruáció első napjától számítva). A sperma (csak egy) és a petesejt összeolvadása után megtermékenyített petesejt (embrió) képződik, amely a petevezetéken keresztül kezd el mozogni a méh üregében, és ott rögzül az egyik falon.

A terhességet a menstruáció késése jellemzi. Ez az első és legbiztosabb jel. Ízváltozás, émelygés, gyengeség, a hőmérséklet enyhe emelkedése lehetséges. A gyógyszertár speciális teszteket árul a terhesség megállapítására a késés első napjától kezdve. A vizsgált nőgyógyász a terhességet legkorábban két héten belül állapíthatja meg. A legpontosabb diagnosztikai módszer a hCG és a méh ultrahangjának vérvizsgálata.

A magzat nagyon gyorsan fejlődik a méhben. 4,5 hét múlva már lehetséges ultrahangvizsgálat a szívverés meghatározására. Az agy és az idegrendszer aktívan fejlődik.

A terhesség trimeszterekre oszlik. Hárman vannak. Tehát az első trimeszterben bármilyen negatív tényező, például a rossz szokások, vetéléshez (spontán abortuszhoz) vagy magzati rendellenességekhez vezethetnek. Ezért egy terhes nőnek különösen körültekintően kell figyelnie az egészségére, táplálkozására és életmódjára. Kötelező a terhességre történő regisztráció egy antenatális klinikán. A regisztráció után rendszeresen meg kell látogatni a nőgyógyászt és néhány más szakorvost, valamint számos tesztet el kell juttatni.


Így néz ki a baba 9 hétkor.

És így néz ki egy teljes idejű baba.


A terhesség 38. hetétől kezdődően a nő teste felkészülni kezd a közelgő születésre. A has elsüllyed, megjelenhetnek a méh tónusa (feszültségérzet) és a mellbimbókból származó kolosztrumcseppek. Ezek normális jelenségek..

Normális esetben a vajúdás önmagában 40 hetesen kezdődik. Ennek előfeltétele az előkészített méhnyak (megpuhult és kissé nyitott) Az első szülés átlagosan 10-12 óráig tart. A nő egész idő alatt fájdalmas érzéseket fog érezni a has alsó részén és a hát alsó részén. Az összehúzódások során a méhnyak megnyílik. A magzatvíz, amely a gyermeket a terhesség szinte teljes időtartama körül vette körül, távozik. Ha a méhnyak nyílása 10 cm-re van a nyílástól, akkor egy nőt meg kell nyomni, hasonlóan ahhoz a vágyhoz, hogy nagyszerűen vécére menjen. Ezt hívják tolásnak. A nő elkezd keményen nyomulni, hogy "kitolja" a gyereket. A gyermek a méhnyakon keresztül kilép a hüvelybe, onnan pedig a szülész-nőgyógyász gondozó kezébe. Közvetlenül a születés után a gyermeket lemérik és megmérik.

Leírtam az ideális születést. De vannak mindenféle komplikációk. A szülés nem mindig természetes módon zajlik. Néha gyógyszerek beadására van szükség a szülés folyamatának felgyorsítása érdekében. Vannak olyan helyzetek is, amikor egy nő nem tud természetes úton szülni, és császármetszést kell végeznie. A baba az anya hasfalának bemetszése révén születik meg.

Alapjában véve ennyi. Befejezésül szeretném elmondani. A terhesség az egyik legszebb és legrövidebb időszak a nő életében. De a lényeg az, hogy meg kell tervezni. Jelenleg számos eszköz létezik a nem kívánt terhesség ellen, még a legfiatalabb lányok számára is..

Hogyan magyarázzuk el egy gyermeknek, honnan származnak gyerekek?

- Honnan származnak a babák? - hirtelen, mint egy kék villanás kérdezi babáját. Egy ilyen kérdés a felkészületlen szülőt színre tereli és megzavarja, és a gyermek, látva egy felnőtt félénkségét, még jobban kezd érdeklődni e téma iránt, mert a reakcióból ítélve nyilvánvaló, hogy itt valami különleges rejtőzik. Annak érdekében, hogy a gyermekek születésével kapcsolatos kérdések egy nap ne érjenek meglepetéssel, próbáljon előre átgondolni a rájuk adott válaszokat. Ebben az esetben nem kell menekülnie vagy zavaró magyarázatokba bocsátkoznia..

Van egy vélemény, hogy egyáltalán nem szükséges ilyen témákat megvitatni a gyerekekkel, korábban senki nem beszélt ennyit erről, élt és élt, gyermekeket adott életre és boldog volt. Nagymamáinknak és nagyapáinknak nem volt túl gazdag fantáziájuk, így ha nagy titokról beszéltek, akkor a gyermek születését azzal magyarázták, hogy találtak egy babát egy káposztában, egy gólya hozta vagy csak egy boltban vásárolta meg... férfi és nő között, és a haladóbb gyerekeknek maguknak sikerült minden kérdésre választ találniuk, felmászva a szülő szekrényébe, vagy megbeszélve idősebb barátaikkal.

De a modern pszichológusok azzal érvelnek, hogy a kitalált történetek egy ilyen érzékeny témában nagymértékben alááshatják a gyermek szüle iránti bizalmát, mert előbb-utóbb nyilvánvalóvá válik a titok, és a csecsemőt nagyon fel fogja háborítani a szülői ravaszság. Ne felejtsük el azt sem, hogy a gyermekek körüli korábbi élet, erkölcs és általános légkör teljesen más volt. A mi időnkben a szex és a szexuális felszabadulás mindenhol támogatott; Az internet és a kütyük, a televízió és a sajtó gyermekkora óta nyilvános. Mindez azt sugallja, hogy jobb lenne, ha gyermekei egy ilyen intim témát megtudnának a szüleiktől, és nem az internetnek és a televíziónak köszönhetõen torz ötletet kapnának..

Feltétlenül el kell ismerni a gyermek jogát arra, hogy érdeklődő kérdéseket tegyen fel a szexről, a fiú és a lány közötti különbségről, valamint arról, hogy megbízható válaszokat kapjon rájuk. Nem valószínű, hogy valaki ezt tapintatosabban és bölcsebben tudja majd megtenni, mint maga. A gyereknek látnia kell, hogy ez a téma nem okoz zavart, szégyent vagy haragot a felnőttben, és hogy nem gondolja, hogy gyermeke túl fiatal ahhoz, hogy ilyen "felnőtt dolgokról" beszéljen. Hogyan lehet a gyermek kíváncsiságát helyesen kielégíteni? Felesleges részletek nélkül, de fontos pontok elrejtése nélkül is.

A gyermekeknek egyszerű, de ugyanakkor pontos válaszokra van szükségük, mert azok a kérdések, amelyekre nem kapnak magyarázatot, arra kényszerítik a gyerekeket, hogy valami olyanra gondoljanak, ami távol áll az igazságtól, és a jövőben félelmet vagy szorongást okozhat. Amikor elmagyarázza gyermekének, honnan származnak gyerekek, igazat kell mondania, de ezt az igazságot a gyermek életkorához kell igazítani. Ne féljen túl sokat mondani, a gyerekek pontosan annyi információt fognak megtudni, amennyit pillanatnyilag képesek érzékelni és emlékezni. Természetesen minél idősebb a gyermek, annál több kérdése van, és ha felnő, ha szükséges, további információkért és magyarázatokért fordul Önhöz..

Hogyan magyarázzuk el egy 3-5 éves gyermeknek, honnan származnak a gyerekek?

Alapvetően a csecsemők születésének története iránti érdeklődés a "miért" korában jelentkezik - azaz. 3-5 éves. Ekkor a gyermek felnő, és azonosulni kezd az egyik nem képviselőjével - lányokkal vagy fiúkkal. Érdeklődni kezd saját testének felépítése és a nemek közötti különbségek iránt. A gyerekek nem hagyják figyelmen kívül egy felnőtt testét, és természetesen nagyon meglepik őket egy terhes nő nagy pocakja. Egy hároméves gyermek elmagyarázása a születéséről valójában nem olyan nehéz, mint amilyennek első pillantásra tűnik. Bár egyáltalán nem szükséges beszélni a fogantatás fiziológiai mechanizmusairól, a gyermek viseléséről és a szülésről.

Csak egy jó kedves mesére szorítkozhat, amely arról szól, hogy szülei szerelmesek lettek, összeházasodtak és nagyon szerettek volna egy kis babát. Szerelme jeléül az apa ajándékot adott anyának: egy varázsmagot, amelyet a pocakjába helyezett. A hasban a magból kis ember lett, és amikor a kis ember felnőtt és szűknek érezte magát anyja házában, megkérte, hogy nyissa ki az ajtót, és megszületett. Így született meg a baba. Ezzel a történettel együtt mutassa meg a csecsemőnek egy fotót a családi albumból, ahol az anya pocakkal van, majd a kismamával a szülészeti kórházban. A legfontosabb itt az, hogy gyermeke megértse, hogy olyan szülők szülötte, akik nagyon szeretik..

Hogyan jelennek meg a gyerekek: hogyan magyarázhatók az óvodásoknak (6-8 évesek)

Óvodai vagy általános iskolás korban, amikor a gyerekek oktatási intézményekbe kezdenek járni, kíváncsiságuk természetesen megnő, és a korábbi magyarázatok már nem elégítik ki a kíváncsi embereket. Végül is a gyermek felnő, nehezebben kezd gondolkodni, bizonyos élettapasztalatot szerez, és most már nem elég neki a történet arról, honnan származnak a gyerekek, a gyermeknek szüksége van a folyamat részleteire és részleteire. Pszichológiai szempontból ez a kor pontosan az az idő, amikor a gyerekek elkezdik felfedezni a felnőtt kapcsolatok világát, az érzések és érzelmek világát, és természetesen lehetetlen teljesen megvédeni a gyereket az élet, a tévé vagy az internet meghitt jeleneteitől..

Ezért csak őszintén kell beszélnie gyermekével a szexuális kapcsolatok alapjairól. El kell adni a gyermeknek, hogy a szex természetes és normális, de csak a felnőttek és a szeretet kedvéért foglalkoznak vele. Ezért világosan világossá kell tenni, hogy az intim kapcsolatok a felnőttek kiváltságai, ugyanakkor nem képezik a gyermek szégyene és zavara érzését e téma említésénél. Magyarázza el gyermekének, hogy az emberi test sokféle sejtből áll, és vannak olyan sejtek (úgynevezett nemi sejtek), amelyek a lányt nővé, a fiút pedig férfivá teszik. Amikor két ember szereti egymást, jól érzik magukat és jól élnek, hamarosan összeházasodnak és együtt élnek, alkotva a társadalom egységét - egy családot.

A születendő csecsemő menedéke az anya pocakjában van, és méhnek hívják. Csecsemőről álmodva két szerető ember sok időt tölt együtt, folyamatosan csókolózva és ölelkezve. Így az apu sejtjei jobban meg akarják ismerni anyukáját, és ennek eredményeként e simogatások során, amikor a leggyorsabb apa sejtje, az úgynevezett sperma eljut az anya petesejtjéhez, és megkezdődik az új élet felfogása - a terhesség. Tíz hónapon keresztül az anya a szíve alatt hordozza a babáját, nő és fejlődik, majd egy speciális szülészeti kórház orvosainak segítségével megszületik. A gyermek természetesen megkérdezi, hogy pontosan hogyan zajlik egy új ember születése..

Megmagyarázhatja, hogy a bölcs természet a nőknél egy speciális nyílást hozott létre a has alsó részén, amelyen keresztül a baba megszületik. De ha a szülés folyamán néhány probléma jelentkezik, és a nő nem tudja magát megszülni, akkor megoperálják: a gyomrot gondosan kinyitják, majd a babát kiveszik belőle. Nem árt, mert minden műveletet egy speciális fájdalomcsillapító injekció után végeznek. Gyakran az ilyen történetek után a gyermekeket arra kérik, hogy mutassák meg, hol található a repedés, ahonnan a gyermek született. Ne tévedj el. Magyarázza el gyermekének, hogy minden ember testén vannak titkos helyek, amelyeket nem kell mindenkinek megmutatnia. Csak saját maga vagy szülei láthatják őket, valamint orvosok az anya vagy az apa beleegyezésével..

Sok felnőtt a gyerekekkel való kommunikáció során fél attól, hogy az intim szerveket saját nevükön szólítsa, és egy bizonyos pontig csak "pisya" néven hívják őket. Amint gyermeke felnő, összeszedheti a bátorságot, és mégis megmondhatja neki a helyes neveket. Hidd el, a gyermekek számára a "hüvely" vagy a "pénisz" szavak ugyanolyan új és általánosak, mint bármely más. Az egyetlen dolog, hogy figyelmeztesse gyermekét, hogy nem szabad mindenki előtt kimondania ezeket a szavakat, különben, ha a gyermek hirtelen azt akarja mondani a boltban a néninek, hogy anyunak hüvelye van, apunak pedig pénisze, akkor zavarban kell lennie, és el kell pirulnia mások előtt. De még ha hasonló helyzet is előfordul, ne ordítson és ne káromkodjon gyermekére. Nyugodtan vidd félre, és csendesen emlékeztesd, hogy ilyen témákat csak szeretteivel lehet megbeszélni, és nem mindenki előtt. Mondja el, hogy az intim szerveiről idegenek előtt beszélni ugyanolyan csúnya, mint mondjuk az orrát csípni.

Kerülendő hibák, amikor meghitt témákat beszélgetnek a gyerekekkel

 • menekülni és nem hajlandó válaszolni

Még akkor is, ha gyermekének a szüléssel, illetve a férfi és a nő közötti intim kapcsolattal kapcsolatos kérdései zavarba ejtik, nem szabad figyelmen kívül hagyni őket, és elzárkózni a válaszolástól. A gyermek kíváncsisága intim témával kapcsolatban teljesen normális. Összefügg a fejlődésével és a világ és önmagunk ismeretének igényével. Ezért a gyerekeknek nem szabad bűnösnek érezniük magukat a teljesen természetes iránti érdeklődés miatt..

Ha először találja magát felkészületlennek, mondja meg gyermekének, hogy kicsit később meséljen neki mindenről. Ne várjon, álljon elő magyarázattal, forduljon gyermekpszichológushoz, ha nehezen találja meg a mondandóját, szerezzen be végül egy gyermeki szexuális enciklopédiát. Ha megfagyasztod a gyermeket és eltaszítod, akkor lehet, hogy már nem kell válaszolnod az ilyen kérdésekre, de aláássa a szülők iránti bizalom. A továbbiakban a gyermek azon az oldalon áll, hogy érdeklődjön minden fontos kérdés iránt.

 • erőszakos események

Nem szabad elmondania gyermekeinek, hogy még nem állnak készen a meghallgatásra és a megértésre. Például nincs szükség arra, hogy egy kétéves gyermek ismerje a férfi és a nő nemi szervének nevét, nem kívánatos, ha egy ötéves gyermeket beavatnak a nemek közötti intim kapcsolatok folyamatába, és egy iskolás számára felesleges lehet tudni, hogy milyen helyzetben foganatosítják a gyermeket, milyen erekció és mennyire fájdalmas a gyermekfolyamat. tevékenységek. A gyermek fejébe kerülő összes információt adagolni kell, és életkorának, fejlettségének megfelelően kell adaptálni..

 • olvasson kifejezéseket az orvosi szakirodalomból a gyermekek felé

Nem szükséges tudományos gyanúval bombázni a gyermeket, és megalkotni azt az elképzelést, hogy a gyermekkészítés folyamata tisztán mechanikus. A gyermekeknek nem száraz, hanem átfogó magyarázatokra van szükségük, hanem elérhető és egyszerű formában kell választ adniuk kérdéseikre. Feltétlenül beszéljen a gyermekek születésével kapcsolatos érzelmekről: a szülők egymás iránti szeretetéről, a csecsemővárás és a születés boldogságáról.

 • intim témáról elmondani a gyermeknek az ellenkező nemű szülőknek

Jobb lesz, ha egy azonos nemű szülő beavatja a gyermeket a születése és a szexuális fejlődése kérdéseibe. Végül is, amikor a baba felismeri nemét, általában a fiúk azonosulnak az apukákkal, a lányok pedig az anyákkal. Ez tovább segíti a gyermeket abban, hogy helyesen pozícionálja magát a társadalomban. Emellett idősebb korban a gyermek számára sokkal könnyebb intim kérdést intézni a vele azonos nemű szülőhöz..

 • ne nyúljon a gyermekek születésének témájához, ha a gyermeket nem érdekli saját maga

Lehet, hogy a gyerek egyáltalán nem indít beszélgetést intim témában a szüleivel, mert nincs rá szüksége, hanem éppen ellenkezőleg, a túl erős és izgalmas érdeklődés miatt. Talán egyszerűen nagyon szégyenlős, vagy úgy látja, hogy a felnőttek nem akarják őszintén viselkedni, ezért egyszerűen önmagába néz, vagy megpróbál tanulni valamit más gyerekektől. Fontos, hogy megértse, hogy 3-5 éves korában beszélgetést kell folytatnia egy gyermekkel az életről, a halálról, a szerelemről és a gyermekekről, még akkor is, ha nem jelzi, hogy érdekli.

 • kerülje a szexuális visszaélést

Figyelembe véve, hogy a modern világban mekkora erőszak van, beleértve a gyermekeket is, elengedhetetlen a gyermek számára eljuttatni, hogy teste csak neki tartozik, és hogy csak a felnőttek szeretik egymást. Megfélemlítés és ijesztő történetek nélkül figyelmeztesse gyermekeit, hogy nem beszélhet, még kevésbé távozhat idegenekkel, és senkinek nincs joga hozzányúlni szülők hiányában. Ha valaki megkéri a babát, hogy vetkőzzen le, mutassa meg intim szerveit, vagy érintsen meg, a gyermeknek mindenképpen el kell mondania erről anyának és apának.

Így arra a következtetésre jutottunk, hogy fontos és szükséges a gyermekekkel szexuális témában kommunikálni. Ehhez csak ki kell választania a megfelelő pillanatot és fel kell készülnie, valamint be kell mutatnia a gyermeket az életkorához igazított információkkal..

Fontos Tudni A Maszkok Haj

B6 és B12 vitamin: felszabadulási forma, használati utasítás és kompatibilitás

A B6 és B12 vitamin rendkívül szükséges anyag az emberi test számára, mivel a sejtek anyagcseréjében az egyik legfontosabb szerepet töltik be, és részt vesznek a legtöbb létfontosságú folyamatban.

A hajszínezés minden titka

A kép kísérletezésének szerelmeseinek tökéletesek a fürtök gyengéd festékkompozíciói. A tonizálás kevésbé agresszív hatású, mint a tartós festék, nem rombolja a hajszálat. A modern gyártók színpalettája szembetűnő változatosságában.