Legfontosabb / Vitaminok

A sampon kémiai összetétele

Vitaminok

Natalja Kopnina fodrász-színész beszélt azokról a szabályokról, amelyeket be kell tartani a sampon kiválasztásakor.

© Bogdan Kurylo / iStock / Getty Images Plus Hogyan válasszunk sampont, hogyan kell megfelelően mosni a hajat

A samponok összetétele és funkciója

A sampont általában víz és felületaktív anyagok alkotják, valamint sűrítők, tartósítószerek, színezékek, illatanyagok és stabilizátorok. A felületaktív anyagok felelősek a haj tisztításáért a szennyeződéstől, a portól és a faggyútól. Emellett a samponok összetételében megfigyelhetjük a különféle gyógynövények, olajok és más növények kivonatait és származékaikat, amelyek egyfajta marketingfogásként szolgálnak, amely vonzza az ügyfeleket. Valójában mindez nem működik. A sampon létezik a hajmosáshoz és a tisztításhoz - ez az egyetlen, de nagyon fontos funkciója..

Mikor és milyen gyakran kell szulfátmentes samponokat használni

Valamivel ezelőtt mindenki szulfátmentes samponokat üldözött, és nem vette észre, hogy a lauril-szulfát (SLS) az a tisztítószer, amely megtisztítja a bőrt és a hajat a szennyeződéstől. A szulfátmentes samponoknak van hová lenniük, hiszen például a festett hajra kíméletesebb hatás ajánlott, de a fejbőrt nem lehet alaposan megtisztítani szulfátmentes samponnal.

Vannak, akik elkezdik használni ezt a sampont, és panaszkodnak arra, hogy ez nem megfelelő számukra: függőséget okoz, zsíros bőr, korpásodás vagy egyéb problémák, például viszketés. Ennek oka az, hogy a bőre mosatlan marad, mert hiányzik a fő mosószer. Csak habot vagy folyadékot kenjen és kenje végig a haján, de nem tisztítja meg a fejbőrét. Ha hetente egyszer használ szulfátmentes samponokat, mindenképpen mossa meg a haját szokásos szulfátos samponnal..

A sampon kiválasztása:

Kérjen tanácsot a fodrászától.

Építsen ezekre a szőrökre: festett vagy természetes, göndör vagy egyenes, olajos vagy száraz.

Határozza meg, mi a célja. Ne feledje, hogy a samponnak egyetlen funkciója van - a fejbőr és a haj tisztítása, ezért ne ragaszkodjon hozzá túlságosan.

Munkám során 3 típusú sampont használok:

mélytisztító sampon magas pH-szinttel - 7-től;

semleges, 5-ös pH-jú sampon, amely mindenkinek megfelel;

savas sampon alacsony pH-val - ez a sampon, amelyet professzionális munkára terveztek (színstabilizálás), nagyon gyengéden megtisztítja a hajat és hosszabb ideig megőrzi a haj színét.

Főleg samponokat kínálunk vásárlóinknak, amelyek pH-ja túlnyomórészt 5,5, és nagyon ritkán alacsonyabb. Szükség esetén magas ph ajánlott, miután konzultált a fodrászával.

© torwai / iStock / Getty Images Plus

Következetesség és szag

A sampon abszolút bármilyen konzisztenciájú lehet. Általános szabály, hogy a professzionális samponok közepesen vastagok. Minden a termékben lévő víz és egyéb anyagok koncentrációjától függ. De nem kell figyelni arra, hogy a sampon sűrű vagy folyékony-e. Például használok még egy porszerű sampont is, amelyet a kezedre teszel, vízzel megnedvesíted, habosra vered és a fejbőrre kened.

Ami az illatot illeti, személyesen kellemesnek kell lennie. Vannak márkák, amelyek a kompozíció természetes összetevőire összpontosítanak. Ezekben az esetekben a szag enyhe lehet..

A költség

A sampon ára nem olyan fontos. De azt javaslom, hogy olyan gazdag márkájú professzionális márkák termékeit válasszák, amelyek minőségi alapanyagokkal dolgoznak. Azt tanácsolom, hogy ne vásároljon sampont a tömegpiacon, hanem csak professzionális üzletekben, és kövesse hajmesterének tanácsát.

A sampon létezik a hajmosáshoz és a tisztításhoz - ez az egyetlen, de nagyon fontos funkciója..

Ajánlások a sampon kiválasztására a különféle hajtípusokhoz

Száraz és sérült hajra:

A sampon pontosan ugyanolyan lehet, mint bármely más típusú haj esetében, de az ápolás további lépéseinek eltérőeknek kell lenniük.

Színezett és kiemelt hajra:

Minden regeneráló és hidratáló sampon megtisztítja a hajat, hogy a maszkok és a balzsamok simán behatolhassanak, ami viszont befejezi a gondozást. Maga a sampon nem fog működni. Gondolj arra, hogy csak mostál hajat.

Sampont használunk színes hajra, mert gyengéden tisztítják a hajat, és segítenek megtartani az árnyékot rajta. Ezek a termékek gyakran szulfátmentesek. Használatuk után kondicionálóra vagy maszkra is szükség van..

Kétféle sampon létezik a kiemelt, szőke és fehérített hajra..

Az első típus a szín nélküli sampon, amelynek célja a sók, fémek és klór szennyeződésének eltávolítása a hajból, amelyeket csapvíz tartalmaz. Ezek a samponok segítenek minél jobban megőrizni a haj minőségét, és hajlamosak egy kicsit kiemelni a szőkét..

A második típus a lila vagy kék színű sampon, amely igazítja a színt, de sajnos hajlamos a haj szárítására. A pigment végül megtelepszik a hajában, és a későbbi világítás során el kell távolítani, akár porral, akár mosással. Ezért jobb, ha a balzsamokat részesíti előnyben, amelyek célja a szőke tisztábbá tétele, a sárgaság és a bőrpír semlegesítése..

A szőkéknek és a sérült hajúaknak is vigyázniuk kell a volumenöblítő samponokkal, mivel fellazítják a pikkelyeket és károsíthatják a hajat. Jobb, ha teljesen lemondasz róluk.

© Mike Kemp / Getty Images

Lépésről lépésre a samponozáshoz

Alaposan és bőségesen nedvesítse meg a hajat és a fejbőrt vízzel.

Vigyen sampont a kézre, dörzsölje a tenyerébe, amíg hab képződik, adjon hozzá egy kis vizet, kenje be a fejbőrre és masszírozza.

Annyit hagyunk a fejbőrön, amennyit a gyártó javasol (általában 1-3 perc).

Lemossuk, és ugyanezt az eljárást másodszor is megismételjük. Fontos, hogy ne habozzon vagy dörzsölje a haját, amikor leöblíti a sampont. A haj tisztításához elegendő víz áramlik. És ne feledje: nem a samponnal kell jól megmosni a hajat, hanem egy emberrel.

Vigye fel kétszer a kondicionálót vagy az első alkalommal a maszkot, a második alkalommal a kondicionálót. A tartási időt a címkén feltüntetjük, megfigyeljük, hogy az összes szükséges alkatrész működjön. Nem kell hosszabb és kevesebb ideig tartania.

A haj ápolásához mindig hagyja abba a lemosó balzsamot vagy a balzsamot.

Egyesek számára a tanács furcsának tűnik, de sokan valóban nem tudják, hogyan kell helyesen mosni a hajukat.

A 2 az 1-ben, a 3 az 1-ben termékek hatékonyak??

Véleményem szerint a tömegpiaci 2 az 1-ben és 3 az 1-ben sampon cumi. Nem tisztítják meg megfelelően a fejed, és nem tesznek jót a hajadnak. Személy szerint nagyon szeretem az új formájú - coowing - samponokat. Ez nem szokásos kondicionálóval történő samponozás, hanem speciálisan a fejbőr kíméletes tisztítására lett kifejlesztve. Alkalmas azoknak, akik naponta mossák a hajukat anélkül, hogy kiszárítanák és elősegítenék a szín hosszabb megőrzését. Különösen jó színes hajra, száraz és göndör hajra.

Csak ne felejtsük el, hogy szokásos samponnal mossunk hajat, és hetente egyszer használjunk kiváló minőségű maszkokat és balzsamokat..

© ONOKY - Fabrice LEROUGE / Brand X Pictures / Getty Images

A legjobb samponok: a szakértő választása

Paul Mitchel Forever szőke sampon vagy Joico Blond Life. Ezek a szőkék a szőkék számára eltávolítják a fémsókat, fehérítenek a hajból, és vizuálisan is könnyebbé, tisztábbá és fehérebbé varázsolják a hajat, és segítenek a szőke tisztántartásában a következő festésig..

Tigi Bed Head Urban Anti + Dotes 2 gyógyulás. Színezett vagy sérült hajúak számára alkalmas. Ügyfeleink egyik kedvence. Jól tisztítja a hajat anélkül, hogy kiszárítaná.

A Tigi Copyright Care tonizáló sampon egyike azon kevés tonizáló samponoknak a szőkék számára, amelyek hűvös árnyalatot adnak és nem szárítják a hajat.

A Tigi Copyright Custom Care hidratáló sampon sokoldalú hidratáló sampon. Tökéletes festett hajra, mivel óvatos a színnel. Ugyanabban a sorozatban van kondicionáló és hidratáló emlékeztető - igazi must have, bestseller és vendégeink kedvence..

Redken All soft mega. Szuper erős tápláló sampon szőkéknek, barnáknak és sérült hajúaknak. Jól helyreállítja, segít megőrizni a nedvességet a hajban, és nem szárítja ki.

Joico K-pak sampon. Ez az alapja a mély haj rekonstrukciójának a K-pak rendszer alkalmazásával. Figyeljen a színes hajra vonatkozó Joico-ra is.

Covoshing Tigi krém és Joico hab.

© örök szőke sampon, Paul Mitchell, 2200 rubel © a Blonde Life Brightening sampon, JOICO, 1645 rubel sajtószolgálatának archívuma Tigi Copyright Care tonizáló sampon, 1252 rubel © a Tigi sajtószolgálatának archívuma Copyright Custom Care nedves sampon, 1252 rubel © a Redken All Soft Mega sampon sajtószolgálatának archívuma, 1539 rubel © sajtószolgálat archívuma Joico K-pak sampon, 2629 rubel © archívum sajtószolgálatok Tisztító balzsam együttes gyantázáshoz, ÁGYFEJ KALMA SUTRA, 1285 rubel © sajtószolgálatok archívuma Krémhab száraz haj tisztítására és hidratálására, NEDVESSÉG HELYREÁLLÍTÁSA, 1976 rubel

Samponokat nem érdemes megvenni

Tapasztalataim és megfigyeléseim alapján nem vásárolnék korpásodás elleni sampont, mert az nem küzd a problémával, hanem elfedi (a korpát csak a fejbőrre szegezik). Egy ilyen gyógymód nem oldja meg a problémát, csak kozmetikai hatást kölcsönöz. Ha korpásodással szembesül, mindenképpen vegye fel a kapcsolatot szakemberrel, és véglegesen oldja meg a problémát. Lehet, hogy testéből hiányzik bizonyos vitaminok..

Továbbá nem vásárolnék samponokat a tömegpiacról, mivel a készítmény agresszív felületaktív anyagokat tartalmazhat, amelyek allergiás reakciót okoznak.

Miért nem alkalmas sampon

Ha viszketést és korpásodást tapasztal, figyeljen arra, hogyan öblítse le a sampont. Lehet, hogy siet. A sampont alaposan le kell mosni (amíg a haj meg nem csikorog!).

Lehet, hogy a sampon nem felel meg a fejbőr típusának. Az eredmény egy adott komponensre adott válasz. Ezzel a kérdéssel feltétlenül kapcsolatba kell lépnie egy trichológussal (vagy akár allergológussal, endokrinológussal, nőgyógyásszal).

Sampon kémiai összetétele: fő összetevők

Gondoljon bele, hány népszerű sampont próbált ki, és közülük hány teljesítette az elvárásait?

Valószínűleg egyikük sem adta meg az ígért egészséget, fényt és más erősségű bambuszt. Ha elemezzük a hajsamponok összetételét, világossá válik, hogy csak a professzionális vagy az organikus legalább nem árt, és ezt köszönöm.


Az a tény, hogy a samponnak nem szabad gyógyulnia, le kell állítania a hajhullást, fel kell gyorsítania a növekedést, ez egyáltalán nem a funkciója. Feladata a por és a zsír lemosása, ezért a fő összetevők a víz és a felületaktív anyagok (a hajat habosító és mosó felületaktív anyagok).

És jó lenne, ha csak haszontalanok lennének. De leggyakrabban a legolcsóbb agresszív anyagokat és tartósítószereket tartalmazzák a samponok. Valaki úgy véli, hogy a mérgező vegyi anyagok behatolhatnak a bőrbe a testbe, felhalmozódhatnak és betegségeket okozhatnak, mások nem. Bár a riasztást független és elismert források adják. Például Dr. Epstein Rákellenes Koalíciója.

Ha általában a kozmetikumokat vesszük, akkor valódi különbség van az olcsó és a drága professzionális termékek között, még akkor is, ha első pillantásra összetételük közel azonos. A nyersanyagok és az alapanyagok minőségéről szól. Az olcsó márkakozmetikumok ugyanazon összetevője kétes eredetű lehet és kis mennyiségben, míg a professzionális kozmetikumoknál kiváló minőségű és drága alapanyagokat használnak.

A samponok kémiai összetételének elemzése

A samponok fő összetevői a víz mellett a mosószer-alapok, a sűrítők, a tartósítószerek és a színezékek. Minden más változhat.

1. Mosószer alap - felületaktív anyag

A legnépszerűbb samponok legkárosabb összetevője a szulfátos felületaktív anyagok (felületaktív anyagok), habosító alap, amely mosási hatást vált ki..

A legtöbb tömegpiaci sampon a legagresszívebbeket tartalmazza:

 • Ammónium-lauril-szulfát (ALS)
 • Ammónium-laureth-szulfát (ALES)
 • Nátrium-lauril-szulfát (SLS)
 • Nátrium-lauret-szulfát (SLES)
 • TEA Layril-szulfát,
 • TEM Laureth Sulfate,
 • A nátrium-kokosulfátot (SCS) természetes alapanyagokból állítják elő, és természetes kozmetikumokban engedélyezték, de valójában nem kevésbé agresszív, mint az SLS.

Mindegyiket általában egy szóval „szulfátoknak” nevezik, szappanozva egész fej habot adnak, amelyek a samponok legolcsóbb és legagresszívabb anyagai. És bár a TEA-t (TEA Layril-szulfát, TEA Laureth-szulfát) és a DEA-t (Cocomide DEA, Lauramide DEA) enyhébb felületaktív anyagoknak tekintik, toxicitásuk 20 évvel ezelőtt bizonyított.

1-5% -ban biztonságosak, de tartalmuk általában meghaladja a 10% -ot. Legjobb esetben lágyabb felületaktív anyagokkal kombinálják őket..

Az SLS megtalálható fogkrémekben, folyékony szappanokban, tusfürdőkben és még autótisztítókban is. A propilén-glikollal együtt képesek behatolni a testbe, az utcai tartózkodásuk alatt a vérbe vinni a hajban rekedt nehézfémeket, felhalmozódni, rákkeltő anyagokat képezni, krónikus mérgezéseket és betegségeket okozni..

Nemcsak a szennyeződéseket, hanem a védő hasznos anyagokat is lemossák, irritálják a bőrt, eltömítik a pórusokat. Mindez a bőr korai öregedéséhez, szárazságához, korpásodásához vezet.

A hajsampon károsodása elsősorban az SLS-tartalomnak köszönhető. Az SLS-tartalmú termékek bőrre történő felvitele „a fejbőr molekuláris szerkezeteinek mikroszkópos pusztulását okozza, ami más mérgező és rákkeltő anyagok fokozott felszívódását okozza a bőrön” (idézi a kutatási jelentés).

Szakértőnk, Alena Panova, kozmetikai gyártási mérnök:

A készítmény közvetlenül az SLS után tartalmaz kokamidopropil-betaint, semlegesíti a szulfátok irritáló tulajdonságait és a felhalmozódási képességet, miközben megőrzi tisztító képességüket. De ha allergiás a szulfátokra, akkor ez nem segít..

Az enyhébb samponhabosító szerek a következők:

 • Nátrium Oleth-szulfát,
 • 1,2-Dioxán,
 • MEA (monoetanol-amin),
 • Laurinsav,
 • Nátrium-C12-13-Pareth-szulfát,
 • Lauril-poliglükóz,
 • Nátrium-PCA.

A szulfátmentes samponokban található biztonságos mosószerek:

 • Kokamidopropil-betain
 • CocamideMEA
 • Sapindus Mukorossi gyümölcs kivonat (szappan dió kivonat)
 • Szozo - glükozid
 • Lauril-glikozid
 • Nátrium-cocoanphoacetate
 • Nátrium-kokoil-glutamát
 • Szacharóz-kokóát
 • szappan dió
 • szappan-nő
 • szappangyökér

A tömegpiaci samponok helyett jobb szulfátmentes vagy szerves samponokat vásárolni, amelyekben a szaponinok hozzák létre a habot. A bio samponok általában sokkal rosszabbul habzanak. Keresse meg az összetételben a következő szavakat: "szappanalap", "kálium-szappanalap". Az ayurvédikus samponokban ezt a funkciót szappanos dió, shikakai látja el, és tökéletesen öblíti a hajat.

De meg kell értened, hogy az enyhe termékek nagyon jóak a hajnak sok formázó termék, szilikon stb. Nélkül. Ha mindennapos formázást vagy más, lemosható termékeket használ, akkor nehezebb öblíteni a haját..

Nem minden szulfátmentes sampon tisztítja jól a zsíros fejbőrt, de ebben a cikkben az ilyen termékek TOP-5-ét tettük közzé:

2. Sűrítők

Jelentős hányadot foglalnak el a hajsampon összetételében, sűrűvé, kényelmesen használhatóvá teszik, ahogyan azt megszoktuk.

 • nátrium-klorid - a legolcsóbb sűrítő
 • kokamid DEA
 • kokamid MEA
 • linoleamid DEA,
 • PEG 4 repceolaj-monoetanolomid,

tridecet 2 karboxamid MEA.

3. Tartósítószerek

Nekik köszönhetően a samponok évekig nem romlanak. Mindenekelőtt ezek a parabének: metilparabén (E218), etilparabén (E214), propilparabén (E216) és butilparabén. Úgy gondolják, hogy elpusztítják a bőr enzimjeit, felhalmozódnak a testben. A metilparabent viszonylag biztonságosnak tekintik.

Tanulmányok kimutatták, hogy a parabének hormonszerű anyagok, és gyenge ösztrogéneknek (női hormonok) vannak besorolva. Potenciálisan befolyásolhatják a test hormonjait, miután felvitték őket a bőrre. A nők számára a parabének elsősorban azért veszélyesek, mert az emlőmirigyek szöveteiben találhatók meg, ami hozzájárulhat a rákos sejtek kialakulásához.

A samponban található egyéb tartósítószerek a következők lehetnek:

 • DMDM hidantoin (amely széles antibakteriális hatással bír és befolyásolja a bőr mikroflóráját),
 • formaldehid
 • benzoesav,
 • diazolidinil-karbamid,
 • metil-izotiazolinol,
 • fenoxietanol.

Szakértőnk, Alena Panova, kozmetikai gyártási mérnök:

Tartósítószerek nélkül a kozmetikumok a felbontás után 1-3 hónap alatt elveszítik tulajdonságait és penészesednek. Miért támogatom a parabéneket: jól kutatják őket, káros hatásukat nem erősítették meg. És ha nincsenek parabének, akkor vannak más tartósítószerek is, amelyeket nem annyira tanulmányoztak..

4. Klímaberendezések és szilikonok

Kondicionáló adalékok a szilikonok, polimer komponensek, hidratált zsíralkoholok - cetil, oleinsav és sztearil. Azonnal simává és fényesebbé teszik a hajat azáltal, hogy kisimítják a pikkelyeket és kisimítják a haj sérült területeit, mintha egy film borítaná be a hajat..

Használható száraz fejbőrre, de zsíros fejbőrre ellenjavallt..

A kompozícióban lévő szilikonokat az -ane, -one, -ikonikon, -ikonikon, -silán utótagokkal számíthatjuk ki..

Mi a baj a szilikonokkal? Csak kozmetikai hatást adnak, csak alkalmanként szabad használni. Nem minden szilikon mossa jól ki, egyesek jobbak, mások rosszabbak.

 • Trideceth-12,
 • Dimethicone Copolyo,
 • Dimetikon kopoliol / HWP,
 • Hidroxipropil,
 • Polisziloxán,
 • Lauril-metikon kopoliol.
 • Amodimetikon,
 • Behenoxi-dimetikon,
 • Sztearoxi-dimetikon.
 • Cetearil-metikon,
 • Cetil-dimetikon,
 • Ciklometikon,
 • Ciklopentasziloxán,
 • Dimetikon,
 • Dimetikonon,
 • Sztearil-dimetikon,
 • Trimetil-szililamodimetikon.

Folyamatos használat mellett egyre jobban felhalmozódnak a hajon, lemérik a hajat, és piszkosnak tűnnek..

A trichológusok szerint a szilikonok képesek behatolni a hajba és ott felhalmozódni, így még nehezebbé válnak. És ez már tele van azzal a ténnyel, hogy a hosszú nehéz haj elkezd hullani.

Ha úgy érzi, hogy túlzásba esett a szilikonok használata, a professzionális mélytisztító samponok segíthetnek..

5. Egyéb alkatrészek

A különböző samponok nagyon különböző összetevők kombinációkat tartalmaznak.

 • savasságszabályozók, pufferanyagok (savak)
 • UV-védelem és magas hőmérséklet-védelem (valójában ezek a hatások minimálisak),
 • parfüm parfüm,
 • színezékek,
 • allantoin (gyulladáscsökkentő),
 • antibakteriális összetevők (triklozán),
 • gyógyászati ​​komponensek (korpásodás ellen, a faggyúmirigyek szabályozói).

Ha ásványi olajat (kőolajterméket) lát a címkén, tartsa távol ezt a sampont magától és családjától.

6. Természetes összetevők

Ezek azok az összetevők, amelyeket a legtöbbször hangosan deklarálnak, de valójában az utolsó helyen állnak az összetevők listáján, és gyakorlatilag nincsenek hatásuk a sampon részét képező kémia többi részéhez képest..

Lehet gyógynövények, növényi olajok, agyag, mentol, vitaminok, méz, selyem és búzafehérjék főzete (selyemfehérje, selyem aminosavak, hidrolizált búzafehérje) jó hatást nyújtanak.

Ellenőrizze a sampon összetételét, hogy a gyógynövényes főzetek ne legyenek a lista utolsó helyein, hanem közelebb legyenek az elejéhez, csak akkor lesz némi előnyük belőlük. De nagy mennyiségű olaj, fehérje stb. Csökkenti a sampon mosási képességét.

Nézzen meg egy rövid videót: szakmai vélemény a sampon természetes összetevőiről

A "kémia" felszívódik a bőrön és a légzőszerveken keresztül, eltömíti a testet mérgező anyagokkal, amelyekből egyszerűen nincs ideje megtisztulni, mert naponta ellátjuk őket.

A kozmetikumok egy része teljesen elhagyható, mások korlátozhatók, és bármilyen kozmetikumot biztonságosabbra cserélhetünk - környezetbarát, bio vagy általában házi készítésű.

A szokásos samponokat házi készítésűre cserélheti, vagyis természetes és olcsó alapanyagokból készülhet fel. A mustár, a szóda, a tojássárgája, a szappangyökér és a szappanos dió tökéletesen és minden vegyszer nélkül mossa meg a hajad! Egyszerű receptek és részletes utasítások >>>

Készíthet saját balzsamokat is >>>, hűvös vízzel és citromlével mosás után öblítse le a haját, hogy fényes legyen, és fényt adjon a hajának. A szilikonok és a hővédelem hatása pedig Panthenolt ad.

Mi ne legyen samponban

A kozmetikumokban található szulfátok és parabének, propilén-glikol ma már mindennaposak. Határozzuk meg, mi ne legyen a samponban.

A kémia, amely ma már túlárasztja mindennapjainkat, óriási károkat okoz az egészségnek. Meglepő módon az emlőrák előfordulásának növekedése többek között azzal a hatalmas mennyiségű kozmetikummal jár, amelyet naponta használunk..

Most tanulmányozzuk a legveszélyesebb összetevőket, amelyekre emlékezni kell és kerülni kell, hogy csökkentsük a kozmetikumok testünkre gyakorolt ​​káros hatásait és megkönnyítsük annak létezését..

Ellenőrzőlista: a veszélyes összetevők listája

1. Parabének - parabének (metilparabén, etilparabén, butilparabén, propilparabén, izobutilparabén). Felszívódik és a szervezetben tárolódik.

Ezeket az anyagokat használják a legolcsóbb tartósítószerként. A termelés megtakarításának másik módja egészségünk árán.

2. A nátrium-lauril-szulfát, rövidítve SLS (nátrium-lauril-szulfát), habzószer a legtöbb samponhoz. Az egyik fő kémiai vegyület, amely kárt okoz a kozmetikumokban.

3. Nátrium-lauret-szulfát, rövidítve: SLES (nátrium-lauret-szulfát). Szintén behatol a bőrbe, mérgező anyagokat képez és különböző lokalizációjú onkológiai betegségeket okoz.

4. Propilén-glikol, valamint polipropilén-glikol. A kozmetikumokban található propilén-glikolt hidratálónak tekintik, ugyanakkor fagyálló és poliuretán összetételében használják. Különböző bőrreakciókat okoz, mérgező az idegrendszerre, a légzőrendszerre, csökkenti az immunitást.

5. Ásványi olajok - vazelin, paraffin (Ásványi olaj, Paraffinum Liquidum). Olajfinomító termék, széles körben használják a kozmetikában. A bőr kiszáradását és kiütéseket okozza. Problémákhoz vezet a magzat fogantatásával és viselésével.

A WHO az ásványi olajokat a rákkeltő anyagok első csoportjába sorolja. Vagyis potenciálisan veszélyes anyagokra, amelyek rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethetnek.

6. trietanol-amin, dietanol-amin, monoetanol-amin (trietanol-amin (TEA), dietanol-amin (DEA), monoetanol-amin (MEA)). Mérgező nitrozaminok képződéséhez vezethet a szervezetben, amelyek rákot okoznak. A DEA-t lágyító és hidratáló krémként használják, de néhány kutató rákkeltő anyagként ismeri el.

7. Glicerin (glicerin). A krémek bőrbe való behatolásának javítására és a nedvesség elpárolgásának megakadályozására, azaz hidratálásra szolgál. Amikor azonban a levegő páratartalma 65% alatt van, a glicerin felszívja a bőr nedvességét, vagyis kiszárítja.

8. Szilikonok (dimetikon, PEG-12-dimetikon, ciklometikon, amodimetikon, feniltrimetikon, amino-propil-dimetikon, amino-funkcionális szilikonok, dimetikon-kopolil, trirnetil-szililamodimetikon). Folyamatosan felhalmozódik a hajon, a haj nehezebbé válik, hajhullást és fokozott faggyúszekréciót okozva.

9. Formaldehid, amelyet a gyártók a Quaternium-15 alatt maszkolnak (szabad gáznemű formaldehidet szabadít fel), Dowicil 75, Dowicil 100, Dowicil 200. Mérgező tartósítószer, amely kontakt dermatitist, légzőszervi és idegrendszeri problémákat okoz.

10. Ftalátok. Asztmát, meddőséget, csökkent tesztoszteron koncentrációt okozhat a fiúknál. Közülük néhányat betiltottak az EU-ban és az USA-ban. A Pediatrics folyóirat publikált egy tanulmányt, amely bizonyítja, hogy a gyermek kozmetikájában található ftalátok befolyásolják a fiúk reproduktív funkcióját. A csecsemőket samponokból, testápolókból és porokból származó ftalátoknak teszik ki.

11. A polietilénglikol (PEG) stabilizátor és sűrítőszer. Súlyos anyagcserezavarokat okozhat.

12. Kokamidok (Coco monoetanolamid, Cocoyl monoetanolamine, Amides Coco N). Ezek kókuszolajon és etanol-aminon alapuló emulgeálószerek. Növényi eredetű természetes komponensként távozik. Az Egyesült Államokban a kozmetikumokban tilos a kokamidok használata. Oroszországban ezek az anyagok a veszély középosztályába tartoznak, és még a gyermekek samponjaiban is szerepelnek..

A hajfestékek nehézfémeket, benzolt, poliklórozott bifenileket és azo festékeket tartalmaznak, ezeket szintén el kell kerülni.

A szulfátok és parabének mellett a sampon káros összetétele mindig tartalmaz illatanyagokat, színezékeket, amelyek többségének irritáló vagy allergiás hatása van..

Az organikus kozmetikumok használatával meglepődhet a szín, a szag, a folyékonyabb állagúság, az alacsony habzás hiánya, de ez csak a javára szól - ez azt jelenti, hogy számos veszélyes komponens hiányzik a készítményből..

Ha törődik egészségével, csökkentse a háztartási vegyszerek és kozmetikumok mennyiségét az életében.

Érdekes cikkek a hajkozmetikumok és az otthoni kozmetikumok veszélyeiről:

A jó sampon összetétele - hasznos, káros és haszontalan összetevők

Helló kedves olvasóim! Ebben a cikkben arról fogunk beszélni, hogy milyen legyen a hajsampon összetétele..

Nagyon hosszú ideig kozmetikumokat próbáltam a hajápoláshoz. Különleges étrendet figyeltem meg, és megpróbáltam megérteni a haj vitaminjait. És végül arra a következtetésre jutottam, hogy rengeteg időt, pénzt és még hasznos termékeket is költöttem, hiába.

Különösen samponokkal repültem, vásároltam valamit, ami egyszerűen nem tudta megoldani a hajproblémáimat..

Most jöttem rá végül, hogy az összes sampon 90% -a csak jól reklámozott marketingmozgás.

Legtöbbjük nem tudja megállítani a hajhullást, fokozni a haj növekedését és javítani az általános állapotot..

Ezért úgy döntöttem, hogy megosztok veletek információkat arról, hogyan lehet pénzt megtakarítani a samponokon, milyen összetevőket tartalmaznak a hajsamponok.

Melyek lesznek teljesen haszontalanok a hajad számára, hogyan cserélheted ki a sampont, és mi legyen a jó hajsampon része?.

Ebben a cikkben megtudhatja:

Sampon összetétele - alkatrészek és tulajdonságaik

Tehát először derítsük ki, miből áll a sampon..

A sampon fő összetevői:

 • Alap vagy mosószer (víz és felületaktív anyag)
 • Speciális szerek, amelyek biztosítják a sampont tulajdonságait
 • Tartósítószerek a hosszú eltarthatóság érdekében
 • PH Balance összetevők samponhoz
 • Színezékek, aromák, stabilizátorok, sűrítők stb.

Leggyakrabban a sampon kiválasztásakor a második számú divatra figyelünk!

Gondosan megvizsgáljuk a címkét, és olyan összetevőket látunk, mint antioxidánsok, vitaminok, gyógynövénykivonatok, gyümölcssavak, gyöngypor, kollagén stb.

Számunkra úgy tűnik, hogy egy ilyen összetétel mellett a sampon egyszerűen nem lehet haszontalan, és minden bizonnyal puhává, egészségessé, erősé és fényesebbé teszi hajunkat.!

Jaj, ez csak egy újabb mítosz (ugyanaz, mint a biotin), vagy egy másik intelligens marketingfogás..

Bármely sampon fő hatóanyaga

Annak ellenére, hogy a sampon címkéjén szerepelhet a "Fehérjéket, vitaminokat, rozmaringolajat, kókusz- és kamilla kivonatot tartalmazó hidratáló sampon" felirat, ennek és bármely más samponnak a fő összetevői a következők lesznek:

 • víz
 • sampon alapja - felületaktív anyag - felületaktív anyag (detergens vagy felületaktív anyag), amely habot képez és eltávolítja a szennyeződéseket a hajból.

A sampon fő összetételének körülbelül 50% -át foglalják el, a fennmaradó 50% -ot színezékek, sűrítők, illatanyagok, szilikonok, tartósítószerek és néhány más hasznos anyag osztja meg, amelyekről a sampon címkéjén olvashat..

Szulfát sampon alapok - a sampon legkárosabb összetevői

A samponokban leggyakrabban nátrium-lauril-szulfátot, ammónium-lauril-szulfátot (vagy ammóniumot) (SLS és SLES) használnak felületaktív anyagként, amelyek képesek tökéletesen megtisztítani a hajat a zsírtól és a szennyeződéstől, és erős vastag habot alkotnak..

Ezek az összetevők azonban nagyon agresszívan irritálják a fejbőrt és kumulatív hatást fejtenek ki..

Ezeknek a samponoknak az állandó használatával a fejbőröd egy nagyon érzékeny, száraz és irritált fejbőrré válik, amely folyamatosan viszket, hámlik és faggyú olyan mennyiségben, hogy minden nap meg kell mosnod a hajad..

És mindezeknek köszönhetően a hajad csomókba esik, és borzasztó megjelenésű lesz..

Jó alapok

A következő alapok jobb és lágyabb helyettesítőként szolgálják ezeket a felületaktív anyagokat:

 • TEA layril-szulfát (trietanol-amin-lauril-szulfát),
 • TEA (trietanol-amin),
 • Kokamid DEA,
 • DEA-Cetil-foszfát,
 • DEA Oleth-3 foszfát,
 • Mirisztamid dea,
 • Sztearamid MEA,
 • Cocamide MEA,
 • Lauramide DEA,
 • Linoleamid MEA,
 • Oleamide DEA,
 • TEA-lauril-szulfát,
 • Nátrium-mireth-szulfát és nátrium-mirisztil-éter-szulfát,
 • Nátrium-kokoil-izetionát,
 • Magnézium-Laureth-szulfát,
 • Coco-glükozid, nátrium-miret-szulfát és nátrium-mirisztil-éter-szulfát.

Az ilyen alapú samponok teljesen más reakciókat okozhatnak, ami megfelel az egyiknek, korpásodást és viszketést okoz a másikban, vagy száraz hajat a harmadikban.

De lényegében irritálhatják a bőrt is, ezért személy szerint nem veszek magamnak ilyen alapú sampont..

Ezenkívül a legtöbbjüket már a saját fejemen teszteltem, így ha száraz és érzékeny fejbőröd van, ezek az alapok nem fognak megmenteni..

Legjobb alapismeretek

Ez általában nemionos felületaktív anyagokat és / vagy amfoter felületaktív anyagokat tartalmaz. Általános szabály, hogy sokkal drágábbak, mint a káros olcsó bázisok..

Kevésbé habzanak, mint az SLS, de tökéletesen helyreállítják a fejbőrt, nem zavarják annak pH-ját és nem okoznak irritációt.

Magam számára a következő jó alapokat azonosítottam a samponokban, és magabiztosan tudom ajánlani őket használatra..

 • Cocoamidopropyl Betaine
 • Decil-glükozid vagy decil-poliglükóz
 • Nátrium-lauril-szarkozinát
 • Nátrium-lauril-szulfoacetát
 • Dinátrium-Laureth-szulfoszukcinát

Általános szabály, hogy ilyen samponokat nehéz megtalálni a szokásos háztartási vegyi áruházakban vagy a tömegpiacon. Keresse őket organikus vagy professzionális kozmetikai üzletekben..

Nagy szerencséje lesz, ha talál egy sampont, amely teljes egészében ezen alapok egyikéből vagy azok komplexéből áll.

Leggyakrabban agresszívabb alapok második komponenseként adják őket a hígításhoz..

Jó samponok, enyhe, egészséges alapokkal

Ezen alapok összefoglalásához hozzáadtam egy linket a megfelelő samponhoz, amely tartalmazza..

Nem reklámozás céljából, hanem azért, hogy ha valaki ilyen termék megvásárlása mellett dönt, akkor tudja, hol lehet ezt megtenni, és mely kozmetikai márkákban található meg.

 • A cocoamidopropyl Betaine nagyon enyhe és alacsony allergén felületaktív anyag. A kókuszolaj zsírsavaiból származik, és számos Jason Natural samponban megtalálható
 • A decil-glükozid vagy a decil-poliglükóz enyhe felületaktív anyag, amely kukoricakeményítőből, kókuszzsírsavakból származó glükózból áll. Ennek alapján az Avalon Organics és a Biotene H-24 gyártják híres samponjaikat.
 • A nátrium-lauril-szarkozinát természetes felületaktív anyag, amelyet kókusz- és pálmaolaj cukorral és keményítővel történő reakciójával nyernek. Népszerű baba sampon alap, amely megtalálható a BabySpa termékeiben
 • Nátrium-lauril-szulfoacetát - természetes, enyhe, biztonságos felületaktív anyag, amely a zöldségekben és gyümölcsökben található természetes aminosav szarkozinból származik. Abszolút nem irritálja a bőrt, tökéletesen ápolja a hajat és helyreállítja annak szerkezetét. Ez az alap az Alba Botanica szerves samponjaiban található

A dinátrium-laureth-szulfoszukcinát enyhe dermatológiai hatású felületaktív anyag, amelyet gyakran alkalmaznak baba samponokban és érzékeny fejbőr samponjaiban. Az ilyen samponokat a Nature's Gate márka képviseli

 • Ez magában foglalhatja a szappan gyökérből, szappantartó edényből vagy szappan dióból származó szerves szappan alapanyagokat is..

A samponok ilyen alapokon történő használatával képes lesz teljesen helyreállítani a fejbőrét, ami azt jelenti, hogy állandó használat és helyes alkalmazás mellett egészséges és szép megjelenést kölcsönöz a hajának..

A fentiek közül a másodikat, a harmadikat és az ötödiket használtam. És csak a harmadik sampon nem váltotta be a reményeimet.

De itt egy fontos tényezőt szeretnék hangsúlyozni, amikor a sampont választja, figyelembe kell vennie a haj típusát.

Mivel az azonos márkájú, de kissé eltérő összetételű sampon teljesen más módon befolyásolhatja a haját..

Speciális szerek vagy sampon egyéb összetevői

Ezek, mint már mondtam, azok az anyagok, amelyek állítólag hasznos tulajdonságokkal töltik fel samponunkat..

Szeretnék mesélni azokról az összetevőkről, amelyek a hajsamponok részét képezhetik, ugyanakkor teljesen haszontalanok számukra.

Haszontalan sampon összetevők

 • Szilikonok

Úgy tervezték, hogy kisimítsa a hajunk pikkelyeit, és sima és fényes legyen. azaz ha szilikonot viszünk fel a sérült hajra, akkor a mérleg elsimul, a szilikon visszaveri a fényt és a haj ragyogni kezd.

Ahogy el lehet képzelni, a haj helyreállítása nincs, és a felhalmozódott szilikonok elnyomják és elrontják a hajat..

 • Vitaminok és provitamin samponokban

Azok, akik értenek a haj kémiai összetételéhez, tudják, hogy nincsenek benne vitaminok. Ezért semmilyen kívülről származó vitamin, amelyet külsőleg alkalmaznak a hajra, semmiképpen sem befolyásolja az állapotukat, a fejeken keresztül, nem is hatolnak oda.

A vitaminok jelenléte a samponban haszontalan. A vitaminokat nem szabad a fejére önteni, hanem szájon át kell bevenni, és ezt legjobb a természetes egészséges növényi termékek használatával megtenni.

 • Gyümölcssavak

Gyümölcssavak gyakran találhatók a samponokban. Úgy gondolják, hogy hidratálják a hajat, ami abszolút mítosz. A legjobb, ha a haj belsőleg fogyaszt gyümölcsöt.

 • Antioxidánsok

A bőrünktől eltérően a hajnak nincsenek ráncai és nem mindig az életkor mutatója..

Szuper antioxidáns komplexet tartalmazó samponok felvitele a hajunkra nem befolyásolja a hajunk állapotát..

Ez csak egy haszontalan kiegészítő, amely hozzáadott értéket és értéket ad a samponhoz.

 • Különböző növényi kivonatok

Nagyon gyakran látunk samponokat, amelyek különféle gyógynövények kivonatait tartalmazzák (aloe kivonat, nyírfa levelek, csalán, kamilla, zsurló stb.)

Hatékonyságuk mindig ezen összetevők mennyiségétől függ. Ha ezek alkotják a sampon alapját (és ilyen samponok valóban léteznek), akkor nagy a valószínűsége annak, hogy ezek az összetevők képesek javítani a hajad állapotán, de ha nagyon kevés ilyen összetevő van (ami az olcsó samponokban található meg leggyakrabban), akkor ennek a hatása sampon nulla lesz.

Figyeljen arra, hogy a sampon címkéjén hol vannak a növényi kivonatok, ha közelebb van a végéhez, akkor egy ilyen sampont egyáltalán nincs értelme bevinni.

Fordítson különös figyelmet arra, hogy mely kivonatok szerepelnek ott..

Például, ha rózsa, fehér magnólia, lótusz és más egzotikus növények kivonatait látja a samponban, akkor biztos lehet abban, hogy ezeket az összetevőket ott adják a legkisebb mennyiségben, és csak a címkén található feliratokhoz. Ezenkívül senki sem tudja, hogy ezek a kivonatok milyen minőségűek voltak..

 • UV védelem

Sok sampon UV-védelmet ígér a hajad számára. A legtöbb jelenlegi kutatás azonban azt mutatja, hogy ezeknek a samponoknak a használata csak minimális védelmet nyújt az UV-sugaraktól..

És még akkor is, ha a sampon összetétele tartalmazhat olyan hasznos összetevőket, amelyek valamilyen módon befolyásolhatják a fejbőrt vagy magát a hajat (például méz, méhpempő, mentol, agyag, fehérjehidrolizátumok, keramidok, növényi kivonatok, lecitin, növényi vagy illóolajok), legtöbbjük pontosan 2-3 percig "dolgozik", amíg le nem mossa a sampont a fejéről.

Ezért, ha azt szeretné, hogy ezek az összetevők megmutassák gyógyhatásukat, ne öblítse le azonnal a sampont, hanem hagyja, hogy legalább 10 percig működjön. Különösen, ha a természetes olajokra kondicionáló hatású sampon.

Amikor elolvassa a címkéket, és figyelembe veszi a samponok összetevőit, ne feledje, hogy az összes felsorolt ​​közül, és lehet, hogy több mint 30 van, csak 2 vagy 3 hat valóban.

A többi összetevő meghatározza a sampon megjelenését, konzerváltságát, színét és aromáját, és egyszerűen gazdagítja összetételét a címkén, arra kényszerítve, hogy vásárolja meg, költse el a pénzét valamire, ami semmilyen módon nem befolyásolja a haját használatakor..

Ezért a sampon vásárlásakor nem szabad figyelni minden gazdag összetételére, a hangos névre és leírásra, a reklámozásra..

A sampon legkárosabb összetevői

 • DIETANOLOMIN (DEA)
 • Ftalátok
 • LAS-Tenside (LAS-TENSID)
 • Benzolok
 • PROPILÉN-GLIKOL
 • PARABENS
 • TRIKLOSAN
 • és egyéb veszélyes alkatrészek.

Titkárnőm

Több mint egy hónapig, Rickett Gofshtein (a trichológia világszakértője) tanácsát követve, teljesen elhagytam a samponokat, helyettesítve azokat kasztíliai szappannal (amely az olíva-, kókuszdió-, ricinusolaj- és sheavaj alapolajaira épül). És nagyon tetszik ☺

Nem irritáló, gyengéden mossa a hajat és tökéletesen habzik. Ugyanakkor helyreáll a fejbőr és szabályozódik zsírossága, ami a haj egészségének legfontosabb tényezője..

Kiváló alapul szolgálhat házi samponokhoz is..

Feltétlenül nézze meg ezt az érdekes videót házi sampon receptekkel, amelyek segítenek TERMÉSZETESEN helyreállítani a haját.

CSATLAKOZZA CSOPORTJAIMBA A SZOCIÁLIS MÉDIÁKON

Fontos Tudni A Maszkok Haj

A TOP 10 legjobb vitamin a hajhoz és a körmökhöz

A körmök, a haj és a bőr szépsége nemcsak a speciális ápolószerek használatától függ, hanem belülről kell táplálni. Alváshiány, stressz, egészségtelen étrend, tápanyaghiány - mindez negatívan befolyásolja testünk állapotát, száraz bőrt, fürtöket és ennek megfelelően az önértékelés csökkenését okozza.

Hogy megszabadultam a korpától a szódabikarbónával. Megosztom egy fodrász barátom tanácsát

Pár éve korpásodtam. Természetes, hogy speciális samponok és balzsamok segítségével próbáltam eltávolítani, de sajnos minden haszontalan volt, idővel újra visszatért.