Legfontosabb / Kiegészítők

Kórházi pedikulózisban a kontaktust vizsgálják pedikulózis szempontjából

Kiegészítők

Helló, ebben a cikkben megpróbáljuk megválaszolni a "Kórházban a pediculosis kontaktusát megvizsgálják a pediculosis miatt" kérdésre. Az ügyvédekkel online is ingyenesen konzultálhat közvetlenül a weboldalon.

Ismeretes, hogy nincs olyan gyógyszer, amely képes megölni a niteket. Ezért még mechanikus eltávolításuk gondos elvégzése után sem garantálható, hogy a hajszálak ne maradjanak a hajban. A visszaesés elkerülése érdekében a kezdeti kezelés után 2 héttel újra kezelik a tetűket. A módszertan nem különbözik az első lépéstől.

A helyiségek kezelését a pediculosis gócaiban, valamint a pediculosisos betegek vizsgálati helyein végzik (orvosi intézmények felvételi osztályai, izolátorok, egészségügyi járatok stb.). A padló, a székek és egyéb tárgyak, amelyekkel a beteg vagy holmija érintkezett, feldolgozásra kerülnek. A legjobb a tetvek megsemmisítése a fertőtlenítő kamrákban, azonban a legtöbb esetben hazai körülmények között ez a módszer nem elfogadható..

Tetvesség. Általános információk a tetűről.

Ágyneműjét, személyes holmiját, törölközőjét hőkezelik. Az ágyakat és a szobát speciális megoldással fertőtlenítik.

A nőstények nagysága 4 mm, a hím 2 mm. 20-30 napig a nőstény akár 10 tojást is rakhat naponta. A tetű peték (nits) a fejbőr közelében helyezkednek el, és a nőstény által kiválasztott ragacsos váladék segítségével szilárdan rögzülnek a haj gyökerén. Egy kis tetű 8-10 nap múlva kel ki.

Hívjon meg egy barátot vagy családtagot, hogy menjen magával, hogy csökkentse annak kockázatát, hogy elfelejtse fontos orvosa adatait.

Elpusztítja és kisöpri az összes ismert parazitát a testből - az agytól és a szívtől a májig és a belekig. A ma létező gyógyszerek egyike sem képes erre..

A műveletek algoritmusa a feldolgozás során

A beteg vizsgálata és kezelése az ő engedélyével történik. A szülő beleegyezését a gyermek feldolgozása előtt kell megtenni. Kártevők elleni védekezéssel tilos öt év alatti csecsemők haját mosni..

A ruházat és a fejbőr vizsgálatát jól megvilágított helyiségben nagyító és finom fésű segítségével végezzük. Minden fésülés után megnézve a fésűt 70% -os alkohollal töröljük le, vagy forrásban lévő vízzel leöntjük. A fejtetvek kimutatásához gyakran szükséges egy-egy szőr mikroszkóp alatt történő tanulmányozása..

Küldje el a zacskót a fertőtlenítő kamrába, kezelje a fésűt 70% -os alkohollal törölve, fertőtlenítse a helyiséget.

A rovarok nagyon jellegzetesek. Körülbelül 4 mm méretű lapos barnás testük van. Leggyakrabban a tetvek gyapjú- és papírszövetekben telepednek meg, elkerülve a sima anyagokat: selyem, szatén, poliészter.

Új SanPiN a fejtetvek megelőzésére

Azokat a gyermekeket és felnőtteket, akik kapcsolatba léphettek a fejtetvekkel fertőzöttekkel, egy hónapos megfigyelés alá helyezik heti vizsgálattal.

A beteg, akit a tetvek felvételi osztályán fertőtlenítettek, az orvosi osztályra történő felvétel után ELLEN vizsgálják. Kezelje a beteg haját 6% -os melegített ecetoldattal. Fedje le a hajat műanyag kendővel, kösse össze törölközővel 20 percig.

A tetvek előre nem tervezett ellenőrzésére kerül sor, amikor a betegség eseteit észlelik az óvodai csoportokban, az iskolai osztályokban és más csapatokban.

Pediculosis: mit kell tenni, ha tetveket észlelnek

Maguk a tetvek a közelben mozognak. A szeméremszőrzet mellett gondosan meg kell vizsgálnia a hónaljat, a szemöldöket és a szempillákat a tükörben - lehetnek rajta rések.

A hagyományos fésűk nem távolítják el megfelelően a fésűket; használatukkor emellett az ujjaival is el kell távolítaniuk a fésűket. Ha a haj hosszú, akkor legalább a válláig kell vágni, hogy megkönnyítse az elhullott rovarok és peték fésülését. Megkönnyítheti a fésülést, ha balzsamot, halolajat, olajat visz a hajára, és ezzel "csúszáshatással" jár.

Kezelje a hajat az egyik pedikulocid oldattal, és takarja le a beteg haját műanyag kendővel, kösse át törölközővel.

A férgek parazita organizmusok, amelyek táplálkoznak az emberi testen. Fájdalmat, görcsöt és kényelmetlenséget okoz egy személynél.

Kezelje a hajat az egyik pedikulocid oldattal, és takarja le a beteg haját műanyag kendővel, kösse át törölközővel.

A paraziták emberi vérből táplálkoznak, képesek a tífusz terjesztésére, veszélyt jelentenek az egész társadalomra.

Anti-pedicularis stílus UK-6P

A gyermekeknek tudniuk kell, hogy a fejük és a ruházatuk tiszta legyen. Tudjon meg valaki más ruháinak, hajtűinek, gumiszalagjainak, kalapjainak használatáról és felhelyezéséről.

A tetvek általában meglehetősen könnyen eltávolíthatók vény nélkül kapható gyógyszerekkel, valamint a fehérnemű és háztartási cikkek speciális kezelési módszereivel. Ha azonban a tetvek eltávolítására tett kísérleteinek nincs hatása, akkor orvoshoz kell fordulnia..

A tetvek jelenlétének megelőző vizsgálata lehetővé teszi a betegség korai stádiumban történő észlelését és a fejlődés és a terjedés megállítását.

Anti-pedicular stílus: teljes készlet. Pedikulózis: tünetek és megelőzés

A gyermeket gyermekgondozási intézményekben vizsgálják meg. De a szülőknek egyedül kell ellenőrizniük gyermekük haját. Ebben az esetben bizonyos szabályokat betartanak, és nem sok eljárás van az eljáráshoz. Nappali fényben, hetente egyszer, nagyítóval kell elvégezni..

A fejbőr vizsgálatát a tetvek kimutatásakor a következő intézményekben végzik:

 • feldsher-szülészeti állomás;
 • kórház;
 • poliklinika.

Az emberek fejtetvesség-vizsgálata a 4. sorrend szerint történik, a megadott sorrendben. A szervezett csapatokban a pedikulózis elleni intézkedéseket egészségügyi személyzet végzi vezetők, tanárok és oktatók bevonásával. A kezelések szelektív ellenőrzését az Állami Egészségügyi és Epidemiológiai Felügyeleti Központ és a fertőtlenítő állomások egészségügyi dolgozói végzik.

Mindenki tud egy olyan ősi betegségről, mint a fejtetű. A történelem során az emberiség nem szűnt meg harcolni a tetvek ellen, amelyek sok kellemetlen érzetet okoznak az embereknek, és a veszélyes fertőzések kórokozóinak hordozói lehetnek. Soha nem lehet teljesen megszabadulni a fejtetvektől, de ellenőrizheti az ektoparaziták terjedését.

A tetvek kimutatása okot jelent az egészségügyi és járványügyi szolgálat értesítésére. Az egészségügyi dolgozó kitölt egy űrlapot a 058 / y űrlapnak megfelelően: "Sürgősségi értesítés fertőző betegségről, akut mérgezésről, szokatlan reakció az oltásra." Ez a dokumentum tájékoztatást nyújt a páciensről, a kimutatott tetű típusáról, valamint a betegség kialakulásának szakaszáról: nits vagy élő tetvek.

A tetvek megelőzése gyermekeknél és felnőtteknél

Gasztroenterológus, proktológus-onkológus diagnosztizálja és kezeli a gyomor-bél traktus, a belek különböző betegségeit, beleértve az onkológiai betegségeket is. Ezophagogastroduodenoscopiát és kolonoszkópiát végez. Konzultál az endoszkópos, morfológiai vizsgálatok eredményeiről.

A betegség szűrését szakorvosok végezhetik: gyermekorvos, terapeuta, fertőző betegségek specialistája, bőrgyógyász, valamint ápoló vagy mentős.

A tetvek diagnosztizálásának első lépése az állítólagos beteg vizsgálata paraziták kimutatása céljából. Ez a tevékenység olyan szabványokat hagyott jóvá, amelyek javítják a tetvek és a nits kimutatásának hatékonyságát.

A pedikulózisban szenvedő betegek kezelését poliklinikán végzik. Először meg kell szereznie a beleegyezését. A helyiséget, ahol az eljárást végzik, jól szellőztetni kell. Ráadásul nem alkalmazható terhes nők, vajúdó nők és szoptató anyák, valamint gyermekek számára, amíg el nem érik az 5 évet.

A pediculosis meglehetősen gyakori betegség. Világszerte több milliárd embert fenyeget állandóan a betegség. A fejtetvek a pácienssel való érintkezés vagy személyes higiéniai cikkek útján terjednek: fésűk, kefék...

A kezelést saját költségünkön végezzük. A teljes gyógyulás után meg lehet látogatni egy oktatási intézményt, megerősítő igazolás rendelkezésre bocsátásával.

A legtöbb esetben nincs szükség orvosra a tetvek megszabadulásához. Elég, ha megvásárol egy vény nélkül kapható tetvek elleni gyógyszert a gyógyszertárban, és követi a csomagolásán található utasításokat.

Az óvodai fejtetvek vizsgálatát a SanPiN szerint minden hónapban elvégzik. Az orvosi szakember minden gyermeket gondosan megvizsgál, vagy véletlenszerű vizsgálatot végez.

Fertőtlenítő intézkedések a pediculosis ellen

Az ellenőrzés végén el kell dobni a kesztyűt, fertőtleníteni a fésűt speciális oldatban.
Fertőtlenítési intézkedéseket a tetvek észlelésekor a vállalkozás vagy az intézmény egészségügyi személyzete hajt végre. Ha a betegség otthon jelentkezett, akkor a kezelést a lakosság erői végzik, utasítást követően. Az egészségügyi és járványügyi szolgálat alkalmazottai véletlenszerű ellenőrzést végeznek.

A vizsgálatot végző egészségügyi szolgáltatónak eldobható kesztyűvel, eldobható műanyag fésűvel és külön ruhával kell rendelkeznie.

Ha sikerült kimutatni a betegséget, akkor a beteget elkülönítik és kitöltik a 058 / y számú űrlapot ("Sürgősségi értesítés egy fertőző betegségről")..

Érintkezés szennyezett bútorokkal. Ha a fertőzött személy nemrégiben ágyon vagy nyugágyon ült, akkor a tetvek is átvihetők így..

A tetűparancs arra kötelezi az egészségügyi dolgozókat, hogy végezzenek ütemezett vizsgálatokat, tegyenek intézkedéseket a tetvek megszüntetésére.

Meg kell jegyezni, hogy a nemi úton terjedő bőrbetegségek (rüh, szeméremtetű, molluscum contagiosum) más nemi úton terjedő betegségek markerei.

Kórházi pedikulózisban a kontaktust vizsgálják pedikulózis szempontjából

Tilos a fejtetkes (tetű, nits) gyermekeket szervezett gyermekcsapatba fogadni. Amikor az egészségügyi dolgozók, a tanárok vagy az oktatók azonosítják a fejtetvekkel sújtott gyermeket, a szülőket ajánlásokkal tájékoztatják a gyermeknek a tetűtől való kezelésére. A gyermekek óvodába vagy iskolába való felvételét csak a tetvek, és ami a legfontosabb a gubacsoktól való higiénia után történik. A szülők önállóan kötelesek a gyermeket a tetvek elleni készítmények egyikével kezelni. A pedikulicidek a gyógyszertárban kaphatók. Miután figyelmesen elolvasta az utasításokat, a szülőknek meg kell fertőtleníteniük a gyermeket, majd meg kell mutatniuk a gyermeket az orvosnak, aki igazolást állít ki a gyermekgondozási intézmény látogatásának lehetőségéről..

A gyermekintézményekben végzett tevékenységeknek olyan egészségügyi és higiéniai feltételek megteremtésére kell irányulniuk, amelyek megakadályozzák a fejtetvek sodródását és terjedését. Az egészségügyi személyzet és az intézmény adminisztrációja felelős a szervezett csapatokban a pediculosis elleni intézkedések megszervezéséért és lebonyolításáért. A fejtetvek vizsgálatát orvosi személyzet és felelős személyek (tanárok, oktatók) végzik.

A szervezett gyermekcsoportok gyermekei között a pediculosis csoportos gócainak regisztrálása annak a ténynek köszönhető, hogy az ünnepek alatt a különféle kirándulásokon részt vevő gyermekek gyakran megfertőződnek tetvekkel, ha nem tartják be a pediculosis megelőző intézkedéseit, és ha a szülők nem tudták meg és nem dolgozták fel időben a gyermeküket, akkor gyakran egy ilyen gyermek hoz pedikulózis gyermekintézményben.

Egyes oktatási intézményekben megsértik az egészségügyi és járványügyi szabályokat és szabványokat SanPiN 3.2.1333-03 "Parazita betegségek megelőzése az Orosz Föderációban":

 • A határidők be nem tartása és rossz minőségű ütemezett megelőző vizsgálatok a fejtetveknél. (Az ellenőrzéseket minden vakáció után, havonta szelektív módon (legalább 4-5 osztály), valamint 10-15 nappal az ünnepek előtt kell elvégezni.).
 • Az egészségügyi és higiéniai rendszer megsértése a gyermekintézményekben.
 • Az egészségügyi dolgozók és az iskola vezetése a fejtetvek azonosított eseteivel kapcsolatos információs rend (az adatok elrejtése) megsértése
 • A lakosság - ideértve a szülőket és az iskolásokat is - elégtelen tudatossága a tetű megelőzésével kapcsolatban.

A szervezett csoportok gyermekei közötti tetű megakadályozásához szükséges:

 • növelje az adminisztráció és az iskolai tanárok felelősségét a fejtetkek megelőzését szolgáló intézkedések biztosításában;
 • biztosítja a szükséges intézkedések időben történő elfogadását a pediculosis azonosított gócainak megszüntetésére;
 • folytasson folyamatos magyarázó munkát a szülőkkel és az iskolai tanulókkal a fejtetvesség megelőzésére irányuló intézkedésekről, különféle formák felhasználásával (emlékeztetők, diktációk, nyilatkozatok terjesztése, szülői értekezletek stb.).

Felhívjuk az egészségügyi szervezetek és a gyermekintézmények lakosságának és egészségügyi dolgozóinak figyelmét a tetű gócainak időben történő azonosítására és rehabilitációjára, különösen az ünnepek után, amikor a gyermekek aktív kommunikációja zajlik nyilvános rendezvényeken.

A város lakosságának, és különösen azoknak a szülőknek az ismereteinek növelése érdekében, akiknek gyermekei szervezett csoportokba járnak, bemutatjuk a „Van-e gyermeknek fejtetvek? Mi a teendő? "," Megelőzés és a fejtetű elleni küzdelem ".

Függelék: emlékeztető „Vannak-e a gyermeknek fejtetvek? Mi a teendő? "," Megelőzés és a fejtetű elleni küzdelem ".

A gyermeknek fejtetve van?

Mit kell tenni?

Feljegyzés a szülők számára

Kérjük, vegye nyugodtan, és válasszon egyet
kényelmes lehetőség az Ön számára.

Az első lehetőség az önfeldolgozás

1. Vásároljon a gyógyszertárban bármilyen gyógyszert a tetű (tetű) kezelésére.

2. Kezelje a gyermek fejbőrét szigorúan a mellékelt utasításoknak megfelelően.

3. Mossa meg babáját szappannal vagy samponnal. Hajvágás lehetséges fiúk számára.

4. Mechanikus eszközökkel (kézzel szedje ki vagy fésülje ki finom fésűvel) távolítsa el az elhullott rovarokat és gödröket. A nits eltávolításához meg kell nedvesíteni a hajszálakat egyenlő mennyiségű vízből és 9% -os ecetből készített oldatban. Öblítse le a haját meleg vízzel.

5. Helyezze gyermekét tiszta fehérneműre és ruhára.

6. Mossa meg gyermeke ágyneműjét és holmiját külön-külön, vasalja meg vasalóval gőz segítségével.

7. Vizsgálja meg és szükség esetén kezelje az összes családtagot. Ne feledkezz meg magadról.

8. Jelentse a helyzetet annak a gyermekgondozási intézménynek az orvosának (nővérének), amelyhez gyermeke ellátogat, hogy végezzen egy sor tetűellenes intézkedést.

9. Ismételje meg a gyermek és az összes családtag vizsgálatát 7, 14, 21 nap elteltével, és szükség esetén végezzen ismételt kezeléseket a rovarok és gubacsok teljes kiirtásáig..

A második lehetőség az egészségügyi ellenőrző ponton történő feldolgozás

Ha nem tudja maga elvégezni a kezelést, vagy szakmai segítséget szeretne kapni, akkor vegye fel a kapcsolatot a Moszkvai Városi Fertőtlenítő Központ bármely egészségügyi ellenőrzésével, és minden bizonnyal segítséget nyújt Önnek. Az egészségügyi folyosókon történő feldolgozás ingyenes.

Előzetesen telefonon adja meg az útvonalat az egészségügyi ellenőrző ponthoz és egy kényelmes időpontot a városi egészségügyi ellenőrző pontok helyének feldolgozásához:

Központi közigazgatási körzet - 4. rendeltetési hely, tel. 8 (499) 265-12-72, Nizhny Susalny per., 4A épület.

Északi közigazgatási körzet - 2. rendeltetési hely, tel. 8 (495) 485-40-34,

utca. Izhora, 21. ház.

Északkeleti közigazgatási körzet - 6. rendeltetési hely, tel. 8 (499) 183-62-

83., Jaroslavskoe autópálya, 9.

A harmadik lehetőség a megmunkálás független módszere

Gyermeke bőre, allergiás megbetegedései esetén, valamint 5 évesnél fiatalabb gyermekeknél végzik.

1. Kombinálja ki az élő rovarokat finom fésűvel, lehetőleg a fürdőszobában, és öblítse le forró vízzel.

2. Finoman dolgozza fel a hajszálakat, anélkül, hogy megérintené a gyermek fejbőrét, felére hígítva vízzel, 9% -os asztali ecettel, és kézzel vagy fésűvel távolítsa el a hajszálakat. Ugyanazzal az oldattal megnedvesített vattát tehet a fésűre, hogy javítsa a gubacsok leválását..

3. Mossa meg gyermeke fejét és testét baba szappannal vagy samponnal.

4. Mossa meg a baba fehérneműjét, ágyneműjét és ruháit külön-külön, vasaljon gőzölős vasalóval.

5. Vizsgálja meg, és ha rovarokat észlel, kezelje az összes családtagot. A felnőtt családtagok kezelésére használjon tetvek elleni készítményeket, amelyek megvásárolhatók a gyógyszertári láncban.

6. Ismételje meg a gyermek és az összes családtag vizsgálatát 7, 14, 21 nap után, és szükség esetén végezzen ismételt kezeléseket. Ha rovarokat és rovarokat találnak, kezeljék újra, amíg azok teljesen ki nem pusztulnak..

Megelőzési és védekezési intézkedések a tetű ellen

Feljegyzés a lakosság számára

A pediculosis vagy a tetű a parazitizmus a tetű személyén, amely a véréből táplálkozik. A tetveknek három típusa van: ruházat, fej és szemérem.

A testtetvek járványügyi szempontból a legveszélyesebbek, mivel tífusz, visszatérő láz, Volyn-láz hordozóivá válhatnak. Ha egy beteg ember véréből táplálkozik, a testtetvek, ha megharapják, átadhatják e fertőzések kórokozóit egy egészséges embernek..

A tetű a legnagyobb (legfeljebb 5,0 mm nagyságú), a vászon és a ruhák redőiben és varrataiban él, ahol tojásokat rak, amelyek a szövet rostjaihoz, valamint az emberi test szőréhez tapadnak. A kifejlett tetvek átlagos élettartama 35-45 nap. Élete során legfeljebb 400 tojást rak le. A testtetvek 2-3 napig életképesek maradnak az emberen kívül, amikor a hőmérséklet 7 napra csökken.

Fejtetű - (3,5 mm-ig terjedő méret) a fejbőrben él és szaporodik, lehetőleg a halántékon, a fej hátsó részén és a koronán. Az életciklus a tojástól (nit) a felnőttig 25-35 nap, életenként legfeljebb 140 petét rak le. A tulajdonos testén kívül egy napon belül meghal.

A pubic tetű - (mérete legfeljebb 1,5 mm) a szemérem, a szemöldök, a szempillák, a bajusz, a hónalj haján él. Jelentős számmal a rovarok elterjedhetnek a test teljes alsó részén, különösen a gyomorban, a harapások után jellegzetes cianotikus nyomok maradnak. A nőstény életében körülbelül 50 tojást rak. A várható élettartam körülbelül egy hónap. Az embereken kívül a szeméremtetű 10-12 órát él.

Az emberek testtetvekkel és fejtetvekkel történő fertőzése szervezett csapatban, zsúfolt helyeken (tömegközlekedés, úszómedencék, nyilvános rendezvények) történt, tetves személyekkel való érintkezés útján történik, amikor együtt élnek egy családban, lakásban (közös fésűk, kefék, ágyneműk, ruhák stb. Használatával)..) A pubicus tetvek intim kontaktus útján terjednek.

A fejtetvek fő tünetei a viszketés, karcolással jár. A karcolás gyakran hozzájárul a másodlagos bőrbetegségek előfordulásához: pustuláris elváltozások, dermatitis, bőr pigmentáció, ekcéma, egyeseknél allergia alakul ki. Előrehaladott esetekben "koltun" alakulhat ki - a gennyes-serózus szekréció összefonódása és ragasztása a fején, a bőrfelületet kéreg borítja, amely alatt síró felület van.

A fejtetvek megelőzésének fő intézkedése a személyes higiénia szabályainak betartása.!

A tetű megelőzéséhez szükséges: rendszeres mosás (7-10 nap alatt legalább 1 alkalommal), fehérnemű és ágynemű cseréje és mosása, a felsőruházat, ruhák, ágyneműk szisztematikus tisztítása, a helyiségek rendszeres takarítása; végezzen rendszeres hajvágást és a fejbőr napi fésülését.

Intézkedések a fejtetvek ellen.

Ha a szekrény fejtetvessége gyanúja merül fel, akkor vegye fel a kapcsolatot egy egészségügyi intézménnyel (poliklinika, dermatovenerológiai szakrendelés), amelynek egészségügyi dolgozója kérelmet nyújt be a közigazgatási körzet fertőtlenítő állomására dolgok és lakások feldolgozására, vagy forduljon lakóhelye fertőtlenítő állomásához..

A fejtetvekkel a kezelés önállóan is elvégezhető, amelyhez tetvek elleni gyógyszert kell vásárolnia egy gyógyszertárban vagy egy szaküzletben, és szigorúan az utasításoknak megfelelően el kell végeznie a fej kezelését. Feldolgozás és samponozás után a nits jobb eltávolítása (hámozása) érdekében meg kell nedvesítenie a haját 9% asztali ecettel, amelyet felére kell hígítani vízzel, és óvatosan kifésülni kell finom fésűvel. Szükség esetén a kezelést 7 naponta megismételjük a rovarok és a gubacsok teljes kiirtásáig.

Bőrbetegségek, allergiák és 5 évesnél fiatalabb gyermekek jelenlétében, amikor a pediculosis elleni gyógyszerek alkalmazása nem kívánatos, a tetvek és a gubacsok mechanikus fésülését gyakori fésűvel végzik. Hajvágás lehetséges a gyermekek számára.

A fejtetvekkel történő kezeléssel egyidejűleg az alsóneműt és az ágyneműt is cserélik a későbbi mosással, az ágyneműt és a felsőruhát gőzölős vasalóval vasalják.

Ha szeméremtetűre gyanakszik a következmények kezelésére és kezelésére, forduljon a lakóhely dermatovenerológiai szakrendelőjéhez.

Konzultációt és szakmai segítséget kaphat a fejtetvek kezeléséről az Állami Egységes Vállalkozás "Moszkvai Városi Fertőtlenítő Központ" fertőtlenítő állomásain..

A fejtetvek vizsgálata a kórházakban

Az egészségügyi intézmények feladata a tetvek rutinvizsgálata az emberek állandó nagy összejövetelein: óvodák, középiskolák, egészségügyi intézmények, javító telepek, ipari vállalkozásoknál.

 • A vizsgálatok során végzett műveletek algoritmusa
 • A műveletek algoritmusa a feldolgozás során

A vizsgálatok során végzett műveletek algoritmusa

A fertőzés és terjedésének legjobb megelőzése a rutinvizsgálat. Ez lehetővé teszi a tetvek felismerését a fertőzés korai szakaszában, olyan terápiás intézkedések végrehajtását, amelyek megállítják a betegség terjedését.

Mikor kell ellenőrizni

A tetvek és a gödrök ellenőrzésére akkor kerül sor, ha:

 • Tetvek vagy nits találhatók a fejbőrön;
 • A páciens viszketésre panaszkodik, rosszabb éjszaka;
 • A fej hátsó részén, a fülek mögött harapásnyomok láthatók;
 • A fején gennyes gyulladás látható.

A beteg fejtetvességének vizsgálatát hosszú és gyakori fogú fésű segítségével végezzük.

Ellenőrzési gyakoriság

A betegség szűrését szakorvosok végezhetik: gyermekorvos, terapeuta, fertőző betegségek specialistája, bőrgyógyász, valamint ápoló vagy mentős.

Az egészségügyi előírások és szabályok szerint kötelező vizsgálatokat és betegségvizsgálatokat végeznek náluk:

 • Árvák vagy szülői gondozás nélkül maradt gyermekek, akik árvaházakban, bentlakásos iskolákban és árvaházakban élnek;
 • Azok a gyermekek, akik először lépnek be az óvodába, vagy hosszú (7 napnál hosszabb) távollét után térnek vissza oda;
 • Nyári egészségügyi táborokba, szanatóriumokba, panziókba járó gyermekek;
 • Személyek a szabadságelvonás helyein, ideiglenes fogva tartási helyeken;
 • A fekvőbeteg-kezelésbe belépő állampolgárok.

A poliklinikai vizsgálatot különböző időközönként végzik bizonyos korosztályok esetében:

 • 6 év alatti gyermekek - havonta;
 • Iskoláskorú gyermekek - vakáció után;
 • Felnőttek: önorvoshoz fordulás esetén a család egyik tagjának megbetegedése esetén nyaralás vagy gyógyulás idején.

Ha fejtetveket észlelnek a tanteremben, a csoportban, a munkacsoportban, akkor egy nem tervezett ellenőrzést hajtanak végre.

A fejtetvekkel fertőzött személyt el kell különíteni.

Milyen rendezvényeket tartanak

A beteg tetvének vizsgálatát orvosi intézményekben (különösen egy poliklinikában) a "Betegkezelési protokoll" szerint végzik.

Algoritmus a fejtetvek kimutatására (a vizsgálatot orvos vagy nővér kesztyű segítségével végzi):

 1. A beteg haját kibontják, fésülik.
 2. Fésű és nagyító segítségével megvizsgálják a fejbőrt. Ebben az esetben először az occipitalis és temporalis részeket ellenőrizzük..
 3. A fehérneműt ellenőrzik.
 4. 10 évesnél idősebb betegeknél ellenőrizzük a hónalj és a szemérem területét.

Az ellenőrzés végén el kell dobni a kesztyűt, fertőtleníteni a fésűt speciális oldatban.

A tetvek kimutatásának tényét a 058 / y "Sürgősségi üzenet fertőző betegségről" formában rögzítik. A tanúsítvány feltünteti a tetűfertőzés típusát: fej, ruházat, szemérem, vegyes. A betegség kialakulásának szakaszát leírják: nits (tojás) vagy rovar (tetű).

A műveletek algoritmusa a feldolgozás során

Fertőtlenítési intézkedéseket a tetvek észlelésekor a vállalkozás vagy az intézmény egészségügyi személyzete hajt végre. Ha a betegség otthon jelentkezett, akkor a kezelést a lakosság erői végzik, utasítást követően. Az egészségügyi és járványügyi szolgálat alkalmazottai véletlenszerű ellenőrzést végeznek. A fejtetvek kimutatására vonatkozó intézkedéseket az 1998. november 26-i 342. sz. Végzés szabályozza "A tífusz megelőzését és a fejtetvek elleni küzdelmet célzó intézkedések megerősítéséről".

Fertőtlenítés

A pedikulózisban szenvedő betegek kezelését poliklinikán végzik. Először meg kell szereznie a beleegyezését. A helyiséget, ahol az eljárást végzik, jól szellőztetni kell. Ráadásul nem alkalmazható terhes nők, vajúdó nők és szoptató anyák, valamint gyermekek számára, amíg el nem érik az 5 évet.

A fejbőr kezelése tetűvel a következőképpen történik:

 1. A hajat kevés, 38 ° C-ra melegített vízzel nedvesítik meg.
 2. A haj kezelését tetvek elleni gyógyszerrel végzik.
 3. A hajat műanyag kendő borítja, és szövetet tesznek rá. Az eljárás 20 percet vesz igénybe.
 4. Ezután meleg vízzel mossuk és ecettel leöblítjük (6% vagy 9%).
 5. Fésülés finom fogú fésűvel.
 6. Újra leöblítette és törölközővel letörölte.
 7. A megmosott hajat megvizsgálják, hogy nincsenek-e rajta gödrök. Ha számuk kicsi, akkor mechanikusan eltávolítják őket. Ha sok a nits, a fejet 9% -os ecetoldattal kezeljük, ismét 20 percig fedjük le a fejet egy sállal. Ismételt dezinsekciót hajtunk végre. Nem kell hajszárítóval szárítania a haját, mivel a hő csökkenti a gyógyszerek gyógyhatását.
 8. Az eljárás végén a beteg fehérneműjét és ruházatát a fertőtlenítési kamrába küldik.

Ne használjon fésűt a kártevők elleni védekezés előtt. A beteg által használt ruhákat és háztartási cikkeket szintén tetvek elleni készítményekkel kell kezelni.

A fertőtlenítéshez használt fésűt forrásban lévő vízzel vagy 70% -os alkohollal felöntjük. Ha vegyes, ruházati vagy szeméremtetűvel fertőzés lép fel, akkor a ruhákat 15 percig szódaoldatban forralják. Feldolgozás után meg kell vasalni vasalóval..

A beteg beleegyezésével a hajat levágják és megégetik.

Újrafeldolgozás

Ismeretes, hogy nincs olyan gyógyszer, amely képes megölni a niteket. Ezért még mechanikus eltávolításuk gondos elvégzése után sem garantálható, hogy a hajszálak ne maradjanak a hajban. A visszaesés elkerülése érdekében a kezdeti kezelés után 2 héttel újra kezelik a tetűket. A módszertan nem különbözik az első lépéstől.

A pediculosis nagyon veszélyes betegség. A fertőzés kockázata a viselőjével való érintkezéskor eléri a 90% -ot, a szokásos dolgok és hajápolási cikkek használata esetén pedig a 100% -ot. Ezért nagyon fontos betartani a személyes higiénia szabályait, nem pedig mások fésűit és ruháit használni..

Hogyan vizsgálják a fejet a tetvek után: a cselekvések és ajánlások algoritmusa, a tetvek kimutatása

A rendszeres fejvizsgálatok megbízható módon megakadályozzák a fej tetvét..

Lehetővé teszik a paraziták jelenlétének észlelését, még mielőtt a rovarok aktívan szaporodnának, és bosszantani kezdenék az embert..

A jó fizikai vizsga készségeket, tudást és egyszerű felszerelést igényel, és nem végezhető el véletlenszerűen.

Ezeket a szükséges feltételeket ebben az anyagban részletesebben leírjuk. Tehát hogyan lehet ellenőrizni, hogy vannak-e tetvei vagy sem?

Tünetek

A tetvek által megharapott enzim viszketést okoz, ami nagyon súlyos lehet annak a ténynek köszönhető, hogy a rovarok nagy csoportokban élnek és sok csípést okoznak.

A harapás helyén sok embernek vannak kiütései - papulák, hasonlóak a szúnyog- vagy poloskacsípésekhez, de méretük általában kisebb, kivéve az allergiás eseteket, amikor a kiütés jelentős lehet.

A papulák viszketése még a folyamatos karcolással sem múlik el, ami provokálja a túlnövekedésüket, bőrpírjukat, szennyeződéssel és gennyesedéssel.

A tetvek nem mindig mutatják ezeket a tüneteket. Azoknál az embereknél, akik nem hajlamosak allergiás reakciókra viszketés jelenlétében, nem alakulhatnak ki papulák. Különösen ellenálló testű embereknél nem tapasztalhat viszketést.

Néha a tetű tünetei összetéveszthetők a seborrhea vagy a rüh jeleivel. Ez azt jelenti, hogy nem mindig lehet időben észrevenni a fejtetveket, és diagnosztizálásának egyetlen megbízható módja a fej vizsgálata..

Gondolja át, hogyan ellenőrizheti magát tetvek után, és vizsgálja meg rokonait és barátait.

A fejtetvek vizsgálata: otthoni cselekvési algoritmus

A tetvek nagyon kicsiek és szabad szemmel nehezen láthatók, főleg sötét hajon. Ezen túlmenően nagyon mozgékonyak és könnyen elrejtőznek a hajszál mélyén, amikor a tulajdonos a veszély első jeleire mutat..

De petéik - gödrök - világos színűek, és alaposan a hajhoz vannak erősítve. Mivel a tetvek hosszú ideig soha nem hagyják el a fejüket, a gödrök jelenléte alapján következtetni lehet szüleik lakóhelyére.

Térjünk át részletes útmutatásokra arról, hogyan találhat tetveket magadban. Az ellenőrzéshez jól megvilágított helyet kell választania - ezen a területen a fénynek erősebbnek kell lennie, mint a természetes, vagy polclámpából származhat. Egy világos asztali lámpa jól működik.

Először meg kell oldania a haját, ha hosszú. A fürtöket nem szabad összekuszálni és keresztezni. Különleges stílus nem szükséges a fejtetvek vizsgálatához.

Ezután egy gyakori fogú fésűt és egy nagyítót vesznek kézbe. Egy fésű minden egyes szálhoz eljut, amely a nagyító alatt teljes hosszában látható.

Ezt követően nem lesz felesleges ellenőrizni a mindennapi ruhákat és ágyneműt az ott letelepedő testtetvek után. Különös figyelmet fordítson a belső gyűrődésekre.

Első pillantásra a nits és a korpásodás hasonló formációknak tűnhet, de a valóságban nem nehéz megkülönböztetni őket - ha a fehér korpás pelyhek könnyen letisztulnak a hajról, akkor a gödröket külön titokkal rögzítik hozzájuk, amelynek köszönhetően még fésű segítségével sem mindig választhatók szét.

Azt is meg kell tudni különböztetni a halott gödrök és az élők között. Az élő tetűtojások kékes színnel világítanak, az elhalt tojások fény alatt unalmasak és szürkék maradnak.

Az ellenőrzés nem kívánatos magának, nagyon kényelmetlen, és ilyen megközelítés esetén lehetetlen az egyes szálakat alaposan megvizsgálni, ezért egy ilyen önvizsgálat során észrevétlenek maradhatnak a fejtetvek fejlődésének jelei. Jobb, ha az ellenőrzést harmadik fél végzi.

Ellenőrzés után fertőtleníteni kell a fésűt úgy, hogy néhány percig 70% -os alkoholos oldatba mártja, vagy forrásban lévő vízben tartja. Tudjon meg többet arról, hogyan kell kezelni a fésűt a fejtetvek után.

Orvosi vizsgálat

Az egészségügyi intézményeknek rendszeresen ellenőrizniük kell a lakosság fejfájás-fertőzését a nagy csoportok állandó kapcsolatfelvételének minden helyén: iskolákban, óvodákban, javítóintézetekben, orvosi kórházakban stb..

Az ilyen ellenőrzések gyakoriságát és magatartásuk szabályait az egészségügyi és járványügyi előírások tartalmazzák..

A SanPiN 3.2.1333-03 3.12. Bekezdése szerint a következő populációs csoportokat kell rendszeresen megvizsgálni tetvek szempontjából:

 • Az árvaházakban és a bentlakásos iskolákban élő gyermekeket hetente egyszer ellenőrzik a tetű miatt;
 • Kórházi betegek fekvőbeteg-kezelésre történő felvételkor;
 • A vállalkozásokban és intézményekben dolgozó állampolgárokat a tervezett orvosi vizsgálat során ellenőrzik;
 • A társadalombiztosítási intézményeket havonta kétszer ellenőrzik;
 • Az iskolákat és a felsőoktatási intézményeket negyedévente egyszer ellenőrzik. Az iskoláknak az iskolai szünetek után és a tanév végén is vizsgálatokat kell lefolytatniuk..

A fej vizsgálata mellett a ruhákat is ellenőrzik a testtetvek szempontjából..

A vizsgálatot csak orvosi szakemberek végezhetik.

Most már tudja, hogyan kell ellenőrizni, hogy vannak-e tetvek a fején, és ismeri a populáció egyedi és tömeges szűrésének módszereit.

 • A tetvek kerülnek-e a festett hajra, és mi a sajátossága a kezelésnek és a tetvek elleni gyógyszerek kiválasztásának?
 • hogyan lehet eltávolítani a gödröket és a tetveket a hosszú hajról anélkül, hogy "nulla" fodrászhoz folyamodnánk?
 • mit kell tenni, ha tetvek jelennek meg a fején? Első és későbbi cselekvések!
 • a szemed sáros medencéje vagy a szempillák tetve;
 • mit kell használni a fej parazitáinak leküzdésére: mitől félnek a tetvek és a nits?
 • a fejtetvek kezelése terhes nőknél, valamint szoptató anyáknál: hogyan lehet biztonságosan eltávolítani a káros parazitákat?
 • fejtetvek felnőtteknél: a fertőzés okai, valamint a tetvek és a nits kezelésének módja?
 • a legjobbak közül a legjobb: gyógyszerek a tetű megelőzésére;
 • a fejtetvek következményei, vagy miért veszélyesek a tetvek?

Hasznos videó

Hasznos videó a fejtetvek észleléséről:

Soha ne hagyatkozzon teljes egészében a rutinszerű egészségügyi ellenőrzésekre, mivel a legtöbb régióban ritkák és felszínesek. Ha azt gyanítja, hogy Önnek vagy családtagjának tetve van, akkor minél előbb végezzen vizsgálatot..

A fejtetvek fókuszának megfigyelési ideje 1 hónap

10 nap alatt 1 alkalommal vizsgálatot végez a fejtetvesség miatt a járványban. Számolja meg a kandallót

fertőtleníteni kell negatív eredmények esetén háromszorosára

felmérés. A kandallók rehabilitációjának ellenőrzését a fertőtlenítési osztályok végzik

(fertőtlenítő) állami egészségügyi és járványügyi felügyeleti központok, fokális osztályok

fertőtlenítő állomások vagy GUDP fertőtlenítése.

3.4. Ambuláns orvosi dolgozók

intézmények, kórházak, árvaházak, árvaházak, gyermekek

óvodai intézmények, általános és szakmai intézmények

oktatási, társadalombiztosítási intézmények,

orvosi vállalkozások tulajdonjoguktól és

tanszéki hovatartozás szükséges aktívan

- a fejtetűvel rendelkező személyek azonosítása az orvosi ellátás során és

megelőző vizsgálatok lefolytatása.

A fejtetvek ellenőrzése a következőktől függ:

3.4.1. Általános és szakmai intézmények hallgatói

oktatás - évente legalább négyszer minden vakáció után,

havonta - szelektíven (legalább négy-öt osztály) és 10-15-ig

napokkal a tanév vége előtt. A vizsgálatokat orvos végzi

az intézmények személyzete a tanárok esetleges bevonásával.

3.4.2. Internátus diákok, óvodában élő gyerekek

otthonok, gyermekotthonok stb. - heti. Az ellenőrzés lefolytatja

orvosi személyzet oktatók bevonásával.

3.4.3. Gyermekegészségügyi intézményekbe utazó gyermekek,

a munkaügyi és pihenőtáborokat az indulás előtt orvos vizsgálja meg

a poliklinika alkalmazottai a lakóhelyen. Míg bent van

pihenőhelyeket, a gyerekeket a tábor orvosi személyzete megvizsgálja

minden mosás előtt és a városba való visszatérés előtt (1-3 nappal előtte).

3.4.4. Az óvodába járó gyermekek minden nap

az intézmény egészségügyi személyzete (orvos, nővér) vizsgálja.

3.4.5. Vállalkozások alkalmazottai, a vidéki területeken is

terepen, a klinika egészségügyi dolgozói és (vagy)

orvosi egységek évente 1-2 alkalommal orvosi vizsgálatok, orvosi vizsgálatok során.

3.4.6. Személyek a szociális intézményekben

ellátás, amelyet az egészségügyi személyzet havonta 2 alkalommal vizsgál meg.

3.4.7. A betegek kórházba kerültek,

a felvételi osztály ápolója vizsgálja meg, és mikor

hosszú távú kezelés - az ápoló az orvosi osztályokon nem

ritkábban, mint 10 alkalommal 1 alkalommal. A kórházi kezelés megtagadása

az alapbetegség az azonosított tetű miatt.

3.4.8. A szállókban élő személyeket a

negyedévente. A vizsgálatot orvos végzi

alkalmazottak oktatók, parancsnok stb. bevonásával.

3.4.9. Kezelés-profilaktikus orvosi dolgozók

az intézmények kérelem benyújtásakor a betegek tetvét vizsgálják

orvosi segítség. Különös figyelmet fordítanak a kiküldött személyekre

fekvőbeteg-kezelésre, szervezett csoportokban (szanatóriumok,

szállókban élő pihenőházak, gyermekgondozási intézmények),

magányos idősek, krónikus betegek, fogyatékkal élők, személyek nélkül

egy bizonyos lakóhely stb..

3.5. Egyidejű tömeges vizsgálatok lefolytatása

szervezett kollektívák és szervezetlen lakosság által

járványügyi indikációk a területi egészségügyi hatóság határozatával

hogy segítsen az orvosi és megelőző intézmények dolgozóinak vonzódásban

orvostanhallgatók, orvostanhallgatók,

a Vöröskereszt és a Vörös Félhold Társaság aktivistái és mások

3.6. A fejtetvek vizsgálatának elvégzéséhez szükséges

jól megvilágított munkahely, nagyító, amely lehetővé teszi, hogy lássa, hogyan

szőrös testrészek és ruházat.

Vizsgálja az embereket a tetvek után, különös figyelmet igényel

- a fej vizsgálatakor - a temporo-occipitalis régiókban;

- ruhák és fehérneműk vizsgálatakor - varratok, redők, gallérok szempontjából,

A tetvek miatt vizsgált emberek listáját nem állítják össze.

3.7. Ha testtetveket vagy azok petéit találja, és

vegyes tetűket sürgősen telefonon kell hívni

az állami egészségügyi és járványügyi felügyeleti központok fertőtlenítési osztályainak (osztályainak) szakemberei,

a fertőtlenítő állomások fokális fertőtlenítésének osztályai vagy a GUDP feldolgozás céljából

olyan emberek, akiknél diagnosztizálták a tetűket. Számvitel és regisztráció

az ilyen embereket az előírt módon hajtják végre.

3.8. Amikor a tetű magányos

idősek és fogyatékkal élők,

egészségügyi és kedvezőtlen körülmények, kollégiumok, tagok

nagycsaládosok, orvosi személyzet is pályázik

feldolgozás fertőtlenítőszerekben (fertőtlenítőszerekben) állami egészségügyi és járványügyi felügyelet,

a fertőtlenítő állomások fokális fertőtlenítésének osztályai vagy a GUDP.

3.9. A fejtetvek kimutatásakor a

kényelmes apartmanokat, a feldolgozást a lakosság végzi.

Az orvosi szakember ajánlásokat ad a tagok kölcsönös vizsgálatára

család és a tetvek elleni gyógyszerek használata.

3.10. Amikor információkat kap a fejtetvek kimutatásáról a személyekben,

orvosi intézmények irányítják

fekvőbeteg vagy szanatóriumi kezelés, az intézmény adminisztrációja

megtudja a nem kielégítő vizsgálat okait és intézkedéseket tesz a

otthoni higiénia (kapcsolattartás és szervezés vizsgálata

3.11. Amikor egy gyermekgondozási intézményben fejtetveket észlelnek

napi látogatási ütemezéssel a gyermeket eltávolítják a csapatból.

Az egészségügyi szakember tanácsokat ad a szülőknek

tetvek elleni kezelés otthon vagy kb

fertőtlenítés elvégzése az egészségügyi ellenőrző helyiségben. Gyermekfelvétel

a gyermekgondozási intézmény csak ellenőrző vizsgálat után engedélyezett.

3.12. Amikor bér vagy csoport (2 vagy több

esetek) fejtetvek szervezett csoportokban

kötelező epidemiológiai vizsgálatot végezzen. Amikor

az epidemiológiai vizsgálatok odafigyelnek a forrás azonosítására

- fejtetvekkel való fertőzés egészségügyi és higiéniai rendszeren (feltételek

mosáshoz, ágyneműcsere, fehérnemű, tárolási feltételek

felsőruházat, kalap stb.). A feldolgozás hatálya és módja

eseti alapon határozza meg az orvosi bizottság

fertőtlenítő, epidemiológus és egészségügyi orvos felügyeli

3.13. Amikor egy szervezett gyermeken kívül tetveket észlelnek

gyermekgondozó intézmény (kórházba történő felvételkor, a

rendelőintézet, otthoni ellenőrzés)

az óvodai intézmény köteles haladéktalanul elvégezni az alapos

az összes gyermek és a csoport személyzetének vizsgálata, amely

3.14. A tetvek elleni intézkedések megszervezéséhez, az

kontroll vizsgálatok pediculosis, epidemiológiai vizsgálat céljából

a fejtetvek eseteinek kivizsgálása szervezett csapatokban

a kommunális higiéniai osztályok szakembereit szükségszerűen bevonják,

gyermekek és serdülők higiéniája, foglalkozás-egészségügyi központ

3.15. Az anti-pediculosis megszervezésének szelektív ellenőrzése

a szervezett csapatokban zajló eseményeket orvos végzi

az állami egészségügyi és járványügyi felügyeleti központok fertőtlenítési osztályainak (osztályainak) alkalmazottai,

a fertőtlenítő állomások fokális fertőtlenítésének osztályai vagy a GUDP.

3.16. A tetvek elleni intézkedések megszervezése

a kiszolgált területet a fertőtlenítő állomáshoz, a GUPP-hez és

az állami egészségügyi és járványügyi felügyeleti központok fertőtlenítési osztályai (osztályai). Ellenőrzés az ő felettük

a szervezetet a központ főorvosához rendelik

3.17. Felelősség a tetvek ellen

rendezvények szervezett csoportokban, orvosi és egyéb

az intézményeket az intézmény adminisztrációja igazgatja.

Hogyan vizsgálják a fejet a tetvek után: a cselekvések és ajánlások algoritmusa, a tetvek kimutatása

Az Egészségügyi Minisztérium 342. sz

Így az ártalmatlannak tűnő pedikulózis egy társadalmilag veszélyes betegség, amely gyorsan járványsá alakulhat. Ne feledkezzen meg arról a veszélyről, hogy a betegség megzavarja a keringési és idegrendszer harmonikus munkáját. Ha pulmonalis trombus alakul ki, az végzetes..

A 342-es fejtetvekről szóló rendelést (a tetvek elleni csomagolás az egyik alkotóeleme) az Orosz Föderáció Egészségügyi Minisztériuma fogadta el 1998-ban. Cselekvése a fejtetvek és a tífusz járványa kórokozóinak átfogó küzdelme. A következő összetevőket tartalmazza:

 • A tífusz megelőzése.
 • A tetvek kezelése.
 • Harc a kórokozók ellen.
 • Intézkedések a közintézmények járványügyi helyzetének, egészségügyi és higiéniai körülményeinek javítására.

Részletesen elemezzük a tetvek elleni formázást, a fej tetvek sorrendjét.

Ellenőrzési módszerek

Parazita elleni védekezés

Az új SanPiN szerint a fejtetvek kezelése, a küzdelem módszerei a betegség típusától függenek.

 • A fejtetvek kezdeti szakaszában a paraziták mechanikus úton kiküszöbölhetők. Kifésülje a szálakat a hajszálakból egy speciális, hosszú, gyakori fogú fésűvel.
 • A lenvászontetűvel a dolgokat, ruhákat, ágyneműt kötelező hő- és vegyszerkezelésnek vetik alá. Mossuk 60 Celsius fok feletti hőmérsékleten fél órán át, vagy forraljuk 5 percig. Vasaljon gőzzel, különös figyelmet fordítva a hajtásokra, varratokra, zsebekre.
 • A pubic tetű a legkönnyebben eltávolítható. Borotválja le a szemérem, az ágyék, a nemi szervek, a végbélnyílás szőrszálait. Fertőtlenítőszerrel kezelje. A ruhákat, fehérneműt, ágyneműt, törölközőket magas hőmérsékleten mossák.

A védekezés kémiai módszere inszekticideket tartalmazó készítmények alkalmazását foglalja magában. Az anyagok megzavarják az idegrendszer működését, bénulást, korai halált váltanak ki. Speciális pediculicid gyógyszerekkel megengedett a fej, a dolgok, ruhák, helyiségek kezelése..

A tetvek megelőzése

E végzés 4. függeléke a következő intézkedéseket írja elő a tetvek terjedésének megakadályozására:

 • A lakosság rutinvizsgálata az egészségügyi dolgozók által óvodákban, iskolákban, szállókban, bentlakásos iskolákban, idősek otthonában stb..
 • A tetvek elterjedésének megakadályozásához szükséges feltételek megteremtése a kollektív életben: fürdők, zuhanyzók, melegvizes mosodák, egészségügyi ellenőrző pontok.
 • Megfelelő orvosi személyzet a vizsgálatokhoz.
 • Megfelelő intézkedések a pediculosis fertőzés gócaiban.
 • Magyarázó oktatási program a lakosság körében.

Diagnosztika

A diagnózis az elváltozás helyének orvos általi vizuális vizsgálatán alapul, majd fluoreszkáló lámpát használnak. Ha a szakember nem biztos benne, akkor a kórokozó típusának pontos meghatározásához meg kell erősíteni a vizsgálatot mikroszkóp alatt és tenyésztési vizsgálatot.

Wood lámpával sötét szobában az orvos megvizsgálja az elváltozást. A betegség által érintett területek élénkzölden villogni kezdenek.

Ez a hajszárító nem teljesen ismert, de ez az egyik leggyorsabb módszer a mikrosporia diagnosztizálására. A laboratóriumi kutatásokhoz az orvos óvatosan szikével kaparja el a mérleget, és mikroszkóp alatt továbbítja az anyagot vizsgálatra. Az eljárás előtt 96% alkohollal kell kezelni az érintett területet. Csak a pikkelyeket veszik a sima bőrből, és a hajszálakra is szükség van..

Az összegyűjtött anyagot üveglemez alá helyezzük, 20% kálium-hidroxidot csepegtetünk, 30 perc múlva az eredmény mikroszkóp alatt megtekinthető. A pikkelyekben láthatók a micéliumszálak, a haj felszínén nagyszámú spóra található, amelyek kis gömbökhöz hasonlóan a teljes külső kerület mentén kapcsolódnak hozzá. Ez lesz az oka annak, hogy a hajnak nincs egyértelmű határa, homályosabb..

A diagnózis tenyésztési módszere lumineszcens és mikroszkópos vizsgálat után pozitív eredménnyel szükséges a gomba típusának meghatározásához. Ez segít meghatározni a leghatékonyabb kezelési taktikát. Az érintett területről gyűjtött mérlegeket tápközegbe helyezzük. Gomba jelenlétében a kolónia bolyhos korong formájában növekszik.

Vizsgálat tetvek után

A fejtetvekről szóló 342. sz. Rendelet szerint a tetvek elleni csomagolás elkerülhető a fertőzés terjedésének megakadályozásával. Az ellenőrzést tartják a legjobb megelőző intézkedésnek. Jól megvilágított helyiségben, nagyítóval vagy nagyítóval. Az orvosnak nagy figyelmet kell fordítania a fej hátsó részére, a halántékra és a homlokára..

A rendelet azt javasolja, hogy először a következő személyeket ellenőrizzék (ideális esetben évente négyszer):

 • óvodák, bentlakásos iskolák tanulói;
 • iskolák, közép- és felsőfokú szakmai intézmények hallgatói;
 • szervezetek, vállalkozások kollektívái;
 • a kórházba felvett betegek;
 • "közösségi lakások" és szállók lakói;
 • a betegekkel érintkező egészségügyi dolgozók.

Hogyan vizsgálhatja meg magát otthon?

A tetű azonosításának legegyszerűbb módja az önvizsgálat elvégzése..
A fejtetveket azonosíthatja, és saját maga ellenőrizheti a betegség jelenlétét otthon, mindenféle speciális eszköz és technika alkalmazása nélkül. Magukat a tetveket nehéz meglátni, különösen, ha az illetőnek világos és vastag haja van. De a hajszálon nagyon észrevehető a nits. Ezért az ellenőrzés hatékonysága érdekében világos szobába kell ülnie, és el kell kezdenie a vizsgálatot.

Ha a hajad hosszú, akkor legyen laza, simított és fésült. Ezután a hajat szálakra osztják, és mindegyik szálat megvizsgálják. Nagyítóval pontosan azonosíthatja a parazitát. Különösen körültekintően érdemes megfontolni a gyökérzónát, ahol a tetvek gyakrabban rögzítik a tojásokat. Ha egy személynél felnőttek vagy nits találhatók, a kezelést azonnal el kell kezdeni. A fertőzött terület feldolgozása mellett ágynemű, személyi higiéniai termékek, helyiségek.

342. számú tetűparancs: tetűellenes stílus

Sokan aggódnak az embert már sújtó paraziták elleni küzdelem miatt. A tetvek elleni csomagolás modern összetétele a következő:

 • Táska a beteg dolgainak összegyűjtésére: pamut vagy olajszövet.
 • Horganyzott tálca vagy vödör, ahol a hajat fertőtlenítik.
 • Olajkendő manipulációhoz.
 • Gumikesztyű.
 • Gyakori fém fésű.
 • Olló és / vagy hajvágó.
 • Alkohollámpa.
 • 2-3 kendő.
 • Eldobható ruha.
 • Pamut párnák.
 • Asztali ecet.
 • A tetvek elleni formázás fő elemei a szeméremtest és a fejtetvek megsemmisítésére szolgáló eszközök: Ovicidek egyetlen kezelésre: samponok, testápolók, emulziókoncentrátumok stb..
 • Neovicidek (nem teljes ovicid hatású szerek) 2-szeres kezelésre egy hét és tíz nap alatt. Ezek speciális szappanok, samponok és egyéb termékek.
 • A testtetveket elpusztító termékek: ovicidek és neovicidek.
 • Aeroszolok és számos egyéb szer, amelyet a helyiségek fertőtlenítésére használnak.

  Az orvosi személyzet műveleteinek algoritmusa

  A fejtetvek vizsgálati algoritmusa a következő műveleteket tartalmazza:

  1. A fejbőr vizsgálata. A hajat meg kell lazítani és megfésülni. Nagyítóval megvizsgálják őket nagyon erős fény alatt, különösen gondosan megvizsgálják a hajgyökereket, ahol a gödrök fel vannak erősítve, és ellenőrzik a papulák jelenlétét - a paraziták harapásának nyomait is. A vizsgálat a fej hátsó részén és a fül mögött kezdődik..
  2. A test bőrének vizsgálata. Ha a páciens testtetűvel vagy szeméremtetűvel rendelkezik, ezek nyomai megtalálhatók harapás és karcolás formájában, valamint a szőrszálakhoz rögzített gödrök formájában..

  A vizsgálatot kesztyűvel végzik, amelyet aztán hosszú és hosszú fogú fésűvel vagy fésűvel dobnak el. A padlót előzetesen ronggyal vagy olajszövet borítja. A fésűt munka után alkohollal sterilizálják.

  Semenova Victoria Viktorovna

  A San Epidem állomás orvosa. Moszkva

  Nem elég csak a hajat és a testet ellenőrizni, a ruhákat is meg kell vizsgálnod, mert a tetvek hézagokat hagyhatnak a varratokban.

  A tetvek elleni stílus használata

  A fejtetvekről szóló 342. sz. Rendelet szerint tetvek elleni formázást javasolunk az alábbiak szerint:

  • A kezelést végző személynek ruhát, védősálat és kesztyűt kell viselnie.
  • A beteget olajruhába csomagolják.
  • A páciens szemét hajtogatott törülközővel védik, több rétegben, hogy megvédjék a gyógyszerek bejutását.
  • Óvatosan kezelje a beteg haját egy termékkel, majd fedje le a fejét sapkával a gyógyszer használati utasításában meghatározott ideig.
  • A kezelés után a hajat folyó víz alatt le kell öblíteni..
  • Következő - a formázás részét képező sampon használata.
  • Miután a haj megszáradt, minden szálat ritkás fésűvel kell kifésülni a tojásért, az elhalt tetvekért.
  • A beteg újbóli vizsgálata az eljárás sikere érdekében.
  • A fésű kezelése alkohollal vagy forrásban lévő vízzel.
  • A helyiségek kezelése dezinsekciós kompozícióval.
  • A beteg holmiját speciális fertőtlenítés céljából speciális tasakba teszik.
  • A pongyolát, a kesztyűt, a processzor kendőjét, valamint az eljárás során használt egyéb eldobható tárgyakat külön zacskóba helyezzük és megsemmisítjük..

  Tünetek

  A tetvek által megharapott enzim viszketést okoz, ami nagyon súlyos lehet annak a ténynek köszönhető, hogy a rovarok nagy csoportokban élnek és sok csípést okoznak.

  A harapás helyén sok embernek vannak kiütései - papulák, hasonlóak a szúnyog- vagy poloskacsípésekhez, de méretük általában kisebb, kivéve az allergiás eseteket, amikor a kiütés jelentős lehet.

  A papulák viszketése még a folyamatos karcolással sem múlik el, ami provokálja a túlnövekedésüket, bőrpírjukat, szennyeződéssel és gennyesedéssel.

  A fejtetvek legkifejezettebb jelei a járhatatlan viszketés, kiütések, a tályogok megjelenése.

  A tetvek nem mindig mutatják ezeket a tüneteket. Azoknál az embereknél, akik nem hajlamosak allergiás reakciókra viszketés jelenlétében, nem alakulhatnak ki papulák. Különösen ellenálló testű embereknél nem tapasztalhat viszketést.

  Néha a tetű tünetei összetéveszthetők a seborrhea vagy a rüh jeleivel. Ez azt jelenti, hogy nem mindig lehet időben észrevenni a fejtetveket, és diagnosztizálásának egyetlen megbízható módja a fej vizsgálata..

  Gondolja át, hogyan ellenőrizheti magát tetvek után, és vizsgálja meg rokonait és barátait.

  Hatékony jogorvoslatok

  A stílus részeként a következő eszközök hatékonyak:

  • ecetoldat;
  • 20% benzil-benzonát emulzió;
  • piretrum por;
  • 5% bór kenőcs;
  • 0,15% karbofosz oldat;
  • por vagy fás szappan;
  • "Medifox";
  • lotion "Nytilon", "Lontsid", "Nittifor".
  • mosószóda;
  • "Medifox-Super";
  • 50% szulfidosz, karbofosz koncentrátum;
  • piretrum por;
  • 20% víz-kerozin-szappan emulzió.

  Osztályozás

  A zuzmó a betegségek egész csoportjának általános neve, főleg gombás jellegű..

  Két fő lehetőség van ennek a patológiának az elkülönítésére. Az első osztályozás a gomba által érintett terület alapján történik. Az ilyen típusú betegség három lehetőségre oszlik:

  • a sima bőr mikrosporiája;
  • fejbőr;
  • a körömlemezek károsodása (rendkívül ritka).

  Az orvosok további 3 patológiai formát azonosítanak, amelyeket a betegség kialakulását kiváltó kórokozó típusa szerint osztályoznak:

  1. Zoonotikus microsporia. A kórokozó a Microsporum gomba, amely élősködik az állatokon.
  2. Antropón. A kórokozók egy másik emberen parazitálnak.
  3. Geofil. A gombák a talajban élnek.

  A tetvek és a fejtetvek megelőzése

  Felülvizsgáltuk a 342. számú, tetvek elleni formázást. Végül nézzük meg, milyen hatékony megelőző intézkedéseket javasol ez a dokumentum:

  • Időszakos fürdés kötelező samponnal - legalább 10 naponta egyszer.
  • Ágyneműcsere - havonta legalább kétszer.
  • A ruhák, a személyes tárgyak szisztematikus mosása, amikor azok piszkosak lesznek, ezt követi a vasalással történő feldolgozás a "gőz" funkcióval.
  • Napi hajfésülés, szükség szerint hajvágás.
  • A felsőruházat tisztítása, betartásának szabályainak betartása.
  • Időszakos nedves tisztítás a házban.
  • Otthonának tisztán tartása.

  Az Orosz Föderáció Egészségügyi Minisztériumának 342. sz. Rendelete hatékony intézkedéseket kínál a fejtetvek és a tífusz megelőzésére, kezelésére és kimutatására. Tartalmaz továbbá egy speciális tetvek elleni formázást, amely segít gyorsan megbirkózni a problémával.

  A fertőzés jelei

  A tetvek több típusa okozza a fertőzést:

  • fejtetű;
  • vászontetvek;
  • szeméremtetű.

  A paraziták emberi vérrel táplálkoznak, képesek a tífusz terjesztésére, és veszélyt jelentenek az egész társadalomra. A különböző típusú tetvek fő tünetei hasonlóak egymáshoz, csak a paraziták lokalizációjának helye különbözik.

  1. A fejtetvek a fejbőrön parazitálnak, a fejbőrben élnek, a tojások a gyökerekhez közelebb lévő szőrszálakba kapaszkodnak, a tetvek és a niták hogyan néznek ki a fotón.
  2. A testtetvek az emberi testen kívül élnek, fészket építenek a redőkben, a ruhák varrataiban, az ágyneműben. Naponta körülbelül 4-szer esznek, ezért gyakran látogatják az emberi testet. A fehérnemű tetvek harapása a csomagtartón, az arcon található. Ne éljen a fején, a nemi szerveken.
  3. A pubicus tetvek leggyakrabban szexuális érintkezés útján terjednek. A pubis és a perineum szőrös része érintett. Súlyos fertőzés esetén paraziták találhatók a has, a mellkas, a hónalj, a szempillák haján.

  Az óvodák tevékenységének szabályozási szabályozása

  SanPin 2.4.1. A 3049-13 az óvodai oktatási intézmények egészségügyi és járványügyi követelményei.

  Az óvodáknak szánt Sanpin tartalmazza az óvodai nevelési szervezetek teljes követelményeinek felsorolását:

  • az óvodai nevelési intézmények elhelyezésének követelményei;
  • a terület karbantartásának és felszerelésének feltételei;
  • a belső helyiségek karbantartása és felszerelése;
  • helyiségek világítása (természetes és mesterséges);
  • a szellőzés, a fűtés, a vízellátás és a csatornázás biztosításának, felszerelésének és javításának szabályai;
  • a főzés és az élelmiszer-ellátás feltételei;
  • kiskorúak felvétele a csoportba;
  • alvás és ébrenlét;
  • testnevelés;
  • az alkalmazottak higiéniai szabályai.

  A SanPiN által szabályozott szabályok többsége kötelező. Néhányuk azonban használatra ajánlott, vagy a 2013 után épült vagy rekonstruált óvodákra vonatkozik..

  Moszkvában a SanPiN-t fel kell tüntetni az egyes szervezetek hivatalos webhelyein.

  A SanPiN 2.4.1.3049-13 "Egészségügyi és járványügyi követelmények az óvodai nevelési szervezetek működésének kialakításához, tartalmához és működésének megszervezéséhez" teljes szövege (2015. augusztus 27-én módosítva):

  Karantén időtartama

  Ha a gyermeknek tetve van otthon, akkor a szülőknek haladéktalanul tájékoztatniuk kell az óvodát az esetről, és otthon kell maradniuk. Ha az óvoda dolgozói fejtetveket fedeztek fel, akkor a tanár köteles erről értesíteni a szülőket, és teljesen elkülöníteni a gyermeket a csoport többi tanulójától, miközben igyekszik nem megijeszteni és tönkretenni a hangulatát..

  Ezt követően az egészségügyi dolgozó előre nem tervezett vizsgálatot végez a csoport összes tanulójával, fertőtleníti a helyiségeket. Ettől a pillanattól kezdve karantént hirdetnek meg. Ebben az esetben szabályozott eljárás van érvényben:

  1. A tanár köteles tájékoztatni a szülőket a fejtetvek észleléséről, a titoktartás betartásával (a fertőzött gyermek nevét nem közlik).
  2. Az óvodai nevelési intézmény vezetése értesíti a TsGSES-t a gyermek nyilvántartásba vételének helyén. Ha a csoportban több eset van, akkor az információt elküldik a kijelölt poliklinikára egy nyilatkozattal a fejtetvek fókuszáról.
  3. A szülőket utasítják.
  4. Az intézmény karantént vezet be 30 napos időtartamra.

  A karantén ideje alatt fertőtlenítő intézkedéseket hajtanak végre az óvodai nevelési intézményben, beleértve a fogvatartottak és az alkalmazottak napi vizsgálatát problémákra. A beteg gyermek csak akkor látogathatja az intézményt, ha a poliklinikából vagy az SES-ből felvételi igazolást nyújtanak be.

  Alapvető rendelkezések

  A tetvek megelőzésére vonatkozó jogszabályok változásának híre azonnal elterjedt Oroszországban. A parancs az azonnali elolvasás, hogy tudd, hogyan viselkedj egy adott helyzetben. A fejtetvekkel kapcsolatos egészségügyi szabályok leírják azokat az intézkedéseket, amelyeket az egészségügyi dolgozóknak meg kell tenniük a betegség járványának megelőzése és az alábbiak megelőzése érdekében:

  • a népesség megelőzés céljából történő vizsgálatát a felsőbb hatóságok által jóváhagyott terv szerint végzik;
  • minden óvodai nevelési intézmény, óvoda, árvaház, szanatórium, pihenőház, helyhez kötött szervezet, amelynek célja a gyermek egészségének megőrzése, tisztítószerekkel, fertőtlenítéssel, a személyes higiénia érdekében vannak ellátva;
  • elsősegélynyújtó állomások, más szervezetek, amelyek fejtetvek kezelésével, a helyiségek, dolgok fertőtlenítésével foglalkoznak, speciális felszerelést, technikát, eszközöket biztosítanak;

  A fejtetvekkel kapcsolatos SanPiN kötelező, figyelembe veszik a törvény új verziójának követelményeit.

 • Fontos Tudni A Maszkok Haj

  Mi a teendő, ha a szőrzet közben szőrszálak esnek

  Szülés után a nők gyakran szembesülnek a hajhullás problémájával. Ennek számos oka van. Hormonális zavarok, egészségtelen étrend és vitaminhiány. A haj és a fejbőr állapotát nemcsak az ápolás megléte vagy hiánya, hanem a nő érzelmi állapota is befolyásolja.

  Méz a haj növekedéséhez - mézmaszk száraz és zsíros hajhoz

  A méz az egyik legnépszerűbb népi gyógymód, amelyet otthoni hajerősítésre és hajhullás elleni küzdelemre használnak. A mézzel végzett hajkezelés nagyon hatékony.