Legfontosabb / Eljárások

2. rész: Jó és gonosz adalékok - parabének samponokban

Eljárások

Folytatva a samponok kémiai adalékanyagainak témáját, nem hagyhatok figyelmen kívül egy másik "gazembert". Parabénekről van szó, amelyek szinte minden kozmetikumban megtalálhatók. Talán ők foglalják el a második helyet a szulfátok utáni „káros” és ellentmondásos besorolásban. Ez az összetevő valóban veszélyes az emberre, és szükség van-e parabénmentes sampon vásárlására? Találjuk ki.

Parabének samponokban: mi ez és miért?

A parabének egy sav nehezen kiejthető nevű észterei (más szóval, para-hidroxi-benzoesav). Ma hatékony és legelterjedtebb tartósítószerként használják őket a kozmetikumok, gyógyszerek és élelmiszerek gyártásában. A parabének megvédik a termékeket a baktériumoktól, gombáktól és penészektől, amelyek továbbra is igyekeznek megtelepedni egy étvágygerjesztő krémedényben vagy egy hangulatos üveg samponban. Kiderült, hogy ezen alkatrészek használata nagyban leegyszerűsíti mind a gyártók, mind a fogyasztók életét. A parabének a következő funkciókat töltik be:

 • biztosítja a termék higiéniáját;
 • jelentősen meghosszabbítja az eltarthatósági időt;
 • fenntartsa az állagot, megvédve a terméket a rétegektől.

A parabéneket nem a vegyészek találták ki, hanem természetüknél fogva - növényekben és bogyókban találhatók: áfonya, áfonya, vörösáfonya. A természetes termékekből történő szintézisük azonban túl drága, ezért az emberek régóta gyártanak szintetikus analógot. Ugyanolyan hatékony, de olcsó és potenciálisan veszélyes.

Káros parabének: mítoszok és valóság

A parabéneket több mint 400 éve használják az iparban tartósítószerként, de csak a közelmúltban jelent meg körülöttük kétségek, szörnyű elméletek és mítoszok felhője. Mondom a legnépszerűbb érveket azok ellen, akik az általunk tárgyalt adások ellen szólnak..

 1. A parabének mellrákot okoznak. Valójában 2003-ban a tudósok rémisztő statisztikákat tettek közzé - a daganatok 20 esetéből 18-ban a parabének magas koncentrációját találták a sejtekben. A tartósítószer támogatói cáfolták egy ilyen állítást: miféle statisztika ez, ha csak 20 mintát vizsgálnának! Nem elég egy sokmilliós lakosság számára. Általában ezt a tényt tagadták, de a fogyasztók továbbra is nyugodtak maradtak..
 2. A parabének hozzájárulnak a női hormonok - ösztrogének - túltermeléséhez. Ez már nem mítosz, hanem valóság. De sok kozmetikai adalékanyag, beleértve a természeteseket is, „vétkezik”..
 3. A parabének öröklődnek. Ezt a feltételezést olyan kutatók állították, akik állatkísérleteket végeztek. Erre a parabén szószólói így válaszoltak: „Nem vagytok jó emberek, akik kisebb testvéreinken kísérleteztek. A tartósítószer nem halmozódik fel, de a szervezet gyorsan kiválasztja. Bizonyított! ".

Az ellenzők ennek ellenére kompromisszumra jutottak - a parabének felhasználhatók a gyártásban, de csak kismértékben. Tehát a tanúsított kozmetikumok biztonságosak az egészségre. Vásárolja megbízható eladóktól.

Hogyan lehet parabéneket találni a samponban?

A legszókimondóbb gyártók gyakorlatilag nem leplezik el a tartósítószert vásárlóiktól. Termékeikben "-paraben" vagy paraben végződésű szavakat talál. A következő észterek találhatók leggyakrabban a samponokban (az egészségre ártalmas sorrendben):

 • butil;
 • izobutil;
 • vágott;
 • etil;
 • metil.

A parabéneket gyakran numerikus értékekkel kódolják: E218, E214, E216. Ebben a formában valószínűleg látta őket a kereskedelmi joghurtok, kolbászok és egyéb termékek címkéin. A tartósítószernek bonyolultabb szinonimái is vannak, emlékeznie vagy leírnia kell. Például: metagin, arahidroxi-benzoát, hidroxi-benzoesav és hidroxi-benzoesav, PHB.

Parabénmentes samponok

A természet rengeteg tartósítószert adott nekünk: C- és E-vitamint, propolisz kivonatot, tengeri moszatot és sok más terméket. Biztonságosak, hatékonyak, megfizethetőek, de rövid életűek - az ilyen adalékanyagokkal ellátott kozmetikumok nem tartanak tovább 3 hétnél tovább. És csak akkor, ha a hűtőszekrényben van. Nyilvánvaló okokból a sampongyártók általában praktikusabbak a kozmetikumok megőrzése során. De nem mindenki használ parabéneket. Éppen ezért egyes palackokon láthatjuk a "Nem tartalmaz parabéneket" feliratot és ugyanakkor a megfelelő eltarthatóságot (legfeljebb 2 év)..

Természetesen kíváncsi voltam, milyen parabénmentes samponok vannak a koreai és japán gyártóknál. Különösen a tartósítószer ellenzői számára a következő márkákat gyártják:

Hogyan cserélhetik ki a gyártók a parabéneket? Íme a leggyakoribb analógok: diazolidinil-karbamid (diazolidinil-karbamid), nátrium benzoát (nátrium benzoát), kálium-szorbát (kálium-szorbát). Ezenkívül szorbinsavat és szalicilsavat, illóolajokat és etil-alkoholt használnak. A parabénekhez hasonlóan ezek a termékek is kiváló fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkeznek. De ez nem azt jelenti, hogy biztonságosabbak vagy jobbak. Az alkohol például nagyon kiszárítja a bőrt. Az illóolajok allergiát válthatnak ki..

Összefoglaljuk

Fontosak a samponban található szintetikus parabének. Vannak olyan előnyeik, amelyekkel nem lehet vitatkozni - olcsók, meghosszabbítják a termékek eltarthatóságát és megőrzik higiéniájukat. Ezenkívül ritkán okoznak allergiát, ami nem mondható el a természetes tartósítószerekről. Elutasítani őket szinte lehetetlen.

Természetesen teljesen átállhat a bio vagy házi kozmetikumokra, de még egy ilyen drasztikus megközelítés sem szünteti meg a lehetséges kockázatokat és nehézségeket. A legjobb megoldás a parabéneket tartalmazó kozmetikumok minimalizálása. Bármely kémiai adalékanyag általában. Akkor nem kell aggódnia a részesedése miatt a kedvenc samponjában. A lényeg, hogy ne aggódjon a tudósok ellentmondásos polémiája miatt. Mivel az idegsejtek biztosan nem regenerálódnak!

Nastya Vorobyova veled volt. És ti, kedves bloglátogatók, legyetek éberek, ne gyanakodjatok! =)

Parabének samponokban és kozmetikumokban

Mik a parabének a samponokban és a kozmetikumokban?

A parabéneket gyakran tartósítószerként használják samponokban és más kozmetikumokban..

A parabének sokféle baktériumtól és penésztől védik a kozmetikumokat.

A parabének segítségével biztosított a kozmetikumok biztonsága, megnő az eltarthatósági idő. Ezenkívül a parabéneknek köszönhetően a samponok és krémek megőrzik az egységes állagot, és tárolásuk és felhasználásuk során nem rétegződnek..

Vannak természetes parabének. Néhány bogyóban és levélben megtalálhatók és természetes tartósítószerek..

A parabének természetes termékekből történő izolálása azonban gazdaságilag nem kivitelezhető. A vegygyárak szintetikus parabéneket állítanak elő, amelyek ugyan hatásosak, de aggodalmat keltenek.

Kutatás a kozmetikumok parabénjeinek egészségügyi kockázatairól

A kozmetikumokban található parabének veszélyeire vonatkozó adatok ellentmondásosak. Vannak tanulmányok, amelyek megerősítik a parabének egészségi veszélyeit, és cáfolják ezeknek a tartósítószereknek a lehetséges káros hatásait..

Leggyakrabban a következő hipotézisek aggasztják a parabének kozmetikumokban és samponokban rejlő veszélyeit:

 • a parabének mellrákot okozhatnak;
 • a parabének növelik a női hormonok - ösztrogének termelését, mind nőkben, mind férfiakban;
 • a testben felhalmozódott parabének átkerülnek az anyától az újszülött csecsemőig.

Az a javaslat, hogy a kozmetikumokban található parabének mellrákot okoznak, a 2000-es évek elején hangzott el. Ezután tanulmányokat végeztek, amelyek azt mutatták, hogy a szövetekben előforduló daganatok 80% -ában magas volt a parabének koncentrációja. A tanulmányhoz azonban figyelembe vették az esetek számát, ami a statisztikákhoz nem elegendő. Tehát a parabének rákkeltő veszélyének kérdése továbbra is nyitott..

A samponok és kozmetikumok parabének hormonális állapotra gyakorolt ​​hatásáról szóló hipotézist hivatalosan megerősítették. Valóban, az ösztrogén szintje emelkedik a parabénekkel rendelkező termékek használatától..

A parabének anyáról gyermekre való átterjedésének veszélyét nem erősítették meg. A parabének gyorsan kiürülnek a szervezetből.

A legtöbb tanúsított kozmetikum és sampon elfogadható mennyiségű parabént tartalmaz, és nem jelent komoly egészségügyi veszélyt.

Mi helyettesítheti a parabéneket a kozmetikumokban

Azoknak a fogyasztóknak, akik a legkisebb kockázatokat is szeretnék elkerülni, samponok, öblítők és egyéb kozmetikumok parabének nélkül kaphatók..

A természetes kozmetikumok természetes tartósítószerekkel, például C-vitaminnal, propolissal vagy alga kivonattal, nagyon rövid eltarthatósággal rendelkeznek - hűtőszekrényben tárolva körülbelül három hét.

Ezért a gyártók kénytelenek a kozmetikumok és samponok parabénjeit más tartósítószerekkel helyettesíteni:

 • diazolidinil-karbamid;
 • nátrium benzoát;
 • kálium-szorbát;
 • szorbinsav és szalicilsav;
 • különféle illóolajok;
 • etanol.

Ezek az anyagok, valamint a parabének megvédik a kozmetikumokat a baktériumok és gombák szaporodásától. Ezeknek a tartósítószereknek megvannak az előnyeik és hátrányaik, de nem is számíthatók a teljesen biztonságos anyagok közé..

Az egészségre a legbiztonságosabb a kálium-szorbát, a szalicilsav és az illóolajok.

Az illóolajok teljesen természetesek, de problémákat okozhatnak az egyéni intoleranciában.

Mi az eredmény?

Milyen következtetést vonhatunk le a samponokban és kozmetikumokban található parabénekről??

A parabének olcsók, hatékonyak és viszonylag biztonságosak. Ha nem él vissza a kozmetikumokkal, néha cserélje le a samponokat és a krémeket parabénekre házi készítésű természetes gyógymódokkal, vásároljon tanúsított kozmetikai termékeket, akkor nem lesz kézzelfogható egészségkárosodás.

 • Szilikonok, szulfátok és parabének samponban - mik ezek és hogyan veszélyesek? A káros tartósítószer nélküli termékek listája

  Szinte az összes modern hajtermék szulfátokkal és parabénekkel van töltve. Mindez annak köszönhető, hogy a gyártók pénzt próbálnak megtakarítani anélkül, hogy a fogyasztó egészségére gondolnának..

  Előfordul, hogy sok pénzt samponokra költenünk, nem érünk el effektust, vagy éppen ellenkezőleg. Mindez a kozmetikumok rossz összetételéről szól - a szulfátok és a parabének jelenlétéről.

  Kedves Olvasók! Cikkjeink a jogi kérdések megoldásának tipikus módjairól szólnak, de minden eset egyedi..

  Ha meg szeretné tudni, hogyan oldhatja meg konkrét jogi problémáját, kérjük, lépjen kapcsolatba a jobb oldali online tanácsadó űrlappal, vagy hívja a +7 (800) 350-91-63 telefonszámot. Gyors és ingyenes !

  Szulfátok és parabének - mi ez?

  A parabén egy vegyi anyag, amely para-hidroxi-benzoesavból képződik. Gyakran tartósítószerként használják (arról, hogy honnan származnak a parabének, mik azok és hol található ez az anyag, olvassa el itt).

  A parabének legnépszerűbb típusai: E218 metilparabén, E214 etilparabén, E216 propilparabén és butilparabén. Kevésbé elterjedt izopropil-parabén, izobutil- és benzil-, valamint nátriumsók.

  A kutatók biztosítják, hogy a parabének 0,4-0,8% koncentrációja nem károsítja a szervezetet.

  A szulfátokat ásványoknak, kénsavas sóknak nevezzük. A samponok gyakran a fő összetevők. Szinte minden jármű rendelkezik SLES, SLS, ALES és ALS rendszerrel. Ezek agresszív felületaktív anyagok. De az utolsó 2 alkatrész olcsóbb és veszélyesebb.

  Itt többet megtudhat arról, hogy mi ez - parabének a kozmetikumokban, és mire szolgálnak, valamint itt megtekintheti azoknak a termékeknek a listáját, amelyek nem tartalmazzák ezeket a káros anyagokat..

  Miért adják hozzá a samponokhoz??

  Az SLS, SLES, ALS és ALES szulfátok nagyon olcsók. Minimális fogyasztással képesek sűrű és tartós habot biztosítani, gyorsan lemossák a szennyeződéseket és zsírokat a hajról és a bőrről.

  Parabének samponban - mik ezek és mire használják őket?

  De az összes szintetikus komponens problémája az allergia kiváltásának képessége..

  Alternatív anyagok

  Az organikus kozmetikumok gyártói parabének és agresszív felületaktív anyagok helyett a következő összetevőket használják:

  • a magnézium-laureth-szulfát az egyik felületaktív anyag, de sokkal lágyabb, mint az SLS-ek. Tisztít, de nem irritál;
  • kokamidopropil-betain - lágyított ko-felületaktív anyag, amelyet az alap felületaktív anyag káros hatásainak csökkentése céljából adnak hozzá;
  • a kokoglükozid hihetetlenül enyhe felületaktív anyagként működik a hajmosás során, emulgeálószerként és habzószerként használják. Gyümölcscukorból és száraz kókuszpépből kivonva;
  • szappan dió kivonat - természetes komponens, növényi eredetű habzószer;
  • A citromsav természetes antioxidáns és tartósítószer, amely normalizálja a bőr pH-egyensúlyát. Képes semlegesíteni az alkáli- vagy savfelesleget;
  • a caton tartósítószer. Megakadályozza a gombák és baktériumok szaporodását. Alacsony koncentrációban biztonságos;
  • a szintetikus alkoholt tartósítószerként használják;
  • a dihidroxi-ecetsav tartósítószerként működik, baktericid és gombaellenes hatást fejt ki. Biztonságos a test számára;
  • nátrium-benzonát - antiszeptikus a baktériumok szaporodásának gátlására;
  • tartósítószerként kálium-szorbátot használnak.

  Különleges jelölés a címkén

  A címkén található hasonló jelzés azt jelzi, hogy a termék elkészítéséhez nem használtak káros szulfátokat (SLS, SLES, ALS és ALES) és parabéneket. Ezeket enyhébb felületaktív anyagok, természetes tartósítószerek és kivonatok váltották fel. Ez a sampon:

  1. nem sérti a természetes pH-környezetet, nem irritálja és nem szárítja a bőrt;
  2. minimalizálja a korpásodás és a hajhullás kockázatát;
  3. nem károsítja a gyermekek egészségét;
  4. a haj fényt és erőt nyer.

  A szulfátos termékeket csak jól hidratált hajra és bőrre szabad használni. A víz védőgátat hoz létre az anyagok felszívódása ellen.

  A hajmosáshoz használt termékek listája káros vegyi anyagok hozzáadásával

  A jól ismert márkák káros összetevők hozzáadásával jelennek meg a termékek listájában:

  • Estel Professional samponok;
  • L'Oreal samponok;
  • Revlon Professional;
  • Timotei;
  • Garnier;
  • Galamb.

  Veszélyes összetevők nélkül is működő cégek

  • Aubrey Organics;
  • Logona;
  • Sivatagi esszencia.

  Tömegpiaci források:

  • Natura Siberica;
  • Planeta Organica;
  • Organikus konyha;
  • "Agafia nagymama receptjei";
  • Belita;
  • "Tiszta vonal".

  A szulfátok és parabének nélküli babasamponok listáját itt tekintheti meg.

  Mi a haszna a használatnak?

  Annak ellenére, hogy a parabének képesek harcolni a baktériumok és gombák szaporodásával, hajlamosak felhalmozódni a test szöveteiben. Az olajfinomítás melléktermékei. Allergiás reakciókat, bőrbetegségeket okoznak. Veszélyes a terhes nők számára, mert képes befolyásolni a születendő babát.

  A szulfátokat jobban tanulmányozzák ebben a tekintetben. A fő negatív hatások a következők:

  1. allergiás reakciók;
  2. a fejbőr irritációja a durva tisztító hatás miatt;
  3. szárazság és hámlás;
  4. a haj szerkezetének megsemmisítése;
  5. az állandó használat zsírozza a hajgyökereket, gyorsabban piszkosulnak.

  A kozmetikumokban található parabének veszélyeiről és előnyeiről külön cikkben beszéltünk részletesebben..

  Ami az előnyöket illeti, ez csak pénzügyi értelemben nyilvánul meg. A szulfátokat, parabéneket és szilikonokat tartalmazó samponok olcsóbbak és gazdaságosabbak.

  Összegzésképpen fontos elmondani, hogy az egészség sok éven át történő megőrzése érdekében a megfelelő választást kell választania a szerves samponok mellett, káros összetevők hozzáadása nélkül. A márkák széles választéka lehetővé teszi a megfelelő opció kiválasztását. De mindenesetre alapok vásárlásakor mindig ellenőrizze a címkét és olvassa el az összetételt.

  Nem találta meg a választ a kérdésére? Tudja meg, hogyan oldhatja meg pontosan jogi problémáját - hívjon most:

  Milyen samponok száraz hajat

  Sok hajápolási termék többet árt, mint használ. A samponokban és balzsamokban gyakran használt összetevők rövid távú pozitív hatással bírnak, de állandó használat mellett gyengítik a haj egészségét és rontják annak megjelenését.

  Szulfátok

  Ez az összetevő felelős a samponozás során a sűrű hab kialakulásáért. Ez viszketést, irritációt vagy kiütéseket okozhat, és kiszáríthatja a fejbőrt. A szulfátos samponok kinyitják a hajmérleget, ezért a festék és a keratin gyorsan kimosódik, és a szálak bolyhosodnak.

  Parabének

  Valószínűleg nem egyszer hallotta ezt a nevet. A parabének a kozmetikumok gyártásában használt leggyakoribb tartósítószerek. Hozzájárulnak a női hormonok - ösztrogének - túltermeléséhez, ami megzavarja normális működésüket. A készítményben található magas parabén tartalom szintén irritálhatja a fejbőrt.

  Polietilénglikol (PEG)

  Alacsony koncentrációban is a polietilén-glikol az egyik fő bőrirritáló anyag. Szárítja a hajat, megfosztja a természetes nedvességtől, ami hámláshoz és korpásodáshoz vezethet. Ez az összetevő simává és puhává teszi a hajat, de hosszú távon károsítja a hajat.

  Dietanolamin (DEA) és trietanolamin (TEA)

  A DEA és a TEA gazdag habot biztosít és fenntartja a termék konzisztenciáját. Sok embernek allergiás reakciói vannak ezekre az anyagokra, amelyek korpásodásként és száraz fejbőrként jelentkeznek. Szálakban eltávolítják a természetes keratint is, így a haj hullámos és rakoncátlan lesz.

  Izopropil-alkohol

  Számos kozmetikai termék alapanyaga, és segít a hosszú eltarthatóság fenntartásában anélkül, hogy elveszítené a tökéletes állagot. Az alkohol lebontja a természetes gátat és könnyen behatol a vékony fejbőrbe, kiszárítva azt, és kiszolgáltatottabbá teszi a külső káros hatásokkal szemben..

  Kokamid DEA

  A kokamid DEA a kókuszolaj zsírsavszármazéka, ezért sokan tévesen tartják biztonságosnak. Segít rögzíteni az illatanyagokat a kozmetikumokban és a samponokban. Jelenléte rendkívül tisztítóvá és mérgezővé teszi a termék összetételét, ettől a haj száraz és viszketővé válik..

  Szilikonok

  A szilikon bevonja a hajat, fényessé és simavá teszi. Ez a film azonban megakadályozza a tápanyagok eljutását a szálakba, és eltömíti a fejbőr pórusait. A szilikonok hatásainak halmozott hatása van - napi használat esetén a haj fakó és törékeny lesz..

  Parabének és szulfátok a kozmetikumokban: veszélyesek vagy nem

  A szulfátokat és a parabéneket a múlt század 50-es évei óta adják a kozmetikumokhoz. De a 2000-es években „magas” emelkedett ezekre az összetevőkre, és tömeges hisztéria kezdődött, amely a kozmetikumok parabének és szulfátok elleni tiltakozását is eredményezte..

  Ezen a hullámon egy egész trend jelent meg a szépségiparban - parabén / szulfát mentes címkével ellátott kozmetikumok. A parabének és a szulfátok azonban nem tűntek el a legtöbb szépségápolási termékből. Miért fél mindenki ennyire ezektől az összetevőktől, és érdemes-e elkerülni őket??

  Milyen szerepet játszanak a parabének a kozmetikában?

  A parabének tartósítószerek, amelyeket a kozmetikumokhoz (dezodorok, krémek, samponok stb.) Adnak hozzá, hogy a baktériumok ne növekedjenek benne, és az összetétel és az összetevők a lejárati időig megőrizzék hatékonyságukat..

  Számos parabén található meg a termékekben, és ezeket a következők szerint jelöljük: metil, butil, propil, izobutil, izopropil, E218, E214, E216, E214, E219.

  Miért fél mindenki a parabénektől

  A tömeges hisztéria a 2000-es évek elején, Philippe Darbre mammológus beadványával kezdődött. Úgy döntött, hogy megrázza a tudományos világot és az egész kozmetikai ipart azáltal, hogy bemutatta patkányokon végzett tanulmányát, amely kimutatta, hogy a parabének ösztrogénszerű hatásúak. Darbre szerint az ösztrogén, amely a bőrön vagy a légzőrendszeren keresztül jut be a testbe, felhalmozódik és befolyásolja a hormonérzékeny szöveteket. Ennek eredményeként kialakulhat a rák..

  Milyen rákról beszélt a mammológus egy kicsit később, bemutatva egy második vizsgálat eredményét, de nem patkányokon, hanem betegein. Az alany egyes adatok szerint húsz, mások szerint negyven volt. Mindannyian emlőrákban szenvedtek. Filipa minden daganatból mintát vett, és parabének nyomait találta. Elmondása szerint dezodorokból kerültek oda, és a hírhedt alumíniumsók voltak a hibásak a betegségben..

  A tudományos világ azonban nem vette komolyan Darbre kutatásait. A minta a szakértők szerint nagyon kicsi volt. Ráadásul Philip nem tudott megválaszolni számos kérdést, többek között azt, hogy hogyan és milyen körülmények között végezte el a kutatást, miért keverte össze a dezodorok, mert nincsenek magas koncentrációban parabének, és a hölgy nem mutatta be a vizsgálat eredményét. Hirtelen a minták eltűntek valahol, és maguk a dokumentumok is a tesztek után.

  Darbre érvei nem a tudományos világon működtek, hanem a lakókon robbanó bomba hatását. Az emberek megszállottan keresik a parabénmentes kozmetikumokat. A márkakereskedők azonnal reagáltak egy ilyen keresletre, és most megjelentek a piacon a parabén mentes védjegyű vonalak..

  Aztán már a tudományos világban elterjedtek a pletykák, miszerint Darbr egyszerűen szerződést kötött az egyik kozmetikai gazdasággal, amely arra készül, hogy meglepje a világot nonparaben kozmetikumokkal. Ezeket a bizonyítékokat természetesen nem találták meg.

  A tudósok most azzal érvelnek, hogy a parabénektől nem kell tartani, hacsak nem az átmeneti időszakban vásárol kozmetikumokat.

  A minőségi termékekben a parabének koncentrációja nagyon alacsony - csak 0,4-0,8%. Egyáltalán nem károsítja a testet, nem okozhat rákot, sőt allergiát sem..

  Miért van szükség szulfátokra a kozmetikumokban?

  Lényegében a szulfátok olyan sók, amelyek kénatomból, négy oxigénatomból és számos elleninből állnak. Ez az anyag megtalálható a természetben, például magnézium-szulfát vagy Epsom-só (a jól ismert Epsom-só).

  A kozmetikumokhoz speciális típusú szulfáttartalmú vegyületeket adnak - szulfát sók + zsírsavak.

  Ez a keverék habot hoz létre fogkrémekben, tisztítószerekben, tusfürdőkben, samponokban. A habzás segít eltávolítani a szennyeződéseket a bőrről és a hajról.

  A kozmetikában a szulfátok jelentése: lauret-szulfát (laureth-szulfát), layril-szulfát (lauril-szulfát), nátrium-lauril-szulfát.

  Kevesen tudják, de a hajápolási termékekben, nevezetesen a balzsamokban, a hajformázó spray-khez adott típusú szulfátokat - detanglereket - adnak. Segítenek a szálak simításában, megkönnyítik a fésülést..

  Miért fél mindenki ennyire a szulfátoktól?

  Úgy gondolják, hogy a szulfátok lemossák a természetes kenőanyagot a bőrről, károsítják a lipidréteget, szárazságot, irritációt okoznak, haj esetén pedig törékennyé és hasadékossá válnak..

  „Valójában a szulfátok és a szulfátok különböznek egymástól. Két csoportra oszthatók: agresszív és szelíd. Az agresszív szulfátok irritálhatják a bőrt és allergiás reakciót okozhatnak az alkalmazás és a használat során, és teljesen elpusztíthatják a fejbőrünk védőrétegét. Ennek eredményeként töredezett haj és száraz haj jelenhet meg. Ilyen szulfátok találhatók alacsony minőségű tisztítószerekben. A professzionális termékek csak nem agresszív szulfátokat tartalmaznak ”- mondja Natalia Sitdikova, a Redken technológusa.

  Számos lány imádkozik szulfátmentes samponokért és egyéb szulfátmentes termékekért, csak őket használva a gondozásukban. Igaz, nem szabad teljesen szulfátmentes termékekre támaszkodni, mert ezek nem tudják lemosni az összes szennyeződést a bőrről.

  „Valójában a szulfátmentes samponok nem képesek lemosni a formázó termékek maradványait: lakk, gél és szilikonok. Ha rendszeresen használ szulfátmentes ápolószert, akkor azt javasoljuk, hogy hetente egyszer tisztítsa meg a fejbőrt és a hajat hosszában egy szulfátot tartalmazó samponnal, hogy alaposan lemosson mindenféle szennyeződést. ”- tanácsolja Natalya.

  Így kiderült, hogy a szulfátoktól sem kell tartani, a lényeg, hogy megbízható láncokban és üzletekben vásároljon jó kozmetikumokat..

  Szépségápolási parabének-szulfátok: Miért nem szabad félni a "félelmetes" összetevőktől?

  Olyan ijesztőek, mint festették

  • 2019. március 20
  • 13831
  • 1

  A "tiszta szépség" növekvő népszerűsége, valamint a kozmetikumokkal kapcsolatos mítoszok meghökkentő kitartása hozzájárult a konzervdobozaink többségében található veszélyes, sőt káros összetevőkről szóló vélemények elterjedéséhez. A leghíresebb opál tárgyak a parabének és a szulfátok: úgy tűnik, hogy a kozmetikai ipar az SLS-mentes címkét használja talizmánként az eladások csökkenése ellen. Megpróbáltuk kitalálni, honnan ered az emberek iránti ellenszenv, és vannak-e okok arra, hogy a kozmetikai kémia szempontjából ne bízzunk bennük.

  Szöveg: Christina Farberova,
  a "Chris Printing" távirati csatorna szerzője

  Parabének

  A parabének olyan vegyszerek, amelyeket tartósítószerként és élelmiszer-adalékanyagként használnak. A kozmetikumokban, a testápolási termékekben és az élelmiszerekben biztosítékként működnek: nem engedik, hogy a mikrobák, a penész és az élesztő megjelenjen a tömegben. Parabének nélkül a kozmetikumok órák alatt fermentált mocsárrá válnak. Az elején
  A 80-as évek kozmetikai összetevőinek felülvizsgálata (CIR) csoport tesztelte a metil-, etil-, propil- és butilparabének biztonságosságát és arra a következtetésre jutott, hogy ezek ártalmatlanok az emberre.

  "A parabének megtalálhatók a különféle kozmetikumokban: rúzs, szempillaspirál és korrektor, sanskrin, fogkrém" - mondja Alina Baeva, kozmetikai vegyész, a Bjarmia márka alapítója. - Ezekkel a tartósítószerekkel folytatott háború 2004-ben kezdődött, egy tanulmány közzététele után, amelynek szerzői parabének nyomait találták az emlőrák daganatok néhány mintájában. Azóta a parabének szerepelnek az ökobloggerek feketelistáján, és a gyártók azonnal eltávolították őket a receptekből, hogy ne ébredjenek fel okosan és ne okozzák a vásárlók haragját ".

  Egy 2004-es tanulmány megállapította, hogy a parabének ösztrogénszerű tulajdonságokkal rendelkeznek. Az ösztrogének olyan hormonok, amelyek normális és rosszindulatú emlősejtek növekedését és osztódását okozzák. A női test bizonyos körülményei (késői menopauza, gyors súlygyarapodás, gyermekek hiánya) növelhetik az ösztrogén szervezetre gyakorolt ​​hatását, és ez együtt jár az emlőrák kialakulásának fokozott kockázatával. Ez a tény aggasztotta a tudósokat. Mindazonáltal a tudomány tudja, hogy még a "legerősebb" parabéneknek is - a butil-parabénnek - gyenge ösztrogénszerű aktivitása van (több tízezerszer alacsonyabb, mint az emberi szervezetben termelődő ösztrogének aktivitása). Ezért a természetes ösztrogének (vagy azok, amelyeket a hormonok helyettesítésére szednek) nagyobb valószínűséggel játszanak szerepet az emlőrák kialakulásában, mert aktivitásuk sokszor magasabb, mint a parabéneké..

  A CIR ismét áttekintette a testület véleményét és megerősítette a korábbi megállapításokat: a parabének biztonságosak
  kozmetikai tartósítószerként

  Az Európai Bizottság Fogyasztói Biztonsági Tudományos Bizottsága (SCCS) 2011-ben bejelentette, hogy a metil-paraben és az etil-paraben alacsony koncentrációban biztonságos: 0,4%, ha önmagában használják, 0,8%, ha más tartósítószerekkel keverik. Az SCCS javasolta a propilparaben és a butilparaben szintjének csökkentését: az egyes koncentrációik összege nem haladhatja meg a 0,19% -ot. Az ipar bevitte a megoldást, és a parabének száma csökkent. Egyébként a bizottság megállapításai nem érintették nagyban a kozmetikai ipart, csak Dániában a kormány betiltotta a propil- és butilparabének használatát a három évesnél fiatalabb gyermekek kozmetikájában. A CIR cég ismét tanulmányozta a bizottság véleményét, és megerősítette a korábbi következtetéseket: a parabének biztonságosak, mint kozmetikai tartósítószerek. 2012-ben ismét felmentették őket. Igaz, a CIR és a parabénekkel szokott vegyészek közötti nyugalom nem tartott sokáig. Hat évvel ezelőtt a kozmetikai és háztartási cikkekben található mérgező vegyi anyagokat vizsgáló Women’s Voices környezetvédelmi szervezet a tartósítószerek állapotának felülvizsgálatát kérte. Tehát hamarosan valószínűleg új tényeket fogunk megtudni a parabénekről..

  De ha ezek az anyagok ártalmatlanok, miért írják a kozmetikai gyártók még mindig „parabének mentesek” a csomagolásra? "Az emberek továbbra is úgy vélik, hogy a parabének mellrákot és endokrin rendellenességeket okozhatnak" - magyarázza Alina Baeva. „Ezért a címkén szereplő„ parabénmentes ”címke továbbra is csökkenti a fogyasztók szorongását a kozmetikumok kiválasztásakor..

  Szulfátok

  A nátrium-lauril-szulfát (SLS) és a nátrium-lauret-szulfát (SLES) olyan felületaktív anyagok, amelyek gyakran megtalálhatók mosószerekben, tisztító gélekben, fogkrémekben, samponokban, borotvahabokban és még az élelmiszerekben is (az FDA lehetővé teszi az SLS használatát élelmiszer-adalék). A felületaktív anyagok feladata pedig az, hogy jól habozzanak, és eltávolítsák a zsírt és a szennyeződéseket. Az SLS ezt jobban csinálja, mint bárki más - olcsó és hatékony, ezért használják a kozmetikumok és a testápolók gyártói..

  Miért élnek vissza a szulfátokkal? Bármely felületaktív anyag molekulája beilleszkedhet a bőr lipidgátjába és gyengítheti, áteresztővé teheti - mondja kozmetikai vegyész, az InnSkin és a SKINIO márkák társalapítója, Victoria Sharapova. - Az olyan anionos felületaktív anyagok, mint az SLS és a SLES, ezt különösen agresszíven teszik: a természetes gát „szitává” válik, és nő a nedvességveszteség. Ez a bőr hámlásához, irritációjához és kiszáradásához vezet. ".

  A CIR mindkét összetevőt megvizsgálta, először 1983-ban, majd 2002-ben. Szakértők megállapították, hogy az SLS és a SLES irritálhatja a bőrt, ha hosszabb ideig magas koncentrációban marad. A több mint 2% SLS oldatnak való kitettség napközben növelheti a stratum corneum transzepidermális nedvességvesztését és enyhe, de reverzibilis gyulladást okozhat. Minél nagyobb a szulfátkoncentráció és minél tovább maradnak a bőrön, annál valószínűbb az irritáció. Azt is megállapították, hogy hosszan tartó alkalmazás esetén a nátrium-lauril-szulfát provokálta a komedonokat nyulakban, súlyos bőrelváltozásokat és patkányok szőrtüszőinek károsodását. A Journal of Toxicology and Environmental Health folyóiratban megjelent tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a fő probléma - a szem és a bőr irritációja az SLS hatására - megfelelő formulázással és megfelelő teszteléssel oldható meg..

  Például a göndör emberek szulfátjai
  nem illik - "bolyhosítják" a hajat.
  Az atópiás vagy reaktív bőr esetében szintén nem kívánatosak, de zsíros bőr esetén csak megfelelőek lesznek.

  A CIR szakértői úgy vélik, hogy a szulfátok biztonságosak az emberi egészségre azokban a termékekben, amelyeket gyorsan felvisznek és ugyanolyan gyorsan lemosnak: samponokban, tisztító gélekben és háztartási vegyszerekben. A fogyasztónak nem kell több órán keresztül magán tartania őket, és a gyártónak sem kell 1% -nál többet feltennie a készítménybe. Egyéb állatkísérleti eredmények (nyulak komedonjai, patkányok szőrtüszőinek károsodása) A CIR azt javasolja, hogy vegye figyelembe a kozmetikai termékek fejlesztésekor.

  „Ki lehet-e cserélni az SLS / SLES-t valamire a kozmetikumokban? Lehetséges, de kevesebb hab és alacsonyabb tisztítási képesség lesz - mondja Victoria Sharapova. - Vannak alternatív felületaktív anyagok, de a termék fogyasztói tulajdonságai gyakran miattuk szenvednek: a glükozid alapú kozmetikumok nyálkásak és rosszul eloszlottak, a nátrium-lauril-szarkozinát és a kókuszamfocetátok rosszabbul haboznak, ennek megfelelően rosszabbul tisztulnak, ami kritikus az olajos vagy szeborreás fejbőr esetében. Kiegyensúlyozhatja az SLS-t és a SLES-t más, kíméletesebb felületaktív anyagokkal is. Ebben az esetben a gyógymód sokkal puhább lesz ".

  Mit kell tenni? Fogadja el, hogy a szulfátok biztonságosak az emberi egészségre. De, mint bármely más komponens - legyen az C-vitamin vagy retinol -, lehet, hogy valakinek sem megfelelő. Például a szulfátok nem alkalmasak göndör emberek számára - „felpezsdítik” a hajat. Az atópiás vagy reaktív bőr esetében szintén nem kívánatosak, de zsíros bőr esetén éppen megfelelőek lesznek. Szulfát nélküli termékeket vásárolhat - sok van belőlük, de az SLS és az SLES helyett minden bizonnyal más felületaktív anyag is található a készítményben. Vásárolhat megszokott szulfátos termékeket, kövesse az utasításokat, és ne tartsa túl sokáig a testápolót, sampont vagy habot a bőrön.

  Triklozán

  Míg a fogyasztók hangosan szidják a szulfátokat és a parabéneket, egy másik vitatott - a triklozán - az árnyékban marad. Gyakran használják antibakteriális kézi szappanokban és gélekben, izzadásgátlókban és fogkrémekben. A triklozán kozmetikai biocidként (gátolja a mikroorganizmusok hatását), dezodorként és tartósítószerként működik. Könnyen felszívódik a bőrbe és a nyálkahártyákba, lerakódik a szövetekben és a folyadékokban. 2016 szeptemberében az FDA megtiltotta a triklozán használatát folyékony és szilárd szappanokban, de engedélyezte annak hozzáadását a fogkrémekhez, kézfertőtlenítőkhöz és szájvízekhez. Az Európai Unió korlátozta a triklozán maximális koncentrációját a kozmetikumokban és a testápolási termékekben: fogkrémben, kézszappanban, tusfürdőben és porban legfeljebb 0,3% lehet..

  A tudósok még mindig tanulmányozzák, hogy a triklozán hogyan befolyásolja az emberi egészséget és a környezetet. Néhány tanulmány kimutatta, hogy a triklozan nagy dózisa csökkenti a pajzsmirigyhormon szintjét patkányokban. Mások felismerték a bőrrák kialakulásának lehetőségét az állatok triklozánnal való hosszantartó expozíciója után. Amíg ezek a hipotézisek beigazolódtak.

  "Az FDA és az EMA tanulmányai nem igazolták, hogy a szappanban vagy kozmetikumokban található triklozán rákot, allergiát és antibiotikum-rezisztenciát váltana ki" - mondja Jekatyerina Simanovszkaja, a Vienna Biocenter élettudományi doktora. - De vannak olyan tanulmányok, amelyek arra utalnak, hogy a triklozán képes aktiválni a p16 fehérjét, ami lelassítja a sejtosztódást. Ez rossz: a sejteknek fel kell osztódniuk, meg kell újulniuk. Vannak olyan megfigyelések is, amelyek szerint a triklozán befolyásolja a májméret növekedését patkányokban és reverzibilis allergiás reakciókhoz vezet a sertéseknél, de ismét magasabb koncentrációban és tartós expozíció mellett. Shimanovskaya szerint nincsenek tudományos vizsgálatok, amelyek igazolják, hogy a triklozán veszélyes az emberi egészségre. De már ismert, hogy a termékek használata a triklozánnal ennek az anyagnak az anyagcseréjéhez vezet az emberi testben. És ha a szappan használata miatt a triklozán egyszerűen felhalmozódik a bőr felső rétegeiben, akkor a fogkrémmel és a szájon át szedett termékekkel a nyálkahártyán keresztül gyorsan felszívódik a vérbe.

  Már ismert, hogy a termékek használata a triklozánnal ennek az anyagnak az anyagcseréjéhez vezet az emberi testben.

  Mik a parabének a samponokban

  Ha nem lenne a média, az évszázad samponokat használt volna, és nem is gondolna arra, hogy káros-e vagy sem. De a káros adalékanyagok körüli zaj és vita, amely állítólag életünket fenyegeti, minden szó szerint minden alkalommal, amikor hajat mosunk, gondosan megvizsgálja ezt a kérdést..

  Mik azok a parabének

  Ezek az ellentmondások azoknak a parabéneknek köszönhetők, amelyeket a gyártók adnak a samponokhoz és más mosó- és tisztítószerekhez. Ez az anyag egyedülálló tulajdonságaiban és kémiai összetételében; megtalálható a természetben. Például a grapefruitmagokban és a savanyú gyökerekben, egyes bogyókban: áfonya és áfonya.

  És valójában természetes anyagokból is szintetizálható, de ez egy nagyon drága folyamat, ezért régen előálltak egy analóg, szintetikus, olcsó és, mint vélik, veszélyes anyaggal..

  A parabéneket több száz éve használják, de csak a közelmúltban kezdődött körülöttük vita a károkozásról vagy azok károsodásáról. Alapvetően tartósítószer, amelyet különböző ételekhez adnak..

  A modern termékek akár 90% -a is tartalmazza ezeket a tartósítószereket. A gyártók egy része nyíltan írja meg jelenlétét, míg mások szinte nyíltan vagy jelölés formájában. Például: metilparabén E218, etilparabén E214, propilparabén E216 és butilparabén. Ezek a tartósítószerek 7-szeresére növelik a termék eltarthatóságát.

  Miért adják hozzá a samponokhoz?

  Ezeket az anyagokat gyógyszerekhez, termékekhez és kozmetikumokhoz adják. A sampon parabént is tartalmaz. Mivel a hajmosás természetes gyógynövényeken és hasznos vegyületeken alapul, amelyek tartósítószer nélkül gyorsan romlanak, ezért oda parabéneket adnak. „Megtisztítják” a hatóanyagot a baktériumoktól, gombáktól vagy penészektől. Így a termék romlása visszaszorul, meghosszabbítva az eltarthatósági időt. És ami fontos, megőrzik a következetességet és az egységességet.

  Vannak más növényi tartósítószerek is, például tengeri moszat, propolisz kivonat és mások. Velük rövid ideig - körülbelül 3 hétig - és hűtőszekrényben, de megtarthatja a természetes sampont is.

  FONTOS! Ha az üvegen nincs parabén, és az eltarthatósági idő több év, a gyártó egyértelműen ravasz, és a parabének más szavak és megnevezések mögött rejtőznek.

  A parabének elutasítása jelenleg lehetetlen. De nem szabad félni és aggódni az egészsége miatt, de nem szabad pánikba esni. Miért?

  A samponokban található parabének előnyei és ártalmai

  A tudósok szerint a parabének nem ártanak, ha a termékben való részarányuk nem haladja meg a 0,4% -ot, és ha parabének keveréke, akkor legfeljebb 0,8%. A samponok és más kozmetikumok ezt az anyagot a deklarált normánál jóval alacsonyabban tartalmazzák..

  A parabéneknek valójában vannak előnyei. Nekik köszönhetően kiváló minőségű termékeket, különösen sampont kapunk, gazdag ásványi anyagokkal, vitaminokkal, gyógynövénykivonatokkal és még sok minden mással, amelyet a gyártó hozzáad a hajunk előnyeihez..

  Nem kell hűtőszekrényben tárolnia, bármilyen útra vagy útra viheti, anélkül, hogy aggódna a sampon megőrzése miatt. Egyébként pedig a természetes gyógymódok nem alkalmasak zsíros és normál hajra, mivel nem habzanak jól, nem mossanak zsíros hajat és korpát.

  Sok kutató véleménye arra szorítkozik, hogy a kozmetikai ipar számára a kémiai parabének a legbiztonságosabbak. Káros lehet, ha allergiás reakció lép fel a parabének ellen. Ebben az esetben jobb más tartósítószerekkel rendelkező termékeket keresni. Ha száraz és ingerlékeny a bőre, jobb természetes samponokat használni..

  FONTOS! Ha aggódik a samponja vagy más termék veszélyei miatt, próbálja meg minél kevesebbet tartani a bőrön, és alaposan öblítse le.

  MEGJEGYZÉSRE. Ha a palack lezárt és vákuumadagolót tartalmaz, akkor ebben a termékben kevesebb parabén található..

  Kiderült, hogy "a parabén nem olyan szörnyű, mint amennyire festették". Elég kideríteni az összes tényt és elkerülni, hogy mi az, ami igazán káros az Ön számára, és megtalálni a saját samponját, amely ártalmatlanul ápolja a haját..

  Mik a parabének a samponokban

  A samponokban lévő szulfátok és a szervezetre gyakorolt ​​hatása

  Amikor a termékeket samponozásra választják, a fogyasztók hatalmas termékválasztékkal néznek szembe. A gyártók nemcsak a szennyeződéstől való hatékony tisztítást ígérik, hanem a haj kíméletes ápolását is. De vajon? A samponok túlnyomó többsége a szervezetre káros anyagokat tartalmaz, amelyek közül a legtöbbet a szulfátok tárgyalják.

  Meg fogjuk találni, hogy ezek az alkatrészek ilyen szörnyűek-e, hogyan mesélnek róluk, milyen funkciókat látnak el és mit lehet cserélni..

  Valószínűleg sokszor hallottad már, hogy a samponokban lévő szulfátok a legveszélyesebb anyagok. A média azt a véleményt vallja, hogy nemcsak a haj állapotára, hanem általában az egészségre is negatív hatást gyakorolnak..

  Mik azok a szulfátok? Ezek felületaktív anyagok (felületaktív anyagok). Ők ruházzák fel az összes háztartási terméket (mosó gélek, mosóporok, mosogatószerek stb.) Habzó tulajdonságokkal..

  A test másik "rettenetes" ellensége a média szerint a parabének (parabének). Gombaölő és baktériumölő tulajdonságokkal rendelkeznek, tartósítószerként működnek.

  Kezdetben az összetevőket vörösáfonya és áfonya tinktúrákból vonták ki, de hamarosan megtanulták őket szintetikus anyagokból kivonni..

  A szulfátok megnevezése samponban

  Ahhoz, hogy felismerje az "ellenséget" a csomagoláson feltüntetett tucatnyi egyéb összetevő között, ismernie kell annak jelölését. Összességében a legszélesebb körben használtak:

  • a nátrium-laurel-szulfát vagy az SLS, más néven nátrium-lauril-szulfát, az olajipar finomított terméke, amelyet a gátlástalan gyártók "kókuszolajból származónak" nevezhetnek;
  • ammónium-lauril-szulfát (ammónium-lauril-szulfát) vagy ALS, amelynek másik neve ammónium-laureth-szulfát (ammónium-laureth-szulfát vagy) vagy ALES, magas detergens-, tisztító-, nedvesítő- és zsíroldó tulajdonságokkal rendelkezik.

  Az első pár alkatrészt drágább samponokban használják, a másodikat pedig olcsóbbakban, mivel kevesebb előállítási költséget igényel. A megnevezést mindig feltüntetik a csomagoláson. Minél közelebb van az anyagok listájának tetejéhez, annál többet tartalmaznak a termékben..

  Ilyen vegyi anyagok még a fogkrémekben is megtalálhatók, ezért gondosan tanulmányoznia kell a kozmetikumok összetételére vonatkozó információkat.

  Kárt és hasznot

  Számos cikk írt a samponokban található szulfátok és parabének veszélyeiről, sok olyan tanulmány készült, amely cáfolja vagy megerősíti a kozmetikumok halálos kockázatát.

  Tudományosan bebizonyosodott, hogy az anyagok nincsenek negatív hatással a szervezetre, ha helyesen használják azokat az eszközöket, amelyekbe beletartoznak. A szulfátok negatív hatással vannak, ha 2% -tól tartalmazzák a kozmetikumokat. A modern piacon ilyen alapok egyszerűen nem léteznek, mivel felhasználásuk a különböző területeken szigorúan korlátozott..

  Ezenkívül a kémiai vegyületeknek vannak pozitív vonatkozásai:

  • segít létrehozni a sűrű habot;
  • jól megbirkózni a faggyúmirigyek által kiválasztott zsírral;
  • megszüntesse a szennyezés minden típusát;
  • ne károsítsa a testet és a fürtöket alacsony koncentrációban az alapokban és a fejükről történő teljes öblítésüket.

  Ha allergiás a szulfátok legalább egyikére, garantált a 100% -os negatív reakció. Ezenkívül káros összetevők lehetnek magas koncentrációjuk esetén (samponok zsíros hajra), vagy ha nem mossa le őket teljesen a bőrről és a fürtökről.

  Ebben az esetben a vegyületek a dermiszen keresztül behatolnak a vérbe, felhalmozódnak és a következő negatív reakciókat okozhatják:

  • allergia;
  • száraz fejbőr, viszketés, hámlás és ennek eredményeként korpásodás;
  • a tüszők kimerülése és a hajhullás;
  • a fürtök szárítása, törékenységük növelése, a végek metszése;
  • a helyi és általános immunitás csökkenése;
  • megnövekedett zsírtartalom a gyökerek területén, ami gyakoribb samponozáshoz vezet;
  • májproblémák, mivel az összes vegyszer kiválasztódik rajta keresztül.

  Mit cseréljünk le?

  Sokan kíváncsiak arra, miért kellene veszélyes terméket használni, ha vannak teljesen ártalmatlan természetes társaik? A szaküzletek polcain valóban megtalálhatók olyan biokozmetikumok, amelyekben agresszív felületaktív anyagok helyett diglicerideket és monoglicerideket, parabének helyett citrom- és szorbinsavakat használnak..

  Az ilyen samponok tökéletesek allergiások számára, nagyon gyengült és törékeny fürtökkel rendelkező lányok, súlyos szisztémás betegségben szenvedők számára.

  Vegyünk egy listát azokról az eszközökről, amelyekkel egyszerű és hasznos a kémiai összetételek helyettesítése.

  Kapous

  A hajápolás professzionális kozmetikumainak híres gyártójának samponjait nemcsak otthon használják, hanem a szalonokban is. Nem tartalmaznak erős vegyszereket, amelyek felhalmozódhatnak a fürtökben és a testben, nem zavarják a fejbőr természetes pH-értékét, és minimalizálják a korpásodás és a hajhullás kockázatát..

  A készítmény bitint tartalmaz - egy vitamint, amely kiváltja a keratin és a fehérje szintézisének termelését. A termékcsalád különböző hajszükségleteket tartalmazó samponokat tartalmaz, gazdaságosan fogyasztják őket, kellemes aromájúak és nem ártanak az egészségnek.

  Vitamino Color a L'Oreal-tól

  A "Loreal" termékét szalon használatra fejlesztették ki, de otthon is használható. A gyártók úgy döntöttek, hogy olyan terméket készítenek, amely alkalmas a túl érzékeny fejbőrre, és gondoskodik az allergiára hajlamos emberek hajáról is.

  A készítmény csak ártalmatlan és enyhe tisztítószereket tartalmaz, finoman eltávolítják a port, a szennyeződéseket és a faggyút, de nem zavarják az anyagcsere folyamatokat a dermisben.

  A szakértőknek sikerült elkészíteni egy jól habzó szulfátmentes sampont, ami fontos a fogyasztók számára. Utána a haj puha, sima és ápolt lesz, a végei már nem keverednek össze.

  Shwarzkoph

  A híres márka sorában két olyan termék található, amelyek nem tartalmaznak káros összetevőket. Ha fürtjei tartósan festhetők vagy kiegyenesednek, akkor válassza a Bonacure Color Freeze Sulfate-mentes sampont. Ez segít megelőzni a fürtök pusztulását, vitalitást, ragyogást és egészséget ad számukra..

  Egy másik eszköz azoknak a lányoknak, akik arról álmodoznak, hogy hosszabb élénk és gazdag színt viseljenek, az Essensity Color & Moisture sampon. A sampon hidratálja a szálakat és a fejbőrt, megakadályozza a nedvesség eltávolítását a belső szerkezetekből, erősíti a gyökereket, "lezárja" a pigmenteket és megakadályozza azok kimosódását.

  Természet Siberica

  A hazai márka viszonylag olcsó, de jó minőségű árukat kínál, amelyek nem tartalmaznak káros anyagokat. A természetes kozmetikumok nem okoznak allergiát, rendkívül pozitív hatással vannak a fürtökre és a fejbőrre.

  Az összes sampon összetétele szibériai gyógynövények kivonataival és kivonataival gazdagodik. A zord körülmények között termesztett nyersanyagok vélhetően magasabb tápanyag-koncentrációval rendelkeznek.

  A gyűjtemény különféle problémák megoldására alkalmas eszközökkel rendelkezik:

  • regeneráló a legyengült haj számára;
  • a faggyúmirigyek munkájának szabályozása a "piszkos fej" hatás kiküszöbölése érdekében;
  • a sérült fürtök helyreállítása a festés után.

  "Agafia nagymama receptjei"

  Egy másik hazai márka, amely megfizethető helyettesítést kínál az importált hipoallergén termékek számára.

  A készítményben nincsenek olyan anyagok, amelyek irritálhatják a bőrt, megzavarhatják a fürtök természetes szerkezetét vagy felhalmozódhatnak a testben, ami komoly problémákat okozhat.

  Ehelyett a gyártók samponokat gazdagítottak növényi kivonatokkal, vitaminkomplexekkel, természetes olajokkal, gyümölcssavakkal és enzimekkel..

  Rendszeres használat esetén a haj egészséges lesz, térfogatot és fényt kap, a frizurával és fésüléssel kapcsolatos problémák megszűnnek, a szálak kevésbé hullanak ki.

  A használat jellemzői

  Mielőtt áttérne a szulfátmentes samponokra, fontolja meg, hogy meg tudja-e csinálni kényelmetlenség nélkül. Az a tény, hogy a kémiai komponensek természetesekkel való cseréje egyfajta stresszt jelent a fürtök számára. Eleinte észreveszi, hogy a szennyeződést sokkal rosszabbul távolítják el, többször meg kell szappanoznia a fejét.

  Mosás után a haj nem lesz sima és kezelhető, egy kis időbe telik, míg helyreáll. Az Ön szulfátos kozmetikuma olyan élénk eredményeket hozott, mivel csak a szálak felületén hatott, és a természetes termékek belülről gyógyítják meg őket.

  A mosószerkészítmények megváltoztatásakor készüljön fel a következő árnyalatokra:

  • Rossz szappanozás - hogy a készítmény jobban habozzon, nedvesítse meg jól a fejét, öntse a kezébe a szükséges mennyiségű sampont, hígítsa vízzel, amíg buborékok nem képződnek, és csak ezután ossza el a szálakon és a fejbőrön.
  • Gyenge mosási eredmény - a szulfátmentes termékek nem mossák le a faggyút és a kémiai analógokat, ezért nehezen használhatók, ha zsíros a hajad.
  • Az olajmaszk lemosásának képtelensége - erre a feladatra jobb egy szokásos mélytisztító sampont használni.
  • A szálak merevsége - a lányok a szulfátmentes kozmetikumokkal való ismerkedésük elején találkoznak ezzel a jelenséggel. Mivel nem tartalmaz szilikont és más súlyozó alkatrészeket, a fürtök azonnal rendetlennek tűnhetnek. Az almaecettel savanyított vízben történő öblítés segít elkerülni ezt..

  Összefoglaljuk

  A természetes kozmetikumokra való áttérés során felmerülő összes nehézség ellenére az idő múlásával elképesztő eredményeket fog elérni..

  Amikor a szálak teljesen helyreállnak, észreveszi, milyen erősek és fényesek lettek..

  Nem lesz szükség a regenerálódás és a védelem rendszeres szalonkezelésére, amelyek nem mindig olyan hasznosak, mint amiről beszélnek, és meglehetősen magas költségek.

  Ezenkívül a természetes samponok kiváló befektetést jelentenek az egészségügyben, néhány év után sem vezetnek súlyos betegségekhez. A haj szépségéhez csak bevált és kiváló minőségű termékeket használjon.

  2. rész: Jó és gonosz adalékok - parabének samponokban

  Folytatva a samponok kémiai adalékanyagainak témáját, nem hagyhatok figyelmen kívül egy másik "gazembert". Parabénekről fogunk beszélni, amelyek szinte minden kozmetikumban megtalálhatók..

  Talán ők foglalják el a második helyet a "káros" és ellentmondásos minősítésben a szulfátok után.

  Ez az összetevő valóban veszélyes az emberre, és szükség van-e parabénmentes sampon vásárlására? Találjuk ki.

  Parabének samponokban: mi ez és miért?

  A parabének egy sav nehezen kiejthető nevű észterei (más szóval, para-hidroxi-benzoesav). Ma hatékony és legelterjedtebb tartósítószerként használják őket kozmetikumok, gyógyszerek, élelmiszerek gyártásában..

  A parabének megvédik a termékeket a baktériumoktól, gombáktól és penészektől, amelyek továbbra is igyekeznek megtelepedni egy étvágygerjesztő krémedényben vagy egy hangulatos üveg samponban. Kiderült, hogy ezen alkatrészek használata nagyban leegyszerűsíti mind a gyártók, mind a fogyasztók életét..

  A parabének a következő funkciókat töltik be:

  • biztosítja a termék higiéniáját;
  • jelentősen meghosszabbítja az eltarthatósági időt;
  • fenntartsa az állagot, megvédve a terméket a rétegektől.

  A parabéneket nem a vegyészek találták ki, hanem természetüknél fogva - növényekben és bogyókban találhatók: áfonya, áfonya, vörösáfonya. A természetes termékekből történő szintézisük azonban túl drága, ezért az emberek régóta gyártanak szintetikus analógot. Ugyanolyan hatékony, de olcsó és potenciálisan veszélyes.

  Káros parabének: mítoszok és valóság

  A parabéneket több mint 400 éve használják az iparban tartósítószerként, de csak a közelmúltban jelent meg körülöttük kétségek, szörnyű elméletek és mítoszok felhője. Mondom a legnépszerűbb érveket azok ellen, akik az általunk tárgyalt adások ellen szólnak..

  1. A parabének mellrákot okoznak. Valójában 2003-ban a tudósok rémisztő statisztikákat tettek közzé - a daganatok 20 esetéből 18-ban a parabének magas koncentrációját találták a sejtekben. A tartósítószer támogatói cáfolták egy ilyen állítást: miféle statisztika ez, ha csak 20 mintát vizsgálnának! Nem elég egy sokmilliós lakosság számára. Általában ezt a tényt tagadták, de a fogyasztók továbbra is nyugodtak maradtak..
  2. A parabének hozzájárulnak a női hormonok - ösztrogének - túltermeléséhez. Ez már nem mítosz, hanem valóság. De sok kozmetikai adalékanyag, beleértve a természeteseket is, „vétkezik”..
  3. A parabének öröklődnek. Ezt a feltételezést olyan kutatók állították, akik állatkísérleteket végeztek. Erre a parabén szószólói így válaszoltak: „Nem vagytok jó emberek, akik kisebb testvéreinken kísérleteztek. A tartósítószer nem halmozódik fel, de a szervezet gyorsan kiválasztja. Bizonyított! ".

  Az ellenzők ennek ellenére kompromisszumra jutottak - a parabének felhasználhatók a gyártásban, de csak kismértékben. Tehát a tanúsított kozmetikumok biztonságosak az egészségre. Vásárolja megbízható eladóktól.

  Hogyan lehet parabéneket találni a samponban?

  A legszókimondóbb gyártók gyakorlatilag nem leplezik el a tartósítószert vásárlóiktól. Termékeikben „-paraben” vagy paraben végződésű szavakat talál. A következő észterek találhatók leggyakrabban a samponokban (az egészségre ártalmas sorrendben):

  • butil;
  • izobutil;
  • vágott;
  • etil;
  • metil.

  A parabéneket gyakran numerikus értékekkel kódolják: E218, E214, E216. Ebben a formában valószínűleg látta őket a kereskedelmi joghurtok, kolbászok és egyéb termékek címkéin. A tartósítószernek bonyolultabb szinonimái is vannak, emlékeznie vagy leírnia kell. Például: metagin, arahidroxi-benzoát, hidroxi-benzoesav és hidroxi-benzoesav, PHB.

  Parabénmentes samponok

  A természet rengeteg tartósítószert adott nekünk: C- és E-vitamint, propolisz kivonatot, tengeri moszatot és sok más terméket. Biztonságosak, hatékonyak, megfizethetőek, de rövid életűek - az ilyen adalékanyagokkal ellátott kozmetikumok nem élnek tovább 3 hétnél tovább.

  És csak akkor, ha a hűtőszekrényben van. Nyilvánvaló okokból a sampongyártók általában praktikusabbak a kozmetikumok megőrzése során. De nem mindenki használ parabéneket..

  Éppen ezért egyes palackokon láthatjuk a "Nem tartalmaz parabéneket" feliratot és ugyanakkor a megfelelő eltarthatóságot (legfeljebb 2 év)..

  Természetesen kíváncsi voltam, milyen parabénmentes samponok vannak a koreai és japán gyártóknál. Különösen a tartósítószer ellenzői számára a következő márkákat gyártják:

  Hogyan cserélhetik ki a gyártók a parabéneket? A leggyakoribb analógok a következők: diazolidinil-karbamid, nátrium-benzoát, kálium-szorbát.

  Ezenkívül szorbinsavat és szalicilsavat, illóolajokat és etil-alkoholt használnak. A parabénekhez hasonlóan ezek a termékek is kiváló fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkeznek. De ez nem azt jelenti, hogy biztonságosabbak vagy jobbak..

  Az alkohol például nagyon kiszárítja a bőrt. Az illóolajok allergiát válthatnak ki..

  Összefoglaljuk

  Fontosak a samponban található szintetikus parabének. Vannak olyan előnyeik, amelyekkel nem lehet vitatkozni - olcsók, meghosszabbítják a termékek eltarthatóságát és megőrzik higiéniájukat. Ezenkívül ritkán okoznak allergiát, ami nem mondható el a természetes tartósítószerekről. Elutasítani őket szinte lehetetlen.

  Természetesen teljesen átállhat a bio vagy házi kozmetikumokra, de még egy ilyen radikális megközelítés sem szünteti meg a lehetséges kockázatokat és nehézségeket..

  A legjobb megoldás a parabéneket tartalmazó kozmetikumok minimalizálása. Bármely kémiai adalékanyag általában. Akkor nem kell aggódnia a részesedése miatt a kedvenc samponjában..

  A lényeg, hogy ne aggódjon a tudósok ellentmondásos polémiája miatt. Mivel az idegsejtek biztosan nem regenerálódnak!

  Nastya Vorobyova veled volt. És ti, kedves bloglátogatók, legyetek éberek, ne gyanakodjatok! =)

  Parabének és szulfátok a samponban: mi ez, előnyöket és kárt okoz

  A kozmetikumok közül nagy számban jelentek meg kozmetikumok, a címkén feltüntetve, hogy a termék nem tartalmaz szulfátokat vagy parabéneket. És ez a megjegyzés sokak számára meghatározó a vásárlás során. Miért van szükség ezekre az anyagokra a samponokban? Hogyan befolyásolják a haj minőségét? Tényleg jobb sampont vásárolni ezek nélkül az összetevők nélkül??

  Mik azok a parabének

  A lány sampont választ az üzletben

  A parabének olyan élelmiszerek, kozmetikumok, gyógyszerek.

  Ezek az összetevők azért fontosak, mert megvédik a terméket a penészektől, gombáktól és baktériumoktól, és jelentősen meghosszabbítják annak eltarthatóságát. Fenntartják az összhangot, biztosítják a termék higiéniáját.

  Ezeknek az anyagoknak köszönhető, hogy a kozmetikumok hosszú ideig használhatók még üveg vagy üveg kinyitása után is..

  Tartósítószerek nélkül a kozmetikumok nemcsak a bőrre, hanem általában az emberi egészségre is veszélyesek lennének.

  A parabének a leghatékonyabb és legkönnyebben elérhető tartósítószerek, amelyeket a kozmetikumokban használnak. A kozmetikai termékek 80% -a szintetikus parabéneket használ, amelyeket laboratóriumokban állítanak elő.

  Vannak természetes tartósítószerek is, például bogyókból szintetizálva..

  A természetes tartósítószerek használata azonban jelentősen megnöveli a késztermék költségeit, ezért a legtöbb samponban és más termékben olcsóbb alkatrészeket használnak..

  A parabének károsodása

  A sampon kiválasztásában tanácsadó segít

  Az elmúlt években annyi mítosz és elmélet jelent meg a parabének körül, hogy sokan félnek attól, hogy ilyen anyagokkal vásárolnak kozmetikumokat. Tehát a fő félelem azzal a ténnyel jár, hogy ezek az anyagok emlőrákot okozhatnak, amint azt egy tudóscsoport még 2003-ban kijelentette..

  Azóta azonban nem jelent meg olyan tudományos vizsgálat, amely igazolná az emlőrák és a parabénekkel való kozmetikumok használatának kapcsolatát..

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem erősíti meg ezt az összefüggést, és a parabéneket a kozmetikumokban felhasználható anyagoknak tekinti..

  Lehetetlen teljesen abbahagyni a parabének használatát. A természetes tartósítószerek rövid élettartamúak, és a velük készült kozmetikumok néhány hétnél tovább nem maradnak életben, akkor sem, ha hűtőszekrényben tárolják őket. Egyes márkák samponjaikat “parabén mentesnek” címkézik, de amúgy más tartósítószereket használnak, és nem mindig biztonságosabbak, mint a parabének. Például az etil-alkohol kiszárítja a bőrt és a hajat.

  A szintetikus parabének fontos szerepet játszanak: meghosszabbítják a sampon eltarthatóságát, elérhetővé teszik és ritkán okoznak allergiás reakciót

  Ezen tartósítószerek ellenzői választhatnak bio márkák samponjait, de a biokozmetikumok inkább allergének.

  Szulfátok samponokban

  Lány samponnal mossa a haját

  A szulfátok, ha felidézzük az iskolai kémia tanfolyamot, a kénsav sói. A kozmetikumok összetételében habosító szerként használják őket, amelyek eltávolítják a szennyeződéseket..

  Az úgynevezett "szulfát" samponok jól habzanak, megtisztítják a fejbőrt és a hajat, és megszüntetik a kellemetlen szagokat.

  A szulfátok a legkeményebb felületaktív anyagok közé tartoznak, amelyek száraz fejbőrt okozhatnak, azonban a parabénekhez hasonlóan nincs tudományos bizonyíték arra, hogy bármilyen betegséget okoznának..

  A szulfátokat samponokban használják a haj mélytisztítására, mivel csak ezek mossák ki a szilikonokat és mindenféle hajformázó terméket. Ha például zseléket és lakkokat használ a stílushoz, akkor csak szulfátos samponokkal mossa le őket. Ezenkívül ezek a samponok jobbak, mint a szulfátmentes samponok, hogy megtisztítsák a fejbőrt a faggyútól. Ez azonban hátrányuk is..

  Girl gazdaság száraz szulfátmentes sampont

  Tehát az érzékeny és száraz fejbőr esetében az ilyen samponok túl agresszívek lehetnek, ezért ebben az esetben jobb szulfátmenteseket használni. Ha a haj kihull, akkor a kezelés és a helyreállítás során jobb a kíméletesebb termékek használata..

  A szulfátmentes samponok alkalmasak azok számára, akik nem használnak hajformázó termékeket, valamint azoknak, akik élénk színekkel színezik a hajukat, mivel az agresszív felületaktív anyagok gyorsabban mossák ki a pigmentet.

  A szulfátokra egyedi reakció is lehetséges: ha a sampon viszketést, kiszáradást, a fejbőr pelyhesedését okozza, akkor jobb, ha lágyabb termékre cseréli

  Így a szulfátokat és a parabéneket nem szabad kategorizálni. A WHO nem sorolja őket bizonyos betegségeket provokáló anyagok közé, és tanúsított kozmetikumok vásárlását javasolja, amelyeken elvégzik a szükséges kutatásokat. Ugyanakkor, ha a bőr érzékeny, akkor választhat egy szelídebb összetételű tisztítószert is - például természetes mosószer alapon..

  Parabének és szulfátok: előnyök és károk, természetes kozmetikumok és samponok

  A szulfátok és a parabének régóta szerves részévé váltak a legtöbb modern kozmetikumnak, amelyet hazánk lakosságának nagy része használ. Használatuk meglehetősen indokolt a gyártó gazdasági haszna szempontjából..

  A szulfátoknak köszönhetően a mosószerek megnövelték a "szappanosságot", és a parabének tartósítószerként jelentősen meghosszabbítják a termék eltarthatóságát.

  A szulfátok és parabének az összes test- és arcápoló termék, por, mosogatószer gél, fogkrém közel 75% -ában megtalálhatók.

  A szulfátok előnyei és ártalmai

  A kozmetikában használt szulfátok feloszthatók szervesre és szervetlenre (ásványi). Az ásványi sók közé tartoznak a kénsav-sók. A cink-szulfátot gyulladáscsökkentő komponensként használják a pattanások kezelésében. A nátrium-szulfátot gélek, samponok, háztartási vegyszerek sűrítőjeként használják.

  A szerves szulfátok kénsavmaradékokat is tartalmaznak. Második komponensük pedig teljesen más jellegű lehet, a naftalin-nyomoktól a szénhidrogén-láncig. Az egyik leghíresebb szerves szulfát a nátrium-lauril-szulfát (SLS), valamint oxietilezett származéka, a nátrium-laureth-szulfát (SLES).

  Felületaktív anyagokhoz (felületaktív anyagokhoz) tartoznak, amelyeknek köszönhetően a tusfürdők, a samponok olyan jól habosodnak és bőséges hab képződik. A szulfátokat a kozmetikumokban használják a szennyezett bőr és haj zsírtalanítására. A keletkező szulfáthab lebontja a zsírt, és lemossa, valamint a szennyeződéseket és az elhalt hámsejteket.

  De ez kétélű kard. A zsírtalanítás képessége száraz bőrt, törékeny hajat eredményez. Az a tény, hogy a szulfátok vonzzák a vizet a test összes élő sejtjéből, megfosztva őket a tápláló nedvességtől, ami az epidermisz kiszáradásához, hámláshoz és irritációhoz vezet.

  A felnőttek kényes gyermekbőre és felhámja, amely hajlamos az allergiára, irritációra, különösen szenved a szulfátok hatásaitól..

  A szulfátok előnyei és ártalmai. wonderhair.ru

  A nátrium-lauril-szulfát, az SLS (nátrium-lauril-szulfát) és a nátrium-laureth-szulfát, a SLES (nátrium-laureth-szulfát) nagyon maró hatású az emberi bőrre.

  Kőolajtermékekből szintetizálódnak, ezért behatolva az epidermiszbe nem lépnek anyagcsere folyamatokba, és nagyon gyengén ürülnek ki a szervezetből. A bőr felszínes emberi szerv, amely sok rétegből áll..

  Védi a többi szervet a külső negatív hatásoktól, mivel a bőrsejtek membránja áthatolhatatlan a legtöbb idegen anyag számára.

  A lauril- és laureth-szulfátok azonban képesek behatolni a hámszövetek stratum corneumába és beilleszkedni a sejtek zsírrétegébe, csökkentve a sejtmembránok permeabilitását, megnyitva azt a különféle káros anyagok behatolásához. Számos tanulmány azt mutatja, hogy a nátrium-lauril-szulfát a hosszan tartó expozíció következtében a következő negatív hatásokkal járhat:

  • tönkreteszi a szem szaruhártyáját, ha nem mossa ki időben a szemet vízzel (SLS-tartalma 5-21%);
  • fogkrémekben ez az anyag lemossa a kalciumot a fogakról, irritálja a szájüreg nyálkahártyáját, tönkreteszi a nyál fehérjét, csökkentve annak védelmi funkcióját;
  • a kozmetikai és higiéniai termékek 10-30% -os lauril-szulfát-tartalma irritálja a bőrt és eróziót vált ki rajta.

  De ennek az anyagnak megvannak a maga előnyei..

  A nátrium-lauril-szulfát elősegíti a kozmetikumok biológiailag aktív komponenseinek behatolását a bőr mély rétegeibe, ennek köszönhetően hosszabb ideig és jobban működnek a bőrön, és ezzel szemben megtartják a fényvédőket az epidermisz felszínén, ahol aktívan ellátják funkciójukat. Vagyis továbbra is előnyös a nátrium-lauril-szulfát.

  FONTOS! A szulfátok minden vádja ellenére, miszerint allergiás reakciókat, kopaszságot, seborrhea-t, onkológiát okoznak, senkinek nem jut eszébe abbahagyni ezek használatát. Csak koncentrációjuk maximális százalékát határozták meg. Ez 1%.

  Számos lágyító és semlegesítő komponenst adnak az alapokhoz, amelyek segítségével a szulfátok összes káros tulajdonságát szinte teljesen kiegyenlítik, és a hasznosakat megőrzik.

  A kozmetikai termékek gyártói számára készített tankönyvek feltüntetik a szulfátok abszolút biztonságosságát az emberi test számára.

  Csak a bőr és a nyálkahártyák kiszáradásának és irritációjának lehetősége van kikötve, ha ilyen anyagokat hosszan érintenek, különösen, ha egy személy nem mossa le rosszul a sampont vagy a gélt a bőréből. A betaineket azért adják a kozmetikumokhoz, hogy csökkentsék a bőrirritáció és -szárazság kockázatát..

  A parabének előnyei és ártalmai

  Ha megvizsgáljuk azt a kérdést, hogy mik a parabének és hogyan veszélyesek, akkor a rövid válasz ez. A parabének a para-hidroxi-benzoesav észterei. Legtöbbjüket szintetikus módon állítják elő. A parabének az élelmiszer-, kozmetikai és gyógyszeriparban használt legnépszerűbb tartósítószerek közé tartoznak..

  Nekik köszönhetően a penész és a gombák nem szaporodnak termékekben. Egy modern ember naponta használ parabéneket, és velük is mossa, alkalmazza a bőrt. Tartósítószerek nélkül a termék csak 2-3 napig "élhet", utána romlani kezd. A parabének lehetővé teszik kedvenc krémjeinek, samponjainak és géljeinek pozitív hatását..

  A para-hidroxi-benzoesav 8 észtere, beleértve az olyan élelmiszer-adalékanyagokat, mint az E218, E209, E216, amelyek utóbbit a FÁK-ban tiltják, tartósítószerek. Az észterek azonban egyes növényekben megtalálhatók, és megvédik őket a gombák és baktériumok negatív hatásaitól..

  A para-hidroxi-benzoesav észterei (parabének) ártalmatlan vegyszerek. Gyorsan felszívódnak a bőrbe, és az anyagcsere-folyamat eredményeként gyorsan kiválasztódnak a testből is. A tudósok azonban immár 15 éve vitatkoznak a parabének veszélyeiről és azok kapcsolatáról az emlőrák kialakulásával..

  Ennek oka az ilyen anyagok felhalmozódása a test szöveteiben, valamint ösztrogén aktivitásuk. Eddig nincs objektív bizonyíték arra, hogy a parabének okoznák az emlőrákot. Ezeknek az észtereknek az ösztrogén aktivitása sokkal alacsonyabb, mint azoknak a fitoösztrogéneknek az aktivitása, amelyeket az emberek táplálékból kapnak..

  De a megnövekedett ösztrogén aktivitás megzavarhatja a nők reproduktív rendszerének működését. Egy parabén megengedett aránya a kozmetikában, az élelmiszerekben és a gyógyszerekben legfeljebb 0,4% lehet.

  A parabének előnyei és ártalmai. yandex.ru

  A parabének és szulfátok káros hatásai a gyermekek egészségére

  A terhes nőknek, valamint a kisgyermekes anyáknak abba kell hagyniuk a kozmetikumok, parabéneket és szulfátokat tartalmazó mosószerek használatát.

  Ezek az anyagok különösen veszélyesek a gyermekek és serdülők számára, mivel késleltethetik a fizikai fejlődést..

  Ezenkívül a szulfátok oxidációval tisztítják a bőrt, így vékony filmet hagynak rajta, ami túlszáradást okoz..

  Szerves anyagok vagy kémia: mit válasszunk

  Ha gazdasági szempontból figyelembe vesszük a parabének és szulfátok nélküli termékeket és az ilyen anyagokat tartalmazó termékeket, akkor az előbbi egyértelműen elveszíti.

  Nem távolíthatják el a zsíros termékeket a bőrről és a hajról (például gél, hajlakk), nem tudják minőségileg megtisztítani a zsíros bőrt, rosszul habzanak, ami szükségessé teszi a felhasznált termék mennyiségének növelését..

  Ezért a zsíros bőrűek, valamint azok, akik szeretnek frizurákat készíteni lakkok, habok, gélek használatával, nem nélkülözhetik parabénekkel és szulfátokkal ellátott samponokat. Csak helyesen kell használni őket. Ugyanis:

  • alaposan öblítse ki a száját a fogmosás után, és bő folyó vízzel öblítse le a fejről és a testről a géleket, samponokat;
  • ne hagyja sokáig a testen a kozmetikai terméket;
  • vegyi mosószerek használatával járó háztartási munka során használjon gumikesztyűt, és ha nyálkahártyára kerül, azonnal öblítse le vízzel.

  Ha a bőr száraz és allergiára hajlamos, a haj gyorsan törékennyé válik, kiesik, gyakran megjelenik a korpásodás, akkor figyelmet kell fordítania a biotermékekre, különösen azért, mert a modern gyártók már régóta kifejlesztettek számos szulfát és parabén nélküli termékcsaládot..

  Természetes kozmetikai

  Számos népszerű higiéniai termék tartalmazza az agresszív SLS és SLES felületaktív anyagokat. Ez érthető, mert nekik köszönhetően terjedelmes és ellenálló hab keletkezik. A parabének pedig meghosszabbítják az eltarthatósági időt. Ezenkívül a szulfátok és a parabének jelentősen csökkentik a termékek költségeit, népszerűbbé téve őket. Ezeket az anyagokat a Fa, Garnier, Rexona, Dove termékek tartalmazzák.

  TIPP! Könnyű kideríteni, hogy kedvenc samponja, fürdőhabja, krémje tartalmaz-e káros anyagokat, gondosan olvassa el az összetételt. A szulfátokat általában a lista legelső részén sorolják fel. A parabéneket egy kicsit nehezebb megtalálni. Butilparabén, metilparabén és propilparabén vagy alkil-hidroxid-benzonát néven láthatók..

  A samponok, a parabénmentes tusfürdők címkéjén „parabén mentes” és áthúzott nyúljelvény található, ami azt jelenti, hogy nem tesztelték őket állatokon. És minden szulfátot tartalmazó kozmetikai terméket szükségszerűen kistestvéreinken tesztelnek.

  A parabének és szulfátok nélküli kozmetikumokban ezeket az anyagokat természetes kivonatok, tartósítószerek, nem agresszív felületaktív anyagok helyettesítik.

  Bio kozmetikumok

  A modern kozmetikai piacon nagyszámú olyan termékcsalád létezik, amely mentes a parabénektől és a vegyi "habosító szerektől". Az ilyen parabénmentes termékek iránti egyre növekvő igény miatt a lista folyamatosan frissül..

  A parabén- és szulfátmentes kozmetikai márkák listája a következőket tartalmazza:

  • Organikus gyógyszertár.
  • Meztelen.
  • Lé szépség.
  • Stella McCartney ÁPOLÁS.
  • Könnyű szerves.
  • Ojon.

  Minden parabén nélküli bio kozmetikum jelentős előnyökkel jár. Csodálatos aromájú, és a legérzékenyebb emberek is nagyon jól tolerálják. Ezenkívül az ilyen termékeket gyakran nagyon szépen csomagolják, így díszítő elemekké válhatnak..

  Biztonságos dezodorok

  Sok nő fél attól, hogy alumíniumsókat tartalmazó dezodorokat használjon, mivel bebizonyosodott, hogy összefügg az emlőrák kialakulásával.

  Ebben az esetben előnyösebb olyan termékeket használni, amelyek timsót és sókat használnak. A sókristály káros alumíniumot is tartalmaz, de inaktív, ezért nem hatol be a sejtmembránba és nem rakódik le a testben.

  Az alumínium felhasználható szerves anyagokkal elegyítve vagy monokomponensként.

  Az egészségtudatos embereknek figyelniük kell a következő termékekre:

  • Deo-stick kristály Thai dezodor kő tiszta és természetes thai gyártótól.
  • Yves Rocher dezodor gránátalmával és zöld tea kivonatokkal.
  • Weleda Citrus Spray.
  • Roll On dezodorok Alvera.
  • Alumínium alapú gyógymód Crystal Deonat thai gyártóktól.
  • A Danfil Trading International a fülöp-szigeteki Tawas Crystal cégtől.
  • Természetes dezodor az amerikai Tom's of Maine cégtől.

  Az alumínium és parabének nélküli dezodorok listája folyamatosan frissül, így bárki választhat magának valamit.

  Samponok vegyszerek nélkül

  A káros anyagok nélküli samponok iránti igény évről évre növekszik. Számos orosz és külföldi gyártó gyárt ilyen termékeket.

  Természetesen a bio samponok nem mosnak olyan jól, az utánuk lévő haj nem mindig ámulatba ejtő, ám gyermekek és felnőttek számára is biztonságos..

  Vannak ártalmatlan samponok, sls és parabének nélkül, amelyek felsorolása felnőtteknek, gyermekeknek, fejbőrrel és hajjal küzdő embereknek szánt termékeket tartalmaz..

  Sampon vegyszerek nélkül. yandex.ru

  A következő márkák népszerűek:

  • MULSAN kozmetikai javító sampon (Krasznodar).
  • Német krémsampon Logona.
  • Baby sampon Izraelből Baby Teva hajjavító sampon.
  • Szappanos gyógynövényeken alapuló sampon Agafia nagymama receptjei.

  A szulfátok és parabének nélküli samponok között egyaránt vannak drága márkák és költségvetési lehetőségek, így választhat egy természetes gyógymódot a pénztárcájához.
  A parabének és a szulfátok bizonyosan jelentősen csökkentették számos termék költségeit..

  Azonban egyre többen kedvelik a természetes kozmetikumokat, tartósítószerek és káros vegyszerek nélkül..

  A gyártók pedig bővítik az organikus anyagok körét, lehetővé téve a fogyasztók számára, hogy a természet erejét kizárólag testük ápolására fordítsák..

  Pánik és parabének

  "Parabének". Valld be, ez a szó arra készteti, hogy a krémedényt ma visszateszed a boltba a polcra? Ezeket a tartósítószereket több mint 50 éve használják a kozmetikában, de az elmúlt tíz évben néhány közösségi szervezet valóságos pánikot váltott ki belőlük. A riasztók makacssága néha felülírja a józan észt. Kitaláljuk, hogy félünk-e a "szörnyű tartósítószerektől".

  Referencia: a parabének a para-hidroxi-benzoesav észterei, amelyeket a modern iparban széles körben használnak tartósítószerként.

  A parabének a kozmetikai ipar egyik legüldözöttbb összetevője napjainkban. Ellenfeleik a legnevetségesebb pletykákat és spekulációkat alkalmazzák a pánik felkeltésére: először is, hogy a parabének mérgezőek, és a rákos daganatok áthatják ezeket a parabéneket..

  Az egész azzal az információval kezdődött, hogy a parabének nagyon gyenge ösztrogénszerű aktivitást mutathatnak. Még a múlt század 20-as éveiben ismerték..

  Összehasonlításképpen: a növényi fitoösztrogének, az öregedésgátló kozmetikumok szegmensének egyik népszerű összetevője, sokkal aktívabbak..

  Az évek során azonban néhány áltudományos szervezet javaslatokat kezdett előterjeszteni arra vonatkozóan, hogy ezek a tartósítószerek hatással vannak a rák kialakulására. 2004-ben egy brit tudóscsoport Dr. Dabré vezetésével publikált egy tanulmányt, amelyben összehasonlították az onkológia által érintett mellszövet 20 mintáját és 6 normál szövetet.

  A cél a parabének jelenlétének azonosítása volt a kozmetikai dezodoroktól az emlőmirigyekbe vándorló parabének elméletének tesztelése céljából. Az eredeti eredmények megmutatták a parabének jelenlétét mind a normál, mind a daganatot hordozó szövetekben, ami önmagában nem bizonyította a tartósítószer károsodását. A gabona termékeny talajra hullott.

  És ezzel a tanulmánysal történt egy nagyon érdekes dolog, amely egyértelműen megmutatja a fogyasztók függőségét a tömegtájékoztatási eszközöktől és e tömegtájékoztatási eszközök vágyát, hogy növeljék minősítésüket és eladásaikat..

  Nézzük nyomon ezt a láncot, amely teljes félreértéshez vezetett:

  Az eredeti tanulmány erről számolt be:

  • A teszteléshez parabéneket használtunk: etil-, metil-, propil-, benzil-, butil- és izobutil-csoportokat. Részben az összes mellszövet-minta 99% -ában találhatók..

  A propilparabén és a metilparabén tartalma magasabb volt, mint más parabéneké. Benzilparabent nem mutattak ki. A butilparabén és az izobutilparabén nyomokban található.

  Igaz, ugyanezekben a tanulmányokban a szerzők tisztázták, hogy a következő következtetésekre jutottak:

  • A kutatás alátámasztani látszik, hogy nincs egyszerű ok-okozati összefüggés a dezodorokban található parabének és az emlőrák között.
  • Az a tény, hogy a mellszöveti minták többségében parabéneket találtak, nem jelentheti vagy utalhat arra, hogy a vizsgált nőknél emlőrákot okoztak..

  Egy ilyen lenyűgöző kutatásra sürgősen szükség volt, hogy a legkülönfélébb felkészültség és kifinomultság eljusson az olvasókhoz..

  Ezért az újságok és magazinok cikkeinek címsorait a lehető legnagyobb mértékben „leegyszerűsítették”: „Lehetséges kapcsolat a kozmetikumok és az emlőrák között”, „A kozmetikumok kémiai elemei rákos daganatokban”, „A mellrák szöveteiben található népszerű tartósítószer”.

  A címsorok nem hazudnak, de még én, tapasztalt fejlesztő is, miután ezt elolvastam, már nem akarok parabéneket a kozmetikáimban, és de facto veszélyesnek ismerem el őket. Így történik a vásárlók félretájékoztatása..

  Az ilyen jellegű üzenetek közzététele után a fogyasztók soha nem látott elégedetlenségének hullámai támadtak, a legóvatosabbak az "elővigyázatosság elvét" kezdték követelni - jobb, ha túlzásba viszik, mintsem elmulasztják. Nagyon gyakran hallottam a kozmetikumok gyártásával foglalkozó ügyfeleimtől a kérdést, hogy lehet-e alternatívát keresni?

  És általában így válaszoltam: „Természetesen lehet. De van egy kontra kérdésem. Készen áll arra, hogy tengerimalacokká váljon az új tartósítószerek kutatásához? A parabéneket több mint 80 éve használják, és mellékhatásaikat már régóta minimalizálták.

  De ha új tartósítószereket szeretne, nem probléma, akkor elvégezzük az első vizsgálatokat és be fogjuk állítani a termelést, és 50 éven belül, amíg gyermekei nőnek, csodálatos klinikai anyagunk lesz..

  És akkor világos lesz, mit kezdjünk vele ”.

  Általában ezt követően az ügyfeleim mosolyogva mondták, hogy gondolkodniuk kell, meg kell állapodniuk a kutatás költségvetésében. Az esetek 70% -ában parabének maradtak.

  Tehát mit tudunk valójában a parabénekről??

  1. A parabének általában biztonságos tartósítószerek, elsősorban azért, mert az enzimek behatolva a stratum corneumba nem toxikus metabolittá alakítják őket.
  2. A parabének nagyon gyenge ösztrogénszerű aktivitást mutatnak.

  Ha minden kozmetikumában, beleértve a samponokat, krémeket, szérumokat, spray-ket, tusfürdőket stb., Tartalmaz parabéneket, és ezeket minden nap használja, a parabének dózisa 0,1-0,4 mg / kg / nap lesz, ami 5000-szerese kevesebb, mint ami szükséges az ösztrogén aktivitás stimulálásához.

  Tekintettel arra, hogy a parabének nem toxikus vegyületekké metabolizálódnak és kiválasztódnak a szervezetből, a félelmek enyhén szólva is eltúlzottak. A parabének az egyetlen tartósítószer az SCCS (Fogyasztók Biztonsági Tudományos Bizottsága - szabályozó testület, amely meghatározza az összetevők biztonságát és tanácsot ad az uniós jogalkotónak) és az FDA (Egyesült Államok) szerint.

  Food and Drug Administration - az élelmiszer- és kozmetikai termékeket szabályozó törvényhozó testület), amely nem okoz allergiás reakciókat.

  Van egy „parabénparadoxon”, amikor még a parabénekre érzékeny bőr (az érzékenységet a megengedettnél tízszeres koncentrációjú oldat alkalmazásával határozták meg) semmilyen módon nem reagált a hagyományos kozmetikumok parabénekkel való használatára..

  A világszervezetek, beleértve az EU-t és az FDA-t, a parabéneket biztonságosnak ismerték el, és miután 2010-ben minden vizsgálatot felülvizsgáltak, biztonságos dózisokat hoztak ki, amelyeket minden gyártónak be kell tartania. Ha a kozmetikumok tanúsítvánnyal rendelkeznek, biztos lehet benne, hogy biztonságos szintű tartósítószert tartalmaznak.

  De ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy ezt észrevette, a piac válasza a különböző közszervezetek aktív fellépésére, amelyek a "káros tartósítószer" eltávolítását követelték a kozmetikából, pontosan e "káros parabének" eltávolítása és az önmegőrző termékek reklámozása volt, egyáltalán tartósítószer nélkül. Ezenkívül a fogyasztók kielégítése érdekében a marketingszakemberek a parabéneket "természetes tartósítószerekkel" vagy olyan kozmetikai összetevőkkel cserélték ki, amelyek antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyeket egyáltalán nem tartanak nyilvántartásba tartósítószerként..

  Az ilyen rendszereket "gáttechnológiáknak" nevezik, érzékenyek a pH-ra, a gyártási folyamatra és más tényezőkre, de mellékhatásukat, a rosszul sorsszerű parabénekkel ellentétben, még nem vizsgálták.

  Mindez a parabénekkel kapcsolatos alaptalan felhajtás a kozmetikai ipar új irányának - a "Green Cosmetics" - felvirágzásához vezetett. De megértette, hogy a vállalatok nem maradnak le, és minden kísérletet kizárólag a fogyasztó költségére és a fogyasztóra hajtanak végre.

  Mindannyian "teljesen biztonságos" összetevőket szeretnénk használni a kozmetikumok létrehozásához, de egyszerűen nem lehet "teljesen biztonságosnak" nevezni a tartósítószereket - olyan anyagokat, amelyek baktériumsejtek elpusztítására szolgálnak.

  Biztos vagyok abban, hogy ha közzétesz néhány átlagosan elvégzett vizsgálatot a "zöld tartósítószerekről", és bemutatja a termék mikrobákkal való szennyeződésének kockázatát, miközben elmagyarázza a vásárlóknak, hogy a kókuszoszlopok mit tartalmaznak a bőrön, akkor egy új hullám azonnal elindul a parabének visszaadásának felhívásával..

  Itt az ideje, hogy okos fogyasztókká váljunk és megszabaduljunk az illúzióktól. Ennek vagy annak a komponensnek az "üldözése" soha nem fog megszűnni. Az ipari óriások számára ez jó esély arra, hogy új trendeket fejlesszenek ki és népszerűsítsenek a tömegek számára, miközben továbbra is milliókat keresnek a vásárlók naivitásából. Ne bízzon vakon a reklámkampányokban és a sárga sajtóban.

 • Fontos Tudni A Maszkok Haj

  TOP 8 legjobb keratin a haj kiegyenesítéséhez: 2020-as értékelés, amely hatékony, vélemények

  A keratin segít minden nőnek fényes és fényes fürtöket elérni, például a magazinok borítójából. Az eljárás még erős fürtök és töredezett hajok ellen is hatékony.

  Ossza meg ezt

  Ez a termék nem érhető el az Ön régiójába Kösz!Mindig a legjobbakra törekszünk, hogy a legkedvezőbb árakkal örvendeztessük meg ügyfeleinket..Üdvözlettel, Wildberries online áruház.Hozzáadva a várólistához