Legfontosabb / Vitaminok

Hörgő emberekben

Vitaminok

Az ótvar az emberi bőr, köröm és haj betegség, amelyet patogén gombák okoznak, és nagyon fertőző. Ezt a fajta gombás fertőzést az orvostudomány jól tanulmányozza, nevezhetjük trichophytosisnak vagy microsporiának, mivel kétféle mikotikus organizmus okozza: Microsporum és Trichophyton. Az ótvar további szinonimái olyan kifejezések, mint: dermatofitózis, dermatofitózis, dermatomikózis.

A Microsporia nagyon fertőző fertőzés; a gyermekek fokozottan veszélyeztetettek. Sőt, a fiúk ötször nagyobb eséllyel fertőződnek meg ótvarban, mint a lányok. Szokás különbséget tenni a sima bőr és a fejbőr mikrosporiumai között. A körmök sokkal ritkábban vesznek részt a kóros folyamatban..

Zooantroponous microsporia, amelynek kórokozója kutyákat, macskákat és embereket érint;

Antropon microsporia, amelynek kórokozója csak az embert érinti;

Geofilek - az ilyen típusú mikrosporiumok kórokozói kizárólag a talajban élnek, a fertőzés csak a vele való érintkezés esetén fordulhat elő.

A rendelkezésre álló statisztikák szerint a microsporia 100 000-ből 50-70 embert érint. A betegség szezonális jellegű, és a meleg évszakban elterjedtebb. Azokban a régiókban, ahol forró éghajlat uralkodik, a fertőzést sokkal gyakrabban diagnosztizálják.

A trichophytosis átterjedhet akár állatokról emberekre, akár személyről emberre. Csak az emberek szenvednek antroponikus trichophytosisban, leggyakrabban gyermekek. A zooantropon trichophytosis átvihető háziállatoktól vagy egerektől emberig.

Hörgő tünetei

Az ótvar tünetei kissé eltérhetnek a fertőzés helyétől, az immunitás romlásától és a betegséggel való megbirkózás képességétől függően..

Ebben a tekintetben szokás különbséget tenni:

Zuzmó felszínes, lokalizációval a fejbőrön. Leggyakrabban a fertőzés egy beteg emberrel való érintkezés vagy egy fertőzött állattal való kölcsönhatás útján következik be. Ha gyermekkorában nem szabadul meg a fejbőr felszínes zuzmójától, fennáll annak a veszélye, hogy a női gyermek pubertása után krónikus formába kerül. A 13-15 éves fiúknál a kezeletlen zuzmó felszínes fejbőr leggyakrabban önmagában múlik el.

Az ilyen típusú hörgő tünetei a következők:

Egyetlen terület vagy több érintett terület vékonyodó hajjal. Az ilyen elváltozások lekerekített alakúak..

Az arcon pelyhes bőrfoltok jelenhetnek meg, amelyek pikkelyei szürkés vagy fehérek. Nagyon hasonlítanak a korpásodás megjelenésére..

Minél aktívabban kezdenek szaporodni a zuzmót okozó mikroorganizmusok, annál jobban kezd törni a haj. Idővel a terület úgy néz ki, mintha a rajta lévő szőrt 1-2 mm-es magasságban vágták volna le a bőrtől.

Az érintett terület széleit kis buborékok veszik körül. Kitörésük után sárga kéreg keletkezik a helyükön. Maga a bőr enyhén hiperémiás lehet..

Az érintett területek nagy átmérőjűek és elérhetik a 10 cm-t, sőt néha meghaladják ezt az értéket.

Leggyakrabban nem figyelhető meg az ótvar felszínes formájú viszketése. Ha ez bekövetkezik, akkor meglehetősen gyenge a súlyossága, és nem okoz kellemetlenséget az ember számára.

A felszínes zuzmóval rendelkező beteg nagyobb valószínűséggel tapasztal pszichológiai kényelmetlenséget, mivel megjelenését komolyan befolyásolja.

A felületes elvonás, sima bőrt érint. Gyakran ez az ótvar összekeverhető a rosichea zuzmóval, de van egy jelentős különbség közöttük - a zuzmó rosacea soha nem érinti a kezeket, lábakat és arcokat. Az ótvar viszont a test bármely pontján előfordulhat. Ezenkívül a lichen rosacea nem tart tovább 8 hétnél, és az ótvar hosszú évekig zavarhatja az embert, gyakran a remisszió stádiumát akut stádiumba változtatja..

A sima bőrt érintő ótvar felszínes formájának tünetei:

Világos folt, világos határokkal. Maguk a határok a bőr fölé emelkednek, kis gerincet alkotva. Rózsaszínű hólyagokból és papulákból áll. A folt közepe világosabb, bőrpikkelyekkel borított.

Ha a betegséget nem kezelik, a foltok növekedhetnek..

A beteget kísérteni fogja a bőrviszketés.

Leggyakrabban felszínes zuzmó fordul elő a nyak és az arc sima bőrén, gyakran az alsó végtagokon és a törzsön jelenik meg.

Krónikus ótvar. Az ótvar krónikus formája felnőttkorban csak nőknél található meg. A betegség egy gyermekkorban nem kezelt fertőzés hátterében alakul ki, amelyet súlyosbít a petefészkek és a pajzsmirigy diszfunkciója. A lendület lehet az immunerő és a hypovitaminosis általános csökkenése is..

A krónikus ótvar tünetei a következők:

Az érintett terület a fejbőr (főleg a halánték és a fejtámla), a sima bőr (főleg a könyök, a fenék, a comb, a tenyér), a körömlemezek.

Ha a szőrrel rendelkező terület érintett, maguk a tengelyek a gyökérnél eltörnek. Az elváltozás nem nő 10 mm-nél többet, nincs gyulladás, és idővel pelyhes heg keletkezik.

Amikor a sima bőr részt vesz a folyamatban, a foltnak nincsenek egyértelműen meghatározott határai, nagy méreteket is elérhet. A folt színe bármilyen árnyalatú lehet, a rózsaszíntől a kékesig. A krónikus kiütések mindig viszketőek és pelyhesek.

Ha a körömlemez részt vesz a kóros folyamatban, akkor mindenekelőtt a színe megváltozik. Világos rózsaszínből szürkévé alakul. A köröm zavarossá válik, eltompul, elkezd omladozni. Két lehetőség van a körömlemez cseréjére: vagy vékonyabb, vagy vastagabb lesz.

A mély ótvar infiltratív-suppuratív formája. Ez a fajta betegség csak az emberi szőrtüszőket érinti. A betegség ezen formája csak állattól fertőződhet meg..

A mély ótvar tünetei a következők:

A testhőmérséklet emelkedése.

Duzzadt és gyengéd nyirokcsomók.

Egyidejű allergiás bőrkiütések.

Általános gyengeség és rossz közérzet.

Nagy vörös plakkok jelennek meg a fején, átmérőjük elérheti a 10 cm-t vagy annál is nagyobbat. Egyenetlen felületük van, felette domborulatok vannak. Külsőleg a mély ótvar hasonlít egy tumorra. Ez a típus annak a ténynek köszönhető, hogy a szőrtüszők elporlódása következik be. Ezt a gyulladásos folyamatot a bőr duzzanata kíséri, amely a plakkot a felszín fölé emeli..

Egy személy fájdalmat tapasztal a gyulladás helyén. Ha a tüsző kinyílik, gennyes tartalom szabadul fel belőle..

Ahogy a gyulladás elhalványul, a lepedék közepén barna árnyalatú laza kéreg jelenik meg. Ha egy ember ki van téve a betegségnek, akkor plakkok képződhetnek a bajuszán és a szakállán.

A betegség abortív formáját a halvány foltok megjelenése jellemzi, amelyeknek nincsenek egyértelműen meghatározott határai. A betegség tünetei enyhék, a viszketés nem túl hangsúlyos.

Eritemás-ödémás típusú ótvar előfordulhat gyermekkorban vagy nőknél. A betegség ezen formáját súlyos gyulladás és allergiás bőrreakciók jelenléte jellemzi. A folt felületét apró pikkelyek borítják.

A betegség papuláris pikkelyes formája a mellkasra és az arcra hat. Ebben az esetben a kialakult lepedék a bőr felszíne fölé emelkedik, kifejezett tuberkulusokkal rendelkezik, és sűrű bőrpikkelyek borítják. A bőr viszketése súlyos.

Az ótvar okai

Az ótvar megjelenésének egyetlen oka lehet - ez a gomba hordozójának fertőzése. A hordozók lehetnek emberek és állatok is (leggyakrabban ezek kóbor kutyák vagy macskák).

Az egészséges ember bőre gyapjú elemet, a dermis részecskéjét, a talajt vagy a hajszálat kapja, amely kórokozó gombát tartalmaz. Mélyen behatol az egészséges bőrbe vagy körömbe, és szaporodni kezd. Ha a szőrtüszők a közelben helyezkednek el, akkor a gombák fokozatosan növekednek bennük, elfoglalva az izzó teljes terét. Ezt követően megkezdik a haj felemelkedését, nagy koncentrációban felhalmozódva a hajmérleg között. A betegség előrehaladtával a gombák elpusztítják a szárat. Ennek eredményeként a haj megnövekszik a megnövekedett súly miatt. A szőrszár fennmaradó része körül a gomba tovább szaporodik, fehér hüvelyt képezve. Speciális nagyítóberendezések nélkül látható. Ez az ótvar fertőzés mechanizmusa..

A fertőzés módjai a következők:

Az átvitel állatról emberre rugalmas. Ebben a tekintetben a gyermekeket fenyegeti a legnagyobb kockázat. Végül is gyakran ők kerülnek kapcsolatba kóbor állatokkal. Sőt, a szülőknek tudniuk kell, hogy a hajléktalan állatok kölykei és cicái gyakran megbetegednek ótvarban, akinek a bundáján egy bizonyos ideig nem lehetnek látható károsodás tünetei. A hajléktalan macskák és kutyák mellett a házi állatok, például sertések, kecskék, kosok stb., Szintén természetes fertőzésforrások, a rágcsálók a fertőzés hordozói lehetnek..

A gomba átadása beteg emberről egészséges emberre kontakt és háztartási eszközökkel. A veszélyt ebben a tekintetben háztartási cikkek, fésűk, fehérneműk és ruhák jelentik, amelyeket a beteg használt. A gombaspórák hosszú ideig fenntartják létfontosságú tevékenységüket az autóüléseken, a kanapékon, a puha játékokon, a szőnyegeken stb. Emberek vagy más élő szervezetek nélkül is több hónapig élhetnek.

A fertőzött személy beteg bőrével való érintkezés veszélyes lehet a gomba átterjedése szempontjából.

Hörgőfertőzés fordulhat elő olyan fodrászban, ahol a fertőtlenítési szabályokat nem tartják be..

Szakértők azonban rámutatnak, hogy az egészséges bőrrel való rövid érintkezés után gombafertőzés nem mindig fordul elő. Ahhoz, hogy a mikotikus szervezetek szaporodni tudjanak a bőrön, a szőrtüszőkön és a körmökön, kedvező feltételekre van szükségük. Ha az emberi immunrendszer erős, akkor ez nem teszi lehetővé a gomba kóros aktivitását. Ebben a tekintetben a bőr integritása is fontos..

Azok a tényezők, amelyek kedvező feltételeket teremtenek az ótvar fertőzéshez, a következők:

A bőr macerálása. Ezt a folyamatot a dermis lágyulása jellemzi a vízzel való hosszan tartó érintkezés eredményeként. Ez magában foglalhatja a tenyér és láb hiperhidrózisát, a faggyú- és verejtékmirigyek által kiválasztott váladék kémiai összetételének megsértését is.

Szakmai tevékenységhez kapcsolódó gyakori kapcsolat a földdel vagy az állatokkal.

Bármilyen sérülés, karcolás, horzsolás, repedés, égési sérülés, horzsolás, a bőr meszesedése, vagyis minden, ami az integritásának megsértéséhez vezet.

A túlzsúfoltság, ami különösen fontos a gyermekcsoportok számára, növeli az ótvar fertőzésének kockázatát.

A személyes higiéniai szabályok figyelmen kívül hagyása. Ismeretes, hogy a gombaspórák könnyen lemoshatók vízzel, amikor érintkezésbe kerülnek egy egészséges ember bőrével..

Bőrfertőzések és általában a test immunvédelmének csökkenése. Ebben a tekintetben depresszió, stresszes helyzetek, krónikus betegségek, akut fertőzések stb..

Miért veszélyes az ótvar? Következmények és szövődmények

Az ótvar nem jelent komoly veszélyt az emberi egészségre vagy az életre. Leggyakrabban a betegség megszabadulása után a hajszál teljesen helyreáll..

Ha azonban a betegség a fejbőrön púpolódást és gyulladást vált ki, akkor ez hajhulláshoz vezethet anélkül, hogy később helyreállna..

Azoknak a gyermekeknek, akik infiltratív-suppuratív formában szenvedtek a hörgőkben, a jövőben egy vagy több kopasz folt lehet a fejükön. Ezenkívül fennáll a másodlagos fertőzés veszélye..

Hörgő diagnosztika

A diagnosztika a páciens vizsgálatából, életének jellemzőinek tisztázásában áll (az állatokkal való érintkezés, a betegség kitörésének jelenléte az óvodában)..

A mikotikus sejtek és a gombás micélium kimutatásához a bőrkaparások mikroszkópos vizsgálatát végzik. A diagnózis tisztázása érdekében tenyésztési vizsgálatot végeznek a gyulladás kórokozójának típusának meghatározására.

Wood lámpával végzett lumineszcens kutatás lehetővé teszi nemcsak a beteg, hanem a kapcsolattartók vizsgálatát is. Ha tény a fertőzés, akkor a gomba micéliuma zöld színnel lesz kiemelve.

Ezek a diagnosztikai intézkedések elegendőek lesznek a diagnózis felállításához..

Válaszok a népszerű kérdésekre:

Az ótvar fertőző? Igen, az ótvar fertőző és nagyon fertőző.

Elmehet az ótvar kezelés nélkül? A test ótvarból történő önmegsemmisítésének lehetősége létezik, de ez elhanyagolható. A tudomány számos olyan esetet ismer, amikor a betegség orvosi beavatkozás nélkül telt el, azonban ezek elszigetelt jelenségek. Leggyakrabban a fertőzés, amely egyszer gyulladást okoz, tovább terjed. Ha a betegség gyermekkorban alakul ki, és nem kezelik terápiával, akkor felnőttkoráig fennmarad.

Ismétlődhet a hörgő? A betegség újból kialakulhat, ha a fertőzés új ténye volt, vagy a kezelést nem fejezték be. A test nem képes immunitást kialakítani az ótvari gomba ellen.

A hörgő viszket-e vagy sem? A betegség viszketést okoz, és egyes esetekben súlyos szorongást okozhat a betegnek.

Moshatok ótvarral? A betegség nem ellenjavallat a higiéniai eljárások végrehajtásában. Betegség idején a legjobb zuhanyozni, nem fürdeni..

Mi van, ha terhesség alatt ótot kapok? Ne essen pánikba, ha a fertőzés terhesség alatt alakul ki, mivel ezek a mikotikus szervezetek nem képesek kifejezett hatást gyakorolni sem a gyermekre, sem a nőre. Fertőzés esetén orvoshoz kell fordulni, és át kell esnie az általa ajánlott kezelésen. Terhesség alatt az orális gyógyszereket nem írják fel a fertőzés megszabadulása érdekében, elég lesz olyan kenőcsöket használni, amelyeket az orvos ír fel.

Melyik orvoshoz kell fordulni?

Ha egy felnőttnek vagy gyermeknek ótvari tünetei vannak, azonnal orvoshoz kell fordulni. Ez lehet bőrgyógyász vagy fertőző betegség specialistája..

Az orvos a rendelkezésére álló diagnosztikai módszerek segítségével megerősíti vagy cáfolja a fertőzés tényét, és előírja a megfelelő kezelést. Érdemes emlékezni arra, hogy terápia nélkül az ótvar nagyon kellemetlen következményeket válthat ki kopaszodás vagy elfojtás formájában, és a környező emberekre is elterjedhet..

Ezenkívül fennáll annak a lehetősége, hogy az ótvar tünetei között vannak olyan betegségek, mint: atópiás dermatitis, pikkelysömör, planus lichen, alopecia areata stb..

Hörgő kezelés

Az ótvar kezelése nem lehet nagyon gyors. A terápia általában egy hónaptól 6 hétig tart. A betegség krónikussá válásának megakadályozása érdekében szigorúan be kell tartani az orvos által előírt összes ajánlást.

A kezelést szakembernek kell elvégeznie, mivel a fertőzés önálló megszabadulására tett kísérletek a folyamat krónikus állapotához is vezethetnek. Ebben az esetben a betegség időszakosan emlékeztetni fogja önmagát, megragadva a bőr és a fejbőr minden új területét..

Ha a diagnózis során egyetlen zuzmó fókusz található a bőrön, és a beteg jól érzi magát, akkor csak helyi kezelés lehetséges. Ezt azonban csak akkor gyakorolják, ha a kiütés a bőrön van, vellus vagy durva szőr nélkül. A betegnek azt javasoljuk, hogy reggel 5% -os koncentrációban jóddal kezelje az érintett felületet, majd alkalmazzon antimikotikus kenőcsöket. Este a kenőcs felvitele előtt a bőrt szalicilsavval kezelik.

Ha több plakk van a testen, akkor a betegség kezelését kórházi körülmények között végzik. Ebben az esetben a helyi terápiát ki kell egészíteni a gyógyszerek belsejében történő bevitelével..

Az ótvar kezelésére szolgáló kenőcsök sűrű állagúak, hosszú ideig a bőrön maradnak, nem eresztenek le és nem kenődnek sokat. Ezenkívül nem képesek mélyen behatolni az epidermisz sejtjeibe, ami azt jelenti, hogy a mellékhatások kockázata minimális. Ide tartozhatnak klotrimazol, ketokonazol-terbinafin, mikokonazol.

A kenőcsök alkalmazását a bőr előzetes jódkezelésével kell kombinálni, mivel ez segít a zuzmó megszáradásában, antiszeptikus hatást nyújt.

Az orvosok az alábbi kenőcsöket írják fel az ótvar kezelésére:

Szalicil kenőcs. Nem alkalmazható az arc bőrén. A kenőcs antimikotikus és gyulladáscsökkentő hatású, felvitele után a kezelt felületet steril ruhával kell letakarni.

Kénes kenőcs 10% vagy 10% koncentrációban. Segít megszabadulni a mikotikus organizmusoktól és baktériumoktól, pozitív hatással van a bőr regenerációs folyamatára.

Kénes kátrány kenőcs. A zuzmó felületére és a környező szövetekre alkalmazzák. Ha a bőr körül duzzadt, akkor a kenőcs felett steril kötést kell alkalmazni..

Mycospore. Ez a kenőcs hozzájárul a mikotikus organizmusok sejtjeinek elpusztításához, vékony rétegben kell felhordani.

Lamisil. Romboló hatással van a gombákra, megakadályozza azok további szaporodását.

Az ótvar helyi kezelésére vényköteles antimikotikumok a Vidal tej és Lassar paszta. A gyógyszertárban rendelésre készülnek..

Ha a kezelési terület körüli bőr szennyezett, meg kell mosni. Ezt nem közönséges vízzel, hanem fertőtlenítőszerekkel végzik, például furacilin, kálium-permanganát, miramistin oldatával..

Gombaellenes géleket a bőrgyógyászok is gyakran írnak fel az ótvar helyi kezelésére. Gyorsan felszívódnak és nem foltozzák meg a ruhákat, ezért könnyen használhatóak.

Ezenkívül a gélek nagy koncentrációban tartalmaznak gyógyszereket:

Exifin gél 1% -os koncentrációban terbinafin alapján.

A Mikogel KMP az antimikotikus hatás mellett antibakteriális hatást fejt ki. A fő hatóanyag a mikonazol.

A fejbőr kezelésére kényelmesebb a gombaellenes gyógyszerek oldatok formájában történő alkalmazása. Jó áteresztőképességük van és nem foltozzák be a hajat. Alkalmazhatók a sima bőr nélkülözésének kezelésére készítményként kenőcs vagy gél alkalmazása előtt..

A következő megoldásokat tartják a leghatékonyabbnak:

Jódalapú Vocadine.

Jód és glicerin alapú jodicirin.

1-klór-4-nitrofenol alapú nitrofungin. Modern és hatékony szer, amely antimikotikus és antibakteriális hatású.

A helyi kezelés mellett lehetőség van gombaellenes hatású gyógyszerek felírására tabletta formájában. Hozzájárulnak a gomba belülről történő elpusztításához. Érdemes azonban megjegyezni, hogy ilyen alapokat csak orvos javasolhat. Bár kifejezett terápiás hatásuk van, az antimikotikumok mellékhatásokat okozhatnak..

A népszerű orális gyógyszerek a következők:

Griseofulvin. Ez egy természetes antimikotikum, amelynek keskeny hatásspektruma van az ótvarokat okozó gombákkal szemben. A teljes terápia legfeljebb 15 nap.

Orungal. A gyógyszer itrakonazolon alapuló szedésének folyamata legfeljebb 15 napig tart.

A Lamisil a terbinafin hatóanyaggal 6 hétig ajánlható.

Flukonazol. A gyógyszeres kezelés időtartama legfeljebb 8 hét..

A terápia hatékonyságát fluoreszkáló lámpa segítségével értékelik. A terápiás tanfolyam végén egy második bőrkaparást végeznek. Ha a gombák továbbra is jelen vannak az ember egészén, akkor a kezelést vagy folytatják, vagy a gyógyszert másra cserélik.

Ne adja fel az orvos ajánlását a haj borotválkozására az érintett területen. Ez lehetővé teszi nemcsak a termék gazdaságosabb alkalmazását, hanem a kezelés hatékonyságának növelését is..

Fontos óvintézkedéseket tenni a családon belül, ha van olyan személy, akinek ótvarja van. Elterjedésének megakadályozása érdekében antimikotikus komponensű samponok használhatók profilaxisként: ketokonazol (1%), cink-pirition (legfeljebb 1%), szelén-szulfid (1,5%), povidon-jód.

A komplikáció nélküli ótvarú gyermekeket otthon kezelik. A terápia kezdetétől számítva legalább 14 napig nem járhatnak oktatási intézményekbe.

A cikk szerzője: Kuzmina Vera Valerievna | Endokrinológus, táplálkozási szakember

Oktatás: Az Orosz Állami Orvostudományi Egyetem oklevele NI Pirogov általános orvos diplomával (2004). Rezidencia a Moszkvai Állami Orvostudományi és Fogorvosi Egyetemen, endokrinológiai oklevél (2006).

Ótvar

Az ótvar - minden értelemben kellemetlen betegség - gombás fertőzés okozta, és hatással lehet a bőrre, a hajra, a szempillákra és a körmökre. Arról, hogy mi a betegség, hogyan nyilvánul meg és hogyan kezelik, olvassa el tovább ebben a cikkben.

Mi az ótvar?

A bőrbetegségnek, amely akkor következik be, amikor a gombát egy dermatophyte microsporum érinti, két neve van - microsporia és ótvar. A gomba legnépszerűbb érintett területe a fejbőr. Mikrosporiával a fertőzés helyén a szőr 0,5-0,8 cm magasságban elszakad a bőr felszínétől. Ennek a tényezőnek köszönhetően a betegséget "ótvarnak" nevezik.

A zuzmó nem tűnik vonzóbbnak, mint amilyennek hangzik. A szabvány egy kerek vörös folt a bőrön, amely egyfajta szegélyt vesz körül, amely hasonlít egy hengerre. Ez a folt lehúzódhat és kényelmetlenséget okozhat viszketés és fájdalom formájában..

A gyermekek hajlamosabbak erre a betegségre, mert egyrészt ritkán tartják be az állatokkal való megfelelő higiéniát. Másodszor, bőrük továbbra is fokozott gyengédséggel és érzékenységgel rendelkezik, hajukat pedig nem borítják szerves savak..

A felnőttek kevésbé érzékenyek a gombás fertőzésekre, mert hajukat szerves savak borítják, amelyek ellenállnak a fertőzésnek. A fiatal nők a leginkább érintettek a felnőttek kategóriájában.

Hörgő okai

A Microsporiát kétféle gomba okozhatja:

 • Antropon - kizárólag az emberi testben élősködik;
 • Zoonotikus - az állatok testében élősködő gomba.

Ebből következik, hogy a következő tényezők válhatnak a gombafertőzés okaivá:

 • Kapcsolat fertőzött személlyel;
 • Kapcsolat fertőzött állattal;
 • Fertőzött személy vagy állat tárgyainak és tárgyainak használata;
 • Tartós tartózkodás zárt térben fertőzött állat vagy személy mellett. Itt tisztázni kell, hogy a bőr minimális traumája is jelentősen növeli a fertőzés kockázatát..

Most érdemes megjegyezni a kockázati tényezőket, azaz. olyan helyzetek, amikor a fertőzés esélye többször megnő:

 1. A bőr integritásának megsértése;
 2. A bőr rugalmasságának csökkenése hosszan tartó vízzel való érintkezés után;
 3. Munkavégzés a talajjal védőkesztyű nélkül;
 4. Csökkent immunitás;
 5. A bőr egyéb betegségeinek jelenléte;
 6. Depresszió és stressz.

Fontos megérteni, hogy az ember bőrén egy apró karcolás elegendő a fertőzéshez. És ha ugyanakkor immunitását gyengítik a betegségek vagy a gyógyszerek szedése, akkor a fertőzés kockázata többször megnő.

Fertőzési minta

Az ótvar fertőzés magvas, és hasonlít a növények spórákkal történő szaporodására, amely a szokásos iskolai tanterv része. Amikor egy gomba által fertőzött személy vagy egy állat haj-, bőr- vagy bőrrészecskéi belépnek egy egészséges ember bőrébe, a gomba spórái a bőr alatt behatolnak sejtjeibe. Ha ezen a területen nő a haj, akkor a gomba spórái is bejutnak a szőrtüszőbe..

Az egészséges sejtekbe jutás után a gomba spórái szaporodni kezdenek. A bőrön ez megnyilvánul a bőrpír és a vörös körök kialakulásával. A haj sápadtá és törékennyé válik. A gomba tönkreteszi a hajmérlegeket, így azok törékenyek. Ezt követően a haj saját súlya alatt elszakad..

A microsporia tünetei és inkubációs ideje

Az ótvar inkubációs ideje 5 nap és 1,5 hónap. Ennyi idő telhet el attól a pillanattól kezdve, hogy a gomba spórája egy egészséges ember bőrére kerül, a betegség első jeleinek megjelenéséig. Viszont, amikor egy gomba spórája a földre ér, akár 3 hónapig is aktív maradhat..

Az ótvar tünetei a betegség típusától függően különböznek, amelyek közül kettő van:

 1. Megvonja a sima bőrt;
 2. Húzza el a bőr szőrös részét.

A névből kiderül, hogy az első faj a test bármely részére terjed. Skarlátvörös foltokban nyilvánul meg, amelyek kezdik növekedni. A foltok köre mentén jól láthatóak a határok, amelyek sok apró pattanásból állnak. Idővel új elváltozások jelenhetnek meg egy fókusz körül.

A fejbőr főleg a fejre terjed, de a felső ajakra is kihathat bajusz, szemöldök, hát stb. Scarlet foltok is megjelennek itt, a haj fénytelen és vékony lesz. Fokozatosan letörik a haj. Kopasz folt vagy ritka rövid haj jelenik meg az elváltozás helyén.

Hörgő formák

Annak a ténynek köszönhetően, hogy az emberi szervezetek különböző módon reagálhatnak a gombára, a betegség több formáját különböztetik meg:

 • Abortív - enyhe tünetek, a gomba halvány foltokként jelenik meg a bőrön, világos határok nélkül.
 • Eritemás-ödémás - súlyos tünetek. Ezzel a formával a fertőzés gócait élénkpiros szín és hámlás különbözteti meg. A betegséget allergiás reakciók kísérik.
 • Papuláris-pikkelyes forma - befolyásolja a mellkas és az arc bőrét. Ezt a formát megemelt dudorok különböztetik meg, pikkelyekkel borítva, a bőrfelszín fölé emelve..
 • Mély - ezt a formát legfeljebb 3 cm átmérőjű szubkután csomópontok jellemzik. Ez a forma a nők térdén található.
 • A purpatív-infiltratív a zuzmó legsúlyosabb formája. Duzzanat a fókuszban, elváltozás, gennyes tömegek felszabadulása és felszabadulása az érintett területeken - ezek a tünetek a betegség összetettségét és a közelgő kezelést jelzik.
 • A köröm vagy az onychomycosis megvonása - ezt a formát egy tompa folt megjelenése jellemzi a köröm szélén. A köröm fokozatosan puha és törékeny lesz.
 • Krónikus forma. Ez a forma főleg nőknél fordul elő olyan esetekben, amikor a gyermekkori ótvar teljes kezelését nem alkalmazták. Ezt követően már felnőttkorban a petefészkek működésének, a pajzsmirigy munkájának megsértésével nyilvánul meg. A csökkent immunitás és a vitaminhiány az ótvar krónikus formában való megnyilvánulásának oka lehet..
 • A zuzmót különálló formában is el lehet különíteni, amely hatással van a tenyér lábára és bőrére. Ilyen típusú betegség esetén a foltok úgy néznek ki, mint egy mérleggel borított száraz lepedék..

  Ötvös gyermekeknél

  Leggyakrabban az ótvar gyermekeknél hasonlóan halad, mint a felnőttek - komplikációk és kényelmetlenség nélkül. A testen vagy a fején foltok jelennek meg, amelyekbe a haj megtörik. A foltok szélén görgők futnak, azaz dombok vörösek. Maga a folt lehet a zuzmó szilárdságától függően sima vagy érdes felülettel..

  A gyermekek azonban gyakran hajlamosak az allergiás reakciókra, ami a microsporia szövődményeihez vezet. Ebben az esetben a zuzmó eritémássá és ödémássá válik. Ezt a formát viszketés, égés kíséri az érintett területen. A gyermek általában elveszíti a békét, súlyos kényelmetlenséget érez. Néha a zuzmó ilyen formájával nő a testhőmérséklet, a nyirokcsomók gyulladása.

  Ritka esetekben az eritemás-ödémás forma gennyes-infiltratív formává alakul, amelyben a foltok gennyes tömegekkel teli hólyagokkal borulnak. Ezt a formát tartják az egyik legnehezebbnek, ezért a kezelést gyakran álló helyzetben végzik..

  Hörgő megelőzése

  Nyilvánvaló, hogy a mikrosporia megelőzésének fő pontja a helyes higiéniai intézkedések betartása. Ez azonban nem elég. Ezért a fertőzés elkerülése érdekében, amely gyakran előfordul egy beteg állattal való érintkezés miatt, meg kell vizsgálni az ótvar képét és annak állatait állatokon.

  Állatokat elvonni

  Tehát az állatoknál a zuzmó három szakaszban fordul elő:

 • Kezdeti szakasz. Ez egy olyan fejlődési szakasz, amelyben enyhe bőrpír és kiütés jelenik meg az állat testén. Sajnos, az állatoknál, különösen a hosszúszőrű fajtáknál, ebben a szakaszban elég nehéz felismerni a zuzmót. A szőr ebben a szakaszban nem szakad le, ezért a zuzmó jeleinek észlelésének egyetlen módja az állat bőrének napi alapos vizsgálata..
 • Progresszív szakasz. Sokkal könnyebb felismerni, mert Kopaszság és leválás jellemzi. A foltok nagyobbak lesznek, és kéregezni kezdenek. Maga az állat nyugtalanul, sőt agresszívan is viselkedhet, mert Megvonásukat viszketés kíséri.
 • Aktív szakasz. Ez a szakasz elhanyagolhatónak nevezhető, mert Vele az érintett területek teljes kopaszsága, a foltok keratinizációja következik be. Maguk a foltok nagyokká válnak, és gyakran összeolvadnak egymással. Hatalmas pusztulási területeket alkotva. Az állat betegsé válik, és rendkívül nyugtalanul viselkedik..
 • Ezen azonban ne lazítson. Mint fent említettük, a zuzmó inkubációs periódusa elérheti az 1,5 hónapot, ami azt jelenti, hogy egy állatban egy betegség észlelése után a következő két hónapban rendszeresen ellenőrizni kell a gyermeket a betegség első jeleire..

  Ezenkívül, miután az állatot az állatorvosi klinikára szállították, alaposan fertőtleníteni kell a lakás vagy a ház helyiségeit. Ehhez szárazon kell tisztítania a szőnyegeket, szőnyegeket, ágytakarókat, szőnyegeket - mindent, amihez az állat hozzáérhet, és ahol a gyapja maradhat. A padlókat, falakat, ablakokat és egyéb sima felületeket klórvízzel kell mosni, vagy alkoholos oldattal kell kezelni.

  Még egy szempontot kell figyelembe venni, amikor a gyerekek érintkezésbe kerülnek állatokkal - egyes állatoknál a zuzmó látens formában is átjuthat. Az egyetlen jel egy törött bajusz vagy a fül belsejében lévő rózsaszín folt lehet, amelyet az állattanaktól távol álló személy észre sem vehet. Ezért korlátozni kell a gyermek kapcsolatát a kóbor állatokkal, még akkor is, ha külsőleg egészségesnek látszanak..

  Ezenkívül emlékeztetni kell arra, hogy a talajban a zuzmó spórák akár 3 hónapig is élhetnek, majd az emberi bőrre kerülnek és terjedni kezdenek. Ez azt jelenti, hogy a következő 3-5 hónapban bőrgyógyászhoz kell menni a betegség korai diagnosztizálása érdekében..

  Fosztja meg az embereket

  Ne gondold, hogy csak az állatoktól lehet zsindelyt fogni. Gyakran az ember a gomba hordozója is, és még akkor is, ha ő maga nem gyanakszik rá. Ez azt jelenti, hogy amikor kapcsolatba lép az emberekkel, oda kell figyelnie a bőrére és a hajára is. Először is, ha egy rövidített és ritka hajú ember fején vörös foltok vannak, akkor nagy valószínűséggel zuzmóval fertőzött. Még akkor is, ha azt mondja, hogy nem fertőző, nem szabad hinni neki - ez fertőző és veszélyes.

  Figyelnie kell az emberi testre is, pontosabban annak nyitott területeire. Ha piros foltokat lát rajtuk, amelyek átmérője 0,5-10 cm, akkor jobb, ha távol tartja magát tőle. Ha az érintkezés nem kerülhető el, akkor azonnal higiéniai intézkedéseket kell hozni a zuzmó spóráinak elpusztítása érdekében:

  1. Először is alaposan meg kell mosnia a kezét antimikrobiális szerekkel. Lehet speciális szappan, alkoholos bőrtisztító, nyírkátrányos szappan..
  2. Ezután le kell vetnie az összes ruháját, és meg kell mosnia a testét ugyanazzal a termékkel. Ne használjon durva vagy kemény súrolót, mint Károsíthatják a bőrt, és további fertőzésveszélyt okozhatnak..
  3. A fejét antimikrobiális samponnal kell mosni. Ezek egyike a Nizoral sampon. Tusfürdőként is használható.
  4. Gumikesztyűt viselve el kell küldenie a mosdóba és minden olyan ruhát, amelyben kapcsolatba került a pácienssel. Mossa maximális hőmérsékleten fehérítő vagy mosószappan segítségével.

  Ezek az intézkedések azonban haszontalanok lehetnek, ha nem teszik meg azonnal az expozíció után. De legyen így, 5-6 nap elteltével még mindig kapcsolatba kell lépnie egy bőrgyógyásszal. Különleges eszközökkel képes lesz azonosítani a fertőzést, még akkor is, ha az szabad szemmel nem látható..

  Higiénia a zuzmó kezelésében

  Az ótvar kezelését bonyolítja az a tény, hogy spórái nem pusztulnak el azonnal. Szétszóródhatnak a bőr egészséges területein, és ott elkezdik szaporodni. Így amíg az érintett bőrfelületeket kezelik, az egészségesek megfertőződnek. Hogyan lehet ezt elkerülni, és hogyan lehet a kezelés időtartamát minimálisra csökkenteni? Ehhez bizonyos higiéniai intézkedéseket be kell tartani..

  1. Először is, a beteg ruházatát naponta cserélni kell. Az elhasznált dolgokat fertőtlenítőszerek oldatába kell áztatni, majd fel kell forralni. Száradás után a ruhákat ki kell vasalni.
  2. A kezelési helyiséget naponta fertőtlenítőszerekkel kell tisztítani. Ez vonatkozik azokra az objektumokra is, amelyeket a beteg használ. Rendszeresen szellőztesse a szobát is..
  3. A nehezen fertőtleníthető tárgyak és dolgok használatát a betegeknek ki kell zárniuk. Ezek szőnyegek, szőnyegek. A kárpitozott bútorokat celofánnal ajánlott bevonni.

  Ezenkívül a betegnek magának is figyelnie kell a higiéniájára. Ne felejtsük el, hogy ő a gomba hordozója. Ezért a beteg fejét zsebkendővel kell letakarni. A testen lévő övsömörhöz pamutruhát kell viselni, amely a test összes fertőzött területét lefedi.

  Hörgő kezelés

  Most érdemes részletesen elmondani magáról a zuzmókezelésről. Ez pedig meglehetősen hosszú és bonyolult folyamat. Maga a kezelés akár 1,5 hónapig is eltarthat. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kezelést szakembernek kell elvégeznie. Ez a betegség nem tolerálja az otthoni kezelést, és gyakran krónikus formára való áttéréssel reagál..

  A kezelés megkezdése előtt az orvos egy Voodoo lámpa segítségével alapos diagnózist végez. Ez az eszköz lehetővé teszi a fertőzés gócainak azonosítását még a korai szakaszban is. Az elváltozások megtalálása után kaparást kapnak tőlük. Az anyagot a laboratóriumban tápközegbe oltással vizsgálják. Három nap elteltével az orvos pontos diagnózist tud felállítani. pontosan ez az az időszak, amikor a zuzmó spórák egész bolyhos telepeket hoznak létre.

  Ha a diagnózis beigazolódik, akkor az orvos kiválasztja a beteg számára az optimális kezelést. Néha a betegség kezdeti szakaszában, ha a zuzmó a testen van, a kezelést antimikrobiális gyógyszerek alkalmazásával végzik. Ezek gombaellenes kenőcsök vagy jód.

  Ha több fertőzési góc van, és néhány közülük megérintette a test szőrös részét, akkor a kezelés összetett lesz a gyógyszerek és kenőcsök, krémek, oldatok használatával.

  Ótvar kenőcsök

  Sok kenőcs van, amely aktívan küzd az ótvar ellen. Összetételükben, a cselekvés sebességében különböznek, de mindegyikben van egy közös vonás - az orvosok azt javasolják, hogy a kenőcsöket jóddal kombinálják. A nap elején jódot kell felhordani az érintett területre, a nap végén pedig kenőccsel. Tehát itt van egy lista a legnépszerűbb és egyben hatékony ótvar kenőcsökről:

  • Kénes kenőcs. A fő komponens a kén, amely a kenőcs része, elpusztítja a mikrobákat és gombákat, szárítja a bőrt és a pattanásokat.
  • Szalicil kenőcs. Nyugtatja a gyulladást és elpusztítja a gombákat. Nem alkalmas arcon való használatra.
  • Lamisil. Gátolja a gombák növekedését és megöli őket. Az első eredmény az alkalmazás megkezdését követő öt napon belül észrevehető.
  • Kénes kátrány kenőcs. Fertőtleníti a bőrt, elpusztítja a gombát. A zuzmó ödémás formájával kötést alkalmaznak a kenőcs felett.
  • Mycospore. Elpusztítja a gomba sejtjeinek elpusztításával.


  Az ótvari kenőcs alkalmazása előtt meg kell tisztítani és fertőtleníteni a test fertőzött területét. Ezt azonban nem ajánlott vízzel megtenni. A legjobb megoldás a Furacilin, a kálium-permanganát, a rivanol oldata lenne.

  Körömféreg gélek

  A gélek abban különböznek a kenőcsöktől, hogy a felszívódás sokkal gyorsabban megy végbe, a nyomon nincsenek nyomok, gyakorlatilag nincs szaga. Ezek mind pluszok. A hátrányok közé tartozik az a tény, hogy a géleket gyakrabban kell felvinni a bőrre. Tehát itt van egy lista az ótvar leghíresebb és leghatékonyabb géljeiről:

  • Exifin 1%. Szükség van naponta 1-2 alkalommal a bőr érintett területére, enyhén dörzsölje be.
  • Mikogel-kmp. Elpusztítja a gombasejtek membránjait, ami halálukhoz vezet. Vigye fel naponta 1-2 alkalommal vékony rétegben.


  A gél felvitele előtt ajánlott a lehető legnagyobb mértékben puhítani a bőrt az érintett területen annak érdekében, hogy felgyorsítsa a gyógyszer fókuszba való behatolásának folyamatát. Ehhez használhat szalicil kollódiumot. Alkalmazás után a bőr felső rétege puha és laza lesz, és tompa szikével vagy orvosi spatulával eltávolítható. Ha szőr van az érintett területen, akkor azt csipesszel kell kihúzni.

  Ötvös megoldások

  Az oldatok önálló szerként és előkezelésként alkalmazhatók a kenőcsök használata előtt. Azokban az esetekben, amikor a zuzmó a test szőrös részét érinti, az oldatok használata jelentősen megkönnyíti a kezelést, mert az oldatok nem maradnak a hajon, hanem azonnal a bőrbe engednek és abszorbeálódnak. A megoldások közül a legnépszerűbbek a következő alapok:

  • Jodicirin. Ez a termék két hatóanyagot tartalmaz - glicerint és jódot. Az oldat hámlasztja a pikkelyeket az érintett területen, és elősegíti a korai gyógyulást. Egy pamutpárnára alkalmazzák, majd a lemezt az érintett területre viszik fel.
  • Vokadin. Ez a gyógyszer jódon alapul. Elpusztítja a gombaspórákat és fertőtleníti a bőrt.
  • Nitrofungin. Gombaellenes megoldás. Naponta 2-3 alkalommal alkalmazzon pamut törlővel.


  Ha a haj gyűrűvel fertőzött, kombinált kezelésre van szükség. oldat + tabletta. Melyek az ótvar kezelésére szolgáló tabletták, olvassa el.

  Ótvari tabletták

  A gyógyszereket több esetben írják fel:

  1. Az ótvar mély formájával;
  2. Ha a testen több terület van;
  3. Hajkárosodással, helytől függetlenül.


  Ezekben a helyzetekben a tabletták általános gombaellenes hatást fejtenek ki. Felgyorsítják a gyógyulási folyamatot és megakadályozzák az újbóli fertőzést. A ma létező gyógyszerek közül a leghatékonyabbak és a legnépszerűbbek közül több különböztethető meg:

  • Orungal. Ezeket a tablettákat mindenféle gombafajra alkalmazzák, beleértve az ótvarokat is. A gyógyszer a gombasejtek membránjának elpusztításával hat.
  • Lamisil. Elpusztítja a gombát. Szükséges naponta 1-2 alkalommal bevenni. A kúra 1,5 hónap.
  • Griseofulvin. Gátolják a betegség kialakulását és a gomba szaporodását. A tablettákat növényi olajjal együtt szedik, ami növeli a gyógyszerek biohasznosulását.

  Ezeknek a gyógyszereknek a megválasztásában csak orvos bízhat. Nem ajánlott önállóan használni őket, mert számos ellenjavallatuk és mellékhatásuk van.

  Az ótvar kezelése gyermekeknél

  Az ótvar kezelése gyermekeknél sokkal könnyebb, mint a felnőtteknél. A legtöbb esetben az ügyet otthoni kezeléssel kezelik helyi készítmények - kenőcsök, krémek alkalmazásával. Ezeket a termékeket naponta 1-2 alkalommal alkalmazzák a bőrön. Ezenkívül naponta egyszer az érintett területet jóddal kenik.

  Ha a gyermek haját is zuzmó érinti, akkor az első lépés az, hogy megszabaduljon tőlük. Előrehaladott esetekben a gomba kopaszodás után csírázik. Pehelynek tűnik a vereség helyén. Az érintett haj vagy bolyhok eltávolításához használhat kollodion fóliát. A gyógyszert a hajra kenjük, és három napig ott hagyjuk. Ebben az időszakban fájdalommentesen eltávolítják őket..

  Amikor a gyermek feje megfertőződik, az ótvar kezelése nehezebbé válik. Itt kombinált kezelésre van szükség, azaz Helyi gyógymódok és gombaellenes tabletták. A legtöbb esetben a gyermekeknek Griseofulvint írnak fel. 3 évesnél fiatalabb gyermekek szuszpenziót írnak elő 3 tabletta után. De ez a gyógyszer nem fog működni, ha a gyermeknek vese-, máj- és perifériás idegrendszeri problémái vannak. Emellett a gyomor-bél traktus fekélyes betegségei ellenjavallatok a Griseofulvin számára. Ezekben az esetekben Lamisil tablettákkal helyettesíthető..

  Emellett szükséges gombaellenes samponok, például Dermazole, Nizoral használata. Az immunitás helyreállításához B és C csoportba tartozó vitaminokat kell bevenni.A viszketés kiküszöbölése érdekében antiallergiás gyógyszereket szedhet, például Zyrtec vagy Claritin..

  A fején lévő ótvar kezelése

  Felnőtteknél az ótvar által érintett hajmikrosporiumok kezelése nem nagyon különbözik a gyermekek kezelésétől. Itt komplex kezelésre is szükség van. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy meglehetősen nehéz a gomba eltüntetése a hajban. A helyi gyógyszerekkel együtt tablettákat vagy más gombaellenes szereket kell szájon át beadni. Leggyakrabban a Griseofulvint írják fel. Ha a páciensnek ellenjavallata van erre a gyógyszerre, akkor helyettesíthető Lamisil tablettákkal. Gyengédebben járnak el, és kevesebb ellenjavallatuk van.

  A kezelés mellett a hajnak is periodikus eltávolításra szorul. Átlagosan elegendő a heti borotválkozás. Használhat más termékeket is, amelyek fájdalommentesen eltávolítják a hajat. Az érthetőség kedvéért megadhat egy kezelési algoritmust, amely alkalmazható az ótvar számos egyszerű formájának egyikének kiküszöbölésére:

  1. Napi fejmosás gombaellenes samponnal;
  2. Jód-kenőanyagok samponozás után;
  3. A zuzmó kiszáradása után helyi gombaellenes gyógyszert kell alkalmazni - kenőcs, krém (Lamisil, Mikoseptin, Fungur, Clotrimazole stb.).

  Összetett formák esetén gombaellenes hatású tablettákat is előírnak. A microsporia kezelésének időtartama a zuzmó formájától is függ. A kezelés során a beteget rendszeresen tesztelik. A tablettákat a gombaspórák jelenlétének első negatív elemzésénél törlik.

  Népi módszerek az ótvar ellen

  Amint fentebb említettük, az ótvar szigorú orvosi felügyelet mellett ajánlott kezelni. A hagyományos kezelés és a hagyományos orvoslás kombinációját azonban senki sem tiltja. Néha az orvosok segítenek a betegeknek megtalálni a gyógyulást felgyorsító népi gyógymódot. Ezek általában kímélő szerek, amelyeknek nincs ellenjavallata és mellékhatása:

  • Propolisz tinktúra. A megoldás elkészítéséhez 50 gr. keverje össze a propoliszt egy pohár alkohollal. Ragaszkodjon 7-10 napig. Ezt követően szükséges áztatni egy pamut betétet tinktúrával, és naponta 4-5 alkalommal törölni az érintett bőrt. A tanfolyam 2 hét.
  • Áfonyalé. Vigyen át 0,5 kg áfonyát egy húsdarálón, szűrje át a kapott keveréket cheesecloth-on. A propolisz tinktúra mellett alkalmazzák, de az eljárások száma és a tanfolyam időtartama bármilyen lehet.
  • Kamilla főzet. Ezt a gyógymódot a fejbőr és a haj zuzmójának kezelésére használják. A főzéshez meg kell öntenie egy evőkanál szárított kamilla virágot 1,5 csésze forrásban lévő vízzel, és hagyja 30 percig főzni. A kapott húslevest kissé lehűtjük, és alaposan dörzsöljük a fejbőrbe és a hajba. Egy óra elteltével a hajat alaposan le kell öblíteni..

  Ez a cikk alapvető információkat tartalmaz az ótvarról. Itt találhatók a mikrosporia kezelési módszerei, okai, megelőző intézkedései. Különös figyelmet kell fordítani az ótvar megelőzésére, mert így elkerülhetők a kezeléssel járó hatalmas és kellemetlen problémák..

  Hörgő: okai, tünetei, kezelése, megelőzése

  A dermatofitózis, közismertebb nevén ótvar, a bőr gombás fertőzése. Az ótvar emberekben és állatokban egyaránt előfordulhat. A fertőzés kezdetben vörös foltokként jelenik meg az érintett bőrön, majd átterjed a test más részeire. A fertőzés kialakulhat a fejbőrön, a lábakon, az ágyékban, az állon vagy más területeken.

  Okoz

  A hörgőt háromféle gomba okozhatja - Trichophyton, Microsporum és Epidermophyton. Lehetséges, hogy ezek a gombák hosszú ideig spóraként élhetnek a talajban. A talajjal való közvetlen érintkezés után az emberek és az állatok ótvarba juthatnak. A fertőzés fertőzött állatokkal vagy emberekkel való érintkezés útján is terjedhet. A gombás fertőzés általában a gyermekek körében és a gombával szennyezett tárgyak megosztása során terjed.

  Kockázati tényezők

  Bárkinek kialakulhat ótvar, de a gombás fertőzések leggyakrabban gyermekeknél és macskáknál háziállatként élőknél fordulnak elő..

  Hajlamosabb lehet a dermatophytosis kialakulására, ha ezek a gombák a bőr nedves területeivel érintkeznek, vagy ha kisebb bőrelváltozások vagy horzsolások vannak. A nyilvános zuhany vagy medence használata szintén kockázati tényező lehet a gombás fertőzés kialakulásában..

  Ha sokat megy mezítláb, akkor a láb körmös lehet. Ha valaki más fésűjét, ruházatát és cipőjét használja, akkor fokozott a kockázata annak, hogy testén gomba alakul ki..

  Tünetek

  Az ótvar tünetei a fertőzés helyétől függően változnak. Az alábbiak alapján azonosíthatja a bőr gombás fertőzését:

  • bőrpír, viszketés, hámlás vagy duzzadt foltok a bőrön
  • hólyagos foltok (szivároghatnak)
  • foltok a bőrön, amelyek külső szélei lehetnek pirosabbak, mint maga a folt (gyűrűre emlékeztethetnek)
  • élesen meghatározott és emelkedett foltok a bőrön

  Ha dermatophytosis kerül a körmére, a körmök megvastagodását, elszíneződését vagy megrepedezését okozhatja, amelyek mind az onychomycosis (körömgomba) tünetei. Ha az ótvar megfertőzte a fejbőrét, kopasz foltok (kopasz foltok) és rák alakulhatnak ki a fejbőrön..

  Diagnosztika

  Az orvosok a hörgőt diagnosztizálják a beteg bőrének vizsgálatával, és a rutinvizsgálat mellett fekete lámpával is megnézhetik a gomba által érintett bőrt. Ha fertőzött, a gomba által érintett bőrterületek fluoreszkálnak (ragyognak).

  A diagnózis megerősítése és a kórokozó típusának azonosítása érdekében orvosa néhány diagnosztikai eljáráshoz irányíthatja vagy önállóan elvégezheti őket:

  • Bőrbiopszia. Az érintett bőrszövetből vagy a hólyagváladékból mintát lehet venni, és laboratóriumba lehet küldeni, hogy megvizsgálják a gombát.
  • Elemzés kálium-hidroxid (KOH) alkalmazásával. Orvosa lekapar egy kis mennyiségű fertőzött bőrt, és kálium-hidroxidba helyezi. A kálium-hidroxid elpusztítja a normál sejteket, és a gomba sejtjeit érintetlenül hagyja, hogy mikroszkóp alatt könnyen megtekinthetők legyenek.

  Kezelés

  Hörgő esetén orvosa javasolhatja a gombaellenes gyógyszereket és az életmód néhány módosítását.

  Gyógyszeres kezelés

  Az ótvar esetén orvosa különböző gombaellenes gyógyszereket írhat fel a fertőzés súlyosságától függően, például:

  • ketokonazol kenőcs (gyakran gombás fertőzések kezelésére használják)
  • klotrimazol kenőcs
  • mikonazol kenőcs
  • vagy más kenőcsök ezen hatóanyagok alapján
  Ketokonazol kenőcs a gombás fertőzések kezelésére a bőrön

  Bőrápolás

  A gombaellenes gyógyszerek alkalmazása mellett orvosa javasolhatja, hogy kövesse bizonyos irányelveit a mindennapi életében, beleértve:

  • kerülje az érintett területet irritáló ruházat viselését
  • a fertőzés alatt naponta mosson ágyneműt és ruhát
  • rendszeresen tisztítsa és szárítsa meg a bőrt

  Ha egy fertőzés miatt megkarcolod az érintett bőrt, az staphylococcus vagy streptococcus bőrfertőzést is okozhat. Ha előfordul, hogy egy baktérium csatlakozott az elsődleges gombás fertőzéshez, orvosa antibiotikumokat írhat fel a bakteriális fertőzés kezelésére..

  Előrejelzés

  A helyi gombaellenes szerek 2–4 héten belül segíthetnek az ótvar eltávolításában. Ha a dermatophytosis súlyos, és semmilyen kezelésre vagy otthoni kezelésre nem reagál, orvosa felírhat gombaellenes tablettát a fertőzés kezelésére. A legtöbb ember pozitívan reagál a kezelésre.

  Megelőzés

  Megelőzheti az ótvarat, ha egyszerűen betartja a személyes higiéniát. Sok fertőzés az állatokkal való érintkezésből és a megfelelő higiénia hiányából ered. Az állatok kezelése után ne felejtse el megmosni a kezét. Ha van háziállata, tartsa tisztán az egész lakóterületet és rendszeresen fertőtlenítse. Ha immunrendszere legyengült, kerülje az érintkezést olyan állatokkal vagy emberekkel, akiknek ótvaruk lehet.

  A személyes higiénia szempontjából naponta le kell zuhanyozni és hajat mosni. Ha nyilvános helyeken (edzőtermek, úszómedencék stb.) Zuhanyozik, mindig viseljen cipőt, hogy ne érintkezzen a padlóval, ahol különféle kórokozók lehetnek. Kerülje a személyes tárgyak, például ruhák vagy hajkefék megosztását, mivel ezek gomba spórákat hordozhatnak. Ne felejtse el tisztán és szárazon tartani a lábát és a bőrét.

  Hasznos volt ez a cikk? Ossza meg másokkal!

  Fontos Tudni A Maszkok Haj

  Frizurák lányoknak az óvodában minden nap

  A lányok számára a legjobb szép frizurák meglehetősen egyszerűek és természetesek, nincs szükség bonyolult és bonyolult stílusra. Végül is a gyerekek a legjobban kinéznek, amikor természetesek, és emellett mindenki csak egyszer éli meg a gyermekkor örömét, varázslatát és szabadságát, és képesnek kell lennie arra, hogy élvezhesse azt anélkül, hogy olyan felnőttkori fogalmak terhelnék őket, mint a stílus és a divat.

  Hajhullás lányokban - okok és megelőzés

  A gyönyörű haj büszkeség minden lány számára. Vastag és hosszú haj teszi a megjelenést vonzóbbá, tulajdonosuk pedig nőiesebbé. Természetesen ahhoz, hogy olyan hajat kapjon, mint a reklámokban, megfelelően és rendszeresen gondoskodnia kell róla.