Legfontosabb / Kiegészítők

Hajátültetés: módszerek összehasonlítása és az eredmények értékelése

Kiegészítők

A hajhullás és a kopaszság az egyik leggyakoribb esztétikai probléma. A statisztikák szerint 35 éves korukra a férfiak több mint 30% -ának egyértelmű kopaszodás jelei vannak. Ez a probléma a nőket is érinti: leggyakrabban a haj növekedése leáll az androgén alopecia miatt, sikertelen kozmetikai eljárások, hormonális rendellenességek és egyéb okok miatt. A hajátültetés segít megoldani a kopaszság problémáját.

Hajátültetési módszerek

Jelenleg az esztétikai orvoslásban a következő módszereket alkalmazzák:

 1. Csík módszer (operatív, FUT). Ez a módszer a sebészeti módszerekhez tartozik.
 2. Nem műtéti módszer (HFE). Varrat nélküli módszer, speciális berendezések alkalmazásával.
 3. Kombinált (FUE). Kombinálja az első és a második hajátültetési módszert.

Vizsgáljuk meg közelebbről az egyes módszereket..

Csík módszer. A technika lényege, hogy eltávolítja a fej hátsó részén található kis bőrrepedéseket, és 1–6 szőrtüszőt (graftot) tartalmazó apró darabokra osztja őket. Az átültetésre az oltványokat és nem az egész bőrcsíkot készítik elő. Mindegyik 4–6 tüsző átültetése képezi a hajszálat, és 1–3 tüsző mindegyike természetes kinézetű hajvonalat hoz létre. A csík módszer vitathatatlan előnye a nagy számú oltvány átültetésének lehetősége, amely lehetővé teszi a hajátültetési műtét után az alopecia problémájának megoldását, még nagy kopaszság esetén is.

Ennek a módszernek jelentős hátrányai is vannak. Tehát az egyik korlátozott számú tüszőből áll - csak azokat használjuk, amelyek a graftokba estek; az oltványok csatornákba történő telepítésekor nem lehet fenntartani a haj sűrűségét, valamint növekedésük irányát. További hátrány a fertőzés vagy a gennyes gyulladás, az arc duzzanata kialakulásának valószínűsége, amely akár 2 hétig is fennállhat. Mivel a műtét vágóeszközöket használ, nagy a valószínűsége az idegvégződések károsodásának, ami akár 6-12 hónapig is elveszítheti az érzékenységet és a bőr zsibbadását. A műtét után általában hegek maradnak.

Nem műtéti módszer. A modern és legkevésbé traumatikus hajátültetési módszer. Több mint 20 éve fejlesztették ki. A módszer lehetővé teszi a test különböző részeiből származó haj használatát. Az ezzel a módszerrel végzett transzplantációk közvetlenül a tüszők és a hajgyökerek egyesülését jelentik. Sebészeti beavatkozás nem várható, ami azt jelenti, hogy a transzplantáció után nem lesznek hegek. A manipulációkhoz speciális mikro-eszközt használnak: a tüszők összegyűjtését és az átültetést egy speciális, csak 0,5-0,8 mm átmérőjű mikrotubulus segítségével végezzük. A nem műtéti módszer számos előnnyel jár, többek között: ismételt transzplantáció lehetősége folyamatos kopaszsággal, hegek hiánya, arcduzzanat, bőrzsibbadás, fájdalom a beavatkozás területén.

Kombinált módszer. A módszer, mint a szalag módszer, lényegében egy művelet. A tüszőrészletek eltávolítását a bőrfelületekkel együtt hajtják végre, azonban az utóbbi mérete sokkal kisebb, mint a FUT esetében. A kapott oltványokat oltványokra osztjuk, az átültetést kockás mintával végezzük. Mivel a szőrtüszők gyűjtését operatív módszerrel hajtják végre, a hajátültetés kombinált módszerének ugyanazok a hátrányai vannak, mint a szalagos módszernek, azonban kevésbé hangsúlyosak: arcduzzanat, a természet nem természetes hajlásszöge és vastagsága, hegek, bőrzsibbadás, a fertőzés és a megjelenés lehetősége felhígulás.

Hogyan történik a hajátültetés: a transzplantáció szakaszai

Kitaláljuk, hogyan történik a hajátültetés a fenti módszerek mindegyikével..

Csík módszer

A transzplantáció ezzel a módszerrel 7 szakaszból áll:

 1. A fej hátsó részén található donor terület előkészítése folyamatban van.
 2. Ezután meg kell jelölni a bőr fedél területét, amelynek hossza általában 20-25 cm, szélessége 1,5 cm.
 3. A műtét helyi érzéstelenítésben történik.
 4. A bőrcsíkot elválasztják és szikével eltávolítják, a sebre kozmetikai varratokat visznek fel.
 5. A kapott szárnyat oltásra alkalmas méretű oltványokra (follikuláris ízületekre) osztjuk.
 6. Csatornák képződnek a befogadó (azaz fogadó) zóna bőrében szikével vagy speciális eszközzel.
 7. Mikrosebészeti csipesz segítségével graftokat ültetnek be a kialakult csatornákba.

Egy ilyen műtét időtartama átlagosan 3-4 óra, a rehabilitáció 2 hétig tart. A beteg azonban azonnal visszatérhet a klinikáról, korlátozásokat csak a szauna, a szolárium 3 hétig tartó látogatására szabnak, tilos nehéz tárgyakat emelni és aktívan sportolni. Mindazonáltal a szalag módszer meglehetősen traumatikus módszer a hajátültetésre, mivel donor anyagként egész szőrtüszővel rendelkező bőrdarabok szolgálnak. Ez a módszer elég fájdalmas. A fejbőrön lévő hegek, ahonnan az oltást vették, szintén elkerülhetetlenek, de elrejthetők a haj alatt.

Nem műtéti módszer

Hosszú távú folyamat, amely lehetővé teszi a természetes eredmény elérését a művelet látható esztétikai következményei nélkül. A módszer több lépést is tartalmaz:

 1. Minden manipulációt helyi érzéstelenítésben hajtanak végre.
 2. A bőrfelületet speciálisan előkészítik.
 3. Nagyító optikai eszköz segítségével egészséges tüszőket választanak ki az occipitalis régióból. A szőrtüszők gyűjtése bemetszések nélkül készül: ehhez egy speciális mikrotubulust (mikropunch) használnak, amelynek lumenének átmérője legfeljebb 0,8 mm.
 4. A kapott tüszőket a gyökerek száma szerint osztályozzuk (1-től 4-ig), amelyek a hajátültetés során létrehozzák a szükséges sűrűséget és sűrűséget.
 5. Az átültetést mikrotubulus (mikropunch) segítségével végezzük, amely mikrocsatornákat képez.
 6. Különleges műszert (implantátumot) használnak, amelynek lumenátmérője legfeljebb 0,8 mm, a transzplantáció ültetési mélységének, dőlésszögének és szőrnövekedésének kialakításához..

Az egész eljárás átlagosan 8 órát vesz igénybe, és mint már említettük, fájdalommentes. Ez lehetővé teszi a beteg számára, hogy a gyógyulási időszak alatt folytassa a szokásos napi tevékenységeket..

Kombinált módszer

Valójában a FUE egy hajátültetési művelet, bár mindkét fenti módszert egyesíti:

 1. A donor régió készül.
 2. Egy speciális eszköz - lyukasztó (amelynek átmérője 0,5 és 5 mm között van) a szőrtüszők asszociációinak összegyűjtésére a bőrterületekkel.
 3. 1,5 mm-nél nagyobb lyukasztó átmérővel az oltványokat külön oltásokra osztjuk.
 4. A graftokat a befogadó területre ellenőrző táblán ültetjük be.
 5. A műtét helyi érzéstelenítésben történik.

Az eljárás átlagosan legfeljebb 5 órát vesz igénybe, utána a beteg hazamehet. Nem szabad megfeledkeznie a posztoperatív időszak néhány korlátozásáról (ugyanaz, mint a FUT módszer esetében), mivel a műtétet elvégezték.

A hajátültetés eredményei és következményei különböző módon

Mivel a hajátültetési műtétet általában esztétikai célokból hajtják végre, annak eredménye és következményei fontos tényezők, amikor egy adott módszer mellett döntenek. Fontolja meg, mi vár a betegre a posztoperatív időszakban.

A szalag módszerrel végzett művelet végén egy speciális kötést helyeznek a fogadó (fogadó) területre, amelyet 3 nap elteltével eltávolítanak. Ezenkívül az első három napban kellemetlen érzés jelentkezik a varrat területén, és az átültetett haj területén fájdalmas kéregek jelennek meg, és az arc duzzanata is zavart okozhat, amely egyes esetekben akár két hétig is tarthat. A műtét után a befogadó területen a bőr a sok heg miatt narancsbőrhöz hasonlóvá válik, és a donor területén kialakult heg nem teszi lehetővé rövid frizura készítését.

Annak érdekében, hogy a sebészek erőfeszítései ne legyenek hiábavalók, be kell tartani néhány ajánlást, például ne mossunk hajat 72 órán keresztül, mivel még a gyenge zuhanyfolyás is károsíthatja a még mindig nagyon sérülékeny tüszőket. Általában az otthoni rendszert körülbelül 5 napig kell betartani, de az öltéseket csak két hét múlva távolítják el..

3-4 hónap múlva lehet értékelni az eredményt, amikor a hajhagymák meggyökereznek, az átültetett szőrszálak kihullanak, és új, egészségesek kezdenek növekedni a helyükön. Mivel a tüszők hosszú ideig gyökereznek a FUT módszerrel, a transzplantáció utáni szőrnövekedés csak 2-3 hónap után kezdődik. A maximális lehetséges kilökődés nem haladja meg az átültetett haj 10% -át.

Ha a kopaszodás területe elég nagy, szükség lehet újragyártásra, amelyet 6-8 hónappal később hajtanak végre. Azonban egy ilyen művelet nem mindig lehetséges az occipitalis régióban kialakult heg és ennek megfelelően a donor területének csökkenése miatt..

A kombinált módszerrel végzett posztoperatív gyógyulás időszaka átlagosan 7–10 napig tart, ekkor a donor és a recipiens zónában kéreg képződik, amelyek egy idő után önmaguktól leesnek. Ezenkívül a donor területén az első 2-3 napban kötést kell viselnie a fertőzés megelőzése érdekében. A hajat speciális samponnal kell mosni, az orvos ajánlása szerint..

Az eredmény a hajátültetés után 3 hónappal látható lesz. Az elutasítás az első módszerhez hasonlóan nem haladja meg a 10% -ot. A kombinált módszert általában a kopaszság kis területeinek (átlagosan legfeljebb 500 graft) kitöltésére alkalmazzák, ezért egyes esetekben szükség lehet egy második műtétre. Megvalósítása 5–8 hónap alatt lehetséges, és csak a hegek jelenléte és mérete korlátozza a donor területén.

A legelőnyösebb a modern HFE vagy nem műtéti módszer. A hajátültetés ezzel a módszerével végzett műtét után a beteg szinte azonnal megkezdheti a szokásos napi tevékenységét. A donor és a befogadó területén sem voltak fájdalmas érzések. Az esztétikai hegek, hegek ezeken a helyeken nem maradnak meg, csak apró pontok látszanak, amelyek összehasonlíthatók egy tűszúrással. Ezek a pontok 3-5 napon belül önmagukban eltűnnek. A tüszők túlélési aránya ezzel a módszerrel eléri a 98% -ot, és az eredmény szinte azonnal értékelhető.

A HFE módszer vitathatatlan előnye a haj természetes vastagsága és növekedésük helyes iránya is. A sűrűséget az eljárás sajátosságai miatt érik el, amikor 1 cm 2 -re 75–80 szőrt helyeznek el, természetes sűrűséggel 100 szőr / 1 cm 2. Összehasonlításképpen: a hajátültetés műtéti módszereiben 1 cm 2 -nél legfeljebb 30–40 szőr kerül a fejre, mivel a sebész csak azokat a tüszőket használhatja, amelyek a graftba estek. A hajhullás HFE esetén nem haladja meg a 2,5% -ot, míg a műtéti technikával elérheti a 35% -ot, kombinált módszerrel pedig a 75% -ot.

Mennyibe kerül a hajátültetés műtéte?

A válasz arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül egy hajátültetés, a választott módszertől és régiótól függ. Így egy FUT és FUE módszerrel végzett művelet árát a graft költsége alapján számítják ki. Az első esetben az oltvány hozzávetőleges költsége 75-115 rubel, a másodikban - 135-170 rubel. Azonban csak egyénileg lehet kiszámítani a beteg számára szükséges graftszámot. Átlagosan Moszkvában a hajátültetés operációs módszerekkel 55 ezer rubelbe kerül.

A legkevésbé traumatikus HFE módszerrel végzett hajátültetés költsége 60 ezer rubel (130–150 rubel egy graftátültetés esetén). A végső árat azonban meg kell vitatni az orvossal: egyes esetekben az összeg meghaladhatja a 200 ezer rubelt.

Szőrtüsző-transzplantációs klinikák Moszkvában

Moszkvában számos klinika szakosodott a szőrtüsző-transzplantációval. A választás során ne csak az ár vezérelje. Sokkal fontosabb feltenni a kérdést, mennyire fogják jól végrehajtani a műveletet? És érdemes-e olyan klinikákon elvégezni a műtétet, ahol nem adnak garanciát, nem kötnek megállapodást, vagy a piaci átlagnál kétszer alacsonyabb árakat kínálnak? Biztonságosabb kapcsolatba lépni egy bevált klinikával, ahol a szolgáltatást a legmagasabb szinten végzik, minden betegre egyedi megközelítést alkalmaznak. Méltó gyógyintézet például a "KhFE Clinic". Ezenkívül ez az egyetlen moszkvai klinika, amely minimálisan invazív HFE technológiát alkalmaz. Ha felveszi a kapcsolatot a "KhFE Klinikával", elérheti azt az eredményt, amelyet mindig is kívánt: soha senki sem fogja kitalálni, hogy a hajat átültették-e. További információ a szolgáltatásokról a hfe-hfe.ru weboldalon található.

A Moszkvai Városi Egészségügyi Minisztérium 2019. április 19-én kiadott, LO-77-01-017926 számú orvosi tevékenység engedélye.

Egy másik hajátültetési történet: mítoszok és valóság, amellyel személyes tapasztalatokkal találkoztam

Naponta akár 100 hajszálat is elveszítünk. Sokat hangzik, de ez az abszolút norma. Amíg egy gyanús "izzás" megjelent a fején. Az ezzel kapcsolatos statisztikák könyörtelenek: az életkorú férfiak 96% -ának és a nők 79% -ának szembesül az alopecia - teljes vagy részleges hajhullás. A kopasz fej leplezésének számos módja van: a parókától a tetoválásig. De a legalapvetőbb a hajátültetés. Egy olyan személy személyes történetét meséljük el, aki hajtranszplantáció mellett döntött (kétszer!).

Ilyának hívnak, és sokáig küzdöttem a hajamért. 2009 óta kezdtek kiesni tőlem. Kipróbáltam samponokat, balzsamokat, speciális paprikás termékeket és gyógyszeres kenőcsöket, de semmi sem vált be. Kísérleteim során - és ez körülbelül két év - rengeteg különféle információt tanulmányoztam, rengeteg fórumon kutakodtam, és végül rájöttem, hogy a haj helyreállításának egyetlen módja az átültetés.

1. mítosz. A műtét fájdalmas, de a haj még mindig leesik

Számomra ez az állítás soha nem mítosz. De először az első. 2011-ben Szentpéterváron jártam egy klinikára. Ott azt a tanácsot kaptam, hogy készítsen transzplantációt a Strip módszerrel. A módszer lényege, hogy a donor részről bőrfedelet vesznek (fáj), és átültetik a problémás területre. A transzplantáció után egy kis heg marad, ezért öltözködni kell. Ez a heg duzzadását okozhatja. Ez a normál tartományon belül van, de nincs benne semmi kellemes. Egy idő után az átültetett haj kihullott, a műtét utáni hatás ugyanaz volt, mint korábban. Volt egy heg is, amely majdnem két hónapig gyógyult, és minden nap kezelni kellett. Ha rövidre vágja a haját, akkor látható lesz.

Három hónappal a műtét után

Elkezdtem mélyebben belemerülni a témába, és rájöttem, hogy a haj kihull, ha a transzplantációt nem szakember végzi. Most emlékszem, hogy az orvosok legalább furcsán viselkedtek. Például a donorterületekről származó oltványok (tüszőkkel rendelkező bőrdarabok - szőrtüszők a növekedési szakaszban) rövid élettartamúak. A szentpétervári orvosok nem tudtak erről, ezért amikor megfogták a bőröm fedelét, azt mondták: "Ezt a megoldásba tesszük, amíg elmehet ebédelni." A műtét körülbelül öt órán át tartott, ez idő alatt 1000 oltványt ültettek át nekem. Amikor elhagytam a klinikát, azt mondták, hogy nincsenek korlátozások, még egy kalapot is azonnal fel kell tenni. Most már tudom, hogy ezt lehetetlen volt megtenni.

A műtét után a professzionális orvosok az eljárás után kiválasztanak speciális ápolószereket, vagy felajánlják a hajklinika által kifejlesztett komplexumot, megtanítják, hogyan kell helyesen mosni a hajat, és emlékeztetnek arra, hogy jobb, ha nem használsz hajszárítót közvetlenül a műtét után, és két hónapra elhalasztják a hajvágást.

Igen, rossz tapasztalatom volt. Nem próbáltam panaszkodni, és őszintén szólva semmi értelmét nem látom, csak az idegeimet pazarolom. De úgy döntöttem, hogy nem állok meg, és megpróbálom újra. Hajtranszplantációra mentem a török ​​Cosmedica klinikára 2017-ben.

2. mítosz. Rettenetesen drága.

Az első szentpétervári műtét körülbelül 2000 euróba került. Ha a 2011-es ütemben számol - 75 000 rubel. Egy csík a Strip módszerrel 75 rubelbe került. Törökországban zökkenőmentes FUE (follikuláris egység extrakció) átültetésen estem át.

Mi ez és hogyan működik? Az oltványokat (follikuláris unióval rendelkező bőrdarabokat) megnövekedett hajsűrűséggel veszik a donor területéről, és a kopaszság területére ültetik.

6 hónappal a műtét után

Egyébként, ha hallottál egy tucat hajátültetési módszerről, felejtsd el. Csak két módszer létezik, és mindkettőt a Wikipedia ismerteti: FUE és Strip. Minden más - HFE, DHI, microFUE, IMPLANTER PEN és így tovább - a klinikák marketingfantáziája vagy ugyanazon zökkenőmentes FUE módszer variációi, amelyekre figyelmeztettek, mielőtt Törökországba repültem. Sőt, ezek a módszerek nem mindenki számára megfelelőek, itt mindenképpen orvos konzultációra van szükség.

2017-ben a művelet ugyanannyiba 2000 euróba került az all-inclusive csomagért (a repülés kivételével), csak a Cosmedicában ezért a pénzért 1000 helyett 4300 oltványt ültettek át, oltványonként körülbelül 30 rubelt. Oroszországban egységenként 100-150 rubelt vesznek fel.

A kopaszság egy csomó komplexet eredményez. Egy dolog kopasznak lenni, amikor ez személyes választás, egy másik dolog, amikor a hajad árulóan távozik kérés nélkül. A Nemzetközi Haj-helyreállító Sebészeti Társaság felmérést végzett a férfiak körében: kiderült, hogy csaknem 60% -uk a fején lévő hajat részesíti előnyben a pénz és a barátok mellett.

Igen, a hajátültetés műtétje egy fillérbe sem kerül - ezt meg kell értenie. De ez a művelet meglehetősen hosszadalmas és felelősségteljes. Tehát az árat tekintve minden relatív. Fizet az egészséges hajért és a magabiztosságért - nagyszerű! És ha nem, akkor talán ez nem olyan fontos az Ön számára, és Ön képes arra, hogy problémamentesen kopasz fejjel éljen, és még a kép része is legyen.

3. mítosz. Lehetetlen visszaadni a hajat, mint 18-20 év alatt

Minden az orvos szakmaiságától és a kezdeti adatoktól függ. A konzultáción az orvos megnézte a hajam növekedését, több fényképet is készített. Nem késleltettem a problémát, időben döntöttem a transzplantáció mellett, emellett kiváló donorzónám volt (a tarkóm és a szakállam). De megértem, honnan jött a mítosz. Ha megvárja az utolsó hajszálat, az orvosok nem tudják visszaadni a hajat, mint a buja fiatalság napjaiban. Egy férfit, aki a kopaszság utolsó szakaszában volt, műtettek velem. Az orvosok mindent megtettek, de egy idő után meg kell ismételnie az eljárást. Ebben az esetben jobb, ha nem fut.

Aki sokat dolgozik... kopasz lesz. A Songgyungwan Egyetem koreai tudósai tanulmányt végeztek, amely összefüggést talált a férfiak hajhullásával és hajhullásával. A kísérletben 13 000 20-59 éves önkéntes vett részt, heti 40, 52 és több mint 52 órát dolgoztak. A munkamániások számára a hajproblémák gyorsabban kezdődtek - és a stressz a hibás. A tudósok nem voltak veszteségesek, és arra a következtetésre jutottak, hogy kevesebbet kell dolgozni, többet pihenni és kiküszöbölni az életéből a stresszt. Tehát ilyen tanács, ha Oroszországban él.

Most a lemorzsolódásról. A műtét előtt az orvos figyelmeztetett, hogy a haj egy-három hónap alatt kihull, de ez nem hiba, hanem jellemző. Az első hatás 4-5 hónap múlva lesz észrevehető, a teljes pedig 12-15 hónap múlva. De ahhoz, hogy ez megtörténjen, be kell tartania az orvos ajánlásait. Például az első 20 napban ne viseljen kalapot, sapkát és más sapkát, az első napon aludjon egy speciális párnával. Ha betartja az összes ajánlást és fényképes jelentéseket küld a klinikára, a hajgarancia 10 év. Legalábbis a Cosmedicánál az. Két év telt el, és örülök az eredménynek.

Az első észrevehető eredményekre csak hat hónap múlva kell számítani. Inspiráló eredmények az eredmények után / után itt tekinthetők meg. Vagy olvassa el @kazlosha történetét, aki megosztotta tapasztalatait.

Miért Törökország és hogyan működik ott minden

Amikor egy sikertelen első után második hajátültetést kerestem, rábukkantam a Cosmedicára. Ezt a klinikát azért választottam, mert 1997 óta működik (ellenőrizheti a domain regisztráció dátumát), és rengeteg külföldi véleményt tartalmaz. Dr. Akar, a klinika igazgatója rendelkezik az ISHRS (International Society for Hair Restoration Surgery) igazolásával. Nagyon sok kritikát olvastam. Egy német azt írta, hogy több évvel ezelőtt átültették, majd elhozta barátját a Cosmedicába. Valaki azt írta, hogy a Cosmedica a kórház első emeletén található, és ha valami nem stimmel, sürgősségi orvosi segítséget kaphat..

Nem költöttem annyit repülőjegyekre - 13 500 rubel oda-vissza. Ha Moszkvából fapados légitársasággal repül, sokkal olcsóbb lesz. Nem emlékszem a szálloda pontos árára, de valami kb. 30-50 dollár éjszakánként.

12 hónappal a műtét után

Maga a műtét 10 órán át tartott. Valójában az egyetlen fájdalom, amelyet el kell viselnie, az érzéstelenítéses injekciók és a fagyás megszűnését követő kellemetlen érzés. Ha valaha is járt fogorvosnál, akkor ismeri ezt. Ha a fájdalom továbbra is súlyos, fájdalomcsillapítókat is tartalmaz. Nem kell aggódnia emiatt. A legnehezebb éjszaka a műtét után van. Egy speciális párnán kell aludnia a gallérban és csak a hátán, de akkor minden nap könnyebbé válik. Ugyanakkor folyamatosan tolmács volt velem, bár németül szabadon kommunikáltam az orvossal.

Ne felejtse el a fő dolgot: gondosan ellenőrizze a klinikát, tegyen fel kérdéseket a konzultáció során, szóljon, ha kétségei vannak, és ne féljen más országba menni az eljárásért. És ne húzd ki. A hajátültetés nem ijesztő, nem is olyan drága és nem haszontalan.

Törökországot a hajátültetés egyik vezető helyén tartják. A török ​​klinikák a szállodákhoz hasonlóan all inclusive rendszert kínálnak a betegeknek. Például a Cosmedicában az alapcsomag 1 990 euróba (kb. 140 000 rubel) kerül. Ennél a pénznél a beteget a repülőtéren találják meg, konzultációt tartanak az eljárás előtt és után, teszteket készítenek és transzplantációt végeznek. Az ár tartalmazza a három napot a szállodában és a reggelit is. Mindezt előrefizetés nélkül és a klinika orosz ajkú munkatársaival.

10 tudnivaló a hajátültetésről 2020-ban

Mit kell tudni a hajátültetésről 2020-ban??

Az évek során a hajhullás valósággá vált, hogy megbékéljünk vele. A természeti katasztrófák egy formája, nyilvánvaló megoldások és kezelések nélkül. Csak az utóbbi évtizedekben dolgoztak ki hatékony haj helyreállítási módszereket. Közülük a FUE hajátültetési eljárás a legfontosabb.

 1. Optimális életkor a hajátültetéshez
 2. Donor terület hajátültetéshez
 3. FUT vagy FUE
 4. Hajátültetés költsége
 5. Klinika kiválasztása
 6. Hány oltványt ültetnek át naponta?
 7. Kézi vagy motorizált FUE módszer?
 8. Nagyítóval
 9. Bonyodalmak és kockázatok
 10. További követelmények

A FUE egy nem invazív műtéti eljárás, amelynek során a sebész eltávolítja az egyes follikuláris egységeket a donor területéről és a hajhullás területére helyezi őket.

Ez egy nagyon hatékony haj helyreállítási technika, amely a jövőbeni hajhullás problémáját kezeli. De mielőtt belegondolna a műtétbe, számos dolgot ismernie kell..

1. Optimális életkor a hajátültetéshez

Nincs optimális életkor a FUE hajátültetéshez. Az életkor által befolyásolt fontos tényező azonban a jövőbeli hajhullás valószínűsége. Teljes vagy részleges kopaszság (a kopasz foltok úgynevezett megjelenése az elülső hajszálon vagy a parietális régióban) az élet bármely szakaszában előfordulhat, főleg harminc éves és idősebb férfiakat és nőket érint..

Sajnos a legtöbb férfi általában húszas évei elején, szélsőséges esetben pedig tizenéves korában kezdi el veszteni a haját. A hajhullás az idő előrehaladtával fokozatosan halad, és a végső kép nagymértékben változik a genetikától függően.

A férfi és női kopaszság, más néven androgén alopecia, a hajhullás örökletes formája. Az androgén alopecia létét a férfi hormon dihidrotesztoszteron (DHT) iránti örökletes érzékenységnek köszönheti. Ez a hormon hátrányosan befolyásolja a szőrtüszőket, és elindítja a miniatürizálásnak nevezett folyamatot. Ez a folyamat az egyes szőrtüszők méretének csökkenését okozza minden egymást követő növekedési ciklusban. A végeredmény a haj elvékonyodása és kopaszodása.

A DHT érzékenység minden embernél más és más, ez pedig befolyásolja a hajhullás alakját és mértékét. Az androgén alopecia olyan ártalmatlantól változhat, mint egy kissé visszahúzódó első hajszál, a teljes kopaszságig.

Ezért, ha véletlenül fiatalon folyamodik a hajátültetéshez, nagyon nagy az esélye annak, hogy a hajhullása folytatódik. Ez használhatatlanná teszi a hajátültetést, mivel a későbbi hajhullást is kezelnie kell..

Ezért inkább az eljárást a 25 éves és annál idősebb klienseken végezzük, mivel könnyebb megjósolni a későbbi hajnövekedés vagy hajhullás lehetőségét. Ha van elképzelésünk a jövőbeni hajhullásról, kiválaszthatunk egy FUE hajátültetést a jelenlegi és a jövőbeli hajhullás kezelése érdekében. Ugyanez nem mondható el a 25 év alatti betegekről..

Szerencsére van néhány jó hír. Felmentésünk nem abszolút, mivel más szempontok vannak a genetikával és a hajhullás elleni gyógyszerekkel kapcsolatban. Ha egy beteg olyan hatékony hajhullás elleni gyógyszert szed, mint a finaszterid, és szüleik nem mutatnak bizonyítékot a jelentős hajhullásra (Norwood-skála 6-7), akkor potenciális betegnek tekinthetjük az ügyfelet..

Néhány férfi nagyon fiatalon veszi észre az elülső hajszálat, és egészen a kopaszságig nem próbálja megoldani a problémát. Számukra ez nehéz helyzet, és az ilyen betegek elutasítása nem ésszerű döntés. Valószínűleg gátlástalan klinikákon fogják megtenni, rossz minőségű eredmények mellett. Irányelvünk az, hogy az ilyen eseteket egyedileg értékeljük, mielőtt a probléma megoldásának további módjáról döntünk. Oktatjuk a beteget a kapcsolódó kockázatokról, és megtervezzük a legrosszabb esetet. Végül elvégezzük a műveletet, ha valóban szükséges..

2. Donor terület hajátültetéshez

A donor területén a sebész eltávolítja a szőrtüszőket implantáció céljából, és ez a fő tényező az eljárás kimenetelének meghatározásában. A hajátültetésre alkalmas donorterületek azok, amelyeket az egész élet során állandó szőrnövekedés kísér. Ily módon a haj a befogadó területbe történő átültetés után is állandó marad. A fej hátsó (nyakszirtcsontja) sűrű hajat tartalmaz, amely ellenáll a DHT-nek, mivel vastagabb a bőre és a zsírrétegei vannak, ami jobb vérkeringést tesz lehetővé a hajgyökerekben, és ellenáll a kopaszodásnak. Ennek eredményeként ezt a donor területet használják hajátültetésre.

Egyéb életképes donorterületek a szakállszőr és a testszőrzet (áll, lábak, karok és szeméremterület). Bármely átültetett haj megőrzi eredeti jellemzőit. Ez azt jelenti, hogy a testszőr és az arcszőrzet megőrzi színét és vastagságát. Mindezek a tulajdonságok nagyon eltérhetnek a normál fejbőrhöz képest. Ez egy másik oka annak, hogy a sebészek inkább a donorszőrt részesítik előnyben a fejtámlától. Más donorterületeket főleg akkor veszünk figyelembe, ha a fejtámla nem megfelelő minőségű vagy alkalmatlan az átültetésre.

Egy jó klinika előre tájékoztatja Önt a donorterületek tartalékairól, és pontos információkat nyújt, amint a sebész találkozik Önnel és elemzi az összes donorterületet. Egy normális donorterület összesen körülbelül 4000-500 oltványt eredményez. Több graft eltávolítható, ha szükséges, de elkerülhetetlen elvékonyodással kell megküzdenie a donor területén. Ügyeljen arra, hogy magasan képzett sebészt válasszon a túlzott hegek elkerülése érdekében.

A sebésznek alaposan kézi úton kell kivonni a szőrtüszőket, és minőségi műszert kell használnia. Másrészt egy olcsó klinika szakképzetlen sebészekkel és elavult felszereléssel gyengén teljesíthet olcsó motorizált műszerek alkalmazásával. Ez a donor területének túlzott kimerüléséhez vezethet.

Nagy számú oltvány rövid időn belüli eltávolítása túlzott irritációt okoz, ami károsítja a donor helyét és korlátozza a jövőbeli eljárások lehetőségét. A kimerült donorterületen problémák lesznek a szőrnövekedéssel és a hegekkel, ami szomorú következményekhez és frusztrációhoz vezet a FUE hajátültetés során.

3. FUT vagy FUE - hajátültetés

A follikuláris egység kivonása (FUE) és a patchwork hajátültetés (FUT) sok szempontból hasonló; az egyetlen különbség az, hogy a follikuláris egységeket hogyan távolítják el a donor területéről. A FUT módszerben a sebész kivág egy bőrcsíkot a fej hátsó részéből, mikroszkópos boncolással kivonja az egyes follikuláris egységeket ebből a szövetcsíkból..

Másrészt a FUE hajátültetési eljárás magában foglalja az egyes follikuláris egységek eltávolítását a donor szőrnövekedési területéről azáltal, hogy nagyon kis lyukakat szúr át a vastag fejbőr területén. A végeredmény nem hegesedés vagy hegesedés, szemben a FUT eljárás után maradt nagy heggel. A FUE emellett nagyon rövid helyreállítási időszakot igényel, amely lehetővé teszi az ügyfél számára, hogy gyorsan visszatérjen a munkába..

Most már szinte minden beteget kezelhetünk FUE módszerrel, testszőr transzplantációval (BHT) és mikro-fejbőr pigmentációval (SMP). Még a népszerű FUT módszer sem hasonlítható össze a FUE módszerrel végzett kézi follikuláris egység transzplantációval.

Egyes klinikák ezt a módszert használják a donor területéről betakarított graftok számának maximalizálására. Elméletileg a FUT nagyszámú follikuláris egységet biztosít, mivel gondosan betakarítják őket egy bőrcsík levágásával. A sebész ezeket a follikuláris egységeket használja az első eljárás során, majd a következő kezelések során FUE-ra vált, hogy befejezze az érintéseket, vagy akár elrejtse a heget a FUT-módszer után.

A gyakorlatban ez a módszer nem mindig alkalmazható. A szűz fejbőrön a FUE módszert mindig könnyebb végrehajtani, mint a FUT eljárás után. A FUT után a bőr alatti hajhagymák irányai is változhatnak. Ez megnehezíti a későbbi FUE-t, mivel növeli a hajhagymák levágásának esélyét a donoroltványok gyűjtése során. Általánosságban nyilvánvaló a FUE fölénye a FUT-mal szemben. Nincs garancia arra, hogy a FUT heg kicsi lesz és nem vonzza a figyelmet..

A műtét során súlyos fájdalmat és a szövődmények fokozott kockázatát is tapasztalnia kell. Tehát ha választás a FUT és a FUE között, akkor valóban nincs más választás. Meg kell kérdeznie minden olyan sebészt, aki javasolja a FUT-ot, hogy személyesen lenne-e kényelmes az eljárásban. A válasz meglepetést okozhat.

4. A FUE hajátültetés költsége

A hajátültetéssel kapcsolatban semmi sem olcsó. Gondoljon csak mindarra, ami a megfelelő FUE hajátültetés sikeréhez szükséges. A sebésznek gondosan össze kell gyűjtenie az egyes follikuláris egységeket, anélkül, hogy azokat károsítanák, hogy életképesek legyenek az elfogadó helyre történő beültetés után. Ennyi idő alatt a sebésznek maximális koncentrációra van szüksége, hogy elkerülje a donorterület túlzott elszegényedését.

A szőrtüsző beültetése fáradságos munkát igényel annak biztosítására, hogy később visszanőjenek, és eredményeik utánozzák a természetes hajnövekedést. Ez azt jelenti, hogy a sebésznek figyelembe kell vennie a szőrtüszők távolságát és irányát az eljárás során. Mindez a FUE-t fárasztó feladattá teszi, amely intenzív összpontosítást, tapasztalatot, türelmet és művészességet igényel..

Az eljárásnak nincs külön költsége. Klinikánként egyénenként változik néhány fontos tényező miatt:

Szükséges számú oltvány. Ez az egyik fő tényező, amely meghatározza az eljárás teljes költségét. Ezért nem ritka, hogy a FUE hajátültetés során átültetett hajátültetések teljes száma alapján olyan klinikákat találnak, amelyek pénzügyi szempontból nagyon megterhelik ügyfeleik számára. Az a hajhullás, amelyet az ügyfél megpróbál helyrehozni, általában meghatározza a hajátültetés befejezéséhez szükséges oltványok számát. Az NW6 (Norwood 6. skála) és afeletti progresszív hajhullással rendelkező ügyfeleknek nyilvánvalóan sokkal több pénzt kell fizetniük, mint egy kissé visszahúzódó elülső fejbőr egyetlen korrekciója.

A munkamenetek száma. Ez a tényező különösen fontos azok számára, akik a hajhullás nehéz szakaszaiban próbálják megoldani a problémát. Ilyen esetekben további ülésekre lesz szükség a hajhullás minden területére. A hajátültetés lassú és munkaigényes, ezért a nagy számú hajátültetést igénylő eljárásokat a hatékonyság és a kényelem érdekében több szakaszra kell felosztani. Ez azonban megnöveli a logisztika következtében felmerülő költségeket, például a gyógyszerek többletköltségeit és az adminisztratív költségeket. Több munkamenet akár megduplázhatja a végső költséget egyetlen munkamenet alatt..

Follikuláris egységgyűjtési módszer. Az oltványok gyűjtése szintén szerepet játszik az eljárás költségeiben. Az extrakciós módszer a FUT-ban kevésbé munkaigényes, mint a FUE-ben, ami sokkal olcsóbbá teszi. Az ár akkor is eltérhet, ha a hajhagymákat másképp gyűjtik a FUE hajátültetés során. Egyes klinikák automatikus műszereket (mikromotorokat) használnak a graftok összegyűjtésére, míg mások ezt a feladatot manuálisan hajtják végre. Az automatizált eszközök csökkentik a terhelést és az alacsonyabb költségeket. Sajnos van egy hátránya - növeli a túlzott számú kivont oltás, a donorterületek hegesedésének esélyét és provokálja a mikrorepedések megjelenését a donor szőrnövekedési zónájában.

Klinikai hírnév és minőség. Még akkor is, ha az összes többi tényező normális, a különböző klinikák ára változhat. A csillaghírű klinikák és az állandóan jó eredmények a legnépszerűbbek közülük. Ezért azt a luxust élvezhetik, hogy magasabb árakat számítanak fel. Egyébként klinikánkat ismerteti, ha meglátogatja a hajátültetés vezető fórumát..

A világon egyetlen sebész sem dolgozik együtt 2-3-12 napig 8-12 órán keresztül, 1500 dolláros költséggel. Felejtse el ezeket az ajánlatokat - csalások, amelyek miatt a jövőben sokkal többet fizethet.

5. Klinika kiválasztása a FUE transzplantációhoz

Egyetlen klinikának sincs teljesen tökéletes hírneve. Ezért minden klinika, amely ezt a címet állítja, automatikus "vörös zászló". Csak annyit tehet, hogy figyelembe veszi a jó és rossz arányt, hogy segítsen a helyes döntés meghozatalában. A közösségi média és az internet olyan módon kötöttek össze minket, mint azt korábban soha nem képzeltük, ezért használja őket válaszok megtalálásához..

Nézze meg a weboldalakon vagy a közösségi médiában található vásárlói véleményeket, és értékelje a különböző emberek eredményeiről készült fotókat, hogy képet kapjon az elvégzett munka minőségéről. Mindig kérdezzen a klinika kiválasztása előtt, mivel a személyes tapasztalatok valószínűleg a legjobb módja annak, hogy megtudják, a hajátültetési klinika betartja-e az ígéreteit - Valaki más hibáiból tanulni mindig jobb, mint a sajátjából.

Ne feledje, hogy nincs garancia, még akkor sem, ha a legsikeresebb hajklinikákról van szó. A zseniális, 99% -os sikerrel járó sebész még mindig tévedhet, de csökkentheti a kockázatokat néhány kutatással, információk gyűjtésével és a megfelelő következtetések levonásával. Menjen olyan klinikákba, amelyek jó hírnévvel és tapasztalt sebészekkel kínálnak kézi graft-extrakciót. Így, még akkor is, ha az átültetett haj területe nem olyan vastag, mint amire a transzplantáció után számítani lehetett, a donorterületeid továbbra is életképesek a korrekcióra..

Miután elment a klinikára, ne siessen választani. Tudjon meg többet róluk és arról, hogy megfelelnek-e Önnek. Általános szabály, hogy egy jó klinika nem gyakorol nyomást és rá nem kényszeríti szolgáltatásait, így lehetősége van saját maga dönteni. A konzultáción meg kell adnia minden szükséges információt, például az életkort, a hajhullás elleni gyógyszereket és az elvárásait.

Jó minőségű fényképeket is kell készítenie az elejéről, a tetejéről és a hátuljáról, hogy a sebész pontosan meg tudja tervezni a műtétet. Ha érdekli a BHT, kérjük, küldje el fényképeit szakálláról és mellkasáról. Mindez biztosítja, hogy mindannyian ugyanazon az oldalon tartózkodjanak, és hogy a céljaik rendben vannak. Ha a konzultáció nem személyes, használja az e-mailt, mivel ez sokkal komolyabb és biztonságosabb lehetőség, mint a WhatsApp.

6. Hány oltványt ültetnek át egy nap alatt?

A csalódás egyik fő forrása az a graft szám, amelyet egy sebész naponta biztonságosan eltávolíthat. Noha a napi nagy átültetés biztosítja, hogy a sebész gyorsan befejezze az eljárást, a jövőben drágán kerülhet. Ha túl sok oltványt távolítanak el, a donorterület veszélybe kerülhet.

A jövőbeli szőrnövekedés olyan területek lesz, amelyek ritkák és nem képesek ellenállni a további hajátültetéseknek, ha valami rosszul alakul. Sőt, azok a klinikák, amelyek a hajátültetések leggyorsabb kivonására összpontosítanak, ehelyett károsíthatják a hajhagymákat vágással, amikor gondatlanul kiszedik őket. Ez rontja a hajátültetés végeredményét..

Az oltványok maximális biztonságos száma személyenként változhat, bizonyos jellemzőktől függően. A hullámos vagy göndör haj extra gondosságot igényel az oltványok eltávolításakor, mivel hajlamosabbak a károsodásra. Ez csökkentheti a hajkivonatok teljes mennyiségét. A fejbőr szövetének jellege szintén figyelembe veendő tényező a FUE-ban..

A fejbőr kemény és vékony szövete nem sokat mozog a szőrtüszők kivonása során, így csökken a hibák száma. Másrészt a puha és hajlékony fejbőr sokkal munkaigényesebb a transzplantáció szempontjából, mivel a sebésznek nagyon óvatosnak kell lennie. Ennek eredményeként a szakember kevesebb oltványt gyűjt napközben..

Egy jó képzettséggel rendelkező sebész általában napi 1500–2000 oltást képes eltávolítani és beültetni anélkül, hogy károsítaná a donor területét. A jelentős hajhullást (több mint 4000 oltást) helyreállító FUE hajátültetések esetében a legjobb megoldás az lenne, ha több munkamenetet végeznének két vagy több nap alatt. Ez lehetővé teszi a sebész fokozottabb koncentrálását, ami csökkenti a szőrtüszők és a donorterületek károsodásának kockázatát..

Számos klinika kínál naponta 3000 - 5000 oltást. Ha valaki ezt felajánlja, azonnal utasítsa el.

Ilyen nagy számú, naponta átültetett oltvány esetén az eredmény minden bizonnyal gyenge a szőrtüsző gyökereinek levágása miatt. A donor területének túlzott elszegényedése lehetetlenné teszi a kielégítő eredmény elérését egy újabb hajátültetéssel a jövőben.

7. Kézi vagy motorizált FUE módszer?

Az elmúlt években a technológiai fejlődés a FUE hajátültetések elvégzésére alkalmas automatizált eszközök (mikromotorok) bevezetéséhez vezetett. Az alkalmazott motortól függően az ilyen eszközök folyamatosan előre-hátra ingadoznak egy vagy ellentétes irányban, hogy gyorsan átlyukasszák a fejbőrt és kivonják a follikuláris egységeket.

Bár ezek az eszközök minden bizonnyal innovatívak és jelentősen csökkenthetik az eljáráshoz szükséges időt, vannak komoly hátrányai. Ezeknek a mikromotoroknak a használata csökkenti a "tapintási visszacsatolást", amelyet a sebész igényel az eljárás során. Ez egy olyan tényező, amely lehetővé teszi, hogy jobban érezze és megismerje a szövet ellenállását, valamint a szőrtüsző növekedésének irányát és szögeit..

A tapintható visszacsatolás az, ami a tapasztalt sebésznek nagyobb kontrollt biztosít a FUE transzplantáció során a legjobb eredmények érdekében. Automatizált eszközök használata esetén ez a vezérlés nem számít bele az eljárás végrehajtásának sebességébe. A gépek forgó hatása a kivonás során a hajhagymák nagyobb károsodását is eredményezi. Az automatikus mikromotorok nagy sebeket is okozhatnak, ha a fejbőrbe szúrják őket.

Ez különösen igaz, ha a tüszők éles szögben nőnek, mint például a fej oldalán és a feje alatt. A nagy sebek hosszú távú gyógyuláshoz vezetnek, és a teljes gyógyulás után is kiterjedtebb hegeket képeznek.

A motorizált műszerek használatának kézzelfogható előnyei ellenére Hairline Clinic (HLC) mindig is szívesebben használta a kézi extrakciót. Így minőségi transzplantációkat fog kapni. A sérült oltványok csökkentett száma nagyobb szőrszámot és a donor szőrzetének jobb sűrűségét jelenti a transzplantáció után. Bár vannak olyan sebészek, akik tudják, hogyan kell ügyesen használni a motorizált műszereket, ez inkább kivétel a szabály alól. A legtöbb esetben a sebész nagyobb sebességet használ, figyelmen kívül hagyva a minőséget..

Ne feledje, hogy ez egy hosszú távú művelet, ezért a parancsikonok nem megfelelőek, ha egész életében az eredményekkel kell élnie. Válasszon egy technikát, amely megőrzi a donor területét és garantálja a minőségi eredményeket. Ha a kézi FUE további 1 vagy 2 napot vesz igénybe, akkor ez egy alacsony ár, amelyet a minőségi eredményért kell fizetni..

8. Nagyító használata

A nagyító nagyítólencsék egy vagy két lencséből állnak, amelyeket egyesítenek és a fejpánthoz rögzítenek. Ezek az eszközök kritikus fontosságúak a sikeres FUE hajátültetéshez. Ez az, ami lehetővé teszi a sebész számára, hogy jobban átlássa a haj növekedésének donor- és recipiens területeit, és kivonja a kis oltványokat, amelyeket aztán beültet a fogadó területekre. Ennek eredményeként a beültetett szőrtüszők természetesebbnek tűnnek..

Manapság minden jó klinika és sebész nagyítót használ. Ha véletlenül észrevesz egy klinika vagy egy sebész képeit, de a FUE során nem használnak nagyítókat, dobja ki őket. Ugyanez történik, amikor egy korábbi klinikai kliens tájékoztatja Önt arról, hogy nem használja ezt az eszközt. Ennek meg kell mondania, hogy a nagyító milyen fontos a nagyítás szempontjából..

9. A FUE hajátültetés szövődményei és kockázatai

A FUE a hajátültetés minimálisan invazív sebészeti technikája, amely alapértelmezés szerint bizonyos előnyöket kínál a műtét más formáival szemben. Például a más típusú műtétekkel járó szövődmények kockázata csökken. Ez azt jelenti, hogy a fertőzés, a fájdalom, a hegek, a zsibbadás, a duzzanat, a nekrózis és a túlzott vérzés mind kisebb problémák. Vannak óvintézkedések, amelyeket megtehet a kockázatok további csökkentése érdekében, például fájdalomcsillapítók és antibiotikumok szedése..

Van néhány komplikáció, amelyek egyedülállóak a FUE hajátültetéseknél. A legvalószínűbb probléma a follikuláris egységek elvágásának vagy károsodásának a kockázata, mivel egyenként eltávolítják őket a fejből. Ilyen károsodás esetén a follikuláris egységek nem valószínű, hogy növekedni fognak, még akkor is, ha beültetik őket a befogadó területre. Hatással van a hajátültetés végeredményére.

Egy másik komoly kockázat a természetellenes vagy szabálytalan hajszál megjelenése az eljárás után. A sebész ugyanis nem tudja eltávolítani és beültetni az egyes graftokat a hajszálba, ami természetellenes növekedést eredményez. A természetes szőrnövekedés egyedi oltványokból áll, így több oltvány használata természetellenes eredményt vagy babaszerű hajat ad.

Azok számára, akik FUE transzplantációt választanak, fennáll a veszélye, hogy kimerítik donorterületüket. A sebész túl sok oltványt távolíthat el, ami csökkenti a befogadó haj sűrűségét és akadályozza a jövőbeni FUE hajátültetések lehetőségét. Ezáltal a donor területén a haj vékonynak és ritkának tűnik..

Az egyik legjobb módszer ezeknek a szövődményeknek az elkerülésére, ha jó klinikát találunk magasan képzett szakemberekkel. Ez csökkenti a katasztrofális eredmények elérésének valószínűségét. Ezenkívül megfelelő gondozás esetén a fejbőr duzzanata 2 napon belül csökken, a gyógyulás pedig 7-10 napon belül bekövetkezik. A rossz minőségű klinikákon azonban teljesen más a helyzet..

Naponta legfeljebb 8 beteget tudnak kiszolgálni, ami növeli a fertőzés kockázatát. A fertőzés megakadályozza a gyógyulást, és más súlyosabb problémákhoz vezethet. A végeredmény nem kielégítő a sebész nem megfelelő képességei miatt.

0. További követelmények

A FUE hajátültetés befejezése nem végleges. Egy jó klinikának meg kell adnia néhány műtét utáni utasítást, amelyekkel szorosan figyelnie kell az események későbbi alakulását..

Itt van néhány közülük:

 • Az első 10 nap folyamán nagyon finoman mossa meg a fejbőrét enyhe samponnal naponta kétszer.
 • 4-5 hétig ne használjon festékeket, vegyszereket és festékeket.
 • Kerülje a dohányzást és az alkoholfogyasztást az eljárás után 2 hétig
 • Kerülje a közvetlen napsugárzást 4 hétig.
 • 3 hétig adja fel a hajvágást

Fontos, hogy pontosan kövesse ezeket a műtét utáni utasításokat, különösen az eljárás utáni első 4 hétben. A gyógyulás normálisan folytatódik, és a hajátültetés alig észrevehető 10 nap után. Az átültetett haj körülbelül 10 hét múlva kezd növekedni, és egy éven belül teljesen megnő.

A hajműtét után néhány hónapig előfordulhat némi hajhullás, ami normális és átmeneti is. A haj vissza fog nőni és eléri a szokásos megjelenését, ezért ez nem okozhat gondot. Ebben az időszakban bölcs dolog felkeresni a hajklinikát, hogy felmérje, mennyire sikerült az eljárás.

Szükség esetén további transzplantációt ütemezhet az átültetett haj sűrűségének növelése érdekében. Általában néhány európai országba utazunk közvetlen konzultációra. Nagyszerű hír azok számára, akik Törökországba utazás nélkül szeretnék követni a fejlődésünket..

Mennyibe kerül a hajátültetés műtéte?

Ezt a szöveget T - Zh olvasó írta. Ha Ön is hangosan gondolni akar valamire, és megnyitja a vitát, töltse ki ezt az űrlapot.

Három hajátültetési műveletet végeztem.

A kopaszodás elleni küzdelemről mindent nem különösebben vitatnak meg a társadalomban, és a különböző eljárások után gyakorlatilag nincs tapasztalatcsere. Ebben a cikkben elmondom, mit tanultam öt év és mintegy félmillió rubel kiadás után.

Látogasson el a trichológushoz, és keressen megoldást a problémára

Körülbelül 24 éves koromban nyilvánvalóvá vált számomra, hogy kopasz vagyok. Miután elfogadtam az elkerülhetetlent, elkezdtem tanulmányozni a kérdést. Hallottam pár száz kéretlen tanácsot, miszerint "csak le kell borotválnia a fejét". Ennek eredményeként konzultációra mentem egy trichológussal, 2500 rubelt fizettem, és megtudtam, hogy androgenetikus alopeciám van - AHA, amelyet a közönséges emberek "férfias kopaszságnak" neveznek.

Figyelem

A diagnózist csak trichológus állapíthatja meg. Ön, rokonai, barátai, kollégái, szexuális partnerei, ismerős terapeuta, véletlenszerű járókelők az internetről, Anton Krutov, a T-F felhasználója nem.

Három legvalószínűbb ítéletet kaphat egy trichológustól.

Androgenetikus alopecia vagy AGA. A haj elvékonyodása, amely a parietális és frontális régiók kopaszodásához vezet a férfiaknál, és a haj elvékonyodásához vezet a fej középső részén, nőknél pedig az oldalsó felületeire. Ennek oka, hogy az ezeken a területeken található szőrszálak érzékenyek a szteroid hormonokra, amelyek lassan elpusztítják őket..

Ha férfi vagy és kopaszodsz, akkor 95% az esély, hogy az AGA-nak köszönhető. A nőknél ez a valószínűség körülbelül 50%. A betegség genetikai jellegű, nem gyógyítható, de többé-kevésbé hatékonyan kezelheti a tüneteket. A diagnózis akár felületes vizuális vizsgálat után is megállapítható, bár néha az orvos mikroszkópot használhat a tisztességhez. Ritkán fordulnak elő olyan helyzetek, amikor több vizsgálatra van szükség..

Diffúz vagy fokális kopaszság. Ebben az esetben a genetikának semmi köze hozzá. Az ilyen kopaszodás leggyakoribb oka a mérgezés, sugárzás, pokoli stressz, vitaminhiány, alultápláltság, különféle gombák és betegségek..

Ha ezt diagnosztizálták, hagyja abba a cikk olvasását, és kezdje el keresni az okát. Általában ez az igazán súlyos probléma első jele. Mindenképpen nem szabad transzplantációt kapnia, de ha talál okot, akkor van esély arra, hogy a haj - vagy annak egy része - műtét nélkül visszatérjen..

Normális, az életkorral összefüggő változások. Még az egészséges haj is egyre vékonyodik az életkor előrehaladtával, és növekedési vonaluk fokozatosan emelkedik. Ebben a helyzetben jobb, ha a frizura vagy a speciális kozmetikumok megváltoztatására koncentrálunk, de kalapálhat és élvezheti is az életet. Bár természetesen senki nem tiltja az átültetést.

Véleményem szerint, ha Önnél diagnosztizálták az AHA-t, akkor Trichologist úr már nem a barátja, mivel nem képes megoldani a problémát. Örülnék, ha megcáfolnák a kommentekben. Így nézett ki a hajam a műtét előtt

A trichológusok nem adják meg a leghatékonyabb ajánlásokat, bár vannak hasznos tanácsok egy-egy fokon. Ezek a cselekedetek általában ártalmatlanok, de a pénztárcát ütik. Az orvos felajánlotta, hogy vásárolok egy csomó drága minoxidil alapú terméket - 4000 rubelt egy havi tanfolyamra, 15-20 ezerért elvégzek egy sor vizsgálatot, és félévente végeznek ellenőrzést. Gondolom, mindez annak érdekében, hogy a kopaszodás folyamata tudományosabbá váljon. De egy 10 000 rubelért elvégzett vérvizsgálat akut agyhiányt mutatott ki a testemben, ezért bátran elutasítottam a további kezelést, és információkat kezdtem gyűjteni az interneten.

A kopaszság elleni küzdelem eszközei és módszerei, amelyek nem segítenek

Az androgenetikus alopecia viszonylag hatékony kezeléssel rendelkezik. Például hajnövekedést serkentő szerek, hormonterápia, lézerterápia, sőt specifikus vérátömlesztés. De meg kell értened, hogy ezen módszerek egyike sem fogja sokkal jobbá tenni a helyzetedet. A legtöbb, amit tehet, hogy megállítja a hajhullást, és 10-20% -kal visszagörgeti. De ezeket a technikákat egész életében használni kell: amint abbahagyja, minden, amit megtermel, azonnal kiesik. Ezért ezek a módszerek kiváló szupportív terápiának tekinthetők, de nem jelentenek önálló megoldást a problémára..

És itt van egy lista azokról a gyógymódokról, amelyek nem segítenek az androgén alopecia kezelésében.

Samponok. Sem az olcsó sampon 40 rubelért, sem egy butik szuperelit terméke 4 ezerért nem tartalmaz olyan anyagokat, amelyek befolyásolhatják a hajhullást az AGA-val. Valójában a helyzet javulásának reményében a gyakoribb samponozás akár felgyorsíthatja a kopaszodási folyamatot és kiválthatja az olajos seborrhoea - korpásodás megjelenését, ami ennek következtében bonyolítja a helyzetet. Bár a samponok hasznosak lehetnek bizonyos bőrbetegségek kezelésében, mégsem oldják meg a kopaszság problémáját..

Ugyanez a „hajhullás” gyógyító kenőcsökkel is. Nem számít, mennyibe kerülnek - palackonként 200 vagy 20 000 rubel, ha nem tartalmaznak minoxidilt vagy gyógyszereket, amelyek korrigálják a hormonok munkáját, akkor nem befolyásolják az AGA lefolyását..

Vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak a hajhoz. Az avitaminózis a hajhullás oka lehet, és az alultápláltság elvileg a diffúz alopecia egyik leggyakoribb oka. De ha diagnosztizált AGA-val rendelkezik, és sokáig nem ül szigorú diétán, a vitamin-komplexek szedése semmilyen módon nem befolyásolja a betegség lefolyását. Legalább annyira, hogy lássa a különbséget.

Szépségszalon eljárások. Mezoterápia, lézer terápia, masszázsok - ez valóban segíthet az AHA-ban. De fontos megjegyeznünk: az eljárások csak akkor gyakorolnak hatást, ha egész életük során rendszeresen végzik azokat..

Az ilyen módon termesztett haj tényleges ára meghaladja az összes elérhető határt, ezért problémás elegendő számú pozitív vélemény összegyűjtése. Az emberek 3-4 hónap után csak abbahagyják az eljárásokat, még a gazdag polgárok sem engedhetik meg maguknak, hogy életük során ennyi pénzt és időt költsenek.

Laboratóriumi szolgáltatások. Sok kórház rendelkezik ilyen laboratóriummal. Azt állítják, hogy műtét nélkül képesek javítani a helyzeten. Csak vegye figyelembe: ha megígérik, hogy meggyógyítja az AGA-t, az "organikus", "egyedi", "salak", "méreganyagok", "szerzői technika", "egyéni megközelítés" szavakkal, akkor hazudik. Trichológus vagy blogger ajánlására eljut egy gyönyörű épületbe, egy gyönyörű titkárnő megkéri Önt, hogy töltsön ki egy kérdőívet, egy kedves, mosolygós, fehér kabátos férfi pedig trichogramot készít Önnek, egy másik bájos "orvos" egyéni varázstanfolyamot készít 50 000 - 250 000 rubel értékben.

Lehetetlen pénzért beperelni őket, nincs miért hibáztatni a "laboratóriumot". Sokan a 90-es évek óta dolgoznak ennek a rendszernek megfelelően, időnként változtatnak neveket.

Etnoscience. Amikor élőben próbáltam megbeszélni valakivel a problémámat, rengeteg őrült tanácsot kellett kiszűrnem a "hagyományos orvoslásból". Használjon például tejfölt vagy ricinusolajat, távolítsa el a romlást, tegyen egy darab nyers húst kopasz helyre, és így tovább. Nem működik minden. Ezt gyakran ajánlják, ezért erősítse meg magát..

Hogyan működik a hajátültetés?

Körülbelül két hét tanulmányozás és elemzés után egy villában találtam magam.

Opció száma 1. Gyógyszerrel kell kezelni. Kezdje el naponta kétszer használni a növekedésserkentőt, végezzen hormonterápiát havonta körülbelül 1000-1500 rubel költséggel, használjon sűrítőket - speciális kozmetikumokat, amelyek utánozzák a haj sűrűségét. Ennek a megközelítésnek a fő hátránya, hogy egész életében növekedésserkentőket kell használnia és hormonterápián kell átesnie, ez nem tanfolyamként működik. Pár hónapra félbeszakítottam - mindent elvesztettem, amit felépítettem. Ugyanez a plazmaemeléssel és a lézerterápiával.

Gyorsan felhagytam ezzel az ötlettel, miután elolvastam az emberek közösségeit, akik folyamatosan használják a növekedésserkentőket. Nem annyira a mellékhatásokról, mint inkább az életmód módosításának szükségességéről van szó. Egész életemben nem voltam kész minden nap használni a stimulánsokat. Csak nem akarok felesleges kötelezettséget vállalni. Sőt, idővel csökken a hatásuk, és sokan azok közül, akik használják őket, nagyon kellemetlen érzelmi ingadozáson mennek keresztül, amire nem vagyok kész.

Opció száma 2. Használjon hajpótló rendszert. A színészek és politikusok kedvenc változata. Hosszú távú használatra tervezték ezeket a speciális parókákat, amelyek nagy vizuális hatást nyújtanak, de fenntartása sok pénzbe kerül. Ha a transzplantáció egy módja annak, hogy visszaszerezzük legalábbis az elveszetteket, akkor a hajpótlás egy olyan módszer, amellyel még jobb is lehet, mint volt. A tisztességes rendszer évente 50 000-100 000 rubelbe kerül. Ha Thranduil frizurával akarsz vágni, vagy még jobb, akkor ez a te választásod, de nem akarom.

3. lehetőség. Készítsen hajátültetést. Végül ezzel az opcióval döntöttem, mert ez adja a legnagyobb megtérülést a befektetett rubelben, és hosszú ideig megoldja a problémát. Ideális életre.

Képzelje el, hogy egy kis gyönyörű és sűrű, 1000 fás erdő volt a feladata, amelyet biztonságban adott a kínaiaknak kifosztásra, és körülbelül 300 fa maradt belőle. Az Ön feladata, hogy láthatóságot teremtsen az ellenőrök számára, hogy az erdővel minden rendben van. De nincs honnan új fákat venni, csak a régieket lehet ásni és újratelepíteni.

A jó hír az, hogy az ellenőrök nem nagyon kíváncsiak, és a nyugalom érdekében csak az erdő mentén haladni kell az úton, és megnyugodni. A megoldás kézenfekvő: minden fát újratelepíteni kell, hogy az úttal szomszédos erdő frontvonalán maximális sűrűség legyen elérhető. Külső szemlélő számára a különbség aligha lesz észrevehető.

A sebésznek éppen ez a feladata van. Az ember hajának egy része, még az AGA-val is, ellenáll a hajhullásnak: általában a test szinte minden szőréből és a fej patkó alakú területéből származó hajból áll. Ha nem tudod, mi a patkó alakú fejzóna, akkor emlékezz Ted Bucklandra, a "Clinic" tévésorozat ügyvédjére. Fizikailag lehetetlen megtenni "úgy, ahogy volt", de az orvos készsége éppen az, hogy minimális beavatkozással elérje a maximális kozmetikai hatást..

Hogyan kell kiszámítani az átültetendő szőrszálakat

A hajátültetési művelet mennyiségét nem a hajban, hanem az oltványokban mérik. A fej szőrszövetének eleme, amely egy-négy tüszőt tartalmaz. A művelet költségét az oltvány árától függően számítják ki.

Általában a hajat a fej hátsó részéből ültetik át, a testből pedig végső megoldásként veszik át. De tegyük fel, hogy 2500 oltvány átültetésén esnek át: 1500 a fej hátsó részéből, 500 a szakállból és további 500 a test különböző területeiről. A fej hátsó részén található egyik graft általában két vagy három szőrszálat tartalmaz, amelyek szinte ideális túlélési aránya 99%. Egy szakáll oltás - egy haj, amelynek túlélési aránya is majdnem ideális - 95-99%. A testkép átlagosan egy szőrt is tartalmaz, de túlélési arányuk átlagos - 60%.

1500 x 2,5 x 0,99 + 500 x 1 x 0,95 + 500 x 1 x 0,6 = 4487,5

Összességében egy 2500 graft térfogatú transzplantációs művelet során hozzávetőlegesen 4500 hajat kapunk.

FUT - szalag vagy varrat módszer. Ebben az esetben a fej hátsó részéből egy hosszú, szőrös bőrcsíkot veszünk, külön graftokra vágjuk és beültetjük a betegbe. A műtét után heg marad a fejtámlán. Van ilyenem, nem látszik, ha a haj legalább 5 mm hosszú.

A FUE zökkenőmentes módszer. Jelenleg ez a legelterjedtebb technológia. A sebész egy speciális eszközzel eltávolítja az egyes graftokat a donor területéről, és azonnal beülteti azokat a betegbe. Csak ez a technológia teszi lehetővé a test és szakáll szőrének használatát. Ezenkívül egy ilyen művelet után nincs heg a fejtámlán, és a rehabilitáció gyorsabb..

Kombinálhatók is, különösen nagy mennyiségek esetén. Egyetlen módszert sem vontunk el. A klinikák imádják előállítani a saját rövidítéseiket és az eljárások nevét - HLC, PTT, SHT és hasonlók, de a piacon senki sem rendelkezik különleges technikákkal. Ez általános márkajelzés, próbálja elkerülni ezeket a klinikákat.

Klinika és kezelési terv kiválasztása

Elkezdtem kutatni a hajátültetési klinikákat. Először is a műveletek eredményére, valamint a költségek és a munka minőségének arányára figyeltem. Öt klinika érdekelt: a moszkvai Real Trans Hair, egy szentpétervári klinika, a törökországi HLC, az amerikai Armani és a grúziai Talizi. Megpróbáltam megérteni a betegek fényképei alapján, hogy milyen maximális eredményt érhetek el, és több független fórumot is áttekintettem felülvizsgálatokkal. Abban a pillanatban már végleg eldöntöttem, hogy a műtétre sor kerül, csak a körülmények megismerése és pár konzultáción való részvétel maradt..

Az első a Real Trans Hair volt Moszkvában - Oroszország legrégebbi klinikája. Nagyon tetszett a tanácsuk, de a művelet költségei megdöbbentettek. A teljes szükséges mennyiség csaknem 800 000 rubelbe került volna, ami számomra elfogadhatatlan.

A következő lehetőség a szentpétervári klinika volt, ahol végül maradtam. A konzultációt követően egyértelművé vált egy cselekvési terv, amely 90% -kal esett egybe az RTH javaslatával. Az összesített eredmény: "A szükséges térfogat körülbelül 6000 graft, a donorterület lehetővé teszi 8000-9000 felvételét, javasoljuk, hogy ossza fel két vagy három műveletre, és végezze el őket pár éven belül, nem találtak akadályt vagy ellenjavallatot.".

Visszautasítottam a grúz "Talizi" -t, mert vegyes véleményeik voltak, ráadásul nem nagyon tetszettek a weboldalukon található fotók.

Egy amerikai klinikán az első műtétemet több mint 10 000 dollárra (780 340 rubel) becsülték, bár Szentpéterváron 150 000 rubelért elvégeztem. Árdugó az USA-ban - 4 dollártól (R 312) és 10 dollárig (780 R) graftonként. A szükséges mennyiségért több mint egymillió rubelt kellene fizetnem, még közelebb kettőhöz.

Akkor még elméletben sem vettem figyelembe Törökországot, bár ma ez a legnagyobb hajátültetési központ. Például a szükséges mennyiség kb. 3000–4000 € (256 630–342 174 R) lehet két lépésben. Az ár tartalmazza a transzfert és a szállodát, a járatot külön fizetik.

Több száz klinika működik Törökországban - az ultraolcsó, 1500 euróért (128 315 R) készen álló transzplantációra kész operációktól a szuperdrága klinikákig, szinte olyan árakkal, mint Európában. Nagyon sok pozitív és negatív vélemény található az interneten, de ez szinte semmit sem jelent, mivel ezek jelentős részét megvásárolják. Bár az elutasítási arány most meglehetősen alacsony, mert a technológiákat kifejlesztették.

A törökországi orosz betegek problémáinak zöme általában oroszul beszélő közvetítőkhöz kapcsolódik. Pénzt vesznek fel, és félig legális kis klinikákra küldik az ügyfeleket, kihasználva a betegek tudatlanságát és képtelenségét angolul kommunikálni. De én magam sem logisztikai problémák miatt mentem Törökországba a művelethez, nem érzek negatívumot iránta.

Miután megálltam egy szentpétervári klinikán, elkezdtem orvost és pénzt keresni. A beteg számára a legfontosabb, hogy megértse, hogy a hajátültetés már a bolygón az egyik legszabványosabb és legmasszívabb művelet. A szabványosítás szempontjából sokkal közelebb áll a fogbeültetéshez, mint az arcplasztika..

Legfőképpen nem az ár kínos, hanem a végeredmény hosszú várakozása, mert az együttesek körülbelül hat hónapig gyökeret eresztenek - és ez csak gyökeret ereszt, még csak növekedni sem kezd. Ez azt jelentette, hogy csak két és fél év múlva tudnám teljes mértékben élvezni az eredményt. Nagyon csábítottam, hogy mindent egyszerre csináljak, de úgy döntöttem, hogy követem az orvos tanácsát..

Mindig az a vágy, hogy mindent egy művelet alatt végezzünk, és ezt számos klinika teszi. De a maximális eredmény elérésének egyetlen módja a műveletek blokkokra bontása féléves vagy éves időközönként. Egy transzplantáció 6000 oltással rosszabb eredményt ad, mint három operáció 2000 oltással a haj beültetésének sajátossága miatt. Ez ráadásul megnyugtatja a sebészt, és megakadályozza, hogy módosítsa cselekedetei eredményét, ezért történik a diszkontáló klinikák sikertelen műveleteinek zöme..

Műveletek, kiadások és eredmények

Első műtétemet - 2500 oltást 150 000 rubelért - december végére terveztem, és rövid vizsgálati listát kaptam. A "vörös nyíllal" közvetlenül a művelet napján, pénteken érkeztem Szentpétervárra. A legkellemetlenebb dolog a helyi érzéstelenítés injekciói és a művelet általános lassúsága. Csaknem 10 órán át tartott, FUT technológiával készült. Ez idő alatt sikerült enni, aludni pár órát és megnézni a "Gyűrűk Ura" trilógia első két filmjét a rendező vágásában.

A következő műveletet hat hónappal későbbre tervezték, és elkészítették az adólevonási dokumentumokat. Szombaton tértem vissza Moszkvába, rosszul rejtett arcsebészeti nyomokkal. A műtét utáni időszak könnyű volt. Gyakorlatilag nem volt ödéma, bár az első hét kissé kínos vörös pöttyökkel járt a fején.

Hat hónappal később jó közbenső eredmények voltak láthatóak, de a végleges változat előtt még két műveletet végeztem - 1500 és 2000 graft esetében. Úgy döntöttem, hogy felhagyok a növekedésserkentőkkel és minden további terápiával, mivel nem akartam zavarni és beilleszteni őket az életembe..

A második művelet 110 000 rubelbe került: 1500 oltás ugyanazon FUT technológiával. A harmadik műveletért 190 000 rubelt fizettem: 2000 oltást végeztek FUE módszerrel. Mindkét művelet zökkenőmentesen, a tervek szerint és kiszámíthatóan zajlott. Nem volt semmi különös, leszámítva, hogy a vakáció alatt nem próbáltam mindent megtenni, és vérző sebekkel mentem dolgozni..

Körülbelül egy évvel az utolsó műtét után rögzítették az eredményt, és most már többé-kevésbé stabilak. Ennek eredményeként az orvos elmondta, hogy a donorterület további két vagy három ilyen műveletet tesz lehetővé. Tehát, ha a kopaszodás előrehalad, megoldható. Olyan helyzetekben, amikor a maximális eredmény biztosítása szükséges, havonta egyszer vagy kétszer speciális dekorációs kozmetikumokat használok a haj sűrűségére. Egy hónap jön ki körülbelül 300-500 rubel.

Fontos Tudni A Maszkok Haj

A haj biowaving rövid, közepes és nagy fürtökért - képek előtt és után

A göndör fürtök minden arcformához illenek, vizuálisan frissítik a képet, és romantikát adnak hozzá. A haj biowaving lehetővé teszi a göndör szálak tartós hatásának elérését egy eljárás segítségével, és legalább hat hónapra megfeledkezik a frizura nehézségeiről.

Hogyan lehet megszabadulni a hámló fejbőrtől

A hámlás a fejbőr gyakori betegsége. Ez általában korpásodáshoz kapcsolódik, de ez csak látszólagos ok. A jelenség más okokból is megjelenhet. Mindenesetre kényelmetlenséget okoz, ezért hatékony kezelésre van szükség..