Legfontosabb / Kiegészítők

Kezdőknek: Hogyan készítsünk sampon receptet.

Kiegészítők

Hogyan készítsünk sampon receptet.

Első pillantásra a tökéletes sampon előállítása félelmetes feladat. De ha kitalálod, minden sokkal egyszerűbb. A legfontosabb dolog, amit a samponnak meg kell tennie.. Mossa meg!)) Ez a fő funkciója. És csak ezután minden más, kondicionálás, térfogat adása, simítás, megszabadulás a korpától és hasonló trükkök. Mivel maguk a mosószerek meglehetősen agresszív elvtársak, ezután a tisztító funkció után vigyáznunk kell arra, hogy a sampon ne károsítsa a hajat és a fejbőrt. Ehhez több különböző felületaktív anyagot kell összekevernünk. Állj meg, várj egy percet.. Mi a felületaktív anyag?

A felületaktív anyagok (felületaktív anyagok) olyan kémiai vegyületek, amelyek a termodinamikai fázisok határterületére koncentrálva a felületi feszültség csökkenését okozzák. (Ne ijedj meg, olvasd tovább)

Felületaktív anyag - ez a sampon varázskomponense, amely valójában mos és habzik. A felületaktív anyagok az alábbiak szerint vannak elrendezve: amfifilek (difilek), vagyis egyrészt szeretik a vizet, másrészt félnek tőle)) A vízzel szembeni ilyen kétértelmű hozzáállás annak a felületaktív molekulának a szerkezetének köszönhető, amelynek két "farka" van, hidrofób (phobos, mint tudjuk, félelem) és hidrofil (valójában szerető víz). A molekula hidrofób farka elkapja a fejbőr és a haj szennyeződéseit, egy micellába tekeri a szennyeződéseket * és stabilizálja őket egy tisztító oldatban. Ezt követően a micella a szennyeződéseket magába foglalva a csatornán keresztül vezet útnak. Más szavakkal, a felületaktív anyagok ott hatnak, ahol a víz tehetetlen, miután zsírban oldódó (hidrofób) szennyező anyagokkal dolgoztak, a felületaktív anyagok abba az oldatba húzzák őket, amellyel a fejünket mossuk.

* A felületaktív anyagok micellákat alkotnak, hogy megvédjék a hidrofób farokot a vízzel való érintkezéstől. Ebben az esetben a micellák taszítják egymást, megakadályozva a fúziót a micellákban)))

Természetesen a tökéletes sampon előállítása a gömbös példa kategóriájába tartozik egy vákuumban, mert nem vagyunk egyformák, különböző a fejbőrünk, a haj szerkezetünk, és ami van, még mindenki szereti a különböző parfümöket! Valaki használhat szilikonokkal telített készítményeket, míg mások nehezebbé és „zsírosabbá” teszik a hajukat. Néhányan pedig olyan samponról álmodozunk, amely teljesen biológiailag lebontható és a lehető legkíméletesebb lesz.

Felületaktív anyagok

A felületaktív anyagokat 4 típusra osztják: anionos, kationos, nemionos és amfoter. Minden felületaktív molekula hosszú, teljes hossza hidrofób farok, és rövid részben különböznek egymástól, hidrofil.

Az anionos felületaktív anyagok olyan vegyületek, amelyek vízben feloldódva anionokat képeznek (negatív (-) töltésű ionok). Erős habzást biztosít még kemény vízben is, jól kompatibilis más felületaktív anyagokkal. Általános szabály, hogy az anionos felületaktív anyag a sampon fő detergense, mert ez a fajta felületaktív anyag jobban megbirkózik a szennyezéssel, mint mások.

Az ilyen típusú felületaktív anyagok képviselői általában az első helyen állnak a mosószer-összetevők listáján, például jól ismert szulfát-felületaktív anyagok, például nátrium-lauril-szulfát, nátrium-lauret-szulfát, nátrium-kókusz-szulfát és mások. Sokan nem használják ezeket a felületaktív anyagokat, mert tartanak magas irritáló képességüktől. A szulfátokat kevésbé agresszív izetionátokkal, szulfoacetátokkal és más * atomokkal helyettesítették, például nátrium-kokoil-izetionáttal, nátrium-lauroil-metil-izetionáttal (a mi Iselux ™), nátrium-lauril-szarkozináttal, nátrium-metil-kokoil-tauráttal (Tauril ST) stb..

A kationos felületaktív anyagok olyan vegyületek, amelyek vízben oldódva kationokat képeznek (pozitív (+) töltésű ionok), és kondicionáló összetevőként használják a hajápolási termékekben. A kationos anyagok felületaktív anyagok kondicionáló, balzsam, öblítő vagy hajmaszk létrehozásához. Ilyen felületaktív anyagokat ritkán adnak a samponokhoz, ha hozzáadják, akkor az ilyen samponok általában kondicionáló tulajdonságokkal rendelkeznek, vagyis "2in1" szerek. Néhány képviselő: Behentrimonium Methosulfate (a BTMS emulgeálószerben), Cetrimonium Chloride, Behentrimonium Chloride, Ceteartrimonium chloride. Ezek az összes felületaktív anyag közül a legagresszívebbek, a negatív töltésű fejbőrre és hajra rakódnak le. Ezért különösen alapos vízöblítést igényelnek.!

Amfoter felületaktív anyagok. A pH-értéktől függően kationos (savas közegben) vagy anionos (lúgos közegben) felületaktív anyagok tulajdonságait mutatják (jelöljük őket +/-). Jól kompatibilisek az anionos és kationos felületaktív anyagokkal, erősen habosító, enyhe hatással vannak a bőrre, széles körben használják samponokban "könnyek nélkül", habmosókban gyermekek és érzékeny bőrű emberek számára. A leggyakoribb képviselők a kokamidopropil-betain, a nátrium-kokamfoacetát. Anionos felületaktív anyagokkal kombinálva megvastagíthatják a rendszert (keverék). A felületaktív anyagok általában az összetevők listájának második helyén állnak.

A nemionos (nemionos) felületaktív anyagok olyan vegyületek, amelyek vízben oldva nem képeznek ionokat. Gyengébb habképző képességgel rendelkeznek, mint az anionos felületaktív anyagok, de a bőrre gyakorolt ​​hatásuk sokkal enyhébb. Gyakran diszpergálószerként, szolubilizálószerként, habstabilizátorként, felületaktív anyagként használják. Néhány képviselő: Coco Glucoside, Decyl Glucoside, Decyl Polyglucose, Caprylyl / Capryl Glucoside, Lauryl Glucoside, Cocamide MEA, Cocamide DEA és mások. A nemionos felületaktív anyagok fokozzák a habképződést és megnövelik a micellát (azaz kevert micellát képeznek, ami csökkenti az anionos ingerlő hatását)

A tökéletes sampon létrehozásához, jó mosószerrel, habzással és enyhe hatással a bőrre, háromféle felületaktív anyagra van szükségünk: anionos (bázikus), amfoter és nemionos. A samponban található felületaktív anyagok arányának körülbelül a következőnek kell lennie: a fő felületaktív anyag (általában anionos) és a társ-felületaktív anyag 4: 1-3: 1. Vagyis általában a fő felületaktív anyag a felületaktív anyag keverékének körülbelül 70-80% -át foglalja el (nem a recept egészében!). De vannak kivételek. a nagyobb dermatológiai lágyság elérése érdekében megváltoztathatjuk a felületaktív anyagok arányát az együttes felületaktív anyagok mennyiségének növelésével. Ipari készítményekben ez ritka, mert a lágy felületaktív anyagok általában drágák. Néha láthatja a kompozíciót nem ionos vagy amfoter felületaktív anyag nélkül. Ez is megtehető, de egyelőre háromféle felületaktív anyag fő csomagjával fogunk foglalkozni. Egyelőre kationos felületaktív anyagokat hagyunk a kondicionálók és kondicionálók számára..

A felületaktív anyagok bőrre és hajra gyakorolt ​​agresszív hatása lipofilitásukhoz kapcsolódik; a túl aktív felületaktív anyagok megzavarhatják a bőr és a haj integritását, elhúzva a lipideket, amelyek megtartják a bőr straté corneum sejtjeit vagy a haj kutikuláját. Ennek eredményeként a gátolt funkciójú bőr és haj gyorsabban kiszárad. Ez elkerülhető, ha a sampont helyesen formulázzák..

HOGYAN KELL SZÁMÍTANI A SAMPOO SZERZŐDŐANYAGOK SZÁZALÉKÁT??

Először emlékezzünk: bármilyen folyékony, sőt száraz felületaktív anyag is tartalmaz vizet és / vagy egyéb szennyeződéseket. Ez azt jelenti, hogy maga a felületaktív anyag százalékos aránya eltérő lehet, beleértve az ugyanazon felületaktív anyag gyártóinak különböző koncentrációban történő előállítását. Érdekel a detergensben lévő felületaktív anyagok végső mennyisége, mert a hatásosság és a hatás lágysága, sőt a termék vastagsága is ettől függ.

A mosószer céljától függően a felületaktív anyagok teljes százalékos aránya is eltérhet a mosószerben:

* tisztítószerek - kevesebb, mint 10%

* intim higiénia - kevesebb, mint 10% (jobb, ha közelebb van 5% -hoz)

* tusfürdők 15-20%

* fürdőhab 20-25 (legfeljebb 35)%

Felhívjuk figyelmét, hogy a fenti számok a PURE anyagra vonatkoznak. Amit most megtanulunk számolni

Például:

A) Cocoyl Isethionate száraz (nátrium-Cocoyl Isethionate) a hatóanyag 85% -os koncentrációjával,

B) Kokomidopropil-betain folyadék (kokamidopropil-betain) 40% -os koncentrációban és

C) Coco glükozid folyadék (Coco-Glucoside) 50%.

15% felületaktív anyagot tartalmazó sampont szeretnénk beszerezni, amelyből:

A) Cocoil-izetionát 8%,

C) Coco Betain 5%,

C) 2% kókusz-glükozid.

Fogjuk a fejünket, bezárjuk a böngészőt, megyünk kávét főzni. Képlet alapján számolunk:

% Felületaktív anyag = a kívánt tiszta anyag% -a / hatóanyag% a szennyeződésekhez viszonyítva * 100

A (kokoil-izetionát) = 8% kívánt / 85% aktív * 100 = 8 / 0,85 = 9,4% száraz izetionát

B (Coco Betaine) = 5% kívánt / 40% aktív * 100 = 5 / 0,4 = 12,5% Folyékony Coco Betain

C (kókusz-glükozid) = 2% kívánt / 50% aktív * 100 = 2 / 0,5 = 4% folyékony glükozid.

Még egy példa:

A) Nátrium-szarkozinát folyadék, koncentrációja 30%, samponban 5% -ot akarunk: 5/30 * 100 = 5 / 0,3 = 16% koncentrátum az recept szerint.

C) Tauril, koncentráció 60%, samponban 3% -ot akarunk: 3/60 * 100 = 3 / 0,6 = 5% koncentrátum a recept szerint.

C) Coco betain, az anyag 40% -a, 5% -ot akarunk a samponban: 5/40 * 100 = 5 / 0,4 = 12,5% vényköteles koncentrátum

D) Decil-glükozid, 50-60% -os koncentrációban, samponban 2% -ot akarunk: 2/55 * 100 = 2 / 0,55 = 3,6% koncentrátum az recept szerint. 3,5% -ig kerekíthetünk. *

* Ha a felületaktív anyag útlevelében pontatlan koncentráció van feltüntetve, például a hatóanyag 50-60% -a, akkor az átlagértéket vesszük.

Úgy tűnik, hogy rendeztük a felületaktív anyagok koncentrációját, menjünk a következő szakaszba.

AKTÍV KIEGÉSZÍTŐK.

A céltól függően kiválasztjuk a sampon aktív fázisát. Gondoljon arra, mit kell tennie a tökéletes samponnal, és ezen vágyak alapján válasszon eszközöket és kiegészítőket. Ugyanakkor az eszközök kiválasztásának fő elve, mind a samponok, mind a saját kezű kozmetikumok gyártása során, általában - "nem ártanak". Mint tudjuk, az egészséges haj hozzávetőleges összetétele a következő: 3-15% víz, 6% lipid, 1% pigment, 78-90% fehérje (keratin). A legjobb, amit tehetünk, ha megőrizzük a haj egészségét, nedvességtartalmát, simaságát, lipidtartalmát a kutikulában, ellenkező esetben folyamatosan csak az egészséges, fényes haj megjelenését kell nekik megadnunk, mert a látható haj maga is holt része, amely nem képes a test erőforrásainak helyreállítása. Az élő rész az izzó, a fejbőr függeléke. A haj szépsége és egészsége attól függ, mennyire egészséges a fejbőr. Megy!)

OLAJOK. Az olajokat újrasíros adalékoknak nevezik. A hajba és a sejtek közötti lipidrétegekbe ágyazva az olajok azonnal javítják a megjelenést, puhaságot és fényt kölcsönöznek. Az olajok ugyanakkor csökkentik a felületaktív anyagok agresszív hatását és kondicionálják őket. Az olajválaszték óriási, leggyakrabban ricinusolajat, kókuszolajat, jojobaolajat használnak. Választhat más olajokat is, például a jelenleg népszerű argánt vagy kendert. Az olajok között ide soroljuk az Amisol Trio komplexet (a kremovárok MLK-nak hívják, membrán lipid komplexet), amely a kremovárok körében az egyik legnépszerűbb hajápolási eszköz. Az olajok optimális bevezetése a samponba 0,5–4%, átlagosan 2%.

SZILIKONOK. A szilikonok kiváló kondicionálók. Minden egyes hajat borítanak, fényt adnak és megkönnyítik a fésülést. Azonban néha, különösen, ha a haj súlyosan károsodik, felhalmozódhat, megterheli a hajat, és ennek eredményeként a haj rendezetlen lesz. Ennek megakadályozása érdekében használjon illékony szilikonokat, például ciklometikonot vagy szilikon emulziókat, például DC 5-7113-at. És hagyjon nehéz dimetikonokat és amodimetikonokat a kondicionálók számára.

POLIKVARTÉN. Egy másik kondicionáló adalék, kationos jellegű, amely nélkül szinte egyetlen ipari kompozíció sem képes. Semmi előnyük, kondicionáló adalék, ezeknek az elvtársaknak köszönhetően az erősen sérült hajat is könnyű fésülni, a statikus töltés megszűnik, a haj könnyebben kezelhetővé válik. A legnépszerűbb a Polyquaternium-7, a Polyquaternium-10. Kationos Honeyquat, amely a kvartenium tulajdonságain kívül rendelkezik a méz hidratáló tulajdonságával, amelyből előállították.

PÁRATALÍTÓK. Ide tartoznak a glicerin, a szorbit, a fukogél és más algák, a hialuronsav, az aloe, az inulin és más poliszacharidok. Ezek a kiegészítők fenntartják a fejbőr és a haj optimális hidratáltságát, rugalmasságot adnak nekik és megakadályozzák a kiszáradást. Például a glicerin képes csillapítani a habképződést, ezért kicsit, legfeljebb 3% -ig bevezetjük.

Fehérjék és aminosavak. Védő fóliát képeznek a hajon, megakadályozzák a kiszáradást, növelik a gátfunkciókat. A fehérjék lehetnek növényi és állati eredetűek is. A molekula méretétől függően vagy filmképző szerként működhetnek, vagy helyreállíthatják a hajat azáltal, hogy behatolnak a mély rétegekbe (például kis molekulatömegű keratin). Az aminosavak nedvesség megkötésével tartják fenn a haj nedvességszintjét, kisebb molekulatömegük miatt mélyen behatolhatnak a hajszálakba. A fehérjék és az aminosavak gyakran erősen hígítják a sampont, javasoljuk, hogy sűrítőkkel és gélképző szerekkel együtt használják őket.

VITAMINOK. A legnépszerűbb és legkívánatosabb, és talán az egyetlen, amely a fejbőrre és a hajra képes hatni a mosás során, a panthenol. Megnyugtatja a bőrt, hidratálja a bőrt és a hajat, és javítja a haj szerkezetét. Az E-vitamin antioxidáns, amelyet legtöbbször adalékként adnak hozzá, hogy megakadályozzák az olajok oxidációját egy sampon készítményben. Más vitaminokhoz hasonlóan egyszerűen nincs ideje rövid sampon alkalmazásával cselekedni, ezért a vitaminokat általában nem használják a mosószerekben.

KIVONATOK. A probléma szerint válogatunk, nagyon sok kivonat létezik, és egyszerűen nem lehet röviden leírni őket. Az előállítás módjától függően vannak CO2-kivonatok, glicerin, glikol. Mindegyik használható, attól függően, hogy milyen tulajdonságokat szeretne közölni a samponnal. A zsírban oldódó kivonatokat egy nemionos felületaktív anyagban, vízoldható (glicerin, glikol) előszolubilizálják, normál aktív anyagként juttatjuk a samponba. A kivonatok a fejbőrön hatnak, általában haszontalanok a haj számára.

KÜLÖNLEGES ADALÉKOK. Ebbe a csoportba tartoznak azok az eszközök, amelyek gyógyászati ​​tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek korpásodás elleni kiegészítők, nyugtatók, gyógyító összetevőként hatnak a fejbőrre. Ide tartoznak a kivonatok, a cink- és kénalapú eszközök, a biszabolol, az allantoin, a hajhullás megelőzésére szolgáló eszközök és még sokan mások..

SŰRÍTŐK. Fenntartószerek.

Az optimálisan illeszkedő felületaktív kötőanyaggal rendelkező sampon maga elég vastag lesz. Ehhez anionos és amfoter felületaktív anyagokra van szükségünk. A sót gyakran viszkozitás-módosító anyagként adják hozzá. Igen, szokásos só. Ha akarod, használhatsz tengeri, rózsaszínű, sőt fekete színt is (ha a fekete só illata nem állít meg). A sót általában 0,5-2% mennyiségben használják. Az optimális vastagság elérése érdekében a termék pH-értéke is fontos. A sampon standard pH-értéke 5-5,5 között mozog.

A sorrend fontos: a végén meg kell savasodni. Oldjuk fel a sót vízben, majd oldjuk fel az anionos felületaktív anyagot, majd adjuk hozzá a nemionos felületaktív anyagot, hűtsük le, ha melegítjük. Ezután - amfoter, majd savat adunk pH 5-5,5-re. Cseppenként bevezetjük a savat, bevezetjük, megkeverjük, megmérjük az értéket. És így tovább, amíg nem kapjuk meg az optimális értéket..

Azonban nem minden anionos felületaktív anyag képes önvastagító rendszer létrehozására, vagy néha ritkító adalékokat vezetünk be, például fehérjéket vagy cinkvegyületeket. Ebben az esetben speciális sűrítőkre és / vagy gélképző szerekre lesz szükség. Samponokhoz gyakran alkalmaznak kationos guart, xantánt, HEC-t vagy akrilátokat. Kipróbálhatók a kifejezetten samponokhoz és mosószerekhez tervezett sűrítők, például az ANTIL® 120 PLUS.

A fenti anyagok mellett szükségünk lesz tartósítószerre (szükséges) és parfümre. A tartósítószert úgy választjuk meg, hogy az megfeleljen a pH-tartománynak, megbízható és személyesen is megfeleljen Önnek (mindenki más preferenciákkal rendelkezik, valaki hisz a parabénekben, valaki megpróbálja teljesen "zölddé" tenni a terméket). Miért nem teheti meg tartósítószer nélkül? Mivel kórokozó gombák és baktériumok veszik át a sampont, és a deklarált tulajdonságú sampon helyett tegnapelőtt kapunk mikroorganizmusoktól hemzsegő levest! Szükségünk van erre? Nem hinném.. Parfüm. te és csak te döntöd el, mi lesz az illat! Ez az egyik legszebb pillanat

PÉLDA.

Példa receptre: korpásodás elleni sampon sérült hajra és zsíros fejbőrre. Feladatok. Az ilyen samponnak enyhenek kell lennie, hogy ne váltsa ki a faggyú túlzott váladékozását, hidratálást és kondicionálást, hogy a sérült haj ápolt megjelenést és gyógyulást nyújtson. Vegyünk egy csomó felületaktív anyagot a %% felületaktív anyagok számításának példájából, amely meglehetősen puha, jól öblít és aktívan habzik. A ricinus- és a kókuszolajat szuperzsírként használják. Fő gyógyszerkészítményünk a cink PCA lesz, további - rozmaring- és nyírfakéreg-CO2-kivonatok, valamint allantoin. A glicerin hidratáló komponenssé válik. Mert A cink PCA erősen cseppfolyósít (csak akkor cseppfolyósít, ha mindent rosszul csinál, valójában semmit sem cseppfolyósít, ebben a receptben a végtermék az olajat, nem pedig a cink-sót cseppfolyósítja) a végterméket, vegyük az ANTIL® 120 PLUS sűrítőt. Minden recept% -ban szerepel:

Cocoil-izetionát (száraz, 85% hatóanyag) 9,5%
Coco Betain 12,5%
Coco glükozid 4%
Glicerin 2%

ANTIL® 120 PLUS 2%
Himalája só 1%

Ricinusolaj 1%
Kókuszolaj 1%
Amisol Trio (MLK) 0,5%
CO2 kivonat rozmaring 0,1%
Nyírfakéreg CO2-kivonata 0,2%
Cink PCA 0,2%
Allantoin 0,2%
Polikarténium-7 2%

Tartósítószer (Euxyl PE 9010) 0,5%
Illat 0,1%

1) Az összes vizet a recept szerint mérjük. A víz egy részét, csak egy keveset, kiöntjük a cink és az allantoin feloldására, a fennmaradó vizet 2 részre osztjuk. A vizet 60C-ra melegítjük. Az egyik részbe száraz felületaktív anyagot és glicerint adunk, a másikba - az ANTIL® 120 PLUS sűrítőt és a sót keverés közben feloldjuk az összetevőket.

2) Keverje össze a Coco Betain és Coco Glucoside keverékét. Adjunk hozzá CO2-kivonatokat az Amisol Trio keverékhez. Hőálló edényben mérjük meg az olajokat, tegyük a fürdőbe, amíg a kókuszolaj meg nem olvad. Adja hozzá az olvasztott vajat a felületaktív anyag keverékéhez. Az olajkeveréket ne tartsa túl forrónak.

3) Keverje össze a poharak tartalmát a sűrítővel és a Cocoil Izethionate-tel. Keverjük össze. Bevezetjük a felületaktív anyagok keverékét, keverés közben. Hűtsük le 40C-ra. Ezután bevezetjük az oldott allantoint, a cinket, hozzáadjuk a polikarteniumot. Őrizzük. Adj hozzá parfümöt. Kész!

Hogyan válasszuk ki a sampont 2. rész

 • Tekintse meg a teljes HairFood sort


Az utolsó cikkben elemeztük, hogy mit kell és mit nem szabad tenni a samponnak, valamint azt is, hogy miként válasszuk ki a haj típusának megfelelően. Most beszéljünk arról, hogy milyen összetevőkre kell figyelnie a sampon kiválasztásakor.

Veszélyes összetevők


A sampon biztonságát a mosószer alapja, vagy inkább a készítményben található felületaktív anyagok (felületaktív anyagok) határozzák meg. A bőrre gyakorolt ​​hatásuk szerint a felületaktív anyagokat keményre, közepesen keményre és lágyra ("zöld") osztják fel..

Súlyos felületaktív anyagok - irritálják és zsírtalanítják a bőrt:

Nátrium-lauril-szulfát (SLS)
Ammónium-lauril-szulfát

Ezek az összetevők elpusztíthatják a fejbőr védőgátját, ha az első helyen vannak a készítményben (és ezért a termékben nagy százalékban szerepelnek), és ha nem növényi anyagokból származnak..

A közepes keménységű felületaktív anyagok - a keményekhez képest - dermatológiailag lágyabbak:

Nátrium-lauret-szulfát (SLES)
Nátrium-miret-szulfát
Magnézium-Laureth-szulfát
Ammónium-laureth-szulfát
TEA layril-szulfát (trietanol-amin-lauril-szulfát)
Kokamid DEA
Cocamide MEA
Lauramide DEA

Általában nem szabad túlbecsülni ezen alkatrészek veszélyét. A szulfátok, a népszerű mítoszokkal ellentétben, nem vezetnek onkológiához, nem befolyásolják a máj és az agy állapotát. A lényeg az, hogy az SLS vagy SLES molekula elég nagy méretű. Nem képes behatolni a dermisbe, nemhogy a véráramba, és nem halmozódik fel a szövetekben. Ezért biztonságos kis mennyiségű kiváló minőségű szulfát használata a leöblítendő kozmetikumokban. Sőt, ha nincsenek az első helyeken a samponokban.

Lágy ("zöld") felületaktív anyagok - lágyak a bőr és a haj számára, nem okoznak irritációt, nem mérgezőek:

Dinátrium-Laureth-szulfoszukcinát
Cocoamidopropyl Betaine
Decil-glükozid vagy Decil-poliglükóz
Nátrium-lauril-szarkozinát
Nátrium-lauril-szulfoacetát
Coco-betain
TEA alkil-szarkozinát
Polioxietilén-lauril-amid
Coco-glikozid

Szulfátmentes samponok


Most divatos szulfátmentes mosószer alapú samponokat használni. Az alábbiakról kell tudnia az ilyen alapokról:

1). A szulfátmentes samponok gyakran nem nyújtanak kiváló minőségű tisztítást,
2). Szulfátmentes samponok használata esetén a fejen lévő expozíciós időnek legalább 4-5 percnek kell lennie. Ebben az időben képes egy ilyen sampon valahogy megtisztítani a fejbőrt és a hajat. De ha még mindig agresszív összetevőket tartalmaz, akkor egy ilyen samponnak elegendő ideje lesz például a fejbőr irritációjára.
3). Az első két ok miatt a szulfátmentes sampon nem valószínű, hogy hosszú, vastag hajra hat..

A szulfát és a szulfátmentes felületaktív anyagok kompetens kombinációja egy samponban hatékony és biztonságos is lehet..

Tartósítószerek és illatanyagok


A samponokban nem csak felületaktív anyagok lehetnek (amelyekről mindenki tud), hanem tartósítószerek és illatanyagok is. A hosszú eltarthatósági idő és a kellemes aroma miatt a fejbőrnek néha magas árat kell fizetnie, ha az alkalmazott tartósítószerek és illatanyagok agresszív jellegűek.
A legkárosabb (rákkeltő) tartósítószereket a formaldehid-felszabadító (formaldehid-donorok) és a parabének egy része.

A formaldehid (formaldehid) rákkeltő anyagokra utal, mérgező és negatív hatással lehet a látás és a légzés szerveire, valamint ronthatja a bőr állapotát.

Formaldehid-felszabadító (formaldehid-donorok):
Mindezek az anyagok a karcinogén formaldehid donorai. Ez azt jelenti, hogy nem megfelelő tárolás esetén hipotermia, túlmelegedés esetén felszabadulhatnak a formaldehidek..

DMDM-hidantoin
Diazolidinil-karbamid
Nátrium-hidroxi-metil-glicinát
Quaternium-15
Bronopol
5-Bróm-5-nitro-1,3-dioxán

A parabének (parabének) olyan anyagok, amelyek allergiát okozhatnak.

A biztonságos ("zöld") tartósítószerek a következők:
Benzil alkohol
Benzoesav
Dehidroecetsav
Fenoxietanol
Nátrium benzoát
Ethano;
Metilparaben
Etilparabén
Propilparaben
Butilparaben
Izopropilparaben
Izobutil-paraben
Benzilparaben
Szorbinsav
Szalicil sav
Pottasium szorbát

Logikus kérdés merül fel: miért használnak ekkora mennyiségű biztonságos tartósítószert továbbra is káros anyagokat? A válasz nagyon egyszerű: egyrészt olcsóbbak, másrészt könnyebb velük dolgozni..

Az illatanyagok esetében hasonló a helyzet - legtöbbjük káros hatással van (egyes összetevők allergiás reakciókat okozhatnak, gyakran egyedi jellegűek) a testre. A biztonságosnak ítélteket általában nem sorolják fel az összetételben, és az "illat" vagy "parfüm" szavak mögé rejtőznek..
A gyártók kötelesek jelezni a lehetséges allergéneket.

Ezek tartalmazzák:
Amyl cinnamal
Cinnamil-alkohol
Citral
Eugenol
Hydroxycitronellal
Izoigenol
Cinnamal
Kumarin
Geraniol
Linalool
Citronellol
Limonene

A legfontosabb, amit meg kell érteni, hogy az enyhe tartósítószerek, mint az enyhe illatanyagok, nem lehetnek olcsók. És ha a legköltségvetőbb sampont választja a bolt polcán, biztos lehet benne, hogy összetételében lévő tartósítószerek és illatanyagok allergiás reakciókat okozhatnak..

Csakúgy, mint a felületaktív anyagoknál, az egyik vagy másik összetevő helye is fontos szerepet játszik a készítményben (minél közelebb van a végéhez, annál kevesebb van a termékben).

Egészséges összetevők


Milyen összetevőkre kell figyelnie a samponban??
A legfontosabb a traumatikus mosási folyamat utáni haj helyreállítás szempontjából:

- A panthenol - a B5-vitamin analógja, amely panthenolsavat tartalmaz - hidratálja és sűríti a hajat, ragyogást ad, gyulladáscsökkentő hatású, csillapítja az irritációt, enyhíti a viszketést. Minden hajat vékony filmmel borítva a panthenol a hajszálakat is megvédi a külső károsodásoktól;
- Fehérje (sokféle van, de egyébként a fehérjét látni fogja a címkén) - lágyító, kondicionáló
- Niacinamid (PP-vitamin) - javítja a vérkeringést, a hidratációt, helyreállítja az epidermális gátat.

Fontos, hogy ezek a hasznos összetevők szerepeljenek, és ne a címkén szereplő összetevők listájának végén. És jobb - közelebb a kezdethez.

Vitaminok és egyéb gondoskodó kiegészítők is hozzájárulnak..
-Az E-vitamin (tokoferol) erős antioxidáns, amely megvédi a sejteket a szabad gyököktől, ami öregedést jelent. Elősegíti a mikrorepedések gyógyulását a bőrben, gyulladáscsökkentő hatású, védi a sejteket az UV-károsodásoktól, hidratál, javítja a bőr rugalmasságát és simaságát;

- A-vitamin (retinol) - hasonló hatású, mint az E-vitamin, megakadályozza a fejbőr hámlását és viszketését is;
- B6-vitamin (piridoxin-hidroklorid) - táplálás, fejbőr regeneráció
- A kollagén - egy hármas szövésű spirális molekulákból álló fehérje - hatékonyan visszatartja a nedvességet a sejtekben és a sejtek közötti struktúrákban. Megakadályozza a haj elvékonyodását, ridegségét, porozitását és szárazságát;
- A keratin - mikroprotein - behatol a haj mély rétegeibe, belülről helyreállítja sérült szerkezetüket, javítja az erőt és csökkenti a haj törékenységét, véd a külső károsodásoktól
- Taurina (szulfoaminosav) - hidratáló, antioxidáns

Nagyon nehéz megérteni a samponok összetételét, különösen azért, mert a szokásos összetevőket gyakran új nevek mögé rejtik. Ezért a sampon kiválasztásakor nemcsak az összetételre, hanem a gyártó hírnevére is kell koncentrálni: az úgynevezett "tömegpiachoz" kapcsolódó samponok általában a legagresszívebb összetételűek. De a kevésbé reklámozott márkák gyakran hasznosabbak és biztonságosabbak..

A jó sampon összetétele - hasznos, káros és haszontalan összetevők

Helló kedves olvasóim! Ebben a cikkben arról fogunk beszélni, hogy milyen legyen a hajsampon összetétele..

Nagyon hosszú ideig kozmetikumokat próbáltam a hajápoláshoz. Különleges étrendet figyeltem meg, és megpróbáltam megérteni a haj vitaminjait. És végül arra a következtetésre jutottam, hogy rengeteg időt, pénzt és még hasznos termékeket is költöttem, hiába.

Különösen samponokkal repültem, vásároltam valamit, ami egyszerűen nem tudta megoldani a hajproblémáimat..

Most jöttem rá végül, hogy az összes sampon 90% -a csak jól reklámozott marketingmozgás.

Legtöbbjük nem tudja megállítani a hajhullást, fokozni a haj növekedését és javítani az általános állapotot..

Ezért úgy döntöttem, hogy megosztok veletek információkat arról, hogyan lehet pénzt megtakarítani a samponokon, milyen összetevőket tartalmaznak a hajsamponok.

Melyek lesznek teljesen haszontalanok a hajad számára, hogyan cserélheted ki a sampont, és mi legyen a jó hajsampon része?.

Ebben a cikkben megtudhatja:

Sampon összetétele - alkatrészek és tulajdonságaik

Tehát először derítsük ki, miből áll a sampon..

A sampon fő összetevői:

 • Alap vagy mosószer (víz és felületaktív anyag)
 • Speciális szerek, amelyek biztosítják a sampont tulajdonságait
 • Tartósítószerek a hosszú eltarthatóság érdekében
 • PH Balance összetevők samponhoz
 • Színezékek, aromák, stabilizátorok, sűrítők stb.

Leggyakrabban a sampon kiválasztásakor a második számú divatra figyelünk!

Gondosan megvizsgáljuk a címkét, és olyan összetevőket látunk, mint antioxidánsok, vitaminok, gyógynövénykivonatok, gyümölcssavak, gyöngypor, kollagén stb.

Számunkra úgy tűnik, hogy egy ilyen összetétel mellett a sampon egyszerűen nem lehet haszontalan, és minden bizonnyal puhává, egészségessé, erősé és fényesebbé teszi hajunkat.!

Jaj, ez csak egy újabb mítosz (ugyanaz, mint a biotin), vagy egy másik intelligens marketingfogás..

Bármely sampon fő hatóanyaga

Annak ellenére, hogy a sampon címkéjén szerepelhet a "Fehérjéket, vitaminokat, rozmaringolajat, kókusz- és kamilla kivonatot tartalmazó hidratáló sampon" felirat, ennek és bármely más samponnak a fő összetevői a következők lesznek:

 • víz
 • sampon alapja - felületaktív anyag - felületaktív anyag (detergens vagy felületaktív anyag), amely habot képez és eltávolítja a szennyeződéseket a hajból.

A sampon fő összetételének körülbelül 50% -át foglalják el, a fennmaradó 50% -ot színezékek, sűrítők, illatanyagok, szilikonok, tartósítószerek és néhány más hasznos anyag osztja meg, amelyekről a sampon címkéjén olvashat..

Szulfát sampon alapok - a sampon legkárosabb összetevői

A samponokban leggyakrabban nátrium-lauril-szulfátot, ammónium-lauril-szulfátot (vagy ammóniumot) (SLS és SLES) használnak felületaktív anyagként, amelyek képesek tökéletesen megtisztítani a hajat a zsírtól és a szennyeződéstől, és erős vastag habot alkotnak..

Ezek az összetevők azonban nagyon agresszívan irritálják a fejbőrt és kumulatív hatást fejtenek ki..

Ezeknek a samponoknak az állandó használatával a fejbőröd egy nagyon érzékeny, száraz és irritált fejbőrré válik, amely folyamatosan viszket, hámlik és faggyú olyan mennyiségben, hogy minden nap meg kell mosnod a hajad..

És mindezeknek köszönhetően a hajad csomókba esik, és borzasztó megjelenésű lesz..

Jó alapok

A következő alapok jobb és lágyabb helyettesítőként szolgálják ezeket a felületaktív anyagokat:

 • TEA layril-szulfát (trietanol-amin-lauril-szulfát),
 • TEA (trietanol-amin),
 • Kokamid DEA,
 • DEA-Cetil-foszfát,
 • DEA Oleth-3 foszfát,
 • Mirisztamid dea,
 • Sztearamid MEA,
 • Cocamide MEA,
 • Lauramide DEA,
 • Linoleamid MEA,
 • Oleamide DEA,
 • TEA-lauril-szulfát,
 • Nátrium-mireth-szulfát és nátrium-mirisztil-éter-szulfát,
 • Nátrium-kokoil-izetionát,
 • Magnézium-Laureth-szulfát,
 • Coco-glükozid, nátrium-miret-szulfát és nátrium-mirisztil-éter-szulfát.

Az ilyen alapú samponok teljesen más reakciókat okozhatnak, ami megfelel az egyiknek, korpásodást és viszketést okoz a másikban, vagy száraz hajat a harmadikban.

De lényegében irritálhatják a bőrt is, ezért személy szerint nem veszek magamnak ilyen alapú sampont..

Ezenkívül a legtöbbjüket már a saját fejemen teszteltem, így ha száraz és érzékeny fejbőröd van, ezek az alapok nem fognak megmenteni..

Legjobb alapismeretek

Ez általában nemionos felületaktív anyagokat és / vagy amfoter felületaktív anyagokat tartalmaz. Általános szabály, hogy sokkal drágábbak, mint a káros olcsó bázisok..

Kevésbé habzanak, mint az SLS, de tökéletesen helyreállítják a fejbőrt, nem zavarják annak pH-ját és nem okoznak irritációt.

Magam számára a következő jó alapokat azonosítottam a samponokban, és magabiztosan tudom ajánlani őket használatra..

 • Cocoamidopropyl Betaine
 • Decil-glükozid vagy decil-poliglükóz
 • Nátrium-lauril-szarkozinát
 • Nátrium-lauril-szulfoacetát
 • Dinátrium-Laureth-szulfoszukcinát

Általános szabály, hogy ilyen samponokat nehéz megtalálni a szokásos háztartási vegyi áruházakban vagy a tömegpiacon. Keresse őket organikus vagy professzionális kozmetikai üzletekben..

Nagy szerencséje lesz, ha talál egy sampont, amely teljes egészében ezen alapok egyikéből vagy azok komplexéből áll.

Leggyakrabban agresszívabb alapok második komponenseként adják őket a hígításhoz..

Jó samponok, enyhe, egészséges alapokkal

Ezen alapok összefoglalásához hozzáadtam egy linket a megfelelő samponhoz, amely tartalmazza..

Nem reklámozás céljából, hanem azért, hogy ha valaki ilyen termék megvásárlása mellett dönt, akkor tudja, hol lehet ezt megtenni, és mely kozmetikai márkákban található meg.

 • A cocoamidopropyl Betaine nagyon enyhe és alacsony allergén felületaktív anyag. A kókuszolaj zsírsavaiból származik, és számos Jason Natural samponban megtalálható
 • A decil-glükozid vagy a decil-poliglükóz enyhe felületaktív anyag, amely kukoricakeményítőből, kókuszzsírsavakból származó glükózból áll. Ennek alapján az Avalon Organics és a Biotene H-24 gyártják híres samponjaikat.
 • A nátrium-lauril-szarkozinát természetes felületaktív anyag, amelyet kókusz- és pálmaolaj cukorral és keményítővel történő reakciójával nyernek. Népszerű baba sampon alap, amely megtalálható a BabySpa termékeiben
 • Nátrium-lauril-szulfoacetát - természetes, enyhe, biztonságos felületaktív anyag, amely a zöldségekben és gyümölcsökben található természetes aminosav szarkozinból származik. Abszolút nem irritálja a bőrt, tökéletesen ápolja a hajat és helyreállítja annak szerkezetét. Ez az alap az Alba Botanica szerves samponjaiban található

A dinátrium-laureth-szulfoszukcinát enyhe dermatológiai hatású felületaktív anyag, amelyet gyakran alkalmaznak baba samponokban és érzékeny fejbőr samponjaiban. Az ilyen samponokat a Nature's Gate márka képviseli

 • Ez magában foglalhatja a szappan gyökérből, szappantartó edényből vagy szappan dióból származó szerves szappan alapanyagokat is..

A samponok ilyen alapokon történő használatával képes lesz teljesen helyreállítani a fejbőrét, ami azt jelenti, hogy állandó használat és helyes alkalmazás mellett egészséges és szép megjelenést kölcsönöz a hajának..

A fentiek közül a másodikat, a harmadikat és az ötödiket használtam. És csak a harmadik sampon nem váltotta be a reményeimet.

De itt egy fontos tényezőt szeretnék hangsúlyozni, amikor a sampont választja, figyelembe kell vennie a haj típusát.

Mivel az azonos márkájú, de kissé eltérő összetételű sampon teljesen más módon befolyásolhatja a haját..

Speciális szerek vagy sampon egyéb összetevői

Ezek, mint már mondtam, azok az anyagok, amelyek állítólag hasznos tulajdonságokkal töltik fel samponunkat..

Szeretnék mesélni azokról az összetevőkről, amelyek a hajsamponok részét képezhetik, ugyanakkor teljesen haszontalanok számukra.

Haszontalan sampon összetevők

 • Szilikonok

Úgy tervezték, hogy kisimítsa a hajunk pikkelyeit, és sima és fényes legyen. azaz ha szilikonot viszünk fel a sérült hajra, akkor a mérleg elsimul, a szilikon visszaveri a fényt és a haj ragyogni kezd.

Ahogy el lehet képzelni, a haj helyreállítása nincs, és a felhalmozódott szilikonok elnyomják és elrontják a hajat..

 • Vitaminok és provitamin samponokban

Azok, akik értenek a haj kémiai összetételéhez, tudják, hogy nincsenek benne vitaminok. Ezért semmilyen kívülről származó vitamin, amelyet külsőleg alkalmaznak a hajra, semmiképpen sem befolyásolja az állapotukat, a fejeken keresztül, nem is hatolnak oda.

A vitaminok jelenléte a samponban haszontalan. A vitaminokat nem szabad a fejére önteni, hanem szájon át kell bevenni, és ezt legjobb a természetes egészséges növényi termékek használatával megtenni.

 • Gyümölcssavak

Gyümölcssavak gyakran találhatók a samponokban. Úgy gondolják, hogy hidratálják a hajat, ami abszolút mítosz. A legjobb, ha a haj belsőleg fogyaszt gyümölcsöt.

 • Antioxidánsok

A bőrünktől eltérően a hajnak nincsenek ráncai és nem mindig az életkor mutatója..

Szuper antioxidáns komplexet tartalmazó samponok felvitele a hajunkra nem befolyásolja a hajunk állapotát..

Ez csak egy haszontalan kiegészítő, amely hozzáadott értéket és értéket ad a samponhoz.

 • Különböző növényi kivonatok

Nagyon gyakran látunk samponokat, amelyek különféle gyógynövények kivonatait tartalmazzák (aloe kivonat, nyírfa levelek, csalán, kamilla, zsurló stb.)

Hatékonyságuk mindig ezen összetevők mennyiségétől függ. Ha ezek alkotják a sampon alapját (és ilyen samponok valóban léteznek), akkor nagy a valószínűsége annak, hogy ezek az összetevők képesek javítani a hajad állapotán, de ha nagyon kevés ilyen összetevő van (ami az olcsó samponokban található meg leggyakrabban), akkor ennek a hatása sampon nulla lesz.

Figyeljen arra, hogy a sampon címkéjén hol vannak a növényi kivonatok, ha közelebb van a végéhez, akkor egy ilyen sampont egyáltalán nincs értelme bevinni.

Fordítson különös figyelmet arra, hogy mely kivonatok szerepelnek ott..

Például, ha rózsa, fehér magnólia, lótusz és más egzotikus növények kivonatait látja a samponban, akkor biztos lehet abban, hogy ezeket az összetevőket ott adják a legkisebb mennyiségben, és csak a címkén található feliratokhoz. Ezenkívül senki sem tudja, hogy ezek a kivonatok milyen minőségűek voltak..

 • UV védelem

Sok sampon UV-védelmet ígér a hajad számára. A legtöbb jelenlegi kutatás azonban azt mutatja, hogy ezeknek a samponoknak a használata csak minimális védelmet nyújt az UV-sugaraktól..

És még akkor is, ha a sampon összetétele tartalmazhat olyan hasznos összetevőket, amelyek valamilyen módon befolyásolhatják a fejbőrt vagy magát a hajat (például méz, méhpempő, mentol, agyag, fehérjehidrolizátumok, keramidok, növényi kivonatok, lecitin, növényi vagy illóolajok), legtöbbjük pontosan 2-3 percig "dolgozik", amíg le nem mossa a sampont a fejéről.

Ezért, ha azt szeretné, hogy ezek az összetevők megmutassák gyógyhatásukat, ne öblítse le azonnal a sampont, hanem hagyja, hogy legalább 10 percig működjön. Különösen, ha a természetes olajokra kondicionáló hatású sampon.

Amikor elolvassa a címkéket, és figyelembe veszi a samponok összetevőit, ne feledje, hogy az összes felsorolt ​​közül, és lehet, hogy több mint 30 van, csak 2 vagy 3 hat valóban.

A többi összetevő meghatározza a sampon megjelenését, konzerváltságát, színét és aromáját, és egyszerűen gazdagítja összetételét a címkén, arra kényszerítve, hogy vásárolja meg, költse el a pénzét valamire, ami semmilyen módon nem befolyásolja a haját használatakor..

Ezért a sampon vásárlásakor nem szabad figyelni minden gazdag összetételére, a hangos névre és leírásra, a reklámozásra..

A sampon legkárosabb összetevői

 • DIETANOLOMIN (DEA)
 • Ftalátok
 • LAS-Tenside (LAS-TENSID)
 • Benzolok
 • PROPILÉN-GLIKOL
 • PARABENS
 • TRIKLOSAN
 • és egyéb veszélyes alkatrészek.

Titkárnőm

Több mint egy hónapig, Rickett Gofshtein (a trichológia világszakértője) tanácsát követve, teljesen elhagytam a samponokat, helyettesítve azokat kasztíliai szappannal (amely az olíva-, kókuszdió-, ricinusolaj- és sheavaj alapolajaira épül). És nagyon tetszik ☺

Nem irritáló, gyengéden mossa a hajat és tökéletesen habzik. Ugyanakkor helyreáll a fejbőr és szabályozódik zsírossága, ami a haj egészségének legfontosabb tényezője..

Kiváló alapul szolgálhat házi samponokhoz is..

Feltétlenül nézze meg ezt az érdekes videót házi sampon receptekkel, amelyek segítenek TERMÉSZETESEN helyreállítani a haját.

CSATLAKOZZA CSOPORTJAIMBA A SZOCIÁLIS MÉDIÁKON

Mik azok a szulfátmentes samponok, és érdemes-e megvenni

Sokkal drágábbak, de a költekezés nem mindig indokolt.

Mik azok a szulfátmentes samponok

A szulfátok a kénsav sói. A felületaktív anyagokat mosószerekhez, samponokhoz, sőt fogkrémekhez adják..

Az ilyen anyagok molekulái részben taszítják a vizet (hidrofób "farok"), részben pedig vízzel kötődnek (hidrofil "fej"). Amikor a sampont felviszik a hajra, a molekulák hidrofób farka egyesül a faggyúval és micellagolyókat képez. Az ilyen gömb külső rétege a vízhez kötődik, és zsírral és szennyeződéssel együtt könnyen lemosható..

A szulfátok miatt a sampon buja habot képez, és jól megtisztítja a faggyút, az elhalt bőrrészecskéket és egyéb szennyeződéseket.

Leggyakrabban háromféle szulfát felületaktív anyagot használnak a samponokban:

 • nátrium-lauril-szulfát (SLS);
 • nátrium-lauret-szulfát (SLES);
 • ammónium-lauril-szulfát (ALS).

A szulfátmentes samponok, amint a neve is mutatja, nem tartalmazzák a fenti szulfát felületaktív anyagokat.

A szulfátos samponok veszélyesek a hajra és általában az egészségre?

A szulfátmentes samponokat "nem tartalmaz káros anyagokat". Kitaláljuk, hogy valóban érdemes-e félni a szulfátoktól.

A szulfátok rákot okoznak-e

Korábban ezeket az anyagokat rákkeltő hatásra gyanították - rákkeltő képességre, de ezeket a rendelkezéseket cáfolták. Az American Council on Personal Care Cosmetic Ingredient Review (CIR) az SLS SLS-t, SLES-t és ALS-t biztonságosnak találta a bőr rövid távú expozíciója és vízzel történő öblítése szempontjából.

Megtagadva a nátrium-, ammónium- és kálium-lauril-szulfát: Az emberi egészség rákkeltő hatásainak II. Szintjének értékelése és az ausztrál kormány ipari vegyi anyagok értékelését végző szervezet. Azt is megállapította, hogy a nátrium-lauril-szulfát nem befolyásolja az emberi reproduktív funkciót és fejlődést..

A szulfátok károsak a fejbőrre

Az SLS és az ALS irritálhatja és kiszáríthatja a bőrt nátrium-, ammónium- és kálium-lauril-szulfáttal: Az emberi egészség II. Szintjének értékelése, de ehhez nagy koncentrációkra és hosszú távú expozícióra van szükség. Például, amikor 25% SLS-t alkalmaztak a nyulak bőrére, az irritáció csak 4 órával később alakult ki. Emberben negatív hatások jelentek meg egy 2% -os nátrium-lauril-szulfáttal végzett teszt után. Egy ilyen vizsgálat során az anyag 24-48 órán át a bőrön marad.

SLES - enyhébb nátrium- és ammónium-laureth-szulfát: Az emberi egészség II. Irritálhatja a bőrt és a nyálkahártyákat is, de kisebb mértékben, mint az SLS. A káros hatások 18% -os koncentrációnál és a bőr expozíciójánál 24 órán keresztül jelentkeznek. Ezenkívül a nátrium-laureth-szulfát nem szárítja a bőrt.

Hajmosáskor a sampon túl rövid ideig érintkezik a bőrrel, hogy káros legyen.

Ezért a szulfátoktól csak az érzékeny bőrű, allergiás vagy bőrbetegeknél kell tartani.Kerülje a szulfátos samponokat? : rosacea, ekcéma és kontakt dermatitis.

A szulfátok károsíthatják-e a haj szerkezetét

Ha a haj egészséges, a szulfátok nem hatolnak be Sampon, balzsam és állandó hullámzás hatása az emberi haj molekulaszerkezetére a kéregbe - a haj belső rétegébe. Hatásuk a kutikulára korlátozódik - a külső mérlegekre, csempéként elrendezve. A sampon egyszerűen eltávolítja a felesleges faggyút szennyeződéssel és biztonságosan lemossa.

Azonban, ha a haj száraz és gyenge, például permetezés vagy halványítás után, a szulfátos sampon „Túllépni a hype-on: A bőrgyógyász még jobban meg tudja oldani a hajápolással kapcsolatos tévhiteket”: megtörni a "zilált" kutikulát és behatolni a hajba. A száraz fürtöket néha rosszul befolyásolja a faggyú - faggyú teljes eltávolítása, amely megvédi a hajat a környezeti hatásoktól.

Igaz-e, hogy a szulfátok a haj hullámosodását okozzák

A szulfát felületaktív anyagok anionosak. Ez azt jelenti, hogy a vízben negatív töltésű ionokká bomlanak. Mosás után negatív töltés marad a hajon, így taszítják egymást, és a frizura megrándul.

Azonban az anionos felületaktív anyagok mellett a szulfátos samponok tartalmazhatnak kationos (pozitív töltéssel), amfotereket (lehetnek pozitívak vagy negatívak, a pH-környezettől függően) és nemionosak (nem bomlanak ionokká és nem hordoznak töltést). Az ilyen anyagok semlegesítik a negatív töltést.

A bolyhos haj hatása az adott sampon formulájától függ, és nem a szulfátok jelenlététől.

A szulfátok valóban tompává és mattá teszik a hajat?

A haj összekuszálódott, rosszul fésült és unalmasnak tűnik ugyanaz a "zilált" kutikula miatt. Amikor a mérleg szorosan illeszkedik a kéreghez, a fürtök simaak, jól visszatükrözik a fényt, ezért ragyognak. Ha a kutikula felemelkedik, a szőrszálak egymáshoz tapadnak..

A szulfátos sampon nem árt az egészséges hajnak, hiányuk pedig nem gyógyítja meg a sérült hajat.

Az egyetlen dolog, ami segíthet, a termékben található kondicionáló szerek. A gyártó felveheti a sampont és a balzsamokat: Mit kell tudni a bőrgyógyászról? samponban hidrolizált selyem vagy állati fehérje, glicerin, dimetikon, polivinil-pirrolidon, propilén-glikol és más, a hajat borító anyagok, amelyek simavá teszik fényes.

Ha a szulfátmentes sampon csak enyhe mosószereket és különféle természetes kivonatokat tartalmaz, ez nem segít a sérült haj egészséges megjelenésében és fésülésében..

Igaz, hogy a szulfátok zsíros hajat okoznak?

A faggyú termelődésének sebessége a mirigyek tulajdonságaitól, a hormonoktól és a faggyúmirigy lipidek étrendjétől függ. Nincs bizonyíték az emberi fej faggyúszekréciójáról, amely szerint a szulfát expozíció növeli a faggyútermelést.

A szulfátok mossák ki a festéket és a keratint

Úgy gondolják, hogy a faggyú mellett a szulfátos samponok gyorsan eltávolítják a festéket és a keratint a hajból..

Túljutni a hype-on: A bőrgyógyász kibontja a hajápolási általános tévhiteket, nincs tudományos bizonyíték. A keratin kiegyenesítése után azonban a fodrászok határozottan javasolják a hajmosást csak szulfátmentes samponokkal..

Mi helyettesíti a szulfát felületaktív anyagokat a szulfátmentes samponokban

Hozzáadás szulfátmentes samponokhoz:

 • enyhe anionos felületaktív anyagok: nátrium-laureth-5 karboxilát Új képlet az enyhe testtisztító szerekhez: nátrium-laureth-szulfát nátrium-laureth-karboxiláttal és lauril-glükoziddal, dinátrium-laureth-szulfoszukcináttal, nátrium-lauryl-szarkozináttal, lauril-szarkozinnal kiegészítve;
 • kationos felületaktív anyagok: trimetil-alkil-ammónium-klorid, benzalkónium-klorid, alkil-piridinium-ionok, cetil-trimetil-ammónium-klorid;
 • amfoter felületaktív anyagok: alkil-iminopropionátok, betainok, például kokamidopropil-betain, nátrium-lauraminopropionát;
 • nemionos felületaktív anyagok: kókusz-glükozid, lauril-glükozid, decil-glükozid, zsíros alkoholok, cetil-alkohol, sztearil-alkohol, cetosztearil-alkohol, oleil-alkohol, polioxietilén-zsíros alkoholok, poli (oxi-etilén) -szorbit-észterek, alkanolamidok.

Jellemzően két-három felületaktív anyagot adnak a samponhoz, például két anionos (habzáshoz és jó tisztításhoz) és egy kationos vagy nemionos (a készítmény lágyításához és a negatív töltet eltávolításához)..

Vannak olyan samponok is, amelyek anionos felületaktív anyagokat nem tartalmaznak. A lehető legpuhábbak, alkalmasak gyermekek és nagyon érzékeny bőrű emberek számára. Az ilyen készítmények azonban nem képesek jól megbirkózni a zsírral és a szennyeződéssel.

Ki vásároljon szulfátmentes sampont

Figyeljen rájuk, ha:

 • száraz, törékeny és sérült hajad van, és félsz még jobban tönkretenni;
 • érzékeny, hajlamos irritációra vagy fejbőrre.

A szulfátmentes samponok ára legalább kétszer akkora, mint a szulfát felületaktív anyagokat tartalmazó termékeké. Ugyanakkor egyáltalán nem kezelik a hajat, balzsamok hiányában pedig nem javítják a megjelenésüket.

Felületaktív anyagok, adalékanyagok, szulfátok és a samponok különböző alapjai - minden, amit tudnod kell a veszélyekről és előnyökről

Természetesen ne felejtsük el, hogy testének reakciója az egyes felületaktív anyagokra gyakran eltérhet az enyémtől, vagy általánosan elismert. Arra kérem Önt, hogy egyszerűen emlékezzen erre az információra, és ne lépjen sokszor ugyanazon gereblyére, olvassa el minden alkalommal a készítményt, és figyelje meg a bőr reakcióját az egyes felületaktív anyagokra vagy azok kombinációira. Az információk egy részét megismétlik az előző cikkből, hogy a kényelem érdekében mindent egy helyen gyűjtsön..

Annak érdekében, hogy saját maga dolgozzon ki felületaktív anyagokat, és megtalálja a legmegfelelőbbet, azt tanácsolom, hogy ellenőrizze azt a http://www.goodguide.com/ oldalon.

Ez a webhely nagy kozmetikai és alkatrész-adatbázissal rendelkezik. Az alkatrész bevezetésekor megmutatja, hogy az összes biztonsági tesztet sikeresen teljesítették-e, és mely kozmetikai termékekben használják ezt az összetevőt leggyakrabban..

Ráadásul az iherb.com oldalon megadhatja a kereső sávban az Önt érdeklő összetevőt, és megtudhatja, melyik eszközt tartalmazza.

Ha a legnépszerűbb felületaktív anyagokról beszélünk, készíthet egy kis listát, hozzáadok mindent, amit kipróbáltunk, és azokat, amelyek tetszettek, félkövéren fogom kiemelni, és ami nem tetszett - dőlt betűvel: SLS (nátrium-lauret és lauril-szulfát), TEM lauret és lauril-szulfát, amónium-laureth és lauryl-szulfát, magnézium-laureth-szulfát, kókusz-glükozid, kookoamidopropil-betain, decil-glükozid, lauramidopropil-betain, C12-14-olefin-szulfonát.

Ezután hozzászólásaimmal áttérünk a leírásokra..

A nátrium-lauril-szulfát (SLS) vagy a nátrium-dodecil-szulfát vagy a nátrium-kókusz-szulfát olcsó detergens, kókuszolajból származó anionos felületaktív anyag, amelyet kozmetikai tisztítószerekben, samponokban, fürdő- és tusfürdőkben, fürdőhabosító szerekben és hasonlókban széles körben alkalmaznak..

A nátrium-lauret-szulfát (SLES) az SLS-hez hasonló összetevő (észterlánc hozzáadva). A tisztítószerek és samponok első számú összetevője. Nagyon olcsó és só hozzáadásakor sűrűsödik. Sok habot képez. Nedvesítőszerként használják a textiliparban.

TEA Layril-szulfát (trietanol-amin-lauril-szulfát) - széles körben használt anionos felületaktív anyag, TEA (trietanol-amin), valamint mások: kokamid DEA, DEA-cetil-foszfát, DEA Oleth-3 foszfát, mirisztamid DEA, sztearamid MEA, kokamid MEA, Lauramid DEA MEA, Oleamide DEA, TEA-Lauryl Sulfate - anionos felületaktív anyagok, amelyeket emulgeálószerként és habzószerként használnak az arc tisztító krémjeiben, samponokban, test- és fürdőkrémekben, szappanokban stb. Az etanolaminok irritálják a szemet, a bőrt és a nyálkahártyákat, és dermatitist okoznak. A dietanol-amin könnyen behatol a bőrbe, és különböző szervekben rakódik le. Állatkísérletek kimutatták, hogy ez az anyag mérgező lehet a vese, a máj, az agy, a gerincvelő, a csontvelő és a bőr számára. Ezek az anyagok rákkeltő hatásúak.

Ezt a csoportot az SL-k jobb "minőségi" helyettesítőjének tartják, még természetes körülmények között is találkozott velük (például Natura House). Talán ez így van, de személy szerint a fejem az ellenkezőjét mondja, ingerül és hajat veszít.

Az ammónium-lauril-szulfát szintetikus mosószer. Felületaktív anyag. "Veszélyes" jelzéssel ellátva.

Az ammónium-laureth-szulfát szintetikus mosószer. Felületaktív anyag. "Veszélyes" jelzéssel ellátva.

Ez a két ammónia sokaknak és a fejem határozottan csak halál. Példaként említhetjük a JungleFever sampont, amelyet valaha egyik ügyfélünknek írtak fel kezelésként (.). A fejbőrre hígítva fél órán keresztül felhordva (.). Annak ellenére, hogy a kliens úgy gondolta, hogy "nem mered megtenni", a lélek hitt, és két hét alatt rettenetes irritációt ért el a fej felszínén fekélyekkel, viszketéssel és minden mosásnál 150 szőr elvesztésével. Másfél hónapba telt, mire helyreállítottam a fejét. További példák ezen az alapon: Loreal Elseve (nem mondhatok el mindent, vagy csak néhányat), Lush - néhány folyékony sampon, például Beer for Cynthia.

A magnézium-Laureth-szulfát tisztító tulajdonságú felületaktív anyag. Enyhe felületaktív anyag, nem irritálja a bőrt és a szemet, széles körben használják az intim higiéniai termékekben.

Nagyon sok terméket használtunk benne (például az First Solution gyermeksorozatait vagy Daniel Zhuvans maszkját a fejbőrre), ez valóban sokkal puhább, mint az SLS, de sokan nem tudták vele teljesen megoldani a problémáikat, ezek csak az első lépések a gyógyuláshoz

A kokoamidopropil-betain enyhe együttes felületaktív anyag, amely kompatibilis az anionos / kationos / nemionos felületaktív anyagokkal. A segéd felületaktív anyagok közé tartoznak az amfoter, nemionos és kationos anyagok. Samponkészítményekben azért szükségesek, hogy növeljék az alap (anionos) felületaktív anyagok bőrrel és hajjal való kompatibilitását, növeljék a habképző tulajdonságokat, szabályozzák a viszkozitást és csökkentsék a zsírtalanító hatást. 2004-ben az American Contact Dermatitis Society alacsony allergén termékként szavazott. Egyes forrásokban "veszélyes" jellel vannak jelölve, azt mondja, hogy irritálja a nyálkahártyát (például ha a szemébe kerül)

Bízom ebben az alapban. A Crown of Siberia samponok sorozatát készítette, amely nagyszerűnek bizonyult, mosás közben egyetlen haj sem esett ki, és jól kezelte a hajat.

Cocamidopropyl hydroxysultaine - minden típusú mosószerben találkozott, de nem találtam egyértelmű leírást, de nem emlékszem rá az egyetemen.

Cocoamidopropyl amin-oxid - Kozmetikai iparban használható samponok, fürdőhabok, valamint háztartási vegyszerek, tűzoltószerek, autókozmetikumok, technikai mosószerek stb. Gyártásához. A tercier amin-oxidok gyengén kationos tulajdonságú nemionos felületaktív anyagok savas környezetben. A termékek erős emulgeálószerek, habosítószerek és habstabilizátorok, valamint lúgos, hipokloritos és savas tisztítószerek sűrítő komponensei, amelyeket mosó- és antisztatikus aktivátorokként használnak..

A C12-14 olefin-szulfonát egy szintetikus felületaktív detergens, amelyet gyakran "kókuszdióból származnak" neveznek. Használják a bőr és a haj tisztítására, emulgeálószerként is (emulgeálószerek segítenek olyan emulziók létrehozásában, amelyek általában nem elegyedő folyadékokon, például vízen és olajon alapulnak).

A lauramidopropil-betain egy enyhe felületaktív anyag, amely kompatibilis más felületaktív anyagokkal. Jó megvastagodási és habzási tulajdonságokkal rendelkezik. Samponokhoz, tusfürdőkhöz, folyékony szappanokhoz, arctisztítókhoz, babakozmetikumokhoz ajánlott használni.

A fenti két felületaktív anyag az egyik tesztelt sampon alapja - Giovanni, Magnetic Energizing sampon. Annak ellenére, hogy semmi különösebb hízelgőt nem találtak ebben a két összetevőben, remekül működnek a fejbőrömön, nem irritálnak, és ez a sampon segített a JungleFever után helyreállítani a kliens fejbőrének egyensúlyát és 5-7 darabra csökkenteni a hajhullást..

Decil-glükozid vagy decil-poliglükóz - enyhe, nem ionos felületaktív anyag, amely kukoricakeményítőből származó cukrokból (glükóz) és kókuszdió zsírsavakból (dekanol - decil-alkohol) áll.

Én is bízom ebben a tisztító alapban. Először is van tapasztalatom a vele való kommunikációról, a hajam nem esik ki az alapján készült samponokból, másrészt néhány Aubrey Organics sampon van rajta, és ebben a márkában jobban bízom, mint önmagamban, a kevesek egyike.

Coco Glucoside - Enyhe habzószer szárított kókuszpépből és gyümölcscukorból. Habzószerként, kondicionálóként és emulgeálószerként használják. Habzó képességet kölcsönöz a kozmetikai termékeknek, enyhe tisztító tulajdonságokat biztosít, segít oldani a szennyeződéseket és a faggyút. Ez elősegíti a termékben lévő hidratáló komponensek jobb behatolását a bőrbe. Hajtermékekben - kisimítja a haj szerkezetét, növeli a mennyiséget.

Mindenhol azt írják, hogy a lágy felületaktív anyagok közül a kókusz-glükozid a legnépszerűbb, igaz, amikor mindenki elkezdett eltávolodni az SLS-től, voltak olyan termékek, amelyek kókusz-glükozidot tartalmaznak. Mint kiderült, sokak számára még rosszabb, mint az SLS. Miért nem tudom. Én személy szerint ugyanúgy kerülöm, mint a klasszikus szulfátokat..

Lauril-glükozid - Természetes alapanyagokból szintetizált növényi zsírok (kókuszolaj és glükóz) rektifikálása során. A kozmetikai termékekben emulgeálószerként, diszpergálószerként, természetes habzószerként működik, növeli a konzisztencia viszkozitását. Enyhe tisztító hatása van, babatermékekben és intim higiéniai termékekben használják. Felületaktív tulajdonságokkal rendelkezik - lebontja a zsírokat a bőrfelületen lévő szennyeződésekkel, ezután pedig könnyen eltávolíthatók a bőrről vagy a hajról. Gélekben, krémekben, tisztítja, puhítja a bőrt, a samponok könnyű kondicionáló hatást nyújtanak, megkönnyítik a későbbi hajformázást.

Ezzel a felületaktív anyaggal párosítva az általam tesztelt Lavera rózsa samponban volt még kókusz-glükozid és nátrium-kókusz-szulfát (vagyis sls). Sajnos még soha nem találkoztam tiszta formában, és nem mondhatok biztosat cselekedetéről..

Nátrium-lauril-glükóz-karboxilát - Lauril-glükozid-karboxiláz Az agresszív felületaktív anyagok természetes alternatívája. Nagyon enyhe természetes habosítószer, amely egyenletes termékkonzisztenciát eredményez, amelyet a kókusz- és pálmaolaj cukorral és keményítővel történő reakciójával kapnak. A kozmetikumokban általában a bőr mosására és tisztítására szolgáló termékekben, hajsamponokban használják. Az anyag alkalmazásakor nem találtak negatív és allergiás reakciókat..

Ez az alap megtalálható néhány Giovanni samponban, például a Smooth as selyem, a Tea Tree Triple Treat és az 50:50, de mindenhol ez jár a készlet negyedik-ötödik (alacsony koncentrációjú) felületaktív anyagával is.

A nátrium-miret-szulfát és a nátrium-mirisztil-éter-szulfát szerves vegyületek keveréke, amelyet felületaktív tulajdonságú detergensek komponenseként használnak. Nagyon hasonlít az SLS-hez. Közepesen veszélyes

Sok samponban láttam ilyen alapot, még az Ayherba esetében is, nem hiszem, hogy ki kellene egyenlítenie, azt tanácsolom, hogy kerülje el.

Nátrium-kokopoli-glükozid-tartarát - többnyire kutyasamponokban látható

Nátrium-kokamfoacetát - Amfoter felületaktív anyag, felületaktív anyag, amely fokozza a habzást, enyhe tisztító hatású a finom samponokban, tusfürdőkben. Kókuszolaj-zsírsavakból nyert amfoter felületaktív anyag vizes oldata. Nagyon tiszta amfoter felületaktív anyag, amely kompatibilis anionos, kationos (kondicionáló és baktericid adalékok) és nemionos összetevőkkel, széles pH-tartományban stabil. Fő tulajdonságok - jó habképző képesség, függetlenül a víz keménységétől és a pH-változástól; nagy hatékonyság még szuperzsíros kozmetikai összetevők jelenlétében is; kiváló tisztító hatás. Etoxilezett alkil-szulfátokkal kombinálva ajánlott; enyhe és nem irritáló samponokban gyermekek és felnőttek számára kellemes érzékszervi érzetet kelt, megkönnyíti a nedves és száraz haj formázását, és nem igényel sok kondicionáló adalékot;

Ez az alap megtalálható volt a Giovanni összes samponjában és a saját 3 az 1-ben termékben is, hol a listán az első, hol a harmadik vagy a negyedik helyen..

Sodium Cocoyl Taurate - Jó habzó tulajdonságok, enyhe anionos felületaktív anyagként és diszpergálószerként használják érzékeny fogak és szájápolási termékek fogkrémjeinek gyártásához. Magas habképző képesség jellemzi. Folyékony és krémes samponokban, zuhanykészítményekben, tisztító krémekben használják. Az elektrolitok jelenléte nem befolyásolja jelentősen a hab stabilitását, ami nátrium-taurátok fogkrémekben való alkalmazásához vezetett.

Amint a leírásban megállapítottuk, ezek elsősorban a fogkrémek és a porporok felületaktív anyagai, de egyes márkák samponokat készítenek mosás alapján annak alapján, például.

Nátrium-kokoil-glicinát - Enyhe felületaktív anyag, amelyet enyhe arctisztítók, testápolók és krémek készítésére használnak. A tisztítószer bőrre történő felvitele után nem hagy feszesítő hatást.

A Logona hajtermékekben észrevettük ezt a felületaktív anyagot, de az Ayherbe-nél gyakorlatilag nincs semmi ezzel a komponenssel..

Nátrium-kokoil-izetionát - enyhe felületaktív anyag, amely sűrű, stabil habot eredményez. Jellemzők: enyhe a bőr és a szem, kiváló habképző anyag kemény és lágy vízben, biológiailag lebontható. Ideális szilárd tisztító szappanokhoz, felhős vagy gyöngyházfényű samponokhoz, tusfürdőkhöz és testápolókhoz. Vannak bizonyítékok, amelyek nem tekinthetők biztonságosnak, mivel a szükséges toxicitási vizsgálatok több mint felét nem hajtották végre.

A legközelebbi példa a Jason korpásodás elleni sampon. Nem mostam meg a fejem, nem voltam hajlandó lemosni magamról a hajam, és viszketést váltottam ki. Túl gyenge ahhoz, hogy önálló samponalap legyen, gyanítom. A Herb-n ezzel a felületaktív anyaggal főleg testradírok és fürdőhabok találhatók.

Nátrium-kokoil-glutamát - nátrium-kokoil-glutamát - felületaktív anyag, amely a glutaminsav vegyülete. A kozmetológiában habzószerként, enyhe mosószerként és emulgeálószerként használják. Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Gyakran használják tisztítószerekben és hajsamponokban, puhává, hidratáltabbá és kondicionálóbbá teszi a bőrt.

Számos Logona samponban kapható a kókus-glükozid kiegészítéseként.

Nátrium-lauril-szarkozinát - Nátrium-lauril-szarkozinát. A zöldségekben és gyümölcsökben található természetes aminosav, a szarkozin származéka. A kozmetikumokban gyakran használják enyhe habosítószerként, felületaktív anyagként, kondicionálószerként. Gyengéd tisztítószer, amely biztonságos a bőr számára, miközben hatékonyan eltávolítja a szennyeződéseket, a baktériumokat és a faggyút. Még az érzékeny bőrt sem irritálja. A kozmetikumokban jól felszívódik, és fokozza a benne lévő egyéb anyagok, különösen az A- és C-vitamin behatolását a bőrbe. Ha hajápolásra használják, vitalitást és ragyogást ad vissza, finoman megtisztítva és javítva annak szerkezetét.

Számos "puha" és természetes mosogatószer, fogkrém alapja kiegészíti a samponok felületaktív anyag-komplexeinek felsorolását Avalon Organics.

Nátrium-lauril-szulfoacetát - kókuszolajból származó anionos törzs-aktív összetevő. Nem tartalmaz szulfátot, amelyet szulfoacetátcsoport helyettesít. Stabil pH-értékű, biológiailag lebontható, ugyanolyan hatékony bármilyen vízkeménység mellett. Nagy koncentrációban használható irritáció nélkül.

Sok Alba Botanica, Jason termék tartalmazza ezt a felületaktív anyagot, és az 1. vagy a 2. helyen áll.

Nátrium-lauril-glükóz-karboxilát - gyakran megtalálható testápolási termékekben, hajban, mosásban, gyermek kozmetikumokban, de leírást sem talált.

Nátrium-izosztearoil-laktilát - Csak természetes kutya és ló samponokban találkozott, emberi sókban - nem :) NE MOSZA LÓSAMPÓVAL!

Nátrium-paret-szulfát - megtalálható a kéz- és testmosó szerekben, de nem széles körben használják
A dinátrium-laureth-szulfoszukcinát enyhe bőrgyógyászati ​​hatású felületaktív anyag, amelyet gyermekek habzó kozmetikumainak és mosószereknek szánnak mindennapi használatra. Sokoldalú termék kozmetikai termékek gyártásához, a magas dermatológiai tulajdonságokat és a kiváló habzást kombinálva. A bőr és a szem nyálkahártyája iránti rendkívüli puhaság miatt a termék ideális a "puha" termékek előállításához.

Foltos folyékony szappanokban, tusfürdőkben és néhány tisztító gélben. Szeretem ezt a felületaktív anyagot is. Először az SLS előtt áll az egyetlen szulfátos samponban, amely miatt nem esik ki a hajam mosáskor - Lakme az érzékeny fejbőrre.

A dinátrium-lauroamfodiacetát enyhe felületaktív anyag, jó megvastagodási és peo-formáló tulajdonságokkal. Alkalmas érzékeny bőrre.

A dinátrium-cocoamphodiacetate enyhe felületaktív anyag. Jó habzó, sűrítő tulajdonságokkal rendelkezik. Nagyon finom amfoter felületaktív anyag a finom kozmetikumok számára, amely kompatibilis bármely más típusú felületaktív anyaggal. Folyadék pH-ja 8,0-9,0. Kozmetikumokban használják a termékek széles választékában.

A két fent említett felületaktív anyag hozzáadásával az Ayherb-en sok tusfürdővel és habfürdővel ismerkedtem meg, valamint különféle cégek - a Nature's Gate, Jason, Giovanni, Earth Science - samponjaival és mosógépeivel..

Kókuszdió-monoetanol-amid - habzószerként vagy stabilizátorként használják folyékony és poros mosószerekben. A termék viszkozitásszabályozóként is használható. A kókuszdióolaj-monoetanolamid a következő készítményekben található: samponok, folyékony szappanok, tusfürdők, öblítők, szőnyegsamponok, mosogatószerek, általános háztartási tisztítószerek.

Alkil-poliglikozidok - Különböző frakciók alkil-poliglikozidjai C8 - C10, C12 - C14, C8 - C14.

nem ionos felületaktív anyagok, amelyek stabil, puha, finom habot képeznek;
jó nedvesítő tulajdonságokkal rendelkezik;
kompatibilisek más alkotórészekkel, és szinergetikus hatást fejtenek ki más felületaktív anyagokkal, enyhe hab-detergensek készítéséhez használják, alacsony irritáló hatásúak;
könnyen oldódik vízben:
környezetbarát és biológiailag teljesen lebontható termékek
Felhasználás: samponok, fürdőhabok, tisztító bőrápoló krémek, krémek (emulgeálószerként), mosogatószerek, felületi tisztítószerek, ipari mosószerek.

Kókusz-dietanolamid (kókuszolaj-dietanol-amin, kókuszolajsav, kókuszamid DEA, Ninol, Witcamide, Calamide) - jól kompatibilis az anionos felületaktív anyagokkal, jó sűrítő, habstabilizáló, újratöltő szer. Ezt a terméket samponok, tusfürdők, fürdőhabok, háztartási vegyszerek előállítására használják

PEG-7 gliceril-kokóát - Zsír, kondicionáló és bőrpuhító. Szolubilizáló tulajdonságokkal rendelkezik. Tisztító kozmetikumokban használják: shamuni, tusfürdők, fürdőhabok, folyékony szappanok.

Laureth-2 - Sűrítő habmosó szerekhez (samponok, fürdőhabok, tusfürdők, folyékony szappanok, intim higiéniai termékek). Fényt ad a hajápolási készítményekben. polietilénglikol (n = 2) monoalkil-éterei a laurikus frakció alkoholjai alapján. Nemionos felületaktív anyag. Alacsony habzási tulajdonságok. Emulgeálószer és olajban oldódó koemulgeálószer, sűrítőszer a habképző készítményekhez.

Syndet Na / K LS (nátrium / kálium-lauril-szulfátok keveréke) alapján - Nátrium-lauril-szulfátok és kálium keverékén alapuló szilárd rudas tisztító szappan alapja.

Syndet Na / K LS és DSLSS alapján (nátrium / kálium-lauril-szulfátok keveréke és dinátrium-lauril-szulfoszukcinát).

Syndet Na / K LS és SCI (nátrium / kálium-lauril-szulfátok keveréke és nátrium-kokoil-izetionát) alapján - Nátrium- és kálium-lauril-szulfátok és nátrium-kokoil-izotionát keverékén alapuló szilárd rudas tisztító szappan.

Lauramin-oxid - nemionos Pav. Erősíti a habzást és a hab stabilizálását, sűrítő hatású. A samponok részeként jelentősen javítja a kondicionáló tulajdonságokat.

Gyakorlatilag nem található meg a samponokban, de a Herb fürdő- és mosogatószerének jó fele tartalmazza ezt a felületaktív anyagot :)

A lauramidopropilamin-oxid enyhe amfoter felületaktív anyag. Kompatibilis minden típusú felületaktív anyaggal. Csökkenti a többi felületaktív anyag irritáló hatását. Gazdag krémes habot ad. Nem használják kozmetikában nagyon gyakran.

Lauryl Betaine - az amfoter felületaktív anyagok osztályába tartozik. Az amfoter felületaktív anyagok a környezettől függően a kationos (savas oldatban) vagy anionos (lúgos oldatban) felületaktív anyagok tulajdonságait mutatják. Kompatibilis minden típusú felületaktív anyaggal, ellenáll a savaknak és lúgoknak. Enyhe felületaktív anyag, kiváló habképző és tisztító tulajdonságokkal rendelkezik, habstabilizátor, „simábbá” teszi a habot. Antisztatikus, enyhén kondicionáló hatású. Alkalmas babakozmetikumokhoz.

Az Ayherb szerint a legtöbb természetes vállalat folyékony szappant készít a kéz- és tusfürdőkhöz, samponokat és még inkább a gyermeki kozmetikumokhoz..

Talán csak ezt találtam az interneten, és felidézhettem egyetemem előadásaiból. Megpróbáltam hozzáadni az összes többé-kevésbé népszerű habosítószert, és remélem, hogy a cikk hasznos lesz az Ön számára.

Fontos Tudni A Maszkok Haj

A henna szürke hajra fest?

Az ősz hajat hennával lehet és kell festeni. Ez a gyógymód jó a hajnak és kényelmes otthoni használatra, különösen azok számára, akik csak a természetes hajtermékeket kedvelik..

A legjobb házi maszkok a haj növekedéséhez

Minden lány és nő álma az egészséges és gyönyörű haj. Valaki kedveli a hetyke rövid frizurát, de a hosszú fürtök mégis szépségükkel gyönyörködtetnek és nőiességet adnak.