Legfontosabb / Eljárások

Pentovit (Pentovitum)

Eljárások

A neurológiai rendellenességek, vérszegénység és a mozgásszervi megbetegedések kezelése és megelőzése speciális gyógyszerek alkalmazását igényli, amelyek B-vitaminokat tartalmaznak. Ezen gyógyszerek egyike a Pentovit gyógyszer, amely nélkülözhetetlen vitaminok komplexét tartalmazza.

Általános tulajdonságok

A nemzetközi ATX osztályozó a Pentovit gyógyszert B csoportba sorolja. Ez a kombinált termék számos vízoldható anyagot tartalmaz, amelyek a következő hatással bírnak:

 • szabályozza az anyagcsere anyagcseréjét;
 • hatással vannak a központi idegrendszerre és a perifériás idegrendszerre;
 • részt vegyenek a hematopoiesis folyamatában.

Ezeknek a vitaminoknak a hiánya vérszegénység kialakulását, az idegi aktivitás zavarait és más kóros állapotokat vált ki.

Az emberi test nem képes önállóan szintetizálni a B-vitaminokat, és ételtől kapja őket. Helytelen vagy elégtelen táplálkozás esetén, amely a lakosság jelentős részénél megfigyelhető, nem következik be természetes utánpótlás, ami a szintetizált komplexek használatának szükségességéhez vezet. A Pentovit segít az étkezési rendellenességek által okozott vitaminhiány, valamint a magas anyagcsere vagy bizonyos betegségek következménye a hypovitaminosis kezelésében és megelőzésében..

Összetétel és a felszabadulás formája

A kombinált Pentovit gyógyszer filmtabletta formájában kapható. 1 tabletta hozzávetőleges összetétele a következő anyagokat tartalmazza:

 • tiamin-hidroklorid (B1);
 • piridoxin-hidroklorid (B6);
 • folsav (B9);
 • cianokobalamin (B12);
 • nikotinamid (PP).

A tablettát és a külső héjat alkotó további anyagok a szacharóz, kalcium-sztearát, magnézium-hidroxi-karbonát, méhviasz és egyéb összetevők..

Magnézium-szulfáttal egyidejűleg figyelembe véve az Mg jelenlétét a fő- és a segédösszetételben jelentéktelennek tekintik, és nem veszik figyelembe az adag kiszámításakor

A gyógyszer csomagolható polimer vagy színezett üvegedényekbe, egyenként 50 tabletta. Eladó a 10 tablettát tartalmazó buborékcsomagolás is. A kibocsátás minden formáját hivatalos használati utasítás kíséri. Orvosi rendelvény nélkül kiadják a gyógyszertárakból. A Pentovit egy viszonylag olcsó gyógyszer - átlagos költsége 125 rubel / 50 tab..

farmakológiai hatás

A Pentovit terápiás célja a vízben oldódó vitaminok hiányának kompenzálása, amelyek a B. csoportba tartoznak. Ennek a kombinált gyógyszernek a farmakológiai hatása az alkotókomponensek hatásainak tudható be. A gyógyszer bizonyított hatékonysága az alkatrészek test funkcionális rendszereire gyakorolt ​​együttes hatásában figyelhető meg.

A gyógyszer összetevőinek számos tulajdonsága van:

 • neurotróp;
 • antianémiás;
 • anyagcsere.

A Pentovit előnyei a komponensek kiválasztásában rejlenek, mivel hasznos cselekvésük egymástól függ. A kiegyensúlyozott összetétel segít megelőzni a hipervitaminózist, amely a monovitamin-készítmények külön bevitelével alakulhat ki.

Tiamin-hidroklorid

A B1-vitamint a multivitamin-komplexben tiamin-hidroklorid formájában mutatják be, amelynek fő hatóanyaga a tiamin. Az anyag azokhoz az elemekhez tartozik, amelyek fontos szerepet játszanak a metabolikus anyagcserében. Ez a komponens részt vesz az idegrendszer és az izomrendszer munkájában, szükséges bizonyos enzimatikus folyamatokhoz, amelyek biztosítják a szövetek megfelelő táplálkozását.

A tiamin koncentrálódik az izom-, agy- és szívszövetekben, valamint a máj és a vesék parenchimális struktúráiban.

Amikor bejut a testbe, az anyag foszforilálódik, és koenzimmé válik, amely több enzimatikus reakcióban vesz részt. A hatóanyag fő hatásiránya a szénhidrátok metabolikus anyagcseréjének szabályozása a mérgező termékek felhalmozódásának megakadályozása érdekében. A tiamin hiánya a következő folyamatokhoz vezet:

 1. ATP hiánya. Ennek az összetevőnek a hiánya megnehezíti a váz- és szívizomszövet összehúzódását, ami szöveti atrófiát okoz.
 2. Metabolikus acidózis. Az anyagcsere folyamatok megzavarása a neuromuszkuláris transzmisszióért felelős kolinerg szinapszisok blokkolásához, az endokrin mirigy aktivitásának elnyomásához és a membrán permeabilitásának károsodásához vezet..

A tiaminhiány pótlása a koenzim reakciók stabilizálódásához vezet, helyreállítja az idegvezetést és a szövetek kontraktilitását.

Piridoxin-hidroklorid

A piridoxin a B6-vitamin vízoldható formája, és a Pentovit hidrokloridsó formájában van jelen. A B6 farmakológiai hatása a neurotranszmitterek szintézisében és bizonyos vérelemek termelésében áll. A hatóanyag részt vesz a fehérje és a lipid anyagcserében, hozzájárul a sejtek glükózzal történő ellátásához.

A piridoxin következő előnyös tulajdonságai ismertek:

 • az anyagcsere normalizálása az agyszövetekben;
 • a központi idegrendszer és a perifériás idegrendszer trofikus beidegzésének szabályozása;

Amellett, hogy részt vesz az agy munkájában részt vevő és az izomtónust szabályozó neurotranszmitterek kialakításában, a B6-vitamin szükséges az eritropoézis - az eritrociták és a hemoglobin képződésének folyamatának - megvalósításához. A piridoxinhiány pótlása elősegíti a vörösvértestek képződését és megakadályozza a vérszegénység negatív következményeit (vérszegénység hipoxia, szívelégtelenség). A B6 hatékonysága a bőrbetegségek kezelésében összefügg azzal, hogy ez az anyag részt vesz a hisztamin metabolizmusában..

Folsav

A folsav (B9-vitamin) fő feladata, hogy részt vegyen a következő folyamatokban:

 1. Vérképződés (vérképzés). A B9-hiány megzavarja a vörösvértestek képződését a csontvelőben. Az eredmény a vérszegénység kialakulása, amelyet a hipoxia tünetei jellemeznek..
 2. Neurológiai rendellenességek. A folsav hiánya a zsírsavak szintézisének megsértéséhez vezet, ami az idegsejtek demielinizációját okozza. A sejthalál következménye az ataxia (neuromuszkuláris betegség, a mozgás diszkoordinációjával együtt).

Az egyidejű betegség a gyomor-bél traktus funkcionális rendellenessége lehet.

Hatóanyag Cianokobalamin

A B12-vitamint, amelynek fő hatóanyaga a cianokobalamin, szintén a Pentovit tartalmazza. Célja a vérsejtek károsodott szintézisének folyamatában megjelenő vérszegénység megelőzése. A B12 szabályozza a fehérje és a lipid oxidációját, részt vesz a karbonsavak szintézisében.

A B12-vitaminnak mérsékelt antidepresszáns hatása van

A cianokobalaminnak számos hatása van:

  serkenti az energia-anyagcserét az izom- és idegszövetekben;

A vitamin fiatalon és idősen egyaránt segíti az izomtömeg növelését. A B12 hipovitaminosis különféle vérszegénységek kialakulásához és az idegsejtek halálához vezet.

Hatóanyag Nikotinamid

A PP-vitamin (nikotinsav) funkcionális célja az anyagcsere folyamatokban való részvétel, amelyek biztosítják a zsírok, fehérjék és aminosavak hasznosulását. A PP-vitamin a következő területeken komplex hatású:

 • csökkenti az alacsony sűrűségű koleszterin koncentrációját;
 • növeli a jó koleszterin koncentrációját, amely megvédi az érrendszert az érelmeszesedés kialakulásától;
 • kiterjeszti az érrendszeri utakat az agy szerkezeteiben.

A nikotinamid antikoaguláns hatású, méregtelenítő tulajdonságokkal rendelkezik, és dermatológiai problémák kezelésében alkalmazzák. Ennek a komponensnek a jelenléte a Pentovitben annak köszönhető, hogy más B-vitaminokkal kölcsönhatásba lép.

Felhasználási indikációk

A Pentovit kombinált vitamin-komplex bizonyos patológiás állapotok kezelésére szolgál, amelyekhez B-vitamin-hiány társul. A gyógyszer alkalmazásának következő indikációit különböztetjük meg:

 • az alultápláltságból eredő B1, B6, B9, B12, PP vitamin hiányának pótlása;
 • endokrin rendszer rendellenességei (tirotoxikózis, diabetes mellitus);
 • pellagra;
 • atópiás dermatitis;
 • neurotróf dermatózisok;

A gyógyszer alkalmazása segít az izom atrófia, a neurológiai rendellenességek és az ezzel járó mentális rendellenességek, az emésztőrendszer és a szív- és érrendszer működési zavarainak komplex terápiájában, amelyet enzimhiány okoz..

Különleges utasítások

Vitamin-komplex szedésekor allergiás reakciók formájában jelentkező mellékhatások jelentkezhetnek. Az allergiás reakció intenzitása és típusa a szervezet egyéni jellemzőitől függ. A negatív hatások a következők:

 • fokozott izzadás;
 • megnövekedett pulzusszám.

A Pentovit más gyógyszerekkel való kompatibilitása a belépés feltételeitől függ. A vitaminok egyidejű bevitele más vitaminkomplexekkel, depolarizáló izomlazítókkal és barbiturátokkal, levodopával nem ajánlott.

Túladagolás esetén anafilaxiás sokk alakulhat ki.

Az alkohol semlegesíti a tiamin hatásait. A multivitaminok használata terhesség és szoptatás alatt megengedett, de a B-vitamin hiányára utaló vérvizsgálat alapján.

Használati útmutató

A hivatalos utasítás részletesen meghatározza, hogyan kell felnőtteknek szedni a Pentovit tablettát, ahol a szokásos adagokat és a gyermekkori használatra vonatkozó utasításokat adják meg. A gyógyszert szájon át vízzel vagy lével kell bevenni. Jobb tablettákat inni étkezés után az összetevők felszívódásának fokozása és a nyálkahártyára gyakorolt ​​irritáló hatás elkerülése érdekében.

A Pentovit használatának korlátai vannak a menopauza idején és folsavfelesleg esetén.

A multivitamin komplex alkalmazásának módja - kúraszerű kezelés.

A hosszú távú használat lehetővé teszi a test fenntartását a hiány helyreállítási periódusában (az alultápláltság miatt) vagy a vitaminhiányt provokáló betegségek kezelésében. Az ajánlott adagolás:

 • a 15 év alatti gyermekeknek 1-4 tablettát írnak fel naponta, az életkortól és a vitaminok szükségességétől függően;
 • felnőtt betegeknek napi 2-4 tablettát írnak fel.

A Pentovit tablettákat 3-5 hétig tartó tanfolyamon szedik. Az újbóli felvétel legkorábban 6 hónappal később lehetséges. A napi dózis túllépése provokálhat vagy súlyosbíthatja a mellékhatásokat.

Gyógyszer analógok

A gyógyszergyárak sok multivitamin komplexet állítanak elő, amelyek B-vitaminokat tartalmaznak. A táblázat bemutatja a gyógyszertárakban kapható termékeket és azok összehasonlító költségeit.

Gyógyszer neveszámKöltség, dörzsölje
Kombilipen60 fül390
Milgamma Compositum60 fül1100
Neuromultivitis2 ml / 5 amp210
Neurogamma60 fül230
Pikovit60 fül240

A táblázatban bemutatott analógok nem teljesen azonosak a Pentovittel, de tartalmaznak néhány B-vitamint és további anyagokat.

Jelentőség az ODE betegségek kezelésében

A Pentovit a gerinc és az ízületi szövetek gyulladásos és degeneratív-dystrophiás patológiáinak kezelésére szolgáló terápiás intézkedések közé tartozik. A vitaminkomplexum az osteochondrosis, a rheumatoid arthritis és a különböző arthrosis kombinált kezeléséhez szükséges. A tabletta formákat a kezelés során és megelőző célokra használják, alacsony szövetkárosodás esetén.

A Pentovit részét képező neurotrop vitaminok használata számos terápiás hatást tesz lehetővé:

  fokozott véráramlás az érintett szövetterületeken, csökkentve az érrendszeri obliterációt és minimalizálva a káros koleszterin szintjét;

A tanfolyam során a szervezet teljes mértékben kielégíti a B-vitaminok iránti igényt, amelyek koenzimek a fehérjék, lipidek és szénhidrátok anyagcseréjének szabályozásához. Az anyagcsere folyamatok stabilizálása a neurológiai és degeneratív betegségek intenzitásának csökkenéséhez vezet.

Oszd meg a barátaiddal

Csináljon valami hasznosat, nem tart sokáig

Pentovit: összetétel, használati utasítás, orvosok véleménye

A Pentovit egy vízoldható B-vitamin-komplex. A gyógyszer nemcsak a tápanyaghiány megszüntetésére képes, hanem a központi idegrendszerrel kapcsolatos számos probléma megoldására, valamint az immunrendszer megerősítésére is.

A gyógyszer alacsony költséggel rendelkezik, 150 rubelen belül, míg a csomag 50 tablettát tartalmaz. Ezt a komplexet az analógok közül a leginkább elfogadható és leghatékonyabb gyógyszernek tekintik. A vitaminok vásárlása előtt azonban figyelmesen olvassa el a Pentovit utasításait, hogy megtudja, hogyan kell használni..

Pentovit összetétele

Mint fent említettük, a gyógyszer a B-vitaminok és néhány hasznos anyag teljes komplexe a felnőtt számára szükséges koncentrációban. A gyógyszer teljesen oldódik vízben, és gyorsan bejut a véráramba.

A gyógyszer összetételének és az emberi testre gyakorolt ​​hatásának leírását a legkönnyebb megérteni ennek a táblázatnak a segítségével:

Hatóanyag1 tabletta, mgElőnyös tulajdonságok
Nikotinamid (B3-vitamin vagy PP)20Szabályozza a szövetek légzését, befolyásolja a szénhidrát és a lipid (zsír) anyagcserét
Tiamin-hidroklorid (B1-vitamin)tízRészt vesz az acetilkolin szintézisében, amely az izmok idegi impulzusainak továbbításához szükséges
Piridoxin-hidroklorid (B6-vitamin)ötA mediátorok szintézisének befolyásolásával szabályozza az idegrendszer aktivitását, és szükséges a zsírok, fehérjék és szénhidrátok anyagcseréjéhez is
Folsav (B 9-vitamin, Nap)0,4Részt vesz a nukleinsavak, eritrociták és aminosavak termelésében, javítja az immunitást, befolyásolja a nők reproduktív működését és a csontvelő működését.
Cianokobalamin (B12-vitamin)0,05Befolyásolja a véralvadási folyamatot, részt vesz az aminosavak szintézisében, szabályozza a máj és az idegrendszer működését

Az itt használt segédanyagok: cukor, viasz, talkum, búzaliszt, kalcium-sztearát, talkum és mások. Ezekre elsősorban azért van szükség, hogy a tápanyagok épen érjék el a gyomrot, és ne oldódjanak idő előtt az emberi nyelőcsőben.

A Pentovit fehér, mindkét oldalán domború bevonatú tabletta. A gyógyszer 10 darab buborékfóliában vagy 50 és 100 tabletta kiszerelésben vásárolható meg.

Felhasználási indikációk

A gyógyszert a következő állapotokra írják fel:

 • az immunitás fokozása;
 • különféle etimológiák aszténikus állapotai: fokozott fáradtság, neuropszichikus gyengeség, alvászavar és mások;
 • az idegrendszer bizonyos betegségeinek kezelése és megelőzése: neuralgia, radiculitis, polyneuropathia, idegpótlás, osteochondrosis fájdalomterápiája és mások;
 • a B-vitamin-hiány megelőzése és kezelése;
 • néhány kozmetikai probléma megoldása: pattanások és az epidermisz különféle gyulladásainak kezelése, a szőrtüsző megerősítése, a körmök és a bőr állapotának javítása.

Adagolás és alkalmazás módja

A vitaminok túladagolása éppúgy veszélyes az egészségre, mint a hiányuk. A Pentovit-et, mint bármely más gyógyszert, az orvos utasításainak megfelelően kell használni, miután a teszteket sikeresen teljesítette. Általában havi felvételi tanfolyamot írnak elő. A vitaminokat naponta háromszor 2-4 tabletta fogyasztják étkezés után. Szükség esetén az orvos újabb havi kezelést ír elő.

Ellenjavallatok

A gyógyszert a következő esetekben nem szabad alkalmazni:

 • emberek, akik túlérzékenyek a gyógyszer összetételének összetevőivel szemben;
 • 18 év alatti gyermekek;
 • nők szoptatás és terhesség alatt.

Lehetséges mellékhatások

Először is, a bőr dermatitis kialakulhat a Pentovit összetevőire gyakorolt ​​allergiás reakció megnyilvánulásaként. Súlyos esetekben enyhe hányinger vagy tachycardia adható hozzá..

Természetesen a gyógyszer napi bevitelének túllépése elfogadhatatlan. Ez nagyon veszélyes lehet a beteg egészségére. Ilyen esetekben a következő megnyilvánulások fordulnak elő:

 • a szervezetben a B1-vitamin feleslege a vesék meghibásodásával fenyeget, láz, görcs alakulhat ki a belekben, és a vérnyomás is csökken;
 • a B12-vitamin túladagolása tüdőödémához, vaszkuláris trombózishoz, szívelégtelenséghez vezethet;
 • a B6-vitamin nagy mennyiségben a végtagok vérellátásának csökkenéséhez vezet, ennek következtében megfáznak;
 • a felesleges B3-vitamin a vércukorszint emelkedéséhez vezet. Ezenkívül a tabletták cukrot is tartalmaznak. Ezt a cukorbetegeknek figyelembe kell venniük;
 • a folsav túladagolása ingerlékenységet okoz és megzavarja az alvást, valamint az emésztés meghibásodásához vezet.

Mit kell még figyelembe venni a gyógyszeres kezelés során

A Pentovit számos más korlátozással rendelkezik más gyógyszerekkel kombinálva, nevezetesen:

 1. A kolchicint és biguanidokat tartalmazó gyógyszerek nem kompatibilisek a B12-vitaminnal.
 2. A vérben lévő alkohol nagymértékben csökkenti a gyógyszer felszívódását, ezért tartózkodnia kell az alkoholt tartalmazó italoktól. Ilyen esetekben teljesen tartózkodnia kell a tabletták szedésétől..
 3. A túladagolás elkerülése érdekében lehetetlen kombinálni más, B-vitaminokat tartalmazó komplexek bevitelét a Pentovit-rel.
 4. A penicillint tartalmazó készítmények zavarják a B6 normális felszívódását. Ugyanez vonatkozik az orális fogamzásgátlókra is..
 5. A Pentovit jelentősen csökkenti a Levodopa-kór (Parkinson-kór) elleni gyógyszerek felszívódását és hatékonyságát.
 6. Terhesség megtervezésekor a gyógyszer szedését legalább két hónappal a gyermek fogantatása előtt kell bevenni..
 7. Sötét helyen tárolja, amelynek hőmérséklete nem haladja meg a 25 Celsius fokot.

Gyógyszer analógok

Nagyon sok lehetőség van a Pentovit leváltására. Ezek között vannak:

 • Beviplex;
 • Alwit;
 • Superheredit;
 • Revit;
 • Kombilipen kádak;
 • Altayvitamin;
 • Neuromultivitis és mások.

Természetesen a vevőnek óvakodnia kell a hamisítványoktól, és az eredeti gyógyszert csak a gyógyszertárakban kell megvásárolnia. Szigorúan az utasításoknak megfelelően kell bevenni..

Az orvosok véleménye a Pentovitról

A Pentovit gyógyszer előnyeiről szóló jó értékeléseket nemcsak a betegek hagyják, hanem a kezelő orvosok is. Ez utóbbi megjegyzi, hogy nemcsak a szedés jó hatása van, hanem a költségvetési vitaminköltsége is.

Nem gondoltam volna, hogy ilyen egyszerű vitaminok ilyen elképesztő hatást eredményeznek. Az alvászavar problémája nagyon gyorsan megoldódott. Meg sem néztem az analógokat.

Olcsó és vidám! Az orvos ezeket a vitaminokat írta fel nekem. Ittam a tanfolyamot, és elégedett voltam velük.

A Pentovit egy erős vitamin, amely segít gyorsan megoldani a hajhullás problémáját. Néhány héten belül észrevettem a használatának hatását.

Pentovit: használati utasítás, vélemények, analógok

Pentovit: használati utasítás, vélemények, analógok

A fáradtság, az érzelmi labilitás, az alvászavarok, a körmök és a haj problémái, valamint az idegrendszer, a szív- és érrendszeri vagy az emésztőrendszer krónikus kórképeinek súlyosbodása a B. csoport vitaminhiányának jele lehet. A tápanyagok hiányának pótlása étellel gyakran nem elegendő, és az orvosok multivitamin készítményeket írnak elő. például Pentovit. Mire szolgál, és hogyan kell bevenni a tablettákat, hogy azok előnyösek legyenek, ebben a cikkben fogunk beszélni.

Csomagolás

A Pentovit tabletta 50 és 100 darabban kapható, szokásos buborékfóliában, további kartoncsomagolás nélkül. A gyógyszertárakban a gyógyszerész kiegészíti a használati utasítást.

A Pentovit vény nélkül kapható a gyógyszertárból, de a gyógyszerhez való szabad hozzáférés ellenére annak alkalmazásáról a kezelőorvossal kell egyeztetni. A vitaminok ára 50 darab csomagolásonként - 120 és 150 rubel között, az értékesítési ponttól függően.

A hasonló összetételű termékek alacsony költsége a költségvetési csomagoláshoz kapcsolódik (beleértve): a gyógyszer hatása nem alacsonyabb a drágább analógoknál.

A gyógyszer lehetséges felhasználási ideje három év, megfelelő tárolás mellett (hűvös, sötét helyen, 24 C alatti hőmérsékleten).

Összetétel és farmakológiai hatás

A Pentovit összetétele B csoport vitaminokat tartalmaz, amelyek teljesen oldódnak vizes közegben, 1 tablettánként:

 • Nikotinamid (PP) - 20 mg Irányítja a sejtekben a redox folyamatokat, részt vesz az anyagcserében. Normalizálja az érzelmi egyensúly állapotát, szabályozza a vér trigliceridszintjét.
 • Tiamin-hidroklorid (B1) - 10 mg. Javítja az agy működését, fenntartja a szív- és érrendszer funkcionális állapotát. A B1-vitamin hiánya a teljesítmény, a memória, a koncentráció csökkenéséhez vezet, és felgyorsítja a bőr öregedési folyamatát.
 • Folsav (B9) 400 mcg Befolyásolja a szövetek fejlődését, részt vesz az idegrendszer és a szív- és érrendszer működésének fenntartásában. Pozitív hatással van a gyomor-bél traktusra, és segít semlegesíteni a stresszes helyzetek testre gyakorolt ​​hatásait.
 • Cianokobalamin (B12) 50 mcg Részt vesz a vörösvértestek szintézisében, növeli az oxigén hozzáférhetőségét a testsejtek számára. Szerepet játszik a különféle hormonok képződésében, szabályozza az immunitás állapotát.
 • 5 mg piridoxin-hidroklorid (B6) Részt vesz az anyagcsere szabályozásában. Javítja az idegrendszer működését, pozitív hatással van az erekre, hozzájárulva a lipidek és a koleszterin normalizálásához.


A Pentovit tabletta további bevonattal van ellátva, és a gyártó kiegészítő komponensként használja:

 • cukor;
 • talkum;
 • méhviasz;
 • búzaliszt;
 • kocsonyás anyagok;
 • keményítő;
 • magnézium- és kalcium-sók.

Fontos! A gyógyszer használata előtt győződjön meg róla, hogy nem allergiás a készítmény összetevőire, és nem szenved a szacharóz, a glutén és a multivitaminok egyéb összetevőinek intoleranciájától..

Felhasználási indikációk

Az utasítások szerint a Pentovit-vitaminokat a következő esetekben írják fel:

 • hipovitaminózis;
 • gyógyulási időszak akut és krónikus betegségek után;
 • az idegrendszer betegségei;
 • bőrpatológiák (dermatitis, dermatózisok);
 • krónikus fáradtság szindróma és az aszténikus szindróma egyéb megnyilvánulásai.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Pentovit??

Az orvosok B-vitaminokat írnak fel kombinált kezelésre és megelőzésre:

 • neuralgia;
 • a mozgásszervi betegségek;
 • radiculopathia;
 • a bőr gyulladásos elváltozásai, pattanások kezelése;
 • éhezéssel és alultápláltsággal;
 • alvászavarok és krónikus stressz.

A kozmetológusok a Pentovit-t a körmök és a hajhagymák erősítésére ajánlják (hajhullás esetén).

A gyógyszer elérhetősége ellenére a tabletták önadagolása tilos az ellenjavallatok jelenléte és a testre gyakorolt ​​negatív hatás miatt..

Ellenjavallatok és mellékhatások

A Pentovit vitaminok megjegyzése a következő ellenjavallatokat tartalmazza a gyógyszer alkalmazásával szemben:

 • a kompozíció összetevőinek intoleranciája;
 • terhesség;
 • életkor 18 évig (bizonyos forrásokban a vitaminok 12 év után nem tilosak);
 • szoptatási időszak.

Mivel a Pentovit mellékhatásai lehetnek, a betegek jelzik:

 • bőrkiütések;
 • viszketés és bőrpír;
 • alvászavar;
 • fokozott étvágy;
 • megnövekedett pulzusszám;
 • érzelmi instabilitás;
 • ritka esetekben egy izomcsoport akaratlan összehúzódása.

Ezenkívül a B-vitaminok serkentik az emésztőenzimek termelését, krónikus hasnyálmirigy-gyulladás és epekőbetegség esetén nem ajánlottak..

Alkalmazási mód

Hány Pentovit tablettát kell bevenni, orvosa megmondja. Rendszerint 2-4 tablettát írnak fel naponta háromszor étkezés után..

A kinevezés céljától és a test állapotától függően az alkalmazás menete 2-4 hét (egy hét használatra átlagosan 60 tabletta szükséges).

Kiderült, hogy a Pentovit vásárlása nem jövedelmező: a tanfolyamhoz 3-4 csomag vitaminra van szükség (és összesen ez magasabb, mint a gyógyszer analógjainak költsége).

A betegek számára kényelmesebb egyszer vitamint szedni. Összehasonlításképpen: A neuromultivitist naponta egyszer vagy kétszer kell inni, egy tablettát.

Pentovit terhesség alatt

Tilos a Pentovit bevétele terhes nők számára, az utasítások szerint, azonban a kismamák vitaminjai ugyanazokat az összetevőket tartalmazzák (beleértve a csecsemő számára szükséges folsavat).

A gyártó a terhességet ellenjavallatként említette, valószínűleg azért, hogy kizárja a gyermeket hordozó vagy szoptató nő esetleges mellékhatásait, mivel a terhes testen végzett vizsgálatok nem megengedettek..

Pentovit gyerekeknek

Ellenjavallt a Pentavit-vitaminok 18 éven aluli gyermekeknek történő felírása anélkül, hogy orvoshoz fordulna.

A csecsemők számára a készítményeket kis hatóanyag-adagokkal szánják. Például a gyermekek számára készített Pikovit B-vitaminokat is tartalmaz, de ezek mennyisége egy tablettában alacsonyabb, mint a Pentovitnél.

Analógok

Hasonló gyógyszerek a Pentovit következő analógjait tartalmazzák:

 1. Neuromultivitis (B1 (tiamin), B6 ​​(piridoxin) és B12 vitamint tartalmaz).
 2. B-Vitacaps (emellett tartalmaz kolcalciferolt, amely kompenzálja a D-vitamin hiányát).
 3. Combilipen fülek.
 4. Milgamma compositum (tartalmazza a B1 és B6 vitamint).
 5. Aerovit (a B-vitaminok mellett retinolt, aszkorbinsavat, tokoferolt, riboflavint, rutint tartalmaz).
 6. Decamevit és más hasonló összetételű multivitaminok.

A buborékfóliában lévő 50 tabletta kedvező ára ellenére a Pentovit nem olcsó vitamin. A kezelés vagy a profilaxis folyamata, figyelembe véve az árat, 600-800 rubelbe kerül (3-5 csomag a belépés teljes időtartamára). Ezenkívül a vitaminokat naponta 3-szor 2-4 darabot kell bevenni, ami nem mindig lehetséges..

Alkalmazási tapasztalat

28 éves vagyok, és háromszor vettem részt a Pentovit tanfolyamokon:

 • a nyaki gerinc osteochondrosisának következményeinek komplex kezelésében (nyaki szindróma);
 • aszténikus szindrómával és étvágytalansággal;
 • hajhullással.

A vitaminok más gyógyszerekkel kombinálva minden alkalmazásban megadták a szükséges pozitív hatást:

 • normalizálta az érzelmi hátteret és az alvást;
 • fokozott étvágy;
 • csökkentette az osteochondrosis okozta szédülés és fejfájás epizódjainak gyakoriságát;
 • NSAID-okkal kombinálva segítettek a hátfájásban.

A körmök kevésbé törékennyé váltak, azonban a havi vitaminkúra nem befolyásolta a haj növekedését és veszteségét (a folyamat normalizálása több mint három hónapot vesz igénybe). A köröm és a haj növekedésének gyorsulását sem vettem észre, annak ellenére, hogy a Pentovit hajra pozitív visszajelzéseket adott.

Formátumát tekintve a gyógyszer nem a legsikeresebb: a tablettákban lévő kis adag hatóanyag és az alkalmazás gyakorisága a kezelés fokozatos elutasításához vagy a vitaminok elhagyásához vezethet..

Vitaminok Pentovit: mire szolgálnak, hogyan kell szedni, ellenjavallatok

A központi és a perifériás idegrendszer betegségei, a neuromuszkuláris szabályozás károsodása esetén a betegnek B-vitamin-komplexre van szüksége, például Pentovitre. A Pentovit vitaminok használatára vonatkozó utasítások lehetővé teszik, hogy kitalálja, mely esetekben kell bevenni ezt a gyógyszert.

Mire szolgálnak a Pentovit vitaminok?

A Pentovit multivitamin az idegrendszer normalizálásához szükséges. Az összetételében lévő hatóanyagok hatására javul az idegi impulzusok vezetése a rostokban, neurotranszmitterek és prosztaglandinok szintetizálódnak.

A gyógyszer összetevőire a szervezetnek szüksége van:

 • az energiacsere folyamatának megszervezése;
 • helyes izomműködés;
 • növekedés, sejtosztódás.

A Pentovit vitamin-komplexum szükséges a neurológiai betegségek kezeléséhez. Csökkenti a fájdalmat a gerincproblémáktól, a gerincidegek gyulladásától szenvedőknél..

Milyen vitaminokat tartalmaz a Pentovit

A Pentovit multivitamin-komplex 5 aktív vízoldható komponensből áll:

 • 10 mg tiamin-hidroklorid (B1);
 • 5 mg piridoxin-hidroklorid (B6);
 • 0,4 mg folsav (B9);
 • 20 mg niacin (B3, PP);
 • 0,05 mg cianokobalamin (B12).

A B1-vitamin normalizálja a neuromuszkuláris rendszer munkáját, felelős az ACH neurotranszmitter termeléséért és az idegi gerjesztés szinapszisokban történő lebonyolításáért. Hatással van az információk memorizálásának minőségére, a szívizom és az emésztőszervek hangulatára. A tiamin részt vesz az aminosavak asszimilációjában, a lipidek és a fehérjék anyagcseréjében.

A B6-vitamin felelős a vérnyomásszintet, a szívműködést szabályozó anyagok szintéziséért, valamint az agy működéséért és hangulatáért felelős neurotranszmitterek szintéziséért. Befolyásolja a piridoxint az idegrendszer és az immunrendszer működésére.

A B9-vitamin részt vesz a genetikai információk átadásában, a fehérje-anyagcserében, az eritrociták, a leukociták, a neurotranszmitterek szintézisében. A folsav elengedhetetlen a megfelelő sejtosztódáshoz és növekedéshez.

A B3-vitamin javítja a tápanyagok felszívódását, normalizálja az anyagcserét, elősegíti az enzimek szintézisét és az energia felszabadulását. Kortizol, inzulin és számos nemi hormon előállításához szükséges.

A B12-vitamin jótékony hatással van az idegrendszer működésére, részt vesz az idegrostokat borító védőburok bioszintézisében.

Hogyan hasznosak a Pentovit vitaminok?

A Pentovit vitaminok hatása összetételüknek köszönhető. Vitaminok szedésekor:

 • az idegrendszer, a szív- és érrendszer működése normalizálódik;
 • javul a bőr állapota;
 • az érzelmi állapot stabilizálódik;
 • a bélproblémák elmúlnak;
 • a test ellenállása növekszik, kevésbé lesz érzékeny a baktériumok, vírusok hatására.

Ez a hatás az alkatrészek együttes hatásával érhető el. A tiamin, a cianokobalamin, a piridoxin és más anyagok külön bevitele nem segít normalizálni a neuromuszkuláris rendszer működését, javítja a megjelenést és enyhíti az idegvégződések irritációjával járó fájdalmat..

A Pentovit vitaminok használatának javallatai

Célszerű a multivitamin-készítményeket neurológus ajánlására elkezdeni. Figyelembe véve, hogy a Pentovit vény nélkül kapható gyógyszerek közé tartozik, maga is felírhatja. Csak a használati utasítás betartása a fontos.

A Pentovit-vitaminokat olyan felnőtteknek ajánlják, akik:

 • aszténikus szindróma;
 • ideggyulladás, neuralgia, radiculitis és egyéb perifériás idegrendszeri rendellenességek által okozott patológiák;
 • a központi idegrendszer betegségei;
 • a B-vitaminok hiánya.

Az aszténikus állapot kialakulásának okai nem számítanak. A Pentovit különböző eredetű neuropszichiátriai rendellenességek esetén ajánlott..

Hogyan kell helyesen bevenni a Pentovit vitaminokat

A kezelés kívánt hatását akkor érheti el, ha megértette a tabletták szedésének árnyalatait. Naponta háromszor kell bevenni, 2-4 db. A maximális napi adag 12 tabletta. Fontos, hogy étkezés után inni. Az éhgyomorra történő étkezés növeli a mellékhatások valószínűségét és csökkenti a hatékonyságot.

A Pentovit vitaminokra vonatkozó utasítások szerint az ajánlott befogadási idő 3-4 hét. Az orvos előírása szerint folytatható. Egyes neurológusok, ha vannak jelek a gyógyszer szedésére, évente több tanfolyamot javasolnak megszakításokkal.

Elővigyázatossági intézkedések

Csökkentheti a multivitamin-komplex szedésével járó szövődmények kialakulásának valószínűségét, ha a gyártó által ajánlott dózisban használja.

A Pentovit kezelésénél nem kívánatos egyéb B-vitaminokat tartalmazó étrend-kiegészítőket bevenni, ami túladagoláshoz vezethet. Nem kombinálhatja a gyógyszer bevitelét az alkoholos italok használatával - az alkohol rontja a tiamin felszívódását, ez negatívan befolyásolja a komplex hatását. A piridoxin csökkenti a Levodopa antiparkinson hatását, ezt a gyógyszerek felírásakor figyelembe kell venni.

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után tilos tablettákat használni. A betegnek ellenőriznie kell a tárolási feltételek betartását.

Ellenjavallatok és mellékhatások

Az ellenjavallatok listája a következőket tartalmazza:

 • gyermekkor;
 • terhesség;
 • laktációs időszak;
 • krónikus hasnyálmirigy-gyulladás;
 • epekő.

Multivitaminok alkalmazása esetén fennáll a mellékhatások kialakulásának lehetősége. Leggyakrabban olyan embereknél fordulnak elő, akik túlérzékenyek a gyógyszer összetevőivel szemben..

A lehetséges mellékhatások a következők:

 • allergiás reakciók viszketés, csalánkiütés formájában;
 • tachycardia;
 • hányinger.

De a szívritmuszavarok és hányinger ritkák..

Következtetés

A vitaminok használatára vonatkozó utasítások A Pentovit minden szükséges információt tartalmaz a gyógyszer összetevőinek a testre gyakorolt ​​hatásáról. Azok a betegek, akik úgy döntenek, hogy maguknak írják elő a meghatározott multivitamin-komplex vételét, megismerkedhetnek a gyógyszer használatának javallataival, ellenjavallataival, lehetséges mellékhatásokkal és kiválaszthatják az adagolást.

Fontos Tudni A Maszkok Haj

Hogyan és hogyan lehet eltávolítani a fekete hajat otthon és a szalonban

Nem ritka, hogy egy új hajszín ritkának bizonyul. Különösen, ha először végzett festést, sőt otthon is, megfelelő tapasztalat nélkül.

Hogyan kell helyesen csinálni: "frufru" vagy "kolka"?

frufru vagy kolkaA "frufru" szóban a "h" után be kell írni az "e" betűt. A sziszegő hang jelenléte megnehezíti e szó írását.szabályokA "frufru" szóban a kétes magánhangzó áll a szó gyökerében.