Legfontosabb / Eljárások

Korpásodás gyermeknél: okai és kezelése, népi gyógymódok

Eljárások

A kellemetlen fehér pehely a fején, a száraz bőr, az erős viszketés nemcsak a felnőttek, hanem a nagyon kicsi gyermekek számára is gyakori probléma. Sok szülő, amikor az első jelek megjelennek, megpróbálja kicserélni a gondoskodó szereket, de gyakran a probléma sokkal mélyebben rejlik..

Ilyen betegség megjelenhet az immunrendszer gyengülése, az anyagcsere folyamatok működési zavarai, a belső szervek patológiái miatt. A nehézség abban rejlik, hogy a szülőknek meg kell határozniuk a betegség kialakulásának kezdeti előfeltételét. Végül is a gyermek korpásodásának okai és kezelése szorosan összefügg egymással..

Tehát, mielőtt elfutna a gyógyszertárba az első szembe kerülő gyógyszer után, próbálja meg jobban megnézni a babáját, és megérteni, mi zavarja őt..

Korpásodás - mi ez?

A tudományos közösségben ezt a betegséget seborrhea-nak is nevezik. Mi az? A korpásodás elhalt bőrrészecskék, amelyek felhalmozódnak a fejbőrön. A betegség fő oka a faggyúszekréció termelésének egyensúlyhiányának tekinthető, amelyet a bőrsejtek felgyorsult megosztódása kísér. Ennek eredményeként a sérült részecskék elpusztulnak és felhalmozódnak a felszínen, ami sok kellemetlenséget okoz a babának..

Valójában a korpásodás bármely korú gyermeknél előfordulhat, de ennek megszüntetésének módjait minden esetben egyedileg kell megválasztani..

Az orvosok megkülönböztetik a gyermekek seborrhea típusait:

 • olajos;
 • száraz;
 • vegyes.

A tanfolyam jellemzői

Újszülött csecsemőknél és három év alatti kisgyermekeknél a száraz korpásodás jelenik meg leggyakrabban, amelyet a faggyúmirigyek elégtelen munkája jellemez.

Ilyen helyzetben a fejbőr erősen hámozni kezd a nedvességhiány hátterében, ami bőrpírt és viszketést okoz a gyermekben. Mindezek a tényezők negatívan befolyásolják a haj állapotát, amely észrevehetően gyengül és elhalványul..

Az olajos és kevert korpásodás serdülőknél általában pubertáskor jelentkezik. Valójában ez a folyamat gyakran normális. Valójában ebben az időben a gyermek testében radikális szerkezetátalakítás következik be, amely a hormonális háttér éles változásaival jár. Természetesen ez befolyásolja a faggyúmirigyek aktivitását is..

Ebben az esetben az orvosok általában speciális samponok használatát tanácsolják, amelyek normalizálják a zsírtermelést. Így jelentősen csökkentheti a fejbőr zsírosodását..

A probléma jelei

A száraz korpásodás első tünetei csecsemőknél:

 • törékenység, haj törékenysége, a töredezett haj megjelenése;
 • kellemetlenség és viszketés előfordulása;
 • irritáció, száraz bőr;
 • a fejbőr kivörösödése;
 • fehér szemcsék jelenléte.
 • Az olajos seborrhea kissé másképp fordul elő:
 • a gyermek haja gyorsan zsírosodik, rendetlennek tűnik;
 • nagy sárga pelyhek jelennek meg;
 • viszkető;
 • sebek és egyenletes elöntés is kialakul.

Ne feledje, hogy a seborrhea bármely típusát viszketés kíséri. A szülőknek időben reagálniuk kell a problémára, és azonnal meg kell kezdeniük a kezelést, hogy a csecsemőnek ne legyen ideje megfésülni a fejbőrt. Ellenkező esetben jelentősen megnő a sebek és a duzzanatok kockázata.

A korpásodás okai egy gyermeknél

A seborrhea egy csecsemőben bármilyen olyan tényező hatása alatt jelentkezhet, amely a bőrsejtek túlzott szétválásához vezet. Normál körülmények között a dermis megújulása egy hónapon belül megtörténik, és a korpásodás megjelenésével ez az időszak többször csökken.

A sejteknek nincs ideje teljesen keratinizálódni, mielőtt megkezdődne a szikvamáció. Ennek eredményeként egyszerűen összetapadnak és látható mérlegeket alkotnak..

Mi okozza a korpásodást a gyermekben?

 • Mikroszkópos gombák. A korpásodás egyik leggyakoribb oka a gyermekeknél az opportunista élesztőszerű gomba. Normál körülmények között is lakja a fejbőrt. De ha túl aktívan szaporodik, akkor a hám irritációja következik be, amelynek következtében a felület megvastagszik és seborrhea lép fel. De bizonyos esetekben a korpát a patogén gombák aktivitása váltja ki. Agresszívebben befolyásolják, ennek következtében a dermis elvékonyodik, a hajhagymák elpusztulnak, a kopaszság fokozatosan kialakul.
 • Diszbiózis. A gyermek testében a bél mikroflóra megsértése miatt számos probléma alakul ki, például a tápanyagok és vitaminok felszívódásának folyamata összezavarodik. Ennek eredményeként a fejbőr is szenved, amely a patogén mikroorganizmusok populációjának van kitéve. A tevékenységük során termelődő méreganyagok hatással vannak a dermisre, gyulladáshoz és korpásodáshoz vezetnek.
 • Immunhiány. A bőr rétegeiben élő immunsejtek védőelemeket termelnek. Ha termelésük nem megfelelő, kórokozó baktériumok jelennek meg a bőrön..
 • Túlzott faggyútermelés. A korpásodás ezen okával a serdülők serdülőkorban találkoznak leggyakrabban, a fiúknál a probléma kifejezettebb. A férfihormonok hatása miatt a faggyúszekréció túl vastag lesz, blokkolja a pórusokat és ideális a baktériumok fejlődéséhez. Az eredmény krónikus gyulladás, amely korpásodáshoz vezet..

Kevésbé gyakori okok

 • Allergia. Az immunsejtek az allergiás reakció hátterében túlreagálnak egy bizonyos anyagot, nemcsak azt, hanem a saját szöveteiket is megsebesítik. Ha az allergén érintkezik a fejbőrrel, az meggyullad, és ennek megfelelően korpásodás alakul ki..
 • Megfelelő higiénia hiánya. A fejbőr elégtelen tisztítása miatt egy szennyeződés és zsírréteg jelenik meg rajta, amely tökéletesen alkalmas a kórokozó mikroflóra szaporodására.
 • Vitaminhiány. A tápanyaghiány miatt a bőrsejtek teljes képződésének és halálának teljes folyamatai eldőlnek, amelynek következtében az túlságosan kiszárad és erősen hámlik..
 • Vegetovaszkuláris dystonia. Ilyen betegség esetén a rendellenességek minden szervre kiterjednek, különösen a bőrre. Az oxigénhiány és a hasznos nyomelemek hiányában túl száraz és elvékonyodik.

A seborrhea okai olyan szorosan kapcsolódnak egymáshoz, hogy néha egyszerűen irreális elválasztani őket. Ezért a gyermek korpásodásának szükségszerűen átfogónak kell lennie..

Újszülöttnél

A csecsemőknél a korpásodás kissé másképp néz ki. Ezek sárgás kéregek, amelyek leggyakrabban a fej tetején, a fontanel területén, a fülek mögött helyezkednek el..

Ha nem szabadul meg időben a korpától egy gyermekben, a probléma tovább terjed, és komplikációkkal jár..

A csecsemőknél a seborrhea megjelenésének számos oka van:

 • anyagcserezavarok az anyában a baba viselésének időszakában;
 • instabil munka a faggyúmirigyek egy újszülöttnél;
 • ápolószerek nem alkalmasak a baba bőrére;
 • a test negatív reakciója az anyák étrendjében éppen megjelent ételekre;
 • ásványi anyagok és vitaminok hiánya, különösen a B csoport;
 • káros mikroklíma a gyermek körül;
 • a normál légcserét zavaró kalap rendszeres viselése.

A baba finom bőre nagyon érzékeny a külső hatásokra, és sebezhető a fertőző támadásokkal szemben. A baba teste mindenféle változásra érzékeny: a környező mikroklímától a kiegészítő ételek számára bevezetett termékekig.

Egy-tíz éves gyermekeknél

Íme néhány leggyakoribb ok:

 • írástudatlan ápolás, alkalmatlan szappan, sampon és egyéb termékek;
 • helytelen étrend, ami működési zavarokhoz vezet az emésztőrendszerben;
 • 7-9 éves gyermekeknél a seborrhea gyakran jelentkezik a bőr patológiái, például a pikkelysömör és a dermatitis miatt;
 • 3 éves gyermeknél korpásodás megjelenhet a helmintikus invázió vagy a fejtetvek után;
 • allergiás reakció gyógyszerekre, termékekre, ápolószerekre;
 • idegi rendellenességek, feszültség, stressz az iskolába vagy az óvodába való belépés hátterében;
 • eltérések az idegrendszer, az emésztőrendszer, az endokrin rendszer munkájában.

Ne feledje, hogy a csecsemő korpásodása beteg emberrel való érintkezés után alakulhat ki, például személyes higiéniai eszközök, fésű, sapka és egyéb tárgyak révén. A gombás betegségek nem múlnak el önmagukban.

A gyermek korpásodik: mit kell tennie

Hogyan mossa meg a baba fejét a seborrhea megszabadulása érdekében, és milyen egyéb eszközöket lehet használni a terápiában? Ezekkel a kérdésekkel a legjobb, ha bőrgyógyászhoz fordul. A hajhullás, a súlyos viszketés és a bőr hámlása azt jelzi, hogy a gyermek legjobb fogadása az, ha egyenesen az orvoshoz fordul.

A bőrgyógyász gondosan megvizsgálja a kis beteget, összegyűjti a szükséges anamnézist és beutalót ad a vizsgálatokra. A legfontosabb a gyermek korpásodásának felismerése, a kezelés nagyban függ ettől. Magának a terápiának átfogónak kell lennie. A taktikát a baba korától függően választják ki.

Terápia egy év alatti gyermekek számára

Hogyan lehet eltávolítani a korpát a gyermektől ebben a korban? Könnyű megtenni.

 • Fürdés után kenje be babaolajjal a baba fejét, és óvatosan kenje be. Ezután tegyen fel egy pamut sapkát, hogy megpuhuljon a kéreg..
 • Puha kefével óvatosan fésülje ki a pelyheket.
 • Ezután sampon segítségével mossa újra a baba fejét az olajmaradványok eltávolításához.

Ezt az eljárást hetente kétszer kell elvégezni. Ha a kéreg túl kemény, az olajat éjszakára hagyhatja..

Orvosi ajánlások

Ha a gyermek korpásodása összefügg az anya étrendjével, akkor az étrendet felül kell vizsgálni. Az első lépés a sós és zsíros ételek, valamint az édességek áthúzása. A menüt pedig ki kell egészíteni magas A-vitamin tartalmú ételekkel.

A csecsemőknél a seborrhea oka gyakran a nem megfelelő sampon. Tehát különösen óvatosan válassza ki a gyógymódot. A csecsemő samponjának kiváló minőségűnek kell lennie, és nem tartalmazhat színezékeket és mindenféle adalékot, amelyek kiszárítják a bőrt.

Ezenkívül a gyermeket nem kell szorosan becsomagolni. A túlzott izzadás gyakran korpásodáshoz vezet.

Hogyan kezeljük az óvodáskorú gyermekeket

Az étrend korrigálása mellett az ilyen csecsemőknek orvosi samponok és néhány gyógyszer használatára van szükségük. Igaz, kiválasztásukat bőrgyógyásznak kell elvégeznie..

Hogyan lehet megszabadulni a korpától az óvodás és általános iskolás gyermekeknél? A kezelés több szakaszból áll.

 • Az antihisztaminok használata. Az ilyen termékek kiküszöbölik a viszketést, így a bőrirritáció megszűnik..
 • Speciális sampon felvitele. Gombaellenes hatásúnak kell lennie. Ne felejtse el megtudni, hogy milyen korban használhatja ezt a sampont.
 • Spray-k használata. Ha egy gyermeknek súlyos korpásodása van, akkor egy ilyen gyógymód minden bizonnyal segít neki..
 • Alternatív módszerek. Mindenféle főzet pozitív hatással van a bőr állapotára, antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatást nyújt.

Idősebb gyermekek kezelése

Sokkal könnyebb megszabadulni a korpától egy 8 évnél idősebb gyermeknél. Valóban, ebben a korban a gyermekek már kaphatnak különféle gyógyszereket, és maga a baba is tudja, hogy nem szabad szeszélyesnek lennie, és nem szabad beavatkoznia a szülőkbe.

A legfontosabb dolog tudni, hogyan lehet megszüntetni a korpásodást egy gyermekben..

Mit kell tenni? Kövesse a kezelés több szakaszát.

 • Antihisztaminok szedése.
 • Sampon használata ketokonazol hozzáadásával. Egy ilyen gyógymód hatékonyan küzd a gomba ellen, megszünteti a viszketést. Ha a seborrhea előrehaladott formájáról beszélünk, kiegészítheti a kezelést ugyanazzal a hatóanyaggal rendelkező tablettákkal..
 • Ricinusolaj felhasználása. Melegítsük fel vízfürdőben, és finoman vigyük fel a fejbőrre. 2 óra múlva az olajat le lehet mosni.
 • Kátrány. Megszünteti a gyulladást és elnyomja a gombát. A kátrányt hozzá kell adni a samponhoz, vagy szappannak kell használni.
 • "Sulsena". Hatékonyan enyhíti a gombát, megszünteti a súlyos viszketést.
 • Teafa olaj. Hozzá kell adni a samponhoz.
 • Krém "Bifon". Öblítés nélkül kell felvinni a bőrre. A termék stabilizálja a faggyúmirigyek aktivitását, elpusztítja a gombát.

Alternatív gyógyászat

A gyógyszertári termékek számára nem megfelelő csecsemőket népi receptek segítségével kezelheti.

 • Maszkok. Ha egy gyermeknél zsíros seborrhea diagnosztizálható, reszelt cseresznye, ribizli, orbáncfű és csalán keverékét használhatja. Az elkészített terméket a fejre kell felhordani, és fél óra múlva le kell mosni. Három napon belül legfeljebb egyszer végezhet kezelést.
 • Húslevesek. Sampon után öblítésként kell használni. A főzetek elkészítésének alapja a hagymahéj, a kamilla, a cickafark és a levendula..

Gyermekkorpásodás: hatékony és biztonságos gyógymódok kiválasztása

A korpásodás meglehetősen kellemetlen jelenség a fején, amely nemcsak felnőtt betegeknél, hanem gyermekeknél is megfigyelhető..

A kóros állapot nemcsak fiziológiai, hanem pszichológiai kényelmetlenséget is okoz. Ezért ajánlott időben elvégezni a kezelését..

A korpásodás fotói azt mutatják, hogy ez a betegség kifejezett. Ez lehetővé teszi, hogy szabad szemmel észrevegye. A korpásodás a fejbőrön és a hajon látható kis pikkelyek formájában jelenik meg.

Mit kell tenni?

Amikor a korpásodás első jelei megjelennek, azonnal kezelnie kell. Lehet általános és helyi. Az általános terápia célja, hogy kiegyensúlyozott étrendet biztosítson a gyermek számára. Szükséges továbbá az összes rendszer és szerv teljesítményének normalizálása. Ehhez a csecsemő testének különféle kóros folyamatainak időben történő kezelése szükséges. A gyermeknek be kell tartania a napi rutint.

A helyi kezelés megfelelő gyógyszerek alkalmazásából áll, amelyek tevékenysége a fehér mérleg megszüntetésére irányul:

 • növényi olajok;
 • gyógyszeres samponok;
 • népi gyógymódok;
 • hidrolát;
 • fejmasszázs;
 • szulfénszappan;
 • maszkok.

Egy adott gyógyszer kiválasztását orvosnak kell elvégeznie a gyermek egyéni és életkori sajátosságainak megfelelően..

Újszülötteknél

A korpásodás egy újszülöttnél sárga színű kéregként jelenik meg. Leggyakrabban az elégtelenül fejlett finom bőr hátterében jelennek meg. A patológia megjelenésének oka lehet allergiás reakció vagy anyagcsere-rendellenességek. A helytelen gyermekgondozással a patológia megfigyelhető.

Nagyon könnyű eltávolítani a kéregeket az újszülött fején. Ehhez alaposan meg kell mosnia gyermeke fejét. Ezt követően mandula-, kókusz- vagy növényi olajat visznek fel a bőrre. A kéreg lágyítása után kefével távolítják el, amelynek lágy rostjai vannak. Az utolsó szakaszban a fejet lemossák.

A csecsemők patológiájának elkerülése érdekében ajánlott rendszeresen mosni a fejet gyógynövények főzeteivel.

Gyermekeknél

A gyermekek korpája különböző életkorokban alakulhat ki. Elég gyakran a patológia 7 éves korban jelenik meg. A gyermek iskolába járása okozta stressz hátterében alakul ki. A patológia 9 vagy 10 éves korban is diagnosztizálható. A fiatal betegek hatékony és gyors kezelésének biztosítása érdekében leggyakrabban hidrolátokat használnak - gyógynövényes vagy virágos aromás vizet:

 • Jázmin.
 • Kamilla.
 • Levendula.

A hajmosás után néhány csepp gyógyszert tegyen egy vattapamacsra, és törölje le vele a bőrt..

A hagyományos orvoslás meglehetősen hatékony és biztonságos egy kóros állapot kezelésében. A szakértők javasolják a teafaolaj használatát erre a célra. Néhány cseppet ebből a kivonatból egy szokásos samponba kell adni, és samponozásra kell használni. Javasoljuk továbbá a fej öblítését olyan növényi infúziókkal, mint a kamilla, a csalán.

A 7-10 éves gyermek bőre nagyon finom. Ezért gondosan meg kell választani a kezelés eszközeit, amelyek kiküszöbölik a nem kívánt hatások lehetőségét..

Serdülőknél

Serdülőkorban a korpásodást leggyakrabban a hormonális rendellenességek hátterében diagnosztizálják. Ha egy tinédzsernek súlyos endokrin rendellenességei vannak, akkor hormonális gyógyszereket írnak fel neki.

Hiányuk esetén a korpásodást helyi gyógyszerek - Dermazole, Nizoral, Tar sampon, termékek, amelyek fő alkotóeleme a szalicilsav - alkalmazásával hajtják végre..

A fej viszket

A korpát gyakran kellemetlen tünetek kísérik, amelyek közül az egyik viszket. Ennek kiküszöbölése érdekében antiszeptikus hatású szereket kell használni. A viszketés elleni hagyományos orvoslás a kamilla húsleves használatát javasolja. Használhat növényi gyógyszereket is, például rozmaringot, zsályát, petrezselymet stb..

A tünetek és a betegség leküzdése érdekében ajánlott Nizoral vagy Tar sampont használni. Ezeket a gyógyszereket kátrány alapján fejlesztik ki, amelynek hatása a gyulladásos folyamat elleni küzdelemre irányul. Ezen komponensnek köszönhetően a gomba aktivitásának elnyomása is biztosított..

A viszketés megszüntetését gyakran szalicilsavon alapuló gyógyszerek alkalmazásával hajtják végre, amelyek hatékonyan küzdenek a gyulladás ellen. Néhány betegnek javasoljuk az Octopirox alkalmazását, amelyet gombaellenes és antibakteriális hatások jellemeznek.

Legerősebb forma

Ha egy gyermeknek van a kóros folyamat legerősebb formája, akkor komplex kezelést mutat be neki. A gyereknek ragaszkodnia kell a diétához. Bent vitaminkomplexeket ajánlott használni, amelyek segítenek helyreállítani a szervezet normális munkaképességét. A patológia kezelése során a fiatal betegeknek javasoljuk, hogy tartsák be az étrendet, valamint rendszeresen járjanak a friss levegőn.

Ebben az esetben a helyi kezeléshez szükséges gyógyszerek megfelelő kiválasztására van szükség. Erre a célra ajánlott segítséget kérni egy olyan orvostól, aki a seborrhea típusának megfelelően ír fel gyógyszert..

Leggyakrabban a Sulsen mosószerek használatát javasolják a patológia kiküszöbölésére. A pénzeszközök használata hetente egyszer ajánlott. Ha egy gyermeknél zsíros seborrhea diagnosztizálódik, akkor a kezelést hetente kétszer kell elvégezni..

Ha egy gyermeknél túlzott zsírtermelést diagnosztizálnak, akkor speciális maszkok használata ajánlott. Egy meglehetősen hatékony gyógymód az aloe juice-on alapul, amelyet először alkohollal kell hígítani. Erre a célra mirtusz leveleket is felhasználhat. A lehető leggondosabban kell felhasználni az alapokat, mivel a bőrrel való hosszantartó expozíció esetén égési sérülések figyelhetők meg.

A gyermekek korpája nem esztétikus és kellemetlen betegség, amelyet azonnal kezelni kell. Erre a célra ajánlott a csecsemő életmódjának átgondolása, valamint helyi hatású gyógyszerek használata. Ha a korpásodás a kezelés több hete alatt nem múlik el, akkor meg kell vizsgálni a gyermek testét a betegség okának megállapítása és megszüntetése érdekében..

Hogyan lehet megszabadulni a korpától egy gyermeknél

Kapcsolatban áll:
Facebook:
Twitter:Kövesse @Data_Realty
Osztálytársak:
 • 1. Korpásodás gyermekeknél - okok
 • 2. Hogyan lehet gyógyítani a korpát egy gyermekben
 • 3. Baba sampon korpásodás ellen

Sokan tévesen azt gondolják, hogy a korpásodás felnőttkori probléma. Ezért, amikor valami hasonlót észlelnek a baba fején, a szülők engednek bizonyos kétségeiknek. Az orvosok szerint a korpásodás, vagy tudományos módon seborrhoea a gyermekeknél szinte gyakrabban fordul elő, mint a felnőtteknél. A seborrhea kezelésének megkezdése előtt fontos megérteni annak előfordulásának okait..

Korpásodás gyermekeknél - okok

A korpásodás a pelyhek elhalt részecskék formájában jelentkezik a fejbőrön. A sejthalál természetes fiziológiai folyamat, amely a bőr megújulására utal. Kis mennyiségű mérleg megjelenése gyakori jelenség és a fiziológia normája. Ha számuk jelentősen megnő, fájdalmas viszketés, hajhullás és túlzott hámlás kíséretében, ez már riasztó jel..
A gyermek korpásodásának fő okai a következők:

 1. Súlyos bőrbetegségek (seborrheás dermatitis, ekcéma vagy pikkelysömör) és gomba. Ebben az esetben a korpásodás egy gyermeknél jelentkezik 8 éves korában..
 2. A fej tetvek vagy férgek jelei. Ennek következtében korpásodás jelentkezhet egy 2 éves, valamint 5 éves gyermeknél..
 3. A csecsemőkorpás helytelen gondozás miatt jelentkezhet. Ha a csecsemő szoptat, akkor az anyának át kell gondolnia a táplálkozását. Hozzájárulhat a korpa nem megfelelő hőmérsékleti viszonyok kialakulásához is.
 4. Allergia. A hámlás és a viszketés, valamint a korpásodás allergiás reakciókat válthat ki az ételek, gyógyszerek, mosószerek és más lehetséges irritáló anyagok hatására..
 5. Stresszes helyzetek. A 3 éves gyermekek különösen érzékenyek a stresszre, a következő "veszélyes" életkor 10 év.
 6. Helytelen étrend gyermeknél, a C, H és B csoport kalcium- és vitaminhiánya.
 7. Hormonális egyensúlyhiány. 11 éves korban fiziológiás változások következnek be az endokrin rendszerben, ezért ennek eredményeként felmerülhet a korpásodás problémája.
 8. Helytelen hajápolás. Ez a probléma különböző korú, és a fejmosáshoz nem megfelelő kozmetikumok esetén is megjelenhet..
 9. Helytelen anyagcsere. Ez a probléma különösen fontos a 7 éves gyermekek esetében..
  A betegség etiológiája alapján (a korpásodás biztonságosan betegségnek tekinthető, nem pedig kozmetikai problémának) fontos, hogy hatékony kezelést válasszunk.

Hogyan lehet gyógyítani a korpát egy gyermekben

Felmerül a kérdés: mit tegyünk, ha ilyen problémát találunk. A hatékony korpásodás kezelés számos tevékenység. Csak a probléma gyökerének azonosítása után érdemes megközelíteni a program végrehajtását, mivel a korpától csak az igazi ok ismeretében szabadulhat meg. A kaotikus kezelés nemcsak gyógyulást eredményezhet, hanem árthat az egészségnek is.
A fő orvosi komplexum a következő szakaszokat tartalmazza:

 • Az élelmiszerek racionalizálása, gazdagítása hasznos termékekkel, vitaminokkal, mikro- és mikroelemekkel.
 • Ha a korpásodás az allergia következménye, akkor fontos meghatározni az irritáló anyagot, és teljesen kizárni a gyermek környezetéből..
 • A gyermek pszicho-érzelmi állapotának normalizálása. El kell kerülni a stresszes helyzeteket, körültekintéssel és szeretettel kell körülvenni a babát. Lehetséges könnyű nyugtatók (valerian, motherwort, menta infúziók) alkalmazása.
 • Speciális termékek használata a korpásodás elleni küzdelemben (samponok, testápolók).
  A korpásodás elleni kezelési és megelőző komplexum kialakításakor figyelembe kell venni az életkorát, az érzelmesség mértékét és a fiziológiai jellemzőket.

Korpásodás elleni baba sampon

A csecsemők számára megfelelő sampon az egyik alapvető sikertényező, és segít gyorsan és hatékonyan eltávolítani a korpát. A vásárlás előtt feltétlenül ismerkedjen meg az összetevők összetételével, hogy kizárja a káros összetevők, színezékek vagy allergének jelenlétét. Lelkiismeretes gyártók, kifejlesztve a gyermek korpásodásának eltávolítására szolgáló gyógyszert, kiegészítik a kompozíciót természetes összetevőkkel (gyógynövénykivonatok, infúziók, vitaminkomplexek).

A baba korpásodás elleni sampon kiválasztásának fő szabálya annak biztonságossága és hatékonysága. A kompozíció minden elemének elő kell segítenie a korpásodás rövid időn belüli eltávolítását, és meg kell védenie a fejbőrt a negatív külső behatásoktól..

A hatékony termékek címkéjén található fő összetevők a következők:

 • glicerin - megnyugtatja a bőrt, a kezdeti szakaszban semlegesíti a korpát;
 • ichthyol - antimikrobiális hatást fejt ki; mikroelemek;
 • cink-pirition - eltávolítja a gombát;
 • gyógynövényes infúziók, teafa- és olívaolajok, gabonafélék kivonatai és fehérje-anyagai - normalizálják a faggyúszekréció egyensúlyát, hasznos anyagokkal táplálják a bőrt, biztosítják a korpásodás megszüntetését.

A csecsemőkorpás kezelés sikere közvetlenül függ a teljes komplexum hatékonyságától. Az orvosi eljárások mellett figyelmet kell fordítania a gyermekre, pozitív és felejthetetlen érzelmeket, szeretetet és szeretetet kell adnia neki, fel kell számolnia a stresszes helyzeteket. A helyes és kiegyensúlyozott táplálkozás szintén fontos tényező: el kell távolítania az étrendből a festékeket és ízeket tartalmazó egészségtelen ételeket. Megfelelő kezeléssel a korpásodás problémája rövid időn belül könnyen kiküszöbölhető, ami után fontos a seborrhea rendszeres megelőzése a gyermeknél.

Miért jelenik meg a korpásodás a gyermekeknél - okok, tünetek

A korpásodás az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati ​​betegség..

Ha korábban a többség úgy vélte, hogy a pelyhes töredékek kizárólag a fejbőrön képződnek, akkor a bőrgyógyászok egyetértenek abban, hogy a kórokozó gombák (ezek a korpásodást okozzák) a test bármely részén aktiválhatják létfontosságú tevékenységüket.

És ez nem feltétlenül a fejbőr lesz, a kóros folyamat lokalizálható a lapockák közötti területen, a mellkason, a fülkagylóban és még a szempillákkal ellátott szemöldökön is.

A gyermek fején lévő korpásodás spontán megjelenhet, és sok problémát okozhat mind a gyermek, mind a szülei számára..

A betegség sok esetben önmagában elmúlik, nem fertőző, azonban ha a pikkelyes plakkok képződésének folyamata az idő múlásával felerősödött, és a fő tünetek nem tűnnek el, feltétlenül forduljon bőrgyógyászhoz.

Korpásodás tünetei életkor szerint

Születéstől négy évig

Az újszülött fején a korpásodás oka nagyon különböző lehet. A csecsemők és a négy évesnél fiatalabb gyermekek esetében a seborrheás dermatitis jellemzőbb, amely önmagában elmúlhat, és csak felnőttkorban jelentkezhet.

A szülők a csecsemő korpásodásával szembesülhetnek már a születés utáni első napoktól. A baba magzatvízben születik, amelyet vízzel nem lehet teljesen lemosni. A zsír fokozatosan sárga pelyhekké válik, amelyeket nehéz leszedni. Szigorúan tilos eltávolítani őket kaparással - súlyosan megsértheti az újszülött finom bőrét.

Az egy évesnél fiatalabb csecsemőknél a hámló pikkelyek barna árnyalatot kapnak, erősen viszketnek és komoly kellemetlenségeket okoznak a csecsemő számára, aki szeszélyes lehet, rosszul alhat és elveszítheti étvágyát. Fésüléskor nagy a nyílt sebek fertőzésének és a gyulladásos folyamat kialakulásának kockázata..

A csecsemők fején található korpásodás oka az anyai hormonok maradék mennyisége, amelyek aktiválják a mirigyek zsírtermelését. A helyzet meglehetősen gyakori - az újszülöttek több mint 50% -a szembesül vele.

Normális lefolyás esetén a folyamat teljesen megszűnik a születése után két-három hónappal. Bizonyos esetekben a seborrhea a születést követő két-három évben fennmaradhat, és már kezelést igényel. A probléma megoldása előtt feltétlenül konzultáljon gyermekorvosával.

Korpásodás 5-7 éves gyermekeknél

A korpásodás idősebb korban, ötéves kortól nem az újszülöttekre jellemző seborrhea miatt következik be. Gyakran a kóros folyamatot egy helytelenül kiválasztott hajápoló kozmetikum "váltja ki". Túl agresszív samponok használata esetén az epidermisz védőrétegét kimossák, ami normalizálja a mikroflórát, ami kiválthatja a faggyúmirigyek fokozott munkáját. Néha elég csak a sampont cserélni, hogy a betegség önmagában megszűnik, drasztikus terápiás intézkedések nélkül.

Ha a patológia továbbra is fennáll, konzultálnia kell orvosával. Bizonyos esetekben a 7 éves gyermek korpásodása a belső szervek betegségének vagy a külső tényezőknek való kitettség jele lehet, ideértve a leégést, a sampont vagy a hajról rosszul lemosott balzsamot.

Korpásodás 8-12 éves gyermekeknél

Idősebb gyermekeknél a seborrhea okai hasonlóak a felnőttekéhez, és a patogén mikroorganizmusok aktiválódásával járnak a bőrön. A patogén környezet aktív aktivitása és a seborrhea későbbi progressziója a következő okoktól függ:

 • nyomelemek, vitaminok, ásványi anyagok hiánya a testben;
 • a gyomor-bél traktus mikroflórájának megsértése;
 • helytelen étrend;
 • anyagcserezavarok a testben;
 • fokozott váladéktermelés a faggyúmirigyekben;
 • az éghajlati zóna változása;
 • a környezeti hőmérséklet hirtelen változásai;
 • szezonális klímaváltozás;
 • az immunrendszer csökkent működése;
 • az idegrendszer meghibásodása.

A 9-10 éves gyermek korpásodásának megállapításához meg kell keresnie egy bőrgyógyászt. A szükséges laboratóriumi vizsgálatok és elemzések elvégzése során az orvos kezelést ír elő olyan gyógyszerekkel, amelyek érzékenyek a betegséget kiváltó patogén gombára..

Ha a kaparás során nem találtak feltételesen patogén gombát, akkor tanácsot kell kapnia más keskeny profilú szakemberektől - endokrinológustól, immunológustól, allergológustól és másoktól..

Korpásodás kezelése gyermekeknél

A korpásodás legjobb gyógymódja a fejbőr és a haj megfelelő gondozása. A higiéniai követelmények és az életkornak megfelelő samponok megválasztása esetén a betegség elkerülhető, vagy ha van, gyorsan leállítható.

Megfontolhatja a sampon használatát cinkkel vagy természetes kátránnyal, azonban értékelnie kell a gyógyszer használatának ajánlott életkorát, vagy konzultálnia kell orvosával - egy szakember megmondja, hogyan lehet megszabadulni a korpától egy tinédzser számára, és szigorúan az életkori előírásoknak megfelelően választhat sampont..

Bőrgyógyászatilag bizonyított a sampon bababamponokkal történő biztonsága és előnyei (a baba samponok különösen hasznosak a korpásodás elleni küzdelemben).

Népi gyógymódok a korpásodás kezelésére

A samponok hiánya a bőr túlzott kiszáradása, ezért ajánlott jó tápláló hatású ásványi olajokat használni.

Nagyszerű a korpásodás kezelésére egy 11-12 éves gyermeknél - ricinus, olívaolaj, bojtorján, lenmagolaj magas hatékonysággal rendelkezik a korpásodás és a hajhullás ellen. Használhatók önmagukban, vagy hozzáadhatók a szokásos samponhoz..

Monoterápia céljából a listán szereplő olajat vízfürdőben kellemes tapintási hőmérsékletre melegítik. Vigye fel a fejbőrre (szétterülhet a hajon).

Ezután vegye fel a műanyag kupakot, és tekerje be a fejét frottír törülközővel, vagy tegyen sálat. Legalább fél órán át fenn kell tartani a kompozíciót a hajon, majd öblítse le meleg vízzel.

Itt van, mit tilos a korpásodás kezelésére egy gyermeknél - ez a szóda. A nátrium-klorid hosszan tartó bőrbevitel kémiai égéshez vezet.

A finom asztali só jó hatásfokkal rendelkezik - olajjal kell keverni, finoman, masszírozó mozdulatokkal, néhány percig dörzsölje a fejbőrbe. Alkalmazás előtt a hajat kissé megnedvesítik, majd az eljárás után bő vízzel leöblítik.

Kezelés hagyományos módszerekkel

A Sulsen paszta és sampon, külső felhasználásra szolgáló, cinkalapú készítmények a korpásodás megszüntetésére a 8-ё0 éves vagy annál idősebb gyermek fején - például a Friederm Cink jól tisztítja a bőrt a pelyhes elemektől. A természetes kátrányon alapuló készítmények finom hatással vannak a bőrre (bár nem a legkellemesebb illatúak).

A Sulsen paszta rendkívül hatékony a terápiában. Bőrgyógyászok szerint ez a termék két alkalmazásban nagyon magas eredményt mutat..

A serdülők korpásodásának kezelésére szigorúan nem ajánlott a reklámokból és a tömegpiacról származó samponok használata. Nem csak agresszív összetétel jellemzi őket, hanem könnyen súlyosbíthatják a problémát..

Kötelező vitaminbevitel a szezonon kívül

A gyermek teste folyamatosan növekszik és fejlődik, pótolnia kell a vitaminokat, ásványi anyagokat és létfontosságú nyomelemeket. A vitaminok hiánya korpásodást okozhat a gyermekben, mi a legjobb a terápiában - az orvos megmondja.

Neki kell kiválasztania az életkor számára legoptimálisabb vitaminkomplexumot. Kiegyensúlyozott étrenddel pótolhatja a vitaminok és ásványi anyagok hiányát.

Bizonyos esetekben ajánlott egy speciális vérvizsgálatot végezni, amely pontosan meghatározza a gyermek testének nyomelemhiányát. Ha tartalmuk nem elegendő, feltétlenül biztosítani kell a feltöltést és kumulatív hatást kell létrehozni a szintetizált vitamin- és ásványi anyag-komplexek használatával.

A korpásodás kezelését gyermekeknél csak a gyermekorvos vagy a bőrgyógyász ajánlásai alapján szabad elvégezni. A gyógyszerek mellett ajánlott rendszeresen alkalmazni hidratáló baba krémet az arc és a szemöldök területének kezelésére.

Segít enyhíteni a bőr túlzott szárazságát, minimalizálni a viszketést és a kényelmetlenséget..

A kisgyermek fejbőrén lévő szeborreás kéreg eltávolításához ajánlott a növényi olajok bármelyikét használni. A felhordás előtt célszerű az olajat sterilizálni - ehhez egy edénybe növényi nyersanyagokat helyezünk egy serpenyőbe, ahol kevés vizet öntünk.

Tegye a fazekat tűzre és forralja fel, csökkentse a hőt és párolja 5-7 percig. Ezután kis mennyiségű olajat öntünk egy pamutpárnába, amelyet bőségesen meg kell kenni a pikkelyek által érintett bőrrel..

A keveréket legalább tizenöt percig a bőrön tartják, majd a hámlasztott részecskéket egy ritka fogú fésűvel fésülik ki. A maradék olajat életkor szerint bármilyen baba samponnal lemossák.

Nem mindig lehetséges a seborrheás kéreg teljes eltávolítása egyszer. Ezért az eljárást néhány nap múlva megismételjük..

Általában ajánlatos a fésülési eljárást egyszerre tíz percnél tovább végrehajtani, különben sok kellemetlenséget okoz a gyermek számára..

Korpásodás gyermekeknél, okai és kezelése

A korpásodás, a viszkető fejbőr gyakori probléma felnőtteknél és gyermekeknél. Mi a teendő, ha gyermekének korpásodása van, olvassa el.

Korpásodás csecsemőknél

A gyermekek bőre korai életkorban gyengéd, hajlamos a gyulladásra. A csecsemőknél a szeborreás kéreg képződik a fején, amely nedves, lepattogzik vagy lepattogzik.

A csecsemők korpásodásának fő okai:

  • az ápoló anya kiegyensúlyozatlan táplálkozása;
  • az életkor miatt a faggyúmirigyek instabil munkája;
  • a D-vitamin hiánya;
  • a gyermek túlzott csomagolása;
  • allergiás reakciók;
  • beltéri mikroklíma;
 • seborrheás dermatitis.

Forduljon gyermekorvoshoz, ha a körülmények megváltoznak, a baba rendben van.

Módszerek a korpásodás kezelésére csecsemőknél

A gyógyító samponok nem alkalmasak 1 év alatti gyermekek számára. Válasszon baba sampont, minimális illatanyaggal és vegyi adalékokkal. A legjobb baba korpás sampon csecsemőknek:

  • A Mustela avokádóolajjal és kamilla kivonattal gyengéden hámlaszt és lágyítja a kéregeket.
  • Gyermekcsaj, panthenollal, körömvirággal, aloe verával készült, enyhíti a tüneteket.
  • A szalicilsavval ellátott La Cree gyulladáscsökkentő és lágyító hatású a fejbőrön.
 • Babám, zab alapú orosz sampon, költségvetési lehetőség.

Fejmasszázs kozmetikai olajjal: mandula, kókuszdió, ricinus vagy speciális olaj segít a csecsemő szeborreajában. Melegítse fel az olajat szobahőmérsékletre, masszírozza 5 percig, hagyja 10 percig, mossa baba samponnal. Fürdéskor hasznos a gyógynövények főzete (húr, cickafarkfű, kamilla).

Ne próbálja becsomagolni a gyermeket, kalapokat, sapkákat csak természetes anyagokból használjon: pamut, len, gyapjú. Figyelje a baba étrendjét és adagolását. Ha ezeket az ajánlásokat betartják, a csecsemők fején lévő kéreg eltűnik.

Mit kell kezdeni a korpával egy 9 év alatti gyermeknél?

9 éves korig a gyermekek korpásodása a következők miatt alakul ki:

  • stressz az óvodai és iskolai látogatás hátterén,
  • bőrgomba fertőzés,
  • vitaminhiány,
 • a higiénia hiánya.

Amikor viszketés és pelyhek jelennek meg, a gyermekek fésülik a fejbőrt, súlyosbítva a problémát.

Gyógyító samponok korpásodáshoz 9 év alatti gyermekek számára:

  • A Sebozol gyengéd hajápoló. Alkalmas csecsemőknek 1 éves kortól. A ketokonazol részeként küzd a bőr gomba ellen.
  • Sulsena - korpásodás elleni sampon lányoknak és fiúknak, szelén-diszulfidon alapul, kezeli a seborrhea-t, egészségessé teszi a hajat.
 • Friderm tar - kátrányon alapuló sampon, a gomba elleni gyógyszerkomponens. Normalizálja a fej faggyúmirigyeinek munkáját, simává és kezelhetőbbé teszi a hajat.

Növényi alapú hajápolóval
A PLATINUS V TELJES haj növekedése
- az esetek 100% -ában!

Bármely orvosi sampont óvatosan alkalmazzanak a gyermekek számára. Allergiás reakciók lehetségesek, kerülje a szembe jutást.

Ezért korpásodás elleni babasamponokkal lehet kezelni kátrány, cink, olajok és gyógynövények, rozskenyér maszkok, kefir, méz hozzáadásával. A gyermeknek jól kell ennie, járjon a friss levegőn, aludjon eleget, tartsa be a higiéniát.

Korpásodás elleni samponok 10 éves és idősebb gyermekek számára

10 éves korától a gyermek elkezd felnőni, belép a pubertás időszakba. Hormonális változások mennek végbe a testben. Ennek hátterében korpásodás képződhet. Figyelje a tinédzser táplálkozását, pszicho-érzelmi állapotát.

A 10 évesnél idősebb gyermekek korpásodásának kezelésére gyógyászati ​​samponokat használnak:

  • A dermazol gombaellenes szer, 10 évtől kezdve használható.
  • A bőrvédő sapkát egyéves kortól ajánlják, a cég a sampon mellett egy hatóanyagot tartalmazó aeroszolt is gyárt - cink-piritionot. 1 hónapos kúrával a betegség súlyos formákban is visszahúzódik.
  • Keto-plus - ketokonazolt és cinket tartalmaz, megszünteti a viszketést, a hámlást és a korpásodást.
 • A sóska és a csalán alapú fitoval gyógyítja a tüszőket, erősíti a hajat. 15 éves kortól ajánlott használni. A Fitoval vitaminokat márkanév alatt állítják elő, összetett kezelés céljából.

Korpásodás egy tinédzserben

Ha egy tinédzsernek előrehaladott formája van a seborrhea, akkor egy gyógyszeres sampon nem lesz elegendő. Forduljon orvoshoz, ő felír gyógyszereket, vitaminkomplexeket, diétát javasol.

Korpásodás elleni maszk videó gyerekeknek

Vélemények

Mi segített gyermekének a korpásodás elleni küzdelemben?

Korpásodás gyermeknél: okok és hatékony kezelések

A korpásodás egy olyan szindróma, amelyet a keratinizált részecskék gyors leválása jellemez a fején. A problémát kellemetlen érzés és súlyos viszketés kíséri. A gyermek korpáját általában a nem megfelelő hajápolás okozza, de néha súlyos betegségre vagy rendellenességre utal a testben.

Tartalom

 • A megjelenés okai
 • Fejlődési tünetek
 • A csecsemőkorpás típusai
 • A gyermekek seborrhoájának kezelése
 • Megelőző intézkedések

A megjelenés okai

A baba seborrhea megjelenéséhez vezető tényezők:

 • a fejbőr túlmelegedése állandó kalapviseléssel;
 • az anya helytelen étrendje, amely további tényezővé válik a korpásodás megjelenésében egy csecsemőben;
 • bőrbetegségek, például pikkelysömör, dermatitis vagy ekcéma, amelyek gyakran 8-9 éves korban fordulnak elő;
 • problémák a faggyúmirigyek munkájában;
 • gyakori samponozás, különösen alkalmatlan termékek használatával;
 • endokrin mirigy betegségek;
 • hormonális rendellenességek, amelyek korpát okoznak a 10 és 12 év közötti gyermekeknél.

A seborrhea oka lehet gomba, étel- vagy gyógyszerallergia, kalcium-, B-, C- és H-vitamin-hiány, valamint stressz. Bár sokkal gyakrabban a későbbi életkorban bekövetkezett éles környezetváltozás miatti stressz eredményeként jelenik meg - például az óvodába vagy az iskolába lépve.

Fejlődési tünetek

A seborrhea két különböző típusának létezése különböző tüneteket eredményez egymástól. Az újszülött és az idősebb gyermekek korpásodása a bőrpír, a finom fehér por a hajban, viszketés és kényelmetlenség alapján azonosítható..

Olajos - a fej megjelenése határozza meg, amely a fürdés után néhány órán belül moshatatlannak tűnik. Ennek az állapotnak a tünete nagy sárgás pelyhek megjelenése a hajgyökereknél. A fején apró, gyötrő sebek láthatók..

A seborrhea mindkét típusa egyformán kellemetlen a beteg számára, különösen, ha nem tudja önállóan jelenteni az érzéseit. Ezért az anya fő feladata, hogy haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot szakemberrel a kezelés felírása érdekében..

A csecsemőkorpás típusai

A fején található patogén baktériumok és gombák kialakulása az epidermisz keratinizációjához vezethet, és nagyszámú fehér pikkely megjelenését okozhatja a hajon. Így nyilvánul meg a száraz seborrhea. A világos bőrrészecskék különösen észrevehetőek a sötét ruházaton, ha hajat mosnak. A száraz korpásodás általában a felnőtt férfiakat érinti, de a gyermekeknél, nemtől függetlenül, körülbelül azonos gyakorisággal fordul elő..

Az olajos seborrhea főleg a hormonális szint megváltozása és a helytelen anyagcsere miatt következik be. Ezért általában serdülőkorban diagnosztizálják. Vegyes seborrhea van a gyermekeknél, mindkét forma jelei egyszerre jelentkeznek. A fejbőrön a száraz korpásodás tünetei gyakrabban észlelhetők, az arcon - olajosak.

A gyermekek seborrhoájának kezelése

A fő módszer a drogok használata. A gyermekek számára korpásodás elleni gyógyszert érdemes orvos segítségével választani.

Gyógyszertári készítmények

A gyermekek seborrhoájának kezelésében előnyben részesítik a samponokat. A népszerű lehetőségek a következők:

 • Friderm Cink korpásodás elleni sampon gyermekeknek, csecsemőkortól kezdve használható;
 • "Skin-Cap" termékek sorozata, amely magában foglalja a korpásodás elleni baba sampont, krémet, spray-t és gombaellenes antibakteriális hatású kenőcsöt;
 • krém "Bimon", amely segít eltűnni gomba, viszketés és bőrpír.
 • A Friderm sampont használatra engedélyezték az élet második évétől kezdve. A sampon halvány szaga, tompa színe a színezékek és adalékanyagok minimális tartalmának bizonyítéka.

Egyéb speciális eszközök

Kisgyermekek korpásodásával küzdhet, ha növényi olajokkal sűrű szappanhabot használ. Ez lehetővé teszi, hogy elkerülje a bőr túlszárítását, és kitöltse a linolsav hiányát. A szeborrea kezelésére alkalmas gyógymódok a mandula-, cédrus-, szezámolajok, néha ricinus és bojtorján (külön-külön és 1: 1 arányban keverékben).

A hagyományos módszerek közé tartozik a szulfén szappan (amely olaj, sampon vagy paszta formában van). Alkalmazzuk, 10 percig hagyjuk, meleg vízzel leöblítjük. Az alkalmazás gyakorisága - heti egyszer, a tünetek eltűnése után - havonta profilaxisként.

Bevált módszerek a baba korpásodás kezelésére

A korpás fehéres részecskék, amelyek felhalmozódnak a fejbőrön az epidermisz felső rétegének túlzott hámlása miatt. A gyermek korpája a faggyú fokozott szintézisét jelzi, ami a sejthalál gyorsulását váltja ki. A felhalmozódó bőrrészecskék súlyos viszketést okoznak. A kényelmetlenség okai - az anyagcsere romlása, az immunvédelem csökkenése, a belső szervek és rendszerek betegségei.

 1. A korpásodás és a seborrhea közötti különbség
 2. A gyermekek előfordulásának okai
 3. Újszülöttnél
 4. 1-10 éves gyermekeknél
 5. Serdülőknél
 6. További tünetek
 7. Hogyan lehet megszabadulni a korpától egy gyermeknél
 8. Általános ajánlások
 9. Helyi kezelés
 10. Fejmasszázs
 11. Hogyan kezeljük a korpát népi gyógymódokkal
 12. Megelőzés
 13. Lehetséges szövődmények

A korpásodás és a seborrhea közötti különbség

A gyermekek seborrhea olyan betegség, amelyben a faggyúmirigyek extra titkot termelnek. Megfelelő táptalaj a kórokozó mikroflóra (baktériumok, gombák) számára. A korpásodás pedig a keratinizált pikkelyek hámlása az aktív hajnövekedésű területeken. A korpásodás a seborrhea tünete lehet, vagy önmagában is előfordulhat a hormonális szint változása, a neurózis, a hasznos nyomelemek hiánya miatt.

A seborrhea olajos vagy száraz kategóriába tartozik. Az első esetben zsíros haj, pattanások vannak. A második fajta hasonló a korpásodáshoz. A fejbőr kiszáradása figyelhető meg, hámlik.

A betegségeket külső megnyilvánulásuk különbözteti meg. A korpásodás a fején úgy néz ki, mintha a lisztszemcsék, amelyek önmagukban szétmorzsolódnak, a vállra esnek. A seborrhea nagy zsíros csomók jellemzik, amelyeket nehéz elválasztani a bőrtől.

A korpától való megszabaduláshoz elég ápolószereket cserélni, diétát követni, és a seborrhea gyógyszeres kezelést igényel.

A gyermekek előfordulásának okai

Amikor a bőr hámlik, a gyermek feje elviselhetetlenül viszket. Ezért fontos, hogy a szülők kiderítsék, miért korpásodik a gyermek, és kezdjék el a terápiát. A bőr megkarcolása azzal fenyeget, hogy a baktériumok bejutnak a sebekbe, és gennyes fertőzést okoz.

Újszülöttnél

A csecsemők korpája sárgás kéregnek tűnik a fülek mögött, a fejtetőn. Szétválasztva a részecskék a hajon maradnak, hasonlítva a seborrheara. A kéreg a csecsemőknél a következők miatt jelenik meg:

 • anyagcserezavarok az anyában, amelyek befolyásolják a baba méhen belüli fejlődését;
 • a faggyúmirigyek munkájának kialakulása;
 • felnőtt sampon vagy szappan használata;
 • allergia a kiegészítő élelmiszerek bevezetésével szemben;
 • jótékony nyomelemek (különösen a cianokobalamin) hiánya;
 • túl száraz levegő a szobában;
 • hosszú sapkát visel, amely nem engedi a fejbőrt "lélegezni".
A baba teste élesen reagál a léghőmérséklet, a kozmetikumok vagy a kiegészítő élelmiszerek ingadozására. A fejbőr hámlását okozza.

1-10 éves gyermekeknél

Korpásodás egy óvodás és általános iskolás korú gyermeknél - az eredmény:

 • rossz sampont választott;
 • kiegyensúlyozatlan étrend;
 • bőrbetegségek: dermatitis vagy pikkelysömör;
 • paraziták (tetvek, férgek) fertőzése;
 • ételek vagy kozmetikumok hisztamin (allergiás) reakciója;
 • az óvodába vagy az iskolába való felvétel miatti stressz;
 • a központi idegrendszer (központi idegrendszer), pajzsmirigy, faggyúmirigyek, gyomor-bél traktus (gyomor-bél traktus) rendellenességei.

A fertőzés kontakt módszere nem zárható ki. Különösen igaz ez 6-8 éves korban. Ez akkor történik, amikor egy fiatalabb diák felvesz valaki más panamakalapot vagy -sapkát, és a szülők más kefével fésülik a gyermek haját.

Serdülőknél

Serdülőkorban a lányok és a fiúk gyakran korpásodnak. Számos oka lehet a megjelenésének:

 • hormonális változások;
 • anyagcserezavar;
 • gyógyszerek, sampon vagy étel allergia;
 • magas érzelmi stressz;
 • endokrin betegségek;
 • mikózisok;
 • vitaminok vagy nyomelemek hiánya;
 • csökkent immunitás.
12 évesen a gyerekek figyelni kezdenek a megjelenésükre, aktívan használnak hajformázó termékeket (lakkok, habok, gélek), hajszárítókat, hajsütővasakat vagy vasalókat. Szárítja a fejbőrt, hámláshoz vezet..

További tünetek

A korpásodás tünetei a korpásodás típusától függenek. Ha száraz forma fordul elő:

 • a fejbőr korpásan pépesedik;
 • a fej viszket;
 • a haj végei eltörnek, hasadnak;
 • a bőr pirosra változik;
 • fehér szemek látszanak a hajon.

Az 5 éves gyermek zsíros seborrheáját a következők kísérik:

 • a fejbőr súlyos viszketése;
 • gyors hajszennyezés;
 • zsíros nagy sárgás pehely;
 • sebek vagy pattanások.

A korpás részecskék a fogmosás során lehullanak. Ugyanakkor nem lehet egy ecsettel megszabadulni a problémától. Megköveteli a gyógyászati ​​kozmetikumok használatát, a káros termékek elutasítását.

Hogyan lehet megszabadulni a korpától egy gyermeknél

Sok korosztály számára érdekes a korpásodás eltávolítása a 2-9 éves gyermekektől. Ehhez megfelelő táplálkozásra, speciális ápolószerek használatára és személyes higiéniára van szükség..

Általános ajánlások

Ha egy 7 éves gyermeknek viszket a feje, orvoshoz kell látogatnia. A vizsgálat és a vizsgálati eredmények kézhezvétele után az orvos azonosítja a betegség okát, előírja a korpásodás kezelését, beleértve a gyógyszerek szedését (ha szükséges), az orvosi kozmetikumok használatát és a kiegyensúlyozott táplálkozást..

A korpásodás során:

 • az édességeket, cukrászdákat, füstölt húsokat, savanyúságokat, gyorsételeket, chipseket, kekszet, szódát eltávolítják a gyermek étlapjáról;
 • tartalmazzon zöldségeket, gyümölcsöket, kompótokat, friss gyümölcsleveket;
 • tartsa be az ivási rendszert: legalább 1,5 liter vizet kell inni naponta.
Különösen fontos a főzés módja. Szükséges lemondani a sült ételről, cserélni párolt, gőz vagy főtt.

Az orvos multivitamin komplexeket fog felírni. A pubertás alatt különösen fontos a vitaminok szedése. A fertőző betegségek megelőzésével támogatják az immunitást.

Helyi kezelés

Korpásodás esetén az olívaolaj jól működik a csecsemők számára. Kis mennyiséget óvatosan dörzsölnek a kéregbe, 40-60 percig hagyják. Lágyítás után finoman fésülje ki puha kefével. Az eljárás után meg kell mosni a haját baba samponnal, hogy megakadályozza az újbóli kérgesedést..

Ha a kéreg kemény, egy éjszakán át alkalmazza az olajat, hogy teljesen megpuhuljon. Reggel kifésülik és megmossák a hajukat.

A 2 évesnél idősebb gyermekek korpásodásának megszüntetésére gyógyászati ​​samponokat, maszkokat és krémeket használnak. A hajbalzsam helyett hidrolátot kell használni - olyan terméket, amelyet gőz áthaladásával nyernek a gyógynövényeken, és kondenzátumot gyűjtenek, amely megtartja az összes hasznos tulajdonságot. Puhítja a bőrt, erősíti a hajat.

A Nizoral sampon és krém ketokonazolt tartalmaz, amely kiküszöböli a seborrhea csecsemőknél és serdülőknél. A sampon még csecsemők számára is megengedett, de érdemes ügyelni arra, hogy a termék ne kerüljön a szemébe vagy a szájába. Helyileg alkalmazza a kozmetikumokat. A sampont legfeljebb 2 alkalommal használják 7 naponta. A terápia időtartama egy hónap. A krémet naponta kétszer alkalmazzák a problémás területekre, amíg a tünetek eltűnnek.

A drága Nizoral helyettesíthető a rendelkezésre álló analógokkal. Az Ebercept, a Dermazole, a Perhotal vagy a Kenazole ketokonazolt is tartalmaz.

A Sulsena sampon, paszta és hajmaszk formájában kerül forgalomba. Szelén-diszulfidot tartalmaz. Ez a komponens erősíti az izzókat, csökkenti a faggyú szintézisét. Alkalmazzon 7-10 naponta egyszer száraz formára, kétszer olajos formára. Kezelje a megtisztított fejbőrt Sulsena-val, hagyja fél órán át, majd mosogatószerek nélkül öblítse le a hajat meleg víz alatt..

A Friderm Cink sampon részeként a cink-pirition, amely antimikotikus, antibakteriális hatású, megakadályozza a szövődmények kialakulását. A Friederm Cinket szoptató anyák, terhes nők, csecsemők számára engedélyezték. Az egyetlen ellenjavallat a készítményben szereplő összetevőkkel szembeni túlérzékenység..

Kis mennyiségű terméket nedves hajra kenünk, amíg hab képződik. 5-7 perc múlva mossa le meleg vízzel. Használja hetente kétszer, 14 napig, majd csökkentse az alkalmazások számát 7-10 napra egyszerre. Teljes tanfolyam - 4-6 hét.

Fejmasszázs

A korpásodás eltávolítása egy 3-4 éves gyermeknél lehetővé teszi a masszázst, ami növeli a vér áramlását a problémás területeken és javítja a hajhagymák táplálkozását. A foglalkozás előtt fésülje át a hajat masszázskefével különböző irányokba. Vigyen fel kis mennyiségű bojtorján, olíva-, kókuszolaj- vagy csalánfőzetet, majd masszírozza ujjaival a bőrt, felváltva simogatással, préseléssel, dörzsöléssel. Az eljárás időtartama 15-20 perc.

Ahhoz, hogy gyorsan megbirkózzon a gyermek szeborreajával, adjon hozzá levendula, narancs, ilang-ilang, rozmaring éterét az alapolajhoz 3 csepp / 50 g bázis arányban.

Hogyan kezeljük a korpát népi gyógymódokkal

A fejbőr szeborreája 3 évesnél fiatalabb gyermekek számára problémát jelent, ha a baba allergiás az orvosi kozmetikumokra. Ezért sok szülő népi gyógymódot alkalmaz a korpásodás ellen. Otthon, hatékony:

 • Kamilla, orbáncfű, tölgyfakéreg, csalán főzetei. Öblítse le a hajat húslevesekkel mosás után.
 • Adjon 2-3 csepp teafát a szokásos samponhoz. A keverék enyhíti az irritációt, enyhíti a gyulladást, tonizálja a fejbőrt.
 • Saját készítésű maszk mandulából, szőlőből, ricinusolajból. A készítmény fél órával a hajmosás előtt kezeli a problémás területeket.
 • Hagymahéjak infúziója. Megszünteti a szárazságot, lágyítja a bőrt, de a szőke hajat vörösesre festheti.

Megelőzés

Leggyakrabban a tizenévesek korpásodnak. Az egyszerű megelőző intézkedések segítenek elkerülni a problémákat a 11 éves gyermekeknél:

 • kiegyensúlyozott étrend;
 • a személyes higiénia betartása: fésűje, kalapja, kalapja, törölközője;
 • az életkornak megfelelő kozmetikumok használata a gyermekek számára;
 • a stressz, a túlterhelés elkerülése;
 • rendszeres vitaminbevitel ősszel és tavasszal.

A gyógyító sampont megelőző intézkedésként legfeljebb 15 naponta szabad használni..

Lehetséges szövődmények

A kezelés hiánya vagy idő előtti megkezdése 6 éves vagy annál idősebb gyermeknél komplikációkat vált ki:

 • csalánkiütés;
 • hajhullás;
 • varasodás a fejbőrön;
 • seborrheás dermatitis;
 • gombás vagy bakteriális fertőzés csatolása.

A csecsemőknél nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják a dermatológiai betegségeket, mint a felnőtteknél. Az időszerű korpásodás megakadályozza a káros mikroorganizmusok bejutását és elterjedését, a megelőző intézkedések pedig megvédik a kiújulást.

A korpásodás a belső szervek meghibásodására utal, és kezelést igényel a veszélyes szövődmények megelőzése érdekében. Ne késleltesse a terápiát. Ez károsodott hajnövekedéshez, kopaszodáshoz, valamint lábgomba vagy bakteriális fertőzés hozzáadásához vezet. Feltétlenül mutassa meg gyermekét az orvosnak.

Fontos Tudni A Maszkok Haj

Hajmaszk B1-vitaminnal B6 B12, E, A, C, nikotinsav, glicerin, növekedéshez, hajhullás ellen

A vitaminokkal ellátott maszkok teljesítik a hosszú, vastag és fényes fürtök álmát. Az ilyen készítményeket olyan mikroelemekkel gazdagítják, amelyek segítenek helyreállítani a töredezett hajvégeket, erőt, mennyiséget adnak, megszabadulnak a korpától és egészséges megjelenést kölcsönöznek a hajnak..

Ricinusolaj: felhasználás, előnyök és károk

Varázslatos, csodálatos, univerzális - kozmetikai, egészségjavító, megelőző - gyógymód, amelyet bármelyik gyógyszertárban lehet megvásárolni puszta fillérekért.